Monday, October 11, 2010

3 σημεία – κλειδιά στη φορολογική συμφωνία



3 σημεία – κλειδιά στη φορολογική συμφωνία

Τρία βασικά σημεία που ενδέχεται να αλλάξουν σημαντικά το φορολογικό «πάρε δώσε» μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας περιέχονται στη συμφωνία που υπέγραψαν Λευκωσία και Μόσχα για την αποφυγή διπλής φορολογίας. Με τη συμφωνία ρυθμίζεται η φορολόγηση ακίνητης περιουσίας, η ανταλλαγή πληροφοριών και η φορολόγηση των μερισμάτων από αμοιβαία κεφάλαια.

Η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας, που δημοσιεύει σήμερα αυτούσια η StockWatch, αποτελεί αναθεώρηση συμφωνίας που είχε υπογραφτεί το 1998 με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η συμφωνία, που υπογράφτηκε στις 7 Οκτωβρίου κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, έχει ήδη κινητοποιήσει τα μεγάλα ελεγκτικά γραφεία που επιδίδονται πλέον σε αγώνα δρόμου για να ενημερώσουν υφιστάμενους και νέους πελάτες για τις αλλαγές που θα προκύψουν στο φορολογικό πεδίο.

Η συμφωνία αποτελεί πρόδρομο της αφαίρεσης της Κύπρου από τη «μαύρη» φορολογική λίστα στην οποία βρίσκεται από τον Ιούλιο του 2007. Η ανακοίνωση της αφαίρεσης από τη λίστα αναμένεται να προκύψει τους επόμενους μήνες και σίγουρα πριν το 2011, οπόταν και τίθενται σε εφαρμογή οι πλείστες από τις πρόνοιες της νέας συμφωνίας.

Η πρώτη ανάγνωση της συμφωνία αναδεικνύει τρεις βασικές αλλαγές στο φορολογικό πεδίο.

Όσον αφορά τα ακίνητα, με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη θα φορολογούνται στη χώρα όπου βρίσκεται το ακίνητο, κάτι που υιοθετείται στις πλείστες χώρες της ΕΕ.

Μέχρι πρόσφατα η Κύπρος λάμβανε εξαίρεση. Όταν κάποια κυπριακή εταιρεία είχε μετοχές μιας ρωσικής εταιρείας που είχε ακίνητο, η εταιρεία δεν υπόκειτο σε φορολογία. Επίσης, η κυπριακή εταιρεία δεν πλήρωνε φόρο όταν είχε ακίνητο στη Ρωσία και πωλούσε τις μετοχές της.

Με βάση τη συμφωνία, τώρα θα φορολογείται η κυπριακή εταιρεία και στις δύο περιπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή αυτής της πρόνοιας θα ισχύει τέσσερα χρόνια μετά την επικύρωση της συμφωνίας από το ρωσικό κοινοβούλιο. Η προθεσμία των τεσσάρων ετών δόθηκε για να δοθεί η ευχέρεια στις ρωσικές αρχές να εναρμονίσουν τις ρυθμίσεις και με άλλες χώρες (Λουξεμβούργο, Αυστρία, Ολλανδία) ώστε να είναι οι ίδιες και να μην προκύψει φορολογικό μειονέκτημα για την Κύπρο.

Ανταλλαγή πληροφοριών

Αλλαγές επέρχονται και όσον αφορά το κομμάτι της ανταλλαγής πληροφοριών. Με βάση τη συμφωνία όταν μία φορολογική αρχή ζητήσει μια πληροφορία δεν μπορεί να την αρνηθεί η άλλη χώρα, έστω και αν η συγκεκριμένη πληροφορία δεν την αφορά. Δηλαδή, αν οι Ρωσικές αρχές ζητήσουν πληροφορίες από τις αντίστοιχες Κυπριακές αρχές, οι τελευταίες έχουν υποχρέωση να τις παραχωρήσουν (εντός του πλαισίου του νόμου) ασχέτως αν οι συγκεκριμένες πληροφορίες δεν χρειάζονται για τη φορολόγηση της εταιρείας στην Κύπρο.

Οι πληροφορίες που θα δίνονται θα είναι εμπιστευτικές μεταξύ των δύο χωρών και καμία χώρα δεν μπορεί να επικαλεστεί τη συμφωνία για να αρνηθεί την παραχώρηση πληροφοριών που κατέχονται από τράπεζες, άλλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, εμπιστεύματα, κτλ.

Επομένως, η συμφωνία περιλαμβάνει και την άρση του τραπεζικού απορρήτου εάν χρειαστεί.

Στην περίπτωση της Κύπρου, για να γίνει άρση του απορρήτου θα πρέπει να δοθεί έγκριση από το Γενικό Εισαγγελέα αφού εξεταστούν οι ακριβείς λόγοι που ζητούνται οι πληροφορίες για την αποτροπή εγκληματικής ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από πολλά χρόνια, σε άρση του τραπεζικού απορρήτου προχωρεί και η Ελβετία.

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται και πρόνοια για βοήθεια της κάθε χώρας όσον αφορά τη συλλογή των φόρων της. Στην Κύπρο δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία που να το επιτρέπει.

Η Ρωσία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για το θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών και με τέσσερις άλλες χώρες.

Το τρίτο βασικό σημείο αφορά τη φορολόγηση μερισμάτων. Η αλλαγή εστιάζεται κυρίως στη φορολόγηση μερισμάτων από αμοιβαία κεφάλαια, με τη διεύρυνση του σχετικού ορισμού.

Όταν μια εταιρεία πωλεί μερίδιο σε αμοιβαία κεφάλαια θα φορολογείται. Επίσης θα φορολογείται και το μέρισμα από τα αμοιβαία κεφάλαια με 5%.

Η επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου θεωρεί σημαντική τη διατήρηση της φορολογίας μερισμάτων στο 5%, των τόκων στο 0% και των προμηθειών (royalties) επίσης στο 0%.

Το πρωτόκολλο της Συμφωνίας φαίνεται πιο κάτω:

www.stockwatch.com.cy/media/announce_pdf/2010-10/Oct11_2010_AgreementBetweenRussianGovernmentCyprus.pdf

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |