Friday, October 2, 2009

Στο -1,23% ο πληθωρισμός Σεπτ.


Στο -1,23% ο πληθωρισμός Σεπτ.


Συνέχισε την πτωτική του πορεία ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 1,23% τον ένατο μήνα του έτους σε σύγκριση με πληθωρισμό -0,99% τον Αύγουστο 2009 και 5,3% το Σεπτέμβριο 2008.

Σημαντική μείωση ύψους 7,44% σημείωσε ο τομέας των μεταφορών ενώ κατά 5,78% και 3,92% αντίστοιχα μειώθηκαν οι τομείς ένδυσης και υπόδησης και στέγασης, ύδρευσης, ηλεκτρισμού – υγραερίου. Μείωση 2,87% σημείωσε και ο τομέας των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών.

Αντίθετα, τη μεγαλύτερη αύξηση που έφθασε το 7,3% σημείωσε ο τομέας της εκπαίδευσης και ακολούθησε ο τομέας της υγείας με αύξηση 7,27%. Οι τιμές των ξενοδοχείων και εστιατορίων αυξήθηκαν κατά 5,11% ενώ αύξηση που έφθασε το 4% σημείωσε και ο τομέας των αλκοολούχων ποτών και καπνού.

Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1%. Αυτό οφείλεται κυρίως σε αυξήσεις στις τιμές ορισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης, ορισμένων φρέσκων λαχανικών και φρούτων, των διδάκτρων ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φροντιστηρίων και του ηλεκτρικού ρεύματος. Μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές των πετρελαιοειδών.

Για την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2009, ο δείκτης σημείωσε αύξηση 0,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

stockwatch.com.cy

Φθηνότερο το χρήμα

Φθηνότερο το χρήμα


Με ολοένα και πιο ευνοϊκούς όρους δανείζουν τα νοικοκυριά οι εμπορικές τράπεζες, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα δάνεια για στεγαστικούς και καταναλωτικούς σκοπούς συνέχισαν τον Αύγουστο την καθοδική τους πορεία, αν και με κάποια υστέρηση από τις τάσεις που παρατηρούνται διεθνώς. Παρά τις απανωτές μειώσεις που έφεραν τα νέα δανειστικά προϊόντα των τραπεζών και η αναπροσαρμογή των παλιών, το ύψος των στεγαστικών δανείων στην Κύπρο είναι το δεύτερο ψηλότερο της ευρωζώνης, παραμένοντας «εγκλωβισμένο» στο σχετικά ψηλό κόστος που επωμίζονται οι τράπεζες για προσέλκυση καταθέσεων.

Η μείωση των επιτοκίων είναι πιο εμφανής στα στεγαστικά δάνεια. Μέσα σε ένα μήνα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων περιορίστηκαν στο 5,53% έναντι 5,81% που ήταν τον Ιούλιο (-0,28%) και 6,40% τον περσινό Αύγουστο. Από το Φεβρουάριο όταν το επιτόκιο έφθασε στο ψηλό επίπεδο του 7,06%, τα επιτόκια υποχώρησαν κατά 153 μονάδες βάσης.

Τα στοιχεία δείχνουν πως η Κύπρος ακολουθεί τις τάσεις που δημιουργούνται στην ευρωζώνη με χρονική υστέρηση κάποιων μηνών.

Παρά τη μείωση που υπάρχει στα εγχώρια επιτόκια, ο μέσος ευρωπαίος δανείζεται σήμερα για στεγαστικούς σκοπούς με ευνοϊκότερους όρους.

Το ύψος του επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Αύγουστο του 2009 στο 4,05% από 4,02% τον Ιούλιο και 5,69% τον περσινό Αύγουστο. Από τον Οκτώβριο του 2008 τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στην ευρωζώνη παρουσιάζουν μείωση κατά 165 μονάδες βάσης και μειώθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς από ότι στην Κύπρο.

Με βάση τα στοιχεία, η Κύπρος είναι η δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην ευρωζώνη μετά την Σλοβακία (6,02%).

Καταναλωτικά

Στα καταναλωτικά δάνεια, επίσης παρατηρείται μείωση των επιτοκίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων στην Κύπρο μειώθηκε τον Αύγουστο στο 7,62% από 7,86% τον Ιούλιο (-0,24%) και 8,21% τον περσινό Αύγουστο.

Στην ευρωζώνη, τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων αυξήθηκαν τον Αύγουστο του 2009 στο 8,13% από 8,02% τον Ιούλιο και 8,95% τον όγδοο μήνα του 2008.

Οι τράπεζες ευελπιστούν ότι η έκδοση τριετών ομολόγων από την κυβέρνηση προς το τέλος του έτους και η άμεση προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου στη βουλή θα τους επιτρέψει να προβούν σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων. Ανησυχούν ωστόσο για την πορεία των καταθετικών επιτοκίων που σε αντίθεση με τις τάσεις που παρατηρούνται στην Ευρώπη παρουσιάζουν μικρή άνοδο τους τελευταίους μήνες, εν μέρει λόγω του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ εμπορικών τραπεζών και συνεργατικών ιδρυμάτων.

stockwatch.com.cy

Bank of America: Μερίσματα $713 εκατ. προς την αμερικανική κυβέρνηση


Bank of America: Μερίσματα $713 εκατ. προς την αμερικανική κυβέρνηση


Η Bank of America Corp. ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταβάλει περίπου 713 εκατ. δολ. σε μερίσματα προς την αμερικανική κυβέρνηση η οποία κατέχει μερίδιο στην τράπεζα λόγω της έκτακτης ενίσχυσης που παραχώρησε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.


Η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει πληρώσει μερίσματα συνολικού ύψους 1,83 δισ. δολ. προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αυτό το έτος στο πλαίσιο των ενισχύσεων που έχει δεχτεί από το πρόγραμμα σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού κλάδου (TARP).

capital.gr

ΗΠΑ: Υποχώρηση των βιομηχανικών παραγγελιών τον Αύγουστο

ΗΠΑ: Υποχώρηση των βιομηχανικών παραγγελιών τον Αύγουστο


Κατά 0,8% μειώθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, καθώς οι επιχειρήσεις ελάττωσαν την ζήτηση τους προκειμένουν να διευρύνουν την παραγωγή τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν οι βιομηχανικές παραγγελίες να υποχωρήσουν κατά 0,6%. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο οι παραγγελίες είχαν ενισχυθεί κατά 1,4%, μέγεθος αναθεωρημένο από την αρχική εκτίμηση του 1,3%.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά μειώθηκαν 2,6%, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο. Οι παραγγελίες για μη διαρκή αγαθά αυξήθηκαν κατά 0,8%.

capital.gr

ΗΠΑ: Στο 9,8% η ανεργία στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο

ΗΠΑ: Στο 9,8% η ανεργία στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο (εκτ. 9,8%).


capital.gr

«Έπεσε» από τα 1.000 δολάρια ο χρυσός


«Έπεσε» από τα 1.000 δολάρια ο χρυσός

«Έπεσε» από τα 1.000 δολάρια ο χρυσός, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει της ανακοίνωσης των στοιχείων της ανεργίας, αλλά και των νέων θέσεων εργασίας, εκτός γεωργικού τομές, στις ΗΠΑ.Συγκεκριμένα, το χρυσό για τα συμβόλαια Νοεμβρίου υποχωρεί 0,3% στα 997,40 δολάρια η ουγγιά. Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο χρυσός βρισκόταν στα 1.003 δολάρια η ουγγιά.

«Η τιμή του χρυσού μπορεί να πραγματοποιήσει πολλές μεταβολές στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι αγορές αντιδρούν και τοποθετούνται αναλόγως τα μακροοικονομικά στοιχεία και εν όψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομίας του G7,» δήλωσε ο αναλυτής στο TheBullionDesk.com, James Moore.

reporter.gr

Κίνα: Η οικονομική υπερδύναμη του 21ου αιώνα

Κίνα: Η οικονομική υπερδύναμη του 21ου αιώνα

«Αφήστε την Κίνα να κοιμάται. Γιατί όταν ξυπνήσει, θα σειστεί ο κόσμος», είχε πει προφητικά ο Ναπολέων Βοναπάρτης το 1816. Το πλήρωμα του χρόνου έχει έρθει. Με μια μεγαλειώδη παρέλασε- ειδικά ενορχηστρωμένη για να δείξει την στρατιωτική και οικονομική ισχύ της χώρας- η Κίνα γιόρτασε χθες τα 60 χρόνια κομμουνιστικής διακυβέρνησης. Ο πρόεδρος της χώρας Χου Ζιντάο από μια ανοιχτή λιμουζίνα στην οποία βρισκόταν, φώναζε στους παρελαύνοντες: «Σύντροφοι εργαστήκατε σκληρά!». Και πράγματι, οι Κινέζοι εργάστηκαν πολύ σκληρά τα τελευταία 30 χρόνια για να επιτύχουν την οικονομική αυτή πρόοδο που τους έχει φέρει στην θέση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, με ΑΕΠ που ξεπερνά τα 4,4 τρις. δολάρια. Από τη θέση μιας υπανάπτυκτης αγροτικής οικονομίας, αντικείμενο εκμετάλλευσης των βιομηχανικών χωρών της περιοχής, στην ανερχόμενη οικονομική υπερδύναμη του 21ου αιώνα.


Η οικονομική ισχύς της Κίνας- την οποία απέκτησε όταν ελήφθη η πολιτική απόφαση να ενταχθεί στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, αφήνοντας τον κομμουνιστικό επαναστατικό απομονωτισμό και προχωρώντας σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις μεγάλης κλίμακας- είναι σήμερα αναμφισβήτητη. Από το 1978 που ξεκίνησαν οι ουσιαστικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο πρότυπο της ελεύθερης αγοράς, η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε ραγδαία.

Οι μεταρρυθμίσεις που άλλαξαν τη χώρα

Τη δεκαετία του 1990 η ανάπτυξη της οικονομίας έλαβε νέα ώθηση. Η 14η Σύνοδος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στα τέλη του 1992 στήριξε τις νέες μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ο Deng Xiaoping και διακήρυξε πως ο κύριος στόχος της Λαϊκής Δημοκρατίας για τη δεκαετία ήταν η δημιουργία μιας «σοσιαλιστικής οικονομίας της αγοράς». Και πράγματι, ήδη από το 1993 η αύξηση της παραγωγής και των τιμών πώλησης επιταχύνθηκαν, οι επενδύσεις εκτός του κρατικού προϋπολογισμού σημείωσαν άνοδο, ενώ η οικονομική ανάπτυξη διευκολύνθηκε περαιτέρω όταν δημιουργήθηκαν περισσότερες από 2.000 Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (Special Economic Zones, SEZ) και χάρη στο εισόδημα που άρχισε να εξασφαλίζεται από ξένες και εγχώριες επενδύσεις στις
ζώνες αυτές.

Στη συνέχεια το Πεκίνο ενέκρινε μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν ταυτόχρονα να προωθήσουν τους θεσμούς της οικονομίας της αγοράς αλλά και να εξασφαλίσουν τον κρατικό έλεγχο επί του οικονομικού συστήματος. Το κράτος θα διατηρούσε τον έλεγχο σε τομείς-κλειδιά της οικονομίας, ενώ αύξανε τα επιτόκια και επανεκτιμούσε τα προγράμματα
επενδύσεων. Το αποτέλεσμα ήταν να επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, ενώ παράλληλα μειώθηκε και ο πληθωρισμός, από περ. 17% το 1995 στο 8% στις αρχές του 1996. Οι ρυθμοί επιβραδύνθηκαν ως απόρροια της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη Νοτιοανατολική Ασία από το 1997 ως το 1999, με τους επίσημους ρυθμούς ανάπτυξης να κυμαίνονται μεταξύ 7,8% το 1998 και 7,1% το 1999.

Παράλληλα, όμως, το 1997 το Χονγκ Κονγκ επαναπροσαρτήθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία και ξεκίνησε ένας αριθμός ιδιωτικοποιήσεων κρατικών επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα ιδρύθηκαν μικτές κινεζικές και ξένες επιχειρήσεις και λήφθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση του διεθνούς ανταγωνισμού. Στην αυγή της νέας χιλιετίας η οικονομία επανέκαμψε και το 2004 η Κίνα είχε το 4ο μεγαλύτερο ΑΕΠ παγκοσμίως9, ενώ κατείχε την 5η θέση σε εισαγωγές και εξαγωγές. Το 2005 ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης έφτασε στο 9,8%.

Αποτέλεσμα της οικονομικής αυτής επανάστασης: το ποσοστό φτώχειας υποχώρησε δραματικά από 53% το 1981 στο 2,3% το 2007 και το ποσοστό θνησιμότητας βρεφών υποχώρησε 40% περίπου. Εντούτοις, περίπου 130 εκατ. Κινέζοι ή το 10,8% του πληθυσμού της χώρας εξακολουθούν να ζουν με 1 εισόδημα 1 δολάριο την ημέρα. Από την άλλη, η ύπαρξη ισχυρής αστικής τάξης στις μεγαλουπόλεις του νότου είναι εμφανής σε κάθε ταξιδιώτη.

Η οικονομία της Κϊνας σήμερα βασίζεται στις εξαγωγές και στις ξένες επενδύσεις. Το 2005 οι εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών της Κίνας έφτασαν περίπου στο 75% του συνολικού της ΑΕΠ, πολύ περισσότερο δηλαδή από άλλες ανεπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες χώρες (στο απόγειο της ανάπτυξής της, το αντίστοιχο ποσοστό της Ιαπωνίας ήταν μόνο 32%). Παράλληλα, οι ξένες επενδύσεις στη χώρα αντιστοιχούν στο 36% του ΑΕΠ της, όταν στην Ιαπωνία είναι μόλις το 2%. Η χώρα

Παγκόσμια Πρωτιά για τις κινεζικές εταιρίες

Οι εταιρείες της Κίνας δεν έχουν μόνο ενταχθεί πλήρως στο διεθνές καπιταλιστικό σύστημα αλλά πολλές από αυτές αποτελούν μεγαθήρια από άποψη μεγέθους και μερδοφορίας. Το 2008 τα καθαρά κέρδη των 500 καλύτερων κινεζικών εταιρειών ανήλθαν στα 171 δισ. δολάρια, συγκριτικά με τα 99 δισ. δολάρια που είχαν συνολικά οι 500 μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινεζικές εταιρείες το 2008 είχαν μειωμένα κέρδη κατά 13,2% σε σύγκριση με το 2007, ενώ στις ΗΠΑ οι αντίστοιχε εταιρείες σημείωσαν υποχώρηση κερδών κατά 85%.

Η πρώτη εταιρεία στον κατάλογο των 500 της Κίνας, είναι η κρατική πετρελαϊκή Sinopec, η μεγαλύτερη στον κλάδο διύλισης στην Ασία, με έσοδα 215 δισ. δολάρια στο 2008. Η Sinopec βρίσκεται επίσης στις 10 καλύτερες, στην 9η θέση, στον κατάλογο Fortune Global 500.

Δεύτερη εταιρεία στην Κίνα είναι China National Petroleum Corp (CNPC), η μεγαλύτερη πετρελαϊκή της χώρας, με τζίρο στα 190 δισ. δολάρια. Στον κατάλογο των 500 καλύτερων κινεζικών εταιρειών, οι 34 κορυφαίες είναι κρατικές. Εκτός από την ενέργεια, η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα του κόσμου, την ICBC, ενώ διαθέτει και το γίγαντα Cosco στις εμπορευματικές συναλλαγές και στα λιμάνια, αλλά και πολλές τεράστιου μεγέθους εταιρίες στους κλάδους της επεξεργασίας σιδηρομεταλλευμάτων και στον κατασκευαστικό κλάδο. Οι κινεζικές εταιρείες έχουν επίσης κάνει 'ανοίγματα' στην Αφρική για πετρέλαιο, στην Αυστραλία για πρώτες ύλες και σε ολόκληρο τον πλανήτη σε αναζήτηση νέων αγορών.

Το μέλλον της Κίνας

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εφόσον οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν, κυρίως στον τραπεζικό τομέα και τις κρατικές επιχειρήσεις, η Κίνα μπορεί να διατηρήσει έναν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7-8% για τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμη. Αυτό σημαίνει πως το ΑΕΠ της χώρας, βάσει αγοραστικής δύναμης, θα ξεπεράσει αυτό των ΗΠΑ πριν το 2020 και της Ιαπωνίας πριν το 2016, αν και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα εξακολουθεί να είναι κατά πολύ μικρότερο και των δύο χωρών.

Η Κίνα είναι σήμερα- ίσως- ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει την πορεία των εμπορευμάτων, της ναυτιλίας αλλά και της παγκόσμιας ανάπτυξης. Και ο ρόλος της ολοένα και μεγαλώνει. Ο 21ος αιώνας φαίνεται πως είναι πράγματι ο αιώνας που ο κόσμος θα σειστεί παό τον "κόκκινο δράκο".

reporter.gr

Βρετανία: Τεστ ανταγωνισμού για σουπερμάρκετ προτείνει η Επ. Ανταγωνισμού

Βρετανία: Τεστ ανταγωνισμού για σουπερμάρκετ προτείνει η Επ. Ανταγωνισμού



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Η βρετανική Επιτροπή Ανταγωνισμού υπέβαλε επίσημη πρόταση εισαγωγής ενός “τεστ ανταγωνισμού”, στο πλαίσιο του οποίου θα μπλοκάρεται η ανάπτυξη σουπερμάρκετ σε εταιρείες που έχουν ήδη κυρίαρχη θέση σε τοπικό επίπεδο, ισχυριζόμενη πως τα οφέλη, ειδικά για τους καταναλωτές, θα είναι μεγαλύτερα από το κόστος για τις εταιρείες.


Στην τελική της έκθεση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού διατηρεί της πρόταση που διατύπωσε τον Ιούλιο, πως τα νέα καταστήματα και οι επεκτάσεις πρέπει να υπόκεινται σε “τεστ ανταγωνισμού”.


Η Επιτροπή θα διεξάγει συζητήσεις με τις τοπικές αρχές για τις λεπτομέρειες και την εφαρμογή του τεστ, εξαιρώντας τις επεκτάσεις των παντοπωλείων.


“Πιστεύουμε πως το τεστ θα έχει το αποτέλεσμα που επιθυμούμε, φέρνοντας τον ανταγωνισμό τις περιοχές που λείπει και εμποδίζοντας μεμονωμένες εταιρείες να συγκεντρώνουν δύναμη εις βάρος των καταναλωτών.” αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.


Η γνωστή εταιρεία Tesco PLC (TSCO.LN) έχει διαμαρτυρηθεί έντονα για τις προτάσεις της Επιτροπής.

capital.gr

ING IM: "Οι εξαγορές θα οδηγήσουν την επόµενη φάση του ράλι;"

ING IM: "Οι εξαγορές θα οδηγήσουν την επόµενη φάση του ράλι;"


Η πρόσφατη προσφορά εξαγοράς της Cadbury από την Kraft Foods, ίσως σηµατοδοτεί το ξεκίνηµα µίας νέας περιόδου συγχωνεύσεων και εξαγορών εκτιμά ο στρατηγικός αναλυτής της ING IM Europe, Ad Tiggelen.


Όπως επισημαίνει ο ίδιος η χρηµατοδότηση έγινε και πάλι φθηνή και πολλές εταιρείες µπορεί να αναζητήσουν προσοδοφόρες συµφωνίες στο άµεσο µέλλον.

«Τα media υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες συγχωνεύσεις και εξαγορές αντανακλούν την ενισχυµένη αισιοδοξία των διοικήσεων των εταιρειών για το µέλλον της οικονοµίας. Εµείς τηρούµε τις αµφιβολίες µας ως προς την ερµηνεία αυτή. Είναι πιο πιθανό οι διοικήσεις να είναι απλά καλύτερες στα µαθηµατικά! Βλέπουν ότι τα κόστη χρηµατοδότησης βρίσκονται σε χαµηλότερα επίπεδα από τις αποδόσεις των ταµειακών ροών των εταιριών που προορίζονται για εξαγορά και αυτό είναι όλο. Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές έχουν και πάλι λογική!» επισημαίνει ο Ad Tiggelen.

Εξάλλου, αναφέρει ότι οι δραστηριότητα σε συγχωνεύσεις και εξαγορές παγκοσµίως βρίσκεται κατά 60% χαµηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ των $ 4.400 δισ. που καταγράφηκε το 2007, πράγµα όµως που αλλάζει γρήγορα. Αυτό δεν συµβαίνει γιατί ξαφνικά όλες οι τράπεζες έγιναν γενναιόδωρες αλλά γιατί οι µετοχικές αγορές και οι αγορές εταιρικών οµολόγων έγιναν πολύ πρόθυµες να τροφοδοτήσουν νέα κεφάλαια. Η έκδοση εταιρικών οµολόγων έσπασε όλα τα ρεκόρ µέσα στο πρώτο τρίµηνο του 2009 και παρέµεινε σε υψηλά επίπεδα από τότε.

Ο εκδόσεις νέων οµολόγων γενικά υπερκαλύπτονται όπως συµβαίνει και για τις εκδόσεις µετοχών. Με αποδόσεις των αγορών χρήµατος και των κρατικών οµολόγων µακροπρόθεσµης λήξης να προσεγγίζουν ιστορικά χαµηλά επίπεδα, οι επενδυτές πλέον µοχθούν για υψηλότερες αποδόσεις. Εποµένως, η αγορά εταιρικών οµολόγων έγινε ασυνήθιστα επιθετική και δεν µπορεί πλέον να θεωρηθεί η συγκεκριµένη αγορά φθηνή. Θα µπορούσε κανείς να πει ότι οι µετοχές αυτή τη στιγµή αποτιµώνται λίγο περισσότερο ελκυστικά από τα εταιρικά οµόλογα, δηλαδή πρόκειται για µία πλήρη αναστροφή της κατάστασης που επικρατούσε στα τέλη του 2008.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της ING IM Europe αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τις εισηγµένες επιχειρήσεις: µπορούν να χρηµατοδοτήσουν τον εαυτό τους φθηνά πλέον τόσο στην οµολογιακή όσο και στην µετοχική αγορά. «Όπως προείπαµε, αυτό το περιβάλλον ευνοεί άριστα τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, ακόµα και χωρίς την ενδόµυχη πεποίθηση ότι το µέλλον φαντάζει ευοίωνο. Όσο εταιρείες µπορούν να εξαγοράσουν ανταγωνιστές µε ένα σταθερό επιχειρηµατικό µοντέλο και µε αποδόσεις των ταµειακών ροών µεγαλύτερων από τις αποδόσεις στη λήξη των εταιρικών οµολόγων που θα πρέπει να εκδώσουν οι ίδιες, έχει λογική. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εξαγορές αυτοχρηµατοδοτούνται! Με τις εταιρίες να έχουν συµπεριφερθεί πολύ συντηρητικά κατά τη διάρκεια της τελευταίας ύφεσης, δεν υπάρχει έλλειψη ορατών στόχων προς εξαγορές µε ελκυστικές ταµειακές ροές!»

Εξάλλου, συμπληρώνει πως όσο οι αποδόσεις στη λήξη των εταιρικών οµολόγων είναι χαµηλές, γεγονός που ενδέχεται να διαρκέσει για κάποιο διάστηµα ακόµα, η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών µπορεί να ανθίσει και πάλι. Αλλά δεν προβλέπεται άµεσα, καθώς οι χρηµαταγορές θα χρειαστούν µία νέα θετική ώθηση για να οδηγηθούν σε ακόµα καλύτερα επίπεδα. Άλλωστε, οι ανοδικές εκπλήξεις στα κέρδη και στα οικονοµικά δεδοµένα είναι πιθανό να περιοριστούν, δεδοµένων των υψηλών προσδοκιών και τις πιθανής αδυναµίας αύξησης της καταναλωτικής ζήτησης. Οι αποτιµήσεις επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα και εποµένως έχασαν λίγη από την γοητεία τους. Έτσι οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές ενδεχοµένως αποτελούν το «κερασάκι στην τούρτα» σε αυτή την ώριµη φάση της προεξόφλησης της ανάκαµψης.

Πώς µπορούν να αντιδράσουν οι επενδυτές; Διερωτάται ο Ad Tiggelen και απαντά: «Δεν είναι εύκολη η απάντηση. Άλλωστε, εάν ήταν γνωστές οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές από πριν δεν θα επιτυγχανόταν µία µέση πριµοδότηση της τάξεως του 22% σε κάθε ανακοίνωση µία τέτοιας συµφωνίας! Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραµµές. Κάθε συµφωνία γενικά θα ευνοεί τους κατόχους µετοχών και θα είναι αρνητική για τους κατόχους οµολόγων. Οι εταιρείες στόχοι θα έχουν την τάση να παράγουν καλές ταµειακές ροές. Μπορούν να βρεθούν σε όλους τους κλάδους, αλλά τείνουν να έχουν µεγαλύτερη συχνότητα στα πιο αµυντικά κοµµάτια του επενδυτικού συνόλου. Εκεί λοιπόν δείχνουµε και εµείς προτίµηση».

capital.gr

CIT Pledges to Cut $5.7 Billion of Debt in Swap Offer


CIT Pledges to Cut $5.7 Billion of Debt in Swap Offer

Oct. 2 (Bloomberg) -- CIT Group Inc., the 101-year-old commercial lender, is seeking to cut at least $5.7 billion of debt to help it avoid collapse and return to profitability after nine quarters of losses.

CIT will ask bondholders to exchange unsecured obligations for either new secured debt maturing in four to eight years, preferred shares or a combination, the New York-based company said yesterday in a statement distributed by Business Wire. Investors holding bonds closest to maturity would get more new debt, while those with notes due later would receive proportionately more equity, said a person familiar with the matter, who declined to be identified as the talks are private.

Should the exchange fail, CIT said it would seek court protection through a pre-packaged bankruptcy. Yesterday, its bonds and credit-default swaps showed investors were growing increasingly concerned that the company, led by Chief Executive Officer Jeffrey Peek, will be unable to restructure out of court as $1.15 billion of debt comes due by year-end.

“To do what they want to do out of court, they need very high consent levels to eliminate the problem of holdouts,” Kevin Starke, an analyst at CRT Capital Group LLC in Stamford, Connecticut, said this week before details of the plan were released.

CIT is also asking creditors to approve a pre-packaged bankruptcy if it misses the exchange target, according to the statement.

Court Authority

The company can use the “authority of the courts” offered in bankruptcy proceedings, Starke said.

The bondholder steering committee, which provided $3 billion of emergency cash in July, told the company it will exchange $10 billion of unsecured debt or vote for the prepackaged bankruptcy plan, according to the statement.

CIT didn’t disclose how much it’s offering bondholders for their debt. The holders of notes maturing in 2009 will get as much as 90 cents on the dollar of new debt and 10 cents of equity, the Wall Street Journal reported, citing unnamed people. Notes maturing in 2010 are set to receive 85 cents of new debt and 15 cents of equity, the Journal reported.

The exchange offers, which have specific reduction targets for debt maturing by 2012, will expire on Oct. 29, CIT said. The company could emerge from a pre-packaged bankruptcy within 30 days to 60 days of that date should the offers fail, a person familiar with the matter, who declined to be identified, said Sept. 30.

‘Acceptable’ Plan

“This plan maximizes franchise value and can be executed quickly and effectively through a series of voluntary debt exchange offers or an expedited in-court restructuring process,” Peek said in the statement. “Upon completion of either alternative, CIT will be a well-funded bank-holding company with a strong capital position and market-leading franchises.”

CIT had to come up with a restructuring plan “acceptable” to the majority of the bondholder steering committee by Oct. 1, the company said in an Aug. 17 filing.

About $9.14 billion of CIT loans and bonds mature through 2010, according to data compiled by Bloomberg. The company has $43 billion of loans and bonds, Bloomberg data show.

CIT’s $1 billion of floating-rate notes due in March fell 2.5 cents yesterday to 70.5 cents on the dollar, according to Trace, the bond-price reporting system of the Financial Industry Regulatory Authority. The annualized amount credit-default swaps traders demanded to protect against a default for three months climbed more than five-year protection, according to CMA DataVision, signaling that traders were bracing for bankruptcy.

‘Market Concern’

“The bond prices reflect the market concern that a pre- packaged bankruptcy is becoming more likely,” Adam Steer, an analyst at fixed-income research firm CreditSights Inc. in New York, said in a telephone interview yesterday.

Credit-default swaps protecting against a CIT default through Dec. 20 have jumped 5 percentage points in the past two days to 27 percent upfront, according to CMA DataVision, while contracts for five years have climbed 2.5 percentage points to 36.5 percent.

The prices mean that on an annual basis it costs more to protect CIT debt for three months than for five years, a so- called inverted curve that signals the perceived risk of a near- term default has climbed. Few of the contracts appear to be trading, said Tim Backshall, chief strategist at Credit Derivatives Research LLC in Walnut Creek, California.

Bondholder Protection

Credit-default swaps are financial instruments based on bonds and loans that are used to speculate on a company’s ability to repay debt or to hedge against losses. They pay the buyer face value in exchange for the underlying securities or the cash equivalent should a borrower fail to adhere to its debt agreements.

CIT fell 15 cents, or 12 percent, yesterday to $1.06 in New York Stock Exchange composite trading, the lowest price since Aug. 4. The shares, which traded at more than $61 each in February 2007, have lost 77 percent this year. The company recovered in European trading, climbing to $1.24 as of 9:34 a.m. in Frankfurt today.

CIT funds about 1 million businesses from Dunkin’ Brands Inc. in Canton, Massachusetts, to Eddie Bauer Holdings Inc., the bankrupt clothing chain in Bellevue, Washington. The company says it’s the third-largest U.S. railcar-leasing firm and the world’s third-biggest aircraft financier.

The lender needs to cut debt after posting more than $5 billion in losses during the past nine quarters and losing access to the unsecured debt markets it relied on for funding.

CIT is “targeting a capital structure with significantly less leverage and establishing capital ratios well in excess of our regulatory standards and in line with the most financially sound of our peers,” the lender said yesterday in a regulatory filing, “positioning the company for a return to profitability and investment-grade ratings.”

bloomberg

BofA CEO: $53 million retirement score

BofA CEO: $53 million retirement score

Ken Lewis is on track to collect big on a pension plan the bank froze years ago in a push to link pay and performance.


NEW YORK (Fortune) -- Ken Lewis doesn't have a golden parachute, but he's all set for a comfortable landing -- unlike his long-suffering shareholders.

The Bank of America (BAC, Fortune 500) chief executive officer said Wednesday he'll step aside at year-end after eight years at the helm. Based on the company's most recent proxy statement, he will have $53 million in pension benefits waiting for him when he leaves.

That should give him about $3.5 million a year in pension payouts for the rest of his life -- at a time when people who bought the stock when he took the reins in 2001 are underwater on their investments.

Although the bank swore off employment contracts and eliminated golden parachutes seven years ago, Lewis can thank a pension plan that dates back decades for his rich retirement rewards.

While this plan was open, certain top executives were eligible to accrue benefits they would receive following retirement in the form of annuity payments.

Lewis was the biggest winner in these plans, but other BofA execs benefited as well. Vice Chairman James Hance, for instance, retired in 2005 with an indicated annual benefit of $2.7 million.

Ironically, BofA decided to freeze this so-called supplemental executive retirement plan at the same time it got rid of golden parachutes, citing the need to better align executive compensation with investor returns. By any measure, those have been poor at BofA of late.

The company's stock fetches less than half its year-ago price and remains below its level when Lewis took over in April 2001 -- even after a 563% jump off lows from this March.

But before BofA made its compensation switch, Lewis had participated for more than a decade in the supplemental pension plan -- racking up the more than $50 million supplemental plan account.

That's not all. Lewis also has $10 million in deferred compensation owed to him and another $8 million in restricted stock and stock options as of Dec. 31 that will continue to vest over coming years, according to the most recent proxy filing. BofA referred questions about Lewis' retirement plan to those filings.

Assessing a total value on Lewis' walking-away pay is an inexact science, given changes in BofA's stock price and other factors.

But Paul Hodgson, the research director at the Corporate Watchdog, an executive pay tracker, said his firm's most recent survey of retirement plans puts Lewis' take at $64 million.

That number is down by more than half from 2006, when BofA shares traded above $50, compared with a recent $16.21. But it still "puts him in the top 40" nationwide, Hodgson said.

Not that Lewis should need the money. Though his cash salary has been $1.5 million annually since he took the reins in 2001, he has managed to chalk up $63 million in pay and perks over the past three years, according to filings -- including almost $10 million last year, which ended with Lewis bickering with federal officials over the terms of its purchase of brokerage Merrill Lynch.

In the end, the U.S. backed BofA's purchase of Merrill -- but at a steep cost to Lewis' standing with shareholders, who stripped him in April of his chairmanship, prompting numerous critics to start the countdown to his departure.

"Ken Lewis's resignation as CEO is the overdue but inevitable result of the overwhelming shareholder opposition registered at Bank of America's 2009 annual meeting," the CtW Investment Group, long a vocal critic of Lewis' leadership, said in a statement Wednesday evening. "The onus is now on the board of directors to engage with shareholders to name a successor who can quickly restore the bank's credibility with investors, regulators and Congress."

Lewis' decision to throw tens of billions of shareholder dollars at Merrill when it was on the brink of collapse even drew chortles from the likes of Warren Buffett, the billionaire investor who last month dubbed Lewis the "ironic hero" of the meltdown.

But with BofA shares down two-thirds from their 2006 highs, Lewis will depart as no hero to investors -- ironic or otherwise.

cnn

Kraft-Cadbury: Οι εξελίξεις στις αγορές θα διαμορφώσουν την τελική πρόταση







Kraft-Cadbury: Οι εξελίξεις στις αγορές θα διαμορφώσουν την τελική πρόταση



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Η διορία της 9ης Νοεμβρίου για την Kraft Foods προκειμένου να υποβάλει πρόταση εξαγοράς για την Cadbury δίνει στον αμερικανικό κολοσσό τροφίμων αρκετό χρόνο να ετοιμάσει την προσφορά του, ωστόσο η τελική αποτίμηση της βρετανικής εταιρείας εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από τα “καπρίτσια” των χρηματαγορών και της αγοράς συναλλάγματος.

Από τη στιγμή που δόθηκε διορία στην Kraft να καταθέσει επίσημη προσφορά για την Cadbury, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχει μετατοπιστεί για μία ακόμη φορά στην αποτίμηση της εταιρείας, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η επίσημη προσφορά της Kraft θα διαμορφωθεί στις 8,5 λίρες ανά μετοχή. Ωστόσο, καθώς η αμερικανική εταιρεία τροφίμων εκτιμάται ότι θα περιμένει σχεδόν έξι εβδομάδες μέχρι να υποβάλει την πρόταση της, η τελική αποτίμηση θα μπορούσε να εξαρτηθεί από τις μεταβολές στις αγορές συναλλάγματος και την απόδοση της μετοχής της Kraft.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή “The Takeover Panel” ικανοποίησε την επιθυμία της Cadbury την Τετάρτη και καθόρισε ως καταληκτική ημερομηνία την 9η Νοεμβρίου για την υποβολή τελικής πρότασης από την Kraft για την βρετανική εταιρεία ζαχαροειδών ή να αποσύρει το ενδιαφέρον της.

Κανένας δεν περιμένει η Kraft να αποσύρει το ενδιαφέρον της. Στον αντίποδα οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο αμερικανικός κολοσσός θα παραμείνει αμέτοχος τις επόμενες έξι εβδομάδες και θα καταθέσει την πρόταση του ακριβώς πριν την 9η Νοεμβρίου.

“Δεν υπάρχει κάποιο όφελος για την Kraft ώστε να κάνει την πρόταση της πριν τη διορία”, τόνισε ο σύμβουλος του κλάδου James Amoroso. “Θα περιμένει να δει αν θα εμφανιστούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι”, συμφώνησε ο αναλυτής της Shore Capital, Darren Shirley. “Δεν θα με εξέπληττε το γεγονός η Kraft να εξαντλήσει και τις έξι εβδομάδες”, συμπλήρωσε.

Όταν καταθέσει την τελική της προσφορά η Kraft, είναι απίθανο να είναι η ίδια με την αρχική πρόταση των 7,45 λιρών ανά μετοχή, η οποία έγινε αποδεκτή με “χλιαρές” αντιδράσεις από την αγορά, ενώ απορρίφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Cadbury. Αντιθέτως, οι αναλυτές τοποθετούν την πρόταση μεταξύ 8 και 9 λιρών ανά μετοχή.

Ο αναλυτής της Evolution, Warren Ackerman επισημαίνει παράλληλα πως η αγορά αναμένει τα μετρητά να αποτελούν μεγαλύτερο ποσοστό της νέας πρότασης στο 50%, από το προηγούμενο επίπεδο του 40%.

Η αρχική πρόταση της Kraft αποτελείται από 3 λίρες σε μετρητά και 0,2589 νέες μετοχές της Kraft Foods για κάθε μετοχή της Cadbury. Η πρόταση αρχικά έφτανε τις 7,45 λίρες ανά μετοχή της Cadbury, ή 10,2 δισ. λίρες, ωστόσο η πτώση της μετοχής της Kraft από την ανακοίνωση και μετά σημαίνει ότι η αξία της διαμορφώνεται πλέον κοντά στις 7,20 λίρες.

Η αποτίμηση θα μπορούσε να είναι ακόμη χαμηλότερη αν το βρετανικό νόμισμα δεν είχε υποχωρήσει έναντι του δολαρίου στη διάρκεια του περασμένου μήνα.

Η στερλίνα έχει δεχτεί πλήγμα υπό τους φόβους ότι τα επιτόκια στη Μ. Βρετανία θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας είναι ευχαριστημένη από την αδυναμία της στερλίνας καθώς θα οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών.

Όποια περαιτέρω υποχώρηση της λίρας τις επόμενες έξι εβδομάδες είναι πιθανό να λειτουργήσει υπέρ της Kraft, καθώς κάνει πιο ελκυστικό για τους μετόχους της Cadbury το μέρος των μετοχών της Kraft που περιέχονται στην πρόταση.

Το στοιχείο των μετοχών στη συμφωνία επίσης συνεπάγεται ότι οι διακυμάνσεις της μετοχής της Kraft τις επόμενες έξι εβδομάδες θα επηρεάσουν την τελική τιμή εξαγοράς. Οι μετοχές της Kraft έχουν υποχωρήσει πάνω από 6% από την πρώτη της προσπάθεια για την Cadbury στις 7 Σεπτεμβρίου. Από τη στιγμή που η Kraft προτείνει να πληρώσει μέρος του συνολικού τιμήματος με δικές της μετοχές, η πτώση αυτή έχει ελαττώσει την αξία της προσφοράς.

Η διοίκηση της Kraft θα ελπίζει ότι το αρνητικό κλίμα που σχετίζεται με την προσφορά της για την Cadbury έχει ήδη τιμολογηθεί στις μετοχές της εταιρείας. Περαιτέρω πτωτική τάση των μετοχών θα επηρεάσει αρνητικά την τελική πρόταση της Kraft.

“Κρίσιμη θα είναι η αντίδραση της μετοχής της Kraft στην ανακοίνωση της νέας πρότασης”, τόνισε ο Amoroso. “Αν ΄βουλιάξει΄ και πάλι μπορεί να αντισταθμίσει την αύξηση των μετρητών στην προσφορά.

Η Cadbury από την πλευρά της έχει την ευκαιρία να επηρεάσει το ύψος της προσφοράς με τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ανακοινώνει στις 21 Οκτωβρίου.

Τον Ιούλιο, η Cadbury ξεπέρασε τις προσδοκίες με αύξηση 4% στις πωλήσεις πρώτου εξαμήνου και αύξησε τον στόχο του μεικτού περιθωρίου για το σύνολο του έτους, καθώς οι ισχυρές της επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές και στο τμήμα σοκολάτας υπερκαλύπτουν τις αδύναμες πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Αν οι επιδόσεις της παρουσιαστούν πιο αδύναμες από αυτές του εξαμήνου, οι ισχυρισμοί της Cadbury ότι θα μπορεί να προσδώσει μεγαλύτερη αξία στους μετόχους της αν συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα θα είναι αστήρικτοι και η πρόταση της Kraft πιθανώς να μην χρειαστεί να διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα.

Όποια και να είναι η νέα πρόταση της Kraft αναμένεται να ωθήσει και άλλους ενδιαφερόμενους να δείξουν “τα χαρτιά” τους.

“Αν υπάρξει και άλλη προσφορά εκτός της Kraft, πιστεύω ότι θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα μετά την πρόταση της Kraft”, υποστήριξε ο Ackerman της Evolution.

Η Nestle και η Hershey θεωρούνται ως οι δύο πιο πιθανοί ενδιαφερόμενοι - ενδεχομένως καταθέτοντας πρόταση από κοινού.

Ενώ όσα έχει αναφέρει πρόσφατα η Nestle υποδεικνύουν ότι αντιμετωπίζει ψύχραιμα την ιδέα, η Hershey μπορεί να κάνει πρόταση στον ελβετικό όμιλο που δύσκολα θα μπορεί να αρνηθεί.

“Δεν θα υποτιμούσα το τι χρειάζεται η Hershey για να κάνει κάτι”, τόνισε ο Ackerman. “Αν δεν το κάνει, θα μετατραπεί σε επουσιώδη παίκτη”.

Ο Amoroso, ωστόσο δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο άλλης προσφοράς εκτός της Kraft. “Επιμένω να θεωρώ ότι πρόκειται για αγώνα ενός αλόγου, εντούτοις το ερώτημα είναι το κατά πόσο αυτό το άλογο έχει την αντοχή να τερματίσει”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

capital.gr

Γιατί χρειαζόταν η διεθνής κρίση

Γιατί χρειαζόταν η διεθνής κρίση


Για αρκετά χρόνια, η παγκοσμιοποίηση και η ραγδαία ανάπτυξη των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο προβλημάτιζε τους πολιτικούς. Τα φαινόμενα αυτά τούς αφαιρούσαν εξουσίες και τούς υποχρέωναν να υιοθετούν ιδέες που ίσως δεν ήθελαν.


Τελικά, η οξύτατη οικονομική κρίση της περιόδου 2007-2009 καταλήγει στην ισχυρή πλέον πολιτική διαχείριση της οικονομίας -με ό,τι αυτή η κατάσταση συνεπάγεται για το μέλλον.
Απο την άλλη όχθη, η χρηματιστηριακή έκρηξη, οι απίστευτες παγκόσμιες ροές κεφαλαίων, η άνοδος των τιμών πετρελαίου και πρώτων υλών και η υπερχρέωση των Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργούσαν ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό που, όπως ήταν επόμενο, μετέβαλε και τη φυσιογνωμία της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην τελευταία, χρηματιστές, τραπεζίτες, traders και επενδυτές τύπου Τζορτζ Σόρος και Γουόρεν Μπάφετ ήσαν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές. Τα εύκολα και γρήγορα κέρδη ήσαν ο κανόνας και βεβαίως οι περίφημες αρχές του πουριτανικού καπιταλισμού είχαν πάει για καλά περίπατο.

Ταυτοχρόνως, μία προϊούσα ασυμμετρία επικρατούσε στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, η οποία έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτής της ανισορροπίας η διεθνής τραπεζική κρίση των αρχών της δεκαετίας τού '80 και η περίφημη κρίση των αναδυόμενων αγορών τού 1987-88. Όμως, για να αντιμετωπίσουν οι χρηματοοικονομικές αρχές τις κρίσεις αυτές, ήσαν πρόθυμες να παρακάμψουν τους κοινά αποδεκτούς κανόνες, για να σώσουν το σύστημα -ένα σύστημα που, σε κάθε περίπτωση, υπάκουε σε μία στοιχειώδη πειθαρχία.

Η κατάσταση, ωστόσο, άρχισε βαθμιαία να αλλάζει. Η ασυμμετρία αυτή, σε συνδυασμό με τα ασύμμετρα κίνητρα για την επέκταση της πίστωσης στις αναπτυγμένες χώρες, απορρόφησε τις παγκόσμιες αποταμιεύσεις από την περιφέρεια στο κέντρο και επέτρεψε στις ΗΠΑ να αποκτήσουν ένα χρόνιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Με αφετηρία τα χρόνια της προεδρίας Ρέιγκαν, οι ΗΠΑ απέκτησαν επίσης τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Παραδόξως, το δημοσιονομικό έλλειμμα συνέβαλε στη χρηματοδότηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, επειδή οι χώρες με πλεόνασμα επένδυαν τα διογκωμένα νομισματικά τους αποθέματα σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.

Επρόκειτο για μία παράλογη κατάσταση, επειδή τα κεφάλαια έρρεαν από τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες προς τις ΗΠΑ, ενώ τόσο τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών όσο και το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ χρησίμευσαν ως κύριες αιτίες της πιστωτικής επέκτασης.

Μία ακόμη κύρια αιτία ήταν η εισαγωγή νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων και η αυξημένη χρησιμοποίηση δανειακών κεφαλαίων από τις τράπεζες και μερικούς πελάτες τους, ιδίως από τα κεφάλαια κάλυψης και ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια. Μία επιπλέον αιτία της πιστωτικής επέκτασης ήταν η Ιαπωνία, η οποία, ύστερα από μία φούσκα στην αγορά ακινήτων, σχεδόν μηδένισε τα επιτόκια και συνεχίζει να τα διατηρεί σε αυτό το επίπεδο.

Το γεγονός αυτό γέννησε τις λεγόμενες συναλλαγές μεταφοράς: ξένα ιδρύματα δανείζονταν σε γιεν [JPY=X] και οι Ιάπωνες χρησιμοποιούσαν τις αποταμιεύσεις τους για να επενδύσουν σε ξένα νομίσματα με μεγαλύτερη απόδοση, συχνά μέσω δανεισμού.

Οι ανισορροπίες αυτές θα μπορούσαν να αυξάνονται επ' αόριστον, επειδή υπήρχε μία ισοδυναμία ανάμεσα στους πρόθυμους δανειστές και στους πρόθυμους δανειζόμενους. Υπήρχε μία συμβιωτική σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ, που ήθελαν να καταναλώνουν περισσότερα από όσα παρήγαγαν, και στην Κίνα και άλλες εξαγωγικές χώρες της Ασίας, που ήσαν ευτυχείς να παράγουν περισσότερα από όσα κατανάλωναν.

Οι ΗΠΑ αύξαναν το εξωτερικό χρέος τους, η Κίνα και οι άλλες χώρες συσσώρευαν συναλλαγματικά αποθέματα. Οι ΗΠΑ είχαν χαμηλά επιτόκια αποταμιεύσεων, οι άλλες χώρες υψηλά. Παρόμοια συμβιωτική σχέση υπήρχε ανάμεσα στις τράπεζες και στους πελάτες τους, ιδίως στα κεφάλαια κάλυψης και στα ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια, αλλά και ανάμεσα στους χορηγούς ενυπόθηκων δανείων και στους δανειζόμενους.

Όπως επισημαίνει ο Τζορτζ Σόρος, ένας από τους μεγάλους κερδισμένους των παραπάνω εξελίξεων, η κατάσταση που περιγράφουμε έφθασε στο απροχώρητο όταν άρχισε να αναπτύσσεται η στεγαστική φούσκα στις ΗΠΑ και να εισάγονται χρηματοοικονομικές καινοτομίες που βασίζονταν σε ένα εσφαλμένο παράδειγμα.

Τα συνθετικά χρηματοοικονομικά εργαλεία, οι υπολογισμοί των ρίσκων και τα διάφορα συναλλαγματικά μοντέλα οικοδομήθηκαν βάσει της θεωρίας ότι οι αγορές τείνουν προς την ισορροπία και ότι οι αποκλίσεις είναι τυχαίες. Όσοι επινόησαν αυτές τις καινοτομίες είχαν ως αφετηρία τους τις εμπειρίες του παρελθόντος, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες παραλλαγές και με τις αναδυόμενες τάσεις.

Όμως, δεν αντιλήφθηκαν τον αντίκτυπο που θα είχαν αυτές οι καινοτομίες. Τα νοικοκυριά άρχισαν να εξαρτώνται σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό από τις διψήφιες αυξήσεις της τιμής των κατοικιών. Το επιτόκιο ταμιευτηρίου έπεσε κάτω από το μηδέν και τα νοικοκυριά δανείστηκαν χρήματα έναντι της αξίας των σπιτιών τους, μέσω του επαναπροσδιορισμού των υποθηκών, με διαρκώς αυξανόμενα επιτόκια. Ο εν λόγω δανεισμός άγγιξε το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια το 2006, ποσό που αντιστοιχεί στο 8% του ΑΕΠ και είναι μεγαλύτερο από το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Όταν σταμάτησε η άνοδος της τιμής των κατοικιών, οι τάσεις αυτές έπρεπε να περιοριστούν και, τελικά, να αντιστραφούν. Τα νοικοκυριά βρέθηκαν υπερεκτεθειμένα και υπερχρεωμένα. Τελικά, η κατανάλωση μειώθηκε. Η πτώση ακολούθησε το κλασικό υπόδειγμα ανόδου-πτώσης, όμως, επιπλέον, έθεσε σε κίνηση μία τάση απομάκρυνσης από το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα, αλλά και άμβλυνε τις άλλες υπερβολές που είχαν εισαχθεί στο χρηματοοικονομικό σύστημα από τις πρόσφατες καινοτομίες. Αυτός είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη στεγαστική φούσκα και στην υπερ-φούσκα η οποία προέκυψε από τις εξελίξεις.

Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τη διαφορά ανάμεσα στη σημερινή κρίση και στις περιοδικές κρίσεις που σημάδεψαν την ιστορία των χρηματοοικονομικών αγορών από τη δεκαετία του 1980. Οι προηγούμενες κρίσεις χρησίμευσαν ως επιτυχείς δοκιμές που ενίσχυσαν την κυρίαρχη τάση και την παρανόηση για τη μακροπρόθεσμη υπερ-φούσκα.

Η τρέχουσα κρίση διαδραματίζει διαφορετικό ρόλο: είναι το σημείο καμπής όχι μόνον για τη στεγαστική φούσκα, αλλά και για τη μακροπρόθεσμη υπερ-φούσκα. Όσοι συνεχίζουν να εμμένουν ότι η κρίση των χαμηλής εξασφάλισης ενυπόθηκων δανείων ήταν μεμονωμένο φαινόμενο, δεν κατανοούν ορθά την κατάσταση. Η κρίση των χαμηλής εξασφάλισης ενυπόθηκων δανείων ήταν απλώς το έναυσμα για να αρχίσει να καταρρέει η υπερ-φούσκα -αυτή που προκάλεσε την κρίση και τελικά έπληξε και την πραγματική οικονομία.

Δημιουργήθηκε έτσι μία κατάσταση ευνοϊκή προς την οικονομική κάμψη, η οποία ήδη εξελίσσεται ενδογενώς, δηλαδή με μηχανισμούς που λειτουργούν επιβεβαιωτικά ο ένας για τον άλλον και άρα εντείνουν το φαινόμενο. Κατά συνέπεια, τα νοικοκυριά άρχισαν να περιορίζουν την κατανάλωσή τους, αλλά και να χάνουν πραγματικά εισοδήματα. Ο κίνδυνος μιας χειμαρρώδους ανεργίας -με μείωση της παραγωγής και των περιθωρίων κέρδους- είναι έτσι προ των πυλών, με άμεση συνέπεια τη μείωση των επενδύσεων και την αδυναμία των επιχειρήσεων να εξοφλήσουν δάνεια που είχαν συνάψει πριν από την κρίση.

Μέσα σε αυτή την επικίνδυνη συγκυρία, χρειαζόταν συντονισμένη δράση των δημοσίων αρχών ώστε να μην ολισθήσει η διεθνής οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση από την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Ήταν και είναι σαφές, λοιπόν, ότι σε μία κατάσταση όπως η σημερινή, μόνον τα κράτη μπορούν να δαπανούν. Γι αυτό και είναι απαραίτητη η συντονισμένη άνοδος των δημοσιονομικών δαπανών -υπό την έννοια ότι το δημόσιο χρέος οφείλει να αντικαταστήσει το ιδιωτικό και τούτο προκειμένου η απογείωση των ιδιωτικών χρεών να μην τραβήξει στον βυθό το σύνολο της οικονομίας.

Όμως, για να αυξήσουν τις κρατικές δαπάνες, τα κράτη δεν έχουν άλλη επιλογή από το να δανεισθούν. Και αυτό είναι ένα άλλο εκρηκτικό πρόβλημα. Διότι, όταν αρχίσει η ανάπτυξη, με τους σημερινούς ρυθμούς δανεισμού τους οι αναπτυγμένες χώρες θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν το καυτό θέμα του δημοσίου χρέους τους. Ένα χρέος το οποίο, σε ορισμένες χώρες, ξεπερνά το 150% του ΑΕΠ τους. Συνεπώς, είναι επείγουσα η διεθνής συνεργασία για τη διαχείριση του αναδυόμενου νέου κρατισμού και της πολιτικής του σημασίας.

Αυτός είναι ο ρόλος του G20, τα μέλη του οποίου αντιπροσωπεύουν το 85% του παγκοσμίου ΑΕΠ. Στο Πίτσμπουργκ, όπου συναντήθηκαν οι ηγέτες των χωρών αυτών, εκπόνησαν ύστερα από πολλές μυστικές διαβουλεύσεις ένα νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών στην παγκόσμια οικονομία.

Ζητήθηκε έτσι από τις μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, να μειώσουν τα ελλείμματά τους και από τις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τις εξαγωγές. Επίσης, η σύνοδος του G20 ανακοίνωσε μία σκληρή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των φορολογικών παραδείσων και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

«Βλέπουμε τα πρώτα σημάδια αισιοδοξίας για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάκαμψης», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας, Timothy Geithner. «Μπορώ να πω με βεβαιότητα, με βάση τις συνομιλίες μου με ξένους υπουργούς Οικονομικών και κεντρικούς τραπεζίτες, ότι υπάρχει μία κοινή δέσμευση να δουλέψουμε μαζί για να στηρίξουμε την ανάπτυξη».

Για το θέμα των μπόνους στον τραπεζικό τομέα, ύστερα από γαλλο-γερμανικές πιέσεις οι είκοσι ηγέτες κάλεσαν τα τραπεζικά ιδρύματα να διασφαλίσουν ότι οι πληρωμές των μπόνους δεν θέτουν σε κίνδυνο την ικανότητά τους να διαθέτουν επαρκή κεφάλαια έναντι μελλοντικών ζημιών. Προώθησαν, έτσι, πρόταση για παρέμβαση των εθνικών ρυθμιστικών αρχών, προκειμένου να ελέγχουν τη «δεξαμενή» των μπόνους στα τραπεζικά ιδρύματα ως ποσοστό των εσόδων τους, αν δεν διατηρείται αυτή η ισορροπία. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν συμφώνησαν για την επιβολή κυρώσεων σε ιδρύματα που δεν συμμορφώνονται.

Τέλος, οι ηγέτες του G20 επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να μην αποσύρουν τα έκτακτα μέτρα στηρίξεως της παγκόσμιας οικονομίας μέχρι να εξασφαλισθεί η ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη στην οποία ο ρόλος των ασιατικών χωρών θα είναι και ο σημαντικότερος στη διεθνή σκηνή, γεγονός που ήδη μεταφράζεται με σημαντικές μεταβολές στον αριθμό των ψήφων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Η παρούσα κρίση χρειαζόταν, λοιπόν. Πρώτον, για λόγους μιας παγκόσμιας οικονομικο-πολιτικής διακυβέρνησης και, δεύτερον, για να τεθεί, στο μέτρο του δυνατού, υπό μερικό έλεγχο η λειτουργία του καπιταλισμού. Στο Πίτσμπουργκ αποφασίστηκε, δηλαδή, η επανίδρυση του καπιταλισμού με περισσότερο αυστηρά πολιτικά κριτήρια. Τη συνέχεια θα τη ζήσουμε τους μήνες και τα χρόνια που έρχονται.

naftemporiki

Τη "χρυσή" ευκαιρία... κυνηγούν οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτου


Τη "χρυσή" ευκαιρία... κυνηγούν οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτου


Με πυξίδα τα ανοιχτά ακόμη “τραύματα” που προκάλεσε στην αγορά ακινήτων και στην ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη η δυσμενής χρηματοπιστωτική συγκυρία, κατά τον περασμένο χειμώνα, θα πορευθούν οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων τη χρονιά αυτή, όπως επισημαίνουν στο Capital.gr στελέχη της ελληνικής κτηματαγοράς.

"Δεδομένου ότι η οικονομική κρίση συμπληρώνει περίπου ένα χρόνο, οι υποψήφιοι κάτοχοι ακινήτων είναι περισσότερο ΄διαβασμένοι΄, γνωρίζουν τί τους περιμένει και πλέον αναζητούν τις ευκαιρίες” σημειώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του τμήματος οικιστικής ανάπτυξης της Δανός/BNP Paribas Real Estate, κ. Χρήστος Μπελεσιώτης.

Την ίδια στιγμή, οι τάσεις που επικρατούν μέχρι στιγμής στην αγορά ακινήτων είναι η στροφή προς τα μεταχειρισμένα σπίτια, οι συγκρατημένης αξίας πράξεις αγοραπωλησίας και η στάση αναμονής. Τουλάχιστον έως ότου το νέο κυβερνητικό σχήμα ξεκαθαρίσει τις... προθέσεις του σχετικά με ζητήματα, όπως το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, οι ημιυπαίθριοι χώροι, οι φόροι γονικής παροχής και κληρονομιάς.

Οι τιμές, ωστόσο, των οικιστικών ακινήτων δεν έχουν υποχωρήσει σημαντικά, δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες τους δε βιάζονται να τα πουλήσουν, περιμένοντας τον ανοδικό κύκλο της οικονομίας. “Σε πείσμα όσων υποστήριζαν ότι οι τιμές των ακινήτων στη χώρα μας θα υποχωρήσουν δραματικά, όπως συνέβη στη Βρετανία, την Ιρλανδία ή την Ισπανία, τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου είναι αποκαλυπτικά. Δεν σημειώθηκε δηλαδή παρά μία μικρή πτώση στις τιμές, η οποία δεν ξεπέρασε το 5%” αναφέρει ο κ. Μπελεσιώτης.

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που κάνουν λόγο για πτώση της τάξης του 4,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2009 στην Αττική, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα ένα χρόνο πριν. Όπως εξηγούν παράγοντες του real estate, σε αντίθεση με τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, η ελληνική αγορά είναι ανώριμη και παρουσιάζει ιδιότυπα χαρακτηριστικά, με τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης να μην επηρεάζουν σημαντικά την αξία γης.

Παράλληλα, το μεταχειρισμένο σπίτι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιλογών των υποψήφιων αγοραστών, ενώ μεγάλο είναι το απόθεμα που δημιουργούν οι νεόδμητες κατοικίες που έχουν μείνει... στο ράφι. Παράλληλα, όπως κατατείνουν κτηματομεσίτες, λόγω της κρίσης η απόφαση για αγορά στέγης μετατίθεται χρονικά, καθώς η κρίση επιτείνει το κλίμα εργασιακής ανασφάλειας. Αυτή είναι και μία από τις βασικές αιτίες για τις οποίες μολονότι οι τράπεζες χορηγούν ευκολότερα δάνεια και τα διατραπεζικά επιτόκια δανεισμού στην ευρωζώνη (euribor) βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, το αγοραστικό ενδιαφέρον καταγράφει χαμηλές ταχύτητες.

Από την άλλη, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών, κ. Γιάννης Ρεβύθης, “σημαντική κίνηση καταγράφεται στις πράξεις αγοράς πρώτης κατοικίας, οι οποίες χρηματοδοτούνται με στεγαστικό δάνειο, του οποίου το 25% εγγυάται το δημόσιο”. Όπως τονίζει, “η συνάντηση της νέας κυβέρνησης με τους τραπεζίτες θα είναι κρίσιμης σημασίας, αφού οι τράπεζες είναι οι στυλοβάτες της αγοράς ακινήτων”.

Δείτε πιο κάτω αναλυτικούς πίνακες με τιμές ανά περιοχή.

http://www.capital.gr/related_files/realestate_021009.xls

capital.gr

Θα ανοίξει η Alpha Bank το χορό των αυξήσεων;


Θα ανοίξει η Alpha Bank το χορό των αυξήσεων;


Χωρίς σημαντικές εξελίξεις στο θέμα των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται το τελευταίο τρίμηνο του έτους στην ελληνική τραπεζική αγορά, καθώς μέχρι στιγμής με εξαίρεση την Alpha Bank καμία άλλη ελληνική τράπεζα δεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αυξήσει τα κεφάλαια της με μετρητά.

Για την ακρίβεια ο επικεφαλής του ομίλου της Alpha Bank, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι δεν σχεδιάζεται θέμα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Ωστόσο, δεν είχε αποκλείσει κάτι τέτοιο στην περίπτωση που διεθνώς οι αγορές «ηρεμήσουν». Τώρα λοιπόν και με δεδομένο ότι οι αγορές "πάνε καλά" δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τις επόμενες εβδομάδες και πάντως το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις, ενώ τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν όλο και πιο πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στόχος του ομίλου θα είναι μεταξύ άλλων και η επιστροφή του ποσού των 950 εκατ. που έλαβε ως κρατική ενίσχυση μέσω του πακέτου των 28 δισ. ευρώ.

Τους τελευταίους μήνες οι ξένοι θεσμικοί έχουν πυκνώσει την παρουσία τους, στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου με τελευταία την Fidelity, η οποία κατέχει το 2,5% των μετόχων της τράπεζας, ποσοστό που εξαγόρασε προ ημερών με τίμημα 115.000.000 ευρώ. Μετά από αυτές τις εξελίξεις η μεγαλύτερη εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων γίνεται πλέον ο τέταρτος μεγαλύτερος μέτοχος στην Alpha μετά την οικογένεια και το ίδρυμα Κωστόπουλου που ελέγχουν το 13%-14% και ακολουθούν το ολλανδικό fund ΑΒP που κατέχει το 5% (μέσο κόστος κτήσης 21,8 ευρώ) και το Fund Paramount του Κατάρ που κατέχει το 4% (κόστος κτήσης 18 ευρώ). Αυτή την στιγμή οι ξένοι κατέχουν περίπου το 40% των μετόχων του ομίλου συνολικής αξίας 1,920 δισ. ευρώ.

Πάντως, με το πέρασμα του χρόνου οι συνθήκες εντός των οποίων θα κληθούν οι ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου διαφοροποιούνται καθώς η μια μετά την άλλη ευρωπαϊκές τράπεζες ανακοινώνουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου αντλώντας κεφάλαια που ίσως υπερβούν τα 100 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές. Για παράδειγμα προ ημερών η Γαλλική BNP-Paribas ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4,3 δισ. ευρώ σχεδιάζοντας να επιστρέψει τα κεφάλαια που έχει λάβει από το γαλλικό δημόσιο. Η ιταλική UniCredit ανακοίνωσε ότι θα συγκεντρώσει 4 δισ. ευρώ από πώληση νέων μετοχών στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ και η Intesa Sanpaolo δήλωσε ότι θα εκδώσει έως 1,5 δισ. ευρώ σε υβριδικά ομόλογα Tier. Επιπρόσθετα όμως πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες προχωρούν σε συγκέντρωση κεφαλαίων προκειμένου να προχωρήσουν σε αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας που έλαβαν. Έτσι για παράδειγμα η βρετανική Lloyds Banking Group εξετάζει να αντλήσει κεφάλαια από τους μετόχους σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάρτησή της από την κυβέρνηση, ενώ ο Ολλανδικός κολοσσός της Aegon άντλησε νέα κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ με στόχο να μειώσει κατά το ένα τρίτο, το ποσό των 3 δισ. ευρώ που χρωστάει στην ολλανδική κυβέρνηση. Τέλος και η ING Group σχεδιάζει να πουλήσει έως και 8 δισ. ευρώ σε στοιχεία του ενεργητικού "το συντομότερο δυνατό" για να μειώσει τη βοήθεια ύψους 10 δισ. ευρώ που έλαβε τον Οκτώβριο του 2008.

capital.gr

Βρετανία: Νέα αύξηση των τιμών κατοικίας


Βρετανία: Νέα αύξηση των τιμών κατοικίας



Αύξηση παρουσίασαν οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία για πέμπτο συνεχή μήνα τον Αύγουστο, υποδηλώνοντας πως η αγορά έχει αρχίσει να σταθεροποιείται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nationwide, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,9% σε μηνιαία βάση, έναντι ανόδου 0,7% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές. Τον Αύγουστο είχαν ενισχυθεί κατά 1,4%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2008 που δεν καταγράφουν πτώση. Η μέση τιμή κατοικίας διαμορφώθηκε στις 161.816 στερλίνες.

«Η περαιτέρω αύξηση των τιμών κατοικίας είναι σε αντιστοιχία με τις βελτιώσεις σε μια ευρεία γκάμα οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεικτών τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide, Μάρτιν Γκαμπάουερ.


naftemporiki

ΗΠΑ: «Βουτιά» 23% στις πωλήσεις αυτοκινήτων

ΗΠΑ: «Βουτιά» 23% στις πωλήσεις αυτοκινήτων


Πτώση 23% εμφάνισαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, με τη General Motors και την Chrysler να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών – οι οποίες αγωνίζονται να διατηρήσουν τη δυναμική τους μετά την έξοδο από το καθεστώς χρεοκοπίας – υποχώρησαν κατά 45% και 42%, αντίστοιχα. Μικρότερη μείωση, της τάξης του 5%, εμφάνισαν οι πωλήσεις της Ford της μοναδικής αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας που απέφυγε την πτώχευση.

Η κάμψη των πωλήσεων κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου έρχεται σε αντίθεση με τη μεγάλη αύξηση του αμέσως προηγούμενου μήνα, ως αποτέλεσμα του σύντομου προγράμματος απόσυρσης παλαιών οχημάτων και των επιδοτήσεων για την αγορά αυτοκινήτου.

Πέρα από τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, πτωτικά κινήθηκαν και οι πωλήσεις των ιαπωνικών εταιρειών στις ΗΠΑ. Οι πωλήσεις της Honda Motor μειώθηκαν κατά 20%, της Toyota σχεδόν κατά 13% και της Nissan κατά 7%.

Αντιθέτως, κερδισμένη από την ύφεση στις ΗΠΑ βγήκε η Hyundai Motor, η οποία είδε το μερίδιό της στην αγορά να αυξάνεται και τις πωλήσεις της να ενισχύονται το Σεπτέμβριο κατά 27%.

naftemporiki

Απώλειες 2,5% στο Τόκιο

Απώλειες 2,5% στο Τόκιο


Στα χαμηλά διμήνου υποχώρησε σήμερα ο ιαπωνικός δείκτης, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 2,5% στις 9.731,87 μονάδες.

Σημαντικός παράγοντας της πτώσης ήταν η δημοσίευση στοιχείων που έχουν τροφοδοτήσει τις ανησυχίες σχετικά με τη δυναμική της επικείμενης ανάκαμψης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρνητική ήταν, επίσης, η επίδραση της ανατίμησης του γεν για τις εξαγωγικές εταιρείες, όπως η Tokyo Electron.

Πτώση 2,4% σημείωσε και ο διευρυμένος δείκτης Topix, ο οποίος έκλεισε στις 874,67 μονάδες.

naftemporiki

ΔΝΤ: Αρνητική αναθεώρηση για ανάπτυξη


ΔΝΤ: Αρνητική αναθεώρηση για ανάπτυξη



Σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για το ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας προέβη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση «World Economic Outlook». Σε αντίθεση, το ΔΝΤ αναμένει ανάκαμψη της ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η οικονομία στην Κύπρο θα συρρικνωθεί κατά 0,5% έναντι της προηγούμενης που έκανε λόγο για ανάπτυξη 0,3% φέτος. Για το 2010, αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 0,8% έναντι 1,1% που αναμενόταν προηγουμένως.

Όσον αφορά το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών ως επί το ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει φέτος στο 10% και τον επόμενο χρόνο στο 9,8%.

Για το ποσοστό της ανεργίας, η εκτίμηση παραμένει η ίδια για φέτος (5,6%) ενώ για το 2010 εκτιμάται να φθάσει στο 5,9% από 5,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, αναμένεται να ανέλθει το 2009 στο +0,4% από +0,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση και το 2010 στο +1,2% από +1,4% που αναμενόταν προηγουμένως.

Πάνω οι εκτιμήσεις για παγκόσμια οικονομία

Παρά την αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την Κύπρο, το ΔΝΤ προέβη σε αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη. Ο Διεθνής Οργανισμός εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% το 2010, από 2,5% που είχε προβλέψει τον Ιούλιο. Τα αντίστοιχα ποσοστά για ΗΠΑ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στο 1,5% και 0,3% αντίστοιχα.

Όσον αφορά το τρέχον έτος, ο Διεθνής Οργανισμός προβλέπει μικρότερη συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας από ό,τι ανέμενε τρεις μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα στην έκθεσή του κάνει λόγο για συρρίκνωση 1,1% το 2009 από 1,4% προηγουμένως. Για την ευρωζώνη αναμένει φέτος συρρίκνωση της ανάπτυξης κατά 4,2%, από 4,8% που είχε προβλέψει τον Ιούλιο.

Για την Ελλάδα, αναμένεται ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,8% φέτος και κατά 0,1% το 2010 ενώ η ανεργία αναμένεται να ανέλθει στο 9,5% το 2009 και το 10,5% τον επόμενο χρόνο.

stockwatch.com.cy

Απολύσεις ρεκόρ στις επιχειρήσεις

Απολύσεις ρεκόρ στις επιχειρήσεις


Νέο ιστορικό ρεκόρ ανεργίας κατέγραψαν καλοκαιριάτικα τα κοντέρ της Eurostat στην Κύπρο, θέτοντας εκ νέου σε συναγερμό την κυβερνητική μηχανή, αφού οι εκτιμήσεις είναι ότι τα χείριστα για τους εργαζόμενους έπονται. Το ποσοστό των ανέργων έφθασε τον Αύγουστο το 5,6% των εργαζόμενων, παρουσιάζοντας αύξηση 0,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο και 2,1% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο. Αν και η ανεργία στην Κύπρο παραμένει μικρή σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου έφθασε το 9,1%, αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας θα συνεχίσει να επιδεινώνεται φθάνοντας το 6,5% το 2010. Ανησυχία προκαλεί η φετινή χειμερινή τουριστική σεζόν, κατά την οποία πολλά ξενοδοχεία αναμένεται να κλείσουν, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να προσφύγουν στις κοινωνικές ασφαλίσεις για ανεργιακό επίδομα.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε τις 18 χιλ.


Τα δεδομένα που διαμορφώνονται ενισχύουν τις πιέσεις που ασκούνται στο υπουργείο Εργασίας για στήριξη της απασχόλησης.

Σε δηλώσεις της στη StockWatch, η αρμόδια υπουργός Σωτηρούλα Χαραλάμπους, τόνισε ότι πέραν των μέτρων που βρίσκονται σε εξέλιξη, το υπουργείο προωθεί και άλλα μέτρα που βασίζονται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος είναι η στήριξη για συγκράτηση θέσεων εργασίας και ο δεύτερος στήριξη για ένταξη ανέργων σε θέσεις εργασίας.

Όπως ανέφερε, «υπάρχει εισήγηση από το υπουργείο για επιδότηση των επιχειρήσεων που θα προσλαμβάνουν ανέργους, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και σχέδιο για στήριξη των επιχειρήσεων που πλήγηκαν από την οικονομική κρίση».

Στα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, περιλαμβάνεται το επίδομα κατάρτισης αντί επιδόματος ανεργίας κυρίως για τη ξενοδοχειακή βιομηχανία που θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο. Επίσης, περιλαμβάνεται η αύξηση της επιδότησης από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού στα €1600 από €900 όσων επιχειρήσεων προσλαμβάνουν άτομα για εκπαίδευση και κατάρτιση.

Στόχος του υπουργείου, τόνισε η κα. Χαραλάμπους, «είναι να μην υπάρχουν απολύσεις αλλά στήριξη της απασχόλησης. Επανέλαβε πάντως ότι η μακροχρόνια ανεργία είναι σε πολύ χαμηλά ποσοστά».

Το θέμα της ανεργίας απασχολεί επίσης κόμματα και οργανώσεις που εισηγήθηκαν τις τελευταίες μέρες αριθμό πρόσθετων μέτρων για αντιμετώπισή της. Ο ΔΗΣΥ προτείνει τη μερική αξιοποίηση του Ταμείου Πλεονάζοντος Προσωπικού, την καταβολή εκ μέρους της κυβέρνησης των κοινωνικών ασφαλίσεων νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ως κίνητρο εργοδότησης τους, την αξιοποίηση των σχετικών οριζόντιων και κάθετων ευρωπαϊκών κονδυλίων και την επαναξιολόγηση των σχεδίων νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας που προσφέρονται έτσι ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά και να απευθύνονται σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων.


Το ΔΗΚΟ προτείνει την προσωρινή αναστολή της συνεισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που αφορά μισθό νεο-προσληφθέντα για εταιρείες που εργοδοτούν προσωπικό μεταξύ της περιόδου Νοεμβρίου 2009 - Νοεμβρίου 2010. Εισηγείται ακόμα την προσωρινή αναστολή της συνεισφοράς στο Ταμείο Πλεονασμού (1.2% του μισθού) και στο Ταμείο Επαγγελματικής Κατάρτισης (0.5% του μισθού) για εταιρείες που εργοδοτούν προσωπικό μεταξύ της περιόδου Νοεμβρίου 2009 - Νοεμβρίου 2010.

Περαιτέρω προτείνει την εισαγωγή του θεσμού του «μερικώς εργαζομένου» σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας όπου καταγράφονται μαζικές απολύσεις, όπως οι κατασκευές και ο τουρισμός.

Η ΠΕΟ προωθεί πρόταση για επιδοτήσεις στα ξενοδοχεία για να μένουν ανοικτά το χειμώνα, ενώ η ΟΕΒ εισηγείται τη χρησιμοποίηση μέρους αποθεματικού του Ταμείου Πλεονάζοντος προσωπικού για επιχορήγηση επιχειρήσεων.

stockwatch.com.cy

AIG Media Backgrounder: How Much Does AIG Owe the Government?


AIG Media Backgrounder: How Much Does AIG Owe the Government?

NEW YORK--(BUSINESS WIRE)--In response to continuing confusion regarding the amount of assistance AIG has received from the government and the amount it must repay, AIG provides the following facts:

The U.S. government has provided support to AIG in several forms: direct equity investments in AIG, loans to AIG, the extension to AIG of a mostly untapped equity capital facility, access to a commercial paper funding facility1 and loans to special purpose entities formed by the Federal Reserve Bank of New York (FRBNY). The loans to these special purpose entities are to be repaid by those entities, and not by AIG, from the proceeds of the assets owned by those entities.

The Breakdown:

LOANS TO AIG, INCLUDING INTEREST AND FEES: $38.8 billion

DETAIL: The FRBNY has provided AIG a revolving credit facility of up to $60 billion for a five-year period. The US GAO reported on September 21, 2009 that as of September 2, 2009, AIG owed $38.8 billion under the FRBNY Facility, including accrued compounding interest and fees.


EQUITY CAPITAL: $44.8 billion

DETAIL: The U.S. Treasury Department invested $41.6 billion in AIG preferred stock through its TARP program. The U.S. Treasury has also provided a commitment of up to $29.835 billion in connection with the issuance of additional TARP equity, of which, AIG has drawn $3.2 billion.


NOTE: AIG and the FRBNY have agreed that AIG will issue to the FRBNY preferred interests in special purpose vehicles holding equity in certain AIG subsidiaries in exchange for a reduction in the outstanding debt under the FRBNY facility. When these transactions close, AIG’s debt to the FRBNY will be reduced by a total of $25 billion.


ADDITIONAL GOVERNMENT FUNDS PROVIDED FOR THE BENEFIT OF AIG
In the last quarter of 2008, the FRBNY created two financing entities (Maiden Lane II and Maiden Lane III) and made loans totaling approximately $44 billion to these entities which used the funds to purchase value-impaired assets from AIG and its counterparties.

Maiden Lane II received $19.5 billion and used the funds to purchase residential mortgage-backed securities (RMBS) held in connection with AIG’s securities lending program. In addition to principal repayments, the FRBNY receives interest on the loan at LIBOR plus 1% (paid by proceeds from the RMBS assets). The GAO report notes that as of September 2, 2009, this loan has a balance of $16.9 billion.

Maiden Lane III received $24.3 billion and used the funds to purchase collateralized debt obligations (CDOs) from counterparties to AIG Financial Products Corp. (AIGFP), an AIG subsidiary related to credit default swap contracts written by AIGFP, in connection with the termination of such CDS. In addition to principal repayments, the FRBNY receives interest on the loan at LIBOR plus 1% (paid by proceeds from the CDOs). The GAO report notes that as of September 2, 2009, this loan has a balance of $20.2 billion.

SUMMARY:

TOTAL AUTHORIZED ASSISTANCE: $182.3 BILLION (AS REPORTED IN THE GAO REPORT)

TOTAL OUTSTANDING ASSISTANCE $120.7 BILLION (AS REPORTED IN THE GAO REPORT)

OUTSTANDING DEBT AND EQUITY BALANCE REQUIRING REPAYMENT FROM AIG: $83.6 BILLION (AS REPORTED IN THE GAO REPORT)2

Further detail is available at www.AIG.com.

1 In October 2008, the Fed created a Commercial Paper Funding Facility (CPFF) to provide a liquidity backstop to U.S. issuers of commercial paper. AIG’s participation in the CPFF is on the same terms and conditions as other companies that participate in this program. Under the CPFF, the Fed purchases commercial paper from participating AIG affiliates. Proceeds from the issuance of the commercial paper are being used to refinance AIG’s outstanding commercial paper as it matures and meet other working capital needs.

2 The difference between the $83.6 billion to be repaid by AIG and the $120.7 billion in outstanding assistance is due from the Maiden Lane entities.

businesswire.com

Today's Calendar (U.S.)


8:30 AM
Employment Situation
Dept of Labor


10:00 AM
Factory Orders
Dept of Commerce

Goldman Sachs Changes U.S. Jobs Forecast to Show Larger Cuts


Goldman Sachs Changes U.S. Jobs Forecast to Show Larger Cuts

Oct. 1 (Bloomberg) -- Goldman Sachs Group Inc. today said the economy probably lost more jobs in September than it previously anticipated, citing “disappointing” economic data including the number of people receiving jobless benefits.

Payrolls probably fell by 250,000 workers last month rather than the 200,000 Goldman had previously estimated, chief U.S. economist Jan Hatzius said in a note to clients.

Hatzius said declines in the Monster Worldwide Inc.’s index of online help-wanted ads, the Institute for Supply Management’s factory employment gauge and consumers’ assessments of the labor market from the Conference Board’s confidence survey prompted the change. Additionally, the total number of people receiving jobless benefits, including those getting extended benefits, remains elevated, he said.

The median estimate of economists surveyed by Bloomberg News projects the economy lost 175,000 jobs last month, compared with 216,000 in August. The economy has lost about 6.9 million jobs since the recession began in December 2007.

Last month, Goldman projected a 250,000 drop in payrolls for August, exceeding figure reported by the Labor Department. On Aug. 6, Goldman lowered its forecast for July payroll losses to 250,000 from a prior 300,000 projection, putting it in line with the government’s initial estimate of 247,000.

bloomberg
Share |