Friday, May 28, 2010

Toys R Us: Σχεδιάζει IPO 800 εκατ. δολ. για αναχρηματοδότηση χρέους


Toys R Us: Σχεδιάζει IPO 800 εκατ. δολ. για αναχρηματοδότηση χρέους

Αίτηση για να εισαχθεί στον δείκτη Nasdaq απέστειλε η Toys R Us στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Η εταιρεία σκοπέυει να επιστρέψει στη Wall, με στόχο να συγκεντρώσει 800 εκατ. δολάρια μέσω της αρχικής δημόσιας εγγραφής. Τα δε κέρδη από το IPO θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για αναχρηματοδότηση των χρεών της εταιρείας.

Σημειώνεται πως η Toys R Us, εξήλθε από το χρηματιστήριο το 2005 κατόπιν εξαγοράς από όμιλο private-equity (Bain Capital Partners, Kohlberg Kravis Roberts & Co., Vornado Realty Trust).

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Πράσινο φως στο νέο πακέτο φόρων για πολυεθνικές


ΗΠΑ: Πράσινο φως στο νέο πακέτο φόρων για πολυεθνικές

Με 215 ψήφους υπέρ και 204 κατά ψηφίστηκε σήμερα από από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νέο πακέτο φορολογικών μέτρων για τους Fund Managers και τις πολυεθνικές εταιρίες.


Το νέο πακέτο αναμένεται να αποφέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα ύψους 48 δισ. δολαρίων.

Ας σημειωθεί πως το πακέτο φόρων έρχεται ως ''απάντηση'' στο νομοσχέδιο περί φοροαπαλλαγών της τωρινής κυβέρνησης, που κόστισε στο κράτος περί τα 80 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε μέτρο που προβλέπει υπερτετραπλασιασμό του φόρου που θα επιβάλλεται στις πετρελαϊκές εταιρείες για τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τις πετρελαιοκηλίδες, όπως αυτή στον Κόλπο του Μεξικού.

Ετσι, ο φόρος αυξάνεται από 8 σε 34 σεντς για κάθε βαρέλι και αναμένεται να αποφέρει αύξηση κατά 12 δισ. δολάρια σε δέκα χρόνια του ποσού στο ταμείο των αποζημιώσεων, στο οποίο σήμερα βρίσκεται στα 1,5 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται πάντως το ανώτατο όριο των δαπανών για κάθε καταστροφή θα είναι από ένα έως πέντε δισ. δολάρια.


source: reporter.gr

Η υποβάθμιση της Ισπανίας ''έσωσε'' το χρυσό - Μηνιαία άνοδος 3%


Η υποβάθμιση της Ισπανίας ''έσωσε'' το χρυσό - Μηνιαία άνοδος 3%

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής υποβάθμισης της Ισπανίας έδωσε ανάσα ζωής στο χρυσό στο τέλος της συνεδρίασης, όπου την πέρασε ''στο κόκκινο''.

Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου έκλεισε με άνοδο κατά 60 σεντς ή 0,1%, στα 1.215 δολάρια η ουγγιά. Απώλειες σημείωσαν τα περισσότερα μέταλλα, ενώ και το αργό καταγράφει πτώση.

Η τιμή του χρυσού σημείωσε το Μάιο άνοδο κατά 3%, από αύξηση 6% τον Απρίλιο. Σε εβδομαδιαία βάση, ενισχύθηκε κατά 3,3%.

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας σε ΑΑ+ από ΑΑΑ προχώρησε η Fitch. Ωστόσο, ο διεθνής οίκος διατήρησε σταθερό το outlook.

Η Fitch απέδωσε την υποβάθμιση στη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει ανακοινώσει η ισπανική κυβέρνηση , καθώς αναμένεται να έχει επιπτώσεις στο ρυθμό ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα

source: reporter.gr

'Τελικό χτύπημα' από Ισπανία στο αργό - Μηνιαίες απώλειες 14%


'Τελικό χτύπημα' από Ισπανία στο αργό - Μηνιαίες απώλειες 14%

Με απώλειες, μετά από μια συνεδρίαση έντονης νευρικότητας, έκλεισε το αργό πετρέλαιο, με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας από τη Fitch σε ΑΑ+ από ΑΑΑ να πυροδοτεί ανησυχίες στους επενδυτές για τη ζήτηση του αργού λόγω ενδεχόμενης επιδείνωσης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του αργού υποχώρησαν κατά 0,8% στα 73,97 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου έκλεισαν με απώλειες 46 σεντς ή 0,6% στα 75,16 δολάρια το βαρέλι.

Οι μηνιαίες απώλειες των συμβολαίων Ιουλίου άγγιξαν το 14%. Ωστόσο, οι επιδόσεις του αργού σε εβδομαδιαία βάση ήταν καλές, καθώς σημείωσε ανάκαμψη 5,6%.

source: reporter.gr

British Airways: Χωρίς συμφωνία μετά την πενθήμερη απεργία


British Airways: Χωρίς συμφωνία μετά την πενθήμερη απεργία

Χωρίς συμφωνία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ διοίκησης και συνδικάτων ολοκληρώθηκε η πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση των πληρωμάτων θαλάμου επιβατών της British Airways.


Θα ακολουθήσουν άλλες δύο στάσεις εργασίας τις ίδιας διάρκειας από τις 30 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου.

Η ΒΑ, πάντως, έχει ήδη ανακοινώσει το σχέδιο πτήσεων της για την περίοδο από τις 30 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου, ενώ σχεδιάζει να μεταφέρει περισσότερο από το 75% των επιβατών που αναμένεται να ταξιδεύσει αυτές τις ημέρες ή περίπου 65.000 άτομα ανά ημέρα.

source:reporter.gr

Ισπανία: Υποβάθμιση σε ΑΑ+ από Fitch


Ισπανία: Υποβάθμιση σε ΑΑ+ από Fitch

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας σε ΑΑ+ από ΑΑΑ προχώρησε η Fitch. Ωστόσο, ο διεθνής οίκος διατήρησε σταθερό το outlook.

Η Fitch απέδωσε την υποβάθμιση στη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει ανακοινώσει η ισπανική κυβέρνηση για τη μείωση του διογκωμένου χρέους της, καθώς αναμένεται να έχει επιπτώσεις στο ρυθμό ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.


Η ισπανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σκληρά μέτρα λιτότητας που πλήττουν μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ εξετάζει και ειδικό φόρο για τους πλούσιους.


Με αριθμούς μιλώντας, το χρέος της χώρας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3% του ΑΕΠ το 2013, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Για το 2012, το χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,4% του ΑΕΠ και για το 2011, στο 6% του ΑΕΠ. Ακόμη, με ρυθμό 2,5% αναμένεται να αναπτυχθεί η ισπανική οικονομία το 2012.

Σημειώνεται, δε, ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 2,9%. Για το 2010, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί 0,3%, ενώ το 2013, αναμένεται να διαμορφωθεί στο +2,7%, έναντι 3,1% κατά τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Επιπλέον, το ποσοστό της ανεργίας εκτιμάται να διαμορφωθεί στο 19,4% το 2010, στο 18,9% το 2011, στο 17,5% το 2012 και στο 16,2% το 2013.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Υποχώρησε από τα υψηλά πέντε ετών ο Chicago PMI


ΗΠΑ: Υποχώρησε από τα υψηλά πέντε ετών ο Chicago PMI

Η μεταποιητική δραστηριότητα στο περιοχή του Σικάγο υποχώρησε το Μάιο από τα υψηλά πέντε ετών που είχε αναρριχηθεί τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης Chicago PMI υποχώρησε στις 59,7 μονάδες από 63,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα που ήταν και το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2005. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 62 μονάδες.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 62,7 μονάδες από 65,2 μονάδες, ενώ ο δείκτης απασχόλησης διολίσθησε στις 49,2 μονάδες από 57,2 μονάδες.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Μάιο


ΗΠΑ: Ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Μάιο

Αύξηση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Μάιο στις ΗΠΑ σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει το University of Michigan σε συνεργασία με το Reuters, ξεπερνώντας παάραλληλα τις εκτιμήσεις των αναλυτών.


Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Reuters/Michigan διαμορφώθηκε στις 73,6 μονάδες, από 72,2 μονάδες τονΑπρίλιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δείκτη στις 73,3 μονάδες.

Ο δείκτης των υφιστάμενων συνθηκών διατηρήθηκε στις 81,0 μονάδες ενώ ο δείκτης βραχυπρόθεσμων προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 66,8 μονάδες από 68,5 μονάδες.

Παράλληλα, οι δείκτες πληθωριστικών προσδοκιών σε βάθος έτους και πενταετίας αυξήθηκαν σε 3,2% και 2,9% από 2,9% και 2,7% αντίστοιχα.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αμετάβλητες τον Απρίλιο οι καταναλωτικές δαπάνες, αύξηση στο εισόδημα


ΗΠΑ: Αμετάβλητες τον Απρίλιο οι καταναλωτικές δαπάνες, αύξηση στο εισόδημα

Αύξηση ανάλογη των εκτιμήσεων σημείωσε τον Απρίλιο το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών καταναλωτών, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες τον περασμένο μήνα μετά από αύξηση 0,6% το Μάρτιο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Το εισόδημα σημείωσε άνοδο 0,4% καθώς σταδιακά βελτιώνεται η εικόνα στην αμερικανική αγορά εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση του εισοδήματος κατά 0,4% και των δαπανών κατά 0,1%.

Ο βασικός δείκτης για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας λόγω των απότομων διακυμάνσεων που σημειώνουν, σημείωσε άνοδο 0,1% τον Απρίλιο, ενώ σε ετήσια βάση διαμορφώνεται στο 1,2%.

Το αμερικανικό υπουργείο αναθεώρησε παράλληλα ανοδικά τα στοιχεία του Μαρτίου σημειώνοντας ότι το εισόδημα αυξήθηκε 0,4%. Αρχικά το εισόδημα είχε ανακοινωθεί στο +0,3%.

source: capital.gr

Apple: Αυξάνει την τιμή στόχο η BofA/Merrill Lynch


Apple: Αυξάνει την τιμή στόχο η BofA/Merrill Lynch


Στην αύξηση της τιμής στόχου για τη μετοχή της Apple στα 325 δολ. από 300 δολ. προχώρησε η Bank of America Merrill Lynch, διατηρώντας παράλληλα σύσταση “buy”, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.


“Αυξάνουμε τις εκτιμήσεις μας για τα iPad λόγω των καλύτερων των προβλέψεων πωλήσεων,” αναφέρουν οι αναλυτές της BofA/Merrill Lynch στο σημείωμά τους.

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση της ανάπτυξης της οικονομίας το Μάιο


Ευρωζώνη: Συρρίκνωση της ανάπτυξης της οικονομίας το Μάιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Η ανάπτυξη στην οικονομία της Ευρωζώνης συνέχισε να συρρικνώνεται το Μάιο, σύμφωνα με ένα μέτρο δραστηριότητας που συντάσσεται από την Τράπεζα της Ιταλίας και το Κέντρο Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής (Centre for Economic Policy Research).

Σύμφωνα με το CEPR, ο δείκτης Eurocoin υποχώρησε στο 0,55% από το 0,67% τον Απρίλιο, καταγράφοντας τη δεύτερη διαδοχική μηνιαία πτώση.

Ο δείκτης δείχνει το ποσοστό ανάπτυξης της Ευρωζώνης σε τριμηνιαία βάση. Δείχνει πως η οικονομία αναπτύχθηκε για ένατο διαδοχικό μήνα, αλλά με το μικρότερο ποσοστό από το Νοέμβριο του 2009.

Το CEPR ανέφερε πως το μέγεθος ενισχύθηκε από την βιομηχανική παραγωγή, αλλά τα αυξανόμενα μακροπρόθεσμα επιτόκια και οι πτωτικές χρηματιστηριακές αγορές αποτέλεσαν εμπόδιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,2% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, έχοντας παραμείνει αμετάβλητη τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους.

source: capital.gr

Ο Bill Ackman αγόρασε 150 εκατ. μετοχές της Citi


Ο Bill Ackman αγόρασε 150 εκατ. μετοχές της Citi


Ανοδο 4% σημειώνει η μετοχή της Citigroup, μετά την δήλωση του Bill Ackman, διάσημου διαχειριστή hedge fund μια μέρα πριν, ότι αγόρασε 150 εκατ. μετοχές της αμερικανικής τράπεζας.

Ο κ. Ackman έχει γίνει διάσημος από τότε που γύρισε σε αρνητική στάση έναντι των μετοχών των οίκων αξιολογήσεων πριν το χρηματιστηριακό κραχ του 2008, πολύ πριν από άλλους διαχειριστές.

Ο μεγαλο-επενδυτής αποκάλυψε την τοποθέτησή του κατά την διάρκεια συνεδρίου.

source: euro2day.gr

WSJ: Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση


WSJ: Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση



Με δύο ακόμη δημοσιεύματά της η «Wall Street Journal» υποστηρίζει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι αναπόφευκτη, εντός της επόμενης διετίας. Όπως τονίζει η «WSJ» οι επενδυτές δεν θεωρούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί άμεσα, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί εντός των επόμενων ένα ή δύο ετών.

«Καθίσταται φανερό ότι η αναδιάρθρωση είναι η μοναδική λύση», υποστηρίζει η κ. Lena Komileva της Tullet Prebon, με την αμερικανική εφημερίδα να τονίζει ότι η αναδιάρθρωση άμεσα δεν είναι πιθανή για τον απλούστατο λόγο ότι το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών χρεών είναι στα «ταμεία» μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με ζημίες.

Μάλιστα κατά την «WSJ» η Ελλάδα δεν προχωρά σε αναδιάρθρωση αυτή τη στιγμή, καθώς έχει ανάγκη δανεισμού ακόμη και για τις «καθημερινές λειτουργίες» του κράτους, όπως η καταβολή μισθών και συντάξεων.

Όμως σε ένα με δύο χρόνια θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,4 δισ. ευρώ (βάσει της εκτίμησης του ΔΝΤ), δηλαδή θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί τις καθημερινές της ανάγκες, οπότε δεν θα είναι «υποχρεωμένη να κρατά ευχαριστημένους τους πιστωτές της».

source: euro2day.gr

Ιαπωνία: Απρόσμενη αύξηση της ανεργίας - Μείωση του πληθωρισμού


Ιαπωνία: Απρόσμενη αύξηση της ανεργίας - Μείωση του πληθωρισμού

Απρόσμενη αύξηση κατέγραψε τον Απρίλιο η ανεργία στην Ιαπωνία, με τον σχετικό δείκτη να ενισχύεται στο 5,1% από 5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας στο Τόκιο.



Την ίδια ώρα, οι τιμές καταναλωτή – εξαιρουμένων των νωπών τροφίμων – υποχώρησαν 1,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την υποχώρησή τους 1,2% τον Μάρτιο.

Παράλληλα πτωτική πορεία σημείωσαν και οι καταναλωτικές δαπάνες καθώς υποχώρησαν κατά 0,7% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους. Αντίθετα οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν ετήσια άνοδο 4,9%.

source: reporter.gr

«Βροχή» τα ειδοποιητήρια για ληξιπρόθεσμα χρέη 32 δισ. ευρώ


«Βροχή» τα ειδοποιητήρια για ληξιπρόθεσμα χρέη 32 δισ. ευρώ

Σε μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων σε 827.396 οφειλέτες του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 32 δισ. ευρώ έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες η Εφορία, προκειμένου οι οφειλέτες να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους έως τις 31 Μαΐου τις υποχρεώσεις τους.



Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι επιστολές της Εφορίας φτάνουν μαζικά τις τελευταίες ημέρες στους οφειλέτες του Δημοσίου, παρότι για την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας απομένει μόνο μία εργάσιμη ημέρα μετά τη σημερινή.

Το κείμενο των εν λόγω επιστολών υπογραμμίζει στους φορολογούμενους πως εμφανίζονται ως οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και τους γνωστοποιεί τις δυνατότητες που παρέχονται από την εφαρμογή των διατάξεων για βεβαιωμένες οφειλές υπέρ του Δημοσίου που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2009.

Ακόμη υπογραμμίζει πως οι οφειλέτες μέσα από τη ρύθμιση κερδίζουν:

- Απαλλαγή κατά 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν οφειλές, στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του συνόλου αυτών έως τις 31-5-2010.

- Απαλλαγή κατά 60% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης τουλάχιστον του 50% της ληξιπρόθεσμης οφειλής έως τις 31-5-2010.

- Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα τελωνεία, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009, αλλά και οφειλές που τελούν υπό αναστολή είσπραξης ή έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή σε οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση χρεών.

- Αντίθετα, ακόμη και αν ζητηθεί από τον οφειλέτη δεν υπάγονται στη ρύθμιση οφειλές υπέρ ξένων κρατών, καθώς και τυχόν οφειλές που ειδικές διατάξεις δεν επιτρέπουν την απαλλαγή τους από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης των οφειλών τους ή του ήμισυ αυτών για να κερδίσουν διαγραφή των προσαυξήσεων, μπορούν να ζητήσουν ρύθμιση της οφειλής τους έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις. Αν δεν πράξουν τίποτα από όλα αυτά, η Εφορία θα προβεί σε κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων.

Ήδη έχουν παρασχεθεί στις Εφορίες σχετικές οδηγίες για την εφαρμογή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με την καθιέρωση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων για την εκπόνηση προγραμμάτων πλειστηριασμών ακινήτων και νέων διαδικασιών κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων για όσους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο, ενώ έχουν εντοπιστεί μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου με εξίσου μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Όπως δείχνουν στοιχεία του υπουργείου, 26.165 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη 519.766.576 ευρώ έχουν δηλώσει 103.290 κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα, συνολικής αξίας 5,229 δισ. ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών έχουν χρέη έως 2.000 ευρώ (602.807 φορολογούμενοι), ενώ 3.700 χρωστούν άνω του 1 εκατ. ευρώ ο καθένας.

Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη φτάνουν τα 32 δισ. ευρώ, από τα οποία μόλις 8-10 δισ. ευρώ κρίνονται εισπράξιμα. Από αυτά, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να εισπράξει φέτος ποσό της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ.

source: reporter.gr

Πτώση 56% στα κέρδη 120 εταιρειών


Πτώση 56% στα κέρδη 120 εταιρειών

Σε σύνολο 120 εταιριών (περίπου 41% του συνόλου) η μέση μείωση των κερδών διαμορφώνεται στο 56% η οποία αποδίδεται κυρίως στο συνολικά ζημιογόνο αποτέλεσμα των τραπεζικών αποτελεσμάτων, αναφέρει η Πήγασος Χρηματιστηριακή στο πρωινό της σχόλιο. Σε επίπεδο εμποροβιομηχανικών εταιρειών η μείωση είναι οριακή κυρίως λόγω της ΔΕΗ, ενώ παρατηρείται και μικρή αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 7%. Η σχέση ζημιογόνων / κερδοφόρων εταιριών διαμορφώνεται σε 68/32 το οποίο κινείται σε πολύ καλύτερα επίπεδα από τα προηγούμενα τρίμηνα

source: reporter.gr

Shell: Συμφωνία για εξαγορά μονάδων της East Resources


Shell: Συμφωνία για εξαγορά μονάδων της East Resources

Στην εξαγορά των περισσότερων μονάδων της East Resources συμφώνησε να προχωρήσει η Royal Dutch Shell έναντι συνολικού τιμήματος 4,7 δισ. δολαρίων σε μετρητά, επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιό της στις ΗΠΑ.

Η απόκτηση των εν λόγω μονάδων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου φέτος, μετά την εξαγορά μονάδων της Devon Energy από την BP έναντι επτά δισ. δολαρίων το Μάρτιο.

«Ενισχύουμε το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο στον τομέα του upstream για κερδοφόρο ανάπτυξη, μέσω της έρευνας και στοχευόμενων εξαγορών και μέσω της απόσχισης των μη βασικών μονάδων», δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πίτερ Βόζερ.

Η East Resources κατέχει και λειτουργεί περισσότερες από 2.500 πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νέα Υόρκη, την Πενσυλβάνια, τη Δυτική Βιρτζίνια και το Κολοράντο, ενώ υλοποιεί και προγράμματα άντλησης στο Γουαϊόμινγκ.

source: naftemporiki.gr

Alpha Bank: Στα €5,8 μειώνει την τιμή-στόχο η UBS


Alpha Bank: Στα €5,8 μειώνει την τιμή-στόχο η UBS


Στα 5,8 ευρώ από τα 7,5 ευρώ μείωσε η UBS την τιμή-στόχο για την μετοχή της Alpha Bank [ACBr.AT] , δίνοντας αξιολόγηση "buy", σύμφωνα με το Reuters.

Η τράπεζα ανακοίνωσε χθες ζημιές 10,4 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης έκτακτης φορολογίας ύψους 61,9 εκατ. ευρώ, για το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Εξαιρουμένης της έκτακτης φορολογίας, τα καθαρά κέρδη του ομίλου υποχώρησαν κατά 39,5% στα 51,6 εκατ. ευρώ.

source: naftemporiki.gr

«Βουτιά» των επενδύσεων στη βιομηχανία το 2009


«Βουτιά» των επενδύσεων στη βιομηχανία το 2009

Μειωμένες κατά 44,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος ήταν οι επενδυτικές δαπάνες στη βιομηχανία το 2009, λόγω της δημοσιονομικής επιδείνωσης στη χώρα, όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε το ΙΟΒΕ την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου 2010.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η έντονη πτώση στην επενδυτική δραστηριότητα το 2009 χαρακτηρίζει όλους τους κλάδους. Εντονότερη είναι η μείωση στον κλάδο Μη Μεταλλικών Ορυκτών (-62,1%), ενώ μεγάλη υποχώρηση καταγράφεται και στον κλάδο Ένδυσης – υπόδησης (-42,5%), την Κλωστοϋφαντουργία (-47,9%) και τα Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός (-40,9%). Πτωτικά, αν και σε μικρότερη έκταση σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους, εκτιμάται από τις επιχειρήσεις ότι κινήθηκαν και οι επενδυτικές δαπάνες στα Χημικά προϊόντα (-18,7%).

Αρνητικές εμφανίζονται οι εκτιμήσεις για την πορεία των επενδύσεων το 2009 τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, εκτιμάται πτώση της αξίας της επενδυτικής δραστηριότητας κατά 18,1% και 22% αντίστοιχα για τις δύο ζώνες, ελαφρά χαμηλότερη δηλαδή σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση Οκτωβρίου (-21,9% και -24,9% αντίστοιχα).

Όσον αφορά στο ύψος των επενδύσεων για το 2010, οι ενδείξεις φανερώνουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για την πορεία της επενδυτικής δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι οι επενδύσεις στη Βιομηχανία το 2010 θα αυξηθούν κατά 6,8%. Η πρόβλεψη αυτή είναι οριακά αναθεωρημένη προς τα πάνω, καθώς στην προηγούμενη έρευνα του 2009, οι επιχειρήσεις δήλωναν πως οι επενδύσεις το επόμενο έτος θα αυξηθούν κατά 5,6%.

«Ουσιαστικά όμως πρόκειται για πολύ μικρή ανάκαμψη η οποία προφανώς και δεν αντισταθμίζει την πολύ μεγάλη πτώση του 2009 και υποδηλώνει τελικά ότι το επίπεδο των επενδύσεων στη βιομηχανία θα παραμείνει για μία χρονιά αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», επισημαίνει το ΙΟΒΕ.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτικές δαπάνες για το 2010 προβλέπεται να μειωθούν οριακά στην ΕΕ και την Ευρωζώνη κατά 0,9% και 0,8% αντίστοιχα.

source: naftemporiki.gr

Κέρδη στην Ασία, πιο κοντά στις 20.000 μονάδες ο Hang Seng


Κέρδη στην Ασία, πιο κοντά στις 20.000 μονάδες ο Hang Seng

Σε θετικό έδαφος για τρίτη διαδοχική ημέρα διατηρήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, ωθούμενα από την «απογείωση» της Wall Street και το +2,8% του Dow. Οι αποπληθωριστικές τάσεις καλά κρατούν στην Ιαπωνία, ενώ οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου «ανεβάζουν ταχύτητα» και υποχρεώνουν τον Hang Seng να βρεθεί ακόμη πιο κοντά στο επίπεδο ορόσημο των 20.000 μονάδων.

«Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει πλέον όλα τα άσχημα νέα», σχολιάζει στο Bloomberg ο Ayako Sera της Sumitomo Trust & Banking Co. «Οι μετοχές είναι υποτιμημένες, παίρνοντας ως δεδομένο ότι τα προβλήματα της Ευρώπης δεν θα εξαπλωθούν στην παγκόσμια οικονομία».

Στα μάκρο της ημέρας, οι αποπληθωριστικές τάσεις καλά κρατούν στην Ιαπωνία, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών και Επικοινωνιών της χώρας, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -1,5% τον Απρίλιο. Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι συνθήκες παραμένουν εύθραυστες στις καταναλωτικές δαπάνες, ενώ οι συνθήκες στην αγορά εργασίας επιδεινώνονται.

Πιο αναλυτικά, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές φρέσκων τροφίμων, μειώθηκε σε ποσοστό 1,5% έναντι τυης αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ το Μάρτιο είχε σημειώσει πτώση 1,2%.

Το ποσοστό των ανέργων αυξήθηκε στο 5,1% τον Απρίλιο, από 5% τον αμέσως προηγούμενο μήνα, καθώς μειώθηκε ο αριθμός των απασχολούμενων. Ταυτόχρονα, μειώθηκαν οι δαπάνες των νοικοκυριών κατά 0,7% σε ετήσια βάση και πραγματικούς όρους, ενώ επιδεινώθηκαν τα εισοδήματα, όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πανασιατικός MSCI Asia Pacific, ενισχύθηκε 1,4% στο Τόκιο, οδεύοντας στο μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τις 7 Απριλίου.

Στο Τόκιο ο Nikkei σημειώνει άνοδο 1,28% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 9.762,98 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix ενισχύεται σε ποσοστό 0,99%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύεται 1,77%, ενώ αρνητικά πρόσημα εμφανίζουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της ηπειρωτικής Κίνας.

Ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,25% και ο Shenzhen Composite υποχωρεί οριακά κατά 0,04%. Ο ευρύτερος CSI 300 καταγράφει πτώση 0,53%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα σημειώνει άνοδο 0,95%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν ενισχύεται κατά 0,72%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 καταγράφει κέρδη 1,79%, ενώ στη νέα Ζηλανδία ο NZX 50 κερδίζει 0,43%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 0,62%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημείωσε κέρδη 1,62%.

source: capital.gr

ΕΚΤ: Στα 54,413 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων


ΕΚΤ: Στα 54,413 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) - Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των 16 κρατών της ζώνης του ευρώ συνέχισαν τις σταθερές αγορές καλυμμένων ομολόγων την Πέμπτη, διαμορφώνοντας τον συνολικό όγκο που έχει διακανονιστεί έως σήμερα στα 54,413 δισ. ευρώ όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ διακανόνισε περίπου 65 εκατ. ευρώ σε αγορές την Πέμπτη, μετά από αγορές 324 εκατ. ευρώ την Τετάρτη.

Τα καλυμμένα ομόλογα εκδίδονται από τράπεζες για την αναχρηματοδότηση εμπορικών ή στεγαστικών δανείων ή δανείων προς τον δημόσιο τομέα.

Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι θα αγοράσει "σταδιακά" καλυμμένες ομολογίες τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά στο πλαίσιο προγράμματος που θα τρέξει "αρκετά μέσα" στο 2010.

source: reporter.gr

Morgan Stanley: "Βλέπει" τον FTSE 100 στις 5.800 μονάδες


Morgan Stanley: "Βλέπει" τον FTSE 100 στις 5.800 μονάδες

Στην αναβάθμιση του στόχου για το δείκτη FTSE 100 του χρηματιστηρίου του Λονδίνου προχώρησε η Morgan Stanley στις 5.800 μονάδες, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Ο οίκος ανέφερε ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να βρίσκονται, ή να είναι κοντά στο χαμηλότερο σημείο της τρέχουσας διόρθωσης. «Η λογική της αναβάθμισης του στόχου αφορά κυρίως το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις και οι δείκτες επενδυτικού κλίματος βρίσκονται ήδη σε πολύ ελκυστικά επίπεδα», εκτιμούν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

«Βάσει της θεωρίας που υιοθετούμε ότι η παγκόσμια οικονομία δεν πρόκειται να βυθιστεί σε ύφεση τύπου double dip και ότι συνεπώς η αγορά δεν οδεύει προς την bear αγορά του 2008/09, εκτιμούμε ότι η μεγαλύτερη πτώση που μπορεί να σημειώσει ο FTSE 100 είναι στις 4.400-4.500 μονάδες», προσθέτουν.

source: capital.gr

Marfin Popular Bank: Αύξηση 4% στα κέρδη του α' τριμήνου


Marfin Popular Bank: Αύξηση 4% στα κέρδη του α' τριμήνου

Αυξημένα κατά 4% εμφανίστηκαν τα κέρδη της Marfin Popular Bank κατά το α’ τριμήνου 2010, διαμορφωμένα στα 41,7 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2009, σημείωσαν άνοδο 40%.
Επιπλέον, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 44% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε €176.4 εκατ. το α’ τρίμηνο 2010, αντικατοπτρίζοντας τη διεύρυνση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου από 1.35% το α’ τρίμηνο του 2009 σε 1.81% το α’ τρίμηνο του 2010.

Τα έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €53.2 εκατ., ως αποτέλεσμα της αυξημένης δραστηριότητας στους τομείς τραπεζικής και διαχείρισης κεφαλαίων του Ομίλου.

Υποδεικνύοντας τη βελτίωση των οργανικών εσόδων του Ομίλου, τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε €272.3 εκατ., σημειώνοντας άνοδο 17% σε ετήσια βάση, παρόλο που τα χρηματοοικονομικά και άλλα έσοδα μειώθηκαν κατά 26% την αντίστοιχη περίοδο.

Αύξηση των καταθέσεων από 31/12/2009 κατά €905 εκατ. σε €24.8 δισ. Το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου αυξήθηκε κατά 9% σε ετήσια βάσηκαι 4% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε €26.0 δισ. Το μερίδιο αγοράς της Τράπεζας σε νέα δάνεια στο α’ τρίμηνο 2010 ξεπέρασε το 30% τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Στις 31 Μαρτίου 2010, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν σε 6.3% από 6.1% στις 31 εκεμβρίου 2009, ενώ η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων βελτιώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης σε 51.5% την ίδια περίοδο.

Ο Όμιλος ενίσχυσε περαιτέρω την εύρωστη κεφαλαιακή του βάση. Ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Tier I) και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκαν σε 10.1% και 12.1% αντίστοιχα στο τέλος του α’ τριμήνου 2010, προσμετρώντας και την πρόσφατη επιτυχή έκδοση υβριδικού πρωτοβάθμιου κεφαλαίου ύψους € 250 εκατ.

Κερδοφορία

Ο Όμιλος παρουσίασε σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας του το α’ τρίμηνο 2010. Τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους ανήλθαν σε €41.7 εκατ. το α’ τρίμηνο 2010 σημειώνοντας άνοδο 4% έναντι του α’ τριμήνου 2009 και 40% έναντι του δ’ τριμήνου 2009, αντανακλώντας τη σημαντική βελτίωση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος.

Έσοδα & Έξοδα

Η επιτυχία της πολιτικής του Ομίλου για ανατιμολόγηση των στοιχείων του ενεργητικού, που συνάδει με τις τρέχουσες συνθήκες του πιστωτικού συστήματος και της ρευστότητας, οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου από 1.35% το α’ τρίμηνο 2009 σε 1.72% για το έτος 2009 και σε 1.81% το α’ τρίμηνο 2010. Η βελτίωση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου αποτέλεσε τον κύριο παράγοντα της αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 44% σε ετήσια βάση σε €176.4 εκατ.

Για το α’ τρίμηνο 2010, τα έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες ανήλθαν σε €53.2 εκατ., 3% υψηλότερα από το α’ τρίμηνο 2009, ως αποτέλεσμα της αυξημένης δραστηριότητας στους τομείς τραπεζικής και διαχείρισης κεφαλαίων του Ομίλου.

Τα χρηματοοικονομικά και άλλα έσοδα ανήλθαν σε €42.7 εκατ. για το α’ τρίμηνο του 2010, έναντι €29.7 εκατ. για το δ’ τρίμηνο του 2009, αυξημένα κατά 44%, λόγω της βελτίωσης που παρατηρήθηκε στις αγορές των ομολόγων.

Τα συνολικά έσοδα από εργασίες αυξήθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο 2010 και διαμορφώθηκαν σε €272.3 εκατ.

Για το α’ τρίμηνο 2010, τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 9% σε €154.7 εκατ. Ο μειούμενος ρυθμός αύξησης των λειτουργικών εξόδων, από 15% σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο 2009 σε 9% σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο 2010, είναι αποτέλεσμα του προγράμματος αναδιοργάνωσης του Ομίλου που στοχεύει στην αύξηση της αποδοτικότητας. Ο δείκτης κόστος προς έσοδα μειώθηκε σημαντικά από 61.2% το α’ τρίμηνο 2009 σε 56.8% το α’ τρίμηνο 2010, αντανακλώντας την βελτίωση των εσόδων στην ίδια περίοδο.

Δάνεια & Καταθέσεις

Το α’ τρίμηνο 2010, το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ομίλου κατέγραψε ετήσια άνοδο 9%, ενώ οι χορηγήσεις στις δύο κύριες αγορές, Ελλάδα και Κύπρο, σημείωσαν άνοδο 7% και 14% αντίστοιχα. Η γεωγραφική κατανομή των δανείων στις 31 Μαρτίου 2010 διαμορφώθηκε ως εξής: 47% Ελλάδα, 37% Κύπρος, 7% αναπτυγμένες αγορές, 4% νοτιοανατολική Ευρώπη, και 5% ναυτιλιακά δάνεια.

Σε επίπεδο Ομίλου, τα στεγαστικά δάνεια σημείωσαν σημαντική άνοδο 14% σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο 2010. Την ίδια χρονική περίοδο, τα επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 10% και τα καταναλωτικά δάνεια κατά 5%. Η κατανομή του δανειακού χαρτοφυλακίου ανά προϊόν διαμορφώθηκε σε 69% επιχειρηματικά δάνεια, και 31% δάνεια σε ιδιώτες (17% στεγαστικά, 14% καταναλωτικά). Οι καταθέσεις σημείωσαν οριακή μείωση κατά 2% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €24.8 δισ., αντικατοπτρίζοντας την αμυντική πολιτική του Ομίλου στην προσέλκυση καταθέσεων. Σε ετήσια βάση, οι καταθέσεις στην Κύπρο παρουσίασαν αύξηση κατά 3%, ενώ στην Ελλάδα παρουσίασαν μείωση κατά 12%.

Την κρίσιμη περίοδο μεταξύ +εκεμβρίου 2009 και Μαρτίου 2010, οι καταθέσεις του Ομίλου αυξήθηκαν στην Κύπρο 8%, κυρίως λόγω της αύξησης των καταθέσεων της Διεύθυνσης Διεθνούς Τραπεζικής, ενώ στην Ελλάδα σημείωσαν μικρή μείωση του 2%. Σε επίπεδο Ομίλου, το α’ τρίμηνο 2010 οι καταθέσεις παρουσίασαν άνοδο 4% έναντι του +εκεμβρίου 2009. Οι καταθέσεις της +ιεθνούς Τραπεζικής (International Business Banking) αυξήθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση σε €4.8 δισ., καθώς δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσέλκυση νέων καταθέσεων.

Στο επίπεδο των διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου, οι καταθέσεις παρουσίασαν αύξηση 25%, αντανακλώντας την επιτυχία των προσπαθειών ενός προγράμματος που ξεκίνησε το 2009 και στοχεύει στην περαιτέρω διείσδυση και στην ενίσχυση των στοιχείων του ενεργητικού στις τοπικές αγορές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος.

Για τον Όμιλο, ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 105% το Μάρτιο του 2010 έναντι 94% το Μάρτιο του 2009 και παραμένει ένας από τους πιο ικανοποιητικούς σε σχέση με τον ανταγωνισμό στον Ελλαδικό αλλά και τον Ευρωπαϊκό χώρο.

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια προσέγγισαν τα €8.9 δισ. το Μάρτιο του 2010 σε σχέση με €7.7 δισ. το Μάρτιο του 2009. Το σύνολο των κεφαλαίων των πελατών της ιδιωτικής τραπεζικής (private banking) αυξήθηκε κατά €200 εκατ. στην Ελλάδα και την Κύπρο από το Μάρτιο του 2009 έως το Μάρτιο του 2010 και άγγιξε τα €4.3 δισ., γεγονός που κατατάσσει τον Όμιλο σε ένα από τους ισχυρότερους στον τομέα αυτό στον Ελλαδικό χώρο.

Ποιότητα Ενεργητικού

Το αποτέλεσμα της υιοθέτησης μιας σειράς επιτυχημένων πρωτοβουλιών στο τομέα διαχείρισης κινδύνου και καθυστερημένων οφειλών αντικατοπτρίστηκε στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού. Αυτή η πρόοδος ήδη εμφανής από το τέλος του 2009 συνεχίστηκε και στο α’ τρίμηνο του 2010. Η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, για τον Όμιλο, μειώθηκε από €133 εκατ. που ήταν ο μέσος όρος τριμήνου το 2009 σε €123 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2010. -ς αποτέλεσμα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων σημείωσε ήπια - σε σχέση με το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον που επικρατούσε στην Ελλάδα το ίδιο διάστημα - άνοδο, κατά 23 μονάδες βάσης σε 6.33% το α’ τρίμηνο 2010 από 6.10% το δ’ τρίμηνο του 2009.

Αντίστοιχα, για την Κύπρο η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μειώθηκε δραστικά από €34 εκατ. που ήταν ο μέσος όρος τριμήνου το 2009 σε μόλις €9 εκατ. το α’ τρίμηνο 2010. Η Ελλάδα βρέθηκε στον αντίποδα με τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να διαμορφώνονται σε €90 εκατ. το α’ τρίμηνο 2010 έναντι τριμηνιαίου μέσου όρου €73 εκατ. για το 2009.

Ο δείκτης προβλέψεων ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων αυξήθηκε σε 108 μονάδες βάσης το α’ τρίμηνο του 2010 από 105 μονάδες βάσης το δ’ τρίμηνο του 2009 και 100 μονάδες βάσης για το σύνολο του 2009. Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων σε επίπεδο Ομίλου, σε συνδυασμό με την επαρκή λήψη προβλέψεων απομείωσης, οδήγησε σε βελτίωση κατά 10 μονάδες βάσης του δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων σε 51.5% το α’ τρίμηνο του 2010 από 51.4% το δ’ τρίμηνο του 2009. Το αποτέλεσμα αυτό είναι συνεπές με την πολιτική του Ομίλου για περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Κεφαλαιακή βάση

Στις 31 Μαρτίου 2010, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €3.7 δισ., σημειώνοντας αύξηση 8% έναντι του Μαρτίου 2009 και 1% έναντι του +εκεμβρίου 2009. Η κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου παραμένει ισχυρή. Στις 31 Μαρτίου 2010, ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Tier I) ανήλθε σε 10.1%1 και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σε 12.1%1, κατατάσσοντας τον Όμιλο ανάμεσα στους πιο ισχυρούς κεφαλαιακά τόσο ανάμεσα στους Ευρωπαϊκούς χρηματοοικονομικούς Ομίλους όσο και στις Ελληνικές τράπεζες.

source: reporter.gr

Ράλι 4,3% για το αργό - Στα 74,5 δολάρια


Ράλι 4,3% για το αργό - Στα 74,5 δολάρια

Ράλι 4,3% πραγματοποίησε η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, με τους επενδυτές να μιλούν για "τεχνική ανάκαμψη", στον απόηχο της ανόδου του ευρωπαϊκού νομίσματος, αλλά και των αμερικανικών παραγωγών.


Αναλυτικά, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 3,04 δολάρια, στα 74,55 δολ. το βαρέλι.
"Σήμερα παρατηρούμε μία τεχνική ανάκαμψη στην τιμή του αργού, μετά την πτώση 20% κατά τη διαρκεια των τρειών τελευταίων βδομάδων", τονίζει αναλυτής της Commerzbank.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Υπερκαλύφθηκε η δημοπρασία επταετών ομολόγων


ΗΠΑ: Υπερκαλύφθηκε η δημοπρασία επταετών ομολόγων

Ισχυρή ζήτηση συγκέντρωσε η δημοπρασία επταετών ομολόγων και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών πούλησε 31 δισ. δολάρια, ενώ η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,815%.


Η δημοπρασία υπερκαλύφθηκε κατά 2,88 φορές από μέσο όρο 2,82 φορές στις τελευταίες τέσσερις δημοπρασίες.

source: reporter.gr

Πτώση για το χρυσό - Στα 1.214 δολάρια


Πτώση για το χρυσό - Στα 1.214 δολάρια

Με ήπια πτώση έκλεισε ο χρυσός, μετά από μια συνεδρίαση έντονης νευρικότητας, καθώς οι επενδυτές παραπαίουν ανάμεσα στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου λόγω φόβου για την οικονομική ανάκαμψη και την αισιοδοξία από την άνοδο σε ευρώ και αγορές.


Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου έκλεισε με απώλειες 90 σεντς ή 0,1%, στα 1.214,40 δολ. η ουγγιά.

Με κέρδη έκλεισαν τα υπόλοιπα μέταλλα, με μεγάλο νικητή το παλλάδιο που ενισχύθηκε κατά 3,6%.

Ο χρυσός έχει κερδίσει 11% φέτος, με την υψηλότερη τιμή του στις 14 Μαίου, όπου και ανήλθε στα 1.249,70 δολ. η ουγγιά, ως καταφύγιο ενάντια στις ανησυχίες για επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

source: reporter.gr

Ράλι αλά κινεζικά στις διεθνείς αγορές


Ράλι αλά κινεζικά στις διεθνείς αγορές

Με ισχυρά κέρδη έκλεισε η Wall, με τον Dow Jones να έχει ‘καβατζάρει’ τις 10.200 μονάδες. Συγκεκριμένα, ο Dow έκλεισε στο +2,85%, στις 10.259 μονάδες, ο Nadaq ενισχύθηκε κατά 3,73% στις 2.278 μονάδες και ο S&P σημείωσε κέρδη 3,29% στις 1.103 μονάδες. Απογοητευτική η εικόνα στο Χ.Α. , που αν και άγγιξε τις 1.600 μονάδες, έκλεισε παρακάτω, στις 1.578,42 μονάδες. Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και οι μεγαλύτεροι δείκτες στις ευρωαγορές. Το ράλι στις διεθνείς αγορές στήριξε η Κίνα, η οποία διέψευσε τα δημοσιεύματα που την ήθελαν να επανεξετάζει τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων. Στα 1,2364 ευρώ/δολ. η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.

«Ράλι» κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με το δείκτη Dow Jones να ξανακερδίζει τις 10.000 μονάδες, μετά τη διάψευση της Κίνα σχετικά με την απομάκρυνσή της από την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.

Στο +6,4% βρέθηκε η Tiffany's, η οποία διπλασίασε τα κέρδη της κατά το α΄τ΄ριμηνο, ενώ στο +3,6% η Costco, η οποία εμφάνισε «άλμα» 46% στην καθαρή κερδοφορία της.

Με κέρδη 1,2% έκλεισε η Heinz, καθώς τα αποτελέσματά της ήταν ενθαρρυντικά, ενώ στο +1,1% βρέθηκε η Wal-Mart Stores, καθώς η μονάδα της, Asda Group, πρόκειται να εξαγοράσει τις βρετανικές μονάδες της Netto FoodStores έναντι 1,1 δισ. δολαρίων.

Στο +0,7% και η Verizon Communications.

Κατά 14.000 μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ κατά τη περασμένη βδομάδα, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 460.000. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν να υποχωρήσουν στις 458.000 αιτήσεις. Την εβδομάδα μέχρι τις 16 Μαΐου, οι συνολικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κατά 49.000 στα 4,61 εκατομμύρια.

Αύξηση 3% κατέγραψε το αμερικανικό ΑΕΠ κατά το α΄τρίμηνο, αναθεωρημένο από το 3,2% κατά τις προηγούμενες εκτιμήσεις, λόγω των μικρότερων αυξήσεων των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων σε επιχειρηματικό λογισμικό. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 3,5%.

Ακόμη, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 3,5% το πρώτο τρίμηνο έναντι αρχικής εκτίμησης για αύξηση της τάξης του 3,6%, ενώ οι επιχειρηματικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 13,1% έναντι 14% που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Σε βαθύ πράσινο οι ευρωαγορές

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να κερδίζει 3,12% στις 5.195 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 3,11% στις 5.937 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC-40 σημείωσε κέρδη 3,42% στις 3.525 μονάδες.

Ο χρηματοοικονομικός και ο μεταλλευτικός κλάδος ‘’έσυραν το χορό’’ των κερδών.
Κέρδη 2% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600, που ανήλθε σε υψηλό εβδομάδας. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης έχει «τσιμπήσει» προς τα πάνω 1,2%.

Κέρδη καταγράφει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο διαμορφώνεται στα 1,2317 δολάρια. Ανοδικά κινούνται τα εμπορεύματα και τα μέταλλα.

Πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας (Κίνα, Ιαπωνία) να διστάζουν να επενδύσουν πλέον σε ομόλογα σε ευρώ, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με το μέλλον του ενιαίου νομίσματος. Πάντως, η Κίνα διαψεύδει επισήμως ότι πρόκειται να μειώσει την έκθεσή της σε ευρωπαϊκά ομόλογα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times, έρευνα της Barclays Capital κατέδειξε ότι το ποσοστό των Ιαπώνων θεσμικών επενδυτών που θεωρεί καλύτερη επένδυση τα ομόλογα σε ευρώ από τα ομόλογα σε δολάρια μειώθηκε από 80%, στην αρχή του έτους, σε 30% σήμερα.

Την ίδια στιγμή, θόρυβο προκάλεσε και η είδηση ότι ο Κινεζικός Κρατικός Οργανισμός Διαχείρισης Αποθεμάτων σε Συνάλλαγμα επανεξετάζει την πολιτική του απέναντι στα ευρωπαϊκά ομόλογα.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα έχει τα μεγαλύτερα αποθεματικά ξένων ομολόγων στον κόσμο (511 δισεκατομμύρια εκ των οποίων είναι σε ευρώ). Αν και το Πεκίνο δεν φαίνεται προς το παρόν διατεθειμένο να προβεί σε μαζικές πωλήσεις ευρωπαϊκών ομολόγων, είναι πιθανόν να παγώσει τις επιπλέον αγορές χρέους κρατών-μελών της Ε.Ε., γεγονός που εντείνει τις πιέσεις στο ενιαίο νόμισμα.

Εξάλλου, εδώ και αρκετές εβδομάδες παρατηρείται σαφής στροφή των επενδυτών προς το δολάριο, τόσο λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον του ευρώ, όσο και λόγω των σαφώς θετικότερων μεσοπρόθεσμων προοπτικών της Αμερικανικής οικονομίας.

Στο +4,08% έκλεισε η Rio Tinto, στο +4% η BHP Billiton και στο +2,4% η Xstrata.

«Άλμα» 5,6% για τη BP, ενώ στο +2,7% η A.P. Moeller-Maersk.

Ανοδικά κινήθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με τη BBVA να ενισχύεται 2,1% και τη Santander να κερδίζει 0,91%.

Κατά 7,9% ενισχύθηκε η Man Group, παρότι τα καθαρά κέρδη της για το έτος χρήσης που έληξε στις 31/3 υποχώρησαν κατά 12%.

Απρόσμενη πτώση κατέγραψε ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία το Μάιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της CBI (Confederation of British Industry) που ήρθαν σήμερα στο φως της δημοσιότητας. Το 30% των λιανοπωλητών ανέφερε ότι ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, ενώ το 48% δήλωσε ότι μειώθηκαν κατά 18%. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 14%.

source: reporter.gr

Το χρέος που έχει στα PIIGS η Deutsche Bank


Το χρέος που έχει στα PIIGS η Deutsche Bank

Σε 500 εκατ. ευρώ ανέρχεται η έκθεση της Deutsche Bank σε ελληνικά ομόλογα και δάνεια,όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας, Josef Ackermann.


Το άνοιγμα της τράπεζας στην Ιταλία αγγίζει τα 3,2 δισ. ευρώ και στην Ιρλανδία τα 200 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η DB δεν έχει καθόλου έκθεση σε κρατικά ομόλογα στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

source: reporter.gr
Share |