Wednesday, December 29, 2010

ΗΠΑ: Θεαματική αύξηση κατασχέσεων ακινήτων το γ΄ τρίμηνο


ΗΠΑ: Θεαματική αύξηση κατασχέσεων ακινήτων το γ΄ τρίμηνο


Άλμα σημείωσαν οι κατασχέσεις κατοικιών στις ΗΠΑ το γ΄ τρίμηνο καθώς η αμερικανική στεγαστική αγορά συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των αμερικανικών τραπεζικών αρχών.

Όπως αναφέρουν, ένας λόγος για την αύξηση στις κατασχέσεις είναι ότι οι τράπεζες "εξάντλησαν" τις επιλογές τους για να κρατήσουν ιδιοκτήτες που έχουν σταματήσει τις πληρωμές στα σπίτια τους μέσω προγραμμάτων τροποποίησης των δανείων.

Οι νέες κατασχέσεις αυξήθηκαν στις 382.000 το γ΄ τρίμηνο, σημειώνοντας άλμα 31,2% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο και άνοδο 3,7% σε ετήσια βάση, όπως αναφέρουν σε έκθεση τους το Office of the Comptroller of the Currency και το Office of Thrift Supervision.

Ο αριθμός των κατασχέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη έφτασε τις 1,2 εκατ. σημειώνοντας άνοδο 4,5% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο και 10,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στην έκθεση σημειώνεται η μεγάλη υποχώρηση στον αριθμό των τροποποιήσεων των δανείων μέσω του προγράμματος Home Affordable Modification Program (HAMP) της κυβέρνησης Ομπάμα για την ανάσχεση των κατασχέσεων.

Οι τροποποιήσεις δανείων μέσω του HAMP υποχώρησαν σχεδόν 46% το γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την έκθεση.


source: capital.gr

Μυστική συμφωνία Μέρκελ – Σαρκοζί για "καταστροφή του ευρώ"


Μυστική συμφωνία Μέρκελ – Σαρκοζί για "καταστροφή του ευρώ"

Το “Σύμφωνο της Ντοβίλ”, ή αλλιώς τη μυστική συμφωνία, που υιοθέτησαν τον Οκτώβριο του 2010 Μέρκελ και Σαρκοζί για τη μελλοντική συμμετοχή και ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα σωτηρίας κρατών, αποκαλύπτει με δημοσίευμά της η εφημερίδα “Wall Street Journal”.“Θα καταστρέψετε το ευρώ”, ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν – Κλοντ Τρισέ, στο άκουσμα του περιεχομένου της συμφωνίας, από τα χείλη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Eurogroup.


Πιο συγκεκριμένα, στις 18 Οκτωβρίου 2010, η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε στο Γάλλο πρόεδρο πως το Βερολίνο δεν θα δεχόταν επέκταση του σηµερινού προσωρινού ταµείου σωτηρίας των 750 δισ. ευρώ πέραν του 2013 και του πρότεινε έναν συµβιβασµό:
Θα απέσυρε την πρόταση να επιβάλλονται αυτόµατα κυρώσεις στις χώρες που παραβαίνουν τους όρους του Συµφώνου Σταθερότητας, εάν η Γερµανία κέρδιζε την υποστήριξη της Γαλλίας στην πρόταση να συµµετέχουν στο µέλλον οι ιδιώτες επενδυτές στο κόστος σωτηρίας κρατών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, την ίδια ημέρα οι υπουργοί Οικονοµικών της Ευρωζώνης συναντιόνταν στο Λουξεµβούργο για να συζητήσουν το θέμα της Ιρλανδίας.

Όταν ο Γερµανός υπουργός Οικονοµικών διένειμε ένα e-mail όπου ανέφερε το περίγραµµα της συµφωνίας Μέρκελ-Σαρκοζί στην Ντοβίλ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, που συµµετείχε στο Eurogroup εξερράγη: “Θα καταστρέψετε το ευρώ” φώναξε στα γαλλικά προς το µέρος της γαλλικής αντιπροσωπείας, όπως µαρτυρούν στη “Wall Street Journal” κάποιοι από τους παρόντες.

Πιέσεις σε Ιρλανδία και Πορτογαλία για οικονομική βοήθεια

Η εφημερίδα αποκαλύπτει, επίσης, ότι στις 9 Νοεµβρίου ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονοµικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, έστειλε µήνυµα του Τρισέ στο Δουβλίνο, ότι η τράπεζα ετοιµαζόταν να διακόψει τη χρηµατοδότηση.

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονοµικών, Μ. Λένιχαν, στις 14 Νοεµβρίου έστειλε οµάδα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει τους όρους µιας πιθανής συµφωνίας και δύο ημέρες αργότερα, το Eurogroup ζήτησε από τον Λένιχαν να δεχτεί τη βοήθεια, “προσφορά” στην οποία το Δουβλίνο προσπάθησε και πάλι να αντισταθεί.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η Μέρκελ, φοβούµενη ότι η συµφωνία της µε τον Νικολά Σαρκοζί είχε αποκαλυφτεί, αποφάσισε να συµβιβαστεί. Αντί να ακολουθήσει τη σκληρή γραµµή του συµφώνου στην Ντοβίλ, συµφώνησε να περιοριστεί η περίπτωση κουρέµατος των οµολόγων.

source: cosmo.gr

Αύξηση μετοχικού 950 εκατ. από την Groupon


Αύξηση μετοχικού 950 εκατ. από την Groupon

Η Groupon, η διαδικτυακή εταιρεία παρουσίασης προσφορών η οποία μέχρι πρότινος βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις εξαγοράς από την Google έναντι 6 δισ. δολ, προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 950 εκατ. δολ.. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για εταιρεία του κλάδου του Internet μετά την δημόσια εγγραφή της Google προ εξαετίας.

Επισημαίνεται πως η Groupon υπάρχει εδώ και μόλις δύο χρόνια. Το αντικείμενο της είναι η καθημερινή ενημέρωση των χρηστών της με ειδικές εκπτωτικές προσφορές που έχει συγκεντρώσει από εταιρείες λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών. Όπως αναφέρει το Reuters, τα έσοδά της κυμαίνονται από 500 εκατ. δολ. στα 2 δισ. δολ. Σύμφωνα με τους FT, τα ετήσια έσοδα της Groupon πλησιάζουν τα 2 δισ. δολ.

Στόχος της Groupon είναι να αποκτήσει τα απαραίτητα εφόδια ώστε να συνεχίσει την επεκτατική της πολιτική, που την έχει καταστήσει το πιο πολυσυζητημένο φαινόμενο για το 2010 ακόμη και για τον φρενήρη κόσμο του Internet.

Με την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με την Google, η Groupon φαίνεται πως επιστρέφει λοιπόν στο αρχικό της σχέδιο και να αντλήσει κεφάλαια ώστε να διατηρήσει την ανεξαρτησία της. Τον Απρίλιο συγκέντρωσε 135 εκατ. δολ. από έναν γύρο χρηματοδότησης του οποίου ηγήθηκε η Digital Sky Technologies, η ίδια ρωσική επενδυτική εταιρεία που στηρίζει και το Facebook.

source: euro2day.gr

Εύρωστη οικονομία = ράλι σε μετοχές και εμπορεύματα / Τι προβλέπουν Goldman Sachs, UBS και Barclays για το 2011


Εύρωστη οικονομία = ράλι σε μετοχές και εμπορεύματα / Τι προβλέπουν Goldman Sachs, UBS και Barclays για το 2011

Η γερή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο για την πορεία των διεθνών αγορών - μετοχών ή εμπορευμάτων, και όπως φαίνεται, οι ήδη καυτές προοπτικές που απολαμβάνουν αυτή τη στιγμή αυτά τα assets, θα έχουν και το όπλο της οικονομικής ανάκαμψης στην τσέπη τους, προς όφελος φυσικά των επενδυτών.
Οπως λοιπόν εκτιμά η Barclays, o συνδυασμός της διατήρησης της οικονομικής ανάκαμψης και των πιο χαλαρών νομισματικών πολιτικών, δημιουργούν ένα εξαιρετικά θετικό περιβάλλον για την πορεία των assets υψηλού ρίσκου το 2011. Οπως σημειώνει, η βασική της στρατηγική για το 2011 είναι «long στις μετοχές», τόσο σε αυτές των αναπτυγμένων αγορών όσο και των αναδυόμενων. Το περιβάλλον είναι εξαιρετικά καλό και για τα εμπορεύματα αλλά και για την πιστωτική αγορά, όπως προσθέτει, αν και τονίζει ότι η ίδια θα προχωρήσει σε μείωση της εκθεσής της στην αγορά κρατικών ομολόγων. Οπως υπογραμμίζει, η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη απέχει πολύ από τήν λύση της, όμως αν και θα συνεχίσει να προκαλεί μεταβλητότητα στην αγορά, δεν πρόκειται να πυροδοτήσει και το τέλος της ανάκαμψης της οικονομίας και των αγορών.
Σύμφωνα με την έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές του 2011 της

Goldman Sachs, το πραγματικό παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί 4,6% το 2011 και 4,8% το 2012, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα υπάρξουν τρεις συνεχόμενες χρονιές όπου η παγκόσμια ανάπτυξη θα κινηθεί πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο. Ο οίκος εμφανίζεται πολύ πιο αισιόδοξος από την πλειοψηφία των αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούν ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα κινηθεί στο 4,1% το 2011.

Οπως ωστόσο τονίζει η Goldman Sachs, αν και είναι αρκετά bullish για την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας, δεν είναι και τόσο αισιόδοξη σε ότι αφορά τον πληθωρισμό ο οποίος θα αποτελέσει κυρίαρχο θέμα των αγορών το νέο έτος. Οπως σημειώνει, αν και γενικότερα το σενάριό της για το 2011 είναι θετικό, τονίζει ότι υπάρχουν ακόμη ξεκάθαροι κίνδυνοι στην αγορά, με τον πιο σημαντικό από αυτούς να προέρχεται από το δημοσιονομικό μέτωπο, όπως αυτό θα διαμορφωθεί από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με την Goldman Sachs ο πολιτικός κίνδυνος που είναι υπαρκτός το 2011, μπορεί να κάνει το επενδυτικό περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο σε ότι αφορά τα trades εισόδου και εξόδου από την αγορά. Πάντως, σε ότι αφορά την κρίση της Ευρωζώνης, η Goldman Sachs δεν εκτιμά πως το ευρώ θα τεθεί σε κίνδυνο καθώς δεν πιστεύει ότι θα συμβούν τέτοια δινά στην Ευρωζώνη που θα οδηγήσουν στη διάλυση του.

Η παγκόσμια οικονομία παραμένει στην οδό της ανάκαμψης με την διεθνή ανάπτυξη να τοποθετείται στο 3,7% το 2011 και το 3,8% το 2012 από 4,1% περίπου το 2010, σύμφωνα με την

UBS και την νέα της έκθεση για τις προοπτικές του 2011. Οπως σημειώνει, μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, η Ιαπωνία αναμένεται να επιβραδυνθεί το περισσότερο, με την ανάπτυξη να μειώνεται στο μισό περίπου, από 3,5% φέτος στο 1,4% το 2011.

Σύμφωνα με την UBS, στις αναδυόμενες αγορές αναμένεται να υπάρξει ελαφρά επιβράδυνση καθώς η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,6% το νέο έτος, από 6,2% φέτος, προτού σταθεροποιηθεί στο 5,7% το 2012.

source: reporter.gr

Κίνα: Αύξηση 20% στον κατώτατο μισθό


Κίνα: Αύξηση 20% στον κατώτατο μισθό

Οι αρχές στο Πεκίνο αύξησαν τον ελάχιστο μισθό στην πρωτεύουσα κατά περίπου 20% για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες εν μέσω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων, στις τιμές των ακινήτων, αλλά και το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός στην μητροπολιτική περιοχή του Πεκίνου θα αυξηθεί στα 1.160 γιούαν από 960 από 1ης Ιανουαρίου 2011, σύμφωνα με ανακοινωθέν που αναρτήθηκε σε κυβερνητικό ιστοτόπο χθες Τρίτη.

Τον Ιούλιο ο κατώτατος μισθός στο Πεκίνο είχε αυξηθεί κατά 20%, στα 960 γιούαν.

Η Κίνα προχώρησε σε μια σειρά αυξήσεων των κατώτατων μισθών σε διάφορες περιοχές εφέτος μετά την έξαρση των εργασιακών εντάσεων και μια σειρά αυτοκτονιών εργαζομένων που αποτέλεσαν σαφείς ενδείξεις μιας εντεινόμενης δυσαρέσκειας στις τάξεις των εκατομμυρίων χαμηλόμισθων εργαζομένων στη χώρα.

Η νέα αύξηση των μισθών στην πρωτεύουσα καταγράφεται εν μέσω δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών που εκφράζουν ανησυχίες για τον πληθωρισμό--ο οποίος επίσημα ξεπέρασε το 5% το Νοέμβριο για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια και πλέον--και ειδικά τις τιμές των τροφίμων, που κατέγραψαν αύξηση 12% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, αλλά και για τις τιμές των ακινήτων, που συνεχίζουν να ανεβαίνουν παρά τις προσπάθειες των αρχών να αποκλιμακώσουν το ράλι τιμών.

Το Σάββατο η κινεζική κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο από τρεις μήνες. Ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό εθνικής εμβέλειας είπε ότι η κυβέρνηση θα ελέγξει τον πληθωρισμό και τις τιμές των ακινήτων--που έχουν γίνει απλησίαστες για πάρα πολλούς απλούς Κινέζους. Οι αυξήσεις των τιμών "κάνουν τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη για όσους ζουν με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα", τόνισε, αλλά πρόσθεσε ότι "είμαστε σε θέση να ελέγξουμε το γενικό επίπεδο των τιμών" και εξέφρασε αυτοπεποίθηση ότι οι τιμές των ακινήτων θα επανέλθουν σε "λογικά επίπεδα".





source: capital.gr

Γερμανία: Στα €44 δισ. το νέο χρέος το 2011


Γερμανία: Στα €44 δισ. το νέο χρέος το 2011

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Στα 44 δισ. ευρώ από 48 δισ. ευρώ το 2010 θα μειωθεί το νέο χρέος της Γερμανίας το 2011 σύμφωνα με εκτιμήσεις του Institute for World Economic Studies (IfW), τις οποίες δημοσίευσε η Handelsblatt.

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδίαζε αρχικά να εκδώσει χρέη ύψους 80,2 δισ. ευρώ το 2010, νούμερο το οποίο αναθεώρησε προς τα κάτω αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του έτους. Η τελευταία εκτίμηση της κυβέρνηση για το 2010 τοποθετούσε τα νέα χρέη μόλις κάτω από τα 50 δισ. ευρώ, αναφέρει η Handelsblatt.


source: capital.gr

Σε υψηλό 18 μηνών ο MSCI Asia Pacific


Σε υψηλό 18 μηνών ο MSCI Asia Pacific

Κέρδη σημειώνουν στην πλειονότητά τους οι ασιατικές αγορές, «στέλνοντας» τον πανασιατικό MSCI Asia Pacific σε υψηλό 18 μηνών. Οι πετρελαϊκές και οι μεταλλευτικές στους κερδισμένους, μετά την αύξηση των τιμών σε πετρέλαιο και χρυσό.

«Οι αγορές στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού βρίσκονται πιθανώς σε μοτίβο αναμονής μέχρι την αρχή του νέου έτους», σημείωσε ο Tim Schroeders, της Pengana Capital Ltd στη Μελβούρνη. «Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την κρίση κρατικού χρέους στην Ευρώπη και για νέα αύξηση των επιτοκίων στην Κίνα ενδέχεται να επηρεάσουν τις αγορές τον Ιανουάριο».

Στην Κίνα, οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με πιο αυστηρούς κεφαλαιακούς κανόνες, σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής για τις τράπεζες στην κινεζική εφημερίδα China Securities Journal. Η CBRC στην παρούσα φάση μελετά νέους κανόνες για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θεωρούνται «πολύ μεγάλα για να χρεοκοπήσουν», τόνισε ο Liu Mingkang, πρόεδρος της China Banking Regulatory Commission.

Επίσης στην Κίνα, οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών εμφάνισαν μικτές τάσεις καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα κινήτρων για την αγορά μικρών αυτοκινήτων στο τέλος του έτους, σε μία ακόμη προσπάθεια να περιορίσει την αύξηση της χρήσης αυτοκινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι ο φόρος για την αγορά αυτοκινήτων έως 1.600 κυβικά θα επανέλθει στο 10% από την 1η Ιανουαρίου, από 7,5% σήμερα.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός MSCI Asia Pacific ενισχύθηκε 0,6% στις 136,74 μονάδες.

Στο Τόκιο, ο Nikkei ενισχύθηκε 0,50% στις 10.344,54 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix σημειώνει άνοδο 0,57%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει κέρδη 1,22%. Στην Κίνα, θετικά πρόσημα εμφανίζουν οι βασικοί δείκτες, με τον Shanghai Composite στο +0,68% και τον ευρύτερο CSI 300 στο +0,55%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα ενισχύεται 0,50%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν καταγράφει πτώση 0,05%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 σημειώνει απώλειες 0,04%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία υποχωρεί σε ποσοστό 0,11%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινείται στο +0,76%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη καταγράφει άνοδο 0,72%.



source: capital.gr
Share |