Wednesday, January 12, 2011

ΗΠΑ: 1,1% αύξηση των τιμών εισαγωγών


ΗΠΑ: 1,1% αύξηση των τιμών εισαγωγών

Αυξήθηκαν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ 1,1% το Δεκέμβριο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Οι τιμές για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν 4,1% το Δεκέμβριο, ενώ οι τιμές για τις εισαγωγές εξαιρουμένων των καυσόμων αυξήθηκαν 0,3%. Τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου δικαίωσαν τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών σε έρευνα του MarketWatch. Οι τιμές εισαγωγών αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω 1,5% το Νοέμβριο του 2010.

source: reporter.gr

Beige Book: Με μετριοπαθείς ρυθμούς η ανάκαμψη των ΗΠΑ


Beige Book: Με μετριοπαθείς ρυθμούς η ανάκαμψη των ΗΠΑ

Συνεχίστηκε και το στο τέλος του 2010 η ανάκαμψη στην αμερικανική οικονομία σύμφωνα με τα στοιχεία της Φαιάς Βίβλου (Beige Book) της Fed που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στα οποία διαφάνηκε και η σταθεροποίηση στη αμερικανική αγορά εργασίας.
Η ανάκαμψη των ΗΠΑ συνεχίστηκε με μετριοπαθείς ρυθμούς καθώς η βελτίωση των συνθηκών στην μεταποίηση και τον λιανικό κλάδο αντισταθμίζεται από τη συνεχιζόμενη αδυναμία στην αγορά των ακινήτων και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Ώθηση στην ανάπτυξη έδωσε η βελτιωμένη εικόνα που κατέγραψαν οι κλάδοι της μεταποίησης και του λιανεμπορίου. Στο αντίποδα, χρηματοοικονομικός κλάδος και real estate συνέχισαν να ασκούν πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

source: reporter.gr

Επιτυχημένη η πορτογαλική δημοπρασία- Κάτω του 7% το επιτόκιο


Επιτυχημένη η πορτογαλική δημοπρασία- Κάτω του 7% το επιτόκιο

Θετική ήταν η έκβαση της πορτογαλικής δημοπρασίας, εξέλιξη που προεξοφλούσε ήδη από νωρίς το ανοδικό ράλι των αγορών. Στο κρίσιμο αυτό τεστ για τη χώρα, την ώρα που εντείνονται οι φήμες για προσφυγή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, αντλήθηκαν 1,25 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, το πορτογαλικό δημόσιο άντλησε 599 εκατ ευρώ, εκδίδοντας ομόλογα λήξης 2020, με επιτόκιο κάτω του 7% και συγκεκριμένα στο 6,719%, από 6,806% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία. Στο 3,2 ο συντελεστής κάλυψης. Επίσης, αντλήθηκαν 650 εκατ ευρώ, μέσω δημοπρασίας ομολόγων λήξης 2014, με επιτόκιο 5,396% (από 4,041% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία) και συντελεστή κάλυψης 2,6 (από 2,8).

source: reporter.gr

Goldman Sachs: Αναμένει ράλι 18% του S&P το 2011


Goldman Sachs: Αναμένει ράλι 18% του S&P το 2011

Στις 1.500 μονάδες με ράλι 18% μέσα στο 2011, βλέπει τον S&P 500 η Goldman Sachs, η πιο κερδοφόρα επενδυτική τράπεζα της Wall Street, ενώ θεωρεί ότι και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα θα έχουν μια «αξιοπρεπή» χρονιά.

«Έχουμε μια εκτίμηση πολύ πιο θετική σε σχέση με τις συγκλίνουσες, αναφορικά με το πόσο μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομία, προτού αυτή η ανάπτυξη δημιουργήσει υψηλότερο πληθωρισμό και επιτόκια», αναφέρει ο Jan Hatzius, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για τις ΗΠΑ.

«Εάν δεν έχουμε κάνει λάθος, η πιο πιθανή πορεία είναι ένα αξιοπρεπές περιβάλλον για την αγορά ομολόγων και ένα πολύ καλό περιβάλλον για τα χρηματιστήρια», επισημαίνεται.

Ο S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 12% πέρυσι, διαμορφούμενος στο υψηλότερο επίπεδο από την χρεοκοπία της Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008, καθώς η Fed διοχετεύει 600 δισ. δολάρια στην οικονομία και ο πρόεδρος Barack Obama επεκτείνει το πρόγραμμα περικοπής φόρων.

Ο δείκτης έχει σημειώσει αντίστοιχη άνοδο μόλις δύο φορές στη διάρκεια της δεκαετίας, ύψους 23% το 2009 και 26% το 2003.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού


ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Ιανουαρίου σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας Ενέργειας, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 2,154 εκατ. βαρέλια στα 333,112 εκατ. βαρέλια διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση κατά 0,5 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 5,081 εκατ. βαρέλια στα 223,227 εκατ. βαρέλια ενώ αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 1,3 εκατ. βαρέλια.

Τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 2,652 εκατ. βαρέλια στα 164,759 εκατ. βαρέλια ενώ αναλυτές έκαναν λόγο άνοδο κατά 0,6 εκατ. βαρέλια.

Τέλος η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων υποχώρησε στο 86,4% από 88% την προηγούμενη εβδομάδα.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Τρίτη διαδοχική άνοδος στις τιμές εισαγωγών το Δεκέμβριο


ΗΠΑ: Τρίτη διαδοχική άνοδος στις τιμές εισαγωγών το Δεκέμβριο

Άνοδο για τρίτο διαδοχικό μήνα σημείωσαν το Δεκέμβριο οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, οι τιμές των αγαθών που εισάγονται στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έναντι 1,5% το Νοέμβριο και ενώ αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο των τιμών κατά 1,3%.


Η μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση στις τιμές προήλθε εν μέρει από τις αυξημένες τιμές στα πετρελαϊκά προϊόντα που σημείωσαν άλμα 3,7% σε μηνιαία βάση και 13,7% σε ετήσια ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,4% και 2,7% αντίστοιχα.

Σε ετήσια βάση οι τιμές εισαγωγών σημείωσαν άνοδο 4,8% το Δεκέμβριο



source: capital.gr

Goldman Sachs: Υποβάθμιση σύστασης από J.P. Morgan Cazenove


Goldman Sachs: Υποβάθμιση σύστασης από J.P. Morgan Cazenove

Στην υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της Goldman Sachs Group σε “neutral” από “overweight” προχώρησε η J.P. Morgan Cazenove αναφέροντας πως προτιμά τις ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες έναντι των ανταγωνιστών τους στις ΗΠΑ.

Σε έκθεσή του ο αναλυτής Kian Abouhossein αναφέρει πως η υποβάθμιση της Goldman υπόκειται σε αξιολόγηση καθώς η μετοχή έχει υπεραποδώσει των ανταγωνιστών της περίπου κατά 17% από τον Ιούλιο.

Επιπλέον, αναφέρει πως η Goldman αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να έχει τις μεγαλύτερες ζημιές από τις νέες ρυθμίσεις στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και του κανόνα Volcker, γεγονός που θα περιορίσει την ικανότητα των επενδυτικών τραπεζών στις ίδιες συναλλαγές.



source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Εμπορικό έλλειμμα-ρεκόρ το Νοέμβριο


Μ. Βρετανία: Εμπορικό έλλειμμα-ρεκόρ το Νοέμβριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Έλλειμμα-ρεκόρ στο εμπορικό της ισοζύγιο κατέγραψε το Νοέμβριο η Μ. Βρετανία, καθώς και οι εξαγωγές αλλά και οι εισαγωγές αναρριχήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή καταγραφής των μεγεθών το 1980, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας, ONS.

Αναλυτικότερα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών διευρύνθηκε στα 8,7 δισ. στερλίνες, από το αναθεωρημένο μέγεθος των 8,6 δισ. στερλίνων τον Οκτώβριο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του DowJonesNewswiresανέμεναν ότι το έλλειμμα θα συρρικνωθεί στα 8,3 δισ. στερλίνες. Τα στοιχεία του Οκτωβρίου τοποθετούσαν αρχικά το έλλειμμα στα 8,5 δισ. στερλίνες.

Οι εξαγωγές αγαθών ενισχύθηκαν σε ποσοστό 4,1% από τον Οκτώβριο στο ιστορικό υψηλό των 23,6 δισ. στερλίνων στο εξεταζόμενο διάστημα, σύμφωνα με την ONS. Ωστόσο και οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 3,4% στο επίπεδο-ρεκόρ των 32,4 δισ. στερλίνων, με ώθηση κυρίως από τις εισαγωγές πετρελαίου, αεροσκαφών και τμημάτων αεροσκαφών από το εξωτερικό.

Το έλλειμμα στις εμπορικές συναλλαγές με μη ευρωπαϊκές χώρες συρρικνώθηκε στα 5 δισ. στερλίνες το Νοέμβριο από 5,1 δισ. στερλίνες τον Οκτώβριο, με τους οικονομολόγους να το τοποθετούν στα 4,8 δισ. στερλίνες. Το έλλειμμα όμως στο εμπόριο με τις χώρες της Ε.Ε. διευρύνθηκε στα 3,7 δισ. στερλίνες από 3,5 δισ. στερλίνες τον Οκτώβριο.

Το συνολικό εμπορικό έλλειμμα της Μ. Βρετανίας διευρύνθηκε στα 4,1 δισ. στερλίνες το Νοέμβριο από 4 δισ. στερλίνες τον προηγούμενο μήνα, παρά τη διατήρηση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο υπηρεσιών στα 4,6 δισ.
στερλίνες.



source: capital.gr

Ευρωζώνη: Επιτάχυνση της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο


Ευρωζώνη: Επιτάχυνση της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)— Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε περισσότερο των προσδοκιών το Νοέμβριο στα 16 κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ, συνεχίζοντας τη σταθερή πορεία της ανάπτυξης και παγιώνοντας τη θέση του βιομηχανικού κλάδου στη μηχανή της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1,2% το Νοέμβριο από τον Οκτώβριο, όπως ανέφερε η Eurostat. Σημειώνεται πως η αύξηση ήταν αρκετά μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των οικονομολόγων για άνοδο της τάξης του 0,5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Επιπλέον, ήταν υψηλότερη από την αύξηση κατά 0,7% που σημειώθηκε τον Οκτώβριο.

Σε ετήσιους όρους, η παραγωγή ενισχύθηκε κατά 7,4%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 5,8% άνοδο καθώς και την αύξηση του 7,1% του Οκτωβρίου. Το μέγεθος του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκε ανοδικά από την αρχική εκτίμηση του 6,9%.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη θέση του βιομηχανικού κλάδου ως «μηχανή ανάπτυξης» στην Ευρωζώνη, αντισταθμίζοντας την αδυναμία στην εγχώρια κατανάλωση. Την περασμένη εβδομάδα, η Eurostat, επεσήμανε πως η συρρικνωμένη καταναλωτική δαπάνη αποτελεί βασικό παράγοντα της καθοδικής της αναθεώρησης της οικονομικής ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου του 2010 στο 0,3% από τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Τα μεγέθη είναι ακόμα μια απόδειξη της έντονης διάστασης μεταξύ των ισχυρών και των αδύναμων κρατών της ζώνης. Ενώ η παραγωγή αυξήθηκε ετησίως σε 14 από τα 16 κράτη-μέλη, υποχώρησε στην Ελλάδα κατά 8%, ενώ οι μικρότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Ισπανία κατά 2,3% και στην Πορτογαλία κατά 0,7%.




source: capital.gr

Γερμανία: Ανάπτυξη 3,6% της οικονομίας το 2010


Γερμανία: Ανάπτυξη 3,6% της οικονομίας το 2010


Με τον ισχυρότερο ρυθμό μετά την ενοποίηση της χώρας, αναπτύχθηκε η οικονομία της Γερμανίας το 2010, ωθούμενη από τις εξαγωγές και τις αυξανόμενες επενδύσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Αναλυτικά, το γερμανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 3,6% το 2010, έπειτα από κάμψη κατά 4,7% το 2009. Σημειώνεται πως αυτή η αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από το 1992 που ξεκίνησαν τα ενοποιημένα στοιχεία της χώρας, ωστόσο έναντι των εκτιμήσεων των οικονομολόγων για αύξηση 3,7% διαμορφώθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα.

Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,5% το 2010, σύμφωνα με τον αριθμό των ημερών εργασίας του χρόνου.

Οικονομολόγοι, ωστόσο, επισημαίνουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει φέτος στο 2,5% εξαιτίας του αδύναμου outlook των εξαγωγών.

Στα επιμέρους στοιχεία, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές ενισχύθηκαν 13% και 14,2% αντίστοιχα.

Η ιδιωτική κατανάλωση σημείωσε άνοδο 0,5%, ενώ οι επενδύσεις σε εξοπλισμό και μηχανήματα ενισχύθηκαν κατά 9,4%.

Τέλος, ο κρατικός προϋπολογισμός, εμφάνισε έλλειμμα 3,5% του ΑΕΠ το 2010, έπειτα από έλλειμμα 3% το 2009.


source: capital.gr
Share |