Wednesday, July 9, 2008

Gazprom: Προσφορά εξαγοράς πετρελαϊκής εταιρείας της Λιβύης

Gazprom: Προσφορά εξαγοράς πετρελαϊκής εταιρείας της Λιβύης

Προσφορά εξαγοράς της πετρελαϊκής εταιρείας της Λιβύης κατέθεσε η Gazprom, με σκοπό να καταστεί ο μεγαλύτερος εξαγωγικός παράγοντας πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, προσθέτοντας και τα αποθέματα της Λιβύης στο δυναμικό της. Ο Muammar Qaddafi, είδε πολύ θετικά την πρόταση του Ρώσου CEO Alexei Miller, αφού προσπαθεί να δημιουργήσει ικανές συμμαχίες παγκοσμίως και να βγει από την εικοσαετή απομόνωση.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις συνομιλίες, όχι μόνο για την εξαγορά ορισμένων μονάδων παραγωγής και διυλιστηρίων αλλά και για τον εκσυγχρονισμό ορισμένων από αυτών.

Η Gazprom προσπαθεί να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις της με τις βορειοαφρικανικές χώρες, και στα πλαίσια αυτήν της στρατηγικής θα πραγματοποιήσει, στο τέλος του τρέχοντος έτους, σύνοδο των παραγωγών χωρών φυσικού αερίου.

REPORTER.GR

Trichet: Ανησυχητικά υψηλά τα επίπεδα πληθωρισμού

Trichet: Ανησυχητικά υψηλά τα επίπεδα πληθωρισμού

«Η νομισματική πολιτική που ακολουθούμε θα συνεισφέρει στη σταθεροποίηση των τιμών μεσοπρόθεσμα», δήλωσε σήμερα από το Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα».Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει πάνω από τα επιθυμητά επίπεδα, και θα επανέλθει σταδιακά το 2009.

Σημείωσε δε ότι ο κίνδυνος για τη σταθερότητα των τιμών παραμένει υψηλός και μάλιστα έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.

Ο Τρισέ χαρακτήρισε μάλιστα ως «ανησυχητικό» παράγοντα την ενίσχυση του πληθωρισμού πάνω από 4% τον Ιούνιο, καθώς είναι διπλάσιος από το στόχο του 2% που είχε θέσει η ΕΚΤ.

REPORTER.GR

Αραβικές ''ενέσεις'' στην αμερικανική αγορά ακινήτων

Αραβικές ''ενέσεις'' στην αμερικανική αγορά ακινήτων

Η εταιρεία Abu Dhabi είναι ο νέος ιδιοκτήτης του διάσημου ουρανοξύστη της Chrysler της λεωφόρου Lexington της Νέας Υόρκης. Είναι το δεύτερο fund από το Ντουμπάι που προβαίνει σε αγορά ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη, αφού τον προηγούμενο μήνα οι εταιρείες Properties Inc. και Goldman Sachs Group Inc., οι οποίες εδρεύουν στο Ντουμπάι, αγόρασαν, έναντι 2,8 δισ. δολαρίων τον πύργο της General Motors.
Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται έντονη διείσδυση των επενδυτών της Μέσης Ανατολής σε επενδύσεις ακινήτων ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές τιμές των κατοικιών και την ιδιαίτερη οικονομική ρευστότητα που αποφέρουν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου. Ενδεικτικά, το τελευταίο εξάμηνο έχουν επενδυθεί στις ΗΠΑ περίπου 1,8 δισ. δολάρια κεφάλαια που προέρχονται από χώρες της Μέσης Ανατολής.

REPORTER.GR

Στα 136,05 δολάρια το βαρέλι έκλεισε το αργό

Στα 136,05 δολάρια το βαρέλι έκλεισε το αργό

Οριακά ενισχυμένο έκλεισε το αργό στη σημερινή διαπραγμάτευση του στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, εξαιτίας κυρίως των εκτιμήσεων για μείωση της παγκόσμιας ζήτησης, που αντισταθμίστηκε από την πτώση που σημειώθηκε στα αποθέματα αργού, ενώ τα αποθέματα της βενζίνης σημείωσαν για μια ακόμη εβδομάδα ανοδο.
Το συμβόλαιο του αμερικανικό αργού για τον Αύγουστο ενισχύθηκε κατά 1 cent στα 136,05 δολάρια το βαρέλι. Αντίθετα το μπρεντ έκλεισε με οριακή πτώση της τάξης του 0,05% στα 135,72 δολάρια το βαρέλι.

Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η κάμψη των πετρελαϊκών αποθεμάτων στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληγε στις 4 Ιουλίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας.

Τα αποθέματα του αργού υποχώρησαν κατά 5,84 εκατ. και διαμορφώθηκαν στα293,9 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση κατά 1,9 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης από την άλλη ήταν αυξημένα κατά 900.000 βαρέλια και τα διυλισμένα αποθέματα, κατηγορία στην οποία περιλαμβάνεται το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ σημείωσαν ανοδο κατά 1,8 εκατ. βαρέλια.

Επιπλέον πίεση στο αργό ασκησε και το ανοιγμα της νιγηριανής πετρελαιοπηγής Bonga, η οποία ήταν κλειστή εδώ και ένα μήνα από στρατιωτική επίθεση, αρχίζοντας πάλι τη παράδοση των μεσοπρόθεσμων παραγγελιών.

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Alam, οι στρατιωτικές μονάδες του Ιράν, πραγματοποίησαν, δοκιμή εκτόξευσης πυραύλου Shahab 3, το βεληνεκές του οποίου μπορεί να φθάσει το Ισραήλ, όπως δηλώνει η Τεχεράνη.

Το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο διευκρίνισε ότι ο πύραυλος Shahab 3 είναι συμβατικού φορτίου βάρους ενός τόνου και βεληνεκούς 2.000 χλμ.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
986.68 ( 3.28%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2884.00 ( 3.30%)

Όγκος: € 6,938,407

---

FTSE 100 INDEX 5,529.60 89.10 1.64%
CAC 40 INDEX 4,339.66 64.05 1.50%
DAX INDEX 6,386.46 82.05 1.30%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,147.44 -236.77 -2.08%
S&P 500 INDEX 1,244.69 -29.01 -2.28%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,234.89 -59.55 -2.60%

Το χειρότερο α’ εξάμηνο της τελευταίας 20ετίας για τα hedge funds

Το χειρότερο α’ εξάμηνο της τελευταίας 20ετίας για τα hedge funds

Το χειρότερο πρώτο εξάμηνο σε διάστημα σχεδόν 20 ετών διένυσαν τα διεθνή hedge funds, εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης αλλά και της φάσης bear market στην οποία εισήλθαν τα χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Hedge Fund Research Inc., τα hedge funds υποχώρησαν κατά μέσο όρο τον Ιούνιο κατά 0,7%, με τις συνολικές απώλειες από τις αρχές του έτους να ανέρχονται σε 0,75%.

Πρόκειται για το χειρότερο πρώτο εξάμηνο που έχει υπάρξει από τότε που η εταιρεία ξεκίνησε να καταγράφει τις αποδόσεις των hedge funds.

NAFTEMPORIKI

Ευρωζώνη: Στο 0,7% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη του α’ τριμήνου

Ευρωζώνη: Στο 0,7% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη του α’ τριμήνου

Στο 0,7% από 0,8% που εκτιμούσε αρχικά αναθεώρησε η Eurostat τη μηνιαία αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 2,1% έναντι 2,2% που εκτιμούσε προηγουμένως.

Η απρόσμενη αυτή αναθεώρηση αποτελεί άλλη μια ένδειξη του αντίκτυπου που έχει η παγκόσμια πιστωτική κρίση και η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Οι αναλυτές προέβλεπαν πως η Eurostat θα διατηρούσε αμετάβλητες τις προηγούμενες εκτιμήσεις της.

NAFTEMPORIKI

Στο 2,1% η ανάπτυξη ευρωζώνης

Στο 2,1% η ανάπτυξη ευρωζώνης


Στο 2,1% ανήλθε ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο του 2008 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, σύμφωνα με αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Στην πρώτη εκτίμηση, ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης υπολογιζόταν στο 2,2%.

Στην ΕΕ η ανάπτυξη έτρεξε με ρυθμό 2,3% από 2,5% που υπολογιζόταν αρχικά από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Στην Κύπρο ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο ανήλθε στο 3,9%, δεν υπήρξε δηλαδή αναθεώρηση σε σχέση με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat.

Στη Γερμανία ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 2,6%, στην Ελλάδα στο 3,6% και στην Ισπανία στο 2,7%.

Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης στην ΕΕ ήταν ικανοποιητικός, οι πλείστοι αναλυτές εκτιμούν σημαντική επιβράδυνση το δεύτερο τρίμηνο του 2008 και μερική ανάκαμψη της οικονομίας προς το τέλος του έτους.

STOCKWATCH.COM.CY

Απορρίφθηκε η προσφυγή της Alitalia για τις κρατικές ενισχύσεις

Απορρίφθηκε η προσφυγή της Alitalia για τις κρατικές ενισχύσεις

Το Ευρωπαϊκό Πρωτοδικείο κύρωσε σήμερα την απόφαση της Επιτροπής του 2001 με την οποία αυτή επέτρεψε υπό κάποιες προϋποθέσεις «κρατικές ενισχύσεις» ύψους 2.750 εκατ. λιρών για την αναδιάρθρωση της Alitalia

Η Alitalia, μη δεχόμενη τις προϋποθέσεις αυτές, ζήτησε την ακύρωση της απόφασης. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρωτοδικείο, όμως, ο ιταλικός αερομεταφορέας δεν έχει αποδείξει την ύπαρξη σφαλμάτων είτε διαδικαστικών είτε επί της ουσίας.


NAFTEMPORIKI

Η ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 13,052.13 19.03 0.15%
HANG SENG INDEX 21,805.81 585.00 2.76%
CSI 300 INDEX 3,015.13 113.28 3.90%

Βρετανία: Σε χαμηλά 4 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Βρετανία: Σε χαμηλά 4 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004 υποχώρησε τον Ιούνιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις εντάθηκαν και η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης συνεχίστηκε.Σύμφωνα με έρευνα της Nationwide Building Society, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε κατά 6 μονάδες στις 63, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2004.

Η βρετανική οικονομία «φλερτάρει» με την ύφεση καθώς οι τιμές κατοικιών υποχωρούν, οι τράπεζες «βυθίζονται» στη πιστωτική κρίση και το κόστος της ενέργειας αυξάνεται.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο συνεδριάζει η Τράπεζα της Αγγλίας για το ύψος των επιτοκίων. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις η ΒοΕ θα διατηρήσει αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της λίρας.

REPORTER.GR

WPP: Επιθετική προσφορά εξαγοράς της Taylor Nelson

WPP: Επιθετική προσφορά εξαγοράς της Taylor Nelson

Επιθετική προσφορά, ύψους 1,08 δισ. στερλινών (2,13 δισ. δολάρια), κατέθεσε η WPP, δεύτερη μεγαλύτερη διαφημιστική στον κόσμο, για την Taylor Nelson Sofres, έπειτα από τέσσερις αποτυχημένες απόπειρες εξαγοράς της εταιρείας από τις αρχές Μαΐου.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, η WPP θα καταβάλει 173 πένες σε μετρητά και 0,1889 κάθε νέας μετοχής της για κάθε μετοχή της Taylor Nelson.

Η τελευταία απέρριψε την περασμένη Πέμπτη την τέταρτη κατά σειρά προσφορά της βρετανικής εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στην αξία της. Η προσφορά των 1,08 δισ. στερλινών αποτιμά τη συνολική αξία της Taylor Nelson στις 260,7 πένες, βάσει της τιμής στην οποία έκλεισε η μετοχή της στις 3 Ιουλίου.

Στις αρχές του περασμένου μήνα, η Taylor Nelson συμφώνησε να συγχωνευθεί με τη γερμανική GfK, δημιουργώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία έρευνας αγοράς στον κόσμο, μετά την Nielsen Co.

Σύμφωνα με αναλυτές, η WPP, η οποία προέβη πέρυσι σε συνολικά 37 εξαγορές, επιδιώκει να επεκταθεί στον τομέα της έρευνας αγοράς, καθώς η ανάπτυξη του διαφημιστικού κλάδου επιβραδύνεται μαζί με την παγκόσμια οικονομία.

NAFTEMPORIKI

Ρουμανία: Ενδείξεις υποχώρησης των τιμών στις κατοικίες

Ρουμανία: Ενδείξεις υποχώρησης των τιμών στις κατοικίες

Οι τιμές των κατοικιών σε τρεις από τις πλέον ακριβές περιοχές της ρουμανικής πρωτεύουσας υποχώρησαν δραματικά κατά 20% τον τελευταίο μήνα, υποστηρίζει η οικονομική εφημερίδα του Βουκουρεστίου, Ziarul Fianciar επικαλούμενη έρευνα που πραγματοποίησε σε σχετικές αγγελίες γνωστού διαδικτυακού τόπου της χώρας αναφορικά με τις τιμές προσφοράς διαμερισμάτων τριών δωματίων που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου 1980 – 1990.

Για παράδειγμα, η εφημερίδα αναφέρει πως ενώ η τιμή διαμερίσματος 80 τ.μ. στην περιοχή Aviatiei του Βουκουρεστίου το Μάιο ξεπερνούσε τις 200 χιλ. ευρώ, τον Ιούνιο υποχώρησε στο επίπεδο των 170 χιλ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες μειώσεις των τιμών καταγράφονται σε μερικές από τις ακριβότερες περιοχές της πρωτεύουσας, όπως η Aviatiei, το Dorobanti και κοντά στο Vitan Mall, όπου η μέση τιμή ανά τ.μ. υποχώρησε τον Ιούνιο κάτω από το επίπεδο των 2 χιλ. ευρώ έναντι 2,1 χιλ. ευρώ ένα μήνα πριν.

NAFTEMPORIKI

JP Morgan: Εντός του Ιουλίου θα «πιάσει» τα 150 δολάρια το αργό

JP Morgan: Εντός του Ιουλίου θα «πιάσει» τα 150 δολάρια το αργό

Εντός του Ιουλίου βλέπει η JP Morgan να αγγίζει τα 150 δολάρια το αργό, ενώ και η Lehman Brothers ανεβάζει σημαντικά τον πήχυ για τις πετρελαϊκές τιμές του 2008 και του 2009.

Μάλιστα, η JP Morgan εκτιμά ότι το αργό θα παραμένει πάνω από τα 130 δολάρια καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και πάνω από 115 δολάρια το βαρέλι ως το τέλος του χρόνου, ακόμη κι αν η ζήτηση εξασθενήσει.


Επίσης, η Lehman Brothers ανεβάζει σημαντικά τον πήχυ για τις τιμές του 2008, βλέποντας το βαρέλι του αργού στα 127 δολάρια έναντι προηγούμενης εκτίμησης για μέση τιμή στα 115 δολάρια. Επίσης, το 2009 αναμένει μέση τιμή στα 115 δολάρια το βαρέλι, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 90 δολάρια το βαρέλι.

Να σημειωθεί ότι η άνοδος κατά 50% στις πετρελαϊκές τιμές από την αρχή του έτους ξεπέρασε και τις πλέον δυσοίωνες εκτιμήσεις των διεθνών οίκων, οι οποίοι έχουν προβεί σε αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις των εκτιμήσεών τους για τις τιμές του μαύρου χρυσού.

REPORTER.GR

Δραματική υποχώρηση της αξίας των επενδυτικών τραπεζών στις ΗΠΑ

Δραματική υποχώρηση της αξίας των επενδυτικών τραπεζών στις ΗΠΑ

Περισσότερο από 1 τρισ. δολάριο υποχώρησε η αξία των αμερικανικών χρηματοοικονομικών ομίλων εφέτος, εν μέσω ανησυχιών για την ευρωστία του τραπεζικού τομέα καθώς η πιστωτική κρίση εισέρχεται ακόμη πιο βαθιά στα θεμέλια της αμερικανικής οικονομίας.


Αυξάνονται οι ενδείξεις για περισσότερα προβλήματα στους χρηματοοικονομικούς ομίλους της Wall Street.
H εβδομάδα άρχισε ιδιαίτερα αρνητικά, με τα διεθνή χρηματιστήρια να συνεχίζουν και χθες για δεύτερη ημέρα τις απώλειές τους, οι οποίες έφθασαν το 20% ή και περισσότερο από τα υψηλά επίπεδα του 2007 - ποσοστό που χαρακτηρίζει την πτωτική αγορά (bear market).

H πτώση των μεγάλων ονομάτων, όπως Lehman Brothers Morgan Stanley και Merrill Lynch είχε ως αποτέλεσμα ο χρηματοοικονομικός τομέας του δείκτη S&P 500 να χάσει περίπου 150 δισ. δολάρια σε αξία τη Δευτέρα, γεγονός που σημαίνει ότι οι 85 χρηματοοικονομικές εταιρείες του δείκτη έχουν χάσει περί τα 1,3 τρισ. δολάρια από τα υψηλά του τέλους Οκτωβρίου του 2007.

Ακόμη πιο άσχημα είναι τα στοιχεία για 35 από τις παραπάνω επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων ασφαλιστικών ομίλων, οι οποίες έχουν χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας τους από τις αρχές του έτους έως σήμερα.

Και τα χειρότερα δεν έχουν παρέλθει αφού αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι ενδείξεις για προβλήματα από πλευράς των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών της Wall Street.

Η Goldman Sachs Group, η μεγαλύτερη στον κόσμο επενδυτική τράπεζα, αποκάλυψε ότι απώλεσε τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια σε εννέα συνεδριάσεις στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, καθώς και ότι τα συνολικά της έσοδα από χρηματιστηριακές δραστηριότητες την ίδια περίοδο μειώθηκαν 17% στα 4,87 δισ. δολάρια.

Την ίδια στιγμή, η Merrill Lynch & Co. αναμένεται να προχωρήσει σε διαγραφή ενεργητικού της αξίας περίπου 5 δισ. δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Wachovia, η οποία αναμένει ότι η τρίτη επενδυτική τράπεζα της Wall Street θα ανακοινώσει ζημίες τόσο στο δεύτερο τρίμηνο όσο και ολόκληρο το τρέχον έτος.

Η Wachovia, η οποία επεσήμανε επίσης ότι η Merrill ενδεχομένως να χρειαστεί νέα ένεση κεφαλαίου, προσέθεσε ότι το ενδεχόμενο διαγραφής περισσότερου ενεργητικού της μετά τα τελευταία αποτελέσματα θα μπορούσε να επηρεάσει τα πολλαπλάσια της Merrill σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Στο μεταξύ, στη Βρετανία η μετοχή της τράπεζας Bradford & Bingley's (B&B) «βούλιαξε» χθες περαιτέρω 20% χαμηλότερα από την τιμή της προγραμματισμένης έκδοσης δικαιωμάτων μετοχών της εν μέσω ανησυχιών για τα σχέδια χρηματοδότησής της.

Καθώς όμως εντείνονται οι πιέσεις στις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές και γενικότερα στον τραπεζικό τομέα προκειμένου να αποφευχθεί μία επανάληψη της κατάρρευσης που υπέστη η ανταγωνίστρια Northern Rock πέρυσι, οι μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες συμφώνησαν τελικά να στηρίξουν την έκδοση της B&B, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να αποκτήσουν περίπου το ένα-τέταρτο της διευρυμένης μετοχικής βάσης της προβληματικής τράπεζας.


NAFTEMPORIKI

Ευρωζώνη: Αύξηση επιτοκίων σε στεγαστικά και επιχειρηματικά

Ευρωζώνη: Αύξηση επιτοκίων σε στεγαστικά και επιχειρηματικά

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν το Μάιο στα επιτόκια για στεγαστικά και εταιρικά δάνεια στην Ευρωζώνη, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τα επιτόκια υπερανάληψης σε επιχειρηματικά δάνεια -τα οποία αποτελούν και τη βασική πηγή εταιρικού δανεισμού- αυξήθηκαν στο 6,56% έναντι 6,54% του Απριλίου.

Τα επιτόκια σε δάνεια με διάρκεια μέχρι ένα έτος αυξήθηκαν στο 6,10% έναντι 6,03% για δάνεια αξίας μέχρι ενός εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου (κυμαινομένου επιτοκίου) -ένα είδος επιτοκίου που αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ το συνόλου των ενυπόθηκων δανείων- αυξήθηκε στο 5,33% έναντι 5,23%, ενώ τα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου και με διάρκεια πάνω από δέκα χρόνια -ο δεύτερος πιο συνηθισμένος τύπος δανείων κατοικίας- παρέμειναν αμετάβλητα, στο 5,12%.

Παράλληλα, η ΕΚΤ συνεχίζει τις προσπάθειες αποκατάστασης του κλίματος ηρεμίας στις αγορές χρέους και με κίνητρο για τον περιορισμό της ρευστότητας στις διατραπεζικές αγορές της Ευρωζώνης κατά 21 δισ. ευρώ, είχε προσφέρει στις τράπεζες επιτόκιο 4%, δηλαδή κατά μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο έναντι του συνηθισμένου επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (οvernight deposit rate).


NAFTEMPORIKI

Ιαπωνία: Ανοδο σημείωσαν οι εταιρικές χρεοκοπίες

Ιαπωνία: Ανοδο σημείωσαν οι εταιρικές χρεοκοπίες

Σε ποσοστό 6,91% αυξήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων στην Ιαπωνία, ενώ είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά που καταγράφεται αύξηση στις εταιρικές χρεοκοπίες κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία της Tokyo Shoko.

Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου καταγράφηκαν 7.544 περιπτώσεις εταιρικών χρεοκοπιών στην Ιαπωνία, με συνολικό χρέος που ανέρχεται στα 3,18 τρισ. γιεν, ποσό κατά 19,89% αυξημένο έναντι της περσινής χρονιάς. Σύμφωνα με την Tokyo Shoko, ήταν η πρώτη φορά από το 2002 που καταγράφεται ταυτόχρονη αύξηση τόσο σε αριθμό εταιρικών χρεοκοπιών όσο και στο συνολικό χρέος.

Ιδιαίτερο ήταν το πλήγμα που δέχθηκε ο κατασκευαστικός τομέας, ενώ ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών που κήρυξαν πτώχευση ανέρχεται στις έξι, αμετάβλητος σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες δέχθηκαν πιέσεις εξαιτίας της μείωσης των δημοσίων έργων, ενώ η αύξηση σε κόστος πρώτων υλών και καυσίμων έπληξε εταιρείες μεταφορών και μεταποίησης.


NAFTEMPORIKI

Κίνα: Υποχώρηση του πληθωρισμού

Κίνα: Υποχώρηση του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός στην Κίνα υποχώρησε στο 7,1% τον Ιούνιο, ενώ το Μάιο είχε ενισχυθεί στο 7,7%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης στο Πεκίνο. Πρόκειται για το δεύτερο μήνα χαλάρωσης των ανοδικών τάσεων στην αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 8,5%. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, στο πρώτο εξάμηνο ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,9% σε ετήσια βάση, αισθητά υψηλότερα από το επίσημο στόχο του 4,8%.

Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση ανέφερε ότι ο δείκτης πληθωρισμού για τον Ιούνιο θα ανακοινωθεί στις 17 Ιουλίου, ενώ συγχρόνως αναμένεται να ανακοινωθεί και ο ρυθμός ανάπτυξης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για το δεύτερο τρίμηνο.


NAFTEMPORIKI
Share |