Tuesday, August 2, 2011

Στο επίκεντρο των πιέσεων Ιταλία - Ισπανία


Στο επίκεντρο των πιέσεων Ιταλία - Ισπανία



Σε υψηλό 14 ετών εκτινάσσεται η απόδοση ισπανικών και ιταλικών 10ετών ομολόγων, αποτυπώνοντας ότι οι αγορές δεν πείθονται από το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας και κυρίως από την «άσφαιρη» προς το παρόν διεύρυνση των δυνατοτήτων του EFSF.

Δέκα ημέρες μετά τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και παρά το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στις ΗΠΑ ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην ευρωζώνη αποδεικνύεται ότι δεν έχει περιοριστεί, ενώ την κατάσταση δεν βοηθούν τα προβληματικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ και στην Ασία.

Το spread του ισπανικού 10ετούς ομολόγου κινείται στις 397 μονάδες βάσης, με την απόδοσή του στο 6,33%, ενώ του ιταλικού διαμορφώνεται στις 378 μ.β. με απόδοση 6,14%, που είναι η υψηλότερη από το 1997. Το spread του 10ετούς πορτογαλικού τίτλου διαμορφώνεται στις 885 μ.β., με απόδοση 11,16%, και του ιρλανδικού στις 884 μ.β., με απόδοση 11,14%.

Την ίδια ώρα, το spread του ελληνικού 10ετούς τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού κινείται στις 1.243 μ.β. (απόδοση 14,79%), του 5ετούς στις 2.103 μ.β. και του 2ετούς στις 3.195 μονάδες βάσης.

Οι εξελίξεις έχουν κινητοποιήσει την ιταλική κυβέρνηση, καθώς πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στη Ρώμη με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας αλλά και τις εποπτικές αρχές των αγορών. Μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, αναμένεται να μιλήσει στο κοινοβούλιο της χώρας ο πρωθυπουργός κ. Silvio Berlusconi.


«H αγορά φαίνεται να έχει εντοπίζει στην Ιταλία την νέα αχίλλειο πτέρνα της Ευρώπης» δηλώνει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας λόγω του υψηλού χρέους και της υποβόσκουσας πολιτικής κρίσης που απέτρεψε μέχρι σήμερα τη λήψη σοβαρών μέτρων περιορισμού ελλειμμάτων και χρέους.

Το σημαντικότερο όμως κατά τον ίδιο είναι η αδυναμία της Ευρώπης να οπλίσει τον Προσωρινό Μηχανισμό (EFSF) γρήγορα με τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει προληπτικά στην δευτερογενή αγορά ομολόγων. «Οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου καταστούν τον EFSF πολυβόλο χωρίς σφαίρες» σημειώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι απαιτείται άμεσα απόφαση για σημαντική διεύρυνση των εγγυήσεων βάσει των οποίων δανείζεται ο Μηχανισμός.

Αντ' αυτού όμως κυριαρχεί δέκα ημέρες μετά τη σύνοδο η αμφιβολία για το αν η Ευρώπη θέλει και μπορεί να «προικίσει» το Μηχανισμό. Ήδη η άνοδος του κόστους δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας, προκαλεί ρωγμές στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

Αν η τρίτη και πέμπτη οικονομία της Ευρωζώνης δανείζονται με υψηλότερο κόστος από το επιτόκιο της πέμπτης δόσης που χορήγησαν στην Ελλάδα το πρόβλημα της Ευρώπης επανέρχεται με το πιο δραματικό τρόπο.

Ενδείξεις προετοιμασίας επίθεσης στην Ιταλία

Οι αγορές δείχνουν διατεθειμένες να παίξουν ως το τέλος το παιχνίδι με επίκεντρο αυτή τη φορά την Ιταλία και δευτερευόντως την Ισπανία. Ήδη τα επιτόκια με τα οποία δανείστηκε η χώρα από τις αγορές πλησιάζουν τα απαγορευτικά επίπεδα και η κατάσταση παραπέμπει στην αντίστοιχη της Ελλάδας τους πρώτους μήνες του 2010.

Στην τελευταία έκδοση 10ετών το επιτόκιο έφθασε στο 5,77% που είναι το υψηλότερο επίπεδο δανεισμού από τον Φεβρουάριο του 2000.

Μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά την έκθεσή τους σε ιταλικά κρατικά ομόλογα και συστήνουν εδώ και μήνες αγορές CDS στους πελάτες τους. Τα οποία πωλούν οι ίδιες με το αζημίωτο.

Μια ενδεχόμενη επίθεση στην Ιταλία θα εντείνει την πίεση στην Ευρώπη, σύμφωνα με εγχώριους τραπεζίτες, για ταχύτερα βήματα ως προς την ενίσχυση των κεφαλαίων του EFSF και πιθανώς την έκδοση ευρωομολόγου.

source: euro2day.gr

Στα 331 δις δολάρια εκτιμάται ο δανεισμός των ΗΠΑ στο γ΄ 3μηνο του 2011


Στα 331 δις δολάρια εκτιμάται ο δανεισμός των ΗΠΑ στο γ΄ 3μηνο του 2011

Στα 331 δις δολάρια, σε διαπραγματεύσιμους τίτλους, αναμένεται να ανέλθει ο δανεισμός των ΗΠΑ στο γ΄ 3μηνο του 2011, ύστερα από καθοδική αναθεώρησή του.
Συγκεκριμένα, ο δανεισμός αναμένεται μειωμένος κατά 74 δις δολάρια από τις εκτιμήσεις του Μαΐου. "Οι δανειακές ανάγκες αναθεωρήθηκαν καθοδικά λόγω των μειωμένων δαπανών και του υψηλού ταμειακού υπολοίπου στο τέλος Ιουνίου", τονίζει το Υπ. Οικονομικών της χώρας.

source: reporter.gr

Πέρασε και από τη Γερουσία το ν/σ για το χρέος


Πέρασε και από τη Γερουσία το ν/σ για το χρέος

Εγκρίθηκε και από τη Γερουσία το νομοσχέδιο για την αύξηση των περιθωρίων χρέους των ΗΠΑ κατά 2,1 τρισ. δολάρια και για τη μείωση των ομοσπονδιακών δαπανών κατά τουλάχιστον 2,4 τρισ. δολάρια.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο πέρασε με 74 θετικές ψήφους Γερουσιαστών και 26 αρνητικές ψήφους.

Η έγκριση και από τη Γερουσία οδηγεί σε αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, λίγες ώρες πριν από την επαπειλούμενη "τεχνική" χρεοκοπία της χώρας.

Εχθές, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε με 269 ψήφους υπέρ και 161 κατά επί του σχεδίου, οι διαπραγματεύσεις για το οποίο διήρκεσαν όλο το σαββατοκύριακο.

source: euro2day.gr

Σε νέα ιστορικά υψηλά ο χρυσός


Σε νέα ιστορικά υψηλά ο χρυσός


Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ «σκαρφαλώνει» την Τρίτη η τιμή του χρυσού, καθώς η κλιμάκωση της ανησυχίας για τους ρυθμούς ανάπτυξης των ΗΠΑ (μετά και την έγκριση του νομοσχεδίου για περικοπή δαπανών) αντισταθμίζει πλήρως την όποια ανακούφιση προκάλεσε στους επενδυτές η αποφυγή της στάσης πληρωμών από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Προβληματισμό, παράλληλα, δημιουργεί και το ζήτημα της ενδεχόμενης υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ από τους οίκους αξιολόγησης, ένα ενδεχόμενο που αν επαληθευθεί εκτιμάται ότι θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στο δολάριο, τόσο στις αγορές συναλλάγματος όσο και γενικότερα στο status του ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Ευνοϊκά για το χρυσό λειτουργεί και η αναζωπύρωση των φόβων για την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, με τα spreads των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων να σημειοώνουν σήμερα νέα υψηλά.

Στην αγορά spot ο χρυσός διαπραγματεύεται στα 1.639,80 δολάρια η ουγγιά, με άνοδο 20 περίπου δολαρίων.

Αντίστοιχη είναι και η κίνηση του προθεσμιακού συμβολαίου, παραδόσεως Δεκεμβρίου, που διαπραγματεύεται στα 1.641,30 δολάρια με άνοδο 19,6 δολαρίων.



source: capital.gr

Ευρωζώνη: Αυξήθηκαν κατά 5,9% οι τιμές παραγωγού


Ευρωζώνη: Αυξήθηκαν κατά 5,9% οι τιμές παραγωγού

Επιβράδυνση παρουσίασε η αύξηση των τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη για δεύτερο συνεχή μήνα τον Ιούνιο, καθώς υποχώρησαν οι τιμές ενέργειας και μειώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Επιβράδυνση παρουσίασε η αύξηση των τιμών παραγωγού στην ευρωζώνη για δεύτερο συνεχή μήνα τον Ιούνιο, καθώς υποχώρησαν οι τιμές ενέργειας και μειώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Eurostat οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 5,9% σε σχέση με πέρυσι, έπειτα από άνοδο 6,2% που είχαν σημειώσει το Μάιο. Σε μηνιαία βάση, παρέμειναν αμετάβλητες.

Το κόστος του αργού πετρελαίου έχει μειωθεί κατά 17% το τελευταίο τρίμηνο, περιορίζοντας τις πιέσεις προς τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Χειρότερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες


ΗΠΑ: Χειρότερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες

Πτώση 0,2% σημείωσαν οι δαπάνες των καταναλωτών στις ΗΠΑ τον Ιούνιο σε σχέση με το Μάιο, ενώ το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε 0,1%, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires δεν ανέμεναν μεταβολή των δαπανών ενώ για τα εισοδήματα ανέμεναν αύξηση 0,1%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πτώση που σημειώθηκε στις δαπάνες ήταν η μεγαλύτερη από το Σεπτέμβριο του 2009.

Τα στοιχείου του Μαΐου αναθεωρήθηκαν και έδειξαν αύξηση των δαπανών 0,1% και των εισοδημάτων κατά 0,2% ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί πως οι δαπάνες ήταν αμετάβλητες και πως τα εισοδήματα αυξήθηκαν 0,3%.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η αύξηση του ποσοστού αποταμίευσης στο 5,4% από 5%.

Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν παράλληλα ότι ο δείκτης τιμών δαπανών προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση, ενώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης σημείωσε πτώση 0,2%.

Ο δομικός δείκτης τιμών, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκε 1,3% σε ετήσια βάση ενώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης ενισχύθηκε 0,1%.


source: capital.gr

Τα ποσοστά ανεργίας στις χώρες της ΕΕ


Τα ποσοστά ανεργίας στις χώρες της ΕΕ


Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόλις 4%, εξακολουθεί να καταγράφει η Αυστρία, όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία για τον Ιούνιο που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και σύμφωνα με τα οποία το μέσο ποσοστό ανεργίας στον χώρο της ΕΕ είναι στο 9,4%.

Μετά την Αυστρία ακολουθεί η Ολλανδία, ως η χώρα με τη δεύτερη μικρότερη ανεργία και ποσοστό 4,1%, το Λουξεμβούργο στην τρίτη θέση, με 4,5%, και η Γερμανία στην τέταρτη θέση, με ποσοστό 6,1%.

Στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα στοιχεία του Ιουνίου εμφανίζουν την Ελλάδα τέταρτη στη σειρά των χωρών με τη μεγαλύτερη ανεργία από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, ενώ ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας έχουν η Ισπανία 21%, η Λιθουανία 16,3% και η Λετονία 16,2%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ ανέρχονταν τον Ιούνιο σε 22,473 εκατομμύρια και από αυτούς τα 15,64 εκατομμύρια ήταν οι άνεργοι στο χώρο της Ευρωζώνης, ενώ σε σχέση με τον Μάιο στο χώρο των "27" ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 38.000 με σύγχρονη αύξησή του κατά 18.000 πρόσωπα στην Ευρωζώνη.

Ως προς την ανεργία των νέων τον Ιούνιο, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας νέων κάτω των 25 ετών, παρουσιάζεται στην Ολλανδία, με 7,1 %, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αυστρία με ένα 8,2 % και ακολουθεί η Γερμανία με 9,1 %, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες χώρες το ποσοστό ανεργίας των νέων είναι διψήφιο, με την Ισπανία να έχει το υψηλότερο, ένα 45,7 %, πριν τη Σλοβακία με 33,3 % και την Ιταλία 27,8 %.

Αναλυτικά, στις επί μέρους χώρες-μέλη της ΕΕ, το ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο διαμορφώθηκε ως εξής : Αυστρία 4%, Ολλανδία 4,1%, Λουξεμβούργο 4,5%, Γερμανία 6,1%, Μάλτα 6,2%, Τσεχία 6,5%, Ρουμανία 7%, Δανία 7,2%, Βέλγιο 7,4%, Σουηδία 7,5%, Κύπρος 7,6%, Βρετανία 7,7%, Φινλανδία 7,8%, Ιταλία 8%, Σλοβενία 8,4%, Πολωνία 9%, Γαλλία 9,7%, Ουγγαρία 9,9%, Βουλγαρία 11,4%, Πορτογαλία 12,2%, Σλοβακία 13,4%, Εσθονία 13,8%, Ιρλανδία 14,2%, Ελλάδα 15%, Λετονία 16,2%, Λιθουανία 16,3% και Ισπανία 21%.

source: madata.gr

Προβληματισμός εγχώριων πιστωτών για το χρέος


Προβληματισμός εγχώριων πιστωτών για το χρέος

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στα ανώτερα δώματα των τραπεζών για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό που παρατηρείται το 2011 και για τη χρηματοδοτική στενότητα που αντιμετωπίζει το κράτος.

Τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φοβούνται ότι εντός των επόμενων λίγων μηνών θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα των τελευταίων δεκαετιών:

Να αναλάβουν το ρίσκο δανεισμού του κράτους αποτρέποντας την εισδοχή σε μηχανισμό στήριξης ή να αποφύγουν το ρίσκο και να αφήσουν τη χώρα να μπει σε μηχανισμό στήριξης και να κινδυνέψει να χάσει το στάτους της ως χρηματοοικονομικό κέντρο.

Οι μεγάλοι πιστωτές

Τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν σημαντικό μέρος του συνολικού χρέους της κυβέρνησης που φθάνει τα €11 δισ.

Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα έχει στα βιβλία του 2010 κυπριακά ομόλογα συνολικής αξίας €1436 εκ.

Η Τρ. Κύπρου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εγχώριος πιστωτής με δάνεια €1156 εκ., ενώ η Marfin ακολουθεί με €285 εκ.

Οι ελληνικές τράπεζες που έχουν παρουσία στην Κύπρο διαθέτουν άλλα €300 εκ. κυπριακού χρέους.

Οι ανάγκες

Οι ανάγκες δανεισμού του κράτους μέχρι το Δεκέμβριο του 2011 είναι σχετικά μικρές, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Για το 2012, όμως, υπολογίζει ότι θα φθάσουν τα €2,4 δισ., αναλόγως της πορείας του ελλείμματος.

Δεδομένου του αποκλεισμού της Κύπρο από τις διεθνείς αγορές – λόγω του απαγορευτικά ψηλού επιτοκίου – η κυβέρνηση αναμένεται ότι θα συνεχίσει να στρέφεται για δανεισμό στην εγχώρια αγορά.

Το υπουργείο ελπίζει ότι οι κυπριακές τράπεζες και οι εγχώριοι θεσμικοί θα ανανεώσουν τα υφιστάμενα ομόλογα που έχουν παραχωρήσει στο κράτος, με νέα ομόλογα, καλύπτοντας γύρω στο €1,5 δισ. των αναγκών του 2012.

Υποστηρίζει ότι το υπόλοιπο €0,9 δισ. είναι σχετικά μικρό ποσό και μπορεί να καλυφθεί σχετικά εύκολα από την εγχώρια αγορά.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι τα ποσά που χρειάζεται το κράτος για να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες είναι μεγαλύτερα λόγω της διεύρυνσης του ελλείμματος και λόγω των αναγκών χρηματοδότησης που προκύπτουν από την καταστροφή στο Βασιλικό.

Οι κίνδυνοι

Οι εγχώριοι πιστωτές εκτιμούν ότι η αναχρηματοδότηση του κυπριακού χρέους και η παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους για τους ισολογισμούς τους. Τους κινδύνους ανέδειξε σε ανύποπτο χρόνο στη βουλή ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης και έκτοτε έχουν ενισχυθεί από τη διολίσθηση των αξιών των κυπριακών ομολόγων στις διεθνείς αγορές.

Η ευρύτερη ανησυχία που υπάρχει διεθνώς για την κατάσταση στην ευρωζώνη και οι εκτιμήσεις ότι η Κύπρος θα είναι η επόμενη χώρα που θα χρειαστεί διακρατική στήριξη για κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, έχουν στρέψει την προσοχή των ξένων αναλυτών και αξιολογητών στην έκθεση που έχουν οι τράπεζες σε κρατικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η έκθεση σε κυπριακά ομόλογα άρχισε να αποτελεί σημείο αναφοράς στις συζητήσεις μεταξύ των raters και των τραπεζών, δυσχεραίνοντας τη θέση τους αλλά και την ευελιξία που είχαν προηγουμένως για να δανείσουν το κράτος.

Οι τράπεζες άρχισαν πλέον να προβάλλουν ξεκάθαρα τη λήψη μέτρων ως προϋπόθεση για νέα χρηματοδότηση του κράτους.

Σε ασυνήθιστη της παρέμβαση στις εξελίξεις, η Τρ. Κύπρου δήλωσε χθες ότι «έχει τα κεφάλαια και την ικανότητα να ενισχύσει τις πολιτικές του κράτους, εφόσον αυτές χαρακτηρίζονται από αποτελεσματικότητα και διορατικότητα, εφόσον βγάζουν τη χώρα από την κρίση».

Η Τράπεζα προειδοποίησε ότι η Κύπρος θα μπει στο μηχανισμό στήριξης και θα χάσει το στάτους της ως χρηματοοικονομικό κέντρο σε περίπτωση που συνεχιστεί η απραξία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε αμέσως μετά πως δεν υπάρχει υπό συζήτηση η πιθανότητα στήριξης της Κύπρου.

Το σενάριο εισδοχής της Κύπρου στο μηχανισμό επανέφερε χθες αριθμός ξένων ΜΜΕ.

Η αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την εξασφάλιση πρόσθετων πιστώσεων φαίνεται να είναι πλήρως αντιληπτή στο υπουργείο Οικονομικών που ανακοίνωσε χθες ότι «η άμεση και αποτελεσματική λήψη των αναγκαίων διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μέτρων είναι απόλυτα αναγκαίο στοιχείο για την απρόσκοπτη και συνεχή εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτικών πόρων του δημοσίου».

Το τελευταίο τρίμηνο αναμένεται να είναι κρίσιμο για την αναχρηματοδότηση του κυπριακού χρέους αφού θα πρέπει να καλυφθεί το διογκούμενο έλλειμμα ενώ παράλληλα, αναμένεται να γίνουν κινήσεις για αναχρηματοδότηση χρέους πέραν του €1,1 δισ. που λήγει τους πρώτους δύο μήνες του 2011.

source: stockwatch.com.cy

Barclays profit drops as fixed income trading falls


Barclays profit drops as fixed income trading falls

LONDON, Aug 2 (Reuters) - Barclays' first half profits fell by a third after a drop in bond trading activity at its investment bank and a charge to compensate customers who were mis-sold insurance, offsetting a sharp improvement in bad debt charges.

Performance at Barclays Capital also suffered in July, the bank said on Tuesday.

Pretax profit for the six months to the end of June was 2.64 billion pounds ($4.3 billion), down 33 percent from a year ago but above the average forecast of 2.4 billion pounds among analysts polled by the company.

Barclays Capital's half-year profit fell 9 percent on the year and revenue at the investment banking arm was down 11 percent to 6.26 billion pounds, led by a fall in fixed income revenue.

That drop was less steep than at most rivals, however, after revenue across the industry slumped in the second quarter due to the euro zone debt crisis. BarCap's income in the second quarter was down 14 percent from the previous quarter and first-half revenue from fixed income, currencies and commodities (FICC) was down 20 percent from a year ago.

New CEO Bob Diamond, the American who built BarCap into a debt market powerhouse over the previous decade, is aiming to cut 1 billion pounds of annual costs and reckons he can generate more than 6 billion pounds per year of extra revenue by 2013 under a revamp plan.

"We have made good progress in the first half delivering against these in a difficult operating environment," Diamond said in a statement.

Earnings were helped by a 41 percent tumble in bad debt charges during the first-half to 1.8 billion pounds.

But Barclays took a 1 billion pound charge to cover compensation for the mis-selling of insurance policies in Britain, which had been signalled previously.

Its underlying profit was 3.7 billion pounds, up 24 percent on a year ago. ($1 = 0.615 British Pounds)

source: reuters.com

«Ξεφεύγουν» οι αποδόσεις των ομολόγων


«Ξεφεύγουν» οι αποδόσεις των ομολόγων


Σε υψηλό 14 ετών εκτινάσσεται η απόδοση των ισπανικών και ιταλικών 10ετών ομολόγων, δείχνοντας την ανησυχία των επενδυτών ότι –παρά τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σε ΕΕ και ΗΠΑ για τα χρέη- ο κίνδυνος μετάστασης της ελληνικής κρίσης στην ευρωζώνη δεν έχει περιοριστεί, ενώ την κατάσταση δεν βοηθούν τα προβληματικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται σε ΗΠΑ και Ασία.

Το spread του ισπανικού 10ετούς ομολόγου κινείται στις 409 μονάδες βάσης, με την απόδοσή του στο 6,45%, ενώ του ιταλικού διαμορφώνεται στις 386 μ.β. με απόδοση 6,23%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1997. Το spread του 10ετούς πορτογαλικού τίτλου διαμορφώνεται στις 885 μ.β. με απόδοση 11,16% και του ιρλανδικού στις 884 μ.β. με απόδοση 11,14%.

Την ίδια ώρα, το spread του ελληνικού 10ετούς τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού κινείται στις 1.243 μ.β. (απόδοση 14,79%), του 5ετούς στις 2.103 μ.β. και του 2ετούς στις 3.195 μονάδες βάσης.



source: euro2day.gr

BMW: Υπερδιπλασιασμός κερδών στο δεύτερο τρίμηνο


BMW: Υπερδιπλασιασμός κερδών στο δεύτερο τρίμηνο

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)— Με υπερδιπλασιασμό καθαρών κερδών, τα οποία ανήλθαν στα 1,8 δισ. ευρώ, ολοκλήρωσε το δεύτερο τρίμηνο η BMW AG (BMW.XE) λόγω της ενισχυμένης ζήτησης για πολυτελή οχήματα σε αγορές όπως η Κίνα. Παράλληλα, η εταιρεία επιβεβαίωσε πως επιθυμεί να πουλήσει 1,6 εκατ. οχήματα το 2011, παρά το γεγονός πως η τάση αναμένεται να συρρικνωθεί στο δεύτερο μισό του έτους.

«Το πρώτο μισό του 2011 υπήρξε το καλύτερο εξάμηνο στην ιστορία της BMW», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Norbert Reithofer, προσθέτοντας ότι η εταιρεία «πέτυχε νέους στόχους στον όγκο πωλήσεων, στα έσοδα και στα κέρδη τόσο για το δεύτερο τρίμηνο όσο και για την εξάμηνη περίοδο».

Τα κέρδη της BMW αντικατοπτρίζουν τα θετικά αποτελέσματα της Mercedes-Benz της Daimler AG (DAI.XE) και της Audi της Volkswagen AG (VOW.XE), δείχνοντας πως η ζήτηση για τα πολυτελή αυτοκίνητα έως τώρα δεν έχει επηρεαστεί πό την κρίση χρέους σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Τα κέρδη προ φόρων και τόκων, Ebit, για το δεύτερο τρίμηνο ενισχύθηκαν κατά 66% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα 2,86 δισ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν στα 2,7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 17% στα 17,9 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές ανέμεναν 1,59 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη, 2,41 δισ. ευρώ Ebit, 18,3 δισ. ευρώ έσοδα και 2,39 δισ. ευρώ σε κέρδη προ φόρων.





source: capital.gr

Toyota: Λειτουργικές ζημίες 1,4 δισ. δολαρίων


Toyota: Λειτουργικές ζημίες 1,4 δισ. δολαρίων

Τις πρώτες τριμηνιαίες ζημίες μετά από δύο χρόνια ανακοίνωσε σήμερα η Toyota Motor, επικαλούμενη τη μείωση της παραγωγή της εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού της 11ης Μαρτίου καθώς και το πλήγμα που επέφερε στις εξαγωγές η άνοδος του γεν.

Παρ' όλα αυτά, ο αντίκτυπος του σεισμού στην παραγωγή περιορίστηκε ταχύτερα απ' ό,τι αρχικά αναμενόταν, με τη διοίκηση της Toyota να εκτιμά ότι οι όγκοι θα ανακάμψουν στα προ-σεισμού επίπεδα σταδιακά από τον Ιούλιο.

Η πτώση πάντως του δολαρίου πολύ πιο κάτω από τα 82 γεν που εκτιμούσε η εταιρεία στις προβλέψεις της για το έτος μέχρι το Μάρτιο του 2012 αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στα μεγέθη της, δεδομένου ότι εξάγει περισσότερο από το 50% των αυτοκινήτων που παράγει στην Ιαπωνία.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο εμφάνισε λειτουργικές ζημίες 108 δισ. γεν (1,4 δισ. δολάρια) την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου, έναντι κερδών 211,7 δισ. γεν ένα χρόνο νωρίτερα. Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τις ζημίες ύψους 190 δισ. γεν που ανέμενε η αγορά.

Το ίδιο διάστημα, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν σε 1,2 δισ. γεν από 190,5 δισ. γεν ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν κατά 29,4% στα 3,44 τρισ. γεν.

Για το έτος που λήγει το Μάρτιο του 2012, η Toyota αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της σε λειτουργικά κέρδη - από τα οποία εξαιρούνται τα κέρδη από Κίνα - 450 δισ. γεν.

source: naftemporiki.gr

Στη Γερουσία το ν/σ για το χρέος μετά το «ναι» της Βουλής των Αντιπροσώπων


Στη Γερουσία το ν/σ για το χρέος μετά το «ναι» της Βουλής των Αντιπροσώπων

Με 269 ψήφους υπέρ και 161 κατά, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους και το έστειλε στη Γερουσία για την τελική του έγκριση, εντός της ημέρας.

Πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο, συμπαρατασσόμενοι με δεκάδες Ρεπουμπλικανούς του Κινήματος του Τσαγιού, χαρακτηρίζοντάς το ως μία κακή συμφωνία για τη χώρα.

Τελικά όμως, το περίπλοκο νομοθέτημα για την αύξηση του ορίου του χρέους κατά 2,4 τρισ. δολ., εξασφάλισε τη στήριξη μελών και των δύο κομμάτων, περνώντας από την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, πηγές της αμερικανικής Γερουσίας γνωστοποίησαν πως «η ψηφοφορία (για το νομοσχέδιο) είναι πιθανότατο να γίνει την Τρίτη» κάτι που επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο ηγέτης των Δημοκρατικών Χαρι Ρέιντ, ανακοινώνοντας ότι η ψηφοφορία θα γίνει στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα). Για την υπερψήφισή του χρειάζονται 60 ψήφοι και στη συνέχεια απομένει η τυπική υπογραφή του προέδρου Ομπάμα, ώστε να γίνει νόμος του κράτους.

source: naftemporiki.gr
Share |