Friday, October 2, 2009

Φθηνότερο το χρήμα

Φθηνότερο το χρήμα


Με ολοένα και πιο ευνοϊκούς όρους δανείζουν τα νοικοκυριά οι εμπορικές τράπεζες, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα δάνεια για στεγαστικούς και καταναλωτικούς σκοπούς συνέχισαν τον Αύγουστο την καθοδική τους πορεία, αν και με κάποια υστέρηση από τις τάσεις που παρατηρούνται διεθνώς. Παρά τις απανωτές μειώσεις που έφεραν τα νέα δανειστικά προϊόντα των τραπεζών και η αναπροσαρμογή των παλιών, το ύψος των στεγαστικών δανείων στην Κύπρο είναι το δεύτερο ψηλότερο της ευρωζώνης, παραμένοντας «εγκλωβισμένο» στο σχετικά ψηλό κόστος που επωμίζονται οι τράπεζες για προσέλκυση καταθέσεων.

Η μείωση των επιτοκίων είναι πιο εμφανής στα στεγαστικά δάνεια. Μέσα σε ένα μήνα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων περιορίστηκαν στο 5,53% έναντι 5,81% που ήταν τον Ιούλιο (-0,28%) και 6,40% τον περσινό Αύγουστο. Από το Φεβρουάριο όταν το επιτόκιο έφθασε στο ψηλό επίπεδο του 7,06%, τα επιτόκια υποχώρησαν κατά 153 μονάδες βάσης.

Τα στοιχεία δείχνουν πως η Κύπρος ακολουθεί τις τάσεις που δημιουργούνται στην ευρωζώνη με χρονική υστέρηση κάποιων μηνών.

Παρά τη μείωση που υπάρχει στα εγχώρια επιτόκια, ο μέσος ευρωπαίος δανείζεται σήμερα για στεγαστικούς σκοπούς με ευνοϊκότερους όρους.

Το ύψος του επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Αύγουστο του 2009 στο 4,05% από 4,02% τον Ιούλιο και 5,69% τον περσινό Αύγουστο. Από τον Οκτώβριο του 2008 τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στην ευρωζώνη παρουσιάζουν μείωση κατά 165 μονάδες βάσης και μειώθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς από ότι στην Κύπρο.

Με βάση τα στοιχεία, η Κύπρος είναι η δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην ευρωζώνη μετά την Σλοβακία (6,02%).

Καταναλωτικά

Στα καταναλωτικά δάνεια, επίσης παρατηρείται μείωση των επιτοκίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων στην Κύπρο μειώθηκε τον Αύγουστο στο 7,62% από 7,86% τον Ιούλιο (-0,24%) και 8,21% τον περσινό Αύγουστο.

Στην ευρωζώνη, τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων αυξήθηκαν τον Αύγουστο του 2009 στο 8,13% από 8,02% τον Ιούλιο και 8,95% τον όγδοο μήνα του 2008.

Οι τράπεζες ευελπιστούν ότι η έκδοση τριετών ομολόγων από την κυβέρνηση προς το τέλος του έτους και η άμεση προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου στη βουλή θα τους επιτρέψει να προβούν σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων. Ανησυχούν ωστόσο για την πορεία των καταθετικών επιτοκίων που σε αντίθεση με τις τάσεις που παρατηρούνται στην Ευρώπη παρουσιάζουν μικρή άνοδο τους τελευταίους μήνες, εν μέρει λόγω του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ εμπορικών τραπεζών και συνεργατικών ιδρυμάτων.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |