Friday, June 19, 2009

ΗΠΑ: Υποχώρησαν τα επιτόκια ενυπόθηκων δανείων

ΗΠΑ: Υποχώρησαν τα επιτόκια ενυπόθηκων δανείων


Μεγάλη πτώση κατέγραψαν τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, μετριάζοντας τις πιέσεις στην αμερικανική στεγαστική αγορά που γνωρίζει ραγδαία υποχώρηση των αγοραστών μετά την τελευταία αύξηση στα κόστη δανεισμού.

Το επιτόκιο στα δάνεια διάρκειας 30 ετών υποχώρησε κατά 0,21% διαμορφώνοντας το μέσο ποσοστό στο 5,38% για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Ιουνίου, μετά από τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίου εξαμήνου που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Freddie Mac.

Η κίνηση συνέπεσε με την πτώση των αιτήσεων για νέα δάνεια και τις ανησυχίες ότι η επανάκαμψη στον στεγαστικό κλάδο θα εμποδιζόταν από υψηλότερα επιτόκια.

CAPITAL.GR
Μ. Βρετανία: Μείωση 43% της παραγωγής αυτοκινήτων το Μάιο


Πτώση 43% στα νέα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν στη Μ. Βρετανία καταγράφηκε το Μάιο, σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την Ένωση Κατασκευαστών και Αντιπροσώπων αυτοκινήτου της χώρας, SMMT.

Παρόλα αυτά η πτώση στα 67.754 οχήματα, ήταν η μικρότερη που έχει σημειωθεί αυτήν τη χρονιά. Η παραγωγή εμπορικών οχημάτων μειώθηκε κατά 73,5%.

CAPITAL.GR

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
501.16 ( 3.03%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1466.30 ( 3.20%)

Όγκος: € 4,014,729

====================

XAA

Γενικός Δείκτης
2233.90 ( 2.38%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1146.00 ( 2.94%)

ΗΒ: Στις 27/8 τα 6μηνιαία

ΗΒ: Στις 27/8 τα 6μηνιαία


Αρχίζει τους επόμενους μήνες ο χορός της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών για το εξάμηνο του 2009. Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι το διοικητικό της συμβούλιο θα συνεδριάσει την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009 για να εξετάσει, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα του ομίλου για την πρώτη εξαμηνία του έτους 2009.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στον Τύπο μετά από την έγκρισή τους από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας.

Η Ελληνική πέτυχε το εξάμηνο του 2008 κέρδη προ φόρων €56,5 εκ. σε σύγκριση με €81,1 εκ. για την πρώτη εξαμηνία του 2007. Το τρίμηνο του 2009, η τράπεζα κατέγραψε ζημιές €13 εκ. λόγω της αρνητικής της πορείας στην Ελλάδα.

STOCKWATCH.COM.CY

Air France-KLΜ: Πιθανή περικοπή 3.000 θέσεων εργασίας

Air France-KLΜ: Πιθανή περικοπή 3.000 θέσεων εργασίας


Σε 3.000 περαιτέρω απολύσεις είναι πιθανόν να προβεί η Air France, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία εκπρόσωπος της μεγαλύτερης Γαλλικής αεροπορικής εταιρείας.

Όταν του ζητήθηκε απο τον Γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL να κάνει σχόλιο για ένα ρεπορτάζ Γαλλικής εφημερίδας που ανέφερε η εταιρεία σχεδιάζει να κάνει περικοπές 3.000 θέσεων εργασίας, απάντησε: “Μπορεί να είναι τέτοιας κλίμακας. Για μια εταιρεία 100.000 ανθρώπων, είναι μια περικοπή της τάξης των 2-3%. Παράλληλα, απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι η εταιρεία σχεδιάζει να προβεί σε προσωρινές απολύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο, η Air France ανέφερε ότι θα προχωρούσε σε περικοπές 2.500-3.000 θέσεων εργασίας, τα επόμενα δύο οικονομικά έτη.

CAPITAL.GR

Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις στη Forthnet

Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις στη Forthnet


(upd) Χαμηλό κρίθηκε το τίμημα που προσέφεραν τα funds Apax και Palmera για την εξαγορά της Forthnet από τους μεγαλομετόχους και οι προτάσεις απορρίφθηκαν. Μάλιστα όπως φαίνεται Αραβες και Ολλανδοί συσπειρώνονται και ενώνουν τις δυνάμεις τους για την περαιτέρω βελτίωση της Forthnet στην αγορά. Ήδη οι Αραβες που σύμφωνα με πληροφορίες ελέγχουν το 35% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου έχουν βγει αγοραστές στα τρέχοντα επίπεδα ενώ με τη σημερινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου τοποθετείται Αραβας (Deepak Srinivas Padmanabhan) στην προεδρία της εταιρείας. Και το Ολλανδικό Trust όμως για πρώτη φορά μπαίνει στο διοικητικό συμβούλιο αποκτώντας δύο μέλη. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ολλανδοί ελέγχουν το 20-22% του μετοχικού κεφαλαίου.

Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως οι βασικοί μέτοχοι δεν αναζήτησαν αγοραστή για την εταιρεία. Ως όφειλαν όμως επεξεργάστηκαν τις προτάσεις που δέχθηκαν αλλά έκριναν το τίμημα ιδιαιτέρως χαμηλό αφού εκτιμούν πως η πραγματική αξία της εταιρείας είναι σημαντικά μεγαλύτερη.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Σε συνέχεια των από 08.05.2009, 05.06.2009 και 15.06.2009 Ανακοινώσεών μας αντίστοιχα, η Forthnet ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας συνεκτιμώντας την πορεία των μέχρι σήμερα συζητήσεων με διεθνή ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity funds) αναφορικά με τις ενδεικτικές προσφορές που έχουν υποβληθεί από αυτά για τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας, αποφάσισε να μην συνεχίσει τις σχετικές διαδικασίες.

Η Forthnet ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό, ότι κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας την 18η Ιουνίου 2009:

Α) Εκλέχτηκαν ως νέα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου οι κ.κ. Edwin Lloyd (ανεξάρτητο μέλος) και Franciscus Johannes Botman, σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, κ.κ. Γεωργίου Κουτσουδάκη και Ιάσονα Στράτου, για το υπόλοιπο της θητείας των παραιτηθέντων ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών.
Β) Κατόπιν της παραίτησης του κ. Ιωάννη Αβέρωφ από την ιδιότητά του ως Πρόεδρος και μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, του οποίου ωστόσο θα παραμείνει ανεξάρτητο μέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας ανασυγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
1. Deepak Srinivas Padmanabhan, Πρόεδρος του Δ.Σ. (μη εκτελεστικό μέλος)
2. Παντελής Τζωρτζάκης, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος (εκτελεστικό μέλος)
3. Michael Warrington, μέλος (μη εκτελεστικό)
4. Majid Mohsiin, μέλος (μη εκτελεστικό)
5. Saviour Portelli, Μέλος (μη εκτελεστικό)
6. Αλκιβιάδης Παγιατάκης, μέλος (μη εκτελεστικό)
7. Franciscus Johannes Botman, μέλος (μη εκτελεστικό)
8. Ιωάννης Αβέρωφ, μέλος (ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό)
9. Edwin Lloyd, μέλος (ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό)

Μετά την εκλογή του, ο νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας κος Deepak Srinivas Padmanabhan προέβη στην ακόλουθη δήλωση: ''Μιλώντας εκ μέρους όλων των μελών του Δ.Σ. θα ήθελα να ευχαριστήσω τα αποχωρήσαντα μέλη κ.κ. Γεώργιο Κουτσουδάκη και Ιάσονα Στράτο, μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας από την ίδρυσή της, για την ουσιαστική τους συνεισφορά στην πορεία της Forthnet. Θα ήθελα, επίσης, να καλωσορίσω τον Δ/νοντα Σύμβουλο της Cyrte Investments B.V. κο Franciscus Johannes Botman και τον επιχειρηματία, κο Edwin Lloyd, οι οποίοι έχουν σημαντική επενδυτική εμπειρία στους τομείς των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των τηλεπικοινωνιών. Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στην επιτυχημένη θητεία του κ. Αβέρωφ ως Πρόεδρος και να τον ευχαριστήσω για τη συνεχιζόμενη υποστήριξή του στο όραμα της Forthnet.''

REPORTER.GR

Αυξημένα κατά 25% τα έσοδα των νοικοκυριών στην Αγγλία

Αυξημένα κατά 25% τα έσοδα των νοικοκυριών στην Αγγλία

Ανεπηρέαστα από το ρυθμό αύξησης της ανεργίας δείχνουν τα νοικοκυριά της Μεγάλης Βρετανίας, τα οποία έχουν αυξήσει τα έσοδά τους κατά 25% τον τελευταίο χρόνο, ύστερα από τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια και την κάμψη στα προϊόντα ενέργειας. Σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young το εισόδημα που δαπανάται κατά μέσο όρο σε ένα νοικοκυριό- αν υποτεθεί ότι δεν έχει μεταβληθεί η κατάσταση εργασίας τους- αυξήθηκε κατά 200 στερλίνες.

«Παρά το γεγονός ότι η ύφεση είναι ακόμη παρούσα, πολλά νοικοκυριά της Μεγάλης Βρετανίας, που δεν έχουν πληγεί από την ανεργία απολαμβάνουν αύξηση στα εβδομαδιαία μπάτζετ τους κατά τον τελευταίο χρόνο», σημειώνει ο Jason Gordon, υπεύθυνος του κλάδου λιανικής της Ernst & Young.

Παρόλα αυτά η αύξηση της ανεργίας και η ύφεση είναι πιθανό να αποθαρρύνουν τους καταναλωτές να ξοδεύουν τα επιπλέον έσοδά τους στα καταστήματα, επισημαίνεται. Ένα νοικοκυριό έχει στη διάθεσή του να δαπανήσει 1.075 στερλίνες να δαπανήσει κάθε μήνα.

REPORTER.GR

Στα 187 δισ. δολ. η αξία νέων μετοχών το 2008

Στα 187 δισ. δολ. η αξία νέων μετοχών το 2008

Στα 187 δισ. δολάρια ανήλθε η αξία των νέων μετοχών που εκδόθησαν από τις εισηγμένες σε όλα τα χρηματιστήρια από τις αρχές του έτους μέχρι λίγες ημέρες πριν τη λήξη του α' εξαμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από τα 171 δις. δολάρια του αμέσως προηγούμενου εξαμήνου (β΄ 2008), γεγονός που αντανακλά τις συνθήκες βλετίωσης στις ανά τον κόσμο κεφαλαιαγορές. Το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο η αξία ανήλθε σε 202 δις. δολ.

Για όλο το 2008 η αξία των νέων μετοχών που εκδόθηκαν ήταν 373 δισ. δολάρια ή 40% χαμηλότερη έναντι 617 δις. δολαρίων το 2007,που ήταν χρονιά ρεκόρ μετοχικών εκδόσεων. Σε υψηλότερα από τα τρέχονται επίπεδα ήταν και οι εκδόσεις του 2006 ήτοι 555 δις. Δολ. και του 2005 ήτοι 456 δισ. δολάρια.

Στην Ελλάδα πάντως μετά την απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για αύξηση κεφαλαίου 1,25 δις. ευρώ η αξία των νέων μετοχών που θα εκδοθούν τους επόμενους μήνες (συμπεριλαμβανομένου όσων προηγήθηκαν το 2009) θα προσεγγίσει τα 4 δις. ευρώ.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Νέα έκδοση ομολόγων την ερχόμενη εβδομάδα

ΗΠΑ: Νέα έκδοση ομολόγων την ερχόμενη εβδομάδα


Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει την πώληση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων ύψους 104 δισ. δολ. την επόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα δημοπρατηθούν ομόλογα 40 δισ. δολ. διάρκειας 2 ετών την ερχόμενη Τρίτη και 37 δισ. δολ. διάρκειας 5 ετών την επόμενη μέρα.

Η δημοπρασία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με 27 δισ. δολ. σε ομόλογα διάρκειας 7 ετών.

CAPITAL.GR

S&P: Υποβάθμιση αξιολόγησης για Daimler

S&P: Υποβάθμιση αξιολόγησης για Daimler


Η Standard & Poor΄s ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε τη μακροχρόνια πιστοληπτική ικανότητα της Daimler AG λόγω των αδύναμων συνθηκών και προοπτικών στην παγκόσμια αφορά αυτοκινήτων και φορτηγών και των αδύναμων επιδόσεων της εταιρείας το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία.

Ειδικότερα, η S&P υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Daimler σε BBB+ από A-, ενώ επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη A-2. Το outlook παραμένει αρνητικό.

CAPITAL.GR

ΟΠΕΚ: Δεν βλέπει ανάγκη νέας μείωσης της παραγωγής πετρελαίου

ΟΠΕΚ: Δεν βλέπει ανάγκη νέας μείωσης της παραγωγής πετρελαίου


Δεν θα υπάρξει ανάγκη νέας μείωσης της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ μέσα στο 2009, σύμφωνα με τον πρόεδρο του καρτέλ, Ζοζέ Μποτέλο ντε Βανκοθέλος, εφόσον βέβαια διατηρηθούν τα τωρινά επίπεδα στην τιμή του μαύρου χρυσού μεταξύ 70 και 75 δολαρίων το βαρέλι.

«Νομίζω ότι οι τιμές που επικρατούν τώρα ικανοποιούν τόσο τους καταναλωτές όσο και τους παραγωγούς», δήλωσε. Παρόλ' αυτά, ο υπουργός Πετρελαίου της Αγκόλα, επεσήμανε ότι τα δεδομένα για την προσφορά και τη ζήτηση δεν είναι ακόμα αρκετά ισχυρά ώστε να δικαιολογούν το πρόσφατο ράλι που καταγράφηκε τον τελευταίο καιρό, μιας και τα αποθέματα ήταν αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες για διάστημα 63 ημερών.

Η τιμή του πετρελαίου παρέμενε και χθες κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι, με τη συνεδρίαση να έχει θετικό άνοιγμα μετά την ανακοίνωση των κινεζικών στοιχείων για μικρότερη μείωση των εξαγωγών βενζίνης το Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο. Παρόλ' αυτά, το τοπίο παραμένει θολό, με τους αναλυτές να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι.


NAFTEMPORIKI

Standard & Poor's: Διατηρεί την αξιολόγηση «AAA» για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ

Standard & Poor's: Διατηρεί την αξιολόγηση «AAA» για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ


Δεν απειλούνται με υποβάθμιση του αξιόχρεού τους οι ΗΠΑ, όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, αν και κάνει λόγο για «σημαντική» αποδυνάμωση των δημοσίων οικονομικών.

Σε έκθεσή του ο S&P αναφέρει ότι σκοπεύει να διατηρήσει την αξιολόγηση «AAA» για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η πιστωτική ισχύς της χώρας εξακολουθεί να υπερακαλύπτει τις αδυναμίες, όπως η διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος».

Τα «ισχυρά» χαρτιά της αμερικανικής οικονομίας σύμφωνα με τον οίκο είναι ο κυρίαρχος ρόλος του δολαρίου στις διεθνείς αγορές, το ανοιχτό εμπόριο και η πολιτική σταθερότητα. Την ίδια ώρα χώρες, που πριν από λίγους μήνες εξέφραζαν ανησυχία για την έκθεση σε αμερικανικό χρέος, το τελευταίο διάστημα σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι δεν σχεδιάζουν δραματικές αλλαγές στο χαρτοφυλάκιό τους.

Στην Κίνα, ο επικεφαλής του Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης και πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Ντάι Σιανγκλόνγκ, δήλωσε χθες ότι η χώρα θα μπορούσε να αυξήσει τις τοποθετήσεις της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Παραδόθηκε στο FBI o πολυεκατομμυριούχος Αλεν Στάνφορντ

ΗΠΑ: Παραδόθηκε στο FBI o πολυεκατομμυριούχος Αλεν Στάνφορντ


Παραδόθηκε στις ομοσπονδιακές αρχές ο Τεξανός πολυεκατομμυριούχος, Άλεν Στάνφορντ και θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον της δικαιοσύνης κατηγορούμενος για μεγάλης έκτασης οικονομική απάτη, αναφορικά με την χορήγηση πιστοποιητικών καταθέσεων που εξέδιδε η τράπεζά του, με έδρα την Αντίγκουα.

Ο Άλεν Στάνφορντ αναμένεται ότι θα οδηγηθεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, σύμφωνα με πηγές των ομοσπονδιακών αρχών, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Associated Press και αναμεταδίδει το Reuters.

Ο 59χρονος πολυεκατομμυριούχος, που είναι γνωστός για την ενασχόλησή του με το γκολφ και το κρίκετ, παραδόθηκε στις αρχές στη Βιρτζίνια, όπως ανακοίνωσε ο Ντικ Ντεγκέριν, δικηγόρος του Στάνφορντ στο Τέξας. «Παραδόθηκε. Βρίσκεται υπό κράτηση από το FBI», πρόσθεσε ο δικηγόρος του Στάνφορντ, ο οποίος διέμενε με τη φίλη του στο Φρέντερικσμπουργκ, 80 χιλιόμετρα νοτίως της Ουάσινγκτον.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιές κατηγορίες θα αντιμετωπίσει ο Στάνφορντ, εναντίον του οποίου πάντως εκκρεμεί ήδη αγωγή από την αμερικανική Επιτροπή Ασφαλειών και Συναλλάγματος (SΕC) με το αιτιολογικό ότι η τράπεζά του (Stanford International Bank Ltd) πούλησε πιστοποιητικά καταθέσεων ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ιδιαιτέρως υψηλά επιτόκια. Για την υπόθεση αυτή ο Στάνφορντ αρνείται ότι έχει γίνει κάποια παρανομία.

NAFTEMPORIKI

Πάγωσαν οι σκαλωσιές

Πάγωσαν οι σκαλωσιές


Στις σκαλωσιές σκαρφαλώνει η εγχώρια οικονομική ύφεση με τον κλάδο των κατασκευών να παρουσιάζει σημεία κατάρρευσης. Παρά τις μετρήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας για μεγέθυνσή του κλάδου το πρώτο τρίμηνο και παρά τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν για τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας από την επίσπευση των κατασκευαστικών έργων, η συνεχιζόμενη ροή στοιχείων αποτυπώνει τη μεγάλη συρρίκνωση του κατασκευαστικού τομέα.

Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία είναι ενδεικτικά των τάσεων που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες στην οικοδομική βιομηχανία. Οι εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου, μίας εκ των βασικότερων υλών για κατασκευές, παρουσιάζουν μεγάλη μείωση 27,4% το πρώτο πεντάμηνο. Περιορίστηκαν στις 616,7 χιλ. τόνους από 849,6 χιλ. πέρσι.

Η τάση άρχισε να παρουσιάζεται από την αρχή του έτους, όταν για πρώτη φορά από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία (από το 2003), η μείωση στις πωλήσεις ξεπέρασε το 20%. Επειδή ο καιρός την περίοδο αυτή ήταν πιο βροχερός από ότι πέρσι, είχε θεωρηθεί ότι η μείωση ενδεχομένως να οφείλεται στις καιρικές συνθήκες. Έκτοτε «άνοιξε» όμως ο καιρός χωρίς να επιστρέψουν οι εργάτες στις σκαλωσιές. Τον Απρίλιο η μείωση στις πωλήσεις τσιμέντου αναρριχήθηκε στο 28,6% και το Μάιο στο 26,1%.

Τα στοιχεία διαφέρουν αρκετά από τις μετρήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας για την πορεία του κλάδου. Η Υπηρεσία υπολογίζει ότι ο κλάδος αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,4% το πρώτο τρίμηνο, συμβάλλοντας στη μεγέθυνση της οικονομίας κατά 1,5%.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ αμφισβήτησε χθες για πρώτη φορά δημοσίως ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Η Στατιστική Υπηρεσία υποστηρίζει ότι η διαφορά στα στοιχεία του ΑΕΠ και του τσιμέντου οφείλεται στην κατασκευή πολλών επιδιορθωτικών έργων που δεν χρειάζονται τσιμέντο.

Ενισχυτικά όμως των τάσεων που επικρατούν στον κλάδο είναι και τα στοιχεία της ανεργίας στις κατασκευές. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των ανέργων στις κατασκευές παρουσιάζει σταθερή άνοδο από τον περασμένο Οκτώβριο όταν είχε περιοριστεί στους 878.

Τον περασμένο Μάιο έφθασε τις 2,574 σε σύγκριση με 759 που ήταν τον περσινό Μάιο.


STOCKWATCH.COM.CY

«Τουρισμός χαμηλής ταχύτητας»

«Τουρισμός χαμηλής ταχύτητας»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η μείωση των αεροπορικών κρατήσεων από τους ξένους τουριστικούς πράκτορες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κρίση στη διεθνή οικονομία κατέστησε συγκρατημένους τους τουριστικούς πράκτορες στο εξωτερικό καθώς επέλεξαν να αγοράσουν λιγότερες αεροπορικές θέσεις για ταξίδια των πελατών τους στην Κύπρο. Όπως σημειώνεται, οι εκπρόσωποι των οργανωτών ταξιδιών αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η μείωση στην αγορά θέσεων από τα γραφεία του εξωτερικού για την Κύπρο άγγιξε το 30%.

STOCKWATCH.COM.CY

Μικρά κέρδη για το αργό λόγω μάκρο- Λίγο πάνω από τα 71 δολ.

Μικρά κέρδη για το αργό λόγω μάκρο- Λίγο πάνω από τα 71 δολ.

Με κέρδη έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, αφού οι ανακοινώσεις των μακροοικονομικών στοιχείων έδειξαν ότι η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας βελτιώνεται, δίνοντας ελπίδες στην επενδυτική κοινότητα ότι η ύφεση βρίσκεται στο τέλος της.
Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του αργού έκλεισαν κατά 0,5% στα 71,37 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τα κέρδη από την αρχή του έτους στο 60%. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου brent ενισχύθηκαν κατά 15 cents στα 70,99 δολάρια το βαρέλι.

Ιδιαίτερη ώθηση έδωσε στην τιμή του αργού η απροσδόκητη ανάκαμψη που κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιούνιο στην περιοχή της Philadelphia. Συγκεκριμένα ο δείκτης Philly Fed ανήλθε στις -2,2 μονάδες από τις -22,6 μονάδες το Μάιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις -15 μονάδες. Ο κλάδος μεταποίησης της περιοχής ανακοίνωσε τα καλύτερα στοιχεία από το Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες είναι ακόμη αρνητικές.

Η αμερικανική ύφεση έχει χάσει την ορμητικότητα της και μια μικρή ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους, σημειώνει το Conference Board που ανακοίνωσε αύξηση 1,2% για το δείκτη των δεικτών το Μάιο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Η αύξηση ήταν λίγο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών που ανέμεναν να ενισχυθεί κατά 1,1%.

Επτά από τους δέκα δείκτες αυξήθηκαν το Μάιο, ενώ ο δείκτης των δεικτών βρίσκεται επίσης κατά 1,2% υψηλότερα στο τελευταίο εξάμηνο.

REPORTER.GR
Share |