Wednesday, June 9, 2010

Πάνω από τα 74 δολάρια το αργό- Αλμα 3,3%


Πάνω από τα 74 δολάρια το αργό- Αλμα 3,3%

Πάνω από τα 74 δολάρια έκλεισε το αργό πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της αποδυνάμωσης του δολαρίου, αλλά και της μείωσης των αποθεμάτων.
Συγκεκριμένα, η τιμή του αργού για τα συμβόλαια του Αυγούστου κέρδισε 3,3% στα 74,38 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου brent σημείωσε άνοδο 2,12% στα 74,42 δολάρια το βαρέλι.
Πτώση 1,8 εκατ. βαρελιών σημείωσαν τα αποθέματα του αργού την εβδομάδα που έληξε στις 4 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας. Τα αποθέματα της βενζίνης παρέμειναν αμετάβλητα, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα, τα οποία περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το diesel, αυξήθηκαν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια. Τα διυλιστήρια λειτούργησαν στο 89,1% της δυναμικότητας τους.

Δεν υπάρχει περιθώριο για επιπλέον προσφορά πετρελαίου εκτιμά ο ΟΠΕΚ, αναθεωρώντας ελαφρά προς τα κάτω την εκτίμησή του για την παγκόσμια ζήτηση φέτος και προς τα άνω την πρόβλεψη για την παραγωγή από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός του διεθνούς οργανισμού.

Στην έκθεση του μηνός Ιουνίου, το καρτέλ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί φέτος κατά 940.000 βαρέλια την ημέρα, 10.000 βαρέλια λιγότερα από ό,τι εκτιμούσε στην προηγούμενη έκθεση και ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στα 85,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Το καρτέλ αναθεώρησε, παράλληλα, προς τα άνω την εκτίμησή του για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας - στο 3,8%, από 3,5% προηγουμένως - κυρίως λόγω της ταχύτερης, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας.

Η ζήτηση για πετρέλαιο στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ θα μειωθεί στα 45,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, από 45,5 εκατομμύρια βαρέλια το 2009, εκτιμά ο ΟΠΕΚ, με τη ζήτηση στη Δυτική Ευρώπη να σημειώνει κάμψη κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Αντιθέτως, αναμένει αύξηση κατά περίπου 1,1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (στα 40,1 εκατομμύρια βαρέλια) της ζήτησης για πετρέλαιο στις εκτός ΟΟΣΑ χώρες.

«Η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου στο χαμηλό των 70 δολαρίων το βαρέλι αντικατοπτρίζει, κατά τα φαινόμενα, μετατόπιση του "κλίματος" για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, μετά την εκδήλωση της κρίσης κρατικού χρέους στην Ευρώπη και τις αρχικές ενδείξεις μετριασμού του αναπτυξιακού ρυθμού της οικονομίας της Κίνας. Την ίδια στιγμή, τα θεμελιώδη δεδομένα της αγοράς εξακολουθούν να επηρεάζονται από την επίμονη υπερπροσφορά. Αν και η ζήτηση βελτιώθηκε ελαφρά προσφάτως, αυτό εξισορροπείται και με το παραπάνω από μεγαλύτερη αύξηση της προσφοράς», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ο διεθνής οργανισμός αναμένει, τέλος, αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγούς χώρες κατά 640.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα φέτος (η σχετική εκτίμηση του μηνός Μαΐου έκανε λόγο για αύξηση κατά 530.000 βαρέλια) και μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ κατά 175.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με πέρυσι.

source: reporter.gr

Profit taking για το χρυσό


Profit taking για το χρυσό

Με απώλειες που ξεπέρασαν το 1% έκλεισε το χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε περισσότερο για την κατοχύρωση κερδών, μετά το χθεσινό νέο ιστορικό υψηλό, παρά από το αρνητικό κλίμα απέναντι στο μέταλλο.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού υποχώρησαν κατά 1,3% κλείνοντας στα 1.229,90 δολάρια η ουγγιά.
Σύμφωνα με τους αναλυτές η σημερινή άνοδος του ευρώ βοήθησε στην ψυχολογία των επενδυτών σχετικά με την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, πλήττοντας εν μέρει και την ελκυστικότητα του χρυσού, το οποίο χρησιμοποιείται από τους επενδυτές ως προστασία απέναντι στην αβεβαιότητα των αγορών. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2040 δολάρια από το επίπεδο των 1,1973 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Εν αναμονή της αυριανής σύσκεψης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν σήμερα ανοδικά συμπαρασύροντας και το ευρώ.

source: reporter.gr

Κατρακυλά η Ambac υπό το βάρος της επικείμενης χρεοκοπίας


Κατρακυλά η Ambac υπό το βάρος της επικείμενης χρεοκοπίας

Περίπου το ένα τρίτο της χρηματιστηριακής της αξίας έχασε σήμερα η Ambac Financial Group, ύστερα από το δημοσίευμα του Reuters που ανέφερε ότι η εταιρεία δέχεται σοβαρές πιέσεις να υποβάλει αίτηση πτώχευσης. Το χρέος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ανέρχεται στο 1,24 δισ. δολάρια, ενώ κατέχει περίπου 16 δισ. δολάρια σε εγγυήσεις τοξικών ενυπόθηκων δανείων (28 cents/δολάριο). Η μετοχή της εταιρείας χάνει 34% και βρίσκεται στα 71 cents.
Ωστόσο, η εταιρεία ανέφερε χτες ότι μάλλον δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στα λειτουργικά της έξοδα και στην εξυπηρέτηση του χρέους της, μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, ενώ και η ρευστότητα της μπορεί να εξαντληθεί πριν από αυτόν τον χρονικό ορίζοντα.
Ανάμεσα στους δανειστές της περιλαμβάνονται οι εταιρείες hedge funds Centerbridge Partners, Halcyon Capital Management, Mangrove Partners και Camden Asset Management, οι οποίες κάνουν ενέργειες να μετατρέψουν τα ομόλογα τους σε μετοχές της εταιρείας.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Έκδοση 10ετών ομολόγων ύψους 21 δισ. δολ.


ΗΠΑ: Έκδοση 10ετών ομολόγων ύψους 21 δισ. δολ.

Το ποσό των 21 δισ. δολαρίων σε ομόλογα 10ετούς διάρκειας δημοπράτησε η αμερικανική κυβέρνηση σήμερα, στην απόδοση του 3,242%. Οι υποψήφιοι αγοραστές προσέφεραν 3,24 δολάρια για κάθε δολάριο, υψηλότερα σε σχέση με τα 3,20 δολάρια που ήταν ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων.
Οι έμμεσοι αγοραστές, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ξένες τράπεζες συμμετείχαν κατά 40,2%, ενώ στις τελευταίες συνεδριάσεις το ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 35,5%. Οι άμεσοι αγοραστές συμμετείχαν με ποσοστό 13,5% σε σχέση με το 15% που ήταν ο μέσος όρος.

source: reporter.gr

Fed: Συνεχίζεται ο μικρός ρυθμός ανάκαμψης των ΗΠΑ


Fed: Συνεχίζεται ο μικρός ρυθμός ανάκαμψης των ΗΠΑ

Με μικρό ρυθμό συνεχίστηκε η αμερικανική ανάκαμψη τον Απρίλιο και το Μάιο σε όλες τις περιφέρειες των ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκδοση της Φαιάς Βίβλου (Beige Book) της Federal Reserve, στην οποία επισημαίνεται ότι υπήρξε μικρή βελτίωση στην αγορά εργασίας.
Όπως και ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, η Beige Book ανέφερε ότι ενισχύθηκαν οι καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες, ενώ στην ίδια πορεία κινήθηκε και η οικονομική δραστηριότητα.
Στο μέτωπο των τιμών του καταναλωτή υπήρξε σταθερότητα, ενώ η αύξηση του κόστους παραγωγής δεν έχει ακόμη μετακυληθεί στους καταναλωτές.

Στον αντίποδα, βρέθηκαν οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού και από την ευρωπαϊκή κρίση στον χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό κλάδο.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα χονδρικής τον Απρίλιο


ΗΠΑ: Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα χονδρικής τον Απρίλιο

Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα χονδρικής τον Απρίλιο στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.


Ειδικότερα, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 0,4 % στα 397,81 δισ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείο Εμπορείου, ενώ την ίδια στιγμή οι πωλήσεις των χονδρεμπόρων σημείωσαν αύξηση 0,7% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 351,14 δισ. δολ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση των αποθεμάτων κατά 0,5% το Φεβρουάριο. Ο δείκτης αποθεμάτων προς πωλήσεις υποχώρησε στο 1,13 από 1,14 το Μάρτιο.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αποθεμάτων αργού


ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αποθεμάτων αργού

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 1,829 εκατ. βαρέλια στα 361,415 εκατ. βαρέλια, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση κατά 0,7 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 0,008 εκατ. βαρέλια για να διαμορφωθούν στα 218,976 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 0,4 εκατ. βαρέλια.

Τα διυλισμένα αποθέματα, αυξήθηκαν κατά 1,836 εκατ. βαρέλια στα 154,824 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,3 εκατ. βαρέλια.

Η παραγωγική ικανότητα των διυλιστηρίων διαμορφώθηκε στο 89,1% από 87,5% την προηγούμενη εβδομάδα.

source: capital.gr

Υποβάθμιση της Πορτογαλίας σε "Α+" από την R&I, outlook αρνητικό


Υποβάθμιση της Πορτογαλίας σε "Α+" από την R&I, outlook αρνητικό

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας σε ξένο νόμισμα σε “A+” από “AA-” προχώρησε ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης R&I.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οίκος, προχώρησε σε αυτήν την κίνηση καθώς εκτιμά πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η αναδιάταξη της οικονομίας της χώρας να διαρκέσει περισσότερο από τις προβλέψεις της κυβέρνησης. Ο οίκος επίσης εκτιμά πως το χρέος της χώρας ως προς το ΑΕΠ θα παραμείνει στο επίπεδο του 90%.


Σύμφωνα με τον οίκο, πρέπει να προσεχθεί το χρηματοδοτικό περιβάλλον της κυβέρνησης καθώς και του ιδιωτικού τομέα καθώς και η καθυστέρηση της ανάκαμψης στις γειτονικές χώρες, η οποία επηρεάζει τις εξαγωγές της Πορτογαλίας.


Αυτό οι παράγοντες ενδέχεται να οδηγήσουν σε περεταίρω επιβράδυνση της διαδικασίας μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, γι΄αυτό το outlook διατηρείται αρνητικό.

source: capital.gr

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Μειώνει τις προβλέψεις για τις δανειακές ανάγκες του 2010


Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Μειώνει τις προβλέψεις για τις δανειακές ανάγκες του 2010

Ο καθαρός νέος δανεισμός της γερμανικής κυβέρνησης τοποθετείται γύρω στα 65 δισ. ευρώ αυτό το χρόνο, χαμηλότερα από τα 80,2 δισ. ευρώ που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2010, όπως δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble.

Ο Schaeuble είχε τονίσει στο παρελθόν ότι η κυβέρνηση θα μείωνε τις δανειακές της ανάγκες στο τρέχον έτος. Οι χαμηλότερες ανάγκες οφείλονται στα καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία για την αγορά εργασίας, τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα και στα έσοδα ύψους περίπου 4,4 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία των δικτύων τέταρτης γενιάς.

«Υπολογίζουμε ότι οι θετικές εξελίξεις που θεωρούμε ότι διασφαλίζονται στα μέσα του έτους μας επιτρέπουν να βασιστούμε σε ένα δομικό έλλειμμα της τάξης των 53,2 δισ. ευρώ», σημείωσε ο Schaeuble απευθυνόμενος στα μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μειώσει το δομικό έλλειμμα, που εξαιρεί τους κυκλικούς παράγοντες, στο 0,35% του AEP έως το 2016, από το τρέχον επίπεδο του 3%.

source: capital.gr

Βρετανία: Αμετάβλητο το εμπορικό έλλειμμα, μείωση εξαγωγών τον Απρίλιο


Βρετανία: Αμετάβλητο το εμπορικό έλλειμμα, μείωση εξαγωγών τον Απρίλιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Το έλλειμμα του παγκόσμιου εμπορικού ισοζυγίου της Μ. Βρετανίας εμφανίστηκε αμετάβλητο στα 7,3 δισ. λίρες τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ONS, με την αξία των εξαγωγών να μειώνεται για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο.

Η ONS ανέφερε ότι η αναστάτωση στις πτήσεις από τις εκρήξεις ηφαιστειακής τέφρας στην Ισλανδία ενδέχεται να είχε «μικρό αρνητικό αντίκτυπο» τόσο τις εξαγωγές όσο και στις εισαγωγές τον Απρίλιο.

Οι αναλυτές ανέμεναν το έλλειμμα να διαμορφωθεί στα 6,8 δισ. λίρες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε την περασμένη εβδομάδα το Dow Jones Newswires. Το εμπορικό έλλειμμα του Μαρτίου αναθεωρήθηκε ελαφρώς καθοδικά στις 7,3 δισ. λίρες από 7,5 δισ. λίρες που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα.

Τον Αρπίλιο, οι συνολικές εξαγωγές μειώθηκαν 0,6% σε μηνιαία βάση στις 21,3 δισ. λίρες, ενώ οι συνολικές εισαγωγές περιορίστηκαν κατά 0,4% στις 28,6 δισ. λίρες.

Οι βρετανικές αρχές ελπίζουν η αποδυνάμωση της στερλίνας να δώσει ώθηση στις εξαγωγές και να βοηθήσει στη διασφάλιση μίας ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης από τη βαθιά ύφεση του 2008 και του 2009.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι οικονομίες της Ευρωζώνης «ασθενούν» οδηγεί σε περιορισμό των οφελών από την αποδυνάμωση της στερλίνας και σε μείωση της ανάπτυξης των εξαγωγών.

Παρ’ όλα αυτά, στο τρίμηνο έως τον Απρίλιο, οι βρετανικές εξαγωγές ενισχύθηκαν 14,9% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ οι εισαγωγές αναπτύχθηκαν 11,2%.

Το εμπορικό έλλειμμα αγαθών με τις χώρες εκτός Ε.Ε. διατηρήθηκε αμετάβλητο στις 4 δισ. λίρες. Το έλλειμμα του Μαρτίου αναθεωρήθηκε καθοδικά στις 4,1 δισ. λίρες.

Το εμπορικό έλλειμμα με τις χώρες της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε υψηλότερα στις 3,3 δισ. λίρες τον Απρίλιο από 3,2 δισ. λίρες τον αμέσως προηγούμενο μήνα.


source: capital.gr

Την Πέμπτη αποφασίζει η Βουλή για τον καθορισμό πλαφόν στα καύσιμα


Την Πέμπτη αποφασίζει η Βουλή για τον καθορισμό πλαφόν στα καύσιμα

Την ερχόμενη Πέμπτη οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση, το οποίο δίνει την εξουσία στον Υπουργό Εμπορίου, να εκδίδει διάταγμα καθορισμού πλαφόν στη χονδρική τιμή των καυσίμων.
Υπέρ της τροπολογίας που κατέθεσε το ΔΗΣΥ τάσσεται το ΔΗΚΟ, ενώ ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ τάσσονται εναντίον.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστόφορου είπε ότι η τροπολογία δίνει την ευχέρεια και την δυνατότητα θωράκισης του διατάγματος, προσθέτοντας ότι ''με το να ακούει ο Υπουργός Εμπορίου, την επιτροπή παρακολούθησης τιμών, τις εταιρείες ,τους πρατηριούχους και τους συνδέσμους καταναλωτών, θα αποφευχθούν να εμφανιστούν τα ίδια αδιέξοδα και ίδιοι τραγέλαφοι, που έγιναν στην έκδοση πρώτου διατάγματος''.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βοτσής συμφώνησε με την αλλαγή στο λεκτικό της τροπολογίας, δηλαδή όπως εξήγησε ο Υπουργός να ακούει τις εταιρείες και όχι να διαβουλεύεται.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι ο Υπουργός Εμπορίου θα πρέπει υπό συνθήκες διαφάνειας να καθορίζει ανώτατη τιμή πώλησης για τη χονδρική και λιανική αγορά και υπέδειξε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να καθορίζει ανώτατες τιμές και σε άλλα βασικά προϊόντα όπως ψωμί και γάλα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ, έκανε λόγο για λαϊκισμό, τονίζοντας ότι η τροπολογία δείχνει, ποιος ενδιαφέρεται για τους καταναλωτές και ποίος για το κεφάλαιο.
''Ο θεσμός της συναπόφασης δημιουργείται με την τροπολογία του ΔΗΣΥ'', ανέφερε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, συμπληρώνοντας ότι ''το να δώσουμε το δικαίωμα στους εμπλεκόμενους, βάσει της τροποποίησης, να καταθέτουν απόψεις και να λαμβάνονται υπόψη, εμείς ως ΕΔΕΚ το θεωρούμε ότι πλέον αφαιρούμε το δικαίωμα να αποφασίζει ο Υπουργός''.
Κάλεσε την Κυβέρνηση να καταθέσει νομοσχέδιο για καθορισμό πλαφόν και σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

source: financialmirror.com

Το 75% των επενδυτών «βλέπει» ελληνική χρεοκοπία


Το 75% των επενδυτών «βλέπει» ελληνική χρεοκοπία



Ιδιαίτερα δυσοίωνες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι οι απόψεις που εξέφρασαν αναλυτές και επενδυτές σε έρευνα του Bloomberg, με το 75% εξ αυτών να «βλέπει» χρεοκοπία της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, αναλυτές και επενδυτές δεν πιστεύουν ότι το πρόγραμμα στήριξης της ευρωζώνης θα κατορθώσει να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες περιφερειακές οικονομίες, ενώ ποσοστό 40% υποστηρίζει την πιθανότητα η χώρα μας να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Το 48% των συμμετεχόντων εμφανίζεται μη ευνοϊκό απέναντι στον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Jean-Claude Trichet, με το 41% να εκφράζει θετική γνώμη για τον ισχυρό Ευρωπαίο τραπεζίτη, ενώ υπάρχει και ένα 27% που έχει αρνητική άποψη για τη γενικότερη προσπάθεια του κ. Trichet.

«Ο κ. Trichet θυσίασε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ προκειμένου να στηρίξει την Ελλάδα», τονίζει ο κ. Cyril Boudin, trader της UniCredit στο Λονδίνο και ένας εκ των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Υπάρχει, πάντως και ένα 37% που υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα στήριξης της ευρωζώνης θα πετύχει τους στόχους του.

Περισσότερο από το 60% των επενδυτών θεωρεί ότι το ευρώ θα συνεχίσει να υποχωρεί εντός του επόμενου τριμήνου έναντι του δολαρίου.

source: euro2day.gr

Σφίγγα ο Σταυράκης για εταιρικό φόρο


Σφίγγα ο Σταυράκης για εταιρικό φόρο


Κλειστά κρατά τα χαρτιά της η κυβέρνηση αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης του εταιρικού φόρου. Ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, κληθείς από τη StockWatch να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος αναφορικά με το ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο για αύξηση του εταιρικού φόρου από 10% σε 11% για δύο χρόνια, δεν θέλησε να σχολιάσει. «Δεν θέλω να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης», ανέφερε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, με την αύξηση του εταιρικού φόρου η κυβέρνηση ελπίζει σε έσοδα €75 εκ. Υπολογίζεται ότι το κράτος θα εισπράξει €25 εκ. από τη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών, €25 εκ. από ομάδα άλλων εταιρειών και €25 εκ. από τις ξένες εταιρείες.

Τα έσοδα της κυβέρνησης από τον εταιρικό φόρο μειώθηκαν το 2009 στα €735,1 εκ. έναντι €821,7 εκ. το 2008, καταγράφοντας μείωση 11%. Το τετράμηνο του 2010 τα έσοδα από τον εταιρικό φόρο περιορίζονται στα €83,1 εκ. από €95,2 εκ. το τετράμηνο του 2009 καταγράφοντας μείωση 13%.

source: stockwatch.com.cy

Αγορές: Στο Beige Book της Fed η προσοχή


Αγορές: Στο Beige Book της Fed η προσοχή

Στις απόψεις της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, όπως αυτές αποτυπώνονται στο Beige Book στρέφουν την προσοχή τους οι επενδυτές από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων.

Το Beige Book δημοσιεύεται στις 21.00 ώρα Ελλάδος.

source: euro2day.gr

Santander: Αγοράζει το σύνολο θυγατρικής της στο Μεξικό έναντι $2,5 δισ.

Santander: Αγοράζει το σύνολο θυγατρικής της στο Μεξικό έναντι $2,5 δισ.


ΜΑΔΡΙΤΗ (Dow Jones)—Η Banco Santander SA ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά του ποσοστού 24,9% της Bank of America Corp. στη δική της μεξικάνικη θυγατρική έναντι 2,5 δισ. δολαρίων.

Σε χρηματιστηριακή ανακοίνωση στην Ισπανία, η Santander ανέφερε ότι πλέον, μετά την ολοκλήρωση της αγοράς, θα κατέχει το 99,9% της Grupo Financiero Santander, την Τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στο Μεξικό.

Το 2003, η Bank of America αγόρασε ποσοστό 24,9% στη θυγατρική της Santander στο Μεξικό έναντι 1,6 δισ. δολαρίων.

Η Santander ανέφερε ότι το deal θα ενισχύσει τα κέρδη της ανά μετοχή κατά 1,3% από τον πρώτο χρόνο και θα μειώσει τα βασικά της κεφάλαια κατά 31 μονάδες βάσης.


source: capital.gr

Ουγγαρία: Οι επιπτώσεις των σεναρίων χρεοκοπίας


Ουγγαρία: Οι επιπτώσεις των σεναρίων χρεοκοπίας


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Η απερίσκεπτη προειδοποίηση της Ουγγαρίας ότι θα μπορούσε να είναι το επόμενο θύμα της κρίσης χρέους οδήγησε σε πτώση το νόμισμά της και προκάλεσε νέες ανησυχίες στα νοικοκυριά για τα χρέη τους.

Το ολίσθημα, αν και διορθώθηκε, οδήγησε το κόστος ασφάλισης των κρατικών ομολόγων της Ουγγαρίας σε απότομη άνοδο. Ωστόσο το χειρότερο ήταν ότι οι φοβισμένοι επενδυτές κατευθύνθηκαν προς το ασφαλές καταφύγιο του ελβετικού φράγκου.

Πλέον, η αποπληρωμή, του μεγάλου όγκου των δανείων σε ελβετικό φράγκο που έχουν χορηγηθεί σε ουγγρικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχει γίνει ακόμη πιο ακριβή.

Οι άμεσες προσπάθειες των Ούγγρων αξιωματούχων να κατευνάσουν τις ανησυχίες προσέφερε σχετική εξομάλυνση στην αρχή της εβδομάδας. Εντούτοις, η πτώση του φιόριντ και η άνοδος σε ιστορικό υψηλό του ελβετικού φράγκου εκτόξευσαν το κόστος δανεισμού και υπενθύμισαν στους κύκλους της αγοράς τα τρωτά σημεία της Ουγγαρίας στο συγκεκριμένο μέτωπο.

«Λόγω των παραλληλισμών με την Ελλάδα, η κυβέρνηση κατάφερε ένα σημαντικό χτύπημα στο βασικό σημείο αδυναμίας της χώρας. Η σχεδόν κατά 5% υποτίμηση του νομίσματος την τελευταία εβδομάδα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του δημοσίου χρέους από 120% του ΑΕΠ στο 125%», τόνισε η Tatha Ghose, αναλύτρια της Commerzbank στο Λονδίνο.

Περίπου το 70% των νοικοκυριών της Ουγγαρίας και πάνω από τις μισές επιχειρήσεις έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, σύμφωνα με έρευνα της Danske Bank.

Αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκεια την περιόδου άνθησης, οι Ούγγροι επωφελήθηκαν των χαμηλών επιτοκίων που έδιναν τα συγκεκριμένα δάνεια, έναντι των αντίστοιχων δανείων στο τοπικό νόμισμα. Όλα λειτουργούσαν άψογα μέχρι που ξέσπασε η πιστωτική κρίση, ωστόσο όταν αυτό συνέβη, και το φιόριντ σημείωσε σημαντική πτώση, το κόστος αποπληρωμής των εν λόγω δανείων αυξήθηκε δραματικά.

Το υψηλό εξωτερικό χρέος της Ουγγαρίας και ο μεγάλος όγκος στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων σε φράγκο και ευρώ αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους που η χώρα δέχτηκε τόσο ισχυρό πλήγμα από την παγκόσμια πιστωτική κρίση.

Τον Οκτώβριο του 2008, η Ουγγαρία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εν μέσω κρίσης ζήτησε τη στήριξη του ΔΝΤ.

Οι διακυμάνσεις της αγοράς τις τελευταίες ημέρες επανέφεραν στη μνήμη των επενδυτών τις αναταράξεις εκείνης της περιόδου.

Το ουγγρικό φιόριντ υποχώρησε σε χαμηλό 12 μηνών έναντι του ευρώ, στα 290,26 φιόριντ/ευρώ την περασμένη Παρασκευή, τη στιγμή που οι χρηματαγορές της Ουγγαρίας σημείωναν ελεύθερη πτώση εξαιτίας δηλώσεων Ούγγρου κυβερνητικού αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα αντιμετωπίζει μία κρίση κρατικού χρέους παρόμοια της ελληνικής και η χρεοκοπία δεν αποκλείεται.

Οι μετοχές των ουγγρικών τραπεζών δέχονται επίσης ισχυρές πιέσεις, αντανακλώντας τη νευρικότητα αναφορικά με την έκθεσή τους σε ξένο συνάλλαγμα. Αν και οι οικονομολόγοι έχουν αρνηθεί ότι τα σχόλια αποτελούν πολιτική τοποθέτηση και παρά τις προσπάθειες του υπουργού Επικρατείας της Ουγγαρίας Mihaly Varga να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών το Σαββατοκύριακο, η νευρικότητα συνεχίζει να κυριαρχεί, ενώ η ζημιά στα δάνεια έχει γίνει.

«Το πρόσφατο κύμα μαζικών ρευστοποιήσεων του φιόριντ – ιδιαίτερα έναντι του ελβετικού φράγκου – αυξάνει σημαντικά τις οικονομικές αδυναμίες της Ουγγαρίας», εκτιμά ο Lars Christensen, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank στην Κοπεγχάγη.

Επιπλέον, η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο δραματική από δω και στο εξής, ειδικότερα αν, όπως αναμένουν πολλοί αναλυτές, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας μειώσει τις προσπάθειες περιορισμού του φράγκου.

«Η κατάσταση είναι εύθραυστη, και η ραγδαία άνοδος του ελβετικού φράγκου, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας σταμάτησε να παίζει το ρόλο του ‘αγοραστή ανάγκης’ του ευρώ, το μόνο που κάνει είναι να χειροτερεύει τις επιπτώσεις για την Ουγγαρία», αναφέρουν αναλυτές της BNP Paribas.

«Ενώ η αποδυνάμωση του φιόριντ την περασμένη εβδομάδα μπορεί να είναι υπερβολική, η τάση παραμένει ξεκάθαρη για μας», σημειώνει ο Win Thin, αναλυτής συναλλάγματος της Brown Brothers Harriman στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι η όποια ανοδική αντίδραση του φιόριντ θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία ρευστοποίησης.

Προς το παρόν, στο επίκεντρο βρίσκεται το νέο έκτακτο οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε χθες. «Η πιο πιεστική ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι να καταρτίσει η κυβέρνηση ένα αξιόπιστο δημοσιονομικό πλάνο», τόνισε ο Nigel Rendell, αναλυτής αναδυόμενων αγορών της RBC Capital Markets στο Λονδίνο.

Χθες, στις 1025 GMT το φιόριντ διαπραγματευόταν στα 285,34 φιόριντ/ευρώ, με πτώση έναντι των 286,56 φιόριντ/ευρώ στις συναλλαγές της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα.

source: capital.gr

Αργοπεθαίνει η αγορά αυτοκινήτου


Αργοπεθαίνει η αγορά αυτοκινήτου


Αργοπεθαίνει η αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο με τις εγγραφές ιδιωτικών οχημάτων να παρουσιάζουν μείωση και το Μάιο παρά την περσινή χαμηλή βάση.

Οι εισαγωγείς οχημάτων προβαίνουν σε στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν την κρίση στην αγορά προσφέροντας μειωμένες τιμές και προσφορές εξοπλισμού και ελέγχοντας πιο αποτελεσματικά το stock τους.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι επείγει η επίσημη εξαγγελία του σχεδίου απόσυρσης παλιών οχημάτων για να τονωθεί η αγορά, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για το νέο σχέδιο προσθέτει στην αβεβαιότητα του κλάδου.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΕΒ που επεξεργάστηκε η StockWatch, το Μάιο οι αγορές ιδιωτικών σαλούν στην Κύπρο καταγράφουν μείωση 17,2% πέφτοντας στις 2.604 από 3.145 το Μάιο του 2009.

Τα μεταχειρισμένα καταγράφουν πτώση 17,2% στις 1.520 από 1.835 και τα καινούρια 17,3% στις 1.084 από 1.310. Τον Απρίλιο οι εγγραφές ιδιωτικών σαλούν είχαν σημειώσει μείωση 21%. Τα επίσημα στοιχεία για τις εγγραφές των αυτοκινήτων στην Κύπρο μέχρι το Μάιο, θα δημοσιευτούν σήμερα από τη Στατιστική Υπηρεσία.

Τη μουδιασμένη κίνηση στην αγορά επισημαίνουν και οι εισαγωγείς οχημάτων που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην εξαγγελία του σχεδίου απόσυρσης των παλιών οχημάτων από την κυβέρνηση, που όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, θα ανέλθει στα €5 εκ.

«Η αγορά είναι μουδιασμένη, είναι δύσκολοι καιροί για τους εισαγωγείς οχημάτων», τόνισε στη StockWatch ο Χαράλαμπος Παπαχαραλάμπους εκ μέρους της Ford. «Ευελπιστούμε ότι η εξαγγελία του σχεδίου απόσυρσης των παλιών οχημάτων θα βοηθήσει την αγορά. Είναι θετικό ότι με βάση τις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών αυξάνεται το ποσό του προϋπολογισμού στα €5 εκ., ωστόσο το θέμα είναι πότε θα εξαγγελθεί και να τεθεί σε εφαρμογή. Επείγει η εξαγγελία του», τόνισε ο κ. Παπαχαραλάμπους.

Εκ μέρους της Toyota, ο διευθυντής μάρκετινγκ Δημήτρης Μελανθίου, τόνισε ότι οποιοδήποτε σχέδιο εξαγγελθεί θα πρέπει να είναι στοχευμένο για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε προθέσεις. Οποιοδήποτε σχέδιο εξαγγελθεί θα είναι καλοδεχούμενο, πρέπει όμως να είναι στοχευμένο καθώς πέρσι μόνο το 23% όσων υπέβαλαν αίτηση για απόσυρση, προχώρησαν σε αγορά νέου αυτοκινήτου».

Η κρίση στην αγορά ωθεί τις εταιρείες σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής τους. Κάποιες εταιρείες προβαίνουν σε μειώσεις τιμών αλλά και σε προσφορές για να τονώσουν τη ζήτηση, άλλες προβαίνουν σε απολύσεις προσωπικού ενώ κάποιες μειώνουν και τα αποθέματά τους.

«Κάποιες εταιρείες δεν έχουν πολλά αποθέματα όπως παλιά λόγω της κρίσης και του περιβάλλοντος αβεβαιότητας», ανέφερε στη StockWatch ο γραμματέας του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αυτοκινήτων, Κυριάκος Αγγελίδης.

Πέφτουν οι πωλήσεις, εντείνεται ο ανταγωνισμός

Την ίδια ώρα που η αγορά είναι μουδιασμένη, ο ανταγωνισμός μεταξύ των εισαγωγέων βρίσκεται στα φόρτε του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΕΒ, στην πρώτη θέση της αγοράς νέων ιδιωτικών σαλούν το Μάιο ήταν η Nissan με μερίδιο 13,2% καθώς είχε 143 από το σύνολο των 1084 καινούριων οχημάτων. Στις προτιμήσεις των αγοραστών κυριαρχεί το Nissan Qashquai.


Ακολουθεί η Volkswagen με 10,7% (1116 εγγραφές) και η Audi με 9,1% (99 εγγραφές). Στα Volkswagen, οι προτιμήσεις στρέφονται κυρίως στα Golf και Polo και στα Audi στα A3.

Στα μεταχειρισμένα, στην πρώτη θέση ανήλθε το Μάιο η Toyota και ακολούθησε η Mercedes. Το 18,7% ή 284 από το σύνολο των 1520 εγγραφών μεταχειρισμένων οχημάτων ήταν Toyota και 281 ή 18,5% Mercedes. Ακολουθούν η Suzuki με 14,3% (218 εγγραφές) και η BMW με 13% (88 εγγραφές).

Αναφορικά με το σύνολο των εγγραφών ιδιωτικών σαλούν, την πρώτη θέση με βάση τα στοιχεία Μαΐου κατέχει η Toyota (354 εγγραφές ή 13,6% μερίδιο αγοράς), ενώ ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής τα Mercedes με 352 εγγραφές (13,5% μερίδιο αγοράς) και τα BMW (285 ή 10,9%). Το μερίδιο αγοράς της Suzuki ανέρχεται στο 9,1% (237 εγγραφές).

source: capital.gr

Πτωτικά ο Nikkei, εκπληκτικό "φίνις" στην Κίνα

Πτωτικά ο Nikkei, εκπληκτικό "φίνις" στην Κίνα

Μικτή εικόνα παρουσιάζουν τα ασιατικά χρηματιστήρια με το Nikkei να υποχωρεί σε ποσοστό 1% και τους δείκτες της Κίνας να σημειώνουν εκπληκτικό «φίνις» καταγράφοντας άνοδο άνω του 2%, αντισταθμίζοντας τις πρωινές απώλειες.

«Η αγορά δεν μας έχει πείσει ότι έχουμε δει τα χειρότερα», εκτιμά αναλυτής της IG Markets στο MarketWatch. «Οποιαδήποτε άσχημη είδηση από την Ευρώπη ή την Κίνα κάνει τους επενδυτές να ψάχνουν εναγωνίως το κουμπί της πώλησης. Ο κόσμος δεν έχει πειστεί για το παγκόσμιο outlook», συμπλήρωσε.

Στο Τόκιο, ο Nikkei κινήθηκε πτωτικά, χάνοντας έδαφος έως και άνω του 1%, λόγω ρευστοποιήσεων που σχετίζονται με παράγωγα, ενόψει της λήξης συμβολαίων την Παρασκευή. Εξάλλου, οι επενδυτές φαίνεται πως δεν δέχτηκαν με αισιοδοξία την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης από τον Ναότο Καν, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι με το Nikkei πάνω από τις 9.300 μονάδες, δεν είναι ακόμη καλή χρονική στιγμή για επιθετικές αγορές.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε σημαντικά στις απογευματινές συναλλαγές, αντιστρέφοντας το αρνητικό πρωινό κλίμα, εξαιτίας διαρροών από την κυβέρνηση, για εκπληκτικά μακροοικονομικά στοιχεία για το Μάιο. To Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές ότι οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση της τάξης του 50% το Μάιο, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Ο πανασιατικός MSCI Asia Pacific, υποχώρησε 0,8%, στις 109,42 μονάδες στο Τόκιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Μαΐου.

Επίσης στο Τόκιο ο Nikkei σημείωσε απώλειες 1,04% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 9.439,13 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix σημείωσε επίσης απώλειες 0,93%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κινήθηκε πτωτικά 0,37%, ενώ θετικά πρόσημα εμφανίζουν και οι χρηματιστηριακοί δείκτες της ηπειρωτικής Κίνας.

Ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 2,4% και ο Shenzhen Composite ενισχύεται κατά 1,88%. Ο ευρύτερος CSI 300 καταγράφει κέρδη 2,59%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα σημειώνει πτώση 0,26%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν υποχωρεί κατά 1,12%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 καταγράφει οριακά κέρδη 0,09% και ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία ακολουθεί με άνοδο 0,37%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 0,66%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημείωσε μικρά κέρδη 0,14%.


source: capital.gr
Share |