Wednesday, December 29, 2010

Μυστική συμφωνία Μέρκελ – Σαρκοζί για "καταστροφή του ευρώ"


Μυστική συμφωνία Μέρκελ – Σαρκοζί για "καταστροφή του ευρώ"

Το “Σύμφωνο της Ντοβίλ”, ή αλλιώς τη μυστική συμφωνία, που υιοθέτησαν τον Οκτώβριο του 2010 Μέρκελ και Σαρκοζί για τη μελλοντική συμμετοχή και ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα σωτηρίας κρατών, αποκαλύπτει με δημοσίευμά της η εφημερίδα “Wall Street Journal”.“Θα καταστρέψετε το ευρώ”, ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν – Κλοντ Τρισέ, στο άκουσμα του περιεχομένου της συμφωνίας, από τα χείλη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Eurogroup.


Πιο συγκεκριμένα, στις 18 Οκτωβρίου 2010, η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε στο Γάλλο πρόεδρο πως το Βερολίνο δεν θα δεχόταν επέκταση του σηµερινού προσωρινού ταµείου σωτηρίας των 750 δισ. ευρώ πέραν του 2013 και του πρότεινε έναν συµβιβασµό:
Θα απέσυρε την πρόταση να επιβάλλονται αυτόµατα κυρώσεις στις χώρες που παραβαίνουν τους όρους του Συµφώνου Σταθερότητας, εάν η Γερµανία κέρδιζε την υποστήριξη της Γαλλίας στην πρόταση να συµµετέχουν στο µέλλον οι ιδιώτες επενδυτές στο κόστος σωτηρίας κρατών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, την ίδια ημέρα οι υπουργοί Οικονοµικών της Ευρωζώνης συναντιόνταν στο Λουξεµβούργο για να συζητήσουν το θέμα της Ιρλανδίας.

Όταν ο Γερµανός υπουργός Οικονοµικών διένειμε ένα e-mail όπου ανέφερε το περίγραµµα της συµφωνίας Μέρκελ-Σαρκοζί στην Ντοβίλ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, που συµµετείχε στο Eurogroup εξερράγη: “Θα καταστρέψετε το ευρώ” φώναξε στα γαλλικά προς το µέρος της γαλλικής αντιπροσωπείας, όπως µαρτυρούν στη “Wall Street Journal” κάποιοι από τους παρόντες.

Πιέσεις σε Ιρλανδία και Πορτογαλία για οικονομική βοήθεια

Η εφημερίδα αποκαλύπτει, επίσης, ότι στις 9 Νοεµβρίου ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονοµικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, έστειλε µήνυµα του Τρισέ στο Δουβλίνο, ότι η τράπεζα ετοιµαζόταν να διακόψει τη χρηµατοδότηση.

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονοµικών, Μ. Λένιχαν, στις 14 Νοεµβρίου έστειλε οµάδα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει τους όρους µιας πιθανής συµφωνίας και δύο ημέρες αργότερα, το Eurogroup ζήτησε από τον Λένιχαν να δεχτεί τη βοήθεια, “προσφορά” στην οποία το Δουβλίνο προσπάθησε και πάλι να αντισταθεί.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η Μέρκελ, φοβούµενη ότι η συµφωνία της µε τον Νικολά Σαρκοζί είχε αποκαλυφτεί, αποφάσισε να συµβιβαστεί. Αντί να ακολουθήσει τη σκληρή γραµµή του συµφώνου στην Ντοβίλ, συµφώνησε να περιοριστεί η περίπτωση κουρέµατος των οµολόγων.

source: cosmo.gr

No comments:

Share |