Wednesday, April 13, 2011

Πρόστιμο €315,2 εκατ. από Ε.Ε. σε Unilever και P&G για καρτέλ


Πρόστιμο €315,2 εκατ. από Ε.Ε. σε Unilever και P&G για καρτέλ


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones) – Την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 315,2 εκατ. ευρώ σε εταιρείες που παρασκευάζουν απορρυπαντικά για καρτέλ σε οχτώ χώρες της Ε.Ε. ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως επιβλήθηκε πρόστιμο 211,2 εκατ. ευρώ στην Procter & Gamble Co. (PG) 104 εκατ. ευρώ στην Unilever NV (UN). Στο τρίτο μέλος του καρτέλ, την Henkel AG & Co. KGaA (HEN.XE), δεν επιβλήθηκε πρόστιμο καθώς αποκάλυψε την ύπαρξή του το 2008.

Επιπλέον, τα πρόστιμα στις δύο εταιρείες είναι μειωμένα καθώς παραδέχτηκαν τα γεγονότα και βοήθησαν στην γρήγορη ολοκλήρωση των ερευνών.

Το καρτέλ κάλυπτε το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ολλανδία.

Η έρευνα αφορούσε στις σκόνες καθαρισμού που χρησιμοποιούνται σε πλυντήρια και οι αποδείξεις έδειξαν πως το καρτέλ λειτουργούσε από τον Ιανουάριο του 2002 έως το Μάρτιο του 2005.Οι συζητήσεις για το διακανονισμό ξεκίνησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2010.


source: capital.gr

ΔΝΤ: Η Πορτογαλία χρειάζεται €74 δισ. μέχρι το τέλος του 2012


ΔΝΤ: Η Πορτογαλία χρειάζεται €74 δισ. μέχρι το τέλος του 2012

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η Πορτογαλία θα χρειαστεί περίπου 74 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012 προκειμένου να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις και να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι οι ανάγκες της Πορτογαλίας ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ της χώρας ανά έτος, όπως αναφέρει το πρακτορείο.

Η Πορτογαλία ξεκίνησε την Τρίτη τις προκαταρκτικές συνομιλίες με αντιπροσωπείες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ύψος του πακέτου οικονομικής βοήθειας που θα καλύπτει τις ανάγκες της χώρας.


source: capital.gr

Νέο υψηλό 15 μηνών για το ευρώ έναντι του δολαρίου


Νέο υψηλό 15 μηνών για το ευρώ έναντι του δολαρίου

Νέο υψηλό 15 μηνών καταγράφει το ευρώ στις συναλλαγές της Τετάρτης διατηρώντας το πρόσφατο ανοδικό momentum διασπώντας το επίπεδο των $1,45 καθώς η διάθεση ανάληψης κινδύνου ενισχύεται και οι επενδυτές αναζητούν νομίσματα με μεγαλύτερες αποδόσεις.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το ευρώ εξακολουθεί να δέχεται ώθηση από τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μέσα στο έτος και της διαφοροποίησης των αποθεματικών με «θύμα» το δολάριο. To ευρώ σημειώνει ράλι έναντι του δολαρίου μέσα στο έτος εξαιτίας των εκτιμήσεων ότι η Federal Reserve θα καθυστερήσει να αυξήσει τα επιτόκια, σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,4506 δολάρια με κέρδη 0,21% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ενώ νωρίτερα κατέγραψε υψηλό ημέρας και 15 μηνών στα 1,4520 δολάρια.

Η ανοδική τάση συνεχίζεται για το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα έναντι και των υπόλοιπων βασικών νομισμάτων. Το ευρώ «εκμεταλλεύεται» την αδυναμία του γεν και επιστρέφει στα 122,00 γεν με άνοδο 0,83%, ενώ έναντι της στερλίνας κινείται στις 0,8916 λίρες με κέρδη 0,15%. Ήπια άνοδος και σε σχέση με το ελβετικό φράγκο με το ευρώ στα 1,3019 φράγκα.

Στην ισοτιμία δολαρίου/γεν, το αμερικανικό νόμισμα ξεπερνά τα 84 γεν και διαπραγματεύεται στα 84,10 γεν ενισχυμένο κατά 0,63%. Σταθεροποιητικές τάσεις στο ζεύγος στερλίνας/δολαρίου με το βρετανικό νόμισμα στα 1,6270 δολάρια (+0,09%).



source: capital.gr

ΗΠΑ: Νέο καμπανάκι από το ΔΝΤ για έλλειμμα και χρέος


ΗΠΑ: Νέο καμπανάκι από το ΔΝΤ για έλλειμμα και χρέος

Η Ευρώπη παρουσιάζει καλύτερη εικόνα στο θέμα του δημόσιου χρέους απ΄ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρά το γεγονός ότι δημοσιονομικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία επικεντρώνονται αυτό το διάστημα στην Ευρώπη, εκτίμησε ο Carlo Cottarelli,επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικών θεμάτων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ κάλεσε παράλληλα την αμερικανική κυβέρνηση να δρομολογήσει άμεσα ένα πρόγραμμα για την μείωση του δημόσιου χρέους που αναμένεται το 2010 να ξεπεράσει το 90% του ΑΕΠ.

Υπογράμμισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει περικοπές δαπανών πριν την έναρξη του κύκλου αύξησης των επιτοκίων καθώς οι αγορές έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την ικανότητα της χώρας να μειώσει το χρέος της.

"Σε επίπεδο δημοσιονομικών μεγεθών, η κατάσταση στην Ευρώπη βελτιώνεται ταχύτερα απ΄ ότι στις ΗΠΑ", δήλωσε.

Στην έκθεση του για τη δημοσιονομική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας (Fiscal Monitor) το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι περαιτέρω καθυστέρηση στον περιορισμό των ελλειμμάτων του αμερικανικού προϋπολογισμού θα μπορούσε να οδηγήσει τις αγορές να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα των ΗΠΑ να εφαρμόσουν αποτελεσματική δημοσιονομική εξυγίανση. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προσθέτει το ΔΝΤ, θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων και σε πιθανή αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Cottarelli σημείωσε πάντως ότι ο κίνδυνος δημοσιονομικής κρίσης στις ΗΠΑ είναι μικρός καθώς οι τράπεζες της χώρας φαίνεται να είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και λόγω των καλύτερων ρυθμών ανάπτυξης που θα συμβάλουν στη μείωση του χρέους.

"Οι πιθανότητες (για δημοσιονομική κρίση στις ΗΠΑ) είναι μικρές, ωστόσο το κόστος θα ήταν τεράστιο όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο", υπογράμμισε.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εμφανίσει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομικών το 2011 φτάνοντας σχεδόν το 11% του ΑΕΠ. Στη ζώνη του ευρώ το έλλειμμα αναμένεται να περιοριστεί το 2011 στο 4,4% του ΑΕΠ από 6,0% το 2010.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 188,15 δισ. δολ. τον Μάρτιο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμπλήρωσε ταυτόχρονα 30 διαδοχικούς μήνες ελλειμμάτων.

Συνολικά η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζει έλλειμμα 829,41 δισ. δολ. για το πρώτο μισό του δημοσιονομικού έτους του 2011. Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα τοποθετεί το έλλειμμα στα 1,65 τρισ. δολ. για το 2011, το μεγαλύτερο στην ιστορία των ΗΠΑ. Το 2010 το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 1,29 τρισ. δολ.


source: capital.gr

JP Morgan: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα το α΄ τρίμηνο


JP Morgan: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα το α΄ τρίμηνο

Αύξηση κερδών 70% κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η JP Morgan σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 ξεπερνώντας παράλληλα τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα κέρδη της τράπεζας αυξήθηκαν στα 5,6 δισ. δολ., ή 1,28 δολ. ανά μετοχή, από 3,33 δισ. δολ., ή 0,74 δολ. ανά μετοχή, ενώ οι εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet Research τα τοποθετούσαν στα 1,15 δολ. ανά μετοχή. Τα έσοδα της τράπεζας υποχώρησαν στα 25,8 δισ. δολ. από 27,7 δισ. δολ. ενώ οι εκτιμήσεις τα τοποθετούσαν στα 25,2 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα επιβεβαίωσε ταυτόχρονα την αύξηση του μερίσματος στα 25 cents ανά μετοχή καθώς και το πολυετές πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών συνολικού ύψους 15 δισ. δολ. με τα 8 δισ. δολ. να αφορούν το 2011.


Ο δείκτης Tier 1 Common βάσει των κανονισμών της Βασιλείας Ι ανήλθε σε 10% ($120 δισ.) ενώ βάσει των κανονισμών της Βασιλείας ΙΙΙ υπολογίζεται σε 7,3%.

Τα αποθεματικά της διαμορφώθηκαν σε 30,4 δισ. δολ. ενώ ο δείκτης κάλυψης των συνολικών δανείων σε 4,1%.

Η τράπεζα αύξησε τον αριθμό των υπαλλήλων της τους τελευταίους 12 μήνες κατά 16.300 εκ των οποίων τους 9.800 τους πρόσθεσε στις ΗΠΑ.

"Τα αποτελέσματα της εταιρείας αντανακλούν ένα ισχυρό τρίμηνο στον τομέα της Επενδυτικής Τραπεζικής καθώς και τις ισχυρές επιδόσεις από τα τμήματα των Card Services, Commercial Banking, Treasury & Securities Services και Asset Management. Τα αποτελέσματα αυτά ωφελήθηκαν ιδίως από τις βελτιωμένες τάσεις στις δραστηριότητες χονδρικής και καρτών", σχολίασε ο Jamie Dimon, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan.



source: capital.gr

Νέα βουτιά στα σαλούν



Νέα βουτιά στα σαλούν



Νέα μεγάλη βουτιά κατέγραψαν οι εγγραφές οχημάτων το Μάρτιο ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η ανάκαμψη της κατανάλωσης παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη.

Παρά την ήδη χαμηλή περσινή βάση, η αγορά συνεχίζει να κινείται ακόμη στο κόκκινο προκαλώντας ανησυχία στους εγχώριους εισαγωγείς που ήλπιζαν ότι το 2011 θα ήταν καλύτερο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΟΕΒ και του Τμήματος Οδικών Μεταφορών που επεξεργάστηκε η StockWatch, το Μάρτιο του 2011 οι εγγραφές ιδιωτικών σαλούν αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 19,5% σε σχέση με πέρσι υποχωρώντας στις 2.398 έναντι 2.979 το Μάρτιο του 2010.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, οι εγγραφές των καινούριων οχημάτων μειώθηκαν κατά 2,6% στις 1.215 από 1.247 τον περσινό Μάρτιο.

Η μείωση στα μεταχειρισμένα ανήλθε στο 31,7% με τις πωλήσεις να περιορίζονται στις 1183 από 1.732.

Όσον αφορά τα μερίδια αγοράς, στις εγγραφές των καινούργιων οχημάτων την πρώτη θέση με μερίδιο αγοράς 13,7% είχε το Μάρτιο η Nissan καθώς είχε 167 από το σύνολο των 1215 καινούριων οχημάτων.

Ακολουθεί η Ford με 11,4% (138 εγγραφές), η Volkswagen με 9,3% (113 εγγραφές) και η Mercedes με 7,7% (94 εγγραφές).

Όσον αφορά τα μεταχειρισμένα, το 20,1% ή 238 από το σύνολο των 1.183 εγγραφών μεταχειρισμένων οχημάτων ήταν Mercedes.

Ακολουθεί η Toyota με 17,8% (211 εγγραφές), η BMW με 11,5% (136 εγγραφές) και η Suzuki με 10,5% (124 εγγραφές).

Αναφορικά με το σύνολο των εγγραφών ιδιωτικών σαλούν, την πρώτη θέση με βάση τα στοιχεία Μαρτίου κατέχει η Mercedes (332 εγγραφές ή 13,8% μερίδιο αγοράς), ενώ ακολουθούν τα Toyota με 295 εγγραφές (12,3% μερίδιο αγοράς), τα Nissan (227 ή 9,5%) και τα BMW με 212 ή 8,8%.

source: stockwatch.com.cy

Βελτιώθηκε η αγορά εργασίας στη Βρετανία


Βελτιώθηκε η αγορά εργασίας στη Βρετανία


Λονδίνο (Dow Jones) – Η βρετανική αγορά εργασίας βελτιώθηκε απροσδόκητα στο τρίμηνο μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ ο δείκτης της ανεργίας υποχώρησε για πρώτη φορά το τελευταίο πεντάμηνο, όπως απέδειξαν τα επίσημα στοιχεία.

Η υποχώρηση του αριθμού των ανέργων είναι καλά νέα για την κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού David Cameron, η οποία στηρίζεται στον ιδιωτικό κλάδο προκειμένου να δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας για να εξισορροπήσει το πρόγραμμα περικοπών στο δημόσιο τομέα.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι επίσημες διεθνείς μετρήσεις για την ανεργία, εμφάνισαν υποχώρηση 17.000 στους τρεις μήνες μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, στους 2,48 εκατ. Ο δείκτης της ανεργίας υποχώρησε στο 7,8% από το 8% στους τρεις μήνες μέχρι τον Ιανουάριο.

Η ανεργία είναι τώρα στο χαμηλότερο επίπεδο από το γ΄ τρίμηνο του 2010. Τα σημερινά στοιχεία ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων, καθώς οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, την προηγούμενη εβδομάδα προέβλεπαν ότι το ποσοστό θα παρέμενε στο 8%.



source: capital.gr

Δέκα ξένοι short ρυθμίζουν την τύχη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς - Ποια η μετοχική σύνθεση των τραπεζών;



Δέκα ξένοι short ρυθμίζουν την τύχη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς - Ποια η μετοχική σύνθεση των τραπεζών;


Οι ξένοι θεσμικοί και μέτοχοι είναι ξεκάθαρο πλέον ότι επηρεάζουν ποικιλοτρόπως τις χρηματιστηριακές συμπεριφορές των μετοχών των τραπεζών.
Μπορεί η διασπορά μετοχών στις τράπεζες να είναι μεγάλη ωστόσο περίπου 5 χιλ ξένοι μέτοχοι καθορίζουν την τύχη των 400 χιλιάδων που είναι το σύνολο των μετόχων στις τράπεζες.


Παράλληλα 10 ξένοι short π.χ. Fortelus ή Citigroup Global Market καθορίζουν την τύχη των 400 χιλιάδων επενδυτών αν και με όρους ρεαλιστικούς πολλοί έλληνες επενδυτές και ειδικά μικρομέτοχοι έχουν γίνει short και υιοθετήσει τακτικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Από την διαχρονική εξέλιξη της συμπεριφοράς των μετοχικών συνθέσεων των τραπεζών προκύπτουν ορισμένα αξιόλογα συμπεράσματα γενικά και ειδικά.
Τα γενικά συμπεράσματα
Οι ξένοι έχουν μειώσει τις επενδυτικές τους θέσεις έως και 10%.
Οι μικρομέτοχοι αυξάνουν τις επενδυτικές τους θέσεις. Τα τελευταία 2 χρόνια το ποσοστό των μικρομετόχων αυξάνεται στις τράπεζες.
Τα ειδικά συμπεράσματα
Παρατηρήθηκε μια προσπάθεια υπερσυγκέντρωσης σε ορισμένες τράπεζες Emporiki και Geniki λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου όπου Credit Agricole και Societe Generale που ελέγχουν ποσοστά πάνω από την καταστατική πλειοψηφία.
Ανάλογο φαινόμενο θα καταγραφεί και στην περίπτωση της ΑΤΕ λόγω της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου.
Είναι ενδεικτικό ότι στην Alpha bank υπάρχουν 131,5 χιλ μέτοχοι και στην Πειραιώς 93χιλ μέτοχοι.
Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επενδυτών που έχει τοποθετηθεί στον τραπεζικό κλάδο που αποτελεί και την ατμομηχανή της αγοράς.
Παράλληλα παρατηρούνται και φαινόμενα όπως μεγάλες short θέσεις στις τράπεζες.
Μόνο το Fortelus διαθέτει short θέσεις 7,5 εκατ μετοχών ποντάροντας στην αναδιάρθρωση χρέους.


Οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών

Εθνική

Ταμεία 16,3% ,
Εκκλησία 1,5%
Έμμεση συμμετοχή κράτους στο 24%
Οι ξένοι 33%
4 ξένοι κατέχουν πάνω από 1% έκαστος
Bank of New York Mellon 5%
Μικρομέτοχοι 38%
Κληροδοτήματα 3,2%
Θεσμικοί εσωτερικού 3,1%

Alpha bank

Γ Κωστόπουλος και Ιδρύματα 9%
Ολλανδικό fund ABP 5% (ιστορικό κόστος 22 ευρώ)
(μέσο κόστος 16 ευρώ)
Paramount Qatar 4% ( ιστορικό18 ευρώ – μέσο 13 ευρώ)
Fidelity 2,5% (ιστορικό 12,12 ευρώ – μέσο 10 ευρώ)
Blackrock 1,5% περίπου
Ξένοι 36%
Μικρομέτοχοι 45%
Σύνολο μετόχων 131,5 χιλ.

Eurobank

Οικογένεια Λάτση 44,6%
Οι ξένοι 19%
Μικρομέτοχοι 24,5%

Πειραιώς

First Gulf bank 3,01%
ΔΕΚΑ 2,53%
ΑΤΕ Βank 2%
Εταιρίες ομίλου 2%
Μ. Σάλλας 1,397%
Κ Αγγελόπουλος 1,3%
Γ Βαρδινογιάννης 0,3%
Ξένοι θεσμικοί 19%
Ιδιώτες 44%
Σύνολο μετόχων 93.690

Κύπρου

Rybolovlev Odella Resources Madura Holdings 9,98%
Εκκλησία Κύπρου 5,5%
Τσάκος 2%
Οι ξένοι 21% (31%)
Μικρομέτοχοι 57%
Σύνολο μετόχων 79.150

Marfin Popular Bank

Dubai 18,69%
MIG 9,49%
Οι ιδιώτες επενδυτές 42,30%
Ταμεία 3,21%
Προσωπικό Λαϊκής 2,07%.
Λανίτης 4,61%
Θεοχαράκης 2,68%
Ανδρέας Βγενόπουλος 0,51%
Σύνολο μετόχων 77.568

MIG

Dubai investment Group 17,28%
IRF 13,62%
Marfin Popular Bank 2,7%
Ξένοι θεσμικοί 16,8%
Ιδιώτες 47,9%
Βγενόπουλος 7,8% (Ε)

ΑΤΕ Bank

Ελληνικό δημόσιο 77%
Ξένοι επενδυτές 0,3%
Μικρομέτοχοι 19%

Emporiki Bank

Credit Agricole 91%
Ταμεία 1,3%
Μικρομέτοχοι 6,8%


Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Δημόσιο 34%
ΕΛΤΑ 10%
Εθνική 6%
Eurobank 6%
Marfin Popular 4,5%
Ξένοι 5%
Μικρομέτοχοι 32%

Geniki

Societe Generale 88%
MTΣ 0,4%
MIG 0,5%;
Μικρομέτοχοι 9,9%

Attica bank

ΤΣΜΕΔΕ 42%
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 22,5%
Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 19%
Μικρομέτοχοι 17%

Proton bank

Λ Λαυρεντιάδης 15,99%
Μικρομέτοχοι 50%
Λοιποί θεσμικοί 27%

FBBank

Οικογένεια Ρέστη 57,42%
ΑΤΕ Bank 40%
Λοιποί Μέτοχοι 2,06%
Σταύρος Ψυχάρης 1%

source: bankingnews.gr

Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την οικονομία η ιαπωνική κυβέρνηση


Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την οικονομία η ιαπωνική κυβέρνηση

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την οικονομία προχωράει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς οι ζημιές από το σεισμό είναι μεγαλύτερες από ό,τι υπολογιζόταν.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του το υπουργικό συμβούλιο αναφέρει πως «αν και η ιαπωνική οικονομία ανακάμπτει, έχει δείξει κάποιες αδυναμίες μετά από το σεισμό». Προσθέτει ακόμη ότι οι ελλείψεις στην ενέργεια, οι καθυστερήσεις στην επίλυση των διακοπών της αλυσίδας προμηθειών και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, απειλούν να πιέσουν περαιτέρω την ανάπτυξη της οικονομίας.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικής και Δημοσιονομικής πολιτικής, Kaoru Yosano, ανακοίνωσε ότι οι επιδράσεις στην οικονομία από την καταστροφή ήταν μεγαλύτερες από τις αρχικές προβλέψεις, δίνοντας και μια ένδειξη ότι τα σχέδια ανασυγκρότησης μπορεί να υπερβούν τις προβλέψεις της κυβέρνησης.

«Επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές. Ακόμη δεν γνωρίζουμε το πλήρες μέγεθος της ζημιάς από το σεισμό και φαίνεται πως το πυρηνικό πρόβλημα θα παραταθεί», αναφέρουν αναλυτές της Mizuho Research.



source: capital.gr
Share |