Saturday, May 22, 2010

Πτώση 4,2% σε μία εβδομάδα για το χρυσό


Πτώση 4,2% σε μία εβδομάδα για το χρυσό

Την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς διάχυτη ακόμη είναι η αίσθηση των επενδυτών ότι ο χρυσός βρίσκεται πολύ πάνω από την πραγματική του αξία, ύστερα από την αβεβαιότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού υποχώρησαν κατά 12,50 δολάρια, ή 1%, στα 1.176,10 δολάρια η ουγγιά. Σε επίπεδα εβδομάδα ο χρυσός έχασε 4,2%. Το ασήμι υποχώρησε πάνω από 2%, ενώ το παλλάδιο ενισχύθηκε κατά 7,5% ανακάμπτοντας από το χθεσινό -6%.
Πτωτικά κινήθηκαν αυτήν την εβδομάδα οι τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας για την προσωρινή απαγόρευση των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων σε μετοχές χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων και CDS. Τα μέταλλα διεύρυναν την πτώση τους μετά την υποχώρηση του δείκτη των θεμελιωδών οικονομικών δεικτών των ΗΠΑ για πρώτη φορά σε έναν έτος και τη μείωση των πωλήσεων νέων κατοικιών στη Σαγκάη στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε ετών την εβδομάδα που πέρασε.

source: reporter.gr

Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για το αργο- Στα 70 δολάρια


Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για το αργο- Στα 70 δολάρια

Νέα βουτιά σημείωσε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, αντανακλώντας για ακόμη μία φορά το βαρύ αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Η κρίση στην Ευρώπη και οι φόβοι διάχυσης έχουν προκαλέσει σημαντικές ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης του αργού.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του αργού υποχώρησαν κατά 1,1% ή 76 cents, στα 70,04 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας το αργό σημείωσε απώλειες της τάξεως του 2,2%.
Το πετρέλαιο υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα (9 συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις) μετά τη νέα πτώση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του αμερικανικού δολαρίου εν μέσω εικασιών ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα δυσκολευτούν να εκπληρώσουν τα μέτρα λιτότητας. Επιπλέον, τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν για 15η φορά σε 16 εβδομάδες τις επτά ημέρες που έληξαν στις 14 Μαΐου.

source: reporter.gr

BNP Paribas: Αυξάνονται τα στοιχήματα για double dip στην Ευρώπη


BNP Paribas: Αυξάνονται τα στοιχήματα για double dip στην Ευρώπη

Αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους πάνω στο ενδεχόμενο η παγκόσμια ανάκαμψη να σταματήσει την πορεία της ανάπτυξης και να βυθίσει την Ευρώπη σε μία ύφεση τύπου “double dip”, ή W διαφορετικά, σύμφωνα με ανάλυση της BNP Paribas.
Ο δείκτης που μετρά τις αγοραπωλησίες των αξιογράφων προστασίας απέναντι σε ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης, ο Markit iTraxx Europe HiVol Index, έχει κερδίσει τον τελευταίο μήνα κατά 58%, στις 201 μονάδες, ενώ ο δείκτης υψηλής εξασφάλισης ομολόγων, ο Markit iTraxx Europe Index, έχει υποχωρήσει.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αύξηση της απασχόλησης σε 38 πολιτείες


ΗΠΑ: Αύξηση της απασχόλησης σε 38 πολιτείες


Σημαντική αύξηση της απασχόλησης σημειώθηκε σε 38 πολιτείες των ΗΠΑ τον Απρίλιο με την μεγαλύτερη άνοδο να παρουσιάζουν οι πολιτείες του Οχάιο, της Πενσυλβάνιας και της Νέας Υόρκης.

Αναλυτικά, ο αριθμός εργαζομένων στο Οχάιο αυξήθηκε κατά 37.000 τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 22 ετών, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. Αντίστοιχα στην Πενσυλβάνια αυξήθηκαν οι εργαζόμενοι κατά 34.000 και στην Νέα Υόρκη κατά 32.700.

Υπενθυμίζεται ότι σε ομοσπονδιακό επίπεδο η ανεργία στις ΗΠΑ, τον Απρίλιο, ανήλθε στο 9,9% από 9,7% τον προηγούμενο μήνα.

source: euro2day.gr

Εβδομαδιαία πτώση 4% για τον Dow Jones


Εβδομαδιαία πτώση 4% για τον Dow Jones


Τερμάτισε το πτωτικό σερί της Wall μετά την έγκριση της νομοθετικής μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού κλάδου από τη γερουσία. Πρωταγωνιστής της ανόδου ο τραπεζικός κλάδος.

Εβδομαδιαία πτώση 4% για τον Dow, 4.2% για τον S&P και 5% για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Η έγκριση από την αμερικανική γερουσία της νομοθετικής μεταρρύθμισης που αφορά τον χρηματοπιστωτικό κλάδο στις ΗΠΑ και η αποσαφήνιση των νέων εποπτικών μέτρων, ενίσχυσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών με τον τραπεζικό κλάδο να πρωταγωνιστεί στην άνοδο της Wall.


Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο που αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα τόσο από την πολιτική ηγεσία της χώρας όσο και από τους επενδυτές μεταξύ άλλων, επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να εποπτεύει τα προγράμματα δανεισμού της Κεντρικής Τράπεζας και να επιλέγει αξιολογητές -από ένα κυβερνητικό συμβούλιο- στα δομημένα προιόντα των τραπεζών. Με άλλα λόγια ενισχύει το ρόλο του κράτους στην οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ.

Κέρδη για τον τραπεζικό κλάδο με την μετοχή της Citigroup να κερδίζει 1,6%, της Bank of America 2% και της Wells Fargo 2,4%.

Παράλληλα θετικά συνέβαλλε στην επενδυτική ψυχολογία και η έγκριση –χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις-του γερμανικού μεριδίου στο Ευρωπαικό πακέτο στήριξης από το κοινοβούλιο της χώρας.

Επιπλέον, η νέα άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου καθησυχάζει τις ανησυχίες των επενδυτών για ενδεχόμενη επιδείνωση της κρίσης στην Ευρώπη.

Αναλυτές ωστόσο σημειώνουν ότι ο δείκτης S&P επιβάλλεται να κλείσει πάνω από τον κινούμενο μέσο 200 ημερών (1.102 μονάδες ήτοι 3% πάνω από το κλείσιμο της Πέμπτης) στις επόμενες δύο ή τρεις συνεδριάσεις καθώς τα επόμενα επίπεδα αντίστασης βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα κοντά στις 1.040 μονάδες.

Συνεχίζεται το πτωτικό σερί για την τιμή του πετρελαίου – απώλειες για ένατη ημέρα, τούτη τη φορά 1,4% στα 69,84δολ. το βαρέλι- με τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil να υποχωρούν 0,22% και 0,6% αντίστοιχα.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε σήμερα η Dell δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές με τον τίτλο να υποχωρεί έως και 7%.

Πτώση και για την μετοχή της Abbot Laboratories μετά την απόφαση εξαγοράς της Ινδικής Piramal Healthcare προς 3,7 δισ. δολάρια.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της 3Ε παραμένει αμετάβλητο στα 21,65 δολάρια ενώ το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει άνοδο 2% στα 2,55 δολάρια. Κέρδη 0,7% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 4,09 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow σημείωσε άνοδο 3,6% στις 10.068,01 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 3.9% στις 1.071,59 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 4,11% στις 2.204,01 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι δείκτες έχοντας σημειώσει απώλειες πάνω από 2% κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ο FTSE έκλεισε τελικώς με πτώση 0,2% στις 5.062,93 μονάδες, ο DAX 0,66% στις 5.829,25 μονάδες, ενώ ο CAC 0,05% στις 3.430,74 μονάδες.

source: euro2day.gr

Ζημίες - ρεκόρ η BA


Ζημίες - ρεκόρ η BA


Ακόμη ένας μεγάλος ευρωπαϊκός αερομεταφορέας, η British Αirways, ανακοίνωσε ετήσιες ζημίες- ρεκόρ. Η βρετανική εταιρεία ευελπιστεί πάντως ότι στο τρέχον οικονομικό έτος θα επιστρέψει έστω και οριακά στην κερδοφορία.

Το έτος, που έληξε στις 31 Μαρτίου, και εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, η BA εμφάνισε καθαρές ζημίες ύψους 425 εκατ. στερλινών και προ φόρων ζημίες ύψους 531 εκατ. στερλινών (609 εκατ. ευρώ)- τις υψηλότερες στην ιστορία της. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε έρθει αντιμέτωπη με καθαρές ζημίες 358 εκατ. στερλινών. Τα ετήσια έσοδα του βρετανικού αερομεταφορέα σημείωσαν πτώση 11,1% στα 7,99 δισ. στερλίνες.

«Ηταν η δεύτερη διαδοχική χρονιά, κατά την οποία ερχόμαστε αντιμέτωπη με ζημίες- ρεκόρ. Παρόλα αυτά είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι καταφέραμε να μειώσουμε τα κόστη μας κατά 1 δισ. στερλίνες» σχολίασε ο πρόεδρος της BA, Μάρτιν Μπρούτον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η BA στη δημοσιότητα, το οικονομικό έτος 2009/10 περιέκοψε 3.800 θέσεις εργασίας ή περίπου το 9,4% του συνολικού ανθρώπινου δυναμικού της. Από το Σεπτέμβριο του 2008 έχει καταργήσει περισσότερες από 6.000 θέσεις εργασίας.

Η βρετανική εταιρεία, που είναι σε διαδικασία συγχώνευσης με την ισπανική Iberia, προωθεί ένα σχέδιο περαιτέρω περικοπών κόστους, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την υπαγωγή εργαζομένων σε καθεστώς ημιαπασχόλησης. Το συνδικάτο Unite, που εκπροσωπεί τα πληρώματα θαλάμου επιβατών, έχει προαναγγείλει δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου.

source: naftemporiki.gr

Goldman shares rise on false SEC settlement rumor


Goldman shares rise on false SEC settlement rumor

NEW YORK (Reuters) - Goldman Sachs Group Inc shares rose as much as 5.4 percent on Friday on rumors of a possible settlement with regulators and a feeling that the stock could be oversold.

Hot Stocks

The shares were up 3.5 percent at $140.80 in afternoon trading on the New York Stock Exchange, off an earlier high at $143.44. Goldman's share rise came as bank stocks reversed losses and rose shortly after the open.

Goldman shares were further helped by a broader rally that sent the KBW Banks index up 2.6 percent. Goldman's rival Morgan Stanley was also up, gaining 4.84 percent.

Goldman Sachs and the SEC declined to comment.

But Washington sources familiar with the matter said the SEC and Goldman Sachs have not reached a settlement.

The SEC has accused Goldman of creating and marketing a debt product linked to subprime mortgages without telling investors that a prominent hedge fund helped choose the underlying securities and was betting against them.

Market sources confirmed that the early jump in Goldman shares -- following Thursday's slump in U.S. stocks -- was based on rumors that the bank might be close to a settlement with the U.S. Securities and Exchange Commission and because the stock is oversold.

Zero Hedge first reported rumors of a Goldman-SEC settlement were spreading through Wall Street.

"We are seeing some signs that we may be close to a settlement. I think that the key here is conciliatory comments that we've been hearing from the CEO of Goldman, Lloyd Blankfein, where he's taken a far more apologetic tone to what has happened," said David Dietze, President and Chief Investment Strategist at Point View Financial Services in Summit, New Jersey.

Blankfein told India's Economic Times on Friday that he regrets participating in transactions that "brought too much leverage into the world."

"He's basically admitting that they didn't do some things as well as they could have and that is suggesting that there is some posturing to be able to come to an accord with the SEC," Dietze said.

Salem, Massachusetts-based Cabot Money Management fixed income manager William Larkin, who owns Goldman bonds, said Goldman stock has been oversold.

"Goldman has been oversold, and the bonds have been widening pretty substantially the last couple days," he said.

source: reuters.com
Share |