Wednesday, January 12, 2011

Μ. Βρετανία: Εμπορικό έλλειμμα-ρεκόρ το Νοέμβριο


Μ. Βρετανία: Εμπορικό έλλειμμα-ρεκόρ το Νοέμβριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Έλλειμμα-ρεκόρ στο εμπορικό της ισοζύγιο κατέγραψε το Νοέμβριο η Μ. Βρετανία, καθώς και οι εξαγωγές αλλά και οι εισαγωγές αναρριχήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή καταγραφής των μεγεθών το 1980, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας, ONS.

Αναλυτικότερα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών διευρύνθηκε στα 8,7 δισ. στερλίνες, από το αναθεωρημένο μέγεθος των 8,6 δισ. στερλίνων τον Οκτώβριο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του DowJonesNewswiresανέμεναν ότι το έλλειμμα θα συρρικνωθεί στα 8,3 δισ. στερλίνες. Τα στοιχεία του Οκτωβρίου τοποθετούσαν αρχικά το έλλειμμα στα 8,5 δισ. στερλίνες.

Οι εξαγωγές αγαθών ενισχύθηκαν σε ποσοστό 4,1% από τον Οκτώβριο στο ιστορικό υψηλό των 23,6 δισ. στερλίνων στο εξεταζόμενο διάστημα, σύμφωνα με την ONS. Ωστόσο και οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 3,4% στο επίπεδο-ρεκόρ των 32,4 δισ. στερλίνων, με ώθηση κυρίως από τις εισαγωγές πετρελαίου, αεροσκαφών και τμημάτων αεροσκαφών από το εξωτερικό.

Το έλλειμμα στις εμπορικές συναλλαγές με μη ευρωπαϊκές χώρες συρρικνώθηκε στα 5 δισ. στερλίνες το Νοέμβριο από 5,1 δισ. στερλίνες τον Οκτώβριο, με τους οικονομολόγους να το τοποθετούν στα 4,8 δισ. στερλίνες. Το έλλειμμα όμως στο εμπόριο με τις χώρες της Ε.Ε. διευρύνθηκε στα 3,7 δισ. στερλίνες από 3,5 δισ. στερλίνες τον Οκτώβριο.

Το συνολικό εμπορικό έλλειμμα της Μ. Βρετανίας διευρύνθηκε στα 4,1 δισ. στερλίνες το Νοέμβριο από 4 δισ. στερλίνες τον προηγούμενο μήνα, παρά τη διατήρηση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο υπηρεσιών στα 4,6 δισ.
στερλίνες.



source: capital.gr

No comments:

Share |