Wednesday, July 9, 2008

Ευρωζώνη: Αύξηση επιτοκίων σε στεγαστικά και επιχειρηματικά

Ευρωζώνη: Αύξηση επιτοκίων σε στεγαστικά και επιχειρηματικά

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν το Μάιο στα επιτόκια για στεγαστικά και εταιρικά δάνεια στην Ευρωζώνη, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τα επιτόκια υπερανάληψης σε επιχειρηματικά δάνεια -τα οποία αποτελούν και τη βασική πηγή εταιρικού δανεισμού- αυξήθηκαν στο 6,56% έναντι 6,54% του Απριλίου.

Τα επιτόκια σε δάνεια με διάρκεια μέχρι ένα έτος αυξήθηκαν στο 6,10% έναντι 6,03% για δάνεια αξίας μέχρι ενός εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου (κυμαινομένου επιτοκίου) -ένα είδος επιτοκίου που αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ το συνόλου των ενυπόθηκων δανείων- αυξήθηκε στο 5,33% έναντι 5,23%, ενώ τα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου και με διάρκεια πάνω από δέκα χρόνια -ο δεύτερος πιο συνηθισμένος τύπος δανείων κατοικίας- παρέμειναν αμετάβλητα, στο 5,12%.

Παράλληλα, η ΕΚΤ συνεχίζει τις προσπάθειες αποκατάστασης του κλίματος ηρεμίας στις αγορές χρέους και με κίνητρο για τον περιορισμό της ρευστότητας στις διατραπεζικές αγορές της Ευρωζώνης κατά 21 δισ. ευρώ, είχε προσφέρει στις τράπεζες επιτόκιο 4%, δηλαδή κατά μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο έναντι του συνηθισμένου επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (οvernight deposit rate).


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |