Monday, May 25, 2009

ΗΠΑ: Και με την υπογραφή του Μ. Ομπάμα το ν/σ για τις πιστωτικές κάρτες

ΗΠΑ: Και με την υπογραφή του Μ. Ομπάμα το ν/σ για τις πιστωτικές κάρτες

Και η τελική υπογραφή μπήκε από τον πρόεδρο Μ. Ομπάμα στο νομοσχέδιο για τις πιστωτικές κάρτες «Bill of Rights», το οποίο θέτει τα όρια στις προμήθειες των τραπεζών και βελτιώνει τους όρους των συμβολαίων, που σκοπό έχουν την προστασία των καταναλωτών.
Το νομοσχέδιο εκτιμάται πως θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στον κλάδο των εταιρειών πιστωτικών καρτών, αφού βάσει αυτού θα απαγορευτούν ορισμένες πρακτικές από εταιρείες πιστωτικών καρτών, ενώ θα δυσκολέψει ιδιαίτερα η αύξηση των επιτοκίων σε υφιστάμενους πελάτες.

Επιπλέον, τίθενται περιορισμοί στη χορήγηση πιστωτικών καρτών σε φοιτητές και έφηβους. Για να αυξήσει πλέον τα επιτόκια η τράπεζα θα πρέπει να έχει ειδοποιήσει τον πελάτη της 45 ημέρες νωρίτερα. Αφού αυξήσει τα επιτόκια, θα πρέπει να πραγματοποιεί συχνούς ελέγχους στο αν εξακολουθεί να είναι δικαιολογημένη η αύξηση. Επίσης, μπαίνουν περιορισμοί στις προμήθειες και τις κυρώσεις, ενώ απαγορεύεται η επιπλέον χρέωση όταν ο καταναλωτής αποπληρώνει νωρίτερα τις οφειλές τους.

REPORTER.GR

ΔΝΤ: Υγιείς οι ελληνικές τράπεζες έδειξαν τα stress test

ΔΝΤ: Υγιείς οι ελληνικές τράπεζες έδειξαν τα stress test


To ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και εμφανίζει αντοχές, στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το ΔΝΤ στο πλαίσιο των stress test δηλαδή των τεστ προσομοίωσης ακραίων σεναρίων και περιπτώσεων που πραγματοποίησε σε συνεργασία με την ΤτΕ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Το ΔΝΤ εξάρει τον ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνοντας ότι οι κινήσεις που πραγματοποίησε πρόληψης των κινδύνων είχαν αποτέλεσμα κα θωράκισαν το τραπεζικό σύστημα.

Ταυτόχρονα αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που έλαβε η ΤτΕ στο πλαίσιο της τραπεζικής εποπτείας τονίζοντας ότι οιαποφάσεις που ελήφθησαν είχαν ως αποτέλεσμα να θωρακισθούν οι τράπεζες.

Παρ΄ ότι στο πρόσφατο παρελθόν το τραπεζικό σύστημα επηρεάστηκε κυρίως στο σκέλος της ρευστότητας , φαίνεται ότι έχει επέλθει η ισορροπία και μετριάζονται οι κίνδυνοι.

REPORTER.GR

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
519.19 ( -5.61%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1521.50 ( -5.68%)

Όγκος: € 19,861,518

======================

XAA


Γενικός Δείκτης
2278.78 ( -0.06%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1179.23 ( -0.58%)

Ρωσία: Περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ προβλέπει ο Medvedev

Ρωσία: Περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ προβλέπει ο Medvedev


Η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί περισσότερο από τις εκτιμήσεις, προειδοποίησε ο πρόεδρος Dmitry Medvedev, μετά τα στοιχεία που δημοσίευσε η κυβέρνηση και έδειξαν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 23% το α΄ τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αξιωματούχοι προέβλεπαν ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας θα σημείωνε πτώση 2,2% το τρέχον έτος, ωστόσο η εκτίμηση αυτή θα πρέπει να αναθεωρηθεί μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για το α΄ τρίμηνο.

Περιγράφοντας τα οικονομικά σχέδια στο πλαίσιο συνάντησης με κυβερνητικούς αξιωματούχους και κορυφαίους βουλευτές στο Κρεμλίνο, ο Medvedev τόνισε ότι οι χρηματοοικονομικοί περιορισμοί απαιτούν εξοικονόμηση πόρων και αυστηρό έλεγχο των δαπανών.

"Για το 2009, δυστυχώς αναμένουμε μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ απ΄ ότι αρχικά πιστεύαμε", επισήμανε ο Medvedev.

CAPITAL.GR

Σκληρές συστάσεις ΔΝΤ σε Ελλάδα

Σκληρές συστάσεις ΔΝΤ σε Ελλάδα


Ύφεση στην Ελλάδα με το ρυθμό ανάπτυξης να κινείται έως και -2% το 2009 προβλέπει το ΔΝΤ στην έκθεση που παρέδωσε στον υπουργό Οικονομίας το κλιμάκιο που επί δυο εβδομάδες έλεγχε τα δημόσια οικονομικά μεγέθη της χώρας.

Το ΔΝΤ προβλέπει πως η ανάκαμψη θα είναι πολύ αργή αν δεν υπάρξουν άμεσα μεταρρυθμίσεις. Το κλιμάκιο, βάσει των στοιχείων που συνέλεξε, θεωρεί πως το έλλειμμα θα φθάσει φέτος το 6% του ΑΕΠ και στο 7% το 2010, αν δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα. Ζητάει μόνιμα και σκληρά μέτρα όπως νέο “πάγωμα” μισθών και ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες, ενώ φθάνει να συστήνει αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Για τα πρόσκαιρα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει λάβει η κυβέρνηση, το ΔΝΤ εκφράζει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα τους και αναφέρει χαρακτηριστικά τις επιδοτήσεις στα αυτοκίνητα και τις επιχορηγήσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες, λέγοντας πως τα μέτρα θα έχουν μικρή επίπτωση στο ρυθμό ανάπτυξης, ενώ θα επιβαρύνουν σημαντικά το χρέος.

Το ΔΝΤ συστήνει πολυετές πρόγραμμα λιτότητας με σαφή και μετρήσιμο μηνιαίο στόχο, που θα πρέπει να είναι δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ με μόνιμα μέτρα από το 2010. Οι αναλυτές του διεθνούς οργανισμού τονίζουν δε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις κοινωνικών ομάδων για παροχές, δηλαδή να αποφύγει “πακέτα” στήριξης σε επαγγελματίες.

Όσον αφορά την εισοδηματική πολιτική, το ΔΝΤ συστήνει περαιτέρω αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και “πάγωμα” της προγραμματιζόμενης μείωσης του φορολογικού συντελεστή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα μέχρι το 2014 και ειδικά έως το έλλειμμα να μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με το δημόσιο τομέα, το Ταμείο προτείνει συγκράτηση μισθών και συντάξεων και “πάγωμα” των νέων προσλήψεων. Για το συνταξιοδοτικό, το ΔΝΤ τονίζει πως οι δαπάνες αυτές θα πρέπει να εναρμονιστούν με τις εισφορές για να μην υπάρξουν προβλήματα καταβολής των συντάξεων στις επόμενες γενιές. Ενώ για τις ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις συνιστά να δοθεί προθεσμία πέντε ετών για να εξαλειφθούν τα ελλείμματα.

Τι δηλώνει ο Γ. Παπαθανασίου για την έκθεση του ΔΝΤ

Με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης συμπερασμάτων του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση μελετά και αξιολογεί με προσοχή όλες τις εκθέσεις των Διεθνών Οργανισμών, οι οποίες αφορούν την χώρα μας, ακόμη και όταν δεν συμφωνούμε με ορισμένες προβλέψεις και εκτιμήσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι στα επόμενα δύο χρόνια θα κριθούν πολλά για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας.


CAPITAL.GR

Αλμούνια: Δεν χρειάζονται νέα οικονομικά πακέτα

Αλμούνια: Δεν χρειάζονται νέα οικονομικά πακέτα

Η Ευρώπη δεν χρειάζεται νέα οικονομικά πακέτα, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια, μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στη Μαδρίτη. Ακόμη, ο Αλμούνια δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης σε σύγκριση με τις αμερικανικές. Επίσης, για την αντιμετώπιση της ανεργίας χρειάζέται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

REPORTER.GR

Γερμανία - Στα μέσα της εβδομάδας η απόφαση για Opel

Γερμανία - Στα μέσα της εβδομάδας η απόφαση για Opel



Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συναντήθηκε χθες με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Σίγκριντ Βουλφ, και τον πρόεδρο, Φρανκ Στρόναχ, της Magna International.

Η απόφαση όσον αφορά στον προτιμητέο επενδυτή για την Opel πρόκειται να ανακοινωθεί στα μέσα της εβδομάδας, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Ούλριχ Βίλχελμ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συναντήθηκε χθες με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Σίγκριντ Βουλφ, και τον πρόεδρο, Φρανκ Στρόναχ, της Magna International.

NAFTEMPORIKI

Γερμανία: Χαμηλότερος των εκτιμήσεων ο δείκτης Ifo

Γερμανία: Χαμηλότερος των εκτιμήσεων ο δείκτης Ifo


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Βελτιώθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Γερμανία τον Μάιο, αν και με μικρότερο ρυθμό έναντι των εκτιμήσεων, υποδεικνύοντας ότι η οικονομική ύφεση επιβραδύνει, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του γερμανικού ινστιτούτου Ifo.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo ενισχύθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα στις 84,2 μονάδες τον Μάιο από 83,7 μονάδες τον Απρίλιο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δείκτη στις 85,0 μονάδες.

Τα ελαφρώς ασθενέστερα έναντι των εκτιμήσεων στοιχεία ακολουθούν τη ραγδαία αύξηση των δεικτών ZEW και PMI για τις οικονομικές προσδοκίες.

Το ευρώ βρέθηκε να υποχωρεί μετά την ανακοίνωση των στοιχείων στα 1,3967 δολ. στις 0805 GMT από 1,3986 δολ. λίγο πριν την ανακοίνωση των στοιχείων του Ifo.

CAPITAL.GR

Marfin PB: Αγορά 43.309.267 μετοχών από MIG

Marfin PB: Αγορά 43.309.267 μετοχών από MIG

Στις 22/05/2009 η MIG, η οποία δύναται να θεωρηθεί ότι έχει στενό δεσμό με πρόσωπα που ασκούν διευθυντικά καθήκοντα στην Τράπεζα, προέβη σε αγορά 43.309.267 μετοχών της MARFIN POPULAR BANK, συνολικής αξίας 119.176.944,54 ευρώ, τις οποίες είχε δικαίωμα να αποκτήσει σύμφωνα με τους όρους χρηματοπιστωτικού μέσου (total return equity swap).

REPORTER.GR

Κλειστή η Wall λόγω της Memorial Day

Κλειστή η Wall λόγω της Memorial Day


Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στις ΗΠΑ λόγω του εορτασμού της Memorial Day. Η αργία της Memorial Day εορτάζεται την τελευταία Δευτέρα του Μαΐου.

Παλαιότερα γνωστή ως Decoration Day, θεσπίστηκε για να τιμήσει τους άνδρες και γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

CAPITAL.GR

ABN Amro: Ζημιές στο α΄ τρίμηνο, διαχωρίζεται από την RBS

ABN Amro: Ζημιές στο α΄ τρίμηνο, διαχωρίζεται από την RBS


Ζημιογόνο ήταν το α΄ τρίμηνο του έτους για την ABN Amro Holding, που ανήκει στην κοινοπραξία των RBS, Banco Santander και Ολλανδικής κυβέρνησης, εξαιτίας των σημαντικών ζημιών που σχετίζονται με τις δραστηριότητες που απέκτησε από την RBS. Η εταιρεία ανακοίνωσε το διαχωρισμό της από την βρετανική τράπεζα έως τα τέλη του 2009.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ABN Amro ανακοίνωσε ζημιές της τάξης των 886 εκατ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται ζημιές 928 εκατ. ευρώ από δραστηριότητες της RBS που αντισταθμίζονται εν μέρει από κέρδη 87 εκατ. ευρώ που συνδέονται με τη συμμετοχή του ολλανδικού κράτους.

Η τράπεζα ανακοίνωσε πως οι μέτοχοι της καταστρώνουν σχέδιο για το νόμιμο διαχωρισμό της επιχείρησης από τις δραστηριότητες της RBS και τη δημιουργία δύο νόμιμα διαχωρισμένων τραπεζών έως τα τέλη του 2009.

Επιδίωξη της ABN Amro είναι η συγχώνευση με την Fortis Bank Netherlands, στην οποία έχει επίσης συμμετοχή η ολλανδική κυβέρνησης.

Η διοίκηση της ABN Amro ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η τράπεζα εξακολουθεί να έχει καλή χρηματοδότηση και κεφαλαιοποίηση. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier-1 διαμορφώθηκε στο 12,7% στα τέλη Μαρτίου.

CAPITAL.GR

Bharti: Διαπραγματεύσεις για το 49% της MTN

Bharti: Διαπραγματεύσεις για το 49% της MTN

Σε συνομιλίες για την απόκτηση ποσοστού 49% στη νοτιοαφρικανική MTN Group βρίσκεται η μεγαλύτερη πάροχος κινητής τηλεφωνίας στην Ινδία Bharti Airtel, ευελπιστώντας να δημιουργήσει έναν τηλεπικοινωνιακό όμιλο στις αναδυόμενες αγορές.

Σύμφωνα με τη Bharti, η αξία της συμφωνίας πιθανόν να ξεπεράσει τα 23 δισ. δολάρια. Ένας συνδυασμός των δραστηριοτήτων της MTN, αξίας 27 δισ. δολαρίων βάσει της τιμής κλεισίματος της μετοχής της την Παρασκευή, και της Bharti, αξίας 34 δισ. δολαρίων, θα δημιουργούσε έναν από τους 10 μεγαλύτερους «παίκτες» της αγοράς, βάσει συνδρομητικής βάσης.

Η ινδική εταιρεία έχει σχεδόν 100 εκατ. συνδρομητές, ενώ η MTN είναι η μεγαλύτερη πάροχος κινητής τηλεφωνίας στην υποσαχάρια Αφρική, με επίσης σχεδόν 100 εκατ. συνδρομητές.

Η συμφωνία που συζητείται προβλέπει την απόκτηση από την MTN ποσοστού 25% στην Bharti και από τους μετόχους της επιπλέον ποσοστό 11%, αναφέρει η ινδική εταιρεία σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας πως η MTN θα καταβάλλει ποσό ύψους 2,9 δισ. δολαρίων.

NAFTEMPORIKI

Με άνοδο 1,31% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 1,31% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 121,19 μονάδων, ποσοστό 1,31%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 9.347,00 μονάδες.

NAFTEMPORIKI

Barclays: Προσλήψεις στην ευρωπαϊκή μονάδα Μ&Α

Barclays: Προσλήψεις στην ευρωπαϊκή μονάδα Μ&Α

Έως 65 τραπεζίτες πιθανόν να προσλάβει η Barclays στην ευρωπαϊκή μονάδα εξαγορών και συγχωνεύσεων (Μ&Α), φέτος, στο πλαίσιο των σχεδίων της να καταστεί μία από τις τρεις κορυφαίες χρηματιστηριακές εταιρείες στον κόσμο.

Όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο επικεφαλής του παγκόσμιου τμήματος συγχωνεύσεων και εξαγορών, Πολ Πάρκερ, η μονάδα επενδυτικής τραπεζικής Barclays Capital σχεδιάζει να προσλάβει επιπλέον 30-40 τραπεζίτες στην Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία και άλλους 15-25 στη Βρετανία.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία όρισε τους Μαρκ Γουάρχαμ και Μάθιου Πόνσονμπι συν-επικεφαλής της ευρωπαϊκής μονάδας συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Η Barclays Capital, η οποία επικεντρωνόταν προηγουμένως σε ομόλογα, δάνεια και ξένα νομίσματα, αναρριχήθηκε στην πέμπτη θέση όσον αφορά στις εξαγορές στις ΗΠΑ, μετά την απόκτηση της μονάδας της Lehman Brothers Holdings στη Β. Αμερική, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

NAFTEMPORIKI

Θετικά σχόλια για τις τραπεζικές μετοχές

Θετικά σχόλια για τις τραπεζικές μετοχές


Ως η πλέον «αγαπημένη» ελληνική τράπεζα αναδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, από τους ξένους οίκους η Εθνική, η οποία πρόκειται να ανακοινώσει τα μεγέθη πρώτου τριμήνου στις 29 Μαΐου και για τα οποία οι ξένοι αναλυτές διατηρούν την αισιοδοξία τους.

Μάλιστα, χθες, η Citi προχώρησε σε αύξηση της τιμής - στόχου, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από την προηγούμενη αναβάθμιση που είχε κάνει, ενώ και η HSBC έπραξε το ίδιο.

Την ίδια στιγμή, η UBS αν και διατηρεί τις πρόσφατες εκτιμήσεις της, που είναι αρκετά συντηρητικές για τη μετοχή, σημειώνει ότι τα μεγέθη της τράπεζας θα είναι πολύ καλύτερα έναντι των ανταγωνιστών.

Citigroup

Ειδικότερα, η Citigroup σε έκθεσή της με τίτλο «Μεγάλη, αναπτυσσόμενη και με ρευστότητα», ανεβάζει την τιμή - στόχο για την Εθνική στα 24 ευρώ, από τα 22 ευρώ πριν, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση «αγορά».

Ο οίκος θεωρεί την τράπεζα ως την κορυφαία επιλογή στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο και μια από τις πλέον κερδοφόρες στην Ευρώπη, σημειώνοντας τη ρευστότητα του ισολογισμού, την ισχυρή καταθετική βάση, την υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων και την ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση. Μάλιστα, θεωρεί ότι η γεωγραφική διασπορά της δραστηριότητάς της αποτελεί πλεονέκτημα για αυξημένα περιθώρια, απόδοση κεφαλαίων και ανάπτυξη.

Σημειώνει βέβαια ότι τα αποτελέσματα τριμήνου θα επηρεαστούν από τα αδύναμα καθαρά έσοδα από τόκους στην Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να αντισταθμιστεί από τα πολύ ισχυρά καθαρά έσοδα από τόκους στην Τουρκία, αλλά και από τη διαχείριση ρευστότητας. H Citi προβλέπει ότι, το 2009, η ΕΤΕ θα εμφανίσει καθαρά έσοδα 1,138 δισ. ευρώ, από 1,44 δισ. ευρώ το 2008 και κέρδη ανά μετοχή μειωμένα κατά 23,1%, στα 2,29 ευρώ.

Από την πλευρά της, η UBS αναμένει καθαρά κέρδη της τάξης των 271 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 33% σε σχέση με πέρυσι) για το α' τρίμηνο της Εθνικής, μέγεθος που κρίνεται καλό, εάν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες. Βασικές πηγές της αρνητικής επίδρασης στα κέρδη, εκτιμά η UBS, είναι η συρρίκνωση των spreads καταθέσεων και οι αυξημένες απομειώσεις. Ο οίκος διατηρεί ουδέτερη στάση και τιμή - στόχο στα 17,20 ευρώ, μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο οίκος, σε χθεσινή έκθεσή του, επίσης για τη Eurobank [EFGr.AT] διατηρεί «ουδέτερη» στάση και την τιμή - στόχο της στα 7,20 ευρώ. Οι αναλυτές της UBS αναμένουν μειωμένη κατά 65% κερδοφορία, στα 75 εκατ. ευρώ. Βασικές αιτίες το κόστος, οι προβλέψεις και τα αναμενόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

HSBC

Τη διατήρηση των πτωτικών τάσεων στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών σημειώνει σε έκθεσή της η HSBC, κυρίως λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο οίκος αναφέρει ότι αναμένει μείωση κερδών κατά 39% για φέτος και 35% για το 2010. Οσον αφορά στις συστάσεις του, παραμένει «overweight» για την Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] , «ουδέτερος» για την Alpha Bank [ACBr.AT] , ενώ υποβαθμίζει τις Eurobank και Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] σε «ουδέτερες» και τις Marfin και Πειραιώς σε «underweight».

Ακόμη, αυξάνει την τιμή - στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 21 από τα 20 ευρώ, μειώνει αυτή της Eurobank στα 7,9 ευρώ από τα 9,5 ευρώ, αυξάνει την τιμή για την Κύπρου στα 4,1 από τα 3,3 ευρώ, για την Alpha Bank στα 8,1 ευρώ από τα 5,3 ευρώ, ενώ μειώνει για την Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] στα 7,4 ευρώ από τα 8,6 ευρώ και για τη Marfin στα 2,1 ευρώ από τα 2,2 ευρώ.

Standard & Poor's

Χθες, επίσης, η Standard & Poor's προχώρησε σε μείωση της προοπτικής της Marfin Popular Bank και της Egnatia Bank σε «αρνητική» από «σταθερή». Επίσης, ο ξένος οίκος διατήρησε την αξιολόγηση «BBB-» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των δύο τραπεζών και σε Α-3 τη βραχυπρόθεσμη.

Η αναθεώρηση αυτή είναι επακόλουθο της αλλαγής των προσδοκιών της S&P, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη μείωση των πιθανοτήτων για έκτακτη στήριξη των τραπεζών από την κυπριακή κυβέρνηση, μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου να ξεκινήσει τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, με αποτέλεσμα η έδρα του ομίλου να μεταφερθεί στην Αθήνα. Η έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή Κύπρου και της γενικής συνέλευσης των μετόχων δεν έχει δοθεί ακόμη.

NAFTEMPORIKI

Βουλγαρία: Μείωση 49% της οικοδομικής δραστηριότητας

Βουλγαρία: Μείωση 49% της οικοδομικής δραστηριότητας

Μεγάλη μείωση, σε ποσοστό 40% σημείωσαν οι άδειες που χορηγήθηκαν για την κατασκευή κατοικιών, με την οικοδομική δραστηριότητα να σημειώνει συνολική μείωση 49%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, στη Βουλγαρία.

Η μείωση αυτή στην κατασκευαστική δραστηριότητα αποδίδεται στην έλλειψη οικονομικής ρευστότητας, αλλά και στη «σφιχτή» πολιτική των τραπεζών για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων.

Τις συνέπειες της μείωσης αυτής, πέρα από τον κλάδο της οικοδομής υφίστανται και παρεμφερείς κλάδοι, όπως αυτός της εμπορίας των κατασκευαστικών πρώτων υλών, μετά την άνοδο των τιμών που παρατηρήθηκε, στη διάρκεια του 2008.

NAFTEMPORIKI

Μ. Λανίτης: Στηρίζουμε αλλαγή έδρας Marfin

Μ. Λανίτης: Στηρίζουμε αλλαγή έδρας Marfin


Πλήρη στήριξη στη στρατηγική απόφαση της διοίκησης της Marfin Popular Bank να μεταφέρει την έδρα της στην Ελλάδα δίνει η οικογένεια Λανίτη. Οι μεγαλύτεροι κύπριοι μέτοχοι της τράπεζας, το όνομα των οποίων συνδέθηκε διαχρονικά με τη Λαϊκή, δηλώνουν σύμφωνοι με την απόφαση στηρίζοντας τους χειρισμούς του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Marfin, Ανδρέα Βγενόπουλου. Σε μια σπάνια συνέντευξη, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Λαϊκής και εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου Λανίτη, Μάριος Λανίτης, μιλά στη StockWatch χωρίς υπεκφυγές για το θέμα της έδρας, εξηγώντας ότι για τους μετόχους της τράπεζας η κίνηση αυτή θα είναι θετική.

Υπό το φως των ραγδαίων εξελίξεων που δημιούργησε η απόφαση της Marfin αλλά και των προσδοκιών για αναστροφή της απόφασης από αντιδράσεις κυπρίων μετόχων, ο κ. Λανίτης δίνει το στίγμα των προθέσεων των κυπρίων μεγαλομετόχων.

«Δεν είμαστε ενθουσιασμένοι ως Κύπριοι», αναφέρει ο κ. Λανίτης. «Από την άλλη όμως ως μέτοχοι της τράπεζας πιστεύουμε ότι είναι για το καλό της και θα βοηθηθεί όταν μεταφέρει την έδρα της στην Ελλάδα διότι θα έχει περισσότερη ευελιξία, πιο εύκολη πρόσβαση σε κεφάλαια και όλα όσα έχει επικαλεστεί ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Ανδρέας Βγενόπουλος», σημειώνει με νόημα.

Και συμπληρώνει: «Πιστεύω ότι είναι λάθος να διαδίδεται ότι υπάρχει παράθυρο ακόμη και από διευθυντές και αξιωματούχους της τράπεζας. Είναι λάθος διότι μετά μεταφράζεται ως εκβιασμός, κάτι που το ξεκαθάρισε και ο κ. Βγενόπουλος. Η απόφαση είναι απόφαση και η τράπεζα φεύγει».

Στη συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Λανίτης μιλά εκτενώς για την ανάπτυξη της μαρίνας Λεμεσού, έργο που ανέλαβε η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η εταιρεία του Ομίλου Λανίτη, Cybarco. Σημειώνει ότι θα είναι το πρώτο αναπτυξιακό έργο στην Κύπρο που στοχεύει στον ποιοτικό τουρισμό και σταχυολογεί τα οφέλη που θα έχει για τη χώρα και για την Λεμεσό.

Ο κ. Λανίτης εκτιμά ότι η επένδυση στην ποιότητα είναι μονόδρομος για τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου, τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και στον τομέα των ακινήτων. Εκτιμά ότι όσοι επενδύσουν σε ποιοτικά έργα θα πληγούν λιγότερο από την εγχώρια οικονομική επιβράδυνση που προκαλεί η διεθνής κρίση.

Λόγω της μεγάλης διαφοράς που υπάρχει στην ποιότητα των κατασκευών, ο κ. Λανίτης εκτιμά ότι η καθίζηση στην εξωγενή αγορά ακινήτων θα έχει μεγαλύτερο βάθος από ότι η ίδια η κρίση. Ορισμένες κατασκευές, σημειώνει, είναι ιδιαίτερα κακής ποιότητας. «Αυτό που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια να κτίζουμε δέκα μέτρα από το high way και να απαιτούμε να έρθει ο ευρωπαίος και να το αγοράσει πέρασε ανεπιστρεπτί», σημειώνει.

Λόγω της ύπαρξης αρκετών τέτοιων κατασκευών, που εκτιμά ότι θα μείνουν απούλητες παρά τις σημαντικές μειώσεις στις τιμές προσφοράς, ο κ. Λανίτης υποστηρίζει ότι «ο κατασκευαστικός τομέας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα και μετά που θα παρέλθει η κρίση».

Στη συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Λανίτης δεν παραλείπει να αναφερθεί και στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για αναπτύξεις γηπέδων γκολφ. «Δύσκολα πιστεύω κάποιος θα προχωρήσει στην υλοποίηση αυτών των projects», αναφέρει.

Ως γνωστό, ο όμιλος Λανίτη λειτουργεί ήδη μια ανάπτυξη γκολφ και σχεδίαζε την προώθηση άλλων δύο αναπτύξεων. Ο κ. Λανίτης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει εισάξει «τιμωρητικές», όπως τις χαρακτηρίζει, πρόνοιες, που καθιστούν ασύμφορη την υλοποίηση των έργων.

Σημειώνει πως με τη νέα δήλωση πολιτικής, που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο, αυξάνεται το κόστος για τους επιχειρηματίες ανάπτυξης, όπως στην περίπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος και των εγγυήσεων για μη εγκατάλειψη των γηπέδων.


STOCKWATCH.COM.CY

Ν. Υόρκη: Πεζοδρομείται η Τάιμς Σκουέαρ

Ν. Υόρκη: Πεζοδρομείται η Τάιμς Σκουέαρ

Οι επισκέπτες της διάσημης πλατείας Tάιμς Σκουέαρ στη Νέα Υόρκη δεν θα χρειάζεται πλέον να κάνουν ακροβατικά ανάμεσα στα ταξί εάν θέλουν να σταματήσουν στο μέσο της και να χαζέψουν τις τεράστιες φωτεινές επιγραφές της.

Χθες, οι αρχές έκλεισαν την κυκλοφορία στην πασίγνωστη διασταύρωση, η οποία θα πεζοδρομηθεί, με την πρόσβαση πλέον να επιτρέπεται μόνον σε πεζούς, ποδηλάτες, και σκέιτερς μεταξύ της 42ης και της 47ης Οδού.

Η απόφαση αυτή στόχο έχει να αφήσει περισσότερο χώρο στην πλατεία για τους καλλιτέχνες του δρόμου, τα καφενεία και τους πωλητές και να βελτιώσει την περιοχή για τους Νεοϋορκέζους και τους τουρίστες.

Σημειώνεται ότι στις τεράστιες οθόνες της πλατείας θα μεταδίδονται ζωντανά κάποιες βραδιές εκδηλώσεις από τη Μετροπόλιταν Όπερα και ειδικές παραστάσεις από το Μπρόντγουεϊ.

Μία δεύτερη πεζοδρομημένη ζώνη λειτούργησε και στην Χέραλντ Σκουέαρ, μπροστά από το υπερκατάστημα Macy’s, που αποτελεί το επίκεντρο της μεγαλύτερης παρέλασης στις ΗΠΑ για την Γιορτή των Ευχαριστιών κάθε Νοέμβριο.

NAFTEMPORIKI
Share |