Friday, April 24, 2009

Διπλός ο στόχος της Vivartia από την μείωση της τιμής στο γάλα

Διπλός ο στόχος της Vivartia από την μείωση της τιμής στο γάλα

Διπλό στόχο έχει η κίνηση της Vivartia να προχωρήσει σε σημαντική μείωση του φρέσκου γάλακτος από 1,35 ευρώ στο 1 ευρώ.Αφενός να αυξήσει τα μερίδια αγοράς τα οποία στο φρέσκο γάλα διαμορφώνονται στο 22% με 23% αφετέρου να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην μείωση των τιμών βασικών καταναλωτικών προϊόντων. Ουσιαστικά μέσω της αύξησης του μεριδίου αναμένει η Vivartia αύξηση των πωλήσεων άρα και βελτίωση της κερδοφορίας παρά την μείωση της τιμής. Η Vivartia, θυγατρική της Marfin Investment Group (MIG), ήδη από τις αρχές Απριλίου με αφορμή τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος σε σχετικό δελτίο τύπου παρέθεσεσημαντικούς προβληματισμούς σχετικά με την πορεία και το μέλλον της Ελληνικής κτηνοτροφίας (αγελαδινού γάλακτος) και το φρέσκο γάλα.

Συγκεκριμένα, εντόπισε τον κίνδυνο νόθευσης της έννοιας και αντίληψης της διατροφικής αξίας του φρέσκου γάλακτος καθώς και της επαπειλούμενης σύγχυσης του ελληνικού φρέσκου γάλακτος με παρεμφερή προϊόντα μακρύτερης διάρκειας.

Στο πλαίσιο αυτό προχωρούν σε μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος ΔΕΛΤΑ στο 1 ευρώτο λίτρο (ανώτατη προτεινόμενη τιμή με ΦΠΑστα super markets από 1,35 ευρώσήμερα και 1,20 ευρώσε φούρνους και μικρά καταστήματα από 1,58ευρώ).Παράλληλα δεσμεύονται για την παραμονή των κτηνοτροφικών μονάδων της Βορείου Ελλάδος στον παραγωγικό ιστό της Vivartia.

Η κίνηση της Vivartia συμβάλλει στην οικονομία της χώρας;

Στελέχη της MIG αναφέρουν ότι «πιστεύουμε ότι στη περίοδο κρίσης που διανύουμε, έχει ιδιαίτερη σημασίαη στήριξη των προϊόντων που η χώρα μας παράγει. Μέσα λοιπόν από την κίνηση μας αυτή ενισχύουμε το μεγαλύτερο αμιγώς ελληνικό επώνυμο φρέσκο γάλα. Είναι προφανές πως έτσι ενισχύεται και όλος ο παραγωγικός ιστός πίσω από αυτό το προϊόν, δηλαδή οι χιλιάδες έλληνες κτηνοτρόφοικαι οι χιλιάδες εργαζόμενοι που εργάζονται για την παραγωγή και την διακίνηση του».

Υπάρχουν κίνδυνοι για την Ελληνική παραγωγή γάλακτος;

Το φρέσκο γάλα που καταναλώνουμε απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Ο λόγος είναι προφανής αφού η μικρή διάρκεια ζωής του προϊόντος επιβάλλει την άμεση συλλογή, τυποποίηση και διάθεση του γάλακτος. Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στην αγορά μη φρέσκα προϊόντα που οικειοποιούνται στοιχεία από το φρέσκο γάλα (συσκευασία ή αβάσιμους ισχυρισμούς), αλλοιώνοντας έτσι την εικόνα και αντίληψη γύρω από την θρεπτική αξία του Ελληνικούφρέσκου γάλακτος. Είναι φανερό πωςόταν πλήττεται η αξία του φρέσκου γάλακτος στην ουσία πλήττεται η Ελληνική κτηνοτροφία.

Ποια θα είναι η διάρκεια της μείωσης τιμής.

Το φρέσκο γάλα ΔΕΛΤΑ θα συνεχίσει να προσφέρεται στους καταναλωτές στην χαμηλότερη δυνατή τιμή όπως αυτή διαμορφώνεται από τις εκάστοτε συνθήκες διαμόρφωσης κόστους (π.χ. κόστος πρώτης ύλης, ενεργειακής κατανάλωσης, συσκευασίας κλπ.)

Η απόφαση για μείωση τιμών επηρεάζει τις θέσεις εργασίας;

Το σημαντικότερο κεφάλαιο για τη VIVARTIA είναι το ανθρώπινο δυναμικό της το οποίο αποτελεί τη ψυχή και τη κινητήρια δύναμή της. Επομένως, πρώτος και βασικός μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία πάνωσ’ αυτή την αδιαπραγμάτευτη βάση. ʼλλωστε, μέσα στο τελευταίο δίμηνο η εταιρεία μας δημιούργησε πάνω από 100 νέες θέσεις εργασίας.

Σε ποια τιμή αγοράζεται το γάλα από τους παραγωγούς;

Η μέση τιμή που αγοράζουμε το γάλα από τους παραγωγούς είναι 41 λεπτά. Η τιμή αυτή είναι χαμηλότερη κατά 7 λεπτά από την τιμή της περασμένης χρονιάς που λόγω της συγκυριακής αύξησης του κόστους των ζωοτροφών είχε πρόσκαιρα αυξηθεί. Οι τιμές αυτές αποδεικνύονται από τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρεάτων.

REPORTER.GR

No comments:

Share |