Thursday, February 28, 2008

Πάνω από τα 102 δολάρια διαμορφώθηκε το αργό


Πάνω από τα 102 δολάρια διαμορφώθηκε το αργό

Πάνω από τα 102 δολάρια ανά βαρέλι τερμάτισε το αργό στον Nymex σήμερα καθώς το δολάριο κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ στα 1,5204 ενώ εντείνεται η ανησυχία για την πολιτική αστάθεια στην Νιγηρία.
Αναλυτικότερα, το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου για το αργό ενισχύθηκε κατά 2,95 δολάρια στα 102,59 δολάρια ανά ουγγιά.

Η πτώση του δολαρίου πάντως έναντι του ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών αναμένεται μέσα στο 2008 να οδηγήσει τα εμπορεύματα σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα τιμών.

REPORTER.GR

ΧΑΚ: «Τραπεζική βουτιά» 9,58% στο Γενικό Δείκτη


ΧΑΚ: «Τραπεζική βουτιά» 9,58% στο Γενικό Δείκτη

Με βουτιά της τάξης του 9,58% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών της Κύπρου, στις 3.360,05 μονάδες, καθώς οι εκτιμήσεις της Τράπεζας Κύπρου για την κερδοφορία του 2008 απογοήτευσαν τους επενδυτές και συμπαρέσυραν όλον τον τραπεζικό κλάδο, όπου σημειώθηκαν απώλειες 10,05%. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας Κύπρου για το 2007 και τη δημοσιοποίηση του business plan για την επόμενη τριετία οι ξένοι οίκοι υποβάθμισαν την τιμή της μετοχής της επιδεινώνοντας το ήδη δυσμενές κλίμα.

Η Τράπεζα Κύπρου, η οποία αναμένει αύξηση της κερδοφορίας το 2008 της τάξης του 11%, σημείωσε απώλειες 11,49%, η Λαϊκή Τράπεζα υποχώρησε 9,77% και η Ελληνική Τράπεζα 9,33%.

REPORTER.GR

Δικαστική έρευνα εναντίον του N. Sauiris

Δικαστική έρευνα εναντίον του N. Sauiris

Δικαστική έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί πιθανή εμπλοκή του Αιγύπτιου μεγιστάνα Naguib Sauiris σε υπόθεση δωροδοκίας ξεκίνησε στην Ιταλία. Η υπόθεση σχετίζεται με την εξαγορά της Wind Ιταλίας από τον Αιγύπτιο το 2005 έναντι 4,8 δις ευρώ.
Η εταιρεία αποκτήθηκε από την Ιταλική εταιρεία ενέργειας ΕΝΕL. Η έρευνα έχει περιστραφεί και γύρω από 11 πρόσωπα που είχαν συνδεθεί με το deal ενώ σύμφωνα με τηλεγραφήματα ξένων μέσων ενημέρωσης, το ποσό της δωροδοκίας γύρω από το οποίο γίνονται οι έρευνες μπορεί να φτάνει και στα 90 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Naguib Sauiris έχει επενδύσει περισσότερο από 3,5 δις ευρώ στην Ελλάδα καθώς είναι ο ιδιοκτήτης τόσο της Wind Ελλάδος όσο και της Tellas.

Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα ο κος Sauris επανέλαβε την πρόθεση του να επεκταθεί και στη ελληνική τραπεζική αγορά εξαγοράζοντας μικρή τράπεζα.

REPORTER.GR

Νέο ιστορικό ρεκόρ για το αμερικανικό αργό


Νέο ιστορικό ρεκόρ για το αμερικανικό αργό

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ αναρριχήθηκε εκ νέου το αμερικανικό αργό, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 1980 (με βάση τον πληθωρισμό) των 102,53 δολ, μετά και την είδηση για εκδήλωση φωτιάς σε μεγάλο ευρωπαϊκό σταθμό φυσικού αερίου.

Στις 21:07 ώρα Ελλάδος είχε «σκαρφαλώσει» στα 102,74 δολάρια το βαρέλι στην αγορά Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, καταγράφοντας αύξηση άνω του 3%.

Και το μπρεντ στο Λονδίνο αναρριχήθηκε στα 101,10 δολ., αυξημένο κατά 2,83 δολ.

NAFTEMPORIKI

BAT: Προς εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου στη δανική ST


BAT: Προς εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου στη δανική ST

ΣΤΗΝ εξαγορά πλειοψηφικού μεριδίου στη δανική καπνοβιομηχανία Skandinavisk Tobakskompagni A/S προχωρά η British American Tobacco έναντι συνολικού τιμήματος 4,1 δισ. δολαρίων, αποκτώντας έτσι μερίδιο 60% στη σκανδιναβική αγορά τσιγάρων.

Συγκεκριμένα, η BAT θα καταβάλει 20,3 δισ. δανικές κορόνες για την απόκτηση μονάδων της ST, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα τσιγάρα Prince καθώς και η σουηδική Fielder & Lundgren. Σημειώνεται ότι η βρετανική καπνοβιομηχανία κατείχε ήδη ποσοστό 32% στην ST.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, η Skandinavisk Holding, η βασική μέτοχος της ST, με ποσοστό 64,7%, θα διατηρήσει στην κατοχή της ορισμένες από τις μονάδες της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου και ενός πάρκου ψυχαγωγίας στην Κοπεγχάγη.

Πρόκειται για τη δεύτερη εξαγορά που ανακοινώνει η BAT αυτό το μήνα, καθώς την περασμένη εβδομάδα γνωστοποίησε πως προχωρά στην εξαγορά της τουρκικής Tenkel έναντι 1,72 δισ. δολαρίων.

Η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε, επίσης, σήμερα αύξηση της ετήσιας κερδοφορίας της κατά 12% στα 2,13 δισ. στερλίνες, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που την ανέμεναν στα 2,17 δισ. στερλίνες.

NAFTEMPORIKI

TO ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)


8:30 AM
Personal Income and Outlays
Dept of Commerce

Ελληνική: Προκαταρκτικά 2007 - Μέρισμα €0,11


Ελληνική: Προκαταρκτικά 2007 - Μέρισμα €0,11
• Αύξηση 129% στα κέρδη της Ελληνικής Τράπεζας
• Εξαιρετική χρονιά για τον Όμιλο το 2007
• Προτεινόμενο τελικό μέρισμα €11 σεντ ανά μετοχή

Τελικό μέρισμα 11 σεντ ανά μετοχή (περίπου ΛΚ 6,44 σεντ) για το έτος 2007 αποφάσισε να προτείνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων. Το Δ.Σ. συνήλθε σήμερα (χθες) και ενέκρινε τα αποτελέσματα για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007.

Το τελικό μέρισμα €11 σεντ (περίπου ΛΚ 6,44 σεντ) μαζί με το προμέρισμα ΛΚ 5 σεντ (περίπου €8,54 σεντ), το οποίο καταβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2007, ανεβάζουν το συνολικό μέρισμα για το 2007 σε €19,54 σεντ (ΛΚ 11,44 σεντ) ανά μετοχή.

Η μερισματική πολιτική διατηρήθηκε εξαιτίας των εξαιρετικών αποτελεσμάτων.
Το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους έχει υπερδιπλασιαστεί και παρουσίασε μια αύξηση ύψους 129%.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα 2007 και τους στόχους του Τριετούς Στρατηγικού Σχεδίου 2008 – 2010, τα οποία εγκρίθηκαν από το Δ.Σ.:

• Το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους ξεπέρασε τα £77 εκατ. (€133 εκατ.) και έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (αύξηση 129%). Το κέρδος από συνήθεις εργασίες πριν τις προβλέψεις σημείωσε και αυτό ουσιαστική αύξηση 51%, φθάνοντας τα £96,8 εκατ. (€165,3 εκατ.) σε σύγκριση με £64,1 εκατ. (€109,6 εκατ.) το 2006.

• Το σύνολο των καθαρών εσόδων παρουσίασε εξαιρετική αύξηση 25% φθάνοντας τα £187,6 εκατ. (€320,5 εκατ.) σε σύγκριση με £150,0 εκατ. (€256,4 εκατ.) το 2006. Παράλληλα, η αύξηση στο σύνολο των εξόδων έχει περιοριστεί σε 4%, στοιχείο το οποίο αντανακλά τη συστηματική εργασία που καταβάλλεται από τον Όμιλο για αύξηση των εισοδημάτων και για συγκράτηση των δαπανών. Ως αποτέλεσμα ο δείκτης εξόδων προς έσοδα για το έτος 2007 βρίσκεται στα χαμηλά επίπεδα του 48,9%.

• Οι συνολικές χορηγήσεις σε πελάτες παρουσίασαν αύξηση 23% και έχουν φθάσει τα £2,4 δισ. (€4,1 δισ.) σε σύγκριση με £1,9 δισ. (€3.3 δισ.) το 2006, ενώ οι καταθέσεις πελατών παρουσίασαν αύξηση 10%, φθάνοντας τα £3,4 δισ. (€5,9 δισ.) σε σύγκριση με £3,1 δισ. (€5,3 δισ.) το 2006.

• Τα καθαρά κέρδη από διάθεση και επανεκτίμηση συναλλάγματος και χρηματοοικονομικών στοιχείων περιλαμβάνουν κέρδη από διάθεση επενδύσεων μεταβλητής απόδοσης ύψους £6 εκατ. (€ 10,3 εκατ) ( 2006: £2,1 εκατ., €3,6 εκατ.) και κέρδη από συγκεκριμένα επιτοκιακά παράγωγα ύψους £4,4 εκατ. (€7,4 εκατ.), ( 2006: £4,0 εκατ., €6,8 εκατ.). Περιλαμβάνουν επίσης ζημιές οι οποίες προήλθαν κυρίως από τις αρνητικές επιπτώσεις στις αξίες ομολόγων. Και αυτό λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στη διατραπεζική αγορά που παρουσιάστηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.


Εργασίες Ελλάδος

Τα αποτελέσματα της Ελλάδας για το έτος πριν τη φορολογία παρουσιάζουν ζημία ύψους £3,0 εκατ. (€5,1 εκατ.) σε σύγκριση με ζημιά £4,4 εκατ. (€7,5 εκατ.) για το 2006, δεδομένων και των μικρών μεγεθών της Τράπεζας στην Ελλάδα. Παρόλο που η αναδιοργάνωση και οι διαρθρωτικές αλλαγές στο Δίκτυο Καταστημάτων Ελλάδας έφεραν γενικά θετικά αποτελέσματα, υπήρξαν ορισμένοι παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά της κερδοφορία του έτους. Αυτοί είναι

• η πίεση στα περιθώρια των επιτοκίων χορηγήσεων λόγω του ανταγωνισμού
• η συνεχιζόμενη κρίση στη διατραπεζική αγορά.


Ισχυρή Κεφαλαιουχική Βάση

Τα κεφάλαια που αναλογούν στους μετόχους της Τράπεζας αυξήθηκαν σημαντικά κατά 44,6% και ανήλθαν στα £307,2 εκατ. (€524,9 εκατ.), σε σχέση με £212,5 εκατ. (€363,1 εκατ.) το 2006.

STOCKWATCH.COM.CY

Ένεση ρευστότητας 2 δισ. δολ. για την UBS


Ένεση ρευστότητας 2 δισ. δολ. για την UBS

Ο πρόεδρος της UBS, Μαρσέλ Οσπέλ, αντιμετωπίζοντας την απογοήτευση των επενδυτών που προκάλεσαν οι μεγάλες απώλειες της ελβετικής τράπεζας στην αμερικανική αγορά subprime, δήλωσε ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» οι μέτοχοι να στηρίξουν την «ένεση» ρευστότητας στην τράπεζα, ύψους 13 δισ. ελβετικών φράγκων, από την Government of Singapore Investment Corp και από έναν ακόμη επενδυτή από τη Μέση Ανατολή, αγνώστων στοιχείων.

Συγκεκριμένα, 6.500 μέτοχοι, στο συνεδριακό κέντρο St. Jakobs Hall, στη Βασιλεία της Ελβετίας, επρόκειτο να ψηφίσουν χθες για την πώληση ομολόγων αξίας 13 δισ. ελβετικών φράγκων (12 δισ. δολ.), που θα μετατραπούν σε μετοχές.

Ευθύνες

Ο κ. Οσπέλ δήλωσε ότι το καθήκον του είναι να παραμείνει «στην πρώτη γραμμή», καθώς η τράπεζα επιδιώκει να επιστρέψει σε κερδοφορία. «Αντιλαμβάνομαι πλήρως, και θα το ακούσουμε πολλές φορές σήμερα, ότι είστε πολύ απογοητευμένοι από ότι συνέβη. Δεν αποποιούμαι των ευθυνών μου, και σκοπεύω να διασφαλίσω την επιστροφή της UBS στην κερδοφορία», τόνισε ο κ. Οσπέλ.

Ο πρόεδρος της UBS, ο οποίος αρνήθηκε να λάβει μπόνους για το 2007, μετά τις διαγραφές στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας από την έκθεσή της στην αγορά subprime, που ανήλθαν σε 19 δισ. δολάρια, δήλωσε ότι και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μαρσέλ Ρονέρ, αρνήθηκε, επίσης, να λάβει έξτρα πληρωμή.

Ορισμένοι επενδυτές ζήτησαν την παραίτηση του κ. Οσπέλ, ενώ η UBS πρότεινε τη συντόμευση της θητείας του σε ένα έτος από τρία, καθώς παρουσίασε την πρώτη ετήσια ζημία στην ιστορία της. Οι απώλειες της τράπεζας ήδη οδήγησαν στην αποχώρηση του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της, Πίτερ Γούφλι, του οικονομικού διευθυντή της, Κλάιβ Στάντις, και του Χιου Τζένκινς, επικεφαλής της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής της UBS.

Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Μαρσέλ Ρονέρ, ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο, και επρόκειτο να λάβει μπόνους για το α εξάμηνο του έτους, όπως δήλωσε ο κ. Οσπέλ. Ο 58χρονος πρόεδρος της UBS δήλωσε ότι η τράπεζα μέχρι πρόσφατα είχε την φήμη ότι ήταν όχι μόνον πολύ επιφυλακτική με τις επενδύσεις της, αλλά ότι αντιμετώπιζε με αποστροφή την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES


FTSE/CySE 20
1156.10 ( -9.58%)




ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
3355.20 ( -9.71%)

Όγκος: € 24,027,518

---

FTSE 100 INDEX 5,965.70 -110.80 -1.82%
CAC 40 INDEX 4,865.23 -103.59 -2.08%
DAX INDEX 6,862.52 -135.33 -1.93%

---

DOW JONES INDUS. AVG 12,582.18 -112.10 -0.88%
S&P 500 INDEX 1,367.68 -12.34 -0.89%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,331.57 -22.21 -0.94%

Freddie Mac: Ζημιές ρεκόρ 2,45 δις δολ. το δ΄ τρίμηνο


Freddie Mac: Ζημιές ρεκόρ 2,45 δις δολ. το δ΄ τρίμηνο

Ζημιές ρεκόρ ύψους 2,45 δις δολαρίων κατέγραψε το τέταρτο τρίμηνο η Freddie Mac, η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, καθώς ο αυξημένος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων αύξησαν σημαντικά τα πιστωτικά κόστη.
Οι καθαρές ζημίες, ανέρχονται σε 2,97 δολάρια ανά μετοχή, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε καταγράψει ζημιές ύψους 401 εκατ. δολαρίων ή 73 λεπτών ανά μετοχή.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Fannie Mae, η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου,ανακοίνωσε ζημιές 3,55 δις δολαρίων στο τέταρτο τρίμηνο, λόγω της παρατεταμένης κρίσης στην αγορά κατοικίας.

REPORTER.GR

Goldman, Merrill: «Ψαλιδίζουν» τις εκτιμήσεις για τα κέρδη της JPMorgan








Goldman, Merrill: «Ψαλιδίζουν» τις εκτιμήσεις για τα κέρδη της JPMorgan

Μειώνουν τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη της JPMorgan Chase, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, για το έτος 2008 οι Goldman Sachs καιMerrill Lynch, καθώς η τράπεζα εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε μαζικές απομειώσεις της αξίας ενυπόθηκων δανείων.
Το τμήμα ανάλυσης της Goldman, υπό τον William Tanona, υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη ανά μετοχή του 2008, στα 3,30 δολάρια έναντι προηγούμενης εκτίμησης για κέρδη 3,44 δολαρίων. Η Goldman διατηρεί τη σύσταση «ουδέτερη» για τη μετοχή της JPMorgan.

Επίσης, ο αναλυτής της Merrill Lynch, Guy Moszkowski, περιόρισε τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη ανά μετοχή της JPMorgan στα 3,83 δολάρια, από 4,07 προηγουμένως, διατηρώντας επίσης τη σύσταση «ουδέτερη».

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο του κλάδου λιανικής της JPMorgan Chase, Charles Scharf, η τράπεζα ενδέχεται να προχωρήσει σε μαζικές απομειώσεις της αξίας ακόμη και τα μισών ενυπόθηκων δάνειων (home equity loans) αυτή τη χρονιά, λόγω της κρίσης στην αγορά κατοικίας.

REPORTER.GR

Με προσφυγές απειλείται ο ΟΠΑΠ από Κομισιόν - Νέες προειδοποιήσεις για ΟΤΕ







Με προσφυγές απειλείται ο ΟΠΑΠ από Κομισιόν - Νέες προειδοποιήσεις για ΟΤΕ

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγών κατά της Ελλάδας λόγω διατήρησης του μονοπωλίου στα τυχερά παιχνίδια, ο κοινοτικός επίτροποςγια την εσωτερική αγορά, Τσάρλι ΜακΚριβι, σε συνέντευξή του σε διεθνές δίκτυο. Παράλληλα, απηύθυνε προειδοποίηση στην Ελλάδα ότι δεν πρέπει να θέσει σε εφαρμογή το όριο του 20% σε πρώην κρατικά μονοπώλια, όπως ο ΟΤΕ.
Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απειλήσει με αγωγές κατά 10 χωρών όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ελλάδας, για παρεμπόδισηεισόδου ξένων εταιρειών στην αγορά τυχερών παιχνιδιών από τα κρατικά μονοπώλια.

Όσον αφορά το ζήτημα του ΟΤΕ, αφορά τη γνωστή τροπολογία που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση που προβλέπει ότι αν κάποιος επενδυτής θέλει να εισέλθει σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας με ποσοστό μεγαλύτερο του 20% θα πρέπει να λάβει την έγκριση της αρμοδίας διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας τόνιζαν ότι, "βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση".

REPORTER.GR

ΠΤΩΤΙΚΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο DOW JONES

DOW JONES FUTURES -84 ΜΟΝΑΔΕΣ.

Sears: Πτώση 47% στα κέρδη δ’ τριμήνου χρήσης


Sears: Πτώση 47% στα κέρδη δ’ τριμήνου χρήσης

«ΒΟΥΤΙΑ» πραγματοποίησαν τα κέρδη της Sears Holdings, της αμερικανικής αλυσίδας λιανικoύ εμπορίου που ελέγχεται από τον επενδυτή Έντουαρντ Λάμπερτ, στο τέταρτο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης, λόγω της πτώσης των πωλήσεων οικιακών συσκευών και ένδυσης.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν κατά 47% στα 426 εκατ. δολάρια από 811 εκατ. δολάρια που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, σημειώνοντας μεγαλύτερη πτώση απ’ ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 15,07 δισ. δολάρια, μειωμένα κατά 6,8%.

Η μετοχή της Sears ενισχύθηκε χθες στο Nasdaq [.IXIC] κατά 24 σεντς στα 101,60 δολάρια. Κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, ωστόσο, έχει χάσει το 43% της αξίας της.

NAFTEMPORIKI

Βρετανία: +0,9% οι τιμές κατοικίας τον Ιανουάριο


Βρετανία: +0,9% οι τιμές κατοικίας τον Ιανουάριο

ΑΝΟΔΟ 0,9% εμφάνισαν, σε μηνιαία βάση, οι τιμές κατοικίας στην Αγγλία και την Ουαλία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε ετήσια βάση, η αύξηση έφτασε στο 6,4%. Η μέση τιμή κατοικίας διαμορφώθηκε στις 186.045 στερλίνες, από 184.469 το Δεκέμβριο.

NAFTEMPORIKI

Sprint Nextel: Ζημίες 29,5 δισ. δολ. στο δ' τρίμηνο


Sprint Nextel: Ζημίες 29,5 δισ. δολ. στο δ' τρίμηνο

ΖΗΜΙΕΣ ύψους 29,5 δισ. δολαρίων εμφάνισε η Sprint Nextel, στο τέταρτο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα διαγραφών στη μονάδα Nextel Communications. H τρίτη μεγαλύτερη πάροχος ασύρματων υπηρεσιών στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την απόφασή της να μην διανείμει μέρισμα.

Το αντίστοιχο διάστημα του 2006 η εταιρεία είχε εμφανίσει κέρδη 261 εκατ. δολαρίων. Οι πωλήσεις της δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των αναλυτών και υποχώρησαν κατά 5,7% στα 9,85 δισ. δολάρια.

Η Sprint έχασε το περασμένο τρίμηνο συνολικά 683.000 πελάτες της, με τους οποίους είχε συμβόλαια, εν μέσω παραπόνων σχετικά με την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών της.

Επιπλέον, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νταν Χεζ, ενδεχομένως να αναγκαστεί να μειώσει τα τιμολόγια, μετά τις προσφορές τις οποίες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα οι ανταγωνίστριες AT&T και Verizon Wireless.

Σημειώνεται ότι στο τμήμα ασύρματης επικοινωνίας, η εταιρεία προέβη σε διαγραφές ύψους 29,7 δισ. δολαρίων.

Ο Χεζ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της Sprint το Δεκέμβριο του 2007, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα σχέδια για περικοπές 4.000 θέσεων εργασίας και κλείσιμο του ενός πέμπτου των εμπορικών καταστημάτων της εταιρείας.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Αυξημένες κατά 19.000 οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Αυξημένες κατά 19.000 οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ κατά 19.000 στις 373.000 ήταν οι νέες αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Οι αναλυτές προέβλεπαν πως οι νέες αιτήσεις θα ανέρχονταν σε 350.000.

NAFTEMPORIKI

Στα 1,5147 δολάρια το ευρώ - Νέο ρεκόρ


Στα 1,5147 δολάρια το ευρώ - Νέο ρεκόρ

Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε σήμερα το ευρώ [EUR=X] έναντι του αμερικανικού νομίσματος ανερχόμενο στα 1,5147 δολάρια.

Η υποχώρηση του δολαρίου αποδίδεται στη μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση που σημείωσε το αμερικανικό ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο [Βλέπε άρθρο] και στη σημαντική αύξηση των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, την εβδομάδα μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν κατά 19.000 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο φθάνοντας τις 373.000.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% στο δ΄ τρίμηνο

ΗΠΑ: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% στο δ΄ τρίμηνο

ΣΤΟ 0,6% διαμορφώθηκε ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2007 – σε αντιστοιχία με την πρόβλεψη του περασμένου μήνα – όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Οι αναλυτές προέβλεπαν πως ο ρυθμός ανάπτυξης για το εν λόγω διάστημα θα αναθεωρείτο στο 0,7%.

NAFTEMPORIKI

Aspis Bank: Συζητήσεις με ξένους ομίλους για πιθανή συμμετοχή στο μ/κ


Aspis Bank: Συζητήσεις με ξένους ομίλους για πιθανή συμμετοχή στο μ/κ

Συζητήσεις με ομίλους του εξωτερικού για την εξαγορά, είτε πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της τράπεζας, είτε για τη διαμόρφωση πλαισίου στρατηγικής συνεργασίας με την ταυτόχρονη απόκτηση συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο αυτής, πραγματοποιούν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι βασικοί μέτοχοι της Aspis Bank.

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει η τράπεζα, «καμία από τις συζητήσεις αυτές δεν έχει οριστικοποιηθεί ή λάβει οριστικό χαρακτήρα, ούτε έχει διεξαχθεί σχετικός οικονομικός ή νομικός έλεγχος».

NAFTEMPORIKI

Γερμανία: Μείωση της ανεργίας στο 8% το Φεβρουάριο

Γερμανία: Μείωση της ανεργίας στο 8% το Φεβρουάριο

Κατά 75.000 άτομα μειώθηκε το Φεβρουάριο, σε εποχικώς προσαρμοσμένη βάση, ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν μείωση κατά 50.000.

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 8% από 8,1% τον Ιανουάριο.

NAFTEMPORIKI

Κάθετη μείωση κερδών Λούης


Κάθετη μείωση κερδών Λούης


Κάθετη μείωση παρουσίασαν τα κέρδη της εταιρείας Λούης για το 2007, επηρεασμένα από το ναυάγιο της Sea Diamond και από την αυξημένη φορολογία και παρά τα πρόσθετα έσοδα €20,9 εκ. από την πώληση του Hilton και της εταιρείας Γεράνι. Τα κέρδη περιορίστηκαν στα €13,3 εκ. το 2007 έναντι €23 εκ. το 2006 και έναντι €17 εκ. που ανέμεναν οι αναλυτές της Egnatia για τη χρονιά που πέρασε. Το κέρδος ανά μετοχή ανήλθε στα 3,06 σεντ έναντι 5,06 σεντ πέρσι.

Η μείωση των κερδών προήλθε παρά την οριακή αύξηση των εισοδημάτων από €310,5 εκ. σε €315,1 εκ. Οφείλεται κυρίως στις έμμεσες ζημιές από τη βύθιση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond τον Απρίλιο, που ανήλθαν, τελικά, στα €17 εκ. έναντι €10,3 εκ. που ανακοίνωσε πως ανέμενε η εταιρεία τον Ιούνιο. Τον Απρίλιο η εταιρεία δήλωσε ότι δεν ανέμενε να υπάρξουν άμεσες ζημιές από το ναυάγιο, γιατί ήταν ασφαλισμένο. Η ασφαλιστική αποζημίωση για το Sea Diamond ανήλθε στα $55 εκ.

Πέραν του ατυχούς συμβάντος της βύθισης του Sea Diamond, η μείωση των κερδών οφείλεται επίσης στην αύξηση της φορολογίας, που έφθασε τα €3,4 εκ. σε σχέση με €210 χιλ. το 2006, λόγω προηγούμενων υποχρεώσεων. Έμμεση συμβολή είχε και η μείωση του πραγματοποιηθέντος και μη πραγματοποιηθέντος συναλλαγματικού κέρδους.

Η εταιρεία τονίζει σε ανακοίνωσή της πως τα αποτελέσματα του 2007 δεν είναι αντιπροσωπευτικά και προβλέπει ότι το 2008 θα είναι καλύτερα από τα περσινά.

STOCKWATCH.COM.CY

Ψαλίδι αναλυτών στη BOCY


Ψαλίδι αναλυτών στη BOCY

• Μείωση τιμής στόχου από DB-KBW-Cheuvreux

• Διατηρεί τιμή στόχο η Citigroup

Σε ψαλίδισμα των προσδοκιών τους για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου προχώρησαν σήμερα ξένοι αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας για το 2007 και του business plan για την επόμενη τριετία. Δύο αναλυτές υποβάθμισαν τη σύσταση για τη μετοχή και τρεις μείωσαν τις τιμές στόχους, δηλώνοντας απογοήτευση με τη στοχοθεσία της Τράπεζας. Αντίθετα, η Citigroup άφησε αναλλοίωτη την τιμή στόχο, εκτιμώντας ότι το business plan είναι πολύ συντηρητικό. Είναι η πρώτη φορά την τελευταία τριετία που υποβαθμίζεται η σύσταση για τη μετοχή της Τράπεζας από ξένους οίκους αναλύσεων.

KBW

Η KBW αναφέρει ότι τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2007 ήταν κατά 13,1% κάτω των εκτιμήσεων της κυρίως λόγω χαμηλότερων εσόδων (7,1% κάτω των εκτιμήσεων τους). Τα καθαρά έσοδα από τόκους χαρακτηρίζονται «αδύναμα» λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού.

Απογοητευτικό χαρακτηρίζεται και το business plan της BOCY, καθώς η αύξηση στα κέρδη του 2008 περιορίζεται στο 11% λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού και της πίεσης στα περιθώρια κέρδους. Ως αποτέλεσμα, η ΚΒW κόβει τον πήχη για τα κέρδη ανά μετοχή της Τράπεζας κατά 9% και 10% το 2008 και 2009 αντίστοιχα. To κέρδος ανά μετοχή αναμένεται να περιοριστεί στο €0,97 το 2008 και €1,16 το 2009. Τα καθαρά κέρδη της BOCY εκτιμώνται να διαμορφωθούν στα €548 εκ. το 2008 και στα €658 εκ. το 2009.

Η τιμή στόχος της KBW μειώνεται στα €12 από €16 προηγουμένως και η σύσταση αγοράς μεταπηδά από outperform σε market perform. Η μείωση των εκτιμήσεων από την KBW σχετίζεται με τα χαμηλότερα εισοδήματα και το ψηλότερο κόστος ενεργητικού. Η KBW αναφέρει ότι οι επενδυτές θα ανέμεναν αναθεωρήσεις προς τα πάνω για την BOCY και όχι αναθεωρήσεις προς τα κάτω γι’ αυτό και εκφράζει φόβο για “derating”.

Deutsche Bank

Η DB μειώνει την τιμή στόχο για την BOCY από τα €17 στα €12 και τη σύσταση αγοράς σε hold από buy, χαρακτηρίζοντας απογοητευτικό το business plan της Τράπεζας. Για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου του 2007 αναφέρεται ότι ήταν 3% κάτω των εκτιμήσεων της. Η DB μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη της Τράπεζας κατά 9% και 10% για το 2008 και 2009. Το κέρδος ανά μετοχή εκτιμάται να διαμορφωθεί στα €0,96 το 2008 και στο €1,21 το 2009. Τα καθαρά κέρδη της BOCY εκτιμώνται να διαμορφωθούν στα €544 εκ. το 2008, στα €687 εκ. το 2009 και €866 εκ. το 2010.

Η μείωση των προβλέψεων αποδίδεται στο αυξανόμενο ρίσκο της Τράπεζας (από 10% σε 11%), καθώς με βάση το business plan επεκτείνεται σε χώρες που εμπεριέχουν μεγαλύτερα ρίσκα. Σύμφωνα με τη DB, το νέο στρατηγικό σχέδιο της Τράπεζας θα δημιουργήσει αρνητικό αντίκτυπο στη μετοχή, κάτι που «κάνει προς το παρόν το ενδεχόμενο αναβάθμισης της τιμής στόχου πολύ απομακρυσμένο».

Τα κέρδη που αναμένει η BOCY για το 2008 (€540 εκ.) θεωρούνται απογοητευτικά, καθώς η DB ανέμενε κέρδη €600 εκ.

Citigroup

Κατώτερα των εκτιμήσεων θεωρούνται τα αποτελέσματα ης BOCY από τη Citigroup. Η Citi αναφέρει ότι τα αποτελέσματα του 2007 κυμαίνονταν στον αναθεωρημένο στόχο της BOCY (€486 εκ.). Τα καθαρά έσοδα από τόκους κυμάνθηκαν κοντά στις εκτιμήσεις τους (στην Κύπρο ήταν καλά, στην Ελλάδα αδύναμα), αλλά παρατηρήθηκαν πιέσεις στα περιθώρια. Η Citigroup μειώνει τις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή. Αναμένει το 2008 το κέρδος ανά μετοχή να διαμορφωθεί στο €1,05 το 2008 (από €1,09 προηγουμένως) και στο €1,28 το 2009 (από €1,29 που ανέμενε πριν). Τα καθαρά κέρδη της BOCY εκτιμώνται να διαμορφωθούν στα €588,9 εκ. το 2008 και στα €717,2 εκ. το 2009.

Cheuvreux

Σε μείωση της τιμής στόχου για την BOCY από €16 στα €14 προχώρησε και η Cheuvreux Credit Agricole. Όπως σημειώνεται, τα αποτελέσματα της BOCY για το 2007 ήταν πιο αδύναμα (2% κάτω των εκτιμήσεων τους), αλλά και για το 2008 η Τράπεζα αναμένει μικρή αύξηση κερδών. Η Cheuvreux Credit Agricole προχώρησε σε μείωση των εκτιμήσεων της για την BOCY κατά 6% το 2008 και 2009, αφήνοντας αναλλοίωτες τις εκτιμήσεις για το 2010. Η μείωση των εκτιμήσεων για τα έτη 2008 - 2009 σχετίζεται με το ψηλότερο κόστος ενεργητικού. Το κέρδος ανά μετοχή εκτιμάται να διαμορφωθεί στα €1,19 το 2008 και στο €1,52 το 2009.

Ρίσκα στις προβλέψεις των αναλυτών αποτελούν η οικονομική ανάπτυξη σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Ρωσία και Ουκρανία.

STOCKWATCH.COM.CY

ΕΥΡΩΠΗ - ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ

ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΜΕ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ.

ΛΟΝΔΙΝΟ -0,03%
ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ +0,17%

BAT Reports Higher Profit, Buys ST Group's Cigarette Business


BAT Reports Higher Profit, Buys ST Group's Cigarette Business

Feb. 28 (Bloomberg) -- British American Tobacco Plc, the maker of Lucky Strike cigarettes, reported a 12 percent gain in profit after raising prices and said it's buying ST Group's cigarette business for 20.3 billion Danish kroner ($4.1 billion).

Full-year net income climbed to 2.13 billion pounds ($4.2 billion) from 1.90 billion pounds in 2006, the London-based company said today in a Regulatory News Service statement. That was lower than the 2.17 billion-pound median estimate of 10 analysts surveyed by Bloomberg.

BAT, the world's second-largest publicly traded cigarette maker, is charging more for tobacco in countries from Brazil to Russia and has shut plants in western Europe and North America as developed markets restrict smoking. The U.K. company last week agreed to buy Turkey's state-owned Tekel for $1.72 billion, gaining access to a market where 60 percent of adult males smoke.

``Brand strength, marketing and geographic exposures will become critical to longer term earnings growth,'' Jonathan Leinster, an analyst at UBS with a ``buy'' rating on BAT wrote in a note to investors before the results.

BAT saved 729 million pounds in the four years through 2006 with the help of 24 factory closings. BAT no longer has any U.K. factories and is scheduled to shut a Dutch plant this year.

Sales gained 2.6 percent to 10 billion pounds, more than the survey's 9.87 billion-pound median estimate. Profit from operations rose 11 percent to 2.91 billion pounds, less than the 2.99 billion pounds estimated by the analysts.

BAT rose 26 pence, or 1.4 percent, to 1,939 pence in London yesterday. The stock added 38 percent in 2007, more than the 17 percent gain by larger rival Altria Group Inc., the maker of Marlboro cigarettes.

Falling Consumption

Tobacco consumption is falling 1 percent to 2 percent a year in western Europe because of higher taxes and bans on advertising and indoor smoking. England barred smoking inside public places such as pubs in July, and France and the Netherlands are tightening restrictions this year.

While sales are ebbing in developed markets, more people are smoking in emerging markets, helping BAT stock to triple over the past five years. Chief Executive Officer Paul Adams beat the company's goal for earnings-per-share growth in the high single digits every year between 2004 and 2006.

BAT said in May that higher prices would fuel revenue gains in 2007 as growth in volume sales of cigarettes weakened. Takeovers such as Japan Tobacco Inc.'s purchase of Gallaher Group Plc in April have cut the number of companies in the industry, giving those that remain more leverage to increase prices.

Pall Mall, Nanotek

A pack of Pall Mall cost 2.20 euros in Spain at the end of the third quarter, up 13 percent from a year earlier. Altria was charging 5.30 euros a pack for Marlboro in France, up 6 percent from a year earlier, according to Altadis SA, the Madrid-based maker of Gauloises cigarettes.

Adams said in November that fourth-quarter profit growth would slow as BAT increased spending to start selling Kent Nanotek, a premium ultraslim cigarette, in eastern Europe and to expand its distribution network in Russia.

Altria, the world's largest publicly traded cigarette maker, in January forecast growth this year of between 9 percent and 11 percent in earnings per share from continuing operations, led by its Philip Morris International unit, whose cigarettes are sold in more than 160 countries. New York-based Altria is scheduled to spin off the division next month.

Reynolds Stake

The U.K. company controls a 42 percent stake in Reynolds American Inc., the second-biggest U.S. cigarette maker. Fourth- quarter profit rose 65 percent to $297 million as year-earlier earnings were cut by $90 million to reduce some brands' value, the maker of Kool and Winston cigarettes said this month.

BAT was started in 1902 to settle a trade war between U.S. and U.K. cigarette makers and once owned companies from American retailer Saks Fifth Avenue to British insurer Eagle Star. Geneva- based Cie. Financiere Richemont SA, the world's largest jewelry maker, controls about a stake of about 19 percent and has said it would mull spinning off the holding.

Tobacco use will kill 1 billion people in this century, a 10-fold increase over the previous 100 years, unless governments in poor nations raise taxes on consumption and mandate health warnings, the World Health Organization has said this month.


BLOOMBERG

Bayer Fourth-Quarter Net Falls on Year-Earlier Gain


Bayer Fourth-Quarter Net Falls on Year-Earlier Gain

Feb. 28 (Bloomberg) -- Bayer AG, Germany's largest drugmaker, said fourth-quarter profit fell 78 percent, more than analysts estimated, after a one-time tax gain boosted year- earlier results.

Net income fell to 67 million euros ($101.2 million), from 311 million euros a year earlier, the Leverkusen, Germany-based company said in a statement today. Bayer was expected to earn 210 million euros, the average estimate of nine analysts surveyed by Bloomberg News.

Chief Executive Officer Werner Wenning today forecast a 5 percent increase in group revenue this year, adjusted for currency. Bayer bought German rival Schering AG for 17 billion euros in 2006, gaining the Betaseron multiple sclerosis drug. Farm chemical sales are rising as higher crop prices let farmers spend more on herbicides and fungicides. The plastics unit, which makes materials for DVDs and foams, is dealing with increased crude oil prices.

``Bayer is doing well, it's still an interesting story,'' Ulle Woerner, an analyst at Landesbank Baden-Wuerttemberg in Stuttgart, said in an interview before results were released. ``There are still some cost savings to be found in the drug unit, and crop chemicals should see some growth in 2008.''

The company repeated its 2009 underlying earnings before interest, tax, depreciation and amortization, or Ebitda, margin of 22 percent for the whole group. Sales rose 1 percent to 8.04 billion euros.

Drug Unit

The drug unit should increase at or above market rate and see the underlying Ebitda margin rise to about 27 percent, the company said. Crop chemicals revenue should rise by 5 percent this year, as the unit expects to improve its Ebitda margin to more than 23 percent. The material science unit couldn't give a forecast for the whole year because of unstable raw material prices. The first quarter Ebitda margin should be on par with that of the previous quarter, Bayer said.

Bayer shares fell 5.7 percent in Frankfurt trading last week after a study showed that Nexavar failed to help lung-cancer patients. Bayer expected the drug to earn over 750 million euros from that use. Bayer and its partner, Onyx Pharmaceuticals Inc., are still testing the therapy in breast cancer.

Bayer shares have fallen 14 percent this year, matching the decline of Germany's benchmark DAX stock index. Of 32 analysts who cover Bayer, 21 recommend buying the stock, nine advise holding it, and two advise investors to sell.

Bayer had a one-time gain of 203 million euros from tax changes, and a 236 million-euro gain from the sale of its stake in GE Bayer Silicones in the last quarter of 2006.

Bayer said earlier this week it will reward investors with a 35 percent increase in the dividend payout for 2007 to 1.35 euros a share.

Wenning has said he wants more acquisitions to fill gaps in the health-care unit. The company is staking growth prospects on two new drugs, the Nexavar cancer treatment used to treat kidney tumors, and the Xarelto anti-clot drug awaiting approval in Europe.

BLOOMBERG

RBS Net Rises 18% After 2.13 Billion-Pound Writedown


RBS Net Rises 18% After 2.13 Billion-Pound Writedown

Feb. 28 (Bloomberg) -- Royal Bank of Scotland Group Plc, the U.K.'s second-biggest bank, posted an 18 percent increase in 2007 profit and wrote down 2.13 billion pounds including bad debts and losses on credit market-related securities.

Net income climbed to 7.3 billion pounds ($15 billion), or 75.7 pence a share, from 6.2 billion pounds, or 64.4 pence, a year earlier, the Edinburgh-based company said today in a statement. That beat the 6.84 billion-pound median-estimate of 10 analysts surveyed by Bloomberg.

``Whilst the future seems as difficult as ever to predict, it's clear that we enter 2008 with real momentum behind our organic growth,'' Chief Executive Officer Fred Goodwin said in the statement.

RBS, which bought ABN Amro Holding NV's Asian and securities units for 16 billion euros ($23 billion) last year, said in December it would post 1.25 billion pounds in net writedowns on securities linked to U.S. subprime mortgages. U.K. banks face ``earnings headwinds'' this year because of their dependence on wholesale funding, indebted consumers and slumping property markets, analysts including Citigroup Inc. have said.

RBS has declined 7.7 percent in London trading this year amid speculation it would need to make a larger writedown or have a rights offer to strengthen its capital.

British banks have declared lower writedowns from credit market-related securities than U.S. counterparts including Citigroup Inc., which wrote down subprime-mortgage investments by $18 billion in the fourth quarter. Barclays Plc last week posted a 1.6 billion-pound writedown at its securities unit for 2007.

``We may have to wait several years to see if ABN Amro delivers shareholder value,'' said Howard Wheeldon, an analyst at BGC Partners in London. ``I wouldn't like to see any further acquisitions.''

BLOOMBERG

Deutsche Telekom: Ζημίες 757 εκατ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο


Deutsche Telekom: Ζημίες 757 εκατ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο


ΑΠΡΟΣΜΕΝΕΣ ζημίες ύψους 757 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο τέταρτο τρίμηνο του 2007 η Deutsche Telekom ως αποτέλεσμα των δαπανών από το πρόγραμμα περικοπής θέσεων εργασίας. Το αντίστοιχο διάστημα του 2006 η εταιρεία είχε ανακοινώσει ζημίες ύψους 898 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις της Deutsche Telekom υποχώρησαν κατά 0,6% στα 15,8 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 665 εκατ. ευρώ και έσοδα ύψους 15,9 εκατ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου ομίλου τηλεπικοινωνίας της Ευρώπης Ρενέ Όμπερμαν έχει ανακοινώσει σχέδια για περικοπές 32.000 θέσεων, σε μια περίοδο που η εταιρεία έχει χάσει μεγάλο μέρος των πελατών σταθερής τηλεφωνίας στη Γερμανία, ενώ στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει οξύ ανταγωνισμό από τις AT&T και Verizon Communications.

Για το 2008, η Deutsche Telekom εκτιμά πως τα κέρδη EBITDA θα κυμανθούν γύρω στα 19,3 δισ. ευρώ, ελαφρώς μεταβλημένα από το 2007.

Χθες, η εταιρεία πρότεινε την τοποθέτηση του διευθύνοντα συμβούλου της Henkel Ούλριχ Λένερ στη θέση του προέδρου του διοικητικού της συμβουλίου, σε αντικατάσταση του αποχωρήσαντος Κλάους Τσουμβίνκελ.

NAFTEMPORIKI

Διαγραφές - ρεκόρ η UBS


Διαγραφές - ρεκόρ η UBS

OΙ μέτοχοι της UBS υποστήριξαν την τονωτική «ένεση» με κεφάλαια ύψους 13 δισ. ελβετικών φράγκων (11,94 δισ. δολάρια) από τη Σιγκαπούρη και ανώνυμο επενδυτή από τη Μέση Ανατολή, επέκριναν όμως τον πρόεδρο του ελβετικού τραπεζικού ομίλου, Μαρσέλ Οσπέλ, για τις ζημίες εξαιτίας της έκθεσης σε subprime δάνεια.

Η ψηφοφορία -η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο έκτακτης γενικής συνέλευσης στην οποία παραβρέθηκε η πλειοψηφία των μετόχων- διεξήχθη μετά την έκκληση του κ. Οσπέλ προς τους επενδυτές, υποστηρίζοντας ότι τα κεφάλαια είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της τράπεζας. «Σήμερα χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας για σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιουχικής μας βάσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οσπέλ προς τους μετόχους.

Η UBS έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει τις μεγαλύτερες διαγραφές μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, διαγραφές που είχαν ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση ζημιών για το οικονονομικό έτος 2007, για πρώτη φορά από την ίδρυσή της. Παρά τις πιέσεις για την παραίτησή του, ο κ. Οσπέλ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει τα καθήκοντά του. «Σκοπεύω να διασφαλίσω ότι η UBS θα επιστρέψει στο δρόμο προς την επιτυχία», κατέληξε ο κ. Οσπέλ, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω διαγραφών.

NAFTEMPORIKI

Ιαπωνία: 2% η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας, δύο φορές περισσότερο από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, καθώς η επιδείνωση της οικονομικής συρρίκνωσης των ΗΠΑ περιόρισε τη ζήτηση για αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά.

Οι εταιρείες μείωσαν την παραγωγή 2% από τον Δεκέμβριο, όταν είχε σημειώσει άνοδο 1,4%, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 47 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας θα μειωθεί 0,8%.

Το γιέν [JPY=X] διαπραγματεύθηκε στα 106,34 ανά δολάριο στις 12:58 μ.μ. στο Τόκο από 106,39 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε κατά μισή μονάδα βάσης στο 1,42%.

Οι εταιρείες σχεδιάζουν να μειώσουν τον Φεβρουάριο την παραγωγή όπως έδειξε η έκθεση. Οι βιομηχανίες βλέπουν μείωση 2,9% της παραγωγής από τον Ιανουάριο, μεγαλύτερη από την προηγούμενη εκτίμηση για μείωση 2,2%. Η παραγωγή θα ανακάμψει τον Μάρτιο στο 2,8% σύμφωνα με τις εταιρείες.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη ξένη αγορά της Ιαπωνίας, υποχώρησε για πέμπτο μήνα τον Ιανουάριο.

Η ζήτηση από την Ασία και την Ευρώπη στηρίζει μέχρι στιγμής τη ζήτηση έναντι της συρρίκνωσης των πωλήσεων στις ΗΠΑ. Οι εξαγωγές, μαζί με τις επενδύσεις βοήθησαν την οικονομία της χώρας να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 3,7% το τελευταίο τρίμηνο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ προβλέπει ότι παρά την οικονομική συρρίκνωση των ΗΠΑ, η παγκόσμια οικονομία θα έχει φέτος ρυθμός ανάπτυξης 4,1%, υψηλότερο από το 3,7% κατά μέσον όρο τα τελευταία 25 χρόνια. Οι αναδυόμενες αγορές συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας θα αναπτυχθούν με ρυθμό 6,9%.

Αλλη έκθεση σήμερα έδειξε ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν για έκτο μήνα καθώς οι καταναλωτές κατέβαλαν τιμές κοντά σε επίπεδα ρεκόρ για βενζίνη και νέα μοντέλα που τους ώθησαν να αγοράσουν καινούργια αυτοκίνητα. Οι λιανικές πωλήσεις αναρριχήθηκαν 1,5% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της Ιαπωνίας.

NAFTEMPORIKI

ΕΛΛΑΔΑ: Σχέδιο για επιβολή φόρου υπεραξίας στις μετοχές

Σχέδιο για επιβολή φόρου υπεραξίας στις μετοχές

Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης (αριστερά) συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, Δ. Μεσσίνη προσέρχεται στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η Ενωση.
ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του φόρου 0,15% που επιβάλλεται σήμερα στις χρηματιστηριακές συναλλαγές με έναν φόρο υπεραξίας, σχεδιάζει να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αυτό υπογράμμισε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, προσθέτοντας όμως ότι το εν λόγω μέτρο θα πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα και ύστερα από συγκεκριμένες μελέτες, προκειμένου να μην αποτελεί αντικίνητρο για τους επενδυτές και ως εκ τούτου να μην δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς.



Επισημαίνεται ότι με βάση ένα πρώτο σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, ο εν λόγω φόρος μελετάται να επιβάλλεται επί του συμψηφιστικού υπολοίπου κερδών - ζημιών των επενδυτών, ενώ οι ζημιογόνες χρήσεις θα μένουν ως υπόλοιπα για να συμψηφιστούν με προσεχείς κερδοφόρες. Ωστόσο θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι υπηρεσίες μελετούν τεχνικά προβλήματα που θα δημιουργήσει ενδεχόμενη εφαρμογή αυτού του μέτρου.

Η απόφαση πάντως αυτή, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο που εκπονείται για κατάργηση των περισσοτέρων από τους φόρους συναλλαγών και στο πλαίσιο αυτό το πρώτο βήμα γίνεται με την κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου 2009 του χαρτοσήμου (2,4%) στα ασφαλιστήρια ζωής.

Απλοποίηση ελέγχων και ΚΒΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω απλούστευση του φορολογικού συστήματος και προς την κατεύθυνση αυτή μελετάται ήδη η απλοποίηση των φορολογικών ελέγχων και του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι πιο σημαντική από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η προσαρμογή του Κ.Β.Σ. στις σημερινές οργανωτικές ανάγκες των επιχειρήσεων και στις συνθήκες των συναλλαγών και των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό η αναμόρφωση του Κ.Β.Σ. θα έχει αφενός στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου, αφετέρου όμως θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες των επιχειρήσεων όσον αφορά στην προσαρμογή τους στην ταχύτητα των εξελίξεων που ορίζει η τεχνολογία.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι μερικά από τα μέτρα που έχουν ήδη προταθεί από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου προβλέπουν την πλήρη κατάργηση της θεώρησης - διάτρησης όλων των φορολογικών στοιχείων, την κατάργηση των πρόσθετων βιβλίων, καθώς επίσης και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων, αλλά και στις διαδικασίες χαρακτηρισμού των βιβλίων ως ανακριβών.

Οι παράγοντες της αγοράς άλλωστε επισημαίνουν ότι το μέτρο της κατάργησης της διάτρησης των φορολογικών στοιχείων απ' όλους τους επιτηδευματίες, όπως άλλωστε συμβαίνει με τις μεγάλες επιχειρήσεις, έχει ως μοναδικό στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών και τη διευκόλυνση των επιτηδευματιών στις συναλλαγές τους.

Εξάλλου το συγκεκριμένο μέτρο, πέρα από το ότι δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα στον κόσμο, δεν διασφαλίζει και το δημόσιο, δεδομένου ότι η «φοροδιαφυγή ανθεί», καθώς οι «επιτήδειοι», όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν οι παράγοντες της αγοράς, έχουν βρει τρόπους με τους οποίους παραποιούν τα στοιχεία με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί στην αγορά πληθώρα πλαστών στοιχείων.

Αντικειμενικές αξίες

«Θολό» άφησε για μια ακόμη φορά το τοπίο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών όσον αφορά στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αφού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει «καμία αλλαγή στο σχεδιασμό μας για τις αντικειμενικές αξίες».

Επισημαίνεται ότι η ασάφεια που υπάρχει για το πότε θα προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο στην τρίτη κατά σειρά αύξηση των αντικειμενικών αξίων έχει δημιουργήσει, σύμφωνα με τους παράγοντες της κτηματαγοράς, σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς.

Ωστόσο θα πρέπει να αναφερθεί ότι ανεξάρτητα από την τελική απόφαση του οικονομικού επιτελείου, για το χρόνο των νέων αυξήσεων στις τιμές των ακινήτων, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν ήδη έτοιμες τις προτάσεις τους που προβλέπουν αυξήσεις δυο «ταχυτήτων» στις αντικειμενικές αξίες, καθώς εισηγούνται χαμηλότερες αυξήσεις για τις λεγόμενες ακριβές περιοχές, αλλά εντυπωσιακά υψηλότερες για τις «φθηνές» ("Ν" φ. 15.2.2008).

Στόχος βέβαια των παραγόντων του υπουργείου, για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να αμβλύνουν τις αντιδράσεις, θα είναι όπως ο μέσος όρος των αυξήσεων να μην υπερβεί κατά πολύ το 30%.

NAFTEMPORIKI

Η ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 13,925.51 -105.79 -0.75%
HANG SENG INDEX 24,591.69 107.85 0.44%
CSI 300 INDEX 4,622.06 -17.71 -0.38%
Share |