Friday, January 23, 2009

Κέρδη 6,4% για το αργό- Στο +9% σε επίπεδο εβδομάδας

Κέρδη 6,4% για το αργό- Στο +9% σε επίπεδο εβδομάδας

Με κέρδη έκλεισε τελικά η τιμή του αργού, αφού τα μέτρα φοροαπαλλαγών που εξετάζονται από τον Μ. Ομπάμα, δημιούργησαν ελπίδες για τόνωση της ζήτησης στις ΗΠΑ. Σημαντική επίδραση στην αντιστροφή του κλίματος είχε και η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ ότι θα προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής ώστε να εξαντληθούν τα αποθέματα τα οποία κατά 4 εβδομάδες αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.Το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου έκλεισε στα 46,47 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας κέρδη 6,4%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τα 42 δολάρια, σημειώνοντας διαρκή πτώση. Σε επίπεδο εβδομάδας το αργό έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 9%. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ βρέθηκε στα 47,16 δολάρια το βαρέλι, με ανοδο 3,9%.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια τη μέρα, μετά τη σύσταση του οργανισμού για αύξηση της τιμής του πετρελαίου, όπως δήλωσε χθες ο αλγερινός υπουργός πετρελαίου.

Οι νέοι στόχοι παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, παρόλα αυτά το καρτέλ είναι αναγκασμένο να προχωρήσει στη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής στην ιστορία του, για μια ακόμη φορά. Η επόμενη συνάντησή του είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου.

REPORTER.GR

No comments:

Share |