Monday, May 25, 2009

Μ. Λανίτης: Στηρίζουμε αλλαγή έδρας Marfin

Μ. Λανίτης: Στηρίζουμε αλλαγή έδρας Marfin


Πλήρη στήριξη στη στρατηγική απόφαση της διοίκησης της Marfin Popular Bank να μεταφέρει την έδρα της στην Ελλάδα δίνει η οικογένεια Λανίτη. Οι μεγαλύτεροι κύπριοι μέτοχοι της τράπεζας, το όνομα των οποίων συνδέθηκε διαχρονικά με τη Λαϊκή, δηλώνουν σύμφωνοι με την απόφαση στηρίζοντας τους χειρισμούς του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Marfin, Ανδρέα Βγενόπουλου. Σε μια σπάνια συνέντευξη, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Λαϊκής και εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου Λανίτη, Μάριος Λανίτης, μιλά στη StockWatch χωρίς υπεκφυγές για το θέμα της έδρας, εξηγώντας ότι για τους μετόχους της τράπεζας η κίνηση αυτή θα είναι θετική.

Υπό το φως των ραγδαίων εξελίξεων που δημιούργησε η απόφαση της Marfin αλλά και των προσδοκιών για αναστροφή της απόφασης από αντιδράσεις κυπρίων μετόχων, ο κ. Λανίτης δίνει το στίγμα των προθέσεων των κυπρίων μεγαλομετόχων.

«Δεν είμαστε ενθουσιασμένοι ως Κύπριοι», αναφέρει ο κ. Λανίτης. «Από την άλλη όμως ως μέτοχοι της τράπεζας πιστεύουμε ότι είναι για το καλό της και θα βοηθηθεί όταν μεταφέρει την έδρα της στην Ελλάδα διότι θα έχει περισσότερη ευελιξία, πιο εύκολη πρόσβαση σε κεφάλαια και όλα όσα έχει επικαλεστεί ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Ανδρέας Βγενόπουλος», σημειώνει με νόημα.

Και συμπληρώνει: «Πιστεύω ότι είναι λάθος να διαδίδεται ότι υπάρχει παράθυρο ακόμη και από διευθυντές και αξιωματούχους της τράπεζας. Είναι λάθος διότι μετά μεταφράζεται ως εκβιασμός, κάτι που το ξεκαθάρισε και ο κ. Βγενόπουλος. Η απόφαση είναι απόφαση και η τράπεζα φεύγει».

Στη συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Λανίτης μιλά εκτενώς για την ανάπτυξη της μαρίνας Λεμεσού, έργο που ανέλαβε η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η εταιρεία του Ομίλου Λανίτη, Cybarco. Σημειώνει ότι θα είναι το πρώτο αναπτυξιακό έργο στην Κύπρο που στοχεύει στον ποιοτικό τουρισμό και σταχυολογεί τα οφέλη που θα έχει για τη χώρα και για την Λεμεσό.

Ο κ. Λανίτης εκτιμά ότι η επένδυση στην ποιότητα είναι μονόδρομος για τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου, τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και στον τομέα των ακινήτων. Εκτιμά ότι όσοι επενδύσουν σε ποιοτικά έργα θα πληγούν λιγότερο από την εγχώρια οικονομική επιβράδυνση που προκαλεί η διεθνής κρίση.

Λόγω της μεγάλης διαφοράς που υπάρχει στην ποιότητα των κατασκευών, ο κ. Λανίτης εκτιμά ότι η καθίζηση στην εξωγενή αγορά ακινήτων θα έχει μεγαλύτερο βάθος από ότι η ίδια η κρίση. Ορισμένες κατασκευές, σημειώνει, είναι ιδιαίτερα κακής ποιότητας. «Αυτό που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια να κτίζουμε δέκα μέτρα από το high way και να απαιτούμε να έρθει ο ευρωπαίος και να το αγοράσει πέρασε ανεπιστρεπτί», σημειώνει.

Λόγω της ύπαρξης αρκετών τέτοιων κατασκευών, που εκτιμά ότι θα μείνουν απούλητες παρά τις σημαντικές μειώσεις στις τιμές προσφοράς, ο κ. Λανίτης υποστηρίζει ότι «ο κατασκευαστικός τομέας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα και μετά που θα παρέλθει η κρίση».

Στη συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Λανίτης δεν παραλείπει να αναφερθεί και στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για αναπτύξεις γηπέδων γκολφ. «Δύσκολα πιστεύω κάποιος θα προχωρήσει στην υλοποίηση αυτών των projects», αναφέρει.

Ως γνωστό, ο όμιλος Λανίτη λειτουργεί ήδη μια ανάπτυξη γκολφ και σχεδίαζε την προώθηση άλλων δύο αναπτύξεων. Ο κ. Λανίτης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει εισάξει «τιμωρητικές», όπως τις χαρακτηρίζει, πρόνοιες, που καθιστούν ασύμφορη την υλοποίηση των έργων.

Σημειώνει πως με τη νέα δήλωση πολιτικής, που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο, αυξάνεται το κόστος για τους επιχειρηματίες ανάπτυξης, όπως στην περίπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος και των εγγυήσεων για μη εγκατάλειψη των γηπέδων.


STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |