Wednesday, May 4, 2011

BP: Πρόστιμο 85 εκατ. δολ. για διαρροή στην Αλάσκα το 2006


BP: Πρόστιμο 85 εκατ. δολ. για διαρροή στην Αλάσκα το 2006


Πρόστιμο ύψους 25 εκατ. δολαρίων συμφώνησε να πληρώσει η BP για τη διαρροή πετρελαίου από το δίκτυό της στην Αλάσκα το 2006, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε να κάνει επιδιορθώσεις αξίας 60 εκατ. δολαρίων στον αγωγό της.

Ερευνητές της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος και της διεύθυνσης Ασφάλειας Αγωγών και Επικίνδυνων Υλικών του υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ κατέθεσαν πως η πετρελαιοκηλίδα ήταν αποτέλεσμα της αποτυχίας της BP να ασκήσει τον απαραίτητο έλεγχο και να αποτρέψει τη διάβρωση του αγωγού.

Η εταιρεία συμφώνησε με πρόστιμο ύψους περίπου 5.000 δολαρίων ανά βαρέλι.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού


ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού


Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Απριλίου σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.


Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 3,421 εκατ. βαρέλια στα 366,546 εκατ. βαρέλια, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση κατά 2 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 1,046 εκατ. βαρέλια στα 204,542 εκατ. βαρέλια, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση των αποθεμάτων κατά 0,1 εκατ. βαρέλια.

Τα διυλισμένα αποθέματα μειώθηκαν κατά 1,398 εκατ. βαρέλια στα 145,132 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,4 εκατ. βαρέλια.

Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων διαμορφώθηκε στο 82,8% από 82,7% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν να διαμορφωθεί στο 83,1%.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Αναπάντεχη πτώση του ISM τον Απρίλιο


ΗΠΑ: Αναπάντεχη πτώση του ISM τον Απρίλιο

Στις 52,8 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης ISM στις ΗΠΑ το Μάρτιο, από 57,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 57,8 μονάδες.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν κατά 179 χιλιάδες οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Απρίλιο


ΗΠΑ: Αυξήθηκαν κατά 179 χιλιάδες οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Απρίλιο

Η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 179 χιλιάδες εργαζόμενους τον Απρίλιο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με στοιχεία μισθοδοσίας. Η πτώση από την αύξηση του Μαρτίου στους 201 χιλιάδες εργαζομένου είναι πιθανόν να απογοητεύσει τους επενδυτές. Σε μια χωριστή έκθεση, η εταιρεία Challenger Gray ανακοίνωσε πως οι απολύσεις της εταιρείας μειώθηκαν σε 36.490 τον Απρίλιο.

source: reporter.gr

Υποχωρούν περαιτέρω οι τιμές πετρελαίου


Υποχωρούν περαιτέρω οι τιμές πετρελαίου

Υποχωρούν και σήμερα οι τιμές του «μαύρου χρυσού», με την προσοχή να είναι στραμμένη στα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης για τα εβδομαδιαία αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Στις 14:29 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent υποχωρούσε κατά 34 σεντς στα 122,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού διαμορφωνόταν στα 110,29 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 76 σεντς.

Χθες, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτώση άνω του 2%, καθώς η αύξηση των επιτοκίων στην Ινδία ενέτεινε τις ανησυχίες για τη ζήτηση ενώ η άνοδος του δολαρίου πυροδότησε μια τεχνική ρευστοποίηση.

source: naftemporiki.gr

Ευρωζώνη: Κάμψη των λιανικών πωλήσεων Μαρτίου


Ευρωζώνη: Κάμψη των λιανικών πωλήσεων Μαρτίου


Oπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη Eurostat οι λιανικές πωλήσεις στα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης μειώθηκαν το Μάρτιο κατά 1% σε μηνιαία βάση και κατά 1,7% σε ετήσια βάση.

Μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη το Μάρτιο, υποδηλώνοντας σημαντική εξασθένηση της ζήτησης από τα νοικοκυριά.

Παρόλ' αυτά, τα στοιχεία για τις πωλήσεις του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη Eurostat, οι λιανικές πωλήσεις στα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης μειώθηκαν το Μάρτιο κατά 1% σε μηνιαία βάση και κατά 1,7% σε ετήσια βάση.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μηνιαία άνοδο της τάξης του 0,1% και διατήρηση των πωλήσεων αμετάβλητων σε σχέση με πέρυσι.

Η ετήσια μείωσή τους είναι η μεγαλύτερη που καταγράφεται από το Νοέμβριο του 2009, όταν είχαν υποχωρήσει κατά 2,4%.

Η κοινοτική στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε πάντως τα στοιχεία του Φεβρουαρίου σε μηνιαία άνοδο 0,3% από πτώση 0,1% που είχε αρχικά ανακοινωθεί και σε ετήσια άνοδο 1,3% από 0,1%.

source: naftemporiki.gr

Κύπρος: Εσωτερικό σημείωμα του ΥΠΟΙΚ αποκαλύπτει δημοσιονομικές αποκλίσεις


Κύπρος: Εσωτερικό σημείωμα του ΥΠΟΙΚ αποκαλύπτει δημοσιονομικές αποκλίσεις


Ανατροπή των δημοσιονομικών δεδομένων προκαλεί διαρροή εσωτερικού σημειώματος του υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου που περιλαμβάνει προβλέψεις για το φετινό έλλειμμα της χώρας, όπως μεταδίδει το Stockwatch.

Συγκεκριμένα, το φετινό έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο από το 4% του ΑΕΠ που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών στις 12 Απριλίου.

Επίσης, σημειώνεται πως στο έγγραφο, που απασχολεί πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Φιλελεύθερου και που έχει προκαλέσει συναγερμό σήμερα στο υπουργείο, αναφέρεται ότι το έλλειμμα του 2011 θα πλησιάσει το 6% σε περίπτωση που δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα, κάνοντας παράλληλα πρόβλεψη για αύξηση της ανεργίας στο 8%.

Στο υπουργείο παραδέχονται ότι η δημοσιονομική κατάσταση του πρώτου τριμήνου είναι απογοητευτική, κυρίως λόγω της μειωμένης ροής εσόδων αλλά και λόγω έκτακτων δαπανών στήριξης των ΚΑ (20 εκατ. ευρώ), για αποζημιώσεις στους υπαλλήλους της Eurocypria (7 εκατ. ευρώ) και από τα αντισταθμιστικά μέτρα 21 εκατ. ευρώ.

Υπάρχει επίσης μείωση 35 εκατ. ευρώ στα έσοδα από την Κεντρική Τράπεζα, λόγω της κατακόρυφης μείωσης της κερδοφορίας της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ημερομηνία του εγγράφου δεν διευκρινίζεται αλλά αναφέρεται ότι ακολουθεί την επίσκεψη τεχνοκρατών της Επιτροπής στο τέλος Μαρτίου.

Η πρόβλεψη της κυπριακής κυβέρνησης που δόθηκε στις 12 Απριλίου ήταν για έλλειμμα 4% το 2011 και για έλλειμμα μικρότερο του 3% το 2012.



source: capital.gr

Ευρωζώνη: Μικρή άνοδος σύνθετου δείκτη ΡΜΙ


Ευρωζώνη: Μικρή άνοδος σύνθετου δείκτη ΡΜΙ


Ο, κυρίαρχος, κλάδος υπηρεσιών της ευρωζώνης επιβράδυνε ρυθμούς τον περασμένο μήνα αλλά η εύρωστη εμφάνιση του κλάδου μεταποίησης επιβεβαιώνει ότι η οικονομία της κοινότητας έκανε δυνατό ξεκίνημα στο β΄τρίμηνο.

Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ που καταρτίζεται βάση της έρευνας Markit, και αποτιμά την δραστηριότητα στους κλάδους υπηρεσιών και μεταποίησης, διαμορφώθηκε στις 57,8 μονάδες έναντι 57,6 τον Μάρτιο.

Την βελτίωση τροφοδότησαν για άλλη μια φορά η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ η Ισπανία έμεινε στάσιμη και η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σε Ιταλία και Ιρλανδία. Η άνοδος επιφέρει το κόστος της ανόδου τιμών.


source: euro2day.gr

Glencore: Στα 11 δισ. δολ. ο στόχος του διπλού IPO


Glencore: Στα 11 δισ. δολ. ο στόχος του διπλού IPO

Ποσό έως 11 δισ. δολαρίων θα επιδιώξει να αντλήσει η Glencore από τη δημόσια εγγραφή της (IPO) στο Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή βασικών επενδυτών συμπεριλαμβανομένου του Αμπου Ντάμπι.

Η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας εμπορευμάτων στον κόσμο έθεσε τιμή - στόχο τις 480-580 πένες ανά μετοχή για το IPO στο Λονδίνο, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα το Reuters. Με μια μέση τιμή του ανωτέρω στόχου, η αξία της Glencore αποτιμάται σε περίπου 61 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στοχεύει σε ακαθάριστο προϊόν είσπραξης περίπου 10 δισ. δολαρίων, πριν το δικαίωμα επιπρόσθετης κατανομής (over-allotment option) 10%.

Η Glencore ανακοίνωσε επίσης ότι πέτυχε συμφωνίες με βασικούς επενδυτές, οι οποίοι θα αναλάβουν το 31% περίπου της συνολικής προσφοράς. Σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Reuters, η IPIC Aabar του Αμπου Ντάμπι έχει δεσμευτεί να προσφέρει 850 εκατ. δολάρια.

source: naftemporiki.gr

Μ. Βρετανία: Μικρή πτώση στις τιμές κατοικιών τον Απρίλιο


Μ. Βρετανία: Μικρή πτώση στις τιμές κατοικιών τον Απρίλιο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Οι τιμές ακινήτων στη Μ. Βρετανία υποχώρησαν σε ποσοστό 0,2% τον Απρίλιο αν και δεν υπάρχουν σημάδια που να υποδηλώνουν ότι η πτώση θα επιταχυνθεί, ανακοίνωσε σήμερα η στεγαστική εταιρεία Nationwide Building Society.

Η Nationwide ανέφερε ότι η μέση τιμή μίας κατοικίας υποχώρησε 0,2% σε επίπεδο μήνα τον Απρίλιο στις 165.609 έναντι αύξησης 0,5% το Μάρτιο. Σε ετήσια βάση, οι τιμές υποχώρησαν κατά 1,3% τον Απρίλιο, έναντι αύξησης 0,1% το Μάρτιο, σύμφωνα με την Nationwide.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide Robert Gardner δήλωσε ότι δεν είναι ασυνήθιστο για τις τιμές να αυξάνονται ένα μήνα και να πέφτουν τον επόμενο όταν η αγορά κατοικίας είναι σχετικά στατική. Τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να δείχνουν ότι η πτώση των τιμών κατοικιών θα επιταχυνθούν.

Ο Gardner πρόσθεσε ότι τα χαμηλά επιτόκια και η βελτίωση της αγοράς εργασίας θα πρέπει να στηρίξουν τη ζήτηση και να περιορίσουν τον αριθμό των αναγκαστικών πωλήσεων στο υπόλοιπο του 2010. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,5% για έναν ακόμη μήνα στη συνεδρίαση μηνιαίας πολιτικής στις 4 και 5 Μαΐου.

«Παρ’ όλα αυτά, το ενδεχόμενο ισχυρής ανάκαμψης παραμένει απίθανο», σημείωσε ο Gardner, προσθέτοντας πως εκτιμά ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές ή θα κινηθούν ήπια πτωτικά στο σύνολο του έτους.



source: capital.gr

Στα 78 δισ. ευρώ η οικονομική βοήθεια προς την Πορτογαλία από ΔΝΤ και ΕΕ


Στα 78 δισ. ευρώ η οικονομική βοήθεια προς την Πορτογαλία από ΔΝΤ και ΕΕ

Το ποσό της οικονομικής βοήθειας που ζήτησε η Πορτογαλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα φτάσει τα 78 δισεκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε απόψε το γραφείο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες.

Στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος οικονομικής βοήθειας, η Λισαβόνα πέτυχε να υπάρξει μια πιο "ελαστική" βαθμιαία μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της, το οποίο θα πρέπει να φτάσει στο 3% το 2013. Όπως είπε ο Σόκρατες, ο στόχος για φέτος είναι να μειωθεί το έλλειμμα στο 5,9%, για το 2012 να πέσει στο 4,5% και το 2013 να έχει φτάσει στο 3%.

Μέχρι τώρα η Πορτογαλία δεσμευόταν να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,6% φέτος και να το φτάσει στο 2% το 2012. Το 2010 το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας έφτασε το 9,1%, πολύ πάνω από το στόχο του 7,3% που είχε θέσει η κυβέρνηση.


source: stockwatch.com.cy
Share |