Tuesday, March 13, 2012

Αναβάθμιση της Ελλάδας σε «Β-» από τη Fitch



Αναβάθμιση της Ελλάδας σε «Β-» από τη Fitch

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε «Β-» με σταθερή προοπτική προχώρησε ο οίκος Fitch.

Την περασμένη Παρασκευή, ο οίκος είχε υποβαθμίσει τη χώρα μας στην κατηγορία «RD» («restricted default») από «C» που ήταν προηγουμένως, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI).

source: naftemporiki.gr

Ιαπωνία: Αγορά 10 δισ. $ σε κρατικά ομόλογα Κίνας


Ιαπωνία: Αγορά 10 δισ. $ σε κρατικά ομόλογα Κίνας


Η Κίνα έδωσε το πράσινο φως στην Ιαπωνία για να προχωρήσει σε αγορά κινεζικών κρατικών ομολόγων 10 δισ. δολαρίων, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να προωθήσει την μεγαλύτερη διεθνοποίηση του εθνικού νομισματος.

Η Κίνα επιθυμεί να καταστήσει το γουάν ένα διεθνές αποθεματικό μέσο εναλλακτικό του δολαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, το Πεκίνο και το Τόκιο πέρσι συμφώνησαν να προωθήσουν την απ΄ευθείας ανταλλαγή νομσιμάτων ώστε να μειώσουν τα κόστη για τις επιχειρήσεις και να αυξήσουν το διακρατικό εμπόριο.

Η Κίνα και η Ιαπωνία διαθέτουν τα μεγαλυτερα συναλλαγματικά αποθέματα του πλανήτη.


source: euro2day.gr

ΗΠΑ: Την Πέμπτη τα αποτελέσματα του stress test των τραπεζών


ΗΠΑ: Την Πέμπτη τα αποτελέσματα του stress test των τραπεζών


Τα κριτήρια που περιλαμβάνει το χειρότερο σενάριο του stress test των τραπεζών έδωσε στη δημοσιότητα η Federal Reserve των ΗΠΑ, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ειδικότερα, στο test, τα αποτελέσματα του οποίου θα δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη μετά το κλείσιμο της Wall, προβλέπεται ποσοστό ανεργίας 13%, πτώση στις μετοχές 50%, μείωση στις τιμές κατοικίας κατά 21% καθώς και σημαντική ύφεση σε άλλες μεγάλες οικονομίες.

Η Fed διεξάγει το τεστ αντοχής των 19 μεγαλύτερων τραπεζών κάθε χρόνο αλλά φέτος θα είναι η πρώτη φορά από το 2009 που το αποτέλεσμά του θα δοθεί στη δημοσιότητα.



source: capital.gr

Κύπρος: Υποβάθμιση σε junk από Moody's



Κύπρος: Υποβάθμιση σε junk από Moody's

Σε υποβάθμιση της Κύπρου σε junk προχώρησε το πρωί ο οίκος Moody's επικαλούμενος τους αυξημένους κινδύνους που υπάρχουν για κρατική στήριξη του τραπεζικού συστήματος ίση με το 5-10% του κυπριακού ΑΕΠ. Ο οίκος υποβάθμισε το rating της Κύπρου για κρατικά χρεόγραφα κατά μία βαθμίδα σε Ba1 από Baa3, με αρνητικό ορίζοντα.

Σε ανακοίνωση του οίκος αναφέρει ότι υποβάθμισε επίσης το βραχυπρόθεσμο rating της Κύπρου σε Νot-Prime από Prime-3 που ήταν προηγουμένως.

Η σημερινή υποβάθμιση ολοκληρώνει την αξιολόγηση του οίκου που ξεκίνησε στις 3 Νοεμβρίου.

Είναι ο δεύτερος οίκος που υποβαθμίζει την Κύπρο σε junk μετά τους Standard and Poor’s. Ο τρίτος οίκος, οι Fitch, έχουν την Κύπρο στο όριο της μη επενδυτικής βαθμίδας, στο τελευταίο σκαλοπάτι πριν το junk.

Ο οίκος παραθέτει ως βασικούς λόγους για τη σημερινή υποβάθμιση:

1. Τον αυξημένο κίνδυνο ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα χρειαστεί να προσφέρει χρηματοοικονομική βοήθεια στις τράπεζες λόγω της έκθεσης τους στην ελληνική κυβέρνηση και οικονομία, και τις συνέπειες που θα έχει αυτή η βοήθεια στα δημόσια οικονομικά.

2. Την πιθανή επίδραση των ανησυχιών για τον τραπεζικό κλάδο στην εμπιστοσύνη της αγοράς, όπως και την ευρύτερη αβεβαιότητα για την οικονομία και τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης.

Οι Moody’s εκτιμούν ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές με πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωσης της χρηματοδότησης για το κράτος και τις τράπεζες.

Οι Moody’s εξηγούν ότι υποβάθμισαν την Κύπρο κατά μόνο μία βαθμίδα γιατί εντοπίζουν δύο θετικές εξελίξεις. Τη λήψη σημαντικών μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, που ξεπέρασαν τις προσδοκίες τους, και την ανεύρεση υδρογονανθράκων.

Αν και θα προκύψουν έκτακτα έσοδα από τις αδειοδοτήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρει ο οίκος, ίσως χρειαστεί μια δεκαετία προτού η Κύπρος είναι σε θέση να επωφεληθεί τα πιο σημαντικά και διατηρήσιμα οφέλη από τις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων.

Το σκεπτικό των Moody’s

Ο οίκος αναφέρεται στον μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει το κράτος να χρειαστεί να παρέχει κεφαλαιακή στήριξη στον τραπεζικό κλάδο λόγω της έκθεσης στην Ελλάδα και την επιδείνωση της κρίσης χρέους στη χώρα. Στις 2 Μαρτίου, οι Moody’s υποβάθμισαν τα ομόλογα της Ελλάδας σε C λόγω των προσδοκιών του οίκου για απώλεια 70% των ιδιωτών κατόχων ομολόγων. Τα κεφάλαια που χρειάζεται ο κλάδος εκτιμάται ότι ισοδυναμούν με το 20% του κυπριακού ΑΕΠ και το κράτος ενδέχεται να αναγκαστεί να προσφέρει βοήθεια ίση με το 5-10% του ΑΕΠ.

Επίσης, ο οίκος θεωρεί ότι παρά το ότι έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων, ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι ψήλος. Στην περίπτωση αυτή, προστίθεται, οι αρνητικές επιδράσεις στην κεφαλαιακή θέση των τραπεζών θα είναι μεγαλύτερες.

Η υποβάθμιση σχετίζεται επίσης, με τις πιθανές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη των αγορών στην Κύπρο που απορρέουν από τις ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο καθώς επίσης και από τις αβεβαιότητες στην Ευρώπη όσον αφορά τις μακροοικονομικές προοπτικές και το θεσμικό πλαίσιο. Η εύθραυστη εμπιστοσύνη της αγοράς στην Κύπρο η οποία έχει οδηγήσει σε απώλεια της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές χρέους, θα συνεχίσει με ψηλή πιθανότητα περαιτέρω κλυδωνισμών αναφορικά με τη χρηματοδότηση του κράτους και των τραπεζών, αναφέρει ο οίκος.

Σημειώνεται επίσης ότι η Κύπρος έχει αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές, παρά το ότι ακόμη έχει πρόσβαση στην εγχώρια αγορά με ψηλότερο κόστος χρηματοδότησης. Παρόλο που η Κύπρος έχει καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες φέτος μέσω του ρωσικού δανείου, προστίθεται ότι υπάρχει αβεβαιότητα αν οι ανάγκες χρηματοδότησης το 2013 που φθάνουν τα €2 δις θα καλυφθούν.

Η Κύπρος σαν μέλος της ευρωζώνης μπορεί να ενταχθεί στο Μηχανισμό Στήριξης, ωστόσο σημειώνεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης να λάβει δάνειο από τη Ρωσία δείχνει ότι είναι απρόθυμη να αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση από την ΕΕ λόγω των όρων που τη συνοδεύουν.

Όπως τονίζει ο οίκος, η υποβάθμιση περιορίστηκε σε μία βαθμίδα, λόγω της αναγνώρισης των θετικών εξελίξεων στην Κύπρο από τότε που ξεκίνησε η αναθεώρηση της οικονομίας το Νοέμβριο του 2011.

Συγκεκριμένα, οι Moody’s τονίζουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης που εμπεριέχει μεγαλύτερο αριθμό διαρθρωτικών αλλαγών στις δαπάνες του δημόσιου τομέα απ΄ ότι αναμενόταν.

Αυτά τα μέτρα πιθανόν να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες επί του ΑΕΠ το 2012, αναφέρεται.

Το αρνητικό outlook αντανακλά τα σημαντικά ρίσκα που συνεχίζουν να υπάρχουν από την κρίση στην Ελλάδα και την πεποίθηση ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν προκλήσεις για την Κύπρο τους επόμενους 18-24 μήνες.

Σύμφωνα με τον οίκο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές τράπεζες, δεν σχετίζονται μόνο με την κατοχή ελληνικών ομολόγων. Αλλά επίσης από τις σημαντικές πιέσεις στην ποιότητα ενεργητικού που αναδύονται από τα δανειακά χαρτοφυλάκια στην Ελλάδα καθώς και από τις εγχώριες μακροοικονομικές προκλήσεις.

Τα stress test του οίκου δείχνουν μεγαλύτερη ανάγκη για κεφάλαια των τραπεζών σε σχέση με πριν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, λόγω των απωλειών από τη συμμετοχή στο PSI αλλά και την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού σε Κύπρο και Ελλάδα, οι τράπεζες θα χρειαστούν αύξηση κεφαλαίου που ισοδυναμεί με πέραν του 20% του ΑΕΠ. Κάποιες από τις ανάγκες κεφαλαίου, εμπεριέχονται στα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης.

Ωστόσο ο οίκος θεωρεί ότι υπάρχει ένας πολύ σημαντικός κίνδυνος ο ιδιωτικός τομέας να μην είναι σε θέσεις να παράσχει όλα τα κεφάλαια που χρειάζονται και τα οποία πρέπει να χρηματοδοτηθούν από την αύξηση του δημόσιου χρέους.

Περιορίζεται η ανάπτυξη

Ο οίκος πιστεύει ότι τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο, σε συνδυασμό με δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες και εύθραυστη εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα θα περιορίσουν την ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας στις προκλήσεις δημοσιονομικής εξυγίανσης που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

«Παρόλο που η κυβέρνηση φαίνεται καλά τοποθετημένη να επιτύχει σημαντική πρόοδο αυτόν τον χρόνο, οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες εμφανίζουν κινδύνους υλοποίησης από το 2012 και μετά», αναφέρεται.

Παράγοντες αλλαγής του rating

Όσον αφορά την πορεία του ratings της χώρας, αναφέρεται ότι κινητήριος δύναμη θα είναι ο τραπεζικός κλάδος. Αρνητικά, θα επηρεάσει περαιτέρω επιδείνωση της θέσης των τραπεζών στην Ελλάδα. Εάν η κεφαλαιακή στήριξη του κράτους κυμανθεί πέραν του 5%-10% του ΑΕΠ. Τότε ενδεχομένως να ακολουθήσουν νέες υποβαθμίσεις.

Εκτός από τα θέματα του τραπεζικού τομέα, τα ratings θα μπορούσαν να οδηγήσουν προς τα πάνω μεγαλύτερης κλίμακας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας και στο κόστος του δημόσιου τομέα, και σημαντικές και διαρκείς εξοικονομήσεις κόστους.

source: stockwatch.com.cy
Share |