Thursday, June 17, 2010

ΗΠΑ: Αύξηση 0,4% του Leading Indicators Μαΐου

ΗΠΑ: Αύξηση 0,4% του Leading Indicators Μαΐου

Μικρότερη των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση του σύνθετου δείκτη των κορυφαίων οικονομικών ενδείξεων (leading indicators), σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Conference Board.

Ο κορυφαίος δείκτης ενισχύθηκε 0,4% τον περασμένο μήνα, ενώ τον Απρίλιο έμεινε αμετάβλητος σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του CB. Για τον Απρίλιο είχε αρχικά ανακοινωθεί οριακή πτώση 0,1%.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση του δείκτη κατά 0,6% το Μάιο.

"Τα στοιχεία δείχνουν διατηρήσιμη, αν και πιο αργή, οικονομική ανάπτυξη για το υπόλοιπο του έτους", δήλωσε ο Bart van Ark, επικεφαλής οικονομολόγος του Conference Board.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Μικρότερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός Philadelphia Fed Ιουνίου

ΗΠΑ: Μικρότερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός Philadelphia Fed Ιουνίου

Σημαντική πτώση εμφάνισε τον Ιούνιο ο ρυθμός επέκτασης της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve Bank of Philadelphia.

Ειδικότερα ο μεταποιητικός δείκτης Philly Fed διαμορφώθηκε στις 8 μονάδες από 21,4 μονάδες το Μάιο, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν ότι η τιμή του δείκτη θα εμφάνιζε μικρή μόνο πτώση στις 21 μονάδες. Σημειώνεται πως τα μεγέθη άνω του μηδέν αποτελούν ένδειξη επέκτασης.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών αυξήθηκε στις 9 μονάδες από 6,1 μονάδες, ο δείκτης αποστολών φορτίων υποχώρησε στις 14,2 μονάδες από 15,8 μονάδες ενώ ο δείκτης απασχόλησης μειώθηκε στις -1,5 μονάδες από 3,2 μονάδες.

source: capital.gr

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Ενέκρινε πρόστιμο €249,6 εκατ. στη Lafarge για καρτέλ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Ενέκρινε πρόστιμο €249,6 εκατ. στη Lafarge για καρτέλ

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (DowJones) - Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρώπης ενέκρινε το πρόστιμο τάξης 249,6 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στη γαλλική SocieteLafargeSA (LG.FR) για καρτέλ γυψοσανίδων.

Η Lafarge είχε αιτηθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ακυρώσει ή να μειώσει το πρόστιμο που της είχε επιβληθεί το 2002 από την αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κομισιόν είχε επιβάλει πρόστιμο σε τέσσερις εταιρείες συνολικού ποσού 478,32 εκατ. ευρώ για την συγκρότηση ενός μυστικού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών με σκοπό τον έλεγχο των τάσεων της αγοράς και την αποφυγή ενός υπέρ – επιθετικού ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα οι εταιρείες αυτές ήταν οι: Lafarge, Knauf, BPB και GyprocBenelux.

source: capital.gr

6 μέτρα φωτιά για την οικονομία

6 μέτρα φωτιά για την οικονομία


Φωτιά παίρνει το οικονομικό σκηνικό μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της κυβέρνησης για αυξήσεις σε φόρους και μειώσεις σε επιδόματα, που άρχισε να προκαλεί ήδη μεγάλες αντιδράσεις από κόμματα και οργανωμένα σύνολα. Δύο από τα έξι μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση ξάφνιασαν την αγορά και έχουν τη σφραγίδα του ΑΚΕΛ. Τα άλλα τέσσερα ήταν αναμενόμενα αφού βρίσκονται υπό συζήτηση ή έχουν ανακοινωθεί εδώ και καιρό:

• αύξηση φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα με ετήσιο όφελος €60 εκ.
• στόχευση επιδομάτων με ετήσια εξοικονόμηση γύρω στα €30 εκ.
• μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων με ετήσια εξοικονόμηση €25 εκ.
• και μείωση λειτουργικών δαπανών με ετήσια εξοικονόμηση γύρω στα €70-80 εκ. για το 2010 και το 2011

Φόροι εκπλήξεις

Τα δύο πρώτα μέτρα αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις τόσο από επιχειρηματικούς συνδέσμους όσο και από το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, καθιστώντας δύσκολη τη ψήφιση τους.

Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η αύξηση του εταιρικού φόρου. Στελέχη του ΑΚΕΛ εισηγήθηκαν το συγκεκριμένο μέτρο αρκετές φορές σε δηλώσεις τους αλλά το υπουργείο Οικονομικών απέφευγε μέχρι χθες να τοποθετηθεί επί του θέματος, ενώ είχε αποκλείσει το μέτρο από τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε το Δεκέμβριο και από τις εισηγήσεις που έστειλε το Φεβρουάριο στον πρόεδρο ο Χαρίλαος Σταυράκης.

Το μέτρο στοχεύει σε αύξηση των κρατικών εσόδων κατά €70-80 εκ. το 2010 και το 2011 με την επιβολή πρόσθετης φορολογίας 1% στα εταιρικά κέρδη. Με την αύξηση του συντελεστή φορολογίας, επέμεινε χθες ο κ. Σταυράκης, η Κύπρος διατηρεί το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή της Ευρώπης για να προκαλέσει όμως την άμεση αντίδραση των λογιστών, που χαρακτήρισαν το μέτρο «βόμβα στα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας» στη χθεσινή ετήσια τους συνέλευση.

Το μέτρο προκάλεσε επίσης την οργίλη αντίδραση της ΟΕΒ που εξέφρασε χθες την έντονη διαφωνία της και την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα επιβραδύνει την έξοδο της Κύπρου από την ύφεση.

Παρά τις μεγάλες αντιδράσεις που αναμένεται να δημιουργήσει, το μέτρο θεωρείται αμφίβολο να κερδίσει πλειοψηφική στήριξη στη βουλή. Το ΔΗΚΟ διαμήνυσε ήδη την αντίθεση του με την αύξηση του εταιρικού φόρου ζητώντας από τους υπουργούς του να απέχουν της συζήτησης για τον εταιρικό και για τον κεφαλαιουχικό φόρο.

Δεδομένων των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει η αύξηση του εταιρικού φόρου στη βουλή, η έγκριση τους από το Υπουργικό ενδεχομένως να δίνει την ευκαιρία στο ΑΚΕΛ να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα τα υπόλοιπα κόμματα για την ψήφιση των εκ μητρογονίας νόμων, αναγκάζοντας τα να επωμιστούν το όποιο πολιτικό κόστος για την απόρριψη τους.

Φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας

Σοβαρές αντιδράσεις θα προκαλέσει και η αύξηση του συντελεστή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας. Από το 2003 και μετά όσοι έχουν περιουσία που βάσει των τιμών του 1980 ξεπερνά τις €170 χιλ., πληρώνουν φόρο 2,5 τοις χιλίοις. Ο υπουργός είπε χθες ότι ο φόρος αυτός θα αυξηθεί στο 7 τοις χιλίοις και πως από το μέτρο θα επηρεαστούν γύρω στους 8 χιλ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η απόφαση του Υπουργικού αποτελεί έκπληξη γιατί προηγουμένως είχε ανακοινωθεί από τον υπουργό Εσωτερικών πως το συγκεκριμένο μέτρο θα επηρεάζει μόνο 1800 ιδιοκτήτες περιουσίας αξίας πέραν του €0,5 εκ. Ο υπουργός είχε σημειώσει μάλιστα πως από τη φορολόγηση των 1800 ιδιοκτητών θα εισπραχθούν γύρω στα €10-20 εκ. ετησίως.

Η χθεσινή σύσταση του ΔΗΚΟ στους υπουργούς του για αποχή από τη συζήτηση του μέτρου καθιστά δύσκολη την ψήφιση του χωρίς τη σημαντική αύξηση του ορίου της αξίας.

Καλό το timing…

Η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης των μέτρων της κυβέρνησης δεν θα μπορούσε πάντως να είναι πιο βολική, αφού μόλις την προηγούμενη μέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Κύπρο ζητώντας επιτάχυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Η Επιτροπή ζητά όπως το κυπριακό έλλειμμα, που έφθασε το 6% του ΑΕΠ το 2009 ή τα €1000 εκ., περιοριστεί στο 3% ή στα €500 εκ. μέχρι το 2012, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα από ότι υπολόγιζε η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Με τα μέτρα που αποφάσισε χθες να προωθήσει το Υπουργικό, υπολογίζεται ότι θα προκύψει μείωση του ελλείμματος πέραν των €300 εκ. ή 2% του ΑΕΠ περίπου.

source: stockwatch.com.cy

Στο 1,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός το Μάιο

Στο 1,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός το Μάιο


Σημαντική υποχώρηση του ετήσιου εναρμονισμένου πληθωρισμού, καταγράφηκε στην Κύπρο το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Αυξήσεις σημειώθηκαν στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη, ενώ αμετάβλητος παρέμεινε στο σύνολο της ΕΕ.

Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, στην Κύπρο ο πληθωρισμός από το 2,5% τον Απρίλιο υποχώρησε στο 1,8% το Μάιο. Στο 5,3% από 4,7% τον Απρίλιο αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και ήταν ο ψηλότερος στην ευρωζώνη και στο σύνολο της ΕΕ.

Ο μέσος πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 1,6% (1,5% τον Απρίλιο), ενώ παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,0% στο σύνολο της Κοινότητας.
Αρνητικό ποσοστό πληθωρισμού μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης καταγράφηκε μόνο στην Ιρλανδία (-1,9%). Στο σύνολο της ΕΕ τα ψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ελλάδα 5,3%, στην Ουγγαρία 4,9% και στη Ρουμανία 4,4%.

Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία τους τελευταίους 12 μήνες (Μάιος 2010 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009), σημειώθηκαν αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων κίνησης 18,4%, των καυσίμων θέρμανσης 34,1%, των προϊόντων καπνού 6,6%, των ασφαλειών αυτοκινήτων 5,2%,των κοσμημάτων-ωρολογίων 8,1% και των εφημερίδων-περιοδικών 3,0%. Αντίθετα, υποχώρησαν οι τιμές στις τηλεπικοινωνίες 1,3%, στα γαλακτοκομικά και αυγά 1,5%, στα αυτοκίνητα 0,7% και στο φυσικό αέριο 5,2%.

Το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού που καταγράφηκε στις χώρες της ευρωζώνης το Μάιο ήταν το εξής: Ιρλανδία -1,9%, Ολλανδία +0,4%, Σλοβακία +0,7%, Πορτογαλία +1,1%, Γερμανία +1,2%, Φινλανδία +1,4%, Ιταλία +1,6%, Αυστρία +1,7%, Κύπρος +1,8%, Ισπανία +1,8%, Μάλτα +1,8%, Γαλλία +1,9%, Σλοβενία +2,4%, Βέλγιο +2,5%, Λουξεμβούργο +3,1%, Ελλάδα

source: financialmirror.com

Μ. Βρετανία: Πτώση για το δείκτη βιομηχανικής παραγωγής CBI τον Ιούνιο

Μ. Βρετανία: Πτώση για το δείκτη βιομηχανικής παραγωγής CBI τον Ιούνιο

Περιορίστηκε η ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής της Μ. Βρετανίας τον Ιούνιο καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν από τα επίπεδα του Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ένωση Βρετανών Βιομηχάνων (CBI).

Το ισοζύγιο της βιομηχανικής παραγωγής υποχώρησε στο +15 έναντι του +17 στη δημοσκόπηση του Μαΐου, ενώ εμφανίστηκε χειρότερο των εκτιμήσεων. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση στο +20, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν στο -2 τον Ιούνιο από +3 το Μάιο, ενώ οι συνολικές παραγγελίες - που περιλαμβάνουν τις εγχώριες βιομηχανικές παραγγελίες – σημείωσαν επίσης πτώση στο -23 από -18 το Μάιο.

Παρά τη μείωση των παραγγελιών, ο επικεφαλής οικονομολόγος της CBI, Ian McCafferty ανέφερε ότι ο βιομηχανικός κλάδος παραμένει σε τροχιά ανάκαμψης.

«Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για προϊόντα που παράγονται στη Μ. Βρετανία μειώθηκε ελαφρώς αυτό το μήνα, ο κλάδος της μεταποίησης συνεχίζει την πορεία ανάκαμψης, με τις συνθήκες να εμφανίζονται πολύ βελτιωμένες σε σύγκριση με πριν από λίγους μήνες», τόνισε ο McCafferty.

source: capital.gr.

Μ. Βρετανία: Χαράτσι $2 δισ. στις αμερικανικές τράπεζες

Μ. Βρετανία: Χαράτσι $2 δισ. στις αμερικανικές τράπεζες

Οι αμερικανικές τράπεζες θα συγκεντρώσουν συνολικά γύρω στα 2 δισ. δολάρια από τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου με σκοπό να πληρώσουν το βρετανικό φόρο για τα τραπεζικά bonus, μία χρέωση που θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα μεγέθη χρηματοπιστωτικών ομίλων όπως η Citigroup, η JPMorgan και η Bank of America.

Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, επικαλούμενα δημοσίευμα των Financial Times, τα ποσά που θα πληρώσουν οι αμερικανικές τράπεζες, με την Goldman Sachs να καταβάλει περίπου 600 εκατ. δολάρια, θα συνεισφέρουν στην έκτακτη εισφορά των 2,5 δισ. λιρών. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο φόρος θα αποτελέσει αρνητικό παράγοντα για τα αποτελέσματα των τραπεζών τον επόμενο μήνα, με τις Citi, JPMorgan και BofA να υπολογίζεται ότι θα σημειώσουν πτώση της τάξης του 10% στα κέρδη ανά μετοχή.

Ο φόρος - που εφαρμόστηκε τον περασμένο χρόνο από την προηγούμενη κυβέρνηση εν τω μέσω δημόσιας κατακραυγής για τα τραπεζικά bonus – ανάγκασε τις τράπεζες να πληρώσουν έκτακτη εισφορά 50% για όλα τα τραπεζικά bonus άνω των 25.000 λιρών στη Μ. Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων όσων δόθηκαν σε μετοχές.

source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες οι λιανικές πωλήσεις το Μάιο

Μ. Βρετανία: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες οι λιανικές πωλήσεις το Μάιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στη Μ. Βρετανία το Μάιο, καθώς οι πωλήσεις καταστημάτων τροφίμων και ηλεκτρικών ειδών ανέκαμψαν ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας ONS που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε σε ποσοστό 0,6% σε μηνιαία βάση και 2,2% σε ετήσια βάση το Μάιο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος την περασμένη εβδομάδα σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση 0,3% σε επίπεδο μήνα και 2,1% σε επίπεδο έτους.

Τον Απρίλιο, οι πωλήσεις αναθεωρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό καθοδικά και εμφανίστηκαν αμετάβλητες σε μηνιαία βάση ενώ ενισχύθηκαν 1,3% σε ετήσια. Η ONS αρχικά είχε ανακοινώσει ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 1,8% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο.

Εκπρόσωπος της ONS τόνισε ότι η σημαντική αναθεώρηση των στοιχείων οφείλεται στο γεγονός ότι κάποια στοιχεία καθυστέρησαν να δώσουν αποτέλεσμα, ενώ πολλά καταστήματα αναθεώρησαν τα στοιχεία τους, ειδικότερα στους κλάδους των βιβλιοπωλείων και των κοσμηματοπωλείων.

Οι πωλήσεις των καταστημάτων τροφίμων αυξήθηκαν 1% το Μάιο από τον Απρίλιο καθώς οι καταναλωτές ενδεχομένως εκμεταλλεύτηκαν τις διάφορες προσφορές σε τρόφιμα και αναψυκτικά, ενώ οι πωλήσεις επίπεδων τηλεοράσεων σημείωσαν επίσης αύξηση.

«Υπάρχουν αναφορές από ορισμένους συμμετέχοντες ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο είχε αντίκτυπο στις πωλήσεις των ηλεκτρικών ειδών», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ONS.

source: capital.gr

UBS: Εγκρίθηκε από τη Βουλή η φορολογική συμφωνία με τις ΗΠΑ

UBS: Εγκρίθηκε από τη Βουλή η φορολογική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Εγκρίθηκε τελικά η φορολογική συμφωνία της UBS με τις ΗΠΑ, από την ελβετική Βουλή, δίνοντας τέλος στη διετή νομική διαμάχη που απειλούσε τις δραστηριότητες της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας στην Αμερική.

Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, η έγκριση, με πλειοψηφία και στα δύο κοινοβούλια, επιτεύχθηκε μετά από διαπραγματεύσεις μίας εβδομάδας μεταξύ της Άνω και της Κάτω Βουλής για το αίτημα διενέργειας δημοψηφίσματος.

«Πρόκειται για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα για τις εποικοδομητικές δυνάμεις του κοινοβουλίου», τόνισε η υπουργός Δικαιοσύνης Eveline Widmer-Schlumpf. «Νιώθω ανακούφιση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η Ελβετία συμφώνησε τον Αύγουστο του 2009 να διαθέσει στοιχεία για περίπου 4.450 πελάτες της UBS για τους οποίους υπάρχουν υποψίες φοροδιαφυγής, στην αμερικανική φορολογική υπηρεσία IRS.

source: capital.gr

Blue Chips: Νέα βουτιά 30% στις εκτιμήσεις


Blue Chips: Νέα βουτιά 30% στις εκτιμήσεις
Οι τιμές - στόχοι και οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι ο οδηγός για το τι μέλλει γενέσθαι και στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Στην παρούσα χρονική στιγμή, τόσο η εξέλιξη των τιμών στόχων όσο και των κερδών ανά μετοχή τείνουν στο συμπέρασμα ότι η άνοδος στη Σοφοκλέους και ειδικά στα επονομαζόμενα «βαριά χαρτιά» θα αποτελέσει δύσκολο εγχείρημα, αφού μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου οι νέες εκτιμήσεις είναι ακόμα πιο δυσοίωνες για την μεγάλη πλειονότητα των εταιρειών.

Παρότι έχει παρέλθει μικρό χρονικό διάστημα από την περίοδο ανακοίνωσης των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων οι αναλυτές έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές περικοπές τόσο στα κέρδη όσο και στις τιμές στόχους, δημιουργώντας σημαντικά αναχώματα στους «αισιόδοξους». Ειδικά στις τράπεζες το «κούρεμα» σε τιμές στόχους και EPS υπερβαίνει κάθε προηγούμενο! Το χειρότερο ωστόσο είναι ότι κάθε νέα έκθεση κατεβάζει τον πήχη ακόμα χαμηλότερα για τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη στις ελληνικές μετοχές έχουν μειωθεί σημαντικά, καθώς το δίπτυχο της ισχυρής πτώσης στην πραγματική οικονομία το 2010 και το 2011 αλλά και ο κίνδυνος της χώρας συνηγορούν τα μέγιστα προς αυτή την εξέλιξη. Ο δείκτης των blue chips στη Σοφοκλέους όχι μόνο αποτιμάται υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά εμφανίζει και σαφή μειονεκτήματα τόσο σε όρους αύξησης των καθαρών κερδών ανά μετοχή όσο και σε μερισματικές αποδόσεις.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις τράπεζες

Μείωση στις τιμές στόχους των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρατηρείται τελευταία, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αναθεωρήσεις που παρατηρούνται στις εγχώριες τραπεζικές μετοχές.

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε συνδυασμό με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, έχουν οδηγήσει τις μέσες τιμές στόχοι για τις τράπεζες αρκετά χαμηλότερα. Παρά το γεγονός ότι συνολικά όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν θετικό upside potential, εντούτοις η εικόνα δεν δημιουργεί θετικές εντυπώσεις αν παράλληλα ελεγχθεί η διαχρονική εξέλιξη των τιμών στόχων και των κερδών ανά μετοχή.

Ίσως η πιο ενδεικτική μετοχή για την ορθή απεικόνιση της κατάστασης είναι η Εθνική Τράπεζα. Η μέση τιμή στόχος για την ΕΤΕ έχει μειωθεί κατά 27% από τα τέλη Απριλίου ενώ τα κέρδη ανά μετοχή των ετών 2010 και 2011 έχουν περικοπεί κατά 29% το 2010 και 19% το 2011 μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο. Προ της ανακοίνωσης τα καθαρά κέρδη της ΕΤΕ για το σύνολο του 2010 προβλέπονταν στα 1.015 εκατ. ευρώ και μετά τα αποτελέσματα σε 670 εκατ. ευρώ ή 34% μείωση.

Για την Alpha Bank, από τα τέλη Απριλίου, η μέση τιμή στόχος για τη μετοχή έχει μειωθεί στα 6 ευρώ ανά μετοχή από 8,50 ευρώ έναντι 4,16 ευρώ που είναι η τιμή στο ταμπλό. Το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι 30%, αλλά να επισημανθεί ότι τα κέρδη ανά μετοχή της για φέτος για την ίδια περίοδο έχουν μειωθεί μετά την ανακοίνωση στο τρίμηνο κατά 34% και 27% για το 2011. Τα καθαρά κέρδη του 2010 μετά τα αποτελέσματα μειώθηκαν 41% στα 158 εκατ. ευρώ από 268 εκατ. ευρώ προ των αποτελεσμάτων.

Για την ΑΤΕ Βank, η μέση τιμή στόχος έχει διαμορφωθεί στα επίπεδα του 1 ευρώ ανά μετοχή και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται σε -11%, ενώ μετά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, τα κέρδη ανά μετοχή έγιναν ζημιές τόσο για φέτος όσο και για το 2011. Η Τραπεζα Κυπρου εμφανίζει περιθώριο ανόδου 41%, αφού ενώ η μέση τιμή στόχος έχει μειωθεί λίγο κατά 9% μετά το πρώτο τρίμηνο ενώ η εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή του 2010 περικόπηκε κατά 13% και 15% για το 2011.

Επιπρόσθετα, η μετοχή της EFG Eurobank εμφανίζει 44% περιθώριο ανόδου, ωστόσο η τιμή στόχος μόνο στο τελευταίο χρονικό διάστημα έχει μειωθεί 21% και τα κέρδη ανά μετοχή κατά 61% φέτος 39% το 2011. Για τη Marfin Popular Bank, η μέση τιμή στόχος έχει μειωθεί 20% από αρχές έτους και τα EPS του 2010 κατά 33% και 15% για το 2011.

Τα κέρδη της τράπεζας προβλέπονται πλέον στα 121 εκατ. ευρώ από 263 εκατ. ευρώ πριν τη δημοσίευση ή 21% μείωση. Για την Τράπεζα Πειραιώς, η μέση τιμή στόχος έχει σημειώσει 26% πτώση από τα τέλη Απριλίου ενώ για τα κέρδη ανά μετοχή η εικόνα είναι χειρότερη αφού η περιστολή αγγίζει το 76% το 2010 και το 39% το 2011. Για το σύνολο του 2010, οι αναλυτές εκτιμούν κερδοφορία της τάξεως των 44 εκατ. ευρώ από 146 εκατ. ευρώ 1 μήνα πριν, -70%! Τέλος, οι εκτιμήσεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι σημαντικά περικομμένες και το 2010 θα είναι ζημιογόνο.

Οι λοιπές δυνάμεις της υψηλής κεφαλαιοποίησης

Ωστόσο, οι 12 εταιρείες πλην τραπεζών δεν εμφανίζουν αρκετά καλύτερη εικόνα, με εξαίρεση ίσως την Coca Cola 3E, τη ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Μυτιληναίος. Για τη μετοχή του Μυτιληναίου, η μέση τιμή στόχος που έχει τεθεί είναι τα 6,40 ευρώ έναντι 4,24 ευρώ στο ταμπλό και περιθώριο ανόδου 51%, ενώ τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή για την εταιρεία μετά το πρώτο τρίμηνο διατηρήθηκαν αλώβητα. Για την Coca Cola 3E, το περιθώριο ανόδου 22% ενώ η μέση τιμή στόχος έχει αυξηθεί 0,5% από τα τέλη Απριλίου, ενώ τα EPS για το 2010 διατηρήθηκαν ενώ για το 2011 μειώθηκαν κατά 2% μόνο.

Για τα Ελληνικά Πετρέλαια, η μέση τιμή στόχος αυξήθηκε έστω και οριακά κατά 1% στα 7,90 ευρώ ενώ τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή για τα έτη 2010 και 2011 για το μεν 2010 διατηρήθηκαν αμετάβλητα ενώ για το 2011 μειώθηκαν 8%. Για τη ΔΕΗ, η τιμή στόχος μειώθηκε λίγο κατά 3% στα 16,56 ευρώ με περιθώριο ανόδου 32% ενώ στα EPS είχαμε ανεπαίσθητες μεταβολές και για τα δύο έτη αναφοράς.

Αντίθετα, για τον ΟΤΕ, την Ελλάκτωρ και τον ΟΠΑΠ η μέση τιμή στόχος μειώθηκε από 15% έως 19% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Για την εταιρεία Ελλάκτωρ, μετά τα αποτελέσματα τριμήνου οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή έχουν σημειώσει σημαντική πτώση κατά 44% για το 2010 και39% για το 2011, με το απόλυτο μέγεθος για το 2010 να διαμορφώνεται σε 54 εκατ. ευρώ.

Για τη μετοχή του ΟΤΕ, οι αναλυτές περικόπτουν συνεχώς τιμή στόχο και τα EPS, αφού μετά τα πεπραγμένα του πρώτου τριμήνου η μέση τιμή στόχος έχει περιοριστεί κατά 15% ενώ τα EPS για το 2010 και το 2011 κατά 25% και τα δύο έτη με το απόλυτο μέγεθος να περιορίζεται στα 353 εκατ. ευρώ από 455 εκατ. ευρώ πριν.

Για τον ΟΠΑΠ, η τιμή στο ταμπλό απέχει σχεδόν 40% από την τιμή στόχο ενώ οι εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2010 και 2011 μειώνονται συνεχώς ενώ μετά το πρώτο τρίμηνο η μείωση για το 2010 και το 2011 είναι -29% και -27%. Ελαφρώς λιγότερο αρνητικές είναι οι εξελίξεις σε Motor Oil, Τιτάν και Jumbo.

Για τη μεν Jumbo παρά τη σημαντική πτώση στην τιμή στόχο κατά 17%, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη βελτιώθηκαν 5% για το 2010 και μειώθηκαν 7% για το επόμενο έτος. Για τη Motor Oil, η τιμή στόχος μετά αποτελεσμάτων «πήγε» στα 11,7 ευρώ, -6%, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκαν 2% και 10% για το 2010 και το 2011, αντίστοιχα.

Τέλος, για την Τιτάν, οι εκτιμήσεις μειώθηκαν 6% και 9% μετά τα αποτελέσματα ενώ η τιμή στόχος προσαρμόστηκε χαμηλότερα κατά 7% στα 19,3 ευρώ.

Δείτε πιο κάτω τους αναλυτικούς πίνακες με τις νέες τιμές στόχους, τις περικοπές στα καθαρά κέρδη και τις νέες εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή των μετοχών του FTSE 20.

http://www.euro2day.gr/dm_documents/EPS_TP_638_xhuhq.xls


source: euro2day.gr

Apple: Πούλησε 600.000 συσκευές του iPhone 4

Apple: Πούλησε 600.000 συσκευές του iPhone 4

Η Apple ανακοίνωσε ότι πούλησε πάνω από 600.000 συσκευές του νέου iPhone, κατά την πρώτη ημέρα των παραγγελιών, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις και προκαλώντας άνοδο 6% στην μετοχή.

Τα μεγέθη των παραγγελιών για το 4ο μοντέλο iPhone, δημιουργούν συνθήκες καλύτερων πωλήσεων από του προηγούμενου μοντέλου, που πούλησε 1 εκατομμύριο συσκευές στις τρεις πρώτες ημέρες διάθεσης.

source: euro2day.gr

Ισπανία: Πώληση 10ετών ομολόγων €3 δισ.

Ισπανία: Πώληση 10ετών ομολόγων €3 δισ.

Σε πώληση 10ετών ομολόγων συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ προχώρησε η Ισπανία, με το επιτόκιο να ενισχύεται σημαντικά αλλά να παραμένει χαμηλότερα από το "ψυχολογικό όριο" του 5%.

Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια αρχή της Ισπανίας η κάλυψη έφθασε στο 1,88 (από 2,03 που ήταν σε αντίστοιχη δημοπρασία τον Μάιο), ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,864% από 4,045% που ήταν στις 20 Μαίου σε αντίστοιχη δημοπρασία.

Παράλληλα η χώρα πώλησε και 30ετή ομόλογα συνολικής αξίας 479 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 5,908% (από 4,758% σε προηγούμενη συνεδρίαση) και κάλυψη 2,44 (από 1,4).

source: euro2day.gr

AOL: Κοντά σε συμφωνία για την πώληση του Bebo

AOL: Κοντά σε συμφωνία για την πώληση του Bebo

Κοντά σε συμφωνία για την πώληση του site κοινωνικής δικτύωσης Bebo στην ιδιωτική επενδυτική εταιρεία Criterion Capital Partners είναι η AOL, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Η εταιρεία απέκτησε το site πριν από δύο χρόνια περίπου έναντι τιμήματος 850 εκατ. δολαρίων. Τον περασμένο Απρίλιο ανακοίνωσε πως σκοπεύει είτε να το πουλήσει είτε να διακόψει τη λειτουργία του.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στο θέμα, το τίμημα της συναλλαγής αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερο από το ποσό που είχε καταβάλει η AOL για την εξαγορά του site. Οι ακριβείς όροι της συμφωνίας δεν ήταν γνωστοί.

Εκπρόσωπος της AOL αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ ο εκπρόσωπος της Criterion δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο.

source: naftemporiki.gr

Συγχωνεύουν τις μονάδες κινητής τηλεφωνίας Fujitsu, Toshiba

Συγχωνεύουν τις μονάδες κινητής τηλεφωνίας Fujitsu, Toshiba

Στη συγχώνευση των μονάδων κινητής τηλεφωνίας σχεδιάζουν να προχωρήσουν τον Οκτώβριο Fujitsu και Toshiba δημιουργώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων στην Ιαπωνία.

Σε σημερινή ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρείες αναφέρουν ότι η Fujitsu θα λάβει το πλειοψηφικό ποσοστό στην κοινοπραξία.

Πηγές προσκείμενες στο θέμα είχαν αποκαλύψει στο Reuters, την περασμένη εβδομάδα, τα σχέδια των εταιρειών.

source: naftemporiki.gr

Europe to Publish Bank Stress Tests: ECB Official

Europe to Publish Bank Stress Tests: ECB Official

The European Central Bank will publicly release the results of individual bank stress tests, a senior bank official told CNBC Wednesday.

Lorenzo Bini Smaghi, a member of the bank's executive board, said the results will be available within a couple weeks. Spain, which announced Wednesday that it would publish its results, will do so first.

The senior official acknowledged that the upcoming test results could expose unfavorable capital conditions for certain EU members.

"Either there will be a merger—and this is already planned in Spain—or there they will go to the markets—within a given deadline—or they will take on public capital...in some countries, like Spain, there is already some capital being put aside by the government in case the bank doesn't find it in the public markets," Bini Smaghi said. He added that "mounting market pressure" has pushed the ECB to pursue the new strategy.
In a separate interview with CNBC, Paul McCulley, managing director of bond giant PIMCO, called the development "profound."

Earlier Tuesday, European Central Bank Governing Council member Yves Mersch said publishing the results of euro zone stress tests could help repair the crisis of confidence in the euro zone banking system.

Presenting the Bank of Luxembourg's annual report, Mersch said a wider publication could help improve the crisis of confidence in the region although it was too early to say whether it would be done.

"In an environment where Europe has maybe less a problem of economic fundamentals than of confidence, transparency is an essential element," he added.

A day ahead of a European Union summit likely to focus on regulatory matters, Germany's finance ministry also announced that it was coordinating the issue with EU partners. Bankers said the two countries might jointly provide the impetus for action on a European scale.

"If Germany supports Spain in its push, the debate in the EU gets a special dynamic which makes publication more likely," said one European banking source.

A source from French President Nicolas Sarkozy's office said France would have no objection to publishing stress tests.

"France would have no difficulty, if there was a decision in favor of stress-testing, to join," the source said. "It does not have any difficulty in publishing the results of these stress tests...we have no particular concern in this matter."

Spain's banks have largely weathered the financial crisis but the capital of the country's 45 savings banks has been eroded by exposure to property and construction. Listed and savings banks have about 400 billion euros in property-related debts on their books.

"The stress tests are to prove that all banks have sufficient capital to cope with economic growth scenarios, which at present seem most reasonable, but also future complicated growth scenarios," Spanish Central Bank Governor Miguel Angel Fernandez Ordonez said in a speech.

source: cnbc.com
Share |