Tuesday, February 8, 2011

Κίνα: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%


Κίνα: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%

ΠΕΚΙΝΟ (Dow Jones) – Την αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού και καταθέσεων κατά 0,25% από την Τετάρτη αποφάσισε η κεντρική τράπεζα της Κίνας στο πλαίσιο περιορισμού της ρευστότητας και του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, η People΄s Bank of China σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως θα αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού ενός έτους σε γουάν στο 6,06% από 5,81% και το αντίστοιχο των καταθέσεων σε 3% από 2,75%.

Σημειώνεται πως η Κίνα προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια στις 20 Οκτωβρίου και στις 26 Δεκεμβρίου.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Σε υψηλό τριών ετών ο δείκτης εμπιστοσύνης των μικρών επιχειρήσεων


ΗΠΑ: Σε υψηλό τριών ετών ο δείκτης εμπιστοσύνης των μικρών επιχειρήσεων

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο ο δείκτης εμπιστοσύνης των μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο δείκτης που καταρτίζει η National Federation of Independent Business αυξήθηκε 1,5 μονάδες στις 94,1 μονάδες, επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο από το Δεκέμβριο του 2007. Αξίζει να σημειωθεί πως η πτωτική πορεία, η οποία ήταν η μεγαλύτερη από την ύφεση του 1929, τελείωσε τον Ιούνιο του 2009.

Σύμφωνα με την έρευνα οι ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων ανησυχούν για τις πωλήσεις παρά την αύξηση κατά 4,4% που σημειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο

Περίπου το 22% εκ των 2.144 που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν πως σχεδιάζουν δαπάνες στο μέλλον, το 11% προχώρησε προσλήψεις κατά μέσο όρο 2,8 εργαζομένων και το 15% σε απολύσεις κατά μέσο όρο 2,9 εργαζομένων.


source: capital.gr

Goldman Sachs: “Bullish” για τις ευρωπαϊκές τράπεζες για πρώτη φορά μετά από 16 μήνες


Goldman Sachs: “Bullish” για τις ευρωπαϊκές τράπεζες για πρώτη φορά μετά από 16 μήνες

“Αγοράστε ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές” συστήνει στους επενδυτές για πρώτη φορά μετά από 16 μήνες η Goldman Sachs.


Αντίθετα, ο οίκος διατηρεί επιφυλακτική στάση απέναντι στην αγορά των ομολόγων καθώς, όπως εκτιμά “οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα κατορθώσουν να λύσουν το πρόβλημα της κρίσης χρέους”.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι τράπεζες σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα οδήγησαν τον σχετικό δείκτη του πρακτορείου σε άνοδο της τάξης του 16% από τον περασμένο Νοέμβριο. Ειδικότερα, η μετοχή της ισπανικής Banco Santander έχει καταγράψει κέρδη 23% ενώ η ιταλική UniCredit έχει ενισχυθεί κατά 28%.


source: reporter.gr

UBS: Αύξηση 7% στα τριμηνιαία κέρδη


UBS: Αύξηση 7% στα τριμηνιαία κέρδη

Αύξηση 7% εμφάνισαν τα κέρδη της UBS το τέταρτο τρίμηνο του 2010, με τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας να προσελκύει νέα κεφάλαια από τους πλούσιους πελάτες της για δεύτερο κατά σειρά τρίμηνο.

Τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν στα 1,29 δισ. ελβετικά φράγκα (1,35 δισ. δολάρια) από 1,21 δισ. φράγκα το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Οι αναλυτές τα ανέμεναν υψηλότερα, στα 1,35 δισ. φράγκα κατά μέσο όρο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Όσβαλντ Γκρούεμπελ, έχει προσλάβει νέους μάνατζερ και περισσότερους από 1.700 στελέχη στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής από τότε που ανέλαβε τα ηνία της ελβετικής τράπεζας το 2009.

Οι πλούσιοι πελάτες της τράπεζας πρόσθεσαν νέα κεφάλαια ύψους 6,1 δισ. φράγκων το τελευταίο τρίμηνο του 2010, καθώς συνεχίστηκαν οι εισροές νέων κεφαλαίων από την Αμερική και την Ελβετία.

Οι αποσύρσεις κεφαλαίων από τις μονάδες διαχείρισης πλούτου διαμορφώθηκαν στα 251,6 δισ. φράγκα τους 27 μήνες μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, καθώς οι απώλειες από την πιστωτική κρίση, η λήψη οικονομικής βοήθειας από την κυβέρνηση και η έρευνα των αμερικανικών αρχών για υπόθεση φοροδιαφυγής έπληξαν το κλίμα, τόσο στο προσωπικό της UBS όσο και στην πελατεία της.

Οι μετοχές της UBS έχουν αυξηθεί κατά 14% φέτος στη Ζυρίχη, έναντι ανόδου 17% που έχουν σημειώσει οι μετοχές της Credit Suisse της Νο2 τράπεζας της Ελβετίας.

source: naftemporiki.gr

Fitch: Αναμένει πτώση τιμών 15% στο ελληνικό real estate


Fitch: Αναμένει πτώση τιμών 15% στο ελληνικό real estate


Οι τιμές στο ελληνικό real estate αναμένεται να υποχωρήσουν 15% στα επόμενα δύο χρόνια, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων καθιστούν πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση των στεγαστικών δανείων από τους πιστούχους, που έχουν ήδη πληγεί από τα μέτρα λιτότητας, σχολιάζει η Fitch Ratings.

«Φαίνεται ότι η αύξηση στον αριθμό των καθυστερούμενων πληρωμών, θα αρχίσει να καταλήγει σε περισσότερα defaults στη διάρκεια του επομένου έτους», αναφέρουν οι αναλυτές της Fitch Ratings, Aksel Etingu και Peter Dossett.

Η αναλογία των δανείων που δεν έχουν εξυπηρετηθεί για περισσότερο από τρεις μήνες, αυξήθηκε στο 2,7% το Δεκέμβριο από το 0,9% πριν από ένα χρόνο, τόνισαν.

Τα χαμηλότερα επιτόκια έχουν βοηθήσει τους ιδιοκτήτες κατοικιών να αποπληρώνουν τα χρέη τους, κρατώντας την πτώση του δείκτη τιμών-κατοικιών στην Ελλάδα στο 4,3% από το υψηλό του 2008.

Η Fitch ανακοίνωσε πως αναμένει ο δείκτης να υποχωρήσει περαιτέρω 15% στα επόμενα δύο χρόνια, καθώς το euribor ολισθαίνει.

«Οι κυβερνητικές προσπάθειες για τον έλεγχο και τη μείωση του δημοσίου χρέους, αναμένεται ακόμη να έχουν μεγάλη επίπτωση στα επίπεδα των καθυστερούμενων πληρωμών», αναφέρουν οι δύο αναλυτές.



source: capital.gr

Αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη της χρήσης η Toyota


Αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη της χρήσης η Toyota


Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη στο σύνολο της χρήσης, προχώρησε η Toyota Motor, καθώς οι πωλήσεις στις αναπτυσσόμενες αγορές υπερέβησαν τις προσδοκίες της εταιρείας.

Τα καθαρά κέρδη αναμένεται να διαμορφωθούν στα 490 δισ. γιεν (5,95 δισ. δολάρια) στο δωδεκάμηνο που λήγει στις 31 Μαρτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση για 350 δισ. γιεν.

Μάλιστα, το ποσό είναι υψηλότερο και από την εκτίμηση των αναλυτών του Bloomberg, που κυμαίνεται στα 470 δισ. γιεν.

Η Toyota ακολουθεί το παράδειγμα της Honda Motor, αυξάνοντας τις εκτιμήσεις για τα κέρδη καθώς η οικονομική ανάπτυξη στην Ασία δίνει ώθηση στις πωλήσεις, βοηθώντας την αυτοκινητοβιομηχανία να ανακάμψει από την επίδραση της ανάκλησης των αυτοκινήτων.

Ακόμη, οι πωλήσεις της Toyota στην περιοχή, εκτός της Ιαπωνίας, αυξήθηκαν 24% το Δεκέμβριο. Ωστόσο, για το γ΄ τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 39% στα 93,6 δισ. γιεν.



source: capital.gr

Πορτογαλία: Τιμολόγηθηκε το 5ετές ομόλογο, άνω των €7 δισ. οι προσφορές


Πορτογαλία: Τιμολόγηθηκε το 5ετές ομόλογο, άνω των €7 δισ. οι προσφορές

Στις 160 μονάδες βάσης επί των midswaps, όπως αναμενόταν, τιμολόγησε η Πορτογαλία το πενταετές ομόλογο των 3,5 δισ. ευρώ. Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, το βιβλίο εντολών έκλεισε με προσφορές άνω των 7 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 160 λογαριασμούς.

Το 32% των προσφορών προήλθε από τις τράπεζες, το 29% από διαχειριστές κεφαλαίων και το 26% από ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία. Επιπλέον, το 31% των προσφορών προήλθε από την Πορτογαλία ενώ το 23% από τη Βρετανία.

Σημειώνεται πως η τιμή είναι κατά 15 έως 20 μονάδες βάσης μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της δευτερογενούς αγοράς.

Βασικοί ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Barclays Capital, BNP Paribas S.A., Caixa-Banco De Investimento, Deutsche Bank AG, HSBC Holdings PLC και Morgan Stanley.


source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Αύξηση λιανικών πωλήσεων 2,7% τον Ιανουάριο


Μ. Βρετανία: Αύξηση λιανικών πωλήσεων 2,7% τον Ιανουάριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Οι λιανικές πωλήσεις στην Μ. Βρετανία ανέκαμψαν από την επηρεασμένη από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες πτώση τον Ιανουάριο, σημειώνοντας ανάπτυξη με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από το Μάρτιο του περασμένου έτους.

Αυτό συνάδει με στοιχεία από άλλες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα, που συνολικά έδειχναν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε εκ νέου στο ξεκίνημα του 2011, έχοντας συρρικνωθεί στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Οι λιανικές πωλήσεις ενδέχεται να ενισχύσουν τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια σύντομα, αν και μία τέτοια κίνηση συνεχίζει να συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Το British Retail Consortium δημοσίευσε τη μηνιαία του δημοσκόπηση σήμερα και ανακοίνωσε ότι η αξία των πωλήσεων των καταστημάτων που λειτουργούν τουλάχιστον ένα χρόνο σημείωσε αύξηση 2,3% έναντι του Ιανουαρίου του 2010, ενώ η αξία των πωλήσεων σε όλα τα καταστήματα ενισχύθηκε 4,2% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Η ανάκαμψη ήταν ισχυρότερη των προσδοκιών, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για αύηξηση πωλήσεων 1,0%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Και η αύξηση συνέβη παρά την αύξηση των φόρων στις 4 Ιανουαρίου, στο 20,0% από 17,5%.

Ωστόσο, το BRC προειδοποίησε για την υπερβολικά θετική ανάγνωση των στοιχείων, σημειώνοντας ότι τον Ιανουάριο του 2010, οι πωλήσεις ήταν αδύναμες λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης, όπως ήταν και το Δεκέμβριο του 2010, όταν υποχώρησαν 0,3%.

«Η ανάπτυξη του Ιανουαρίου δέχτηκε ώθηση από μία σχετικά μικρή σε διάρκεια αλλά ισχυρή έκρηξη της αγοράς προϊόντων, εκτός των τροφίμων, στις αρχές του μήνα», τόνισε ο Stephen Robertson, γενικός διευθυντής του BRC.

Και το BRC προειδοποίησε την κυβέρνηση έναντι των όποιων περαιτέρω μέτρων που θα πλήξουν την αγοραστική δύναμη στον προϋπολογισμό της 23ης Μαρτίου.

«Η αντιστροφή τάσης στην καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι σημαντικός παράγοντας για την αντιστροφή τάσης στην οικονομία», σημείωσε ο Robertson. «Μία σειρά πιέσεων επιβαρύνει τους καταναλωτές. Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση δεν πρέπει να προσθέσει και άλλες».

Στο τρίμηνο έως τον Ιανουάριο, οι συνολικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 2,7% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, με τις πωλήσεις τροφίμων να αυξάνονται 3,9% και οι πωλήσεις εκτός των τροφίμων κατά 1,9%.
Η δημοσκόπηση του BRC κάλυπτε την περίοδο από 2 Ιανουαρίου και 29 Ιανουαρίου.





source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Συνεχίζει υποτονικά η αγορά κατοικίας τον Ιανουάριο


Μ. Βρετανία: Συνεχίζει υποτονικά η αγορά κατοικίας τον Ιανουάριο


Αμετάβλητες παρέμειναν σε γενικές γραμμές οι τιμές κατοικιών στη Μ. Βρετανία τον Ιανουάριο καθώς τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές παρέμειναν στο περιθώριο λόγω της αβεβαιότητας αναφορικά με το outlook για την οικονομία και τα στεγαστικά δάνεια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Royal Institution of Chartered Surveyors.

«Οι βασικοί παράγοντες της δραστηριότητας στην αγορά παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος τον Ιανουάριο, πολύ λιγότερο όμως από το Δεκέμβριο», τόνισε ο Ian Perry, εκπρόσωπος του RICS. «Η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της απασχόλησης, σε συνδυασμό με την έλλειψη στεγαστικών χορηγήσεων, ειδικότερα για την αγορά πρώτης κατοικίας συνεχίζει να επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα συναλλαγών».

Το ισοζύγιο του RICS, που μετρά το ποσοστό των πρακτόρων που κάνουν λόγο για αύξηση των τιμών σε σχέση με αυτούς που κάνουν λόγο για πτώση των τιμών, ενισχύθηκε στο -31 τον Ιανουάριο από -39 το Δεκέμβριο, που είναι η ισχυρότερη μέτρηση από τον Ιούλιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για -38, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

source: capital.gr
Share |