Wednesday, June 9, 2010

Βρετανία: Αμετάβλητο το εμπορικό έλλειμμα, μείωση εξαγωγών τον Απρίλιο


Βρετανία: Αμετάβλητο το εμπορικό έλλειμμα, μείωση εξαγωγών τον Απρίλιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Το έλλειμμα του παγκόσμιου εμπορικού ισοζυγίου της Μ. Βρετανίας εμφανίστηκε αμετάβλητο στα 7,3 δισ. λίρες τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ONS, με την αξία των εξαγωγών να μειώνεται για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο.

Η ONS ανέφερε ότι η αναστάτωση στις πτήσεις από τις εκρήξεις ηφαιστειακής τέφρας στην Ισλανδία ενδέχεται να είχε «μικρό αρνητικό αντίκτυπο» τόσο τις εξαγωγές όσο και στις εισαγωγές τον Απρίλιο.

Οι αναλυτές ανέμεναν το έλλειμμα να διαμορφωθεί στα 6,8 δισ. λίρες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε την περασμένη εβδομάδα το Dow Jones Newswires. Το εμπορικό έλλειμμα του Μαρτίου αναθεωρήθηκε ελαφρώς καθοδικά στις 7,3 δισ. λίρες από 7,5 δισ. λίρες που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα.

Τον Αρπίλιο, οι συνολικές εξαγωγές μειώθηκαν 0,6% σε μηνιαία βάση στις 21,3 δισ. λίρες, ενώ οι συνολικές εισαγωγές περιορίστηκαν κατά 0,4% στις 28,6 δισ. λίρες.

Οι βρετανικές αρχές ελπίζουν η αποδυνάμωση της στερλίνας να δώσει ώθηση στις εξαγωγές και να βοηθήσει στη διασφάλιση μίας ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης από τη βαθιά ύφεση του 2008 και του 2009.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι οικονομίες της Ευρωζώνης «ασθενούν» οδηγεί σε περιορισμό των οφελών από την αποδυνάμωση της στερλίνας και σε μείωση της ανάπτυξης των εξαγωγών.

Παρ’ όλα αυτά, στο τρίμηνο έως τον Απρίλιο, οι βρετανικές εξαγωγές ενισχύθηκαν 14,9% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ οι εισαγωγές αναπτύχθηκαν 11,2%.

Το εμπορικό έλλειμμα αγαθών με τις χώρες εκτός Ε.Ε. διατηρήθηκε αμετάβλητο στις 4 δισ. λίρες. Το έλλειμμα του Μαρτίου αναθεωρήθηκε καθοδικά στις 4,1 δισ. λίρες.

Το εμπορικό έλλειμμα με τις χώρες της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε υψηλότερα στις 3,3 δισ. λίρες τον Απρίλιο από 3,2 δισ. λίρες τον αμέσως προηγούμενο μήνα.


source: capital.gr

No comments:

Share |