Monday, November 24, 2008

Αλματώδες rebound άνω του 9% για το αργό- Στα 54,5 δολάρια

Αλματώδες rebound άνω του 9% για το αργό- Στα 54,5 δολάρια


Στα 51 δολάρια ενισχύθηκε η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, χάρη στο ράλι των μετοχών και την υποχώρηση του δολαρίου.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Ιανουαρίου ενισχύθηκε κατά 9,2%, ή 4,57 δολάρια στα 54,50 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο οι εν λόγω τιμές είναι κατά 63% χαμηλότερες σε σχέση με το ρεκόρ των 147,27 δολαρίων το βαρέλι που είχαν σημειωθεί στις 11 Ιουλίου. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινήθηκε ανοδικά κατά 9,9%, ή κατά 4,85 δολάρια στα 54,04 δολάρια το βαρέλι.

Σημαντική ώθηση στο αργό έδωσε και η πτώση του δολαρίου κατά 2,2% στα 1,2587 δολάρια/ ευρώ, γεγονός που τόνωσε τη ζήτηση των ξένων επενδυτών, αφού το αργό έγινε πιο ελκυστικό για τους επενδυτές που χρησιμοποιούν διαφορετικό από το δολάριο νόμισμα.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι η φημολογούμενη μείωση της ημερήσιας παραγωγής από τον ΟΠΕΚ δεν θα είναι αρκετή για να αποτρέψει τη «διόγκωση» των αποθεμάτων. Oι υπουργοί πετρελαίου των χωρών που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ θα συναντηθούν στις 29 Νοεμβρίου στο Κάιρο και στις 17 Δεκεμβρίου στο Οράν της Αλγερίας, ενώ η αγορά αναμένει νέα μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια, έως το τέλος της χρονιάς.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρες δήλωσε ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει στην αγορά υπερπροσφορά 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Total επεσήμανε ότι αν οι τιμές πέσουν κάτω από τα 50 δολάρια τότε υπάρχει ο κίνδυνος να μην προχωρήσουν οι επενδύσεις, κυρίως των μικρότερων εταιρειών.

REPORTER.GR

Στο +5% η Wall- Στο +10% η Ευρώπη

Στο +5% η Wall- Στο +10% η Ευρώπη

Απογειώθηκαν οι δείκτες σε Wall και Ευρώπη, αφού ο Dow ενισχύθηκε 4,84%, στις 8.435,74 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 6,33%, στις 1.472,02 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε 6,46% στις 851,69 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 9,84% στις 4.152,96 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ανοδικά κατά 10,10% στις 3.172,11 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX με άνοδο 10,34% στις 4.554,33 μονάδες.
Με ιστορική άνοδο 8,4%, έκλεισε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ενώ και ο FTSE 100 έκλεισε με άλμα 20ετίας, με τους επενδυτές να βρίσκουν στη διάσωση της Citigroup από την αμερικανική κυβέρνηση αφορμή για μαζικές αγορές. Με το μεγαλύτερο ράλι διημέρου από το 1987 έκλεισε η Wall, ύστερα μάλιστα και από τα διαγγέλματα της νέας κυβέρνησης Ομπάμα, ότι θα συνεργαστεί με την απερχόμενη κυβέρνηση Μπους με σκοπό να την ενίσχυση της οικονομίας, και την ανάκαμψη της από την κρίση στην οποία έχει περιέλθει. Σημειώνεται ότι ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε μέσα σε δύο συνεδριάσεις περίπου 1.000 μονάδες.

Ράλι ανόδου στη Wall

Η μετοχή της Citigroup ενισχύθηκε 55%, στα 5,80 δολάρια. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ η Federal Deposit Insurance θα εγγυηθεί δάνεια, καταθέσεις και άλλους πόρους, συνολικής αξίας 306 δισ. δολαρίων, για λογαριασμό της Citigroup. Παράλληλα, το υπουργείο θα την ενισχύσει με ρευστότητα 20 δισ. δολαρίων, ενώ η Fed φέρεται να είναι έτοιμη να συμβάλλει στην αντιμετώπιση και άλλων κινδύνων, παρέχοντας δάνεια στην τράπεζα με προνομιακούς όρους. Σε αντάλλαγμα, η Citigroup θα εκδώσει προνομιούχες μετοχές με μερισματική απόδοση 8%, οι οποίες θα περάσουν στο υπουργείο Οικονομικών και τη Federal Deposit Insurance.

Το «φιλί της ζωής» που έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση στη Citigroup, επωφέλησε και τον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο, με πρωταγωνίστριες τη JPMorgan, η οποία ενισχύθηκε κατά 18% και τη Bank of America, η οποία βρέθηκε κατά 22% υψηλότερα.

Οι ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας, βρήκαν τη Microsoft και την Alcoa να κλείνουν με κέρδη πάνω από το 4%.

Η General Motors ενισχύθηκε κατά 7,2%, αφού οι επενδυτές «εξωτερίκευσαν» τις προσδοκίες τους για ένα ανάλογο πακέτο στήριξης και για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης Ομπάμα για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, το οποίο θα περιλαμβάνει βοήθεια σε προβληματικούς κλάδους, όπως αυτόν των αυτοκινητοβιομηχανιών, δημιούργησε κλίμα αισιοδοξίας στη Wall. Επίσης, θετική ήταν η αντίδραση της αγοράς και απέναντι στην επιλογή του Τίμοθι Γκάιθνερ ως του νέου υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Ομπάμα.

Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, η Deutsche Bank και η Credit Suisse αμφότερες έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 13%, καθώς η σωτηρία της Citigroup, που έχει ενεργητικό 2 τρις δολαρίων και δραστηριότητες σε περισσότερες από 100 χώρες, μετρίασαν τους φόβους περί μαζικών αποσύρσεων καταθέσεων, που θα έπληττε έτι περεταίρω την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επίσης, η UBS είχε άνοδο 15% και ηBarclays 11%.

Πέραν των τραπεζών, πάρτι και στον κλάδο των εμπορευμάτων, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων σημείωσαν μεγάλη άνοδο. Η BHP Billiton ενισχύθηκε 21%, ηAnglo American, 20%, η BP, 9,8% και ηTotal 9,6%.

Στην αγορά της Φρανκφούρτης, οι μετοχές της Hypo Real Estate έκλεισαν με άλμα 20%, καθώς η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παράσχει βοήθεια ύψους 20 δις. ευρώ στην εταιρία, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητά της.

Στο +6,7% έκλεισε η μετοχή της Roche, καθώς η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι οι κλινικές μελέτες για το νέο φάρμακο κατά του καρκίνου Avastin είχε θετικά αποτελέσματα.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου βρήκε σήμερα στήριγμα στη δέσμη μέτρων για την στήριξη της βρετανικής οικονομίας που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν. Το σχέδιο, ύψους 20 δισ. δολαρίων περίπου, περιλαμβάνει αυξημένες κρατικές δαπάνες και φορο-ελαφρύνσεις, όπως η προσωρινή μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Όπως αναμενόταν, ο ΦΠΑ θα μειωθεί από 17,5% στο 15%, ενώ το μέτρο θα ισχύσει από 1ης Δεκεμβρίου, και θα διαρκέσει για 13 μήνες. Βέβαια, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας, μετά τη λήξη της ισχύος του μέτρου, θα χρειαστούν νέες ρυθμίσεις ώστε να καλυφθεί η ζημία που θα υποστεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Να σημειωθεί ότι το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει επίσης μειώσεις φόρων για τους οικονομικά ασθενέστερους και φορο-ελαφρύνσεις για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

REPORTER.GR

Goldman to sell $2 bln in FDIC-backed bonds

Goldman to sell $2 bln in FDIC-backed bonds

NEW YORK, Nov 24 (Reuters) - Goldman Sachs (GS.N: Quote, Profile, Research, Stock Buzz) plans to sell at least $2 billion of new debt that will be guaranteed by the Federal Deposit Insurance Corp, with pricing expected Tuesday, according to a market source familiar with the sale.

The debt will mature no later than June 30, 2012, the source said. Goldman Sachs is the sole bookrunner, while Citigroup and Morgan Stanley are joint leads, the source said.

The debt is guaranteed under the FDIC's Temporary Liquidity Guarantee Program, and investors are watching the deal as a test case for demand under the new program.

The new debt is expected to price at 85 basis points over midswaps, plus or minus 3 basis points, the source said.

Goldman is expected to be the first firm to tap the FDIC's new program. The FDIC on Friday approved a program to guarantee to banks' new senior unsecured debt, potentially allowing the firms to issue debt with top "AAA" ratings.

The market could see roughly $50 billion in issuance per month until the deadline for debt issuance next June, Bank of America estimated in a report.

The TLGP is expected to fill a financing gap for banks shut out of the corporate bond market by skyrocketing yields.

REUTERS

ΗΠΑ: Πτώση 3,1% στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών τον Οκτώβριο

ΗΠΑ: Πτώση 3,1% στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών τον Οκτώβριο

Πτώση 3,1% σημείωσαν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών.
Σε επίπεδο έτους η πτώση ήταν της τάξεως των 4,98 εκατ., την ίδια ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν 5 εκατ.


REPORTER.GR

ΔΝΤ: Δάνειο 19 δις. δολαρίων στην Τουρκία

ΔΝΤ: Δάνειο 19 δις. δολαρίων στην Τουρκία

Δάνειο ύψους 19 δισ. δολαρίων πρόκειται να χορηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ στην Τουρκία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδα Zaman. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το ποσό που είχε ζητήσει η τουρκική κυβέρνηση, το οποίο όμως η Zaman τοποθετεί μεταξύ 20 με 40 δις. δολαρίων.
Η Τουρκία δεν μπορεί να λάβει ποσό άνω των 15 δισ. δολαρίων υπό μορφή πιστώσεων από το ΔΝΤ, ωστόσο ο διεθνής οργανισμός προσφέρει 19 δισ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, ο τούρκος υπουργός Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ είχε δηλώσει ότι η Αγκυρα διαπραγματεύεται με το ΔΝΤ συμφωνία πιστωτικής διευκόλυνσης, η οποία της δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στα κεφάλαια που χορηγεί υπό μορφή δανείου ο διεθνής οργανισμός και, παράλληλα, μεγαλύτερη ευελιξία σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ανέκυψαν διαφωνίες με το ΔΝΤ ως προς τις δαπάνες.

REPORTER.GR

Βρετανία: Φορολογικές ελαφρύνσεις για το επόμενο 13μηνο

Βρετανία: Φορολογικές ελαφρύνσεις για το επόμενο 13μηνο

Δέσμη μέτρων για την στήριξη της βρετανικής οικονομίας ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν. Το σχέδιο, ύψους 20 δισ. δολαρίων περίπου, περιλαμβάνει αυξημένες κρατικές δαπάνες και φορο-ελαφρύνσεις, όπως η προσωρινή μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ. Τα νέα μέτρα θα βοηθήσουν την βρετανική κυβέρνηση στην εξοικονόμηση επιπλέον 295 δισ. λιρών, τα επόμενα πέντε χρόνια.
Όπως αναμενόταν, ο ΦΠΑ θα μειωθεί από 17,5% στο 15%, ενώ το μέτρο θα ισχύσει από 1ης Δεκεμβρίου, και θα διαρκέσει για 13 μήνες. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας, μετά τη λήξη της ισχύος του μέτρου, θα χρειαστούν νέες ρυθμίσεις ώστε να καλυφθεί η ζημία που θα υποστεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Ο κ. Darling ανέφερε ότι αν ξαναεκλεχθεί το εργατικό κόμμα στις εκλογές του 2010, θα χρειαστεί η επιβολή φόρου της τάξεως του 45% στα εισοδήματα ανω των 150.000 λιρών ετησίως.

Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει επίσης μειώσεις φόρων για τους οικονομικά ασθενέστερους και φορο-ελαφρύνσεις για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μπράουν: Επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων

Νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν υπεραμύνθηκε των μέτρων για τη δημοσιονομική ανάκαμψη που έλαβε η κυβέρνησή του, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της χώρας του που βυθίζεται στην ύφεση.

«Εάν δεν λάβουμε μέτρα τώρα δεν θα σημαίνει μόνο αποτυχία της οικονομικής πολιτικής, αλλά αποτυχία της διακυβέρνησης. Εάν δεν λάβουμε επαρκή μέτρα και εάν ολιγωρήσουμε αυτό θα σημάνει μεγαλύτερη ζημία, περισσότερη επιδείνωση», δήλωσε ο Μπράουν κατά τη την ομιλία του στην ετήσια διάσκεψη της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας.

REPORTER.GR

"Τεμαχίζεται" η AIG στο βωμό της άγρας αγοραστή

"Τεμαχίζεται" η AIG στο βωμό της άγρας αγοραστή

Σε αλλαγές του brand name και σε περικοπές του 6,6% του εργατικού της δυναμικού θα προχωρήσει ο βραχίονας των ασφαλίσεων αυτοκινήτων της εταιρείας AIG , ώστε να αποκοπεί από τη μητρική, για να μπορέσει να προσελκύσει υποψήφιους αγοραστές της.
Συγκεκριμένα ο εν λόγω τομέας της AIG θα ονομάζεται aigdirect.com από τον Ιανουάριο, ενώ σχεδιάζει να βάλει «λουκέτο» σε υποκαταστήματα 12 πόλεων, γεγονός που θα προκαλέσει και την ανάλογη μείωση του προσωπικού.

REPORTER.GR

HSBC: Εξετάζεται η αγορά παγίων της Citigroup

HSBC: Εξετάζεται η αγορά παγίων της Citigroup

Την απόκτηση των «κατάλληλων» παγίων της Citigroup εξετάζει η HSBC Holdings, σύμφωνα με το διοικητή της, Stephen Green, καθώς ο αμερικανικός οίκος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διάσπασης ή πώλησής του, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
«Θα εξαρτηθεί. Έχουμε μια ξεκάθαρη στρατηγική ανάπτυξης των δραστηριοτήτων μας με κύριο στόχο τις αναδυόμενες αγορές, δηλαδή την Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική», επεσήμανε ο Green. «Δε θα αποκτήσουμε πάγια που δεν ταιριάζουν με τη στρατηγική μας. Όταν κάτι ταιριάζει στην HSBC θα εξεταστεί», πρόσθεσε.

REPORTER.GR

MIG: Συμμετοχή μέχρι 30% στη MPB

MIG: Συμμετοχή μέχρι 30% στη MPB


Λευκή επιταγή για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου τον επόμενο χρόνο μέχρι και €5 δις, για απόκτηση μέχρι του 30% της Marfin Popular Bank αλλά και για αποεπένδυση από συγκεκριμένες συμμετοχές έλαβε σήμερα η διοίκηση της Marfin από την έκτακτη γενική της συνέλευση. Όπως ενημερώθηκαν οι μέτοχοι της MIG, σχετική αίτηση για αύξηση της συμμετοχής της MIG στη MPB υποβλήθηκε σήμερα στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Ανακοίνωση της MIG αναφέρει τα εξής:

Από την Marfin Investment Group (MIG) ανακοινώνεται ότι η σημερινή Β’ Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση μετόχων ενέκρινε την προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €5 δις.

Κατά τη Γενική Συνέλευση και με δεδομένη την αναταραχή που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, μέτοχοι της Εταιρείας πρότειναν και η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου με βάση τα ακόλουθες παραδοχές που ανταποκρίνονται στις αντίξοες συνθήκες των χρηματαγορών:

• Ελάχιστη τιμή έκδοσης των νέων μετοχών η τιμή των €5 ανά μετοχή η οποία θα είναι στενά συνδεδεμένη με την εσωτερική αξία της Εταιρείας τον χρόνο της έκδοσης με πρόθεση την σύγκλιση κατά το δυνατόν στην αρχικά ανακοινωθείσα τιμή των €6 για τις νέες μετοχές.
• Η τελική τιμή της έκδοσης θα προσδιοριστεί από το ΔΣ της MIG λαμβάνοντας υπόψη εκτός των άλλων και την ευρεία, διαθρωμένη διεθνή διαδικασία βιβλίου ζήτησης.
• Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της MIG, εξουσιοδοτείται να ολοκληρώσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εντός των επόμενων 12 μηνών είτε άπαξ είτε τμηματικά κατά την διακριτική ευχέρεια του Δ.Σ..
• Επιπλέον εναλλακτικά σχήματα προς έκδοση κοινών μετοχών, μπορούν να εξεταστούν από το Δ.Σ.

Παράλληλα, το Δ.Σ. της MIG ενημέρωσε τους μετόχους ότι υποβλήθηκε σήμερα αίτημα προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για την χορήγηση άδειας ανάλογα και με τις συνθήκες των αγορών για αύξηση της συμμετοχής της εταιρείας στην Marfin Popular Bank (MPB) έως και 30%. Το αίτημα έχει υποβληθεί προκειμένου να αποκτήσει η MIG ευελιξία στην εφαρμογή των στρατηγικών της σχεδίων στο τραπεζικό τομέα και αποτέλεσαν αντικείμενο μακράς διαβούλευσης από το ΔΣ.

Τέλος κατά τη διάρκεια της συνέλευσης η διοίκηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει εναλλακτικές ιδέες στις οποίες ανάμεσα σε άλλες περιλαμβάνονται η μερική αποεπένδυση ή και αναδιάρθρωση κεφαλαίου σε συγκεκριμένες συμμετοχές. Οι πρωτοβουλίες αυτές αναμένεται να ενδυναμώσουν επιπλέον την ήδη ισχυρή ρευστότητα της εταιρείας καθώς και την δυνατότητά της να αξιοποιήσει επενδυτικές ευκαιρίες που εμφανίζονται στις σημερινές συνθήκες της αγοράς.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
446.36 ( -1.21%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1300.40 ( -1.31%)

Όγκος: € 3,277,975

=======================

XAA

Γενικός Δείκτης
1864.81 ( 2.10%)

FTSE®/Χ.Α. 20
968.53 ( 2.08%)

=======================

FTSE 100 INDEX 4,152.96 372.00 9.84%
CAC 40 INDEX 3,172.11 290.85 10.10%
DAX INDEX 4,554.33 426.92 10.34%

=======================

US

DOW JONES INDUS. AVG 8,443.39 396.97 4.93%
S&P 500 INDEX 851.81 51.78 6.47%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,472.02 87.67 6.33%

ΕΠΑ: Σωρεία παραβάσεων ανταγωνισμού

ΕΠΑ: Σωρεία παραβάσεων ανταγωνισμού


Σωρεία παραβάσεων της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού ανακοίνωσε σήμερα η Επ. Ανταγωνισμού, σε σημείωμα για τις δραστηριότητες και τις αποφάσεις που έλαβε τον Οκτώβριο του 2008.

Η ΕΠΑ, κατά τις συνεδρίες της που πραγματοποιήθηκαν τον μήνα Οκτώβριο 2008, εξέτασε εβδομήντα τέσσερα θέματα σε σχέση με τον περί Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμο (Νόμος Αριθμός 13(Ι)/2008) και τον περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων Επιχειρήσεων Νόμο (Νόμος Αριθμός 22(Ι)/99) και εξέδωσε συνολικά δεκαοκτώ αποφάσεις.

Σε σχέση με τον περί Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμο (Νόμος Αριθμός 13(Ι/2008), η Επιτροπή αποφάσισε ότι για τις ακόλουθες καταγγελίες πιθανολογούνται εκ πρώτης όψεως παραβάσεις των διατάξεων του Νόμου και ως εκ τούτου αποφάσισε την ετοιμασία σχετικών εκθέσεων αιτιάσεων:

1. Καταγγελία της Thunderworx Ltd εναντίον της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου σχετικά με πρόσβαση στον τοπικό βρόχο. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως πιθανολογούμενη παράβαση του άρθρου 6(1) (β) του Νόμου για καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης.

2. Καταγγελία της Άκης Παναγιώτου & Υιός Λτδ εναντίον της Wyeth Hellas Cyprus Branch και της Phadisco Ltd για μονοπωλιακή θέση στην αγορά εμβολίου κατά του πνευμονόκοκκου. Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως πιθανολογούμενη παράβαση του άρθρου 6(1) (δ) του Νόμου για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

3. Καταγγελία της Andros Kiosk Ltd εναντίον της εταιρείας Fereos Ltd. Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως πιθανολογούμενη παράβαση του άρθρου 6(2) του Νόμου για καταχρηστική εκμετάλλευση της σχέσης οικονομικής εξάρτησης.

Επίσης, η Επιτροπή αποφάσισε τον τερματισμό διαφόρων καταγγελιών, είτε λόγω απόσυρσής τους από τους καταγγέλλοντες, είτε λόγω του ότι η καταγγελία δεν είχε υποβληθεί νομότυπα σύμφωνα με το άρθρο 35 του Νόμου, είτε λόγω αναρμοδιότητας της Επιτροπής να εξετάσει τα παράπονα που είχαν καταγγελθεί.

Σε σχέση με τον περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων Επιχειρήσεων Νόμο (Νόμος Αριθμός 22(Ι)/99), η Επιτροπή εξέδωσε πέντε αποφάσεις που αφορούν κοινοποιήσεις για συγκεντρώσεις επιχειρήσεων στη βάση του άρθρου 18 του Νόμου, τις οποίες τις κήρυξε συμβατές με την ανταγωνιστική αγορά. Οι κοινοποιήσεις αφορούν τις ακόλουθες επιχειρήσεις:

1. Κοινοποίηση πράξης συγκέντρωσης μεταξύ της CNP Assurances SA και Marfin Insurance Holdings Ltd.

2. Κοινοποίηση πράξης συγκέντρωσης μεταξύ της Περιφερειακής Πιστωτικής Εταιρείας Λευκωσίας και Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας Λυμπιών-Αλάμπρας.

3. Κοινοποίηση πράξης συγκέντρωσης Τράπεζας Πειραιώς (Κύπρου) Λτδ και Atlantic Insurance Company Ltd.

4. Γνωστοποίηση πράξης συγκέντρωσης μεταξύ της Vivartia Ανώνυμης Βιομηχανικής και Εμπορικής Εταιρείας Προϊόντων Διατροφής και Υπηρεσιών Εστίασης, Αλκμήνης Catering Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Εστίασης, Everest Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών και Olympic Catering A.E.

5. Κοινοποίηση πράξης συγκέντρωσης μεταξύ της CLR Capital Public Ltd και της Alliance International Reinsurance Public Company Ltd.

Η Επιτροπή σε σχέση με τη γνωστοποίηση της συγκέντρωσης μεταξύ των εταιρειών (i) Vivartia Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρία Προϊόντων Διατροφής και Υπηρεσιών Εστίασης (ii) Αλκμήνη Catering Ανώνυμος Εταιρεία Επενδύσεων Εστίασης (iii) Everest Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών και (iv) Olympic Catering A.E, αποφάσισε ότι εκ πρώτης όψεως πιθανολογείται παράβαση του άρθρου 13(1)(α) του Νόμου, λόγω παράλειψης κοινοποίησης της προτεινόμενης συγκέντρωσης εντός της τασσόμενης από το Νόμο προθεσμίας.

Επίσης, η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού στις 13 - 16 Οκτωβρίου διοργάνωσε δύο διήμερα συνέδρια, στη Λεμεσό και Λευκωσία, με καλεσμένους ομιλητές από την Ουγγρική Αρχή Ανταγωνισμού, με θέμα «Raising awareness on competition policy». Τα σεμινάρια διοργανώθηκαν στα πλαίσια του σχεδίου διδυμοποίησης που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στοχεύει στην ευρύτερη δυνατή ενημέρωση του πολίτη πάνω στα ζητήματα του ανταγωνισμού.

STOCKWATCH.COM.CY

Καμπανάκι οικοδομικού κραχ

Καμπανάκι οικοδομικού κραχ

• Εργολάβοι: Έρχονται απολύσεις χιλιάδων

• Μείωση κύκλου εργασιών κατά 40%

Μείωση του κύκλου εργασιών στις οικοδομές μέχρι και 40% προβλέπει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών (ΟΣΕΟΚ), προεξοφλώντας απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στον ευρύτερο κατασκευαστικό κλάδο και καλώντας τους βασικούς συντελεστές του κλάδου, όπως τις τράπεζες και τις τσιμεντοβιομηχανίες, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στις τιμολογήσεις. Η μείωση στις πωλήσεις και κατ’ επέκταση στις κατασκευές οικιστικών ακινήτων άρχισε, σύμφωνα με τους εργολάβους, να δείχνει τα δόντια της στις παραλιακές περιοχές, όπου παρουσιάζονται τα πρώτα σημάδια ανεργίας. Η Ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση να αναπληρώσει μέρος της χαμένης ζήτησης, με πρόσθετα αναπτυξιακά έργα που θα συντηρήσουν τα μεγέθη του κατασκευαστικού κλάδου και την απασχόληση.

Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σώτος Λοή κάλεσε τις τράπεζες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση προς τους επιχειρηματίες του κλάδου «ώστε να μη δημιουργείται επιπρόσθετο πρόβλημα στο πρόβλημα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Απηύθυνε ακόμη έκκληση στις τσιμεντοβιομηχανίες να μην αυξήσουν τις τιμές τους. «Ας αναμένουν να βελτιωθεί η κατάσταση και μετά να προχωρήσουν σε αυξήσεις στα τσιμέντα», ανέφερε. Ως γνωστό, οι δύο τσιμεντοβιομηχανίες έχουν δεσμευθεί έναντι της Επ. Ανταγωνισμού να αφήσουν αμετάβλητες τις τιμές τους μέχρι το 2009 για να τους επιτραπεί να συγχωνευθούν.

Όσον αφορά το θέμα της απειλούμενης ανεργίας, ο κ. Λοή σημείωσε συγκεκριμένα: «Ο κύκλος εργασίας της οικοδομικής βιομηχανίας θα μειωθεί ως αποτέλεσμα της ύφεσης κατά 30% – 40%. Δηλαδή, ενώ το 2006/07 ανήλθε στα €850 εκ., ο κύκλος εργασίας τώρα θα μειωθεί κατά 40% και 20.000 εργαζόμενοι αναγκαστικά θα απολυθούν».

Ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στη λήψη μέτρων για στήριξη της οικοδομικής βιομηχανίας.

«Αυτό που θα πρέπει να κάνει η πολιτεία είναι να αναπληρώσει την εν λόγω μείωση με έργα του δημοσίου ώστε να αποφευχθεί το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας».

Κληθείς να απαντήσει αν θα την πληρώσουν οι κύπριοι εργαζόμενοι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος. «Ωστόσο», συμπλήρωσε, «δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλους τους επιχειρηματίες διότι πρέπει να ομολογήσουμε ότι υπάρχουν και αδίσταχτοι στο επάγγελμα».

Στον ευρύτερο τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας, σύμφωνα με τον κ. Λόη, απασχολούνται 100 χιλ. εκ των οποίων οι 43 χιλ. είναι νόμιμοι οικοδόμοι, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 20% είναι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι.

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εικόνας του οργανωμένου εμπορίου, η ΟΣΕΟΚ εισήγαγε νέες υπηρεσίες, μεταξύ αυτών είναι η κάρτα μέλους με στόχο να περιοριστεί το πρόβλημα της πειρατείας εργοληπτών, δημιουργία του περιοδικού «Εργολήπτη» το οποίο θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο μήνα, ανοικτή γραμμή επικοινωνίας (77778004) και ιστοσελίδα.

Ο κ. Λοή ανέφερε επίσης ότι ένα πάγιο αίτημα του Συνδέσμου είναι η αύξηση του ελάχιστου ποσού της Ασφάλειας Ευθύνης του Εργοδότη από £50 χιλ. που είναι σήμερα στις £100 χιλ.

STOCKWATCH.COM.CY

ΑΝΟΔΙΚΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η WALL STREET

ΑΝΟΔΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ WALL STREET ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ DOW JONES (+115 MONAΔΕΣ).

Disclaimer: We accept no responsibility for the accuracy of this information. This information should not be treated as accurate or precise. The use of any information is the investors' responsibility. This information does not in any way constitute investment advice!

Barclays: «Πράσινο» από επενδυτές για πώληση μετοχών

Barclays: «Πράσινο» από επενδυτές για πώληση μετοχών


Την έγκριση των επενδυτών για το σχέδιο άντλησης νέων κεφαλαίων, ύψους επτά δισ. στερλινών (10,5 δισ. δολ.), από fund του Περσικού Κόλπου έλαβε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, Barclays

Η ψηφοφορία «υποδηλώνει πως η απαιτούμενη ψηφοφορία» επετεύχθη, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Μάρκους ‘Αγκιους κατά τη σημερινή συνάντηση των μετόχων στο Λονδίνο.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της διοίκησης είναι να πουληθούν νέες μετοχές σε επενδυτικά ταμεία από το Κατάρ και το Άμπου Ντάμπι, ούτως ώστε να παρακαμφθούν οι επιλογές της πώλησης μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους και της χρήσης κρατικών κεφαλαίων.

Η Legal & General Investment Management, η οποία ελέγχει το 5% της Barclays, είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα στηρίξει τελικά την πώληση των μετοχών.

Παρόλα αυτά, ο Άγκιους και ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays Τζον Βάρλεϊ θα πρέπει να εξασφαλίσουν την ψήφο των μετόχων και τον επόμενο Απρίλιο, αλλά και να πείσουν πως ήταν σωστή η επιλογή τους να μην συμμετάσχουν στο βρετανικό σχέδιο διάσωσης των τραπεζών.

Η εταιρεία συμφώνησε στις 31 Οκτωβρίου να πουλήσει μετατρέψιμες μετοχές, αξίας 2,8 δισ. στερλινών, και προνομιούχες μετοχές, αξίας τριών δισ. στερλινών, στην Qatar Holdings, στο επενδυτικό «όχημα» του Κατάρ Challenger Universal και στον Σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγίντ αλ Ναχγιάν.

NAFTEMPORIKI

Ευρωζώνη: Μειωμένες κατά 3,9% οι βιομηχανικές παραγγελίες Σεπτεμβρίου

Ευρωζώνη: Μειωμένες κατά 3,9% οι βιομηχανικές παραγγελίες Σεπτεμβρίου


Κάμψη μεγαλύτερη του αναμενόμενου σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Ευρωζώνη, σε μηνιαία βάση, τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat

Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω παραγγελίες υποχώρησαν κατά 3,9% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 1,1%.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μείωσή τους κατά 3,0% και 1,9%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, η πτώση των βιομηχανικών παραγγελιών οφείλεται κυρίως στη μείωση 5,1% που κατέγραψε η ζήτηση για μέταλλα και στην κάμψη της ζήτησης για πλοία, αεροπλάνα και τρένα κατά 3,8%.

NAFTEMPORIKI

Deutsche Bank: Προς μείωση του δανεισμού, αύξηση κεφαλαίου

Deutsche Bank: Προς μείωση του δανεισμού, αύξηση κεφαλαίου


Η Deutsche Bank σκοπεύει να περιορίσει τις μη κερδοφόρες δραστηριότητές της, να δώσει ώθηση στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και να μειώσει τη μόχλευση, μετά την πτώση των μετοχών της σε χαμηλά τουλάχιστον 16 ετών.

Όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, Γιόζεφ Άκερμαν, σε σημείωμά του προς τους εργαζομένους, «έχουμε συμφωνήσει σε μια σειρά άμεσων πρωτοβουλιών, οι οποίες καθορίζουν τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις της υφιστάμενης αγοράς μας».

«Θα επανακαθορίσουμε τις αρχές μας, μετακινώντας δαπάνες και πάγια από δραστηριότητες που δεν αναμένεται να ανακάμψουν στο άμεσο μέλλον καθώς και συγκεκριμένες χρηματιστηριακές δραστηριότητες», επισημαίνει ο Άκερμαν.

Οι μετοχές της Deutsche Bank έχουν υποχωρήσει φέτος στη Φρανκφούρτη κατά 78% στα 19,72 ευρώ, περιορίζοντας τη χρηματιστηριακή αξία της στα 11,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Άκερμαν, «τίποτα» δεν δικαιολογεί τη χαμηλή τιμή της μετοχής της τράπεζας.


NAFTEMPORIKI
Θα καλυφθεί η αμκ των 5 δισ. ευρώ, λένε τα στελέχη της MIG

Σήμερα το απόγευμα θα εγκριθεί από την γενική συνέλευση των μετόχων της MIG η αύξηση κεφαλαίου των 5 δις ευρώ που θα πραγματοποιηθεί στην τιμή των 6 ευρώ. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις από το management της MIG υπό τον Α. Βγενόπουλο που θα αφορούν την αύξηση κεφαλαίου. Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι η αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί πλήρως.
Η τρέχουσα αύξηση είναι πιο εύκολα υλοποιήσιμη σε σχέση με το παρελθόν καθώς έχει συγκεκριμένο στόχο , με τα κεφάλαια που αντληθούν να πραγματοποιηθούν εξαγορές στον χώρο των τραπεζών στην Ελλάδα ή το εξωτερικό αναφέρουν εμφατικά τα στελέχη της MIG. H αύξηση κεφαλαίου θα ολοκληρωθεί τέλη Ιανουαρίου του 2009 ενώ τα road shows θα ξεκινήσουν 10 Ιανουαρίου. Όσον αφορά την συμμετοχή των μετόχων υφιστάμενων ή νέων θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις αλλά η αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί κατά βάση από ξένους επενδυτές. Το Tosca π.χ. μάλλον δεν θα συμμετάσχει , αντιθέτως η Templeton θα συμμετάσχει με μεγάλο ποσό όπως και το Fidelity. H Dubai Investment Group θα ανακοινώσει τις οριστικές τις προθέσεις αρχές Ιανουαρίου.

REPORTER.GR

Δύσκολη εβδομάδα στη Wall - Tα μάκρο στο επίκεντρο

Δύσκολη εβδομάδα στη Wall - Tα μάκρο στο επίκεντρο

Πολύ δύσκολη προβλέπεται αυτή η εβδομάδα για τις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς τα πλέον δεικτοβαρή εταιρικά αποτελέσματα έχουν μεν ανακοινωθεί, οπότε το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στα μακροοικονομικά στοιχεία, κυρίως στα αμερικανικά.
Αυτήν την εβδομάδα λοιπόν, ο χορός των ανακοινώσεων ξεκινά από την σήμερα Δευτέρα, και κορυφώνεται την Τετάρτη.

Σήμερα Δευτέρα ανακοινώνονται στοιχεία για την αγορά κατοικίας. Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι πωλήσειςπαλαιών κατοικιών το Νοέμβριο υποχώρησαν κατά 3,5%, ενώ οι πωλήσεις νέων κατοικιών 4,8%. Πάντως δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που αναμένουν υψηλότερη πτώση ακόμη και στα επίπεδα του 1982, όταν ξεκίνησε η μεγάλη στεγαστική κρίση στις ΗΠΑ,

Την Τετάρτη ακολουθεί, η ανακοίνωση αυτή των παραγγελιών των διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Ο μέσος όρος των εκτιμήσεων κάνει λόγο για υποχώρηση της τάξης του 2.5%, αλλά στις εκτιμήσεις υπάρχουν πρόβλεψεις για πτώση ως και 6.5%. Υπό τις παρούσες συνθήκες, κάθε πρόβλεψη είναι δυνατή τονίζουν αναλυτές.

Λίγη ώρα μετά σκολουθούν οι καταναλωτικές δαπάνες. Και σε αυτή την περίπτωση οι προβλέψεις αναμένουν υποχώρηση 1%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 2001.

REPORTER.GR

''Βουτιά'' για τον δείκτη Ifo σε χαμηλά 16 ετών

''Βουτιά'' για τον δείκτη Ifo σε χαμηλά 16 ετών

Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν η υποχώρηση του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης Ifo στη Γερμανία το Νοέμβριο. Ο δείκτης σημείωσε πτώση στις 85,8 μονάδες από 90,2 τον Οκτώβριο και διαμορφώνεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών.
Οι προβλέψεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για διαμόρφωσή του στις 88,6 μονάδες. Η μεγάλη πτώση του δείκτη αποδίδεται στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που προκάλεσε σημαντική μείωση της ζήτησης για εξαγωγές.

Οι γερμανική επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων η BASF, η BMW και η Daimler έχουν αποφασίσει να μειώσουν την παραγωγή τους. Η οικονομία της χώρας εισήλθε στο τρίτο τρίμηνο στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 12 ετών τουλάχιστον, ενώ ο δείκτης DAX έχει υποχωρήσει κατά 50% από την αρχή της χρονιάς.

REPORTER.GR

Δισεκατομμυριούχοι... από τύχη

Δισεκατομμυριούχοι... από τύχη

Πριν 10 χρόνια, το Forbes δημοσίευσε ένα άρθρο για έναν «κατά τύχη δισεκατομμυριούχο» με το όνομα Franklin Otis Booth Jr.. Στις αρχές του 1960, ο Booth δοκίμασε να αγοράσει μια τυπογραφική εταιρία που συνεργαζόταν με τη The Los Angeles Times. Το deal τελικά δεν επιτεύχθηκε αλλά ο Booth έγινε φίλος με το δικηγόρο που διαχειριζόταν την υπόθεση.
Συνειδητοποιώντας τις κοινές απόψεις τους σχετικά με τις επενδύσεις, αποφάσισαν να γίνουν συνέταιροι στην κατασκευή ενός συμπλέγματος κατοικιών στην Καλιφόρνια και κατάφεραν να διπλασιάσουν τα χρήματά τους μέσα σε 2 μόλις χρόνια. Ο Booth αποφάσισε να μην ασχοληθεί άλλο με real estate, συμφώνησε όμως να τοποθετήσει 1 εκατ. δολάρια σ’ έναν επενδυτικό συνεταιρισμό με το δικηγόρο. Μετά από 35 χρόνια το stake του άξιζε 1,2 δις δολάρια παρά τις διάφορες κρίσεις της αγοράς.

Πολλοί θα θεωρήσουν την περίπτωσή του άλλη μια του τύπου "σωστού timing", χαρακτηρίζοντάς τον ως τον άνθρωπο που βρέθηκε στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή. Όπως εξηγούν όμως οι αναλυτές, δεν θα πρέπει να τα αποδίδουμε όλα στην τύχη. Δεν ξόδεψε τα λεφτά του σε απλώς φτηνές μετοχές. Αυτό που έκανε ήταν να διαχειριστεί το 1 εκατ. δολάρια που είχε με έναν δικηγόρο και έναν "έξυπνο νεαρό φίλο του", οι οποίοι επένδυσαν σε μεγάλες εταιρίες που πουλούσαν σε τιμές χαμηλότερες της λογικής αξίας τους.

Μεταξύ των καλών χαρτιών της τριάδας ήταν η Coca-Cola και η Washington Post, οι οποίες μετέτρεψαν 11 εκατ. δολάρια σε 1,3 δις δολάρια μεταξύ 1973 και 2006, καθώς και η Wesco Financial, την οποία διαχειρίστηκε ο φίλος του δικηγόρου του Booth και του απέδωσε σχεδόν 200 φορές το κεφάλαιο μέσα σε 31 χρόνια.

Μια μικρή λεπτομέρεια: το όνομα του δικηγόρου είναι Charlie Munger και ο έξυπνος νεαρός του φίλος δεν είναι άλλος από τον Warren Buffett.

Βέβαια επενδυτές όπως ο Buffett και Munger βγαίνουν πολύ σπάνια, παραδέχονται οι αναλυτές. Ακόμα όμως κι αν δεν έχετε 1 εκατ. δολάρια να επενδύσετε, τονίζουν, μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά τους πόρους σας ακολουθώντας τις κινήσεις του Buffett και αγοράζοντας ισχυρές εταιρίες όταν πουλάνε σε καλές τιμές.

REPORTER.GR

ASIA TODAY

NIKKEI 225 7,910.79 207.75 2.70%
HANG SENG INDEX 12,457.94 -201.26 -1.59%
CSI 300 INDEX 1,837.64 -83.09 -4.33%

Standard Chartered prepares $3bn rights issue

Standard Chartered prepares $3bn rights issue


Standard Chartered is planning a $3bn rights issue to boost the emerging markets bank’s capital reserves and ease investors’ concerns about its ability to weather a severe economic downturn.

StanChart was on Sunday night finalising details of the issue, which is expected to be priced at about 400p per share – a large discount to its current share price, which closed on Friday at 759.5p. Barring any last-minute hitches, an announcement is expected on Monday.

EDITOR’S CHOICE
Cazenove sells Asian unit to StanChart - Nov-14The rights issue, which is expected to be fully underwritten, will make StanChart the latest European bank to raise fresh capital despite insisting that it had no need to do so. Earlier this month Santander, the Spanish bank, surprised investors by unveiling plans to raise €7bn ($8.8bn) through a rights issue.

StanChart, which has minimal exposure to developed markets in Europe and the US, has weathered the credit crunch in better shape than most of its rivals.

Last month, after the UK government announced plans to inject up to £37bn ($55bn) into three of the country’s largest lenders, StanChart declared that its capital levels met regulators’ requirements. But as the economic slowdown has spread around the globe, analysts and investors have begun to question whether the bank had sufficient reserves.

At the end of June, StanChart’s tier one capital ratio, a measure of balance sheet strength, stood at 8.5 per cent.

StanChart declined to comment. StanChart’s rights issue will give all its existing shareholders the opportunity to take part in the offering.

This is a stark contrast with the recent move by Barclays, a rival UK lender, which turned to investors in the Middle East for the majority of its £7bn capital increase, denying existing shareholders the chance to participate.

Barclays executives are today expected to face a stormy reception from shareholders who are being asked to approve the deal at an extraordinary general meeting. StanChart’s move will also provide a test of the willingness of UK institutional investors to support capital raising by large financial institutions.

In recent months investors have shunned offerings by HBOS, the UK mortgage lender, and Bradford & Bingley, the former building society.

StanChart already has the authority to issue up to a third of its share capital without seeking approval from shareholders.

FINANCIAL TIMES

TODAY'S CALENDAR (US)

10:00 AM
Existing Home Sales
Conference Board

Anheuser-Busch InBev to Raise as Much as EU6.36 Billion

Anheuser-Busch InBev to Raise as Much as EU6.36 Billion


Nov. 24 (Bloomberg) -- Anheuser-Busch InBev, the brewer created by a $52 billion transaction that was completed last week, said it will raise as much as 6.36 billion euros ($8.05 billion) in a rights offering of new shares.

Anheuser-Busch InBev will sell as many as 986.1 million new shares at 6.45 euros apiece, the Leuven, Belgian-based company said in an e-mailed statement today.

BLOOMBERG

Citigroup Gets Government Guarantees on $306 Billion of Assets

Citigroup Gets Government Guarantees on $306 Billion of Assets


Nov. 24 (Bloomberg) -- Citigroup Inc. will have $306 billion of troubled mortgages and other assets guaranteed by the U.S. government under a federal plan to stabilize the lender after its stock fell 60 percent last week.

Citigroup also will get a $20 billion cash infusion from the Treasury Department, adding to the $25 billion the bank received last month under the Troubled Asset Relief Program. In return for the cash and guarantees, the government will get $27 billion of preferred shares paying an 8 percent dividend.

The Treasury, Federal Reserve and Federal Deposit Insurance Corp. said in a joint statement that the move aims to bolster financial-market stability and restore economic growth. The decision came after New York-based Citigroup’s tumbling share price sparked concern that nervous depositors might pull their money and destabilize the company, which has $2 trillion of assets and operations in more than 100 countries.

“It really was a must-do thing,” said Nader Naeimi, a Sydney-based strategist at AMP Capital Investors, which manages about $85 billion. “If they’d let Citigroup go, that would’ve been disastrous.”

Chief Executive Officer Vikram Pandit, 51, told employees on a Nov. 21 conference call that he doesn’t plan to break up the company. He and Chief Financial Officer Gary Crittenden said they don’t expect to sell the Smith Barney brokerage unit, two people who listened to the call said at the time.

Citigroup’s board, led by Chairman Win Bischoff and independent director Richard Parsons, met the same day to discuss the bank’s options.

Citigroup issued a statement last week saying the company has “a very strong capital and liquidity position and a unique global franchise.”

BLOOMBERG

Βρετανία: Χριστουγεννιάτικη μείωση του ΦΠΑ προωθεί ο Μπράουν

Βρετανία: Χριστουγεννιάτικη μείωση του ΦΠΑ προωθεί ο Μπράουν

Δέσμη μέτρων για την στήριξη της βρετανικής οικονομίας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση του βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν. Το σχέδιο, ύψους 23 δισ. ευρώ περίπου, εκτιμάται ότι περιλαμβάνει αυξημένες κρατικές δαπάνες και φορο-ελαφρύνσεις, όπως η προσωρινή μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, ο ΦΠΑ αναμένεται να μειωθεί από 17,5% στο 15%. Η εν λόγω μείωση υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στην κυβέρνηση περίπου 18,5 δισ. λίρες.

Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας, Αλιστερ Ντάρλινγκ. Το πακέτο μέτρων φέρεται να περιλαμβάνει επίσης μειώσεις φόρων για τους οικονομικά ασθενέστερους και φορο-ελαφρύνσεις για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να προχωρήσει σε δανεισμό - ρεκόρ, τουλάχιστον 100 δισ. λιρών, τον οποίο η χώρα θα πρέπει να αποπληρώσει με την μορφή υψηλότερων φόρων ενώ παράλληλα εκφράζονται αμφιβολίες για το εάν η μείωση του ΦΠΑ θα τονώσει τελικά την κίνηση στην αγορά.

Από τη μεριά του ο Γκόρντον Μπράουν αρνήθηκε να σχολιάσεις τις φήμες αλλά δήλωσε ότι στο πακέτο θα περιλαμβάνονται «πραγματικά» μέτρα για να εφοδιάσουν με χρήμα την αγορά.

REPORTER.GR

Ποιες τράπεζες και σε τι ύψος θα ενισχύσουν κεφάλαια και ρευστότητα

Ποιες τράπεζες και σε τι ύψος θα ενισχύσουν κεφάλαια και ρευστότητα

Τουλάχιστον 10 τράπεζες θα κάνουν χρήση των μέτρων ρευστότητας και κεφαλαιακής ενίσχυσης σύμφωνα με πολύ αξιόπιστες πηγές του «Reporter». Ταυτόχρονα στην κυριολεξία θα μειώσουν για το 2008 δραστικά τα μερίσματα ενώ δεν θα διανείμουν bonus εξοικονομώντας συνολικά 1,2 δις ευρώ 1,1 δις από μερίσματα και 100 εκατ από πάσης φύσεως bonus. Με βάση την διαδικασία η δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας θα ενεργοποιηθεί άμεσα ίσως ακόμη και από τις αρχές Δεκεμβρίου ενώ όσες τράπεζες επιλέξουν κεφαλαιακή ενίσχυση θα πρέπει να λάβουν εγκρίσεις από τις γενικές συνελεύσεις.
Μέσα στις προσεχείς ημέρες οι τράπεζες θα υποβάλλουν αιτήσεις στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να ενεργοποιηθούν τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης. Βέβαια στις κρατικές τράπεζες είναι προφανές ότι οι εγκρίσεις θα ληφθούν άμεσα λόγω της μεγάλης συμμετοχής του δημοσίου ωστόσο στις ιδιωτικές υπάρχει ενδεχόμενο γενική συνέλευση να επιχειρήσει να κωλυσιεργήσει την διαδικασία , ωστόσο δύσκολα θα δημιουργηθεί ρεύμα κατά του σχεδίου ενίσχυσης των κεφαλαίων εφόσον θα προταθούν από τις διοικήσεις. Οι αυξήσεις κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές θα πραγματοποιηθούν στην ονομαστική τιμή.

Η Εθνική εμφανίζει ονομαστική αξία 5 ευρώ η Eurobank 2,75 ευρώ η Alpha 4,70 ευρώ η Πειραιώς 4,77 ευρώ η Κύπρου 1 ευρώ η Marfin 0,85 ευρώ η ΑΤΕ 0,72 ευρώ η Emporiki 5,5 ευρώ , το ΤΤ 3,70 ευρώ και η Aspis 2,71 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2009 λήγουν αμιγώς ομολογιακές εκδόσεις 6,8 δις ευρώ και το 2010 περί τα 4,8 δις ευρώ ωστόσο αν συμπεριληφθούν και όλα τα επενδυτικά προϊόντα που έχουν εκδώσει οι τράπεζες τότε προκύπτει ότι το συνολικό τους άνοιγμα ανέρχεται στα 18 δις ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ για το 2009.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική θα κάνει χρήση των μέτρων ρευστότητας και κεφαλαιακής ενίσχυσης. Όσον αφορά τα κεφάλαια θα αντλήσει περί τα 500 εκατ ευρώ και για ρευστότητα500 εκατ με 1 δις ευρώ περίπου. Η Εθνική δυνητικά μπορεί να αντλήσει4,8 δις ευρώ σε ρευστότητα και περίπου 1 δις ευρώ σε κεφάλαια αλλά δεν θα κάνει ολική χρήση. Ταυτόχρονα θα ακολουθήσει συντηρητική πολιτική μερίσματος και από 1,4 ευρώ το 2007 θα διανείμει 0,50 με 0,60 ευρώ ανά μετοχήτο 2008.

Συνολικά από την μείωση του μερίσματος θα εξοικονομήσει περίπου 450 εκατ ευρώ ενισχύοντας περαιτέρω τα κεφάλαια. Παράλληλα δεν θα διανείμει bonus για το 2008 εξοικονομώντας30 εκατ ευρώ συγκριτικά με αυτά που είχε διανείμει για την χρήση 2007. Σημειώνεται ότι στην Εθνική λήγουν ομολογίες 1,7 δις ευρώ το 2009 και περίπου 100 εκατ ευρώ το 2010.

Η Alpha bank όπως έχει ανακοινώσει το management θα κάνει χρήση των μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης και ρευστότητας. Η κεφαλαιακή ενίσχυση μπορεί να είναι ύψους έως και 800 εκατ ευρώ με προνομιούχες μετοχές ενώ η ρευστότητα έως και 3,8 δις ευρώ. Εφόσον η Εθνική θα κάνει μερική χρήση των μέτρων η Alpha μάλλον θα πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου που μπορεί να κινηθεί μεταξύ1 με 1,3 δις ευρώ Σημειώνεται ότι οι συνολικές λήξεις αμιγώς ομολογιακών εκδόσεων για το 2009 της Alpha ανέρχονται στα 2,9 δις ευρώ και το 2010 στα 1,8 δις ευρώ. Όσον αφορά το μέρισμα που θα διανείμει θα κινηθεί κοντά στα 0,50 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,90 ευρώ που είχε διανείμει στην χρήση 2007. Από το μέρισμα η Alpha θα εξοικονομήσει 165 με 170 εκατ ευρώ.

Η Eurobank θα χρησιμοποιήσει και την ρευστότητα και την κεφαλαιακή ενίσχυση. Η Eurobank με μερίδιο αγοράς στα δάνεια 17% θα λάβει 4 με 4,5 δις ευρώ ρευστότητα και περίπου 1 με 1,3 δις ευρώ κεφάλαια. Το 2009 λήγουν συνολικά για την τράπεζα 1,5 δις ευρώ και το 2010 περί το 1,6 δις ευρώ σε πάσης φύσεως ομολογίες. Όσον αφορά το μέρισμα θα διανείμει περίπου 0,40 ευρώ από 0,82 ευρώ στην χρήση 2007 θα εξοικονομήσει δηλαδή συνολικά 200 εκατ ευρώ. Η τάση αποθεματοποίησης των κερδών θα γενικευτεί στις τράπεζες.

Η Πειραιώς θα κάνει χρήση των μέτρων της κυβέρνησης αντλώντας 600 με 700 εκατ ευρώ σε κεφάλαια και πάνω από 3 δις ευρώ σε ρευστότητα. Όσον αφορά το μέρισμα από 0,72 ευρώ το 2007 ,θα διανείμει για την χρήση 2008 περί το 0,40 με 0,45 ευρώ δηλαδή θα εξοικονομήσει πάνω από 100 εκατ ευρώ τα οποία θα προστεθούν στα κεφάλαια. Στην Πειραιώς λήγουν 700 εκατ το 2009 και 1,3 δις ευρώ το 2010.

Η Κύπρου δεν δικαιούται να χρησιμοποιήσει τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης καθώς η Κύπρου Ελλάδος λογίζονται ως καταστήματα και όχι ως θυγατρική.

Η Marfin Popular Bank δεν θα κάνει χρήση των μέτρων του δημοσίου.

Η ΑΤΕ bank θα πραγματοποιήσει αύξηση με προνομιούχες μετοχές περί τα 400 εκατ ευρώ ενώ θα αντλήσειρευστότητα περί τα 1,8 δις ευρώ. Είναι πιθανό να μην διανείμει μέρισμα για το 2008 σε μια τέτοια περίπτωση θα εξοικονομήσει 90 εκατ ευρώ.

Το ΤΤ θα κάνει χρήση και των δύο μέτρων ενισχύοντας τα κεφάλαια με 300 εκατ ευρώ και την ρευστότητα με 1 δις ευρώ περίπου.

Η Emporiki θα πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 500 εκατ ευρώ με ίδια μέσα χωρίς να χρησιμοποιήσει τα μέτρα της κυβέρνησης.

Η Aspis Bank θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 210 εκατ ευρώ που θα καλυφθεί από υφιστάμενους και νέους μετόχους άμεσα ενώ θα πραγματοποιήσει και δεύτερη αύξηση κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχέςύψους 50 εκατ ευρώ κάνοντας χρήση των μέτρων της κυβέρνησης. Την ρευστότητα θα την ενισχύσει κατά 200 εκατ ευρώ από το πακέτο του δημοσίου.

Η Millennium bank θα κάνει χρήση μόνο του μέτρου ρευστότητας αντλώνταςπερίπου 600 εκατ. ευρώ.

Η Attica bank θα ενισχύσει τα κεφάλαια της μέσω αύξησης κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχέςκατά 100 εκατ ευρώ και την ρευστότητα με 500 εκατ ευρώ.

REPORTER.GR

5.500 θέσεις χάνονται ημερησίως από την κρίση

5.500 θέσεις χάνονται ημερησίως από την κρίση

Η οικονομική κρίση αφήνει πίσω της εκατομμύρια ανέργους ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times, τον τελευταίο μήνα περίπου 5.500 θέσεις χάνονται ημερησίως. Την περασμένη μόνο εβδομάδα, ανακοινώθηκαν από μεγάλες εταιρείες περικοπές περισσοτέρων από 80.000 θέσεων εργασίας, ενώ από τις αρχές Νοεμβρίου έχουν χαθεί περισσότερες από 160.000 θέσεις.

Στις ΗΠΑ, η Citigroup ανακοίνωσε, την περασμένη Δευτέρα, περικοπές 50.000 θέσεων. Τις επόμενες ημέρες, η Bank of New York Mellon ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το προσωπικό της κατά 1.800 άτομα, η Boeing προανήγγειλε ότι θα καταργήσει περισσότερες από 800 θέσεις και η Pepsi 3.150. Από τις αρχές του μήνα, χάθηκαν στην αμερικανική αγορά 110.000 θέσεις εργασίας.

Στην Ευρώπη, στο χορό της περικοπής δυναμικού μπήκαν, την περασμένη εβδομάδα, η αγγλο-ελβετική φαρμακοβιομηχανία AstraZaneca (1.400 θέσεις), η σουηδική βιομηχανία Sandvik (2.300 θέσεις), η αυστριακή χαλυβουργία Voestelpine (2.100).

Η βρετανική Rolls Royce

Κύμα απολύσεων έχει ξεσπάσει στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως. Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Rolls Royce ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει περίπου 2.000 θέσεις εργασίας, ενώ η γαλλική Peugeot-Citroen παρουσίασε πρόγραμμα περικοπής 2.700 θέσεων εργασίας, μέσω εθελουσίας εξόδου.

Το Σάββατο, ήταν η σειρά του ολλανδικού κολοσσού ηλεκτρονικών ειδών Philips να ανακοινώσει περικοπές 1600 θέσεων εργασίας στον τομέα ιατρικού εξοπλισμού. Σε συρρίκνωση του δυναμικού τους προχωρούν και ασιατικοί κολοσσοί. Η ιαπωνική Toyota ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει τις συμβάσεις 3.000 συμβασιούχων, η Ιsuzu 1.400 συμβασιούχων, η Mazda 1.300 και η Honda Motor 270 συμβασιούχων.

Παρ' όλα αυτά, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι η τρέχουσα κρίση δεν θα πλήξει τόσο την αγορά εργασίας όσο κρίσεις του παρελθόντος. Ο υπουργός Απασχόλησης, Φρανκ Γιούργκεν Βάιζε, δήλωσε ότι, βάσει του χειρότερου δυνατού σεναρίου, το 2009, στη λίστα των ανέργων θα προστεθούν 130.000 άνθρωποι. Εάν μάλιστα η οικονομία δεν διολισθήσει σε ύφεση αλλά παραμείνει έστω και στάσιμη, εκτιμάται ότι οι άνεργοι θα αυξηθούν κατά 30.000.


NAFTEMPORIKI

Citigroup: Επένδυση 20 δισ. δολ. από την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Citigroup: Επένδυση 20 δισ. δολ. από την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε αργά χθες Κυριακή ότι επενδύει 20 δισ. δολάρια στον όμιλο Citigroup Inc., ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να συμβάλλει στην επίλυσή τους και να αποκτήσει μετοχές της τράπεζας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η Federal Deposit Insurance Corp. θα εγγυηθεί δάνεια, καταθέσεις και άλλους πόρους, συνολικής αξίας 306 δισ. δολαρίων, για λογαριασμό της Citigroup.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι έτοιμη να συμβάλλει στην αντιμετώπιση και άλλων κινδύνων παρέχοντας δάνεια στην τράπεζα με προνομιακούς όρους, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.


NAFTEMPORIKI

Τα χειρότερα της κρίσης είναι μπροστά λέει το ΔΝΤ

Τα χειρότερα της κρίσης είναι μπροστά λέει το ΔΝΤ


Επιπλέον στηρίγματα στις οικονομίες τους σπεύδουν να δώσουν οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, τη στιγμή που κορυφαίος οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ προειδοποιεί ότι τα χειρότερα της χρηματοοικονομικής κρίσης δεν έχουν ακόμη έλθει και ότι ο οργανισμός δεν διαθέτει τα κεφάλαια για να επιλύσει όλα τα οικονομικά προβλήματα.


«Ετος αρνητικών νέων για την οικονομία το 2009» σύμφωνα με την Ανγκελα Μέρκελ.
Ο Ολιβιέ Μπλάντσαρντ, οικονομολόγος του ΔΝΤ, πιστεύει ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και ότι η οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει πριν από το 2010. Ακόμη χειρότερα, το ΔΝΤ, το οποίο δαπάνησε το ένα-πέμπτο από τα κεφάλαιά του ύψους 250 δισ. δολαρίων τις τελευταίες εβδομάδες, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να επιλύσει όλα τα χρηματοοικονομικά προβλήματα, ειδικά αυτά της ρευστότητας.

Ο οργανισμός είναι τώρα έτοιμος να βοηθήσει τη Λετονία από κοινού με την Ε.Ε., μετά τη βοήθεια που προσέφερε σε Ισλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Σερβία και Πακιστάν. Μέσα σε αυτό το δυσμενές κλίμα, ο νεοκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι επεξεργάζεται «επιθετικό» διετές σχέδιο το οποίο προβλέπει τη δημιουργία 2,5 εκ. θέσεων εργασίας μέχρι τον Ιανουάριο του 2011, εν μέσω ανησυχιών ότι η ύφεση έγινε ακόμη πιο βαθιά τον Οκτώβριο.

Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ενισχύσει με επιπλέον 300 έως 600 δισ. δολάρια το πακέτο διάσωσης των 700 δισ. δολαρίων για να μπορέσουν οι ΗΠΑ να εξέλθουν από την κρίση.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν υπεραμύνθηκε του σχεδίου του να στηρίξει την οικονομία, εν όψει της σημερινής ανακοίνωσης πακέτου φορολογικών μειώσεων (μεταξύ των οποίων και του φόρου προστιθέμενης αξίας) και επιπλέον δημοσιονομικών δαπανών που αναμένεται να ανέλθουν σε 20 δισ. στερλίνες, μέτρα τα οποία προβλέπεται να διογκώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στα 120 δισ. στερλίνες το επόμενο οικονομικό έτος.

Στη Γερμανία, η Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία προειδοποιεί ότι το 2009 θα είναι «έτος αρνητικών νέων για την οικονομία» δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να προβεί σε περαιτέρω μέτρα στήριξης, περιλαμβανομένων φορολογικών μειώσεων.

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση Θαπατέρο πρόκειται να βοηθήσει τον τουριστικό τομέα με 400 εκ. ευρώ, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων στήριξης της οικονομίας ύψους 6 δισ. ευρώ, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι προειδοποίησε για «βαθιά» ύφεση και κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να αγοράζουν.

Με αύξηση των δημοσίων δαπανών της κατά 20% το 2009 απάντησε και η Βουλγαρία, την ίδια ώρα που στην Ισλανδία σοβεί κοινωνική αναταραχή με διαδηλώσεις πολιτών οι οποίοι ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας χρεώνοντάς τους την αποτυχία να αναχαιτίσουν την κρίση.

Από τις κεντρικές τράπεζες, αυτή της Σαουδικής Αραβίας μείωσε το επιτόκιο repo κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 3% και το επίπεδο των αποθεμάτων που μπορούν να έχουν οι εμπορικές τράπεζες στο 7% από το 10% - πρόκειται για την τρίτη μείωση των επιτοκίων σε λιγότερο από δύο μήνες.


NAFTEMPORIKI
Share |