Friday, April 24, 2009

Αλμα 4% για το αργό- Στα 51,5 δολάρια

Αλμα 4% για το αργό- Στα 51,5 δολάρια

Για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση σημείωσε ανοδο το αργό, σημειώνοντας το καλύτερο σερί ανόδου των τελευταίων δύο μηνών, στον απόηχο της πτώσης του δολαρίου που αντιστάθμισε τις ανησυχίες για πτώση της ζήτησης. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού διαμορφώθηκαν στα 51,55 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ανοδο 3,9%. Σε επίπεδο εβδομάδας, το αργό σημείωσε κέρδη που αγγιξαν το 2,4%. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του brent ενισχύθηκε κατά 3,2% κλείνοντας στα 51,73 δολάρια το βαρέλι.

Εκτός από την θετική επίδραση που είχε η πτώση του δολαρίου στην τιμή του αργού, σημαντική ώθηση έδωσε και η ευφορία που επικρατεί στις αγορές, συμφωνούν οι αναλυτές. Τα κέρδη που σημειώνουν οι κεφαλαιαγορές δείχνουν ξεκάθαρα ότι είμαστε πολύ κοντά στον πάτο, και ότι έπεται η ανάκαμψη.

Από τη μεριά του δολαρίου, το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε κατά 1% σε σχέση με το ευρώ, ενώ η ισοτιμία διαμορφώνεται στο 1,3276 δολάρια/ευρώ, από 1,3144 δολάρια/ ευρώ χθες.

Σημαντική ώθηση την τελευταία μισή ώρα έδωσε στο αργό η ανακοίνωση για τα πρώτα αποτελέσματα και τη μεθοδολογία του stress test των 19 μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ, όπου αν και χρησιμοποιήθηκαν τα πιο απαισιόδοξα σενάρια, μερικές από τις τράπεζες διαθέτουν σημαντική κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες του 2009.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Τα πιο απαισιόδοξα σενάρια χρησιμοποιήθηκαν στο stress test

ΗΠΑ: Τα πιο απαισιόδοξα σενάρια χρησιμοποιήθηκαν στο stress test

Ανακοινώθηκαν σήμερα τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν από την Federal Reserve στην εξαγωγή αποτελεσμάτων από τα stress tests των 19 μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ, όπου φάνηκε τελικά ότι αν και υιοθετήθηκαν τα περισσότερο απαισιόδοξα σενάρια, σε σχέση με τη συνήθη πρακτική, η Fed ανέφερε ότι οι περισσότερες τράπεζες έχουν πολύ περισσότερα κεφάλαια από όσα χρειάζονται.Σύμφωνα με τα νέα κριτήρια, ο δείκτης της ανεργίας μέχρι το τέλος του 2010 θα διαμορφωθεί στο 10,3% και η συρρίκνωση της αμερικανική οικονομίας το 2009 θα είναι της τάξεως του 3,3%, ενώ το 2010 θα υπάρχει ανάπτυξη 0,5%. Η βάση των test ήταν πόσο μπορεί μια τράπεζα να αντέξει επί δύο χρόνια σε αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με το κριτήριο της κεφαλαιακής επάρκειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τα πρώτα αποτελέσματα που είχαν βγει τον περασμένο Φεβρουάριο, τα εν λόγω δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν είναι πολύ περισσότερο απαισιόδοξα, αφού στο μεταξύ πολλοί από τους δείκτες έχουν σημειώσει μικρή βελτίωση, σε σχέση με δύο μήνες νωρίτερα.

Με βάση τα πορίσματα που θα βγουν για τη διετή παράσταση των τραπεζών, θα αποφασιστεί αν θα πρέπει να πιεστούν κάποιες τράπεζες να ψάξουν για νέα ιδιωτικά κεφάλαια, να λάβουν περεταίρω βοήθεια από την αμερικανική κυβέρνηση ή να μετατρέψουν τις προνομιούχες μετοχές που ανήκουν στο αμερικανικό δημόσιο σε κοινές.

Σημειώνεται εδώ ότι οι αξιωματούχοι της Fed δεν ανακοίνωσαν περεταίρω λεπτομέρειες για τα όρια στα οποία θα βασιστούν για να αποφασίσουν αν μια τράπεζα θα χρειαστεί νέα κεφάλαια ή όχι. Ωστόσο, νέες λεπτομέρειες αναμένονται στο επόμενο επίσημο ανακοινωθέν στις 4 Μαΐου.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία, οι τράπεζες θα χωριστούν σε δύο ομάδες. Αυτές που θα χρειαστούν επιπλέον μικρή βοήθεια και σε αυτές που θα χρειαστούν σημαντική βοήθεια. Υπάρχει και η περίπτωση οι νομοθέτες να πιέσουν κάποια τράπεζα που παρουσιάζει σημαντική αύξηση στα έσοδα της να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου για προληπτικούς λόγους.

Επιπλέον, ζητήθηκε από τις τράπεζες να καταθέσουν τις εκτιμήσεις τους σχετικά με τις ζημίες που ενδεχομένως να προκληθούν από δάνεια, ενυπόθηκα χρεόγραφα και αλλα προϊόντα, καθώς και να καταθέσουν ένα σχέδιο του ισολογισμού τους για το 2009 και το 2010, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο σε αποκλειστικά δυσχερείς οικονομικές συνθήκες.

Τέλος, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Fed ζήτησε από τις τράπεζες να καταγράψουν και τις γεωγραφικές περιοχές όπου συγκεντρώνονται οι εργασίες τους, και ιδιαίτερα εκεί όπου συγκεντρώνονται τα ασφαλή κεφάλαια.

REPORTER.GR

Σημαντικά κέρδη σε Wall και Ευρώπη

Σημαντικά κέρδη σε Wall και Ευρώπη

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι αμερικανικοί δείκτες, αφού ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 1,5% στις 8.075 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.694 μονάδες με άνοδο 2,5% και τέλος ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,7% στις 866 μονάδες. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 3,43% στις 4.155,99 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε ανοδικά 3% στις 4.674,32 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 3,13% στις 3.102,85 μονάδες. Κέρδη και στη Wall

Σημαντικά κέρδη αποκόμισαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, με τα εταιρικά αποτελέσματα να βρίσκονται για μια ακόμη ημέρα στο επίκεντρο, με τις Ford, American Express και Microsoft να ανακοινώνουν καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα. Τα βλέμματα των επενδυτών εστιάστηκαν στα προκαταρτικά αποτελέσματα των στρες τεστ των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών.

Σε επίπεδο εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες διαμορφώθηκαν με μεικτά πρόσημα. Ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,7%, ο Nasdaq 1,3% και ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,4%.

Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν σήμερα τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν από την Federal Reserve στην εξαγωγή αποτελεσμάτων από τα stress tests των 19 μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ, όπου φάνηκε τελικά ότι αν και υιοθετήθηκαν τα περισσότερο απαισιόδοξα σενάρια, σε σχέση με τη συνήθη πρακτική, η Fed ανέφερε ότι οι περισσότερες τράπεζες έχουν πολύ περισσότερα κεφάλαια από όσα χρειάζονται. Σύμφωνα με τα νέα κριτήρια, ο δείκτης της ανεργίας μέχρι το τέλος του 2010 θα διαμορφωθεί στο 10,3% και η συρρίκνωση της αμερικανική οικονομίας το 2009 θα είναι της τάξεως του 3,3%, ενώ το 2010 θα υπάρχει ανάπτυξη 0,5%. Η βάση των test ήταν πόσο μπορεί μια τράπεζα να αντέξει επί δύο χρόνια σε αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με το κριτήριο της κεφαλαιακής επάρκειας.

Επιπλέον, ζητήθηκε από τις τράπεζες να καταθέσουν τις εκτιμήσεις τους σχετικά με τις ζημίες που ενδεχομένως να προκληθούν από δάνεια, ενυπόθηκα χρεόγραφα και αλλα προϊόντα, καθώς και να καταθέσουν ένα σχέδιο του ισολογισμού τους για το 2009 και το 2010, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο σε αποκλειστικά δυσχερείς οικονομικές συνθήκες.

Ράλι ανόδου 19% κατέγραψε η μετοχή της Ford, η οποία ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο. Η αυτοκινητοβιομηχανία εμφάνισε ζημιές 1,8 δισ. δολαρίων ή 75 λεπτών ανά μετοχή, από καθαρά κέρδη 477 εκατ. δολαρίων ή 20 λεπτών ανά μετοχή για το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ζημιές 1,19 δολαρίων ανά μετοχή και κύκλο εργασιών 21,8 δισ. δολαρίων. Ισχυρά κέρδη 8% κατέγραψε και η General Motors, ενώ στο +4% κινήθηκε η Daimler.

Πτώση 4,4% τελικά κατέγραψε η American Express, η οποία ενδοσυνεδριακά σημείωνε κέρδη εώς και 20%, στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι σχεδιάζει να αποπληρώσει την επένδυση της κυβέρνησης. Τα κέρδη της σημείωσαν κάμψη 58% στα 443 εκατ. δολάρια στο α΄ τρίμηνο, ή 32 σεντς ανά μετοχή, έναντι 20 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές.

Κέρδη 9,4% για τη Microsoft της οποίας τα κέρδη σημείωσαν μικρότερη των εκτιμήσεων κάμψη.

Στο +1,8% η μετοχή της Amazon.com καθώς τόσο τα κέρδη όσο και οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Από την άλλη, απώλειες 14% κατέγραψε η Interactive Brokers ύστερα από τα απογοητευτικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

Τέλος, στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, η ύφεση στο μεταποιητικό κλάδο φαίνεται να βαθαίνει διαρκώς, καθώς οι παραγγελίες διαρκών αγαθών σημείωσαν νέα κάμψη 0,8% το Μάρτιο, την έβδομη μηνιαία κάμψη σε διάστημα οκτώ μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου. Σε επίπεδο τριμήνου οι νέες βρέθηκαν κατά 27,1% χαμηλότερα.

Ισχυρά κέρδη στην Ευρώπη

Ισχυρά κέρδη σημείωσαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών στην τελευταία συνεδρίαση μίας εβδομάδας με τις τράπεζες να αναδεικνύοντας αρωγοί της ανόδου ύστερα από τα θετικά αποτελέσματα της American Express. Στο θετικό κλίμα συνέβαλλαν και τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων άνοδο του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο FTSE κατέγραψε ανοδο 1,54%, ο CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,35%, ενώ ο δείκτης DAX υποχώρησε οριακά κατά 0,05%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,7% στις 194,69 μονάδες, περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 2%.

Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η άνοδος του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία τον Απρίλιο. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 83,7 μονάδες από 82,1 το Μάρτιο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο του δείκτη μόλις στις 82,3 μονάδες. Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου κατά 0,7% με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3224.

Ισχυρά κέρδη αποκόμισε ο τραπεζικός κλάδος, ύστερα από τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που ανακοίνωσε η American Express. Κέρδη 3% κατέγραψαν η Credit Suisse, η BNP Paribas και η Barclays.

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν και οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ευρώπης. Τα συμβόλαιο του αμερικανικού αργού κινήθηκαν πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι. Οι μετοχές της Royal Dutch Shell βρέθηκαν στο +5,1%, της Total στο +3,8% και της BP στο +1,3%.

Ανοδικά κατά 5,9% κινήθηκε η ιταλική ΕΝΙ. Τα προσαρμοσμένα κέρδη της εταιρείας στο τρίμηνο υποχώρησαν κατά 42% στα 1,76 δισ. ευρώ, αλλά κινήθηκαν πάνω από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που ήταν 1,58 δισ. ευρώ.

Κέρδη και για τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρώπη, υστέρα από τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της Ford, με τη Volkswagen να βρέθηκε στο +2,7%.

Κέρδη 1,4% αποκόμισε και η Axa ύστερα από την ανοδική αναθεώρηση της σύστασής της σε «outperform» από «neutral» από την Exane BNP Paribas.

Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 2,5% σημείωσε η μετοχή της Volvo, η οποία εμφάνισε ζημιές για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ παράλληλα μείωσε τις εκτιμήσεις τις για τις πωλήσεις σε Ευρώπη και Νότιο Αμερική. Σημειώνεται ότι προ ημερών η Volvo ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε 1.543 απολύσεις.

«Βουτιά» 13% για την Iberia Lineas Aereas de Espana ύστερα από την ανακοίνωση της μεγαλύτερης ισπανικής εταιρίας αερομεταφορών ότι δε θα διανείμει μέρισμα το 2008.

Τέλος, πτωτικά καρά 3,3% κινήθηκε η TeliaSonera η οποία χαμήλωσε τον πήχη για τα κέρδη της στο σύνολο της χρήσης του 2009 ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ζημιές για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

REPORTER.GR

Fed: Τα πρώτα στοιχεία για τα "τεστ κοπώσεως"

Fed: Τα πρώτα στοιχεία για τα "τεστ κοπώσεως"

Επιπλέον κεφάλαια θα πρέπει να θέσουν στην άκρη οι 19 μεγάλες τράπεζες που συμμετείχαν στα τεστ κοπώσεως έως και το 2011, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η Fed εξέδωσε ανακοίνωση-οδηγό προς το κοινό για την καλύτερη κατανόηση των αποτελεσμάτων των τεστ κοπώσεως που ξεκίνησαν στις 25 Φεβρουαρίου και θα ανακοινωθούν στις αρχές Μαΐου. Η νομισματική αρχή διαπίστωσε πως η πλειονότητα των αμερικανικών τραπεζών διαθέτουν κεφαλαιακά επίπεδα που ξεπερνούν τα αναγκαία.

Η κεντρική τράπεζα δεν ανακοίνωσε ωστόσο τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το ύψος των ζημιών που χρησιμοποιήθηκαν στα “τεστ κοπώσεως”, αν και έκανε σαφές πως οι 150 αναλυτές, οικονομολόγοι, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και όχι μόνο που ασχολήθηκαν με τη διενέργεια των τεστ έλεγξαν διεξοδικά τα μεγέθη των τραπεζών.

"Δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας και τις πιθανές ζημιές στο τραπεζικό σύστημα, οι επόπτες θεώρησαν συνετό για τις μεγάλες τράπεζες συμμετοχών να διακρατήσουν επιπλέον κεφάλαια ως δικλείδα ασφαλείας έναντι υψηλότερων των εκτιμήσεων ζημιών” αναφερόταν στην έκθεση.

CAPITAL.GR

Πακέτο 2 δισ. δολ. για την General Motors από την αμερικανική κυβέρνηση

Πακέτο 2 δισ. δολ. για την General Motors από την αμερικανική κυβέρνηση

Νέο πακέτο 2 δισ. δολαρίων έλαβε η General Motors από την αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών της χώρας. Η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει την εν λόγω βοήθεια τον περασμένο μήνα, τα οποία θα δίνονταν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων περί διάσωσης της εταιρείας. Σημειώνεται ότι και η GM και η Chrysler παραπαίουν μεταξύ διάσωσης και χρεοκοπίας, την ώρα που στις 30 Απριλίου λήγει η προθεσμία κατάθεσης του σχεδίου αναδιάρθρωσης στο αμερικανικό ΥΠΟΙΚ από την Chrysler, ώστε να εγκριθεί ποσό βοήθειας.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Μικρή πτώση στις πωλήσεις νέων κατοικιών το Μάρτιο

ΗΠΑ: Μικρή πτώση στις πωλήσεις νέων κατοικιών το Μάρτιο

Σχεδόν αμετάβλητες παρέμειναν οι πωλήσεις νέων κατοικιών το Μάρτιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εμπορίου, αναθεωρώντας παράλληλα και τα στοιχεία που είχε ανακοινώσει για το πρώτο δίμηνο του έτους.Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις των νέων κατοικιών υποχώρησαν κατά 0,6% τον Μάρτιο, στο ετήσια προσαρμοσμένο μέγεθος των 356.000 από 358.000 το Φεβρουάριο.

Σημειώνεται ότι οι κατασκευαστές συνέχισαν τη μείωση των τιμών και το Μάρτιο, καθώς όμως προχώρησαν και στη μείωση της δραστηριότητας τους προκαλώντας την πτώση των αδιάθετων ακινήτων σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Σημειώνεται ότι ο μέσος χρόνος αναμονής για την πώληση ενός ακινήτου αυξήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 10,2 μηνών.

REPORTER.GR

Ford: Ζημιές 2 δισ. δολαρίων - Μικρότερες των εκτιμήσεων

Ford: Ζημιές 2 δισ. δολαρίων - Μικρότερες των εκτιμήσεων

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα της Ford στο πρώτο τρίμηνο. Η αυτοκινητοβιομηχανία εμφάνισε ζημιές 1,8 δισ. δολαρίων ή 75 λεπτών ανά μετοχή, από καθαρά κέρδη 477 εκατ. δολαρίων ή 20 λεπτών ανά μετοχή για το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Oι μετά φόρων ζημίες της ανήλθαν σε 60 λεπτά ανά μετοχή. Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε στα 24,8 δισ. δολάρια από 39,2 δισ. δολάρια.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ζημιές 1,19 δολαρίων ανά μετοχή και κύκλο εργασιών 21,8 δισ. δολαρίων.


REPORTER.GR

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
374.19 ( 1.16%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1086.90 ( 1.12%)

Όγκος: € 2,517,598


=========================

XAA

Γενικός Δείκτης
1926.54 ( 1.08%)

FTSE®/Χ.Α. 20
974.14 ( 1.31%)

Microsoft: Πτώση στις πωλήσεις για πρώτη φορά στην ιστορία της

Microsoft: Πτώση στις πωλήσεις για πρώτη φορά στην ιστορία της

Η Microsoft ανακοίνωσε πτώση στις πωλήσεις της κατά 6% για το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Πρόκειται για την πρώτη φορά στην 23χρονη ιστορία της ως εισηγμένη επιχείρηση που η Microsoft ανακοινώνει πτώση πωλήσεων.

Η Microsoft ανακοίνωσε πτώση στις πωλήσεις της κατά 6% για το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Πρόκειται για την πρώτη φορά στην 23χρονη ιστορία της ως εισηγμένη επιχείρηση που η Microsoft ανακοινώνει πτώση πωλήσεων.

Τα κέρδη μειώθηκαν κατά 32% στα 2,98 δισ. δολάρια, ενώ οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 13,65 δισ. δολάρια, λίγο χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παρ’όλ’αυτά, οι μετοχές της εταιρείας ενισχύθηκαν κατά 4%.

Ως «το πιο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που έχουμε αντιμετωπίσει στην ιστορία μας» χαρακτήρισε την παρούσα ύφεση ο οικονομικός διευθυντής της επιχείρησης Κρις Λίντελ, προσθέτοντας ότι περιμένει την ανάκαμψη να είναι αργή και σταδιακή.

H ζήτηση για τα προϊόντα της Microsoft έχει μειωθεί λόγω της πτώσης στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών εν μέσω κρίσης. Τον περασμένο Ιανουάριο, η εταιρεία ανακοίνωσε την περικοπή 5.000 θέσεων εργασίας.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Πτώση 0,8% στις παραγγελίες διαρκών αγαθών (εκτ. -1,4%)

ΗΠΑ: Πτώση 0,8% στις παραγγελίες διαρκών αγαθών (εκτ. -1,4%)



CAPITAL.GR

Apple: Στις 1.600 ανέρχονται οι περικοπές θέσεων εργασίας μέσα στο 2009

Apple: Στις 1.600 ανέρχονται οι περικοπές θέσεων εργασίας μέσα στο 2009

Περικοπές συνολικά 1.600 θέσεων εργασίας έχει πραγματοποιήσει η Apple Inc. στον τομέα λιανικής, όπως προκύπτει από ανακοίνωση της εταιρείας προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανέφερε ότι έως τις 28 Μαρτίου απασχολούσε 14.000 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης, από 15.600 που απασχολούσε έως τα τέλη του Δεκέμβρη.

Η εξοικονόμηση από τις περικοπές του προσωπικού ενδέχεται να εξηγήσουν και την ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους του δευτέρου τριμήνου του 2009 στο 36,4% από 32,9% το προηγούμενο έτος.

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων της εταιρείας, εκπρόσωποι απέδωσαν την αύξηση αυτή στις ανοδικές πωλήσεις προϊόντων λογισμικού υψηλής κερδοφορίας

CAPITAL.GR

Βρετανία: Κατά 1,9% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο

Βρετανία: Κατά 1,9% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο


Βαθαίνει η οικονομική ύφεση στη Βρετανία με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ να επιταχύνει όπως έδειξαν τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η βρετανική στατιστική υπηρεσία.

Ειδικότερα, στο πρώτο τρίμηνο του 2009 το ΑΕΠ της Βρετανία συρρικνώθηκε κατά 1,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ποσοστό 4,1%.

Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,4% στο τρίμηνο και κατά 3,7% σε ετήσια βάση.

Πρόκειται για το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Παράλληλα, σε επίπεδο τριμήνου καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση από το γ΄ τρίμηνο του 1979. Σε ετήσια βάση η συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι η μεγαλύτερη από το 1980.

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,6% στο δ΄ τρίμηνο του 2008 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Alistair Darling δήλωσε χθες ότι η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,5% το 2009 πριν καταγράψει ανάπτυξη 1,25% το 2010.

Μικρή άνοδος στις λιανικές πωλήσεις Μαρτίου

Μικρή άνοδο κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Μ. Βρετανία το Μάρτιο, συγκλίνοντας με τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων, καθώς η καταναλωτική ψυχολογία εμφανίζεται πιο ανθεκτική απέναντι στην προοπτική εμβάθυνσης της ύφεσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, οι πωλήσεις βελτιώθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση, έπειτα από πτώση 2% (καθοδικά αναθεωρημένο μέγεθος) το Φεβρουάριο. Σε επίπεδο έτους, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 1,5%, από 0,4%.

Αντίθετα με τα μηνιαία, τα ετήσια στοιχεία δεν ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων, καθώς οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν υψηλότερη άνοδο των πωλήσεων, της τάξης του 1,7%.

Πάντως, η μετριοπαθής άνοδος του Μαρτίου αποδίδεται κατά κύριο λόγο, στις πωλήσεις υφαντουργικών προϊόντων, ειδών ένδυσης και υπόδησης αλλά και στη συνεχιζόμενη αύξηση των πωλήσεων κυρίαρχων αλυσίδων τροφίμων.

CAPITAL.GR

Κατανάλωση: Κόβουν τα μη απαραίτητα

Κατανάλωση: Κόβουν τα μη απαραίτητα



Έντονα σημάδια κρίσης άρχισαν να παρουσιάζονται στην αγορά, καθώς οι καταναλωτές έχουν περιορίσει δραστικά τις δαπάνες σε όσα ήδη δεν θεωρούνται απαραίτητα, σε επίπεδα που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 25%. Η διεθνής οικονομική κρίση βρίσκει τους κύπριους κουμπωμένους όσον αφορά τις δαπάνες τους για ρουχισμό, ταξίδια, ξενοδοχεία αλλά και καύσιμα. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία προσφέρουν μια σπάνια ακτινογραφία της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, προσδιορίζοντας τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αρκετοί κλάδοι, όπου η κατανάλωση έχει παγώσει.

Με βάση στοιχεία της JCC η χρήση πιστωτικών καρτών, που αποτελεί μια από τις πιο γρήγορες ενδείξεις των τάσεων στο λιανεμπόριο, περιορίστηκε το Μάρτιο κατά 10%.

Επιπρόσθετα στοιχεία δείχνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στα μη απαραίτητα αγαθά ή υπηρεσίες. Ιδιαίτερα αρνητική είναι η εικόνα που παρατηρείται στον τομέα ταξιδιών. Η χρήση καρτών στις αερογραμμές, για παράδειγμα, παρουσιάζει μείωση που φθάνει τα €3,64 εκ. ή 31,1%. Έπεσε το Μάρτιο στα €8,05 εκ. από €11,69 εκ. που ήταν πέρσι.


Τα κυπριακά ξενοδοχεία, που ποντάρουν όσο ποτέ άλλοτε στην εγχώρια τουριστική κίνηση, εισέπραξαν το Μάρτιο 14% λιγότερα από ότι πέρσι, και τα αυτοκίνητα ενοικίασης 25% λιγότερα.

Η κρίση όμως αγγίζει και άλλους τομείς. Για παράδειγμα, οι εισπράξεις καταστημάτων ρουχισμού από πιστωτικές κάρτες μειώθηκαν κατά €3,03 εκ. ή 15,2%. Από €19,96 εκ. που ξοδεύτηκαν τον περσινό Μάρτιο, φέτος μειώθηκαν στα €16,94 εκ. Μείωση €2,62 εκ. σημειώθηκε και στη χρήση καρτών για αγορά κυβερνητικών υπηρεσιών, ενώ κατά €2,42 εκ. λιγότερη ήταν η αξία των συναλλαγών για την αγορά καυσίμων.

Σημαντική μείωση καταγράφεται και στα καταστήματα ειδών.

Αντίθετα, η κατανάλωση φαίνεται να συντηρείται στα ήδη πρώτης ανάγκης.

Το ποσό που ξοδεύτηκε με πιστωτικές κάρτες στις υπεραγορές ανήλθε στα €35,62 εκ. από €34,71 εκ. το Μάρτιο του 2008, σημειώνοντας άνοδο 2,6% ή €0,91 εκ. Αύξηση €330 χιλ. ή 28,4% σημειώθηκε και στη χρήση των καρτών για ασφάλιση φθάνοντας το €1,51 εκ. από €1,17 εκ. πέρσι.

Μικρότερη αύξηση καταγράφεται στις κατηγορίες υγείας, φαγητού και ποτού, μηχανημάτων και εισφορών.

Η συνολική αξία των συναλλαγών μειώθηκε στα €157,89 εκ. από €176,07 εκ. πέρσι, σημειώνοντας μείωση 10,3% ή €18,18 εκ.

STOCKWATCH.COM.CY

ΗΒ: Πρόθεση ΔΠ με premium 70% για ATH

ΗΒ: Πρόθεση ΔΠ με premium 70% για ATH


Την πρόθεση της να προχωρήσει σε νέα δημόσια πρόταση για εξαγορά μέχρι του 100% της επενδυτικής Αθηνά, ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Τράπεζα. Το ΔΣ της τρίτης μεγαλύτερης κυπριακής τράπεζας, αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρία όπως προχωρήσει σε ανακοίνωση πρόθεσης διενέργειας δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της Αθηνά για την απόκτηση ποσοστού μέχρι και 100% του μετοχικού κεφαλαίου της. Η αντιπαροχή που θα προσφερθεί είναι μία μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας για κάθε τρεις μετοχές της Αθηνά. Η μετοχή της Αθηνά έκλεισε χθες στα €0,22 και της Ελληνικής στo €1,12. Η καθαρή εσωτερική αξία της Αθηνά στις 31 Μαρτίου 2009 ήταν €0,4082 ανά μετοχή.

Η Ελληνική Τράπεζα και τα πρόσωπα που ενεργούν σε συνεννόηση με αυτήν κατέχουν ήδη 85.590.811 μετοχές, που αντιπροσωπεύουν το 78,6% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Αθηνά.

Η οριστική απόφαση για διενέργεια δημόσιας πρότασης τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου 2009, για έκδοση των μετοχών που θα προσφερθούν ως αντάλλαγμα για τις μετοχές της Αθηνά. Σε περίπτωση που δεν ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ελληνική Τράπεζα δεν προτίθεται να προσφέρει ως αντάλλαγμα μετρητά.

Η οριστική απόφαση για διενέργεια δημόσιας πρότασης θα ανακοινωθεί το αργότερο εντός 30 ημερών από την ανακοίνωση της πρόθεσης, σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στις 27 Μαρτίου 2007, η Ελληνική αποφάσισε να διατυπώσει δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Αθηνά για την απόκτηση ποσοστού μέχρι και 50% συν μία μετοχή του μετοχικού κεφαλαίου της. Μία μέρα αργότερα, δηλαδή στις 28 Μαρτίου 2007, δημόσια πρόταση για εξαγορά της Ελληνικής ανακοίνωσε και η SFS.

Στις 3 Μαΐου 2007, η Ελληνική ανακοίνωσε αναθεωρημένη ΔΠ προς την Αθηνά για την απόκτηση ποσοστού μέχρι και 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Αθηνά. Μετά τη λήξη της ΔΠ, το ποσοστό συμμετοχής της HB στην ATH διαμορφώθηκε στο 77,8%.

STOCKWATCH.COM.CY

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Durable Goods Orders
Dept of Commerce


10:00 AM
New Home Sales
Dept of Commerce

Ασφάλειες: Κτίζουν θέσεις οι τράπεζες

Ασφάλειες: Κτίζουν θέσεις οι τράπεζες



Την ήδη ισχυρή θέση που κατέχουν στον ασφαλιστικό κλάδο ζωής ενίσχυσαν το 2008 οι τράπεζες σε βάρος των υπόλοιπων παικτών. Αντίθετα, στο γενικό κλάδο ο όγκος εργασιών μοιράζεται σε δεκάδες μικρές ασφαλιστικές, που διατηρούν την αυτονομία τους παρά τις περιοριστικές κεφαλαιακές ρυθμίσεις που αναμένεται να επιφέρει προσεχώς η οδηγία για τη φερεγγυότητα τους.

Με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών, τις πρώτες δύο θέσεις στον κλάδο ζωής διατήρησαν η Eurolife θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου και η Cyprialife θυγατρική της Marfin Popular Bank. Η Eurolife με ασφάλιστρα €96,6 εκ. ανέβασε το μερίδιο αγοράς της κατά 1,5% στο 28,32% από 26,82%. Η Cyprialife με ασφάλιστρα €88,9 εκ. διατήρησε το μερίδιο της στο 26,06%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Universal Life με ασφάλιστρα €54 εκ. η οποία μείωσε το μερίδιο αγοράς στο 15,82% από 17,31%. Μερίδια της τάξης του 8,26% και 6,37% κατέχουν επίσης η Alico και Interlife αντίστοιχα.

Ο ψηλός βαθμός συγκέντρωσης στον κλάδο ζωής δεν παρουσίασε ουσιαστική μεταβολή, με τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου να κατέχουν, συνολικά, μερίδιο αγοράς ύψους 84,8%.

Με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών, τα συνολικά ασφάλιστρα του κλάδου ζωής έφθασαν το 2008 τα €341,2 εκ. από €322,1 εκ. το 2007 σημειώνοντας αύξηση 5,96%.

Σε σχέση με τα μερίδια αγοράς του γενικού κλάδου, στην πρώτη θέση είναι η Laiki Insurance με μερίδιο αγοράς 15,94% (-0,1% σε σχέση με 2007) και συνολικά ασφάλιστρα €64 εκ. Η Γενική Ασφαλιστική Κύπρου έχει το 12,61% του μεριδίου αγοράς και σύνολο ασφαλίστρων €50,7 εκ. (-0,3%). Την τρίτη θέση κατέχει η Παγκυπριακή με μερίδιο αγοράς 8,33% και σύνολο ασφαλίστρων €33,5 εκ.. Αύξηση 0,5% παρατηρήθηκε στο μερίδιο αγοράς της Universal Life όπως επίσης και αύξηση 0,4% στο μερίδιο της American Home.

Οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες γενικού κλάδου κατέχουν συνολικό μερίδιο αγοράς της τάξης του 49,3%.

Τα ασφάλιστρα του γενικού κλάδου σημείωσαν μεγαλύτερη άνοδο (11,31%) φθάνοντας τα €401,6 εκ. από €360,7 εκ.

STOCKWATCH.COM.CY

Στους 20 καλύτερους Αμερικανούς CEOs όλων των εποχών ο Buffett

Στους 20 καλύτερους Αμερικανούς CEOs όλων των εποχών ο Buffett


Την 16η θέση στη λίστα με τους καλύτερους διευθύνοντες συμβούλους στην ιστορία των ΗΠΑ κατέκτησε ο Warren Buffett.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τη λίστα κατάρτισε η Condé Nast Portfolio από κοινού με επιτροπή καθηγητών σχολών διοίκησης επιχειρήσεων. Βασικά κριτήρια ήταν η δυνατότητα των CEOs να δημιουργούν ή να καταστρέφουν αξία για τους μετόχους τους, η υιοθέτηση καινοτόμων εφαρμογών και οι ικανότητες διοίκησης των ομίλων τους.

Στην έκθεση που συνόδευε τη λίστα οι Kevin Maney και Liz Gunnison ανέφεραν πως αν και ο "Warren Buffett δεν θεωρείται πρωτοπόρος, δεν παύει να είναι σπουδαίος φιλόσοφος. Είναι ο Βούδας των επιχειρήσεων. Θεωρούμε πως αυτό αν μη τι άλλο μετρά”.

Ο Buffett βρίσκεται μία θέση κάτω από τον Reuben Mark, που ναι μεν ήταν “βαρετός” επιχειρηματίας, αλλά κατάφερε να “κάνει την Colgate βασιλιά της στοματικής υγιεινής”.

Στην 17η θέση βρίσκουμε την Katharine Graham της Washington Post, που ήταν στενή φίλη του Buffett. Η Graham απεβίωσε το 2001.

Ο φίλος και παρτενέρ του Buffett στο bridge και επίσης φιλάνθρωπος Bill Gates της Microsoft βρίσκεται στην 10η θέση της λίστας, ενώ την κορυφή καταλαμβάνει ο Henry Ford.

Τέλος, καταρτίστηκε λίστα και με τους 20 χειρότερους διευθύνοντες συμβούλους όλων των εποχών στις ΗΠΑ, με τον Dick Fuld της Lehman Brothers να βρίσκεται στην πρώτη θέση.

CAPITAL.GR

KBW: Οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον 1 τρισ. δολάρια

KBW: Οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον 1 τρισ. δολάρια


Επιπλέον 1 τρισ. δολάρια ενδέχεται να χρειαστούν οι τράπεζες στις ΗΠΑ, υποστήριξε ο αναλυτής της KBW, Frederick Cannon, αφού αναμένεται να διευρυνθούν οι ζημίες από τη μείωση των χορηγήσεων και την αύξηση των προβληματικών δανείων, που προκαλείται από την ανοδο της ανεργίας. Την εν λόγω έκθεση, ο Cannon την στηρίζει στα αποτελέσματα του stress test που αναμένονται για την κάθε τράπεζα. Σημειώνεται εδώ ότι οι τραπεζίτες αύριο θα πάρουν μια πρώτη αποψη για τα αποτελέσματα αυτών των test, ενώ πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι και χωρίς αυτά τα αποτελέσματα οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.

Επιστρέφοντας στην έκθεση του Cannon, η Bank of America πιθανόν να περάσει το τέστ, αλλά μάλλον θα πιεστεί από την κυβέρνηση να μετατρέψει 15-20 δισ. δολάρια προνομιούχων μετοχών σε κοινές.

Όσον αφορά τη Wells Fargo, ο Cannon πιστεύει ότι πιθανόν να χρειαστεί περίπου 25 δισ. δολάρια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και 25 δισ. δολάρια για να καταβάλλει τις αποδόσεις των κυβερνητικών τοποθετήσεων.

REPORTER.GR

Διακοπή λειτουργίας 13 εργοστασίων από τη General Motors

Διακοπή λειτουργίας 13 εργοστασίων από τη General Motors

Τη διακοπή της λειτουργίας 13 εργοστασίων συναρμολόγησης αυτοκινήτων στη Βόρεια Αμερική για πολλές εβδομάδες κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε η General Motors, εξαιτίας της πτώσης των πωλήσεων και της αύξησης των αποθεμάτων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η GM θα προχωρήσει στη μείωση της παραγωγής κατά 190.000 οχήματα, κίνηση η οποία χαρακτηρίστηκε από τη διοίκηση αναγκαία ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος από την πτώχευση της Delphi.

REPORTER.GR

Σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτών για τα τοξικά πάγια

Σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτών για τα τοξικά πάγια


Έως τις αρχές Ιουνίου θα είναι σε θέση οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές να ξεκινήσουν τις δοκιμές στο επενδυτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης αναφορικά με τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα για την αντιμετώπιση των τοξικών παγίων, σύμφωνα με δηλώσεις της Sheila Bair, προέδρου της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον. Περίπου 100 δισ. δολάρια θα χρησιμοποιηθούν από το κυβερνητικό πρόγραμμα TARP για να απομακρυνθούν επισφαλή δάνεια από τις τράπεζες. «Δουλεύουμε πολύ σκληρά γι΄ αυτό το σκοπό και ελπίζουμε να έχουμε μια "δοκιμαστική πώληση" μη ρευστοποιήσιμων παγίων μέσα στο επόμενο δίμηνο», σημείωσε η Bair.

Σκοπός του είναι να δοθεί η δυνατότητα σε κοινό και επενδυτές να παρακολουθήσουν και να σχολιάσουν την διαδικασία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι λειτουργεί ικανοποιητικά.

REPORTER.GR

Διπλός ο στόχος της Vivartia από την μείωση της τιμής στο γάλα

Διπλός ο στόχος της Vivartia από την μείωση της τιμής στο γάλα

Διπλό στόχο έχει η κίνηση της Vivartia να προχωρήσει σε σημαντική μείωση του φρέσκου γάλακτος από 1,35 ευρώ στο 1 ευρώ.Αφενός να αυξήσει τα μερίδια αγοράς τα οποία στο φρέσκο γάλα διαμορφώνονται στο 22% με 23% αφετέρου να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην μείωση των τιμών βασικών καταναλωτικών προϊόντων. Ουσιαστικά μέσω της αύξησης του μεριδίου αναμένει η Vivartia αύξηση των πωλήσεων άρα και βελτίωση της κερδοφορίας παρά την μείωση της τιμής. Η Vivartia, θυγατρική της Marfin Investment Group (MIG), ήδη από τις αρχές Απριλίου με αφορμή τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος σε σχετικό δελτίο τύπου παρέθεσεσημαντικούς προβληματισμούς σχετικά με την πορεία και το μέλλον της Ελληνικής κτηνοτροφίας (αγελαδινού γάλακτος) και το φρέσκο γάλα.

Συγκεκριμένα, εντόπισε τον κίνδυνο νόθευσης της έννοιας και αντίληψης της διατροφικής αξίας του φρέσκου γάλακτος καθώς και της επαπειλούμενης σύγχυσης του ελληνικού φρέσκου γάλακτος με παρεμφερή προϊόντα μακρύτερης διάρκειας.

Στο πλαίσιο αυτό προχωρούν σε μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος ΔΕΛΤΑ στο 1 ευρώτο λίτρο (ανώτατη προτεινόμενη τιμή με ΦΠΑστα super markets από 1,35 ευρώσήμερα και 1,20 ευρώσε φούρνους και μικρά καταστήματα από 1,58ευρώ).Παράλληλα δεσμεύονται για την παραμονή των κτηνοτροφικών μονάδων της Βορείου Ελλάδος στον παραγωγικό ιστό της Vivartia.

Η κίνηση της Vivartia συμβάλλει στην οικονομία της χώρας;

Στελέχη της MIG αναφέρουν ότι «πιστεύουμε ότι στη περίοδο κρίσης που διανύουμε, έχει ιδιαίτερη σημασίαη στήριξη των προϊόντων που η χώρα μας παράγει. Μέσα λοιπόν από την κίνηση μας αυτή ενισχύουμε το μεγαλύτερο αμιγώς ελληνικό επώνυμο φρέσκο γάλα. Είναι προφανές πως έτσι ενισχύεται και όλος ο παραγωγικός ιστός πίσω από αυτό το προϊόν, δηλαδή οι χιλιάδες έλληνες κτηνοτρόφοικαι οι χιλιάδες εργαζόμενοι που εργάζονται για την παραγωγή και την διακίνηση του».

Υπάρχουν κίνδυνοι για την Ελληνική παραγωγή γάλακτος;

Το φρέσκο γάλα που καταναλώνουμε απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Ο λόγος είναι προφανής αφού η μικρή διάρκεια ζωής του προϊόντος επιβάλλει την άμεση συλλογή, τυποποίηση και διάθεση του γάλακτος. Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στην αγορά μη φρέσκα προϊόντα που οικειοποιούνται στοιχεία από το φρέσκο γάλα (συσκευασία ή αβάσιμους ισχυρισμούς), αλλοιώνοντας έτσι την εικόνα και αντίληψη γύρω από την θρεπτική αξία του Ελληνικούφρέσκου γάλακτος. Είναι φανερό πωςόταν πλήττεται η αξία του φρέσκου γάλακτος στην ουσία πλήττεται η Ελληνική κτηνοτροφία.

Ποια θα είναι η διάρκεια της μείωσης τιμής.

Το φρέσκο γάλα ΔΕΛΤΑ θα συνεχίσει να προσφέρεται στους καταναλωτές στην χαμηλότερη δυνατή τιμή όπως αυτή διαμορφώνεται από τις εκάστοτε συνθήκες διαμόρφωσης κόστους (π.χ. κόστος πρώτης ύλης, ενεργειακής κατανάλωσης, συσκευασίας κλπ.)

Η απόφαση για μείωση τιμών επηρεάζει τις θέσεις εργασίας;

Το σημαντικότερο κεφάλαιο για τη VIVARTIA είναι το ανθρώπινο δυναμικό της το οποίο αποτελεί τη ψυχή και τη κινητήρια δύναμή της. Επομένως, πρώτος και βασικός μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία πάνωσ’ αυτή την αδιαπραγμάτευτη βάση. ʼλλωστε, μέσα στο τελευταίο δίμηνο η εταιρεία μας δημιούργησε πάνω από 100 νέες θέσεις εργασίας.

Σε ποια τιμή αγοράζεται το γάλα από τους παραγωγούς;

Η μέση τιμή που αγοράζουμε το γάλα από τους παραγωγούς είναι 41 λεπτά. Η τιμή αυτή είναι χαμηλότερη κατά 7 λεπτά από την τιμή της περασμένης χρονιάς που λόγω της συγκυριακής αύξησης του κόστους των ζωοτροφών είχε πρόσκαιρα αυξηθεί. Οι τιμές αυτές αποδεικνύονται από τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρεάτων.

REPORTER.GR

Σοβαρό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Chrysler την επόμενη εβδομάδα

Σοβαρό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Chrysler την επόμενη εβδομάδα

Πολύ σοβαρό εμφανίζεται το ενδεχόμενο να υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο αρθρο 11 περί προστασίας από τους πιστωτές της την ερχόμενη εβδομάδα η αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times το υπουργείο έχει προχωρήσει σε συμφωνία επί της αρχής με την Ένωση Εργαζομένων Αυτοκινητοβιομηχανιών των ΗΠΑ (UAW) για προστασία των εργαζομένων της αυτοκινητοβιομηχανίας.


REPORTER.GR

Περικοπές 958 θέσεων εργασίας από την Lloyds

Περικοπές 958 θέσεων εργασίας από την Lloyds

Σε νέες περικοπές 985 θέσεων εργασίας στον τομέα παγίων και χρηματοδότησης οχημάτων ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η Lloyds Banking Group PLC στο πλαίσιο της ενοποίησης των λειτουργιών της μετά την εξαγορά της HBOS. Η απόφαση επηρεάζει 910 υπαλλήλους πλήρους και 75 μερικής απασχόλησης και οι περικοπές αναμένεται να λάβουν χώρα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Ακόμη, ενδέχεται να προβείς σε απολύσεις στα τμήματα πωλήσεων και σε κάποια περιφερειακά κέντρα εισπράξεων.

REPORTER.GR
Share |