Monday, November 24, 2008

Τα χειρότερα της κρίσης είναι μπροστά λέει το ΔΝΤ

Τα χειρότερα της κρίσης είναι μπροστά λέει το ΔΝΤ


Επιπλέον στηρίγματα στις οικονομίες τους σπεύδουν να δώσουν οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, τη στιγμή που κορυφαίος οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ προειδοποιεί ότι τα χειρότερα της χρηματοοικονομικής κρίσης δεν έχουν ακόμη έλθει και ότι ο οργανισμός δεν διαθέτει τα κεφάλαια για να επιλύσει όλα τα οικονομικά προβλήματα.


«Ετος αρνητικών νέων για την οικονομία το 2009» σύμφωνα με την Ανγκελα Μέρκελ.
Ο Ολιβιέ Μπλάντσαρντ, οικονομολόγος του ΔΝΤ, πιστεύει ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και ότι η οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει πριν από το 2010. Ακόμη χειρότερα, το ΔΝΤ, το οποίο δαπάνησε το ένα-πέμπτο από τα κεφάλαιά του ύψους 250 δισ. δολαρίων τις τελευταίες εβδομάδες, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να επιλύσει όλα τα χρηματοοικονομικά προβλήματα, ειδικά αυτά της ρευστότητας.

Ο οργανισμός είναι τώρα έτοιμος να βοηθήσει τη Λετονία από κοινού με την Ε.Ε., μετά τη βοήθεια που προσέφερε σε Ισλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Σερβία και Πακιστάν. Μέσα σε αυτό το δυσμενές κλίμα, ο νεοκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι επεξεργάζεται «επιθετικό» διετές σχέδιο το οποίο προβλέπει τη δημιουργία 2,5 εκ. θέσεων εργασίας μέχρι τον Ιανουάριο του 2011, εν μέσω ανησυχιών ότι η ύφεση έγινε ακόμη πιο βαθιά τον Οκτώβριο.

Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ενισχύσει με επιπλέον 300 έως 600 δισ. δολάρια το πακέτο διάσωσης των 700 δισ. δολαρίων για να μπορέσουν οι ΗΠΑ να εξέλθουν από την κρίση.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν υπεραμύνθηκε του σχεδίου του να στηρίξει την οικονομία, εν όψει της σημερινής ανακοίνωσης πακέτου φορολογικών μειώσεων (μεταξύ των οποίων και του φόρου προστιθέμενης αξίας) και επιπλέον δημοσιονομικών δαπανών που αναμένεται να ανέλθουν σε 20 δισ. στερλίνες, μέτρα τα οποία προβλέπεται να διογκώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στα 120 δισ. στερλίνες το επόμενο οικονομικό έτος.

Στη Γερμανία, η Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία προειδοποιεί ότι το 2009 θα είναι «έτος αρνητικών νέων για την οικονομία» δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να προβεί σε περαιτέρω μέτρα στήριξης, περιλαμβανομένων φορολογικών μειώσεων.

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση Θαπατέρο πρόκειται να βοηθήσει τον τουριστικό τομέα με 400 εκ. ευρώ, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων στήριξης της οικονομίας ύψους 6 δισ. ευρώ, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι προειδοποίησε για «βαθιά» ύφεση και κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να αγοράζουν.

Με αύξηση των δημοσίων δαπανών της κατά 20% το 2009 απάντησε και η Βουλγαρία, την ίδια ώρα που στην Ισλανδία σοβεί κοινωνική αναταραχή με διαδηλώσεις πολιτών οι οποίοι ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας χρεώνοντάς τους την αποτυχία να αναχαιτίσουν την κρίση.

Από τις κεντρικές τράπεζες, αυτή της Σαουδικής Αραβίας μείωσε το επιτόκιο repo κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 3% και το επίπεδο των αποθεμάτων που μπορούν να έχουν οι εμπορικές τράπεζες στο 7% από το 10% - πρόκειται για την τρίτη μείωση των επιτοκίων σε λιγότερο από δύο μήνες.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |