Friday, April 1, 2011

ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός δείκτης του ISM


ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός δείκτης του ISM


Καλύτερα των εκτιμήσεων αποδείχθηκαν τα στοιχεία για τον κλάδο της μεταποίησης στις ΗΠΑ παρά την μικρή υποχώρηση της δραστηριότητας το Μάρτιο.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI που καταρτίζει το Institute for Supply Management διαμορφώθηκε στις 61,2 μονάδες το Μάρτιο από 61,4 μονάδες το Φεβρουάριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 61 μονάδες.

Ο μεταποιητικός κλάδος συμπλήρωσε το Μάρτιο 20 διαδοχικούς μήνες επέκτασης της δραστηριότητας του, ενώ το Φεβρουάριο είχε αναρριχηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2004.

Ο δείκτης των νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 63,3 μονάδες το Μάρτιο από 68,0 μονάδες το Φεβρουάριο, ενώ ο δείκτης παραγωγής ενισχύθηκε στις 69,0 μονάδες από 66,3 μονάδες.

Ο δείκτης απασχόλησης διολίσθησε στις 63,0 μονάδες από 64,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης αποθεμάτων διαμορφώθηκε στις 47,4 μονάδες από 48,8. Τέλος ο δείκτης των τιμών αυξήθηκε στις 85,0 μονάδες από 82 τον προηγούμενο μήνα υποδεικνύοντας ενίσχυση των πιέσεων στις τιμές.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 11 ετών οι κατασκευαστικές δαπάνεςτο Φεβρουάριο


ΗΠΑ: Σε χαμηλό 11 ετών οι κατασκευαστικές δαπάνεςτο Φεβρουάριο


Πτώση για τρίτο διαδοχικό μήνα σημείωσαν οι κατασκευαστικές δαπάνες το Φεβρουάριο στις ΗΠΑ διαμορφούμενες στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1999.


Ειδικότερα, οι δαπάνες υποχώρησαν 1,4% στα 760,56 δισ. δολ. σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν άνοδο 0,2%. Οι δαπάνες του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν στο -1,8% από το -0,7% ενώ το Δεκέμβριο είχαν υποχωρήσει 3,2%.

Οι δαπάνες για κατοικίες μειώθηκαν 3,8% στα 237,38 δισ. δολ. ενώ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία είχαν ενισχυθεί 3,5%. Οι δαπάνες για τις υπόλοιπες κατασκευές, όπως για δρόμους, εκκλησίες, νοσοκομεία και κτίρια γραφείων μειώθηκαν 0,2%.


source: capital.gr

Πορτογαλία: Υποβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες από Fitch


Πορτογαλία: Υποβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες από Fitch

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας κατά τρεις βαθμίδες προχώρησε η Fitch Ratings.


Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε "BBB-" από "A-" και της βραχυπρόθεσμης σε "F3" από "F2" διατηρώντας τις σε Rating Watch Negative (RWN). Ο οίκος επίσης επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του Country Ceiling σε "AAA".


“Το μέγεθος της υποβάθμισης αντανακλά την ανησυχία της Fitch πως η εξωτερική στήριξη της χώρας είναι λιγότερη πιθανή βραχυπρόθεσμα έπειτα από τη χθεσινή ανακοίνωση για τη διεξαγωγή εκλογών στις 5 Ιουνίου,” αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

“Η Fitch χαρακτήρισε την έγκαιρη εξωτερική στήριξη ως βασικό καταλύτη για τις αξιολογήσεις όταν υποβάθμισε τη χώρα σε "A-" στις 24 Μαρτίου. Ο οίκος θεωρεί την εξωτερική στήριξη απαραίτητη για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της δημοσιονομικής προσαρμογής και τις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις της χώρας καθώς και για την εξασφάλιση της χρηματοδοτικής της θέσης.

Επιπλέον, η σημαντική ανοδική αναθεώρηση των μεγεθών για το χρέος και το έλλειμμα του 2010 (92,4% και 8,6% του ΑΕΠ) έχει επιδεινώσει το δημοσιονομικό προφίλ της χώρας και υπογραμμίζει το μέγεθος των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση για τη δημοσιονομική προσαρμογή.


S&P: Υποβαθμίζει σε BBB+ την αξιολόγηση της Ιρλανδίας

Σε BBB+ από A- υποβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιρλανδίας η Standard & Poor΄s, ενώ διατήρησε σταθερό το outlook.Η S&P αποδίδει την υποβάθμιση στο ενδεχόμενο επιβολής αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους της Ιρλανδίας για την είσοδο της χώρας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2013, καθώς και στο γεγονός ότι ο μηχανισμός θα έχει προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων χρεογράφων χαμηλής εξασφάλισης (senior unsecured) της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Το σταθερό outlook, προσθέτει ο οίκος, "αντανακλά την άποψη μας ότι οι υποθέσεις που ενσωματώνονται στα stress tests του ιρλανδικού τραπεζικού κλάδου είναι ισχυρά" και επίσης στο γεγονός ότι το καθαρό κόστος από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών "βρίσκεται εντός του εύρους των εκτιμήσεων, αν και στην ανώτερη κλίμακα".

Προειδοποιεί η Fitch

Η Fitch Ratings προειδοποίησε σήμερα ότι ενδεχομένως να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης "BBB+" της Ιρλανδίας. Ο οίκος επικαλείται τα αδύναμα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη το δ΄ τρίμηνο και το αυξανόμενο κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα. Όπως σημειώνει η Fitch, οι παραπάνω παράγοντες ενδεχομένως να οδηγήσουν το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ "σημαντικά πάνω από την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου για κορύφωση του χρέους στο 103% του ΑΕΠ".


source: capital.gr

Ρωσία: Στο 4,5% ο ρυθμός ανάπτυξης το δ΄ τρίμηνο


Ρωσία: Στο 4,5% ο ρυθμός ανάπτυξης το δ΄ τρίμηνο

Στο 4,5% διαμορφώθηκε ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων αυξήθηκαν και οι εταιρείες ενίσχυσαν τις επενδύσεις τους για να ικανοποιήσουν την άνοδο της εγχώριας ζήτησης.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της χώρας Dmitry Medvedev έχει θέσει ως στόχο η ανάπτυξη να φτάσει το 10% την επόμενη πενταετία επιτυγχάνοντας ρυθμούς ανάλογους με τις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία.


source: capital.gr
Share |