Thursday, May 2, 2013

Αποδοχή κυπριακών ομολόγων από ΕΚΤ


Τα κυπριακά ομόλογα επανάκτησαν σήμερα τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται ως εξασφάλιση για σκοπούς χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας, που ανοίγει το δρόμο για βελτίωση της ρευστοτικής κατάστασης των κυπριακών τραπεζών.

Τα κυπριακά ομόλογα έπαψαν να γίνονται αποδεκτά σε πράξεις χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον Ιούνιο του 2012, όταν οι Fitch ακολούθησαν τους άλλους δύο οίκους, και υποβάθμισαν το αξιόχρεο της Κύπρου σε μη επενδυτική βαθμίδα (junk). 

Η σημερινή απόφαση αναμένεται να διευκολύνει το δανεισμό των κυπριακών τραπεζών μέσω των συμβατικών ρευστοτικών εργαλείων της ΕΚΤ, που είναι φθηνότερα από την έκτακτη ρευστότητα (ELA). 

Το χρέος που είναι εκδομένο ή πλήρως εξασφαλισμένο από την Κυπριακή Δημοκρατία και που πληροί τα υπόλοιπα κριτήρια αποδοχής, θα αποτελεί ξανά αποδεχόμενη εξασφάλιση για σκοπούς συμμετοχής σε πράξεις χρηματοδότησης του ευρωσυστήματος, με σχετική έκπτωση, αναφέρει ανακοίνωση της ΕΚΤ. 

Αυτό είναι απόρροια της απόφασης του συμβουλίου της ΕΚΤ να αναστείλει την εφαρμογή του κριτηρίου για ελάχιστο rating για το εν λόγω χρέος. 


Αυτή η απόφαση θα ισχύει μέχρι νεότερης ανακοίνωσης. 

Η απόφαση λήφθηκε από το συμβούλιο έλαβε υπόψη το μνημόνιο μεταξύ της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη, για το πρόγραμμα οικονομικής και χρηματοοικονομικής προσαρμογής της Κύπρου. Το Συμβούλιο θεωρεί αυτό το πρόγραμμα επαρκές. 

Η απόφαση ισχύει για το χρέος που εκδόθηκε ή εγγυήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και θα τεθεί σε ισχύει από τις 9 Μαΐου. Οι εκπτώσεις στο χρέος θα γίνουν γνωστές μέχρι τότε στη νομική πράξη που θα δημοσιευθεί. 

source: stockwatch.com.cy

"Εκοψε" το επιτόκιο η ΕΚΤ




Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο σε νέο ιστορικό χαμηλό σε μια προσπάθεια να «τραβήξει» την ευρωζώνη από τη μακροβιότερη ύφεση των τελευταίων 40 και πλέον ετών.

Όπως αναμενόταν το δ.σ. της ΕΚΤ ψήφισε για τη μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης κατά 0,25% στο 0,5%, από το 0,75% στο οποίο διαμορφωνόταν από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ διατήρησε το επιτόκιο καταθέσεων στο μηδέν και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 1% από 1,5%

Από τότε η ΕΚΤ είχε επικεντρωθεί περισσότερο σε «μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας, κυρίως μέσω της δημιουργίας ενός νέου προγράμματος για την αγορά κρατικών ομολόγων, γνωστό ως ΟΜΤ».

Η δημιουργία των ΟΜΤs τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε προκαλέσει μια απότομη βελτίωση του κλίματος στις αγορές στην ευρωζώνη, ακόμη και χωρίς να το χρησιμοποιήσει.

Το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έχει μειωθεί σημαντικά έκτοτε, και είναι τώρα σε χαμηλό 30 μηνών. Ωστόσο, η βελτίωση απέτυχε να τροφοδοτήσει την πραγματική οικονομία, καθώς σύμφωνα με την έκθεση χορήγησης δανείων της ΕΚΤ για τον Απρίλιο, αποδεικνύεται ότι οι δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές αποτρέπουν ακόμη τις τράπεζες από το δανεισμό και τις επιχειρήσεις από το να επενδύουν.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, η σημερινή μείωση, η πρώτη από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, φέρνει την ΕΚΤ πιο κοντά στο να εξαντλήσει τα συμβατικά εργαλεία πολιτικής, ενισχύοντας τις προοπτικές για ένα αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων ή για νέα μη συμβατικά μέτρα.

Η πορεία του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ από το 1999

Πηγή: FXStreet


Πηγή:www.capital.gr

Στο 14,2% η ανεργία

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ και με το δεύτερο ταχύτερο ρυθμό στην ΕΕ αναρριχήθηκε το Μάρτιο η ανεργία στην Κύπρο σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Eurostat. 

Τα νέα στοιχεία της Eurostat αποτυπώνουν τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας από τον Ιούνιο, όταν η Κύπρος υπέβαλε αίτηση για στήριξη από το μηχανισμό. Έκτοτε, το ποσοστό της ανεργίας αυξάνεται. 

Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο το Μάρτιο του 2013 ανήλθε στο 14,2% από 10,7% τον περσινό Μάρτιο. 
Το ποσοστό των άνεργων ανδρών στην Κύπρο υπολογίζεται στο 14% το Μάρτιο και των γυναικών στο 14,3%. 

Το ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στους νέους (κάτω των 25 ετών) αναρριχήθηκε στο 32,3%. 

Η αύξηση της ανεργίας στην Κύπρο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ΕΕ μετά την Ελλάδα όπου η ανεργία ανήλθε στο 27,2% τον Ιανουάριο του 2013 από 21,5% τον Ιανουάριο του 2012. 

Αντίθετα, στην ΕΕ και στην ευρωζώνη η ανεργία παρουσίασε σταθεροποίηση παραμένοντας σε ψηλά επίπεδα. 

Στην ΕΕ η ανεργία παρέμεινε στο 10,9% όσο ήταν προηγούμενο μήνα και στην ευρωζώνη στο 12,1% από 12%. 

Ο αριθμός των ανέργων υπολογίζεται στα 26,5 εκ. στο σύνολο της ΕΕ με τα 19,2 εκ. να είναι στην ευρωζώνη. 

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας έχει η Αυστρία (4,7%), η Γερμανία (5,4%) και το Λουξεμβούργο (5,7%). 

Πέραν της Ελλάδας, ψηλά ποσοστά ανεργίας έχει η Ισπανία (26,7%) και Πορτογαλία (+17,5%). 

source: stockwatch.com.cy
Share |