Friday, January 23, 2009

Κέρδη 6,4% για το αργό- Στο +9% σε επίπεδο εβδομάδας

Κέρδη 6,4% για το αργό- Στο +9% σε επίπεδο εβδομάδας

Με κέρδη έκλεισε τελικά η τιμή του αργού, αφού τα μέτρα φοροαπαλλαγών που εξετάζονται από τον Μ. Ομπάμα, δημιούργησαν ελπίδες για τόνωση της ζήτησης στις ΗΠΑ. Σημαντική επίδραση στην αντιστροφή του κλίματος είχε και η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ ότι θα προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής ώστε να εξαντληθούν τα αποθέματα τα οποία κατά 4 εβδομάδες αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.Το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου έκλεισε στα 46,47 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας κέρδη 6,4%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τα 42 δολάρια, σημειώνοντας διαρκή πτώση. Σε επίπεδο εβδομάδας το αργό έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 9%. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ βρέθηκε στα 47,16 δολάρια το βαρέλι, με ανοδο 3,9%.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια τη μέρα, μετά τη σύσταση του οργανισμού για αύξηση της τιμής του πετρελαίου, όπως δήλωσε χθες ο αλγερινός υπουργός πετρελαίου.

Οι νέοι στόχοι παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, παρόλα αυτά το καρτέλ είναι αναγκασμένο να προχωρήσει στη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής στην ιστορία του, για μια ακόμη φορά. Η επόμενη συνάντησή του είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου.

REPORTER.GR

Harley-Davidson: Περικοπές 70% στο εργατικό δυναμικό το 2009

Harley-Davidson: Περικοπές 70% στο εργατικό δυναμικό το 2009

Περικοπές 1.100 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η Harley-Davidson, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου, τα οποία κατέδειξαν σημαντική πτώση στην κερδοφορία κατά 74%.Σημειώνεται ότι η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπές περίπου 70% του εργατικού της δυναμικού αυτόν τον χρόνο.

REPORTER.GR

Κριτική στάση Ομπάμα για τις τράπεζες που σπαταλούν το πακέτο των 700 δις.

Κριτική στάση Ομπάμα για τις τράπεζες που σπαταλούν το πακέτο των 700 δις.

Κριτική στάση απέναντι στις αμερικανικές τράπεζες κράτησε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καθώς όπως είπε ορισμένες από αυτές που πήραν μέρος στην κυβερνητική βοήθεια δεν διαχειρίστηκαν με τον ορθότερο τρόπο τα κεφάλαια.
Στο πλαίσιο συναντήσεων του με ηγέτες του Κογκρέσου σήμερα στο Λευκό Οίκο, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι τραπεζικά στελέχη που χρησιμοποίησαν τα χρήματα των φορολογούμενων για να ανακαινίσουν τα γραφεία τους, ο Ομπάμα τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αναθεώρησης του τρόπου διαχείρισης των κεφαλαίων του πακέτου ενίσχυσης ύψους 700 δισ. δολ.

Ο νέος πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι το «πακέτο διάσωσης» για το οποίο οι διαβουλεύσεις στο Κογκρέσο συνεχίζονται θα είναι μόνο το ένα σκέλος μιας ευρύτερης βοήθειας, ενώ σημείωε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί «γρήγορα και επιθετικά» για την στήριξη της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

REPORTER.GR

Νέο πακέτο 275 δις. από τη Γερουσία με φοροελαφρύνσεις

Νέο πακέτο 275 δις. από τη Γερουσία με φοροελαφρύνσεις
18:24 - 23 Ιανουάριος 2009
Ένα νέο οικονομικό πακέτο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται φορολογικές ελαφρύνσεις της τάξεως των 275 δις. δολαρίων ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Γερουσίας Max Baucus billion in tax cuts, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στις εταιρίες που ασχολούνται με τις ανανεώσιμες ενέργειες, το οδικό δίκτυο και τον κλάδο υγείας. Στο νέο πακέτο που ανακοίνωσε η Γερουσία περιλαμβάνονται φορολογικά κίνητρα συνολικού ύψους 30 δις. δολαρίων για την απασχόληση στις εταιρίες που ασχολούνται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ακόμη δίνει τη δυνατότητα σε μικρές επιχειρήσεις να διαγράψουν περισσότερα ενεργητικά. Συμπεριλαμβάνει ακόμη μέτρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις κατασκευές σχολείων, στα οικοδομικά έργα και την ιατρική τεχνολογία πληροφορικής και περικοπές 500 εκατ. δολαρίων για ιδιώτες.

«Η χώρα έχει δεχθεί οικονομικό πλήγμα και το Κογκρέσο πρέπει να δράσει τολμηρά τώρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης», σημείωσε ο Baucus. Το πακέτο συμπεριλαμβάνει ακόμη ένα πρόγραμμα 180 δις. δολαρίων για επιδόματα υγείας και ανεργίας, καθώς και άλλων δαπανών προκειμένου να βοηθηθούν οι πολιτείες.

REPORTER.GR

ΥΠΕΜΠ: Φθηνότερο ρεύμα το Φεβρ.

ΥΠΕΜΠ: Φθηνότερο ρεύμα το Φεβρ.


Ουσιαστικές μειώσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος στους λογαριασμούς του Φεβρουαρίου, ανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Εμπορίου ανέμενε και αναμένει περαιτέρω μειώσεις στις τιμές του ψωμιού και του γάλακτος και θα αναμένει μειώσεις στα καύσιμα εάν οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού παραμείνουν στο σημερινό επίπεδο ή μειωθούν περαιτέρω.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί o κ. Πασχαλίδης σημείωσε ότι «το τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος στους λογαριασμούς που θα πάρουν οι καταναλωτές το Φεβρουάριο θα είναι αισθητά μειωμένο σε σύγκριση με το τιμολόγιο του προηγούμενου λογαριασμού».

Καύσιμα

Σε παρατήρηση πως μετά την άνοδο στις λιανικές τιμές των καυσίμων ακολούθησε νέα πτώση στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου, ο υπουργός Εμπορίου εξήγησε πως όταν «μιλούμε για αργό πετρέλαιο, πρέπει να κατανοούμε ότι στην Κύπρο δεν έχουμε διυλιστήριο, αγοράζουμε καθαρά καύσιμα και ως εκ τούτου οι αυξομειώσεις στις τιμές παίρνουν χρόνο».

«Όταν οι τιμές διεθνώς ανεβαίνουν μετά από παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος οι τιμές ανεβαίνουν και λιανικώς στην Κύπρο και σε όλες τις χώρες, σε κάποιες χώρες νωρίτερα από άλλες για διάφορους λόγους, όπως τα διυλιστήρια, τις αποστάσεις, τα αποθέματα και τη μεθοδολογία που ακολουθείται», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι «παρακολουθούμε στενά τις τιμές διεθνώς, παρακολουθούμε και ελέγχουμε τα τιμολόγια στις αφίξεις νέων φορτίων και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την αρχική μας δέσμευση, να ελέγχουμε τα τιμολόγια και εκεί που νιώθουμε ότι υπάρχει περιθώριο μειώσεων, ή οτιδήποτε άλλο, κάνουμε τις υποδείξεις και εάν χρειαστεί, όπως έγινε στην περίπτωση του υγραερίου, εκδίδουμε διατάγματα καθορισμού οροφής στις τιμές».

Ανέφερε ακόμα πως «εφόσον συνεχισθεί η καθοδική πορεία στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, σίγουρα σε κάποιο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν και μειώσεις στις λιανικές τιμές στην Κύπρο».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο πρατηριούχοι τον κατήγγειλαν στην ΕΠΑ ότι ήρθε σε συνεννόηση με εταιρείες πετρελαιοειδών, ο κ. Πασχαλίδης είπε πως δεν μίλησε με καμιά εταιρεία «και είναι λίγο γελοίο να θεωρούν ότι θα μιλήσω ή θα συμφωνήσω με οποιαδήποτε εταιρεία ή εταιρείες».

«Ως υπουργείο Εμπορίου είμαστε αυτοί που προστατεύουμε τον καταναλωτή από καρτέλ, έτσι δεν θα είμαστε τόσο αφελείς να κάνουμε οι ίδιοι το καρτέλ», πρόσθεσε.

Τιμές προϊόντων

Σχολιάζοντας ακολούθως δημοσιεύματα που επιμένουν ότι υπάρχει σημαντική αύξηση στις τιμές των προϊόντων, ο υπουργός Εμπορίου είπε ότι υπάρχει παρατηρητήριο τιμών για 1.000 προϊόντα, προκαλώντας αυτούς που αναφέρονται σε αυξήσεις να εξετάσουν τις τιμές και των 1.000 αυτών προϊόντων για να διαφανεί ξεκάθαρα πως οι τιμές στο σύνολο τους έχουν πολύ περιορισμένη αύξηση.

Ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε πως σε κάποια προϊόντα οι τιμές αυξήθηκαν πολύ περισσότερο, σε κάποια μειώθηκαν και σε άλλα παρέμειναν οι ίδιες, διευκρινίζοντας ότι «δεν μπορεί να επιλέγεις 10 από τα 1.000 προϊόντα και να παρουσιάζεις γενικές αυξήσεις».

Είπε ακόμα πως ο διεθνώς αναγνωρισμένος δείκτης για τις τιμές των προϊόντων είναι ο δείκτης του πληθωρισμού, προσθέτοντας πως εάν κάθε μήνα που βγαίνει το παρατηρητήριο τιμών υπήρχε 10% στις τιμές των προϊόντων ο πληθωρισμός θα ήταν 1000%.

Επεσήμανε δε πως ο πληθωρισμός ήταν 2% και ενδεχομένως αυτό το μήνα να είναι χαμηλότερος.

Στην παρατήρηση ότι βασικά είδη διατροφής όπως το γάλα και το ψωμί δεν είχαν μειώσεις στις τιμές παρά τις διεθνείς μειώσεις στα σιτηρά και τα καύσιμα, ο υπουργός είπε πως η τιμή του γάλακτος μειώθηκε από 6 μέχρι 9 σεντ το λίτρο, όπως και το ψωμί και όλα τα αρτοποιητικά προϊόντα.

Ταυτόχρονα τόνισε πως σε αυτά τα προϊόντα αναμέναμε και αναμένουμε μεγαλύτερες μειώσεις.

ΕΠΑ

Ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε στην αναμενόμενη απόφαση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) στην έρευνα που διενεργεί για ενδεχόμενη σύσταση καρτέλ από τις εταιρείες πετρελαιοειδών, λέγοντας ότι «αναμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα».

Αφού επεσήμανε ότι η ΕΠΑ είναι ανεξάρτητος θεσμός, πρόσθεσε ότι «είμαστε στο τελικό στάδιο, νομίζω να κάνουμε λίγες εβδομάδες υπομονή για να εκδοθεί απόφαση».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη συμβολή του υπουργείου στην έρευνα, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι το υπουργείο Εμπορίου πιστεύει στη διαφάνεια και σίγουρα εφοδίασε την αρμόδια Επιτροπή με τις διαπιστώσεις που έκανε στο πλαίσιο των διενεργηθέντων ελέγχων.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
334.67 ( -0.40%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
971.57 ( -0.20%)

Όγκος: € 1,593,390

=====================

XAA

FTSE/CySE 20
334.67 ( -0.40%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
971.57 ( -0.20%)

Όγκος: € 1,593,390

=====================

FTSE 100 INDEX 4,052.47 0.24 0.01%
CAC 40 INDEX 2,849.14 -20.48 -0.71%
DAX INDEX 4,178.94 -40.48 -0.96%

=====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 8,077.56 -45.24 -0.56%
S&P 500 INDEX 831.95 4.45 0.54%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,477.29 11.80 0.81%

Aspis Bank: Εγκρίθηκε αμκ 90 εκατ. ευρώ

Aspis Bank: Εγκρίθηκε αμκ 90 εκατ. ευρώ

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Aspis Bank ενέκρινε, μεταξύ άλλων, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά 90.000.000 ευρώ. Η αύξηση θα γίνει με έκδοση εξαγοράσιμων προνομιούχων μετοχών, ονομαστικής αξίας 2,71 ευρώ, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων Μετόχων και θα καλυφθεί από το Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με το πρόγραμμα για τη χρηματοοικονομική του τραπεζικού συστήματος με ανάληψη προνομιούχων μετοχών από το Ελληνικό Δημόσιο ανώτατου ποσού 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αναλυτικά οι αποφάσεις της Συνέλευσης:

Θέμα 1ο: Αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας μέχρι του ποσού των 90.000.000 ευρώ, με κατάργηση του δικαιώματος προτιμήσεως των παλαιών μετόχων, δια της εκδόσεως και διανομής νέων προνομιούχων και εξαγοράσιμων μετοχών, με τιμή έκδοσης 2,71 ευρώ ανά προνομιούχο μετοχή. Επιπλέον αποφασίστηκε ότι σε περίπτωση κατά την οποία η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με την έκδοση εξαγοράσιμων προνομιούχων μετοχών υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου δεν είναι πλήρης, το μετοχικό κεφάλαιο δύναται να αυξάνεται μέχρι το ποσό της κάλυψης.

Θέμα 2ο: Αποφασίστηκε η τροποποίηση των άρθρων 5,6 και 7 του καταστατικού της Τράπεζας για το σκοπό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ώστε να προβλέπεται το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, ο αριθμός των μετοχών καθώς και τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτών.

Θέμα 3ο Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και έκδοση κοινών ή προνομιούχων μετά ψήφου, μετατρέψιμων ή όχι σε κοινές, με ή χωρίς δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων ή με περιορισμό του δικαιώματος αυτού: Ακυρώθηκε η συζήτηση επί του θέματος

Θέμα 4ο Τροποποίηση των άρθρων 5, 6 και 7 του καταστατικού ενόψει της παραπάνω υπό 3 αύξησης μετοχικού κεφαλαίου: Ακυρώθηκε η συζήτηση επί του θέματος

Θέμα 5ο Αποφασίστηκε η σύσταση και ορισμός μελών Επιτροπής Ελέγχου
η οποία θα απαρτίζεται από τουςκκ. Βασίλειο Δαλακίδη, Δημήτριο Γκούμα και Σπύρο Δεσύλλα.

Θέμα 6ο: Δεν υπήρξαν ανακοινώσεις .

REPORTER.GR

Wal-Mart: Εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού στη D&S

Wal-Mart: Εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού στη D&S

Αποδεκτή έγινε η προσφορά της Wal-Mart Stores για την αγορά πλειοψηφικού πακέτου στην εταιρία Distribucion y Servicio D&S, της μεγαλύτερης εταιρίας τροφίμων στη Χιλή. Η εξαγορά αφορά το 58,2% των υφιστάμενων μετοχών της D&S, προσφέροντας το ποσό των 40,8 σεντ ανά μετοχή, ήτοι με πρίμιουμ 37% από την τιμή κλεισίματος των τελευταίων 30 ημερών.

Η εξαγορά αποδεικνύει την υγεία της Wal-Mart συγκριτικά με τους ανταγωνιστές της. «Η συνεργασία με τη with D&S, με τις ισχυρές μάρκες της και τη θέση της στην αγορά λιανικής της Χιλής είναι ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της διεθνούς στρατηγικής της Wal-Mart», σημειώνει ο υποδιευθυντής της Wal-Mart, Craig Herkert.

REPORTER.GR

Αίτηση για πτώχευση από την Qimonda

Αίτηση για πτώχευση από την Qimonda

Αίτηση για πτώχευση κατέθεσε σήμερα η γερμανική κατασκευάστρια επεξεργαστών μνήμης Qimonda, κλάδος της Infineon Technologies, καθώς το «πακέτο» δανείων που συμφώνησε να λάβει τον περασμένο μήνα δεν κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της. «Η αίτηση για πτώχευση οφείλεται στη μεγάλη πτώση των τιμών στα τσιπ RAM, τα οποία παράγει, καθώς και στη μειωμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση που οδήγησαν στην κατάρρευση της οικονομικής θέσης της εταιρίας τους τελευταίους μήνες», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Qimonda.

Η εταιρεία, στην οποία εργάζονται 12.200 άτομα, είχε εξασφαλίσει το Δεκέμβριο δάνεια, συνολικού ύψους 325 εκατ. ευρώ, από την τοπική κυβέρνηση της Σαξονίας, τη μητρική της, Infineon και μια κρατική τράπεζα της Πορτογαλίας, προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση.

Όπως όμως ανακοινώνει η εταιρία, το «πακέτο διάσωσης» δεν κατάφερε να υλοποιηθεί εγκαίρως και να λύσει τα προβλήματα της εταιρείας, παρά τις έντονες, αλλά επίσης πολύ περίπλοκες διαπραγματεύσεις.

REPORTER.GR

Αγωγή κατά 4 τραπεζών για πώληση παραγώγων από το Μιλάνο

Αγωγή κατά 4 τραπεζών για πώληση παραγώγων από το Μιλάνο

Αγωγή κατά τεσσάρων τραπεζών, οι οποίες πούλησαν στην τοπική κυβέρνηση παράγωγα προϊόντα που αντισταθμίζουν καταβολές ομολόγων ύψους 1,7 δισ. ευρώ από το 2005, υπέβαλε η πόλη του Μιλάνου. Tο Μιλάνο έχει υποβάλει μηνύσεις κατά των UBS, Deutsche Bank, JPMorgan Chase και Depfa Bank, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσε που εξέδωσε σήμερα. Η πόλη δεν διευκρινίζει το ύψος της αποζημίωσης που απαιτεί, ενώ εκπρόσωπός της αρνήθηκε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών, από την άλλη πλευρά, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι να σχολιάσουν το θέμα.

Τα παράγωγα χρησιμοποιήθηκαν «ανεπαρκώς» από δανειζόμενους συμπεριλαμβανομένων τοπικών αρχών. Οι χρηματοοικονομικές εταιρίες κατηγορούνται ότι εκμεταλλεύθηκαν την εμπειρία τους και την περιορισμένη κατανόηση των δανειζόμενων σχετικά με τα παράγωγα προϊόντα.

REPORTER.GR

SOS εργολάβων, ζητούν νέα έργα

SOS εργολάβων, ζητούν νέα έργα


Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι εργολάβοι της Πάφου προειδοποιώντας με απότομη αύξηση της ανεργίας στον κλάδο, λόγω της μειωμένης δραστηριότητας τους. Όπως ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Πάφου και μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργοληπτών και Οικοδομών Κύπρου, Αντώνης Πετρίδης, από την οικονομική κρίση έχει επηρεαστεί το 80% των εργοληπτικών εταιρειών, ενώ εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση αναμένεται πως στους επόμενους έξι μήνες θα πληγούν στην ολότητα τους οι εργολήπτες της Πάφου.

Ο κ. Πετρίδης επικαλέστηκε μελέτη του Συνδέσμου που δείχνει ότι οι εργολήπτες αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας, μείωση της κερδοφορίας τους, λειτουργικά προβλήματα και μείωση του κύκλου εργασιών τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 87% των εργοληπτών στην Πάφο πρόκειται να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού τους επόμενους μήνες, και σχεδόν όλοι θα τερματίσουν τις υπεργολαβίες. Ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι ο αριθμός των ανέργων που θα προκύψουν στον κλάδο, μόνο στην Πάφο, θα φθάσει τους 2,5 χιλ. από 667 που είναι σήμερα.

Τα στοιχεία της έρευνας επικαλέστηκε και ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Εργολάβων Οικοδομών, Σώτος Λοής, ο οποίος μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι στην ίδια μοίρα με την Πάφο βρίσκεται και η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου όπου η ανεργία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2009.

«Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση μας βρίσκουν σύμφωνους», ανέφερε, για να συμπληρώσει ωστόσο ότι εάν δεν προχωρήσει αμέσως η υλοποίηση τους το πρόβλημα θα πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις και οι άνεργοι θα ανέλθουν στις 40 χιλ. παγκύπρια».

Παράλληλα, σημείωσε ο κ. Λοής, έχει μειωθεί και ο αριθμός των εργολάβων που παραδοσιακά ελάμβαναν μέρος σε προσφορές έργων.

Ο κ. Λοής κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για πάταξη του φαινομένου των παράνομων εργατών οι οποίοι ανέρχονται στις 15 χιλ. στην οικοδομική βιομηχανία, αλλά και στην πάταξη της αδήλωτης εργασίας.

STOCKWATCH.COM.CY

Σε ύφεση η βρετανική οικονομία

Σε ύφεση η βρετανική οικονομία

Σε ύφεση εισήλθε η βρετανική οικονομία το β' εξάμηνο του 2008, για πρώτη φορά από το 1991, καθώς τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας έδειξαν μείωση του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο κατά 1,5% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο.

Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά τρίμηνο που συρρικνώνεται το βρετανικό ΑΕΠ, μετά τη συρρίκνωση κατά 0,6% το τρίτο τρίμηνο. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη μείωσή του, κατά 1,2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του τέταρτου τριμήνου είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 28 χρόνων.

Στο συναλλαγματικό πεδίο, η στερλίνα [GBP=X] βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 23 ετών σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Η επιβράδυνση έχει επεκταθεί πλέον σε ολόκληρη τη βρετανική οικονομία, από το χρηματοοικονομικό κλάδο έως το λιανικό και το μεταποιητικό κλάδο. Η παραγωγή αυτοκινήτων έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση, ενώ η δραστηριότητα στη στεγαστική αγορά έχει υποχωρήσει καταλυτικά. Οι άνεργοι στη Βρετανία ανέρχονται πλέον στα δύο εκατομμύρια –σε ποσοστό 6,1%- ενώ η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 4,6% το τέταρτο τρίμηνο καταγράφοντας στη μεγαλύτερη μείωση απ΄όλους τους δείκτες.

«Οι περισσότερες υφέσεις είναι επώδυνες», δήλωσε ο οικονομολόγος Ρος Γουόκερ της RBS που διαγράφει το μέλλον με ζοφερά χρώματα: «Δεν υπάρχει ένδειξη άμεσης ανάκαμψης σε κανέναν από αυτούς τους δείκτες. Αναμένουμε συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας για πέντε συνεχή τρίμηνα και άνοδο της ανεργίας στο επίπεδο του 10%».

NAFTEMPORIKI

Συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 2,5% «βλέπει» το ΔΝΤ

Συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 2,5% «βλέπει» το ΔΝΤ

Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας φέτος κατά 2,5% και βραδεία ανάκαμψη το 2010, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του ο,1%, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ .

Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να ανέλθει, φέτος, στο 8,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και στο 9,1%, του χρόνου, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Όπως δήλωσε η ειδικός του οργανισμού για θέματα Γερμανίας, Ασόκα Μόντι, δεν πρόκειται να υπάρξει ταχεία ανάκαμψη, παρά το μεγάλο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης Μέρκελ για την τόνωση της οικονομίας.

NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 7,745.25 -306.49 -3.81%
HANG SENG INDEX 12,578.60 -79.39 -0.63%
CSI 300 INDEX 2,032.68 -11.87 -0.58%

ΕΠΑ: 47 υποθέσεις το Δεκέμβριο

ΕΠΑ: 47 υποθέσεις το Δεκέμβριο


Σαράντα επτά υποθέσεις σε σχέση με τον περί Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμο και τον περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων Επιχειρήσεων Νόμο, εξέτασε η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού το Δεκέμβριο του 2008 και εξέδωσε συνολικά δέκα (10) αποφάσεις.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση δραστηριοτήτων, η Επιτροπή εξέτασε την καταγγελία της εταιρείας Φάρμας Αθανάσης Ολυμπίου & Υίοι Λτδ εναντίον της Συνεργατικής Εταιρείας Πάφου Λτδ (ΣΥ.ΝΕ.ΚΤΗ) σε σχέση με τη διακοπή της προμήθειας φρέσκου γάλακτος από τη ΣΥ.ΝΕ.ΚΤΗ για την περίοδο από την 1/10/2005 μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου 2005. Η Επιτροπή με την απόφασή της έκρινε ότι η ΣΥ.ΝΕ.ΚΤΗ εκμεταλλεύτηκε καταχρηστικά τη σχέση οικονομικής εξάρτησης στην οποία βρισκόταν η εταιρεία Φάρμας Αθανάσης Ολυμπίου & Υίοι Λτδ προς αυτήν, κατά παράβαση του Νόμου και ειδικότερα του άρθρου 6(2) αυτού. Η Επιτροπή έχοντας σταθμίσει όλα τα ενώπιόν της στοιχεία, ομόφωνα κατέληξε να μην επιβάλει πρόστιμο, περιοριζόμενη σε αναγνωριστικές απόψεις μόνο.

Η Επιτροπή, επίσης, εξέτασε δύο αιτήματα εταιρειών για την έκδοση Διαταγμάτων για τη λήψη προσωρινών μέρων, τα οποία δεν έκανε αποδεκτά, καταλήγοντας ότι δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις που επιτάσσει ο Νόμος στο άρθρο 28. Οι δύο αιτήσεις αφορούν:

1. Αίτημα της εταιρείας Primetel Plc εναντίον της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου αναφορικά με τα διεθνή υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα.
2. Αίτημα της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου εναντίον της Hermes Airport Ltd αναφορικά με τη διαχείριση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

Η Επιτροπή, κατά τις εν λόγω συνεδρίες της, αποφάσισε ότι για τις ακόλουθες δύο καταγγελίες που είχαν υποβληθεί ενώπιόν της δεν στοιχειοθετούνται παραβάσεις των διατάξεων του Νόμου:

1. Καταγγελία της εταιρείας Areeba Ltd εναντίον της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου αναφορικά με τα διεθνή τέλη κινητής τηλεφωνίας που είχαν τεθεί σε εφαρμογή την 1/2/2005.

2. Καταγγελία του κ. Ιωάννη Διάκου εναντίον της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, σε σχέση με την προσφορά της ΑΤΗΚ για απόκτηση 295 συσκευών των κινητών Nokia N73 και Nokia 5300 σε όλους τους πελάτες της Cytamobile-Vodafone (προγράμματα συμβολαίου ή προπληρωμένης soeasy).

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή αποφάσισε τον τερματισμό διαφόρων καταγγελιών, είτε λόγω απόσυρσής τους από τους καταγγέλλοντες, αφού προηγουμένως ακολουθήθηκε η νενομισμένη διαδικασία, είτε λόγω του ότι η καταγγελία δεν είχε υποβληθεί νομότυπα σύμφωνα με το άρθρο 35 του Νόμου, είτε λόγω αναρμοδιότητας της Επιτροπής να εξετάσει τα θέματα που είχαν καταγγελθεί.

Σε σχέση με τον περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων Επιχειρήσεων Νόμο, η Επιτροπή εξέδωσε, εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών μια απόφαση που αφορά κοινοποίηση για συγκέντρωση επιχειρήσεων στη βάση του άρθρου 18 του Νόμου, την οποία κήρυξε συμβατή με την ανταγωνιστική αγορά. Η κοινοποίηση αφορά την πράξη συγκέντρωσης των εταιρειών Ivytan A.B. και Q. Med A.B.

Τέλος, σε σχέση με τη γνωστοποίηση της συγκέντρωσης μεταξύ των εταιρειών (i) Vivartia Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρία Προϊόντων Διατροφής και Υπηρεσιών Εστίασης (ii) Αλκμήνη Catering Ανώνυμος Εταιρία Επενδύσεων Εστίασης (iii) Everest Ανώνυμος Εταιρία Συμμετοχών και (iv) Olympic Catering A.E, για την οποία η Επιτροπή είχε αποφασίσει ότι εκ πρώτης όψεως πιθανολογείται παράβαση του άρθρου 13(1)(α) του Νόμου, η Επιτροπή συνεκτιμώντας τις συμπληρωματικές διευκρινήσεις που δόθηκαν εκ μέρους του ομίλου εταιρειών Vivartia, ομόφωνα αποφάσισε ότι εξέλιπαν οι λόγοι πάνω στους οποίους στηρίχθηκε η αρχική της απόφαση και θεώρησε το όλο θέμα ως λήξαν.

STOCKWATCH.COM.CY

Google: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη δ΄ τριμήνου

Google: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη δ΄ τριμήνου


Σε καλύτερα επίπεδα έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Google Inc. για το δ΄ τρίμηνο του έτους, αν και κατέγραψαν σημαντική πτώση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Ειδικότερα, η Google ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη για την περίοδο που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, διαμορφώθηκαν στα 382,4 εκατ. δολ. ή 1,21 δολ. ανά μετοχή από 1,2 δισ. δολ. ή 3,79 δολ. ανά μετοχή το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Παράλληλα, τα έσοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 4,2 δισ. δολ.

Χωρίς να περιλαμβάνονται έκτακτα στοιχεία, η Google ανακοίνωσε ότι τα κέρδη για την περίοδο διαμορφώθηκαν στα 5,10 δολ. ανά μετοχή.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters -χωρίς να περιλαμβάνονται έκτακτα στοιχεία- τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 4,95 δολ. ανά μετοχή με έσοδα της τάξης των 4,1 δισ. δολ.

"Η Google κατέγραψε καλές επιδόσεις κατά το τέταρτο τρίμηνο, παρά το ολοένα και πιο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Eric Schmidt.

CAPITAL.GR

Πιθανό deal 60 δισ. δολ. για Pfizer- Wyeth

Πιθανό deal 60 δισ. δολ. για Pfizer- Wyeth


Σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της αμερικανικής Wyeth φέρεται να βρίσκεται η κορυφαία, βάσει εσόδων, φαρμακοβιομηχανία Pfizer, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας, το ύψος της οποίας μπορεί να αγγίξει τα 60 δισ. δολάρια, είναι βέβαιο πως θα αλλάξει τα δεδομένα στον κλάδο.

Οι δύο εταιρείες ήρθαν πρώτη φορά σε επαφή πριν πολλούς μήνες, ωστόσο η κατάσταση της οικονομίας καθιστά «εύθραυστες» τις διαπραγματεύσεις, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, προσκείμενες στην υπόθεση.

Παράλληλα, ωστόσο, αναφέρεται πως η Pfizer πιθανόν να χρησιμοποιήσει συνδυασμό μετρητών και μετοχών για την εξαγορά.

Σημειώνεται ότι η τιμή της μετοχής της Pfizer έχει απωλέσει 5% της αξίας της τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ της Wyeth έχει σημειώσει άνοδο άνω του 15%.

CAPITAL.GR

Νορβηγία: «Πακέτο» διάσωσης τραπεζών

Νορβηγία: «Πακέτο» διάσωσης τραπεζών

Η Νορβηγία είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που ετοιμάζει «πακέτο» δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τόνωση του τραπεζικού συστήματος, μετά την «ένεση» ρευστότητας 2 δισ. ευρώ που έλαβε η KBC από τη φλαμανδική κυβέρνηση.

Παράλληλα, η Γερμανία ανακοίνωσε τον Οκτώβριο την προώθηση «πακέτου» ύψους 500 δισ. ευρώ, ενώ η Βρετανία δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα εθνικοποιήσει ορισμένους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους.

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, τα οποία θα έχουν στόχο την απομάκρυνση των «τοξικών» ενεργητικών από τις προβληματικές τράπεζες, αλλά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Πέερ Στάινμπρουκ απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα δημιουργίας μίας «κακιάς» τράπεζας.

Ωστόσο τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης ασκούν πιέσεις στην Ανγκελα Μέρκελ για την προώθηση μέτρων που θα ανακουφίσουν το γερμανικό τραπεζικό σύστημα.

NAFTEMPORIKI

Με απώλειες 3,81% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 3,81% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 306,49 μονάδων, ποσοστό 3,81%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 7.745,25 μονάδες.

NAFTEMPORIKI

Bridgestone: Κλείνει μονάδα στις ΗΠΑ

Bridgestone: Κλείνει μονάδα στις ΗΠΑ

Διακόπτει την παραγωγή ελαστικών για επιβατικά και μικρά φορτηγά αυτοκίνητα σε εργοστάσιό της στις ΗΠΑ η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία κατασκευής ελαστικών στον κόσμο, η ιαπωνική Bridgestone μετά τη μείωση των πωλήσεών της.

«Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση είναι εμφανές ότι η διεθνής κρίση θα επιδεινωθεί. Δεν μπορούμε να μείνουμε ανεπηρέαστοι σε δύσκολες εποχές», δήλωσε ο επικεφαλής της αλυσίδας παραγωγής της εταιρίας στη Βόρεια Αμερική, Στιβ Μπρουκς.

Η Bridgestone είχε ανακοινώσει από το Δεκέμβριο ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να διακοπεί η παραγωγή στο εργοστάσιο ελαστικών στο Λα Βέρν του Τενεσί, όπου απασχολούνται 150 άτομα.


NAFTEMPORIKI

Ενδιαφέρεται η Marfin για την Citigroup Ελλάδος;

Πολύ πιθανό εμφανίζεται το ενδεχόμενο ο όμιλος της Marfin να εκδηλώσει ενδιαφέρον να εξαγοράσει την Citigroup στην Ελλάδα η οποία βρίσκεται προς πώληση. Ίσως να υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι αλλά η MIG μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου. Το τίμημα θα είναι ο καταλύτης στην διαδικασία πώλησης της Citigroup. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως έχει ήδη αποκαλύψει το «Reporter» η διαδικασία πώλησης της Citigroup στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και εύλογο χρονικό διάστημα. Πως προκύπτει αυτό, όχι μόνο από την διάσπαση της Citigroup στα δύο , την δημιουργία holding όπου θα υπαχθούν όλες οι προς πώληση θυγατρικές του ομίλου διεθνώς αλλά από τις ίδιες τις δηλώσεις του επικεφαλής του αμερικανικού ομίλου κ Πάντιτ.

H διοίκηση του αμερικανικού ομίλου στις 16 Ιανουαρίου πέραν της ανακοίνωσης των σχεδίων για την Citigroup, απάντησεσε 40 ερωτήσεις. Η ερώτηση 11 που τέθηκε ήταν «τι σχεδιάζεται να κάνετε για ορισμένες θυγατρικές στο εξωτερικό όπως στην Ελλάδα και Ισπανία».

Η απάντηση ήταν απολύτως σαφής. Ορισμένες δραστηριότητες του εξωτερικού όπως της Ελλάδος , της Ισπανίας και του Βελγίου θα ενταχθούν στην Holding και αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες θα πωληθούν. Ταυτόχρονα και ο σύλλογος εργαζομένων στην Citigroup με επιστολή του προς το προσωπικό ουσιαστικά τονίζει ότι η Citigroup βρίσκετε προς πώληση στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του ομίλου Χ Βασιλειάδης πρόσφατα βρέθηκε στο Λονδίνο και τα μηνύματα που έλαβε για το μέλλον της Citigroup στην Ελλάδα δεν ήταν ενθαρρυντικά. Όπως έχει τονιστείέχουν υπάρξει συζητήσεις στο παρελθόν μεταξύ της Citigroup και ελληνικών τραπεζών ωστόσο δεν τελεσφόρησαν λόγω τιμήματος. Με βάση εκτιμήσεις τραπεζιτών αν η Citigroup αποτιμόταν650 με 750 εκατ ευρώ πριν ενάμιση χρόνο την τρέχουσα περίοδο είναι αμφίβολο αν κοστολογείται στα 300 με 350 εκατ ευρώ.

Το τίμημα και τα όποια δυνητικά προβλήματα με τα δάνεια προκύψουν αποτελούν και τα αγκάθια της μέχρι τώρα μη πώλησης της Citigroup στην Ελλάδα. Όσον αφορά την κερδοφορία από τα 125 εκατ ευρώ του 2007 το 2008 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 60 με 70 εκατ ευρώ ενώ για το 2009 λόγω της μεγάλης μείωσης της τραπεζικής δραστηριότητας δεν είναι σαφές αν θα επιτύχει κέρδη.

REPORTER.GR

Chrysler unveils deep discounts

Chrysler unveils deep discounts

Buyers will get 'employee-pricing' on almost all models, plus low-interest financing and rebates.




NEW YORK (CNNMoney.com) -- Chrysler LLC, which suffered a 30% drop in sales last year, announced a massive new incentive program to move vehicles off dealers' lots.

The carmaker will begin marketing the incentive plans, called "Employee Pricing Plus," in ads on Monday.

Under the program, all 2008 and 2009 Chrysler, Dodge and Jeep vehicles will be available at prices similar to those Chrysler employees pay -- typically thousands of dollars below the sticker price.

In addition, customers will receive discounts of up to $3,500 on 2009 vehicles and $6,000 on 2008 models.

The Dodge Sprinter work van is the only vehicle specifically excluded from the program, according to Chrysler's announcement.

An additional $1,000 rebate is also available on vehicles financed through Chrysler Financial, Chrysler's financing arm, or through a customer's local credit union.

These latest incentives come on top of a 0% financing program Chrysler announced last Friday, just hours after the U.S. Treasury Department said it would lend Chrysler Financial $1.5 billion. The 0% offer applies to select Chrysler, Dodge and Jeep vehicles for loans of not more than four years.

The $1.5 billion low-interest loan to Chrysler Financial was separate from the Treasury Department's $4 billion loan to Chrysler LLC itself.

Chrysler recently announced a planned alliance with Italy's Fiat under which Fiat will take a 35% ownership stake in Chrysler LLC. Although no cash will change hands, Chrysler will get access to Fiat engineering and Fiat will be able to use Chrysler factories and its dealer network in the United States.

CNN
Share |