Wednesday, July 25, 2012

ΗΠΑ: Σε χαμηλό πέντε μηνών οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Ιούνιο

ΗΠΑ: Σε χαμηλό πέντε μηνών οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Ιούνιο

Πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών κατέγραψαν τον Ιούνιο οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι πωλήσεις σημείωσαν βουτιά 8,4% από το Μάιο για να διαμορφωθούν στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 350.000, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου. Το μέγεθος του Ιουνίου ήταν το υψηλότερο σε ετήσια βάση κατά 15,1%. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τις πωλήσεις στο ετήσιο μέγεθος των 375.000 με άνοδο 1,6% σε μηνιαία βάση, καθώς για το μήνα Μάιο οι πωλήσεις αναθεωρήθηκαν ανοδικά στις 382 χιλ. από 369 χιλ. Οι τιμές για τις νέες κατοικίες, στο μεταξύ, σημείωσαν πτώση 3,2% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο στα232.600 δολ.

source: capital.gr

Στο 7,67% το ισπανικό 5ετές, στο 7,65% το 10ετές

Στο 7,67% το ισπανικό 5ετές, στο 7,65% το 10ετές

Νέο ρεκόρ καταγράφουν οι αποδόσεις των ισπανικών τίτλων, με αυτήν του 5ετούς να παραμένει υψηλότερη του 10ετούς. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς κινείται στο 7,65% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στις 639 μονάδες βάσης, του 5ετούς στο 7,67% (735 μ.β.) και του 2ετούς στο 7%, προτού υποχωρήσει λίγο στο 6,94% (713 μ.β.). Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύεται στο 6,52% (527 μ.β.), του 5ετούς διαμορφώνεται στο 6,24% (592 μ.β.) και του 2ετούς στο 4,98% (509 μ.β.). Στο 2,27% η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ομολόγου (101 μ.β.), στο 2,82% του βελγικού (156 μ.β.), στο 1,76% του ολλανδικού (50 μ.β.), στο 2,05% του αυστριακού (80 μ.β.) και στο 10,97% του πορτογαλικού (989 μ.β.). Υψηλότερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με αυτήν του τίτλου λήξεως το 2023 να διαμορφώνεται στο 28,10% (2.685 μ.β.), του 15ετούς στο 26,92% (2.517 μ.β.), του 20ετούς στο 25,71% (2.373 μ.β.) και του 30ετούς στο 25,18% (2.301 μ.β.). Την ίδια ώρα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς bund κινείται στο 1,25%, του 5ετούς στο 0,31% και του 2ετού ςστο -0,060%.


Συνάντηση Schaeuble - de Guindos Την Τρίτη, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο οι δύο υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν τη γρήγορη εφαρμογή των αποφάσεων της τελευταίας συνόδου κορυφής της Ε.Ε. και ειδικά όσον αφορά τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης. Όπως μεταδίδει το Reuters, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο Luis de Guindos και ο Wolfgang Schaeuble αναφέρουν ότι είναι σημαντικό να συγκροτηθεί μια αποτελεσματική τραπεζική ένωση, μαζί με μια κοινή εποπτική αρχή. "Οι υπουργοί υπογραμμίζουν τη σημασία της εργασίας -μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους- πάνω στη γρήγορη εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Ιουνίου", σημειώνεται στην ανακοίνωση. "Σε αυτό περιλαμβάνεται συγκεκριμένα η πλήρης κατασκευή μιας αποτελεσματικής τραπεζικής ένωσης, μαζί με μια ενιαία ευρωπαϊκή εποπτική αρχή", αναφέρει η ανακοίνωση. Όσον αφορά την Ισπανία, οι δύο αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι τρέχουσες αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων δεν αντανακλούν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos θα συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Pierre Moscovici. source: euro2day.gr

Νέα επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία

Νέα επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία

Νέα επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία διαπιστώνει το οικονομικό ινσιτούτο Ifo. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 103,3 από 105,2 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν 104,7.

source: reporter.gr

Σε χαμηλό επτά εβδομάδων ο Nikkei

Σε χαμηλό επτά εβδομάδων ο Nikkei

 Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων έκλεισε σήμερα ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

O Nikkei υποχώρησε κατά 1,4% στις 8.365,90 μονάδες, πλησιάζοντας περισσότερο το χαμηλό των 8.238,96 μονάδων στο οποίο είχε βυθιστεί στις 4 Ιουνίου.

Ο δείκτης έχει καταγράψει απώλειες 7% από τις αρχές του μήνα και εμφανίζεται μειωμένος κατά 1% φέτος. Ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχώρησε σήμερα κατά 1,6% στις 706,46 μονάδες.

source: naftemporiki.gr

Κύπρος: Περικοπές 1 δισ. την επόμενη τριετία ζητεί η τρόικα

Κύπρος: Περικοπές 1 δισ. την επόμενη τριετία ζητεί η τρόικα

 Σοβαρές περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο πρότεινε χθες στην κυπριακή υπουργική επιτροπή διαπραγμάτευσης η τρόικα, η οποία έδωσε παράταση μέχρι το 2015 για ισοσκέλιση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται στον σημερινό Τύπο, πρότεινε μείωση του κρατικού μισθολογίου κατά 15% την επόμενη τριετία και μειώσεις στις συντάξεις και κοινωνικές παροχές κατά 10%.

Επίσης, πρότεινε πλήρη κατάργηση του 13ου μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους. Συνολικά, η τρόικα ζητεί να υπάρξουν περικοπές κρατικών δαπανών ύψους 1 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.

Οι τεχνοκράτες εκτιμούν ότι η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί το 2012 και ότι η συρρίκνωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη το 2013, κοντά στο 3%.

Στο μεταξύ, η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, που μετέχει στην υπουργική επιτροπή των διαπραγματεύσεων ανέφερε ότι η υπογραφή του Μνημονίου θα γίνει τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι η διαβούλευση με το κλιμάκιο δεν θα ολοκληρωθεί τώρα, αλλά όταν και οι δύο πλευρές θα είναι έτοιμες. Αναφορικά με την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαγμογή (ΑΤΑ) η είπε ότι τόσο οι συνδικαλιστικές όσο και οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν τοποθετηθεί, η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοικτή και το υπουργείο Εργασίας ξεκινά από τη θέση αυτή. Το θέμα της ΑΤΑ, πρόσθεσε, είναι μέρος των συζητήσεων με την τρόικα, αλλά, επισήμανε, εφόσον η διαδικασία συνεχίζεται είναι πρόωρο να λεχθεί οτιδήποτε.

source: naftemporiki.gr

Ο Moody's υποβάθμισε το EFSF

Ο Moody's υποβάθμισε το EFSF

 Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υποβαθμίζει την προοπτική του κύριου ταμείου διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), που μέχρι τώρα διατηρεί την κορυφαία βαθμολογία Aaa από τη Moody’s, δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια για να διασώσει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, που δεν ήταν σε θέση να δανείζονται με βιώσιμο τρόπο, μέσω της αγοράς των ομολόγων. Η αλλαγή της προοπτικής του ταμείου (EFSF) από σταθερή σε αρνητική δείχνει ότι ο Moody’s εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας του ταμείου σε περίπτωση που οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να υφίστανται.

Η αλλαγή της προοπτικής του ταμείου διάσωσης είναι μια άμεση συνέπεια της απόφασης του οίκου Moody’s να θέσει επίσης σε αρνητική προοπτική τα ομόλογα των τριών χωρών της ευρωζώνης που διατηρούν το ΑΑΑ, δηλαδή της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου. Ο οίκος πιστοληπτικής ικανότητας προχωρά στις αρνητικές προβλέψεις του λόγω της "αυξανόμενης πιθανότητας" να χρειαστούν οικονομική βοήθεια η Ισπανία και η Ιταλία, γεγονός που θα επιβαρύνει τα μέλη της ζώνης του ευρώ, καθώς επίσης λόγω του κινδύνου αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

 source: stockwatch.com.cy
Share |