Monday, October 11, 2010

Υπερκαλύφθηκε 1,72 φορές η αμκ και το ομολογιακό μαζί με τις προεγγραφές της Εθνικής - Ψήφος εμπιστοσύνης από την αγορά


Υπερκαλύφθηκε 1,72 φορές η αμκ και το ομολογιακό μαζί με τις προεγγραφές της Εθνικής - Ψήφος εμπιστοσύνης από την αγορά

Το εγχείρημα της Εθνικής όπως αναμενόταν στέφθηκε με επιτυχία. Με βάση πρώτες πληροφορίες η κάλυψη έως τώρα μαζί με τις προεγγραφές στις αδιάθετες μετοχές φθάνει τις 1,72 φορές. Η υπερκάλυψη είναι δεδομένη και αυτό αποτελεί μια ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης προς την Εθνική, το ΧΑ και την οικονομία.


Από τα υπάρχοντα στοιχεία προκύπτουν ορισμένα αξιόλογα συμπεράσματα.
1)Η αύξηση και το ομολογιακό ύψους 1,8 δις ευρώ καλύφθηκαν πλήρως από τους υφιστάμενους μετόχους.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια ουσιαστική ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς την Εθνική που αποφάσισε να ενισχύσει τα κεφάλαια της στην πλέον κρίσιμη περίοδο της οικονομίας.
2)Ο βασικός κορμός της μετοχικής σύνθεσης της Εθνικής τράπεζας παραμένει αναλλοίωτος.

Πως κινήθηκαν οι μέτοχοι;
Από το 35,4% το 27% είναι ξένοι θεσμικοί από την Ευρώπη και περίπου 8% από τις ΗΠΑ.Συνολικά 3840 ξένοι μέτοχοι
Η Bank of New York Mellon με ποσοστό 5,4% ως θεματοφύλακας
Οι ξένοι εισφέρουν 630 εκατ ευρώ στην αύξηση και το ομολογιακό της Εθνικής
Τα ασφαλιστικά Ταμεία ΝΠΔΔ 12,3% ΝΠΙΔ 4,2%
Τα 55 ταμεία θα συμμετάσχουν στην κεφαλαιακή ενίσχυση και θα καταβάλλουν 300 εκατ ευρώ.
Η Εκκλησία και Μητροπόλεις 1,6% θα καταβάλλουν 28,8 εκατ έλαβε και δάνειο 25 εκατ από το ΤΤ.
Οι θεσμικοί επενδυτές εσωτερικού 2%

Φυσικά και άλλα πρόσωπα και ιδιώτες 40% κατέβαλλαν 630 εκατ ευρώ.
Τα Ιδρύματα και κληροδοτήματα 4,1%, οι Εταιρίες 2,8%
Οι θυγατρικές, σύλλογοι, νοσοκομεία 1,6%
Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας ελέγχει 7,5% ενώ το άμεσο ποσοστό δημοσίου 0,49%.
Το κράτος άμεσα θα καταβάλλει 9 εκατ ευρώ ενώ θα καλύψει και τα τυχόν αδιάθετα δικαιώματα.

Πως θα αξιοποιηθούν τα κεφάλαια

Η προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής στέφθηκε με επιτυχία.
Η Εθνική θα βρεθεί με 10,4 δις ευρώ κεφάλαια μαζί και με την πώληση του 20% της Finansbank και το ερώτημα που ανακύπτει είναι θα προχωρήσει σε εξαγορές, θα κρατήσει τα κεφάλαια με στόχο να αξιοποιήσει τις όποιες ευκαιρίες προκύψουν;
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες η Εθνική δεν θα βιασθεί να προχωρήσει άμεσα σε επενδύσεις. Αυτό που μετράει κυρίως είναι η διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας. Όσοι έχουν κεφάλαια διαθέτουν ταυτόχρονα μεγάλη δύναμη πυρός η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί καταλλήλως.

Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις η Εθνική θα ακολουθήσει την εξής στρατηγική όσον αφορά την αξιοποίηση των κεφαλαίων της.
Ισχυροποιεί την καταθετική της βάση και προφανώς παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις όσον αφορά τις ισορροπίες στον κλάδο και αν και όποτε χρειασθεί θα αποφασίσει τις στρατηγικές τις κινήσεις.

Τραπεζικό στέλεχος της αγοράς αναφέρει με νόημα σε μια περίοδο τόσο ρευστή η ύπαρξη κεφαλαίων είναι πλεονέκτημα και η διατήρηση υψηλού αποθέματος κεφαλαίου λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας σε όποιους δυνητικούς κινδύνους.
Αν η Εθνική θέλει να εξαγοράσει μια τράπεζα δύο είναι οι τρόποι υποβάλλει μια καλή προσφορά με μετρητά ή προτείνει ανταλλαγή μετοχών.
Η ανταλλαγή μετοχών είναι μια καλή λύση καθώς επιτρέπει στην τράπεζα να αναπτυχθεί στρατηγικά.

Η Εθνική λοιπόν δεν βιάζεται και αυτό φαίνεται να είναι μια στρατηγική επιλογή.
Προφανώς θα αξιολογηθούν και οι παράμετροι που θα προκύψουν αν το δημόσιο αποφασίσει να πουλήσει ή να ιδιωτικοποιήσει το ΤΤ κυρίως και την ΑΤΕ.
Το ενδεχόμενο η ΕΤΕ να δείξει ενδιαφέρον για την ΑΤΕ είναι μηδενικό δεν υπάρχει συνέργια και δεν προκύπτουν οφέλη λόγω μεγάλης αλληλοεπικάλυψης των δικτύων καταστημάτων.

Αντιθέτως το ΤΤ δημιουργεί όφελος αν και υπάρχει ένα αντικίνητρο διαθέτει μεγάλο χαρτοφυλάκιο ομολόγων 5,3 δις ευρώ.
Ποιο είναι το συμπέρασμα. Η Εθνική δεν φαίνεται να θέλει να προχωρήσει σε άμεση επένδυση των κεφαλαίων που αποκτά από την μεγάλη κεφαλαιακή ενίσχυση των 1,8 δις ευρώ.

Παράλληλα σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα κεφαλαιακής ενίσχυσης 1 δις ευρώ από την Finansbank. Από τα κεφάλαια αυτά περίπου 500 με 600 εκατ θα μείνουν στην θυγατρική στην Τουρκία και 400 εκατ ευρώ θα επιστρέψουν στην μητρική.

source: bankingnews.gr

Ένα δισ. ευρώ θα αντλήσει από τις αγορές η Κύπρος


Ένα δισ. ευρώ θα αντλήσει από τις αγορές η Κύπρος

Έως ένα δις ευρώ μέσω έκδοσης ευρωομολόγου, πιθανόν στα τέλη Οκτωβρίου, σχεδιάζει να δανειστεί η Κύπρος.

Σύμφωνα με το Reuters, η Τράπεζα Κύπρου, η Barclays και η Societe Generale ορίστηκαν ως ανάδοχοι της έκδοσης την περασμένη εβδομάδα. Τα ομόλογα θα διαπραγματεύονται σε αγορές εκτός Κύπρου. Η έκδοση αυτή θα είναι η δεύτερη έξοδος που κάνει η Κύπρος στις διεθνείς αγορές στους τελευταίους 12 μήνες και η τρίτη σε περίοδο 18 μηνών. Τον Φεβρουάριο η Κύπρος άντλησε 1 δις ευρώ με την πώληση 10ετών ομολόγων.

Σύμφωνα με το Reuters, η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να εκτιμάται στο 6% του ΑΕΠ φέτος και 5,4% του ΑΕΠ το 2011 αν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα αύξησης εσόδων και περικοπής δαπανών. Oι κυπριακές αρχές σχεδιάζουν roadshow σε επενδυτές στο Λονδίνο και το Παρίσι και κατά πάσα πιθανότητα και σε μία γερμανική πόλη. Η έκδοση θα εντάσσεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δανεισμού EMTN της Κύπρου, το οποίο έχει συνολικό ύψος έως τα 6 δις ευρώ. Η Κύπρος έχει έως σήμερα αντλήσει 3,55 δις. ευρώ από το πρόγραμμα. Το κυπριακό δημόσιο αξιολογείται με Aa3 από τον οίκο Moody's, AA- από την Fitch και A+ από την Standard and Poor's.

source: reporter.gr

Αμετάβλητη θα διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου ο ΟΠΕΚ


Αμετάβλητη θα διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου ο ΟΠΕΚ

Αμετάβλητη αναμένεται να διατηρήσει ο ΟΠΕΚ την παραγωγή πετρελαίου στη συνάντηση των μελών του αυτή την εβδομάδα καθώς δεν διαφαίνονται σημάδια ανάκαμψης της ζήτησης στις προηγμένες οικονομίες του πλανήτη.

Ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Mohamed al- Hamli, έκανε λόγο για πιθανή "υπερπροσφορά στην αγορά" στις 9 Οκτωβρίου, ενώ ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ Abdullah al-Attiyah εξέφρασε πρόσφατα την εκτίμηση του ότι δεν θα γίνουν αλλαγές στην παραγωγή.

Η ζήτηση στις ΗΠΑ, την μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο, υποχώρησε 6,4% στα 18,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας.


source: capital.gr

Bain Capital Partners: Εξαγορά της Gymboree έναντι $1,8 δισ.


Bain Capital Partners: Εξαγορά της Gymboree έναντι $1,8 δισ.

Στην εξαγορά της αλυσίδας καταστημάτων παιδικών προϊόντων Gymboree Corp. θα προχωρήσει η εταιρεία private-equity Bain Capital Partners LLC. Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,8 δισ. δολ. Η Bain Capital θα πληρώσει 65,4 δολ. ανά μετοχή, τιμή που περιέχει premium 24% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής.


source: capital.gr

Νόμπελ οικονομίας στον Κύπριο Χριστόφορο Πισσαρίδη!


Νόμπελ οικονομίας στον Κύπριο Χριστόφορο Πισσαρίδη!

Μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο μας καθώς ο οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης μαζί με δύο Αμερικανούς οικονομιλόγους κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών για το 2010, για τις εργασίες τους που εξηγούν πως η ανεργία, οι κενές θέσεις εργασίας και οι μισθοί επηρεάζονται από το ρυθμιστικό πλαίσιο και την πολιτική.

Οι άλλοι δύο αμερικανοί οικονομολόγοι που κέρδισαν το βραβείο είναι οι κ.κ. Peter Diamond και Dale Mortensen. Το βραβείο ονομάζεται επισήμως ο Βραβείο Οικονομικών Επιστημών Sveriges Riksbank στη μνήμη του Alfred Nobel. Σημειώνεται ότι οι τρεις θα μοιραστούν το ποσό των 1,5 εκατ. δολαρίων.

Who is Who

Ο Καθηγητής κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1948. Είναι Καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics and Political Science και Διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος στη μακροοικονομική του Centre for Economic Performance του London School of Economics. Ειδικεύεται σε θέματα αγοράς εργασίας και έρευνας οικονομικής πολιτικής. Έχει πολύ πλούσια και αξιόλογη συγγραφική εργασία σε επαγγελματικά περιοδικά, ενώ το βιβλίο του με τίτλο «Θεωρία της ανεργίας ισορροπίας» θεωρείται πρότυπο εγχειρίδιο στα οικονομικά της ανεργίας.
Ο κ. Πισσαρίδης υπηρέτησε ως Προϊστάμενος του Τμήματος Οικονομικών του London School of Economics και είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και του Econometric Society. Είναι επίσης Μέλος του συμβουλίου του European Economic Association και του Econometric Society και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου του Royal Economic Society. Είναι ερευνητικό μέλος του Centre for Economic Policy Research στο Λονδίνο και του Institute for the Study of Labor στη Βόννη, καθώς και ανώτερος συνεργάτης του φόρουμ οικονομικής έρευνας στις Αραβικές Χώρες, το Ιράν και την Τουρκία και μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
Ο κ. Πισσαρίδης υπηρέτησε στην ευρωπαϊκή ομάδα δράσης για την απασχόληση το 2003 και υπήρξε σύμβουλος σε θέματα της αγοράς εργασίας στην Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τράπεζα της Αγγλίας και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ). Το 2005 έγινε ο πρώτος οικονομολόγος εκτός των ΗΠΑ, στον οποίο απονεμήθηκε από κοινού με τον Dale Mortensen του Northwestern University των ΗΠΑ το αναγνωρισμένου διεθνούς κύρους βραβείο του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (IZA) στα Οικονομικά της Εργασίας.


Το βραβείο "IZA" στα Οικονομικά της Εργασίας τιμά πρωτοποριακή εργασία εξαιρετικά δημιουργικών επιστημόνων, που έχουν επιφέρει επαναστατική αλλαγή στη θεωρητική και εμπειρική έρευνα της αγοράς εργασίας. Στην Επιτροπή απονομής του βραβείου συμμετείχαν οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ George Akerlof και Joseph Stiglitz.

Το έργο του καθηγητή Πισσαρίδη, για το οποίο έχει τιμηθεί με το βραβείο IZA, οδήγησε στην καλύτερη κατανόηση της ανεργίας και των ροών εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, το μοντέλο του για το συνταίριασμα της δημιουργίας θέσεων εργασίας με τον αριθμό των ανέργων, τις κενές θέσεις εργασίας και την ένταση της ζήτησης και προσφοράς εργασίας είναι βασικό εργαλείο για την ανάλυση των αγορών εργασίας που είναι ατελείς ως προς την αναγκαία πληροφόρηση.

source: sigmalive.com

ΔΝΤ: Πιθανή παράταση σε Ελλάδα για αποπληρωμή δανείων


ΔΝΤ: Πιθανή παράταση σε Ελλάδα για αποπληρωμή δανείων

Έτοιμο να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει τα δάνειά της προς τον οργανισμό, δηλώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δια στόματος του γενικού διευθυντή του, Dominique Strauss-Kahn.

Όπως σχολίασε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην τηλεόραση του Bloomberg, «οι Έλληνες αξιωματούχοι κάνουν ακριβώς ό,τι πρέπει να κάνουν» προκειμένου να συγκρατήσουν τις δαπάνες και να πετύχουν τους στόχους που τέθηκαν ως όροι για τη χορήγηση βοήθειας.

«Εάν η Ελλάδα χρειάζεται την επέκταση, εξαρτάται από την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας», τόνισε ο Kahn προσθέτοντας πως «εάν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να κάνουν κάτι, σίγουρα θα κάνουμε το ίδιο ακριβώς.

Μπορούμε να το κάνουμε και ίσως είναι χρήσιμο, αλλά είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι».

Σημειώνεται ότι στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους είχε αναφερθεί ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο "Κεφάλαιο" τον Αύγουστο.

Από την πλευρά του το πρώην μέλος του δ.σ. του ΔΝΤ, Domenico Lombardi, δήλωσε πως «η Ελλάδα έχει δανειστεί πολύ, για αυτό υπάρχουν πραγματικά προβλήματα σχετικά με το πώς θα εξυπηρετηθεί όλο αυτό το χρέος, στο πλαίσιο του συρρικνούμενου ΑΕΠ και των περιορισμένων προοπτικών ανάπτυξης (…) Διευρύνοντας το χρόνο αποπληρωμής, θα δώσει περισσότερες ανάσες στην Ελλάδα».

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε χθες ότι τα δάνεια διάσωσης προς την Ελλάδα θα μπορούσαν να επιμηκυνθούν ή να αντικατασταθούν εάν οι ανησυχίες αναχρηματοδότησης επιστρέψουν εκ νέου στις αγορές, τονίζοντας ωστόσο πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια.

«Γνωρίζουμε ότι οι αγορές ανησυχούν για το πρόγραμμα αποπληρωμής σε συνάρτηση με την επίσημη στήριξη.

Εάν οι ανησυχίες αυτές παραμείνουν, υπάρχουν αρκετές επιλογές, μεταξύ των οποίων η αντικατάσταση των βραχυπρόθεσμων δανείων με μακροπρόθεσμα, η επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής ή ακόμη και συμφωνία για νέο πρόγραμμα όταν το ισχύον πρόγραμμα λήξει».

Η εκπρόσωπος τόνισε πως δεν υπάρχουν ακριβή σχέδια αυτή τη στιγμή για τέτοιες κινήσεις, εξαιτίας της πρόσφατης βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος για την Ελλάδα.

Χθες εξάλλου το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Lorenzo Bini Smaghi, τόνισε στο πλαίσιο διεθνούς τραπεζικού συνεδρίου ότι «το ΔΝΤ εξετάζει το ενδεχόμενο μετατροπής του βραχυπρόθεσμου προγράμματος δανεισμού της Ελλάδας σε πρόγραμμα πιο μακράς διάρκειας, μια κίνηση που θα δώσει σίγουρα χρονική παράταση στη χώρα για να αρχίσει να αποπληρώνει τις οφειλές της από του «πακέτου».


«Είναι μια τυπική διαδικασία όταν το ΔΝΤ μετατρέπει ένα βραχυπρόθεσμο δανειακό πρόγραμμα σε μακροπρόθεσμο ενώ το πρώτο βρίσκεται ακόμη σε ισχύ», δήλωσε ο Lorenzo Bini Smaghi.

«Υπάρχουν μηχανισμοί στο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την επέκταση του ‘πακέτου’ της Ελλάδας... και σίγουρα το Ταμείο εξετάζει αυτή την επιλογή», πρόσθεσε.


source: capital.gr

Νέα παρέμβαση της Fed στη συνάντηση του Νοεμβρίου βλέπουν οι αναλυτές


Νέα παρέμβαση της Fed στη συνάντηση του Νοεμβρίου βλέπουν οι αναλυτές

Μετά τα απογοητευτικά στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση στις ΗΠΑ οι αναλυτές εμφανίζονται πλέον βέβαιοι ότι η Federal Reserve θα ανακοινώσει μετά τη συνάντηση νομισματικής πολιτικής του Νοεμβρίου την επανάληψη των αγορών χρεογράφων, με το μέγεθος των αγορών να χαρακτηρίζεται σημαντικό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNBC.

Σχεδόν το 93% σε δημοσκόπηση 70 αναλυτών, οικονομολόγων και διαχειριστών κεφαλαίων, πιστεύει ότι η Fed θα διευρύνει το χαρτοφυλάκιο της μέσω νέων αγορών, μεταδίδει το CNBC. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση το ποσοστό ήταν 69%.

Το 86% πιστεύει ότι η Fed θα ανακοινώσει στη συνάντηση του Νοεμβρίου τις νέες παρεμβάσεις της από μόλις 38% στην προηγούμενη δημοσκόπηση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει αγορές περιουσιακών στοιχείων έως 500 δισ. δολ. στην επόμενη συνάντηση των μελών της.


source: capital.gr

Κίνα: Μείωση έως 10% στις τιμές των κατοικιών "βλέπει" η S&P


Κίνα: Μείωση έως 10% στις τιμές των κατοικιών "βλέπει" η S&P

ΣΑΓΚΑΗ (Dow Jones) – Οι τιμές των κατοικιών στις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας θα μπορούσαν να υποχωρήσουν έως 10% από τα σημερινά επίπεδα τους επόμενους έξι με 12 μήνες, δήλωσε αναλυτής του οργανισμού πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor΄s σε τηλεδιάσκεψη σήμερα.

Η πτώση των τιμών θα μπορούσε να φτάσει το 20% αν η κινεζική κυβέρνηση εφαρμόσει δραστικά μέτρα σύσφιξης, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας πέσει κάτω από το 10% που εκτιμά η S&P και τα επιτόκια αυξηθούν δραματικά, δηλώνει η αναλύτρια της S&P, Bei Fu.

Τα σχόλια της ακολουθούν την τελευταία παρέμβαση της κινεζικής κυβέρνησης η οποία ανακοίνωσε νέα μέτρα στις 29 Σεπτεμβρίου για να συγκρατήσει την υπερθερμασμένη αγορά ακινήτων. Τα μέτρα περιλαμβάνουν την αναστολή της αγοράς τρίτης ή διαδοχικής κατοικίας και την αύξηση της προκαταβολής για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας. Αυτή η κίνηση ακολουθεί τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Απρίλιο που περιελάμβαναν την αύξηση των προκαταβολών για τις αγορές κατοικιών στο 30% για σπίτια μεγαλύτερα των 90 τετραγωνικών μέτρων.

Οι τιμές των κατοικιών σε πόλεις όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη, η Σεντζέν και η Γκουανζού σημειώνουν πτώση μικρότερη του 10% από την κορυφή που σημείωσαν νωρίτερα το 2010, αναφέρει η S&P σε σχετική έκθεση.

Η Fu σημειώνει παράλληλα ότι οι εργολάβοι της χώρας βρίσκονται σε πιο ισχυρή θέση σε σχέση με το 2008 όταν οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν 20% με 30%.

Όπως επισημαίνει οι περισσότεροι διαθέτουν επαρκή ρευστότητα, έχουν διασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους για το 2010 και δεν αναμένεται να γνωρίσουν σημαντικές πιέσεις από τα νέα κυβερνητικά μέτρα. Όπως δήλωσε, η S&P επιβεβαίωσε το σταθερό βραχυπρόθεσμο outlook για τον κλάδο.

Εκτιμά παράλληλα ότι η επιβολή φόρου στην αγορά κατοικίας προκειμένου να συγκρατηθεί η ανάπτυξη δεν αναμένεται στο άμεσο μέλλον και ο φόρος αρχικά θα επιβληθεί σε τοπικό επίπεδο σε διάφορα μέρη της Κίνας, προτού επεκταθεί για να καλύψει ολόκληρη τη χώρα.

"Η συζήτηση (για τον φόρο ακίνητης περιουσίας) έχει ξεκινήσει σε μεγάλο βαθμό, αλλά αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά εργαλεία που η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει για να διαχειριστεί την αγορά", σημειώνει η Fu. "Δεν υπάρχουν ακόμα λεπτομέρειες για την εφαρμογή ενός τέτοιου φόρου".

Από την πλευρά του ο Christopher Lee, αναλυτής της S&P, σημειώνει ότι οι τοπικές κυβερνήσεις αντιδρούν στο ενδεχόμενο αλλαγών στους φόρους για την κατοικία.

Οι τοπικές κυβερνήσεις αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από τις πωλήσεις οικοπέδων και σε γενικές γραμμές είναι αντίθετες σε πολιτικής που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το εισόδημα τους.

"Δεν έχουμε δει την πλήρη εφαρμογή του φόρου από τις ανατιμήσεις στην ακίνητη περιουσία σε όλες τις πόλεις", σημειώνει ο Lee, αναφερόμενος σε ένα νέο φόρο που επιβλήθηκε σε ορισμένες πόλεις.

Η Σαγκάη πρόσφατα αύξησε τον φόρο που πληρώνουν οι εργολάβοι με βάση την τιμή πώλησης ενός ακινήτου, στο 2%-5% από 1% προηγουμένως.



source: capital.gr

Ernst & Young: Τι κάνει μια εταιρεία επιτυχημένη σε μια αναδυόμενη αγορά;


Ernst & Young: Τι κάνει μια εταιρεία επιτυχημένη σε μια αναδυόμενη αγορά;

Έμφαση στον τρόπο με τον οποίο οι κορυφαίες εταιρείες των αναδυόμενων αγορών σημείωσαν ανοδική πορεία κατά τη διάρκεια των περασμένων τριών ετών, ενώ αντίστοιχες εταιρείες των ανεπτυγμένων αγορών έμειναν στάσιμες ή παρουσίασαν πτώση, δίνει η έκθεση της Ernst & Young με τίτλο Emerging Heroes που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της έρευνας την οποία διεξήγαγε η Economist Intelligence Unit για λογαριασμό της Ernst & Young, μελετήθηκαν 547 μεγάλες εταιρείες με έδρα σε 47 αναδυόμενες αγορές. Όλες οι εταιρείες είχαν κύκλο εργασιών άνω των 500 εκατ. δολαρίων Η.Π.Α. Τα ανώτατα στελέχη αυτών των επιχειρήσεων ρωτήθηκαν αναφορικά με τις στρατηγικές που είχαν υιοθετήσει προκειμένου να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, τον τρόπο που είχαν διαχειριστεί τα κεφάλαιά τους για το σκοπό αυτό και τις τακτικές που ήταν οι πλέον επιτυχημένες σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της επιχείρησης.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: 34% των εταιρειών παρουσίασαν αύξηση τόσο στα έσοδα όσο και στα κέρδη, αύξηση μεγαλύτερη του 20% σε διάστημα τριετίας. Τα αποτελέσματα αυτά συγκρίνονται με το μέσο όρο αύξησης εσόδων ύψους 2% και μείωσης κερδών ύψους 20% για τις εταιρείες με έδρα στις Η.Π.Α., οι οποίες συμμετέχουν στο δείκτη Standard & Poors’ 100, καθώς και με το μέσο όρο μείωσης εσόδων ύψους 8% και μείωσης κερδών ύψους 25% για τις εταιρείες με έδρα στην Ευρώπη, οι οποίες συμμετέχουν στο δείκτη FTSE Euro-100, κατά την ίδια περίοδο.

Τι κρύβεται πίσω από την επιτυχημένη πορεία αυτών των εταιρειών;

Πάνω από το 90% των αναδυόμενων «ηρώων» εστίασε στην ανάπτυξη ακολουθώντας μία από τις δύο στρατηγικές: την επιθετική και τη σταδιακή.

Σχεδόν οι μισοί από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους «αναδυόμενους ήρωες» που συμμετείχαν στη μελέτη δήλωσαν ότι τα τελευταία τρία έτη ουσιαστικά επικεντρώθηκαν στην επιθετική ανάπτυξη, είτε μέσω νέων αγορών και νέων προϊόντων είτε μέσω της πραγματοποίησης εξαγορών. Οι πλέον επιτυχημένες εταιρείες δεν ήταν κατ’ ανάγκην αυτές που εφάρμοζαν την τακτική της ταχείας διεθνούς επέκτασης. Συχνά, έδιναν προτεραιότητα στην εγχώρια αποδοτικότητα και στο εγχώριο μερίδιο αγοράς προτού επεκταθούν σε αγορές του εξωτερικού.

Ένα περαιτέρω 41% δήλωσε ότι βασίστηκε στη σταδιακή ανάπτυξη μέσω της βελτίωσης των προϊόντων ή του μάρκετινγκ.

Μόνο το 5% είχε εστιάσει στη βελτίωση των υφιστάμενων επιχειρήσεων μέσω της μείωσης των εξόδων ή της εξωτερικής ανάθεσης βασικών τμημάτων της επιχείρησης.

Επίσης, ποσοστό μεγαλύτερο του 75% των εταιρειών-ηρώων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι η επικοινωνία ήταν ο σημαντικότερος εσωτερικός παράγοντας για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης.

Το ίδιο σημαντική θεωρείται και η ισχυρή κεντρική στρατηγική ηγεσία. Το 65% των ταχέως αναπτυσσόμενων εταιρειών ανέφερε ότι η στρατηγική που είχε επιλέξει ήταν η κεντροποιημένη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αντιθέτως, μόνο το 9% λάμβανε στρατηγικές αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο.

Μαθήματα από τις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες

Εκτός από την τήρηση μιας ξεκάθαρης στρατηγικής που είναι εστιασμένη στην ανάπτυξη, η έκθεση Emerging Heroes υπογραμμίζει επίσης τέσσερις ακόμη παραμέτρους αναφορικά με τον τρόπο που οι εν λόγω εταιρείες ήκμασαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, παρά την ύφεση που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας:

1. Εκχώρηση κεφαλαίων για ανάπτυξη. Οι πλέον επιτυχημένες εταιρείες που αναφέρονται στην έρευνα διασφάλιζαν πρωτίστως τη μεγιστοποίηση της ταμειακής ροής και των αποθεμάτων διαθεσίμων για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών χρηματοδότησε την επέκτασή του μέσω της παρακράτησης των κερδών. Επιπρόσθετα, άντλησαν κεφάλαια από τις χρηματοοικονομικές αγορές για να ελαχιστοποιήσουν το κόστος κεφαλαίου.

2. Προτεραιότητα προώθησης στην αγορά. Οι επιτυχημένες εταιρείες εστιάζουν στις προωθητικές δραστηριότητες στην αγορά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Αναζητούν πρωτοποριακούς τρόπους προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση και να εξυπηρετήσουν τις αγορές, καθώς και να ενισχύσουν τις στρατηγικές εισόδου τους στην αγορά μέσω του αυξημένου βαθμού μάρκετινγκ. Η ενοποίηση ήταν επίσης σημαντική. Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι η έρευνα έδειξε πως το 55% των εταιρειών που ανέφεραν αύξηση των εσόδων άνω του 20%, εστίαζε περισσότερο στις εγχώριες εξαγορές και συγχωνεύσεις, παρά στις συμφωνίες σε άλλες αγορές.

3. Οικοδόμηση από τον πυρήνα και εναρμόνιση τακτικών και αγορών. Οι πιο επιτυχημένες εταιρείες ήταν πιθανότερο να μεριμνούν πρωτίστως για την ενίσχυση της ανάπτυξης στις υφιστάμενες αγορές τους μέσω των υφιστάμενων προϊόντων τους. Ταυτόχρονα, όταν προέβαιναν σε επέκταση προς νέες αγορές ήταν επίσης πιθανότερο να χρησιμοποιήσουν τα υφιστάμενα προϊόντα τους. Η παροχή καινοτόμων λύσεων με υφιστάμενα προϊόντα στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό αποτέλεσε το κλειδί για την επιτυχία.

4. Βελτιστοποίηση λειτουργιών και εστίαση στους πελάτες. Οι εταιρείες με μεγάλη ανάπτυξη ακολούθησαν τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές προσεγγίσεις για τη δημιουργία ισχυρών και αποτελεσματικών επιχειρήσεων. Για την ενίσχυση της ανάπτυξης θέσπισαν όσο το δυνατόν πιο αποδοτικές λειτουργίες εσωτερικής υποστήριξης, ενώ παράλληλα επιδίωξαν να οικοδομήσουν σχέσεις με τους πελάτες και επικεντρώθηκαν στην αλυσίδα προμηθειών.

source: capital.gr

3 σημεία – κλειδιά στη φορολογική συμφωνία



3 σημεία – κλειδιά στη φορολογική συμφωνία

Τρία βασικά σημεία που ενδέχεται να αλλάξουν σημαντικά το φορολογικό «πάρε δώσε» μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας περιέχονται στη συμφωνία που υπέγραψαν Λευκωσία και Μόσχα για την αποφυγή διπλής φορολογίας. Με τη συμφωνία ρυθμίζεται η φορολόγηση ακίνητης περιουσίας, η ανταλλαγή πληροφοριών και η φορολόγηση των μερισμάτων από αμοιβαία κεφάλαια.

Η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας, που δημοσιεύει σήμερα αυτούσια η StockWatch, αποτελεί αναθεώρηση συμφωνίας που είχε υπογραφτεί το 1998 με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η συμφωνία, που υπογράφτηκε στις 7 Οκτωβρίου κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, έχει ήδη κινητοποιήσει τα μεγάλα ελεγκτικά γραφεία που επιδίδονται πλέον σε αγώνα δρόμου για να ενημερώσουν υφιστάμενους και νέους πελάτες για τις αλλαγές που θα προκύψουν στο φορολογικό πεδίο.

Η συμφωνία αποτελεί πρόδρομο της αφαίρεσης της Κύπρου από τη «μαύρη» φορολογική λίστα στην οποία βρίσκεται από τον Ιούλιο του 2007. Η ανακοίνωση της αφαίρεσης από τη λίστα αναμένεται να προκύψει τους επόμενους μήνες και σίγουρα πριν το 2011, οπόταν και τίθενται σε εφαρμογή οι πλείστες από τις πρόνοιες της νέας συμφωνίας.

Η πρώτη ανάγνωση της συμφωνία αναδεικνύει τρεις βασικές αλλαγές στο φορολογικό πεδίο.

Όσον αφορά τα ακίνητα, με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη θα φορολογούνται στη χώρα όπου βρίσκεται το ακίνητο, κάτι που υιοθετείται στις πλείστες χώρες της ΕΕ.

Μέχρι πρόσφατα η Κύπρος λάμβανε εξαίρεση. Όταν κάποια κυπριακή εταιρεία είχε μετοχές μιας ρωσικής εταιρείας που είχε ακίνητο, η εταιρεία δεν υπόκειτο σε φορολογία. Επίσης, η κυπριακή εταιρεία δεν πλήρωνε φόρο όταν είχε ακίνητο στη Ρωσία και πωλούσε τις μετοχές της.

Με βάση τη συμφωνία, τώρα θα φορολογείται η κυπριακή εταιρεία και στις δύο περιπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή αυτής της πρόνοιας θα ισχύει τέσσερα χρόνια μετά την επικύρωση της συμφωνίας από το ρωσικό κοινοβούλιο. Η προθεσμία των τεσσάρων ετών δόθηκε για να δοθεί η ευχέρεια στις ρωσικές αρχές να εναρμονίσουν τις ρυθμίσεις και με άλλες χώρες (Λουξεμβούργο, Αυστρία, Ολλανδία) ώστε να είναι οι ίδιες και να μην προκύψει φορολογικό μειονέκτημα για την Κύπρο.

Ανταλλαγή πληροφοριών

Αλλαγές επέρχονται και όσον αφορά το κομμάτι της ανταλλαγής πληροφοριών. Με βάση τη συμφωνία όταν μία φορολογική αρχή ζητήσει μια πληροφορία δεν μπορεί να την αρνηθεί η άλλη χώρα, έστω και αν η συγκεκριμένη πληροφορία δεν την αφορά. Δηλαδή, αν οι Ρωσικές αρχές ζητήσουν πληροφορίες από τις αντίστοιχες Κυπριακές αρχές, οι τελευταίες έχουν υποχρέωση να τις παραχωρήσουν (εντός του πλαισίου του νόμου) ασχέτως αν οι συγκεκριμένες πληροφορίες δεν χρειάζονται για τη φορολόγηση της εταιρείας στην Κύπρο.

Οι πληροφορίες που θα δίνονται θα είναι εμπιστευτικές μεταξύ των δύο χωρών και καμία χώρα δεν μπορεί να επικαλεστεί τη συμφωνία για να αρνηθεί την παραχώρηση πληροφοριών που κατέχονται από τράπεζες, άλλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, εμπιστεύματα, κτλ.

Επομένως, η συμφωνία περιλαμβάνει και την άρση του τραπεζικού απορρήτου εάν χρειαστεί.

Στην περίπτωση της Κύπρου, για να γίνει άρση του απορρήτου θα πρέπει να δοθεί έγκριση από το Γενικό Εισαγγελέα αφού εξεταστούν οι ακριβείς λόγοι που ζητούνται οι πληροφορίες για την αποτροπή εγκληματικής ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από πολλά χρόνια, σε άρση του τραπεζικού απορρήτου προχωρεί και η Ελβετία.

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται και πρόνοια για βοήθεια της κάθε χώρας όσον αφορά τη συλλογή των φόρων της. Στην Κύπρο δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία που να το επιτρέπει.

Η Ρωσία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για το θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών και με τέσσερις άλλες χώρες.

Το τρίτο βασικό σημείο αφορά τη φορολόγηση μερισμάτων. Η αλλαγή εστιάζεται κυρίως στη φορολόγηση μερισμάτων από αμοιβαία κεφάλαια, με τη διεύρυνση του σχετικού ορισμού.

Όταν μια εταιρεία πωλεί μερίδιο σε αμοιβαία κεφάλαια θα φορολογείται. Επίσης θα φορολογείται και το μέρισμα από τα αμοιβαία κεφάλαια με 5%.

Η επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου θεωρεί σημαντική τη διατήρηση της φορολογίας μερισμάτων στο 5%, των τόκων στο 0% και των προμηθειών (royalties) επίσης στο 0%.

Το πρωτόκολλο της Συμφωνίας φαίνεται πιο κάτω:

www.stockwatch.com.cy/media/announce_pdf/2010-10/Oct11_2010_AgreementBetweenRussianGovernmentCyprus.pdf

source: stockwatch.com.cy

Σχέδιο για απόσυρση 1100 σαράβαλων


Σχέδιο για απόσυρση 1100 σαράβαλων


Στα ¤1800 ανέρχεται τελικά το ποσό που θα λαμβάνει κάθε δικαιούχος απόσυρσης και αντικατάστασης παλαιού οχήματος ηλικίας 15 χρόνων και άνω, με βάση το νέο σχέδιο του Τμήματος Οδικών Μεταφορών η αξία του οποίου ανέρχεται στα ¤2 εκ.

Το νέο σχέδιο καλύπτει γύρω στα 1100 αυτοκίνητα και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν υποβάλλουν αίτηση από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών.

Με βάση το σχέδιο δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα των οποίων τα οχήματα είναι εγγεγραμμένα στο όνομα τους. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας τότε θα πρέπει να εξασφαλίζεται η συναίνεση και των συνιδιοκτητών ενώ θα πρέπει να υποβάλλεται μόνο μια αίτηση για κάθε όχημα.

Προϋπόθεση σύμφωνα με το σχέδιο είναι η αγορά καινούργιου οχήματος κατηγορίας Μ1 νοουμένου ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα είναι μικρότερες ή ίσες με 165gr ανά χιλιόμετρο.

Επιπρόσθετα το σχέδιο αφορά οχήματα τα οποία έχουν εγγραφή σε οποιαδήποτε χώρα τουλάχιστον 15 χρόνια πριν από την ημερομηνία που ανακοινώνεται ως ημερομηνία έναρξης αποδοχής αιτήσεων ενώ η ηλικία θα αναθεωρείται από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, μετά από συνεννόηση με τους υπουργούς Συγκοινωνιών και Οικονομικών ανάλογα με την εξέλιξη του σχεδίου και του αριθμού αιτήσεων που παραλαμβάνονται και εγκρίνονται.

Επιπλέον συμφωνά με το σχέδιο το όχημα θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένο στην Κύπρο τα τελευταία 10 χρόνια τουλάχιστον και να είχε ενεργή εγγραφή πριν την πρώτη ημερομηνία έναρξης αποδοχής αιτήσεων για υλοποίηση του σχεδίου.

Οι αιτήσεις θα εξετάζονται στη βάση των κριτηρίων του σχεδίου και θα εγκρίνονται κατά σειρά προτεραιότητας αρχίζοντας από τα παλαιότερα σε ηλικία οχήματα τα οποία θα τηρούν τα κριτήρια.

Οι αιτήσεις για χορηγία , θα εξετάζονται χωρίς να απαιτούνται αποδεικτικά στοιχεία για την απόκτηση ή/και εγγραφή από τον αιτητή νέου οχήματος εγγεγραμμένου επΆ ονόματι του. Για την καταβολή της χορηγίας όμως, τα στοιχεία αυτά θα είναι απαραίτητα.

Οι αιτήσεις θα γίνονται διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας http://www.mcw.gov.cy/mcw/rtd/rtd.nsf από τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επισκεφτούν τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα για να ενημερωθούν αλλά και για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Aμεση απάντηση θα δίνεται για αποδοχή της αίτησης, αποδοχή ή απόρριψη καθώς και τους λόγους.

source: stockwatch.com.cy

Can the Dow blow past 11,000 in the earnings week ahead?


Can the Dow blow past 11,000 in the earnings week ahead?


NEW YORK (CNNMoney.com) -- Stocks have climbed five out of the last six weeks, and that momentum is likely to continue as investors digest the first big batch of third-quarter financial results this week.

Earnings season started off with a bang late last week as Dow component Alcoa (AA, Fortune 500) posted profits and sales that topped Wall Street estimates and raised its outlook for the year.

This week three other Dow names report: Intel (INTC, Fortune 500) on Tuesday, JP Morgan Chase (JPM, Fortune 500) on Wednesday, and General Electric (GE, Fortune 500) on Friday. Other major players on tap: Google (GOOG, Fortune 500) on Thursday and Mattel (MAT, Fortune 500) on Friday.

A total of 15 S&P 500 companies will open up their books this week, with most of the rest spread out over the next few weeks.

According to Thomson Reuters, third-quarter results are expected to be up almost 24% from the same period a year ago, when corporate profits dipped 14.7%. That was the last of nine consecutive quarters of negative financial reports.

Revenues are expected to gain 7%, after sinking more than 10% a year ago.

Earn a cool 4% - without a ton of risk
"Earnings season kicks into full gear, and we're expecting generally good numbers as the trend has been all year, which will drive the market higher," said Peter Tuz, president at Chase Investment Counsel. He noted that Alcoa's stock surged almost 6% Friday as investors cheered the aluminum maker's performance and full-year guidance.

Tuz added that traders will keep a close eye on JP Morgan Chase, as it will be the first banking giant to deliver results.

Economic news is fairly light at the start of the week but starts flooding in on Thursday. Investors are likely to focus on Friday's retail sales figures as they try to gauge the health of the consumer.

"August retail sales were decent because of back-to-school season," said Phil Orlando, chief equity market strategist at Federated Investors. "If September sales also come in strong, it's a good sign that we'll see a healthy level of spending during the holiday season."

Since consumer spending accounts for 70% of economic activity, Orlando said indications that Americans are opening up their wallets will likely drive markets higher.

"It would just be another dagger in the heart of all the double-dippers who thought the world was on the edge of Armageddon," he said.

But even if economic news is downbeat, Chase Investment Counsel's Tuz said markets will continue to push higher.

"Ultimately, markets need an improving economy to move higher," Tuz said. "But we're in an interesting situation because weak economic news increases the odds of another round of stimulus from the Federal Reserve, which is positive for markets at least in the short term."

In fact, the stocks rallied to five-month highs on Friday after a sharp drop in the overall jobs figures in September boosted the chances of the Fed stepping in to stimulate the economy.

"I wouldn't call it a rousing win-win situation, but there are positive points to each side of the coin," Tuz said.

On the docket
Monday: There are no market-moving economic or corporate events expected on Monday. The bond market is closed for the Columbus Day holiday, but other financial markets remain open.

Tuesday: The Federal Reserve will release the minutes from its most recent policy-setting meeting.

After the closing bell, chipmaker Intel will report its third-quarter results. The Dow component is expected to have earned 50 cents per share, up from 33 cents a year ago, on revenue of $11 billion, according to analysts polled by Thomson Reuters.

Wednesday: JP Morgan Chase, another Dow component, announces quarterly results before the market opens. Analysts expect the bank booked 88 cents per share during the third quarter, up from 82 cents a year earlier, on revenue of $25.5 billion.

Reports on import and export prices, and weekly crude oil inventories are also due in the morning; the September Treasury budget is on tap for the afternoon. Neither of those are typically not market movers.

Thursday: The Department of Labor releases the weekly jobless claims report in the morning. The number of Americans filing new claims for unemployment last week is forecast to inch higher to 449,000 from 445,000 in the previous week, according to a consensus of economists surveyed by Briefing.com.

Continuing claims -- a measure of Americans who have been receiving benefits for a week or more -- is expected to have fallen to 4.45 million from 4.46 million in the previous week.

The Producer Price Index, a measure of wholesale inflation, is due out from the Commerce Department at the same time. The index is expected to have edged up 0.2% in September after rising 0.4% in August. The so-called core PPI, which strips out volatile food and energy prices, is expected to have risen 0.1% after increasing by the same amount in the previous month.

The trade balance, also due in the morning from the Commerce Department, is expected to have widened to $44.5 billion in August from $42.8 billion in July.

After the close, analysts are looking for Google to post earnings per share of $6.67, up from $5.89 a year ago, on revenue of $5.3 billion.


Friday: The Commerce Department releases the Consumer Price Index, a measure of consumer inflation, in the morning. CPI is expected to have increased 0.2% in September after climbing 0.3% the previous month. Core CPI is expected to have inched up 0.1%, after rising the same amount in August.

The Commerce Department also reports on retail sales before trading starts. Sales are expected to have gained 0.4% in September after having increased the same amount in August. Sales excluding volatile autos are expected to have ticked up 0.4% after a 0.6% rise the previous month.

The Empire Manufacturing survey is due before the start of trading. The regional reading on manufacturing is forecast to have jumped to 6.00 in October from 4.1 in September.

Dow component GE reports quarterly results before the bell. Analysts expect the company to have earned 27 cents per share, up from 22 cents a year ago, on flat revenue of $37.7 billion.

Toymaker Mattel also announces third-quarter earnings.

Due after the start of trading, the University of Michigan's consumer sentiment index, is expected to have increased to 68.6 in September from 68.2 in September.

The August reading on business inventories, due from the government later in the morning, is likely to show an increase of 0.5% after rising 1% in July.

source: cnn.com

Easyjet:Τέλος στη διαμάχη με τον Στ. Χατζηιωάννου για το όνομα


Easyjet:Τέλος στη διαμάχη με τον Στ. Χατζηιωάννου για το όνομα

Τέλος στη διετή διαμάχη της easyJet με την easyGroup IP, έβαλε σήμερα νέα συμφωνία βάσει της οποίας η αεροπορική θα κρατήσει το όνομά της και ο ιδρυτής της Στέλιος Χατζηιωάννου χάνει το δικαίωμα να διορίσει τον εαυτό του στο διοικητικό συμβούλιο.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η συμφωνία επιτρέπει στην easyJet να προβεί σε νέες συμφωνίες και προωθητικές ενέργειες για το όνομα με άλλους παροχους ταξιδιωτικών υπηρεσιών καθώς και με εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, ξενοδοχεία και ασφαλιστικές ταξιδιών.

«Πιστεύω ότι η αναθεωρημένη συμφωνία ευθυγραμμίζει καλύτερα με τα συμφέροντα των μετόχων της easyJet και του δικαιοπάροχου», τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας Mike Rake.

Για τον πρώτο χρόνο ο Στ. Χατζηιωάννου θα λάβει 3,9 εκατ. λίρες, με το ποσό να αυξάνεται στα 4,95 εκατ. λίρες στο δεύτερο έτος. Από κει και μετά, θα υπάρχει μία ετήσια πληρωμή δικαιωμάτων της τάξης του 0,25% των εσόδων της easyJet. Από την πλευρά του ο ιδρυτής της easyJet συμφώνησε να παραδώσει το δικαίωμά του να διορίσει τον εαυτό του στη θέση του προέδρου ή να διορίσει εκπρόσωπο στο συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Χατζηιωάννου, το deal είναι ευνοϊκό και για τις δύο πλευρές, ενώ ο ίδιος τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο οι χαμηλού κόστους αεροπορικές κερδίζουν χρήματα τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αλλάξει πολύ σε σύγκριση με την εποχή που η υπογράφηκε η αρχική άδεια.



source: capital.gr

Κίνα: Στα 1,5 τρισ. εκτιμώνται τα αποθέματα σε ξένο νόμισμα


Κίνα: Στα 1,5 τρισ. εκτιμώνται τα αποθέματα σε ξένο νόμισμα

Στο επίπεδο-ρεκόρ των 1,5 τρισ. δολαρίων αναμένεται να έχουν διαμορφωθεί τα αποθέματα της Κίνας σε ξένο νόμισμα, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τους ισχυρισμούς ότι η παρέμβαση της χώρας στην αγορά συναλλάγματος, υπονομεύει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Τα αποθέματα νομισμάτων αυξήθηκαν κατά 48 δισ. δολάρια στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις οκτώ αναλυτών του Bloomberg News, ενώ τους προηγούμενους τρεις μήνες η αύξηση ήταν της τάξης των 7 δισ. δολαρίων, η μικρότερη των τελευταίων 11 ετών.

Αναλυτές σχολιάζουν πως το μαζικό «μάζεμα» των assets σε ξένο νόμισμα, αυτό που θα κάνουν είναι να δώσουν περισσότερη «τροφή» στους κατήγορους της Κίνας που ζητούν άμεση ανατίμηση του γουάν.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Timothy Geithner δήλωσε ότι ένα ισχυρό γουάν θα τόνωνε τη ζήτηση στην Κίνα, η οποία στο β΄ τρίμηνο αντικατέστησε την Ιαπωνία ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Οι εισροές κεφαλαίων απειλούν να επιδεινώσουν τα ρίσκα για τον πληθωρισμό και τα asset-bubble στην κινεζική οικονομία, την ίδια στιγμή που ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Zhou Xiaochuan δήλωσε πως η χώρα πρέπει να αποφύγει τη «σοκαριστική θεραπεία» της ακραίας ανατίμησης.

source: capital.gr

+25% οι εγγραφές εταιρειών


+25% οι εγγραφές εταιρειών


Ενθαρρυντική ανάκαμψη παρουσιάζει τους πρώτους εννέα μήνες του έτους ο τομέας των διεθνών υπηρεσιών, υστερώντας όμως σημαντικά από την ταχύρρυθμη ανάπτυξη του κλάδου το 2007.

Τα μεγάλα ελεγκτικά και δικηγορικά γραφεία ποντάρουν πλέον στη τροποποίηση της συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας με τη Ρωσία για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου και για επιστροφή στους ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς των προηγούμενων ετών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών, οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών καταγράφουν αύξηση 24,7% την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2010 σε σχέση με πέρσι.

Οι αιτήσεις, που αποτελούν σαφή ένδειξη για την πορεία του τομέα των διεθνών υπηρεσιών, έφθασαν τις 14.149 έναντι 11.344 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Από τις αιτήσεις για εγγραφές, εγγράφηκαν 14007.

Όσον αφορά το Σεπτέμβριο του 2010, οι αιτήσεις για εγγραφές σημείωσαν αύξηση 16,7% και έφθασαν τις 1699 από 1456 το Σεπτέμβριο του 2009.

Η ανάκαμψη του τομέα διεθνών υπηρεσιών διαφαίνεται επίσης από τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τις καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών, κυρίως των Ρώσων και των Ουκρανών.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών αυξήθηκαν κατά 29% τον Αύγουστο στα €19,9 δισ. σε σχέση με €15,5 δισ. τον Αύγουστο του 2009.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών στην Κύπρο ανερχόταν τέλος Σεπτεμβρίου 2010 στις 232.757.

source: stockwatch.com.cy

H GM χρησιμοποιεί υπερυπολογιστές για να μειώσει τα κόστη δοκιμών


H GM χρησιμοποιεί υπερυπολογιστές για να μειώσει τα κόστη δοκιμών


Το να τρακάρουν αυτοκίνητα δεν είναι κάτι φθηνό για τις αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η General Motors. Μερικά από τα αυτοκίνητα που δοκιμάζονται στο εργαστήριο της ασφάλειας της GM στο Milford, Mich, κοστίζουν περισσότερο από 300.000 δολάρια, αν και πωλούνται στη λιανική για το ένα δέκατο της τιμής αυτής.

Τα προς δοκιμή οχήματα είναι ακριβά γιατί πρέπει να είναι ειδικά κατασκευασμένα χωρίς την αυτοματοποίηση που κάνει τη μαζική παραγωγή φτηνή.

Η GM περικόπτει το κόστος των δοκιμών με τη χρήση υπολογιστών, υψηλής ισχύος που κατασκευάζονται από την International Business Machines (IBM), που επιτρέπουν την προσομοίωση τρακαρισμάτων που μπορεί να κυμαίνονται από ανατροπή σε ένα θυελλώδη ορεινό δρόμο στο Μεξικό μέχρι μια μετωπική σύγκρουση λόγω λαδιών σε αυτοκινητόδρομο στο Λος Άντζελες. Η εταιρεία έχει μειώσει τον αριθμό των φυσικών τρακαρισμάτων που γίνονται στο εργαστήριο σε 300 με 400 το χρόνο, από 600 πριν από τρία χρόνια, εξοικονομώντας χρόνο και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, λένε στελέχη της GM.

«Αυξάνει την ασφάλεια και τη συνολική απόδοση του οχήματος», σχολιάζει ο Ken Bonello, engineering group manager της GM, σε συνέντευξή του στο Milford, κοντά στην έδρα της GM στο Ντιτρόιτ. Η τεχνολογία στο επίκεντρο της εξοικονόμησης κόστους της GM –κομπιούτερ υψηλών επιδόσεων- γίνεται με μηχανές που μπορούν να πραγματοποιούν σχεδόν 1 petaflops, ή 1 ένα τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Οι υπερυπολογιστές, η ταχύτερη κατηγορία των υπολογιστών υψηλών επιδόσεων, κοστίζουν περισσότερο από 500.000 δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC στο Framingham, Μασαχουσέτη.

Από το Σεπτέμβριο, ο ταχύτερος γνωστός υπερυπολογιστής ήταν ο Jaguar, που δημιουργήθηκε από τη Cray (CRAY), και ο οποίος έχει μέγιστη ταχύτητα 2,33 petaflops- ή περισσότερο από 2 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς το δεύτερο, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιστημών Υπολογιστικής του Oak Ridge, Tenn., όπου και βρίσκεται ο Jaguar. Η IBM αναπτύσσει έναν υπερυπολογιστή που ονομάζεται Sequoia και θα έχει μέγιστη ταχύτητα 20 petaflops, ή 20 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, ίση με δύο εκατομμύρια φορητούς υπολογιστές.

"Αυτή είναι μια τεχνολογία που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού"

Οι μηχανικοί της GM χρησιμοποιούν υπολογιστές υψηλής απόδοσης για την προσομοίωση της νέας 2011 Chevrolet Cruze, ενώ η Boeing (BA) τους χρησιμοποίησε για την ανάπτυξη του 787 Dreamliner. Τα μηχανήματα αυτά βοηθούν τη DreamWorks Animation SKG (DWA) να φτιάξει ταινίες, όπως τα Shrek και Kung Fu Panda, ενώ οι επιστήμονες της Eli Lilly & Co (lly) τους χρησιμοποιούν για την έρευνα νέων φαρμακευτικών προϊόντων. Η Chevron (CVX) χρησιμοποίησε υπολογιστές υψηλών επιδόσεων για να κάνει σεισμική απεικόνιση που οδήγησε στην ανακάλυψη νέων δεξαμενών πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού και η Speedo International τους χρησιμοποίησε για το μαγιό που φόρεσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 ο Μάικλ Φελπς.

«Αυτή είναι μια τεχνολογία που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού, και αφορά όλους τους τομείς», λέει η Cynthia McIntyre, ανώτερη αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, ένα μη κερδοσκοπικό όμιλο διευθυνόντων συμβούλων, προέδρων πανεπιστημίων, και ηγετών της εργασίας. Η IBM, με έδρα το Armonk της Νέας Υόρκης, είχε το 29,3% της παγκόσμιας αγοράς για υπολογιστές υψηλής απόδοσης, η οποία ανέρχονταν σε 8,64 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος, σύμφωνα με την IDC. Η Hewlett-Packard (HPQ) ήταν δεύτερη με μικρή διαφορά, με μερίδιο 28,6%, ακολουθούμενη από την Dell (DELL), η οποία είχε 12,7%. Η Sun Microsystems, που τώρα ανήκει στην Oracle (ORCL), και η Cray κάθε είχαν από περίπου 4% της αγοράς. Η αγορά μπορεί να αναπτυχθεί 5 με 7% φέτος και να φτάσει τα 10,5 δις δολάρια μέχρι το 2013, λέει η IDC.

H GM παρουσίασε τις δυνατότητες της δοκιμής στο χώρο της στο Milford στα τέλη Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης, κόκκινα φώτα άστραψαν και οι προβολείς στράφηκαν σε μια λευκή Camaro, φωτίζοντας βιντεοκάμερες και αισθητήρες στο εξωτερικό του αυτοκινήτου και ένα ανδρείκελο δοκιμών πρόσκρουσης στο εσωτερικό του. Δευτερόλεπτα αργότερα, 1,5 τόνοι χάλυβα συγκρούστηκαν με την πλευρά του οδηγού με 30 μίλια την ώρα, ξαφνιάζοντας τους αυτόπτες μάρτυρες πίσω από το πλεξιγκλάς.

Μερικά δοκιμαστικά οχήματα μπορεί να κοστίζουν μέχρι και 600.000 δολάρια, μη συμπεριλαμβανομένου του ανδρείκελου δοκιμών που μπορεί να αυξήσει τις δαπάνες κατά περισσότερο από 100.000 δολάρια, σύμφωνα με τον Albert Ware, διευθυντή του εργαστηρίου της GM. H GM συμπληρώνει τα φυσικά τρακαρίσματα με εικονικές δοκιμές σε ένα κτίριο γραφείων στο Warren, Mich. Εκεί, οι μηχανικοί δοκιμάζουν τα πάντα, από τις επιπτώσεις των ανατροπών σε οδηγούς διαφόρων μεγεθών, μέχρι τις επιπτώσεις της σύγκρουσης σε ένα παιδί που είναι πεζό.

Μετά από κάθε εικονικό τρακάρισμα, η εταιρεία φαίνεται να κάνει αλλαγές στο σχεδιασμό. Για παράδειγμα, η GM άλλαξε την κουκούλα του Cruze για τη βελτίωση της προστασίας των ατόμων μετά από μια σύγκρουση.

Τεράστια, δαπανηρή κατανάλωση ενέργειας

Οι εικονικές δοκιμές πρόσκρουσης δεν είναι υποκατάστατο των φυσικών. Οι χρήστες των υπολογιστών υψηλών επιδόσεων αντιμετωπίζουν άλλες, μεγάλες προκλήσεις. Το λογισμικό μπορεί να είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί, λέει ο Bill Hilf, γενικός διευθυντής τεχνικής υπολογιστών της Microsoft (MSFT). «Η πολυπλοκότητα είναι μεγάλη», είπε. «Ο μόνος τρόπος που οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το είδος της παραγωγικής ικανότητας είναι αν εξαφανιστούν τα εμπόδια».

Οι υπολογιστές υψηλής απόδοσης επίσης καταναλώνουν πολύ ενέργεια. Οι μεγαλύτεροι υπερυπολογιστές μπορεί να καταναλώσουν από 1 μεγαβάτ έως 10 MW ενέργειας, λέει ο David Turek, αντιπρόεδρος deep computing της IBM. Σε επίπεδο λιανικής πώλησης, το κόστος των 10 Mw ανέρχεται σε περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, λέει, προσθέτοντας ότι οι εγκαταστάσεις υπερυπολογιστών συνήθως διαπραγματεύονται συμφωνίες με τους προμηθευτές.

Πάντως, οι υψηλής ισχύος μηχανές έχουν γίνει πιο προσιτές στις επιχειρήσεις καθώς η ισχύς τους αυξάνεται και το κόστος του hardware πέφτει. Αυτό σημαίνει ότι η GM, η οποία εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιεί υπολογιστές υψηλής απόδοσης για το σχεδιασμό αυτοκινήτων και την ανάπτυξη, ξεκίνησε πρόσφατα τη χρήση της τεχνολογίας σε νέους τομείς όπως για τη μηχανική περισσότερο αποδοτικών οχημάτων και την αντικατάστασή ακριβών φωτογραφιών για το μάρκετινγκ, με εικόνες computer-generated.

Η GM στηρίζεται κυρίως στο υπολογιστικό σύστημα υψηλών επιδόσεων BlueGene της IBM. Για τα project που απαιτούν μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ, όπως η έρευνα για την αύξηση της απόδοσης καυσίμου σε κινητήρες ή το δυναμικό των βιοκαυσίμων, η GM εργάζεται με ερευνητές και υπερυπολογιστές στο Sandia National Labs στο Αλμπικέρκη, NM, και στο Lawrence Livermore Labs στο Livermore της Καλιφόρνια.

Οι εξελίξεις στην πληροφορική έχουν βοηθήσει τη GM να φέρει τεράστιες βελτιώσεις στην ασφάλεια των αυτοκινήτων από τη δεκαετία του 1930, όταν ξεκίνησε να τρακάρει αυτοκίνητα Milford. Τότε, κάποιος θα καθοδηγούσε ένα κινούμενο αυτοκίνητο προς ένα μεγάλο δέντρο, και θα πήδαγε ακριβώς πριν από την πρόσκρουση, σύμφωνα με το Ware. Αυτές τις μέρες, συγκρίσιμες δοκιμές μπορούν να πραγματοποιηθούν ξανά και ξανά σε ένα κλάσμα του κόστους.

source: capital.gr

Νέα ημέρα σημαντικών κερδών στην Κίνα


Νέα ημέρα σημαντικών κερδών στην Κίνα

Θετικό κλίμα επικράτησε στα ασιατικά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Δευτέρας, με το χρηματιστήριο της Σαγκάης να σημειώνει νέα σημαντική άνοδο και το Χονγκ Κονγκ να ακολουθεί. Κλειστή η αγορά της Ιαπωνίας λόγω αργίας.

Οι προσδοκίες για νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης και στις ΗΠΑ, έδωσαν ώθηση στις αγορές που πλέον βλέπουν... φως στο τούνελ της ρευστότητας και αναμένουν την κίνηση της Fed μέσα στο Νοέμβριο, γεγονός που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει σημαντικά τους δείκτες της Wall.

«Για μία ακόμη φορά η αγορά εξέλαβε τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή ως κάτι θετικό δεδομένων των επιπτώσεων για περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση το Νοέμβριο», τόνισε ο David Taylor, αναλυτής της CMC Markets στο Σίδνεϊ.

Στην Κίνα, οι αγορές δέχτηκαν σημαντική ώθηση με τις εταιρείες άνθρακα και μετάλλων να οδηγούν την άνοδο. «Οι οικονομικοί δείκτες για την ευρύτερη κινεζική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσουν τις προσδοκίες στο τέταρτο τρίμηνο, ενισχύοντας τη ζήτηση για άνθρακα και μέταλλα», σχολίασε ο Zeng Xianzhao, αναλυτής της Everbright Securities. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι ο κλάδος των μεταλλευτικών δέχτηκε επίσης ώθηση από την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων εξαιτίας της αποδυνάμωσης του αμερικανικού δολαρίου.

Στις επιχειρηματικές ειδήσεις, το ποσό των 1,08 δισ. δολαρίων πρόκειται να διαθέσει η Cnooc Ltd για την απόκτηση του ενός τρίτου από την project της Eagle Ford της Chesapeake Energy, στο Τέξας. Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ Cnooc σχεδιάζει να αποκτήσει το 33,3% που ελέγχει η Chesapeake, από τα 600.000 μισθωμένα στρέμματα δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Eagle Ford.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός MSCI Asia Pacific, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, ενισχύεται 0,6% στις 461,45 μονάδες.

Στο Τόκιο, η αγορά παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει άνοδο 1,23%. Στην ηπειρωτική Κίνα η αγορά νέα σημαντική άνοδο με κέρδη 2,10% για τον Shanghai Composite και 2,67% για τον Shenzhen Composite. Ο ευρύτερος CSI300 ενισχύεται σε ποσοστό 2,23%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα υποχωρεί 0,38%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν καταγράφει πτώση 0,82%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 σημειώνει κέρδη 0,34%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία ενισχύεται 0,07%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινείται στο +0,40%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη καταγράφει οριακά κέρδη 0,11%.



source: capital.gr
Share |