Tuesday, August 25, 2009

ΗΠΑ: Πτώση 0,7% στις τιμές ακινήτων το δεύτερο τρίμηνο

ΗΠΑ: Πτώση 0,7% στις τιμές ακινήτων το δεύτερο τρίμηνο

Κατά 0,7% υποχώρησαν οι τιμές ακινήτων το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η FHFA, ενώ τον Ιούνιο οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν κατά 0,5%.

reporter.gr

Βρετανία: Σε χαμηλό 9 ετών τα νέα στεγαστικά δάνεια

Βρετανία: Σε χαμηλό 9 ετών τα νέα στεγαστικά δάνεια




ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Οι χορηγήσεις δανείων από τις βρετανικές τράπεζες παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα καθώς τα νέα στεγαστικά δάνεια επιβραδύνθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν εννέα ετών ενώ τα δάνεια σε εταιρείες εκτός χρηματοοικονομικού τομέα κατέγραψαν σημαντική πτώση.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βρετανικής Ένωσης Τραπεζών (BBA), οι εποχικά προσαρμοσμένες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν μόλις κατά 1,6 δισ. λίρες τον Ιούλιο, αύξηση η οποία είναι το χαμηλότερη από τον Οκτώβριο του 2000, ενώ τον Ιούνιο είχαν αυξηθεί κατά 2,2 δισ. λίρες.


Τον Ιούλιο του 2008, οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 3,7 δισ. λίρες. Σύμφωνα με την BBA οι χορηγήσεις δανείων σε εταιρείες εκτός χρηματοοικονομικού τομέα υποχώρησαν στις 4,1 δισ. λίρες, ενώ τον Ιούλιο είχαν μειωθεί κατά 0,3 δισ. λίρες.


Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για την πορεία της στεγαστικής αγοράς είναι περισσότερο αισιόδοξες. Οι εγκρίσεις στεγαστικών, οι οποίες αποτελούν δείκτη για τη μελλοντική πορεία της στεγαστικής αγοράς, ανήλθαν σε 38.181, το υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2008 ενώ τον Ιούνιο ανήλθαν σε 35.564 και τον Ιούλιο του περασμένου έτους σε 22.248.


“Ο αριθμός των στεγαστικών δανείων που εγκρίθηκε για αγορά κατοικίας βελτιώνεται συνεχώς από το Νοέμβριο, ωστόσο τα νέα δάνεια αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα δάνεια για αποπληρωμές, με αποτέλεσμα η καθαρή αύξηση να είναι σχετικά μικρή,” σημειώνει ο διευθυντής στατιστικής της BBA, David Dooks.


“Οι χορηγήσεις σε εταιρείες εκτός χρηματοοικονομικού τομέα έχουν υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, όπως αναμενόταν λόγο της ύφεσης και της χρήσης των κεφαλαιαγορών από τις μεγάλες εταιρείες για την άντληση κεφαλαίων, αν και τα ποσά είναι μόλις κατά 3% μικρότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008,” τονίζει ο Dooks.

capital.gr

Λευκός Οίκος: Υποβάθμιση προβλέψεων για οικονομία 2010, 2011

Λευκός Οίκος: Υποβάθμιση προβλέψεων για οικονομία 2010, 2011


Σε υποβάθμιση των προβλέψεων του για την ανάκαμψη της οικονομίας το 2010 και το 2011 προχώρησε το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού (OMB) του Λευκού Οίκου, ενώ ταυτόχρονα αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για το 2009, εκτιμώντας συρρίκνωση 2,8% από 1,2% προηγουμένως.

Για το 2010, το OMB αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 2,0% και 3,8% για το 2011. Νωρίτερα το Γραφείο έκανε λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 3,2% το 2010 και 4,0% το 2011.

Η ανεργία αναμένεται να φτάσει το 10% αργότερα μέσα στο έτος, πριν αρχίσει να υποχωρεί και πάλι από το 2010.

Το έλλειμμα κατά το τρέχον έτος αναμένεται να είναι μικρότερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, στα 1,580 τρισ. δολ. ή 11,2% του ΑΕΠ.

Για τα επόμενα έτη έως το 2019 τα ελλείμματα αναμένεται να είναι μεγαλύτερα απ΄ ότι είχε αρχικά προβλεφθεί, σύμφωνα με το OMB. Το φορολογικό έτος 2010 (αρχίζει την 1η Οκτωβρίου) το χάσμα του προϋπολογισμού αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,502 τρισ. δολ. ή 10,4% του ΑΕΠ. Το 2011, το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 1,123 τρισ. δολ. ή 7,4% του ΑΕΠ.

capital.gr

ΗΠΑ: Δεύτερη θητεία Bernanke στην προεδρία της Fed

ΗΠΑ: Δεύτερη θητεία Bernanke στην προεδρία της Fed


Τον επαναδιορισμό του Ben Bernanke στο "τιμόνι" της Federal Reserve πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση του θα συνεχίσει να δουλεύει για να κρατήσει ισχυρή και ανεξάρτητη την ομοσπονδιακή τράπεζα. Ο επαναδιορισμός του επικεφαλής της Fed θα πρέπει να επικυρωθεί και από την Γερουσία.

Στην ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος εκθείασε την "ψυχραιμία και σοφία του προέδρου της Fed κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης", ενώ υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να προωθεί τη κανονιστική μεταρρύθμιση στη χρηματοοικονομική βιομηχανία παρά τις αντιδράσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Fed αναφέρθηκε στα πρωτοφανή γεγονότα των τελευταίων ετών, υπογραμμίζοντας ότι η η ομοσπονδιακή τράπεζα αντέδρασε με τόλμη όταν χρειάστηκε, ενώ επισήμανε ότι βασικός στόχος για την Fed παραμένει "να αποκαταστήσει ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον όπου θα ανθίζουν και πάλι οι ευκαιρίες και η σκληρή δουλειά και η δημιουργικότητα των Αμερικανών θα λαμβάνουν την κατάλληλη ανταμοιβή τους".

Ο Ben Bernanke πιστώνεται με τη θεμελίωση της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων για την διάσωση της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και θεωρείται "αρχιτέκτονας" πρωτόγνωρων προγραμμάτων για την ενίσχυση των αγορών μέσω της αγοράς κυβερνητικών ομολόγων και άλλων χρεογράφων από την Fed.

capital.gr

ΗΠΑ: Σημαντική άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο

ΗΠΑ: Σημαντική άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο


Σημαντική άνοδο σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Αύγουστο καθώς τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας αυξάνονται συνεχώς.


Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο δείκτης Conference Board αυξήθηκε στις 54,1 μονάδες από τις 47,4 μονάδες τον Ιούλιο, ενώ οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου τον τοποθετούσαν στις 47 μονάδες.


Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στις 24,9 μονάδες τον Αύγουστο από το αναθεωρημένο μέγεθος των 23,3 μονάδες τον Ιούλιο.


Ο δείκτης προσδοκιών των καταναλωτών για την οικονομική δραστηριότητα στο επόμενο εξάμηνο αυξήθηκε στις 73,5 μονάδες από 63,4 μονάδες τον Ιούλιο.

capital.gr

ΗΠΑ: Στο -15,4% ο δείκτης τιμών κατοικιών S&P/Case Shiller 20 τον Ιούνιο

ΗΠΑ: Στο -15,4% ο δείκτης τιμών κατοικιών S&P/Case Shiller 20 τον Ιούνιο (εκτ. -16,4%)

capital.gr

Πρωτιά Μ. Νεοφύτου στα οικοδομικά έργα

Πρωτιά Μ. Νεοφύτου στα οικοδομικά έργα


Στην εργοληπτική εταιρεία Μιλτιάδης Νεοφύτου κατακυρώθηκε μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο από τα οικοδομικά έργα που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2009. Εσωτερικό σημείωμα του υπουργείου Συγκοινωνιών που κυκλοφόρησε στις αρχές Αυγούστου και φέρνει σήμερα στην επιφάνεια η StockWatch, καταδεικνύει τον καταμερισμό των οικοδομικών έργων του Τμήματος Δημοσίων Έργων σε διάφορες εργοληπτικές και καταγράφει τις πρόνοιες των συμβολαίων που υπογράφτηκαν.

Από τα εννέα οικοδομικά έργα του φετινού προϋπολογισμού για τα οποία υπογράφτηκαν ήδη συμβόλαια, το μεγαλύτερο είναι αυτό της ανέγερσης των νέων κεντρικών γραφείων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεων ύψους €26,25 εκ. Η υπογραφή του συμβολαίου έγινε στις 12 Νοεμβρίου 2008. Σύμφωνα με το συμβόλαιο, η διάρκεια του έργου είναι μέχρι 30 μήνες και περιλαμβάνει και συντήρηση για 15 χρόνια.


Η εταιρεία έχει αναλάβει επίσης το μεγαλύτερο από τα φετινά οδικά έργα, αυτό του κόμβου του ΓΣΠ, έναντι €21,5 εκ.

Η εταιρεία Lakis Georgiou Construction έχει αναλάβει το έργο της πρώτης φάσης της νέας αστυνομικής διεύθυνσης Πάφου που περιλαμβάνει την ανέγερση κεντρικού αστυνομικού σταθμού και κρατητηρίων με κόστος €5,99 εκ. Το έργο κατακυρώθηκε τον περσινό Μάιο με την πρόνοια να ολοκληρωθεί εντός 18 μηνών.

Άλλο μεγάλο έργο είναι αυτό της δημιουργίας κρατητηρίων στον αστυνομικό σταθμό Λακατάμιας για το οποίο υπόγραψε συμβόλαιο το Νοέμβριο του 2008 και για διάρκεια 15 μηνών η εταιρεία Α. Παναγίδης Public με κόστος €5,04 εκ.

Το κόστος για την κατασκευή νέων αποθηκών στο Αρχηγείο Αστυνομίας ανέρχεται στα €2,97 εκ. Το έργο κατακυρώθηκε στη P.A. CYTECO το Δεκέμβριο του 2008 με τη δέσμευση να παραδοθεί σε 9 μήνες. Υπάρχει επίσης πρόνοια για συντήρηση του έργου μετά το 2010.

Οι Αδελφοί Ιακώβου έχουν αναλάβει την ανέγερση του Ογκολογικού Κέντρου στο νέο νοσοκομείο Λευκωσίας. Το συμβόλαιο υπογράφηκε στις 8/8/2009 με τη δέσμευση να ολοκληρωθεί σε 42 εβδομάδες και το κόστος ανέρχεται στο €1,18 εκ.

Η εταιρεία Lois Builders υπέγραψε συμβόλαιο ύψους €0,84 εκ. για την επέκταση εξωτερικών ιατρείων στο νοσοκομείο Λεμεσού υπό την προϋπόθεση το έργο να αποπερατωθεί εντός 8 μηνών.

Στην εταιρεία Eltra Construction έχει ανατεθεί στις 9/12/2008 το έργο της βελτίωσης και συντήρησης του χώρου στάθμευσης του Συνεδριακού Κέντρου Λευκωσίας. Σύμφωνα με το συμβόλαιο, το κόστος του έργου υπολογίζεται στις €0,61 εκ. και θα πρέπει να παραδοθεί εντός 10 μηνών.

Άλλα δύο μικρότερα έργα, αυτό του πυροσβεστικού σταθμού Ορόκλινης ύψους €0,61 εκ. και αυτό της επέκτασης του τμήματος Αιμοδιάλυσης του νέου νοσοκομείου Λεμεσού ύψους €0,37 εκ. έχουν κατακυρωθεί στις εταιρείες S. Hadjichristofi Construction και Α. Παναγίδης Contracting Public, αντίστοιχα. Το πρώτο συμβόλαιο υπογράφηκε στις 20/2/2009 με διάρκεια 12 μηνών και το δεύτερο στις 6/7/2009 διάρκειας 8 μηνών.

Πέραν των εννέα έργων για τα οποία υπογράφτηκαν συμβόλαια, εκκρεμεί επίσης η υπογραφή συμβολαίων για άλλα τρία μεγάλα έργα των €30 εκ. περίπου. Αυτό του κτιρίου της Προεδρίας 2012 το κόστος του οποίου υπολογίζεται να ξεπεράσει τα €16,7 εκ., της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας στον αερολιμένα Λάρνακας με ένα κόστος της τάξης των €12,7 εκ. και το έργο της επέκτασης της ανοικτής φυλακής με κόστος πέριξ του €1,5 εκ.

Επίσης, για την πρώτη φάση του κτιρίου μεταναστών στη Μενόγεια αναμένεται να δημοσιευθεί η προσφορά τον Οκτώβριο. Το έργο θα κοστίσει γύρω στα €10 εκ. Η δεύτερη φάση, που υπολογίζεται να προσφοροδοτηθεί τον Αύγουστο του 2010, θα κοστίσει €20 εκ.

stockwatch.com.cy

Συνεχίζεται η ύφεση στις κατασκευές

Συνεχίζεται η ύφεση στις κατασκευές



Πτωτικά κινούνται οι πωλήσεις τσιμέντου στην εγχώρια αγορά το επτάμηνο του 2009, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που δημιούργησαν οι τελευταίοι λίγοι μήνες για σταδιακή ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου. Τα αναπτυξιακά έργα στα οποία πόνταραν οι μικρότερες εταιρείες για βελτίωση της κατάστασης δεν φαίνεται να δίνουν τις ανάσες που ανέμενε η κατασκευαστική βιομηχανία, αφού οι πωλήσεις τσιμέντων δείχνουν πως η συρρίκνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι επιτόπιες πωλήσεις τσιμέντου περιορίστηκαν τον Ιούλιο του 2009 στις 151,7 χιλ. τόνους έναντι 200,9 χιλ. τον Ιούλιο του 2008, σημειώνοντας μείωση 24,5%. Τον Ιούνιο οι πωλήσεις τσιμέντου είχαν σημειώσει μείωση 20,4%.

Το επτάμηνο του 2009, οι πωλήσεις τσιμέντου παρουσιάζουν μείωση 25,9% στις 905,8 χιλ. τόνους από 1,2 εκ. τόνους πέρσι.

stockwatch.com.cy

FDIC: Προς διευκόλυνση εξαγοράς χρεοκοπημένων τραπεζών

FDIC: Προς διευκόλυνση εξαγοράς χρεοκοπημένων τραπεζών


Τη διαδικασία εξαγοράς αμερικανικών τραπεζών που έχουν κηρύξει πτώχευση από εταιρείες private-equity θα διευκολύνει η Ομοσπονδιακή Εταιρία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ, καθώς τα “λουκέτα” μπαίνουν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 17 ετών, ενώ το κόστος για την ομοσπονδιακή αρχή έχει υπερβεί τα 21 δισ. δολάρια.

Το διοικητικό συμβούλιο της FDIC πραγματοποιεί συνάντηση αύριο στην Ουάσινγκτον και πιθανότατα θα ελαττώσει τις προϋποθέσεις εξαγοράς χρεοκοπημένης τράπεζας από ιδιωτικούς επενδυτές. Η υπηρεσία έχει ανάγκη από νέους ενδιαφερόμενους καθώς οι ίδιες οι τράπεζες αποφεύγουν να εξαγοράσουν άλλες τράπεζες, υποχρεώνοντας την FDIC να σηκώνει στις πλάτες της ένα μεγάλο μέρος των ζημιών.

Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν πτωχεύσει 81 αμερικανικές τράπεζες.

capital.gr

ΕΛΠΕ: Θυγατρική εμπλέκεται σε υπόθεση καρτέλ

ΕΛΠΕ: Θυγατρική εμπλέκεται σε υπόθεση καρτέλ



Πρόστιμο ύψους ως και 10 εκατ. ευρώ μπορεί να κληθεί να καταβάλλει η κυπριακή θυγατρική των Ελληνικών Πετρελαίων, η οποία κρίθηκε από την κυπριακή Επιτροπή Ανταγωνισμού ένοχη για συμμετοχή σε καρτέλ προκαθορισμού τιμών το 2005 (μαζί με τις Lukoil, Petrolina και Exxon Mobil).

Όπως αναφέρει στο πρωινό της report (25/8) η HSBC, επικαλούμενη σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg, όλες οι εμπλεκόμενες εταιρείες σκοπεύουν να εφεσιβάλουν την απόφαση.

Όπως αναφέρεται, στην περίπτωση που η απόφαση δεν απορριφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, τα πρόστιμα θα μπορούσαν να φθάσουν έως και το 10% των πωλήσεων.

Με βάση τα στοιχεία για τις πωλήσεις αμόλυβδης και diesel στην Κύπρο το 2005, η HSBC εκτιμά πως το συνολικό πρόστιμο θα μπορούσε να αγγίξει τα 10 εκατ. ευρώ.

euro2day.gr

GM: «Ψάχνει» λύσεις για την Opel

GM: «Ψάχνει» λύσεις για την Opel



Όλες τις εναλλακτικές λύσεις στο ζήτημα της Opel αναζητεί η General Motors, η οποία, σύμφωνα με τους «FT», εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να άρει τη διαδικασία πώλησης της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Όπως σημειώνουν οι «Financial Times», η διοίκηση της GM φοβάται ότι η «μακρά διαδικασία πώλησης», τελικώς μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία το όλο εγχείρημα και επομένως περνά στο «Σχέδιο Β».

Βάσει αυτού, διοίκηση και σύμβουλοι της GM, εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην προχωρήσουν σε πώληση της Opel, αλλά να «δεχθούν» συνολική βοήθεια ύψους τριών δισ. ευρώ από τις κυβερνήσεις Γερμανίας, Ισπανίας και Βρετανίας και να προσπαθήσουν να «σώσουν» την εταιρεία.

Ως γνωστόν η γερμανική κυβέρνηση έχει εξ αρχής ταχθεί υπέρ της πώλησης της Opel στις Magna International και Sberbank, ενώ η διοίκηση της GM προτιμά την πρόταση που έχει καταθέσει η RHJ International. Αυτή ακριβώς η «κόντρα» καθυστερεί εδώ και αρκετούς μήνες την πώληση της Opel, με το γερμανικό δημόσιο να έχει, εμμέσως πλην σαφώς, τονίσει ότι εάν η εταιρεία δεν πωληθεί στην Magna, τότε το πιθανότερο είναι ότι δεν θα προσφέρει και «πακέτο στήριξης» σε μετρητά.


euro2day.gr

Court Orders Federal Reserve to Disclose Emergency Loan Details

Court Orders Federal Reserve to Disclose Emergency Loan Details


Aug. 25 (Bloomberg) -- The Federal Reserve must for the first time identify the companies in its emergency lending programs after losing a Freedom of Information Act lawsuit.

Manhattan Chief U.S. District Judge Loretta Preska ruled against the central bank yesterday, rejecting the argument that loan records aren’t covered by the law because their disclosure would harm borrowers’ competitive positions.

The Fed has refused to name the financial firms it lent to or disclose the amounts or the assets put up as collateral under 11 programs, most put in place during the deepest financial crisis since the Great Depression, saying that doing so might set off a run by depositors and unsettle shareholders. Bloomberg LP, the New York-based company majority-owned by Mayor Michael Bloomberg, sued on Nov. 7 on behalf of its Bloomberg News unit.

“The Federal Reserve has to be accountable for the decisions that it makes,” said Representative Alan Grayson, a Florida Democrat on the House Financial Services Committee, after Preska’s ruling. “It’s one thing to say that the Federal Reserve is an independent institution. It’s another thing to say that it can keep us all in the dark.”

The judge said the central bank “improperly withheld agency records” by “conducting an inadequate search” after Bloomberg News reporters filed a request under the information act. She gave the Fed five days to turn over documents it told the reporters it located, including 231 pages of reports, and said it must look for more at the Federal Reserve Bank of New York, which runs most of the loan programs.

‘Involuntary Investor’

The central bank “essentially speculates on how a borrower might enter a downward spiral of financial instability if its participation in the Federal Reserve lending programs were to be disclosed,” Preska wrote. “Conjecture, without evidence of imminent harm, simply fails to meet the Board’s burden” of proof.

David Skidmore, a Fed spokesman who said the board’s staff was reviewing the 47-page ruling, declined to comment on whether the central bank would appeal.

Bloomberg said in the suit that U.S. taxpayers need to know the terms of Fed lending because the public became an “involuntary investor” in the nation’s banks as the financial crisis deepened and the government began shoring up companies with capital injections and loans. Citigroup Inc. and American International Group Inc. are among those who have said they accepted Fed loans.

‘Public Interest’

“When an unprecedented amount of taxpayer dollars were lent to financial institutions in unprecedented ways and the Federal Reserve refused to make public any of the details of its extraordinary lending, Bloomberg News asked the court why U.S. citizens don’t have the right to know,” said Matthew Winkler, the editor-in-chief of Bloomberg News. “We’re gratified the court is defending the public’s right to know what is being done in the public interest.”

The Fed’s balance sheet about doubled after lending standards were relaxed in the wake of the collapse of Lehman Brothers Holdings Inc. on Sept. 15, 2008. For the week ended Aug. 19, Fed assets rose 2.3 percent to $2.06 trillion as it continued to buy mortgage-backed securities under a program allowing the central bank to purchase non-government securities for the first time.

The U.S. House may vote as soon as next month on a bill to require the Fed to submit to audits by the Government Accountability Office, said Representative Scott Garrett, a New Jersey Republican on the Financial Services Committee.

‘Wake-Up Call’

The judge’s ruling “is strikingly good news,” Garrett said. “This is what the American people have been asking for.”

The Freedom of Information Act obliges federal agencies to make government documents available to the press and public. The Bloomberg suit, filed in New York, didn’t seek money damages.

“The public deserves to know what’s being done with the money,” said Lucy Dalglish, executive director of the Arlington, Virginia-based Reporters Committee for Freedom of the Press. “This ought to be a wake-up call for the public that they need to be far more educated about this.”

The case is Bloomberg LP v. Board of Governors of the Federal Reserve System, 08-CV-9595, U.S. District Court, Southern District of New York (Manhattan).

bloomberg

Παραπαίει η αγορά τέχνης

Παραπαίει η αγορά τέχνης

Ο οίκος Christie's εγκατέλειψε τα σχέδιά του σχετικά με τη δημιουργία επενδυτικού fund σε έργα τέχνης. Η κίνηση αυτή αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι η παγκόσμια οικονομική ύφεση πληγώνει την άλλοτε ακμάζουσα αγορά τέχνης.
Ο οίκος Christie's International εγκατέλειψε τα σχέδιά του σχετικά με τη δημιουργία επενδυτικού fund σε έργα τέχνης. Η κίνηση αυτή αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι η παγκόσμια οικονομική ύφεση πληγώνει την άλλοτε ακμάζουσα αγορά τέχνης.

Ο Christie's είχε προσεγγίσει διαχειριστές και τραπεζίτες επενδύσεων, για να εκτιμήσει το ενδιαφέρον που υπήρχε για ένα επενδυτικό fund και έκανε βήματα για να ιδρύσει ξεχωριστή εταιρία διαχείρισης περιουσίας, η οποία θα είχε το στόχο να συγκεντρώσει $250 εκατ. με $350 εκατ. Ακόμη προσεγγίστηκαν η HSBC όσο και η Goldman Sachs για το εν λόγω εγχείρημα, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδώθηκαν

Αλλά καθώς η παγκόσμια οικονομία συνέχιζε να παραπαίει, εγκατέλειψε το σχέδιό του και απέλυσε ορισμένα στελέχη στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο που επρόκειτο να διοικήσουν τη νέα επιχείρηση, Ανάμεσα σε αυτούς που απολύθηκαν ήταν ο Γενικός Επιχειρησιακός Διευθυντής Michael Plummer, και οι αντιπρόεδροι Ed Mc Gorry και ο Jeff Rabin

«Η περιστολή του οίκου Christie's, και οι συνεχείς περικοπές σε χρηματοοικονομικά στελέχη και προσωπικό είναι συμπτωματικά σε σχέση με την κατάσταση της αγοράς τέχνης», δήλωσε ο Peter R. Stern της McLaughlin & Stern LLP, δικηγόρος που εξειδικεύεται σε ζητήματα γύρω από την τέχνη. «Οι ενέργειες αυτές είναι απαραίτητες για την επιβίωση των οίκων πλειστηριασμών».

Ο οίκος Christie's εξερευνούσε τρόπους δημιουργίας ξεχωριστής χρηματοοικονομικής υπηρεσιακής μονάδας, με σκοπό την διαφοροποίηση από το παρόν σύστημα παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με σκοπό να ανταγωνιστεί πιο άμεσα την Sotheby s Financial Services, θυγατρική εταιρία του κυρίου αντιπάλου της. Τα έσοδα της χρηματοοικονομικής υπηρεσιακής μονάδας του οίκου Sotheby's, εισηγμένης εταιρίας στο χρηματιστήριο, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανήλθαν στα $6 εκατ. στο πρώτο μισό του 2009. Ο Sotheby's προσφέρει προθεσμιακά δάνεια, που καλύπτουν μεγαλύτερες περιόδους και χρησιμοποιούν το έργο τέχνης ως εγγύηση στην περίπτωση που τα δάνεια δεν εξοφληθούν.

Εν τω μεταξύ η παγκόσμια αγορά τέχνης έχει δεχθεί πολλά χτυπήματα φέτος. Οι πωλήσεις σύγχρονης τέχνης του οίκου Christie's σε παγκόσμιο επίπεδο σημείωσαν πτώση κατά 69% το πρώτο εξάμηνο του 2009, ενώ το επίπεδο των πωλήσεών του από πλειστηριασμούς στη Νέα Υόρκη μειώθηκε κατά 51% την ίδια περίοδο. Το Μάιο, ο πλειστηριασμός σύγχρονης τέχνης του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη ήταν κατά 87% λιγότερο αποδοτικός από ό,τι ήταν την προηγούμενη χρονιά.

Ο οίκος πλειστηριασμών, που ανήκει στον Γάλλο δισεκατομμυριούχο Francois Pinault, ανέφερε πτώση στις πωλήσεις του κατά 35% για το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Οι μεγάλοι οίκοι πλειστηριασμών χρησιμοποιούν παραδοσιακά δάνεια τέχνης για να πάρουν παρακαταθήκες. Και οι δυο εταιρίες προσφέρουν έντοκα δάνεια που είναι γνωστά ως «προκαταβολές έναντι παρακαταθηκών» σε συλλέκτες που συμφωνούν να πωλήσουν σε πλειστηριασμό έργο τέχνης που βρίσκεται στην κατοχή τους, συνήθως εντός έξι μηνών. Οι συλλέκτες πρέπει να αποπληρώσουν το δάνειο, ακόμη και αν το έργο τέχνης δεν πωληθεί.

reporter.gr

"Βουτιά" στην Κίνα, ηπιότερες πιέσεις στην υπόλοιπη Ασία

"Βουτιά" στην Κίνα, ηπιότερες πιέσεις στην υπόλοιπη Ασία


Σε πτωτικό έδαφος κινούνται οι ασιατικές αγορές, με τους κινεζικούς δείκτες στην πρώτη γραμμή των απωλειών, υπό το βάρος των απαισιόδοξων προβλέψεων για την οικονομία του πρωθυπουργού της Κίνας, Wen Jiabao αλλά και των απογοητευτικών μεγεθών που ανακοίνωσαν κινεζικές εταιρείες.

Ο Jiabao ανέφερε πως η Κίνα θα διατηρήσει χαλαρή νομισματική πολιτική, καθώς η οικονομία της χώρας καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, όπως η δυσκολία ενίσχυσης της τοπικής κατανάλωσης. Ο ίδιος προειδοποίησε τους πολίτες να μην έχουν "τυφλή αισιοδοξία" παρά την εμφανή βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, πρόβλεψε πως οι πιέσεις από την αδύναμη εξωτερική ζήτηση θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Jiangxi Copper σημείωσε “βουτιά” σχεδόν 7%, καθώς οι επενδυτές δεν επιφύλαξαν θετική υποδοχή στα κέρδη α΄ εξαμήνου της εταιρείας, που σημείωσαν πτώση 61% σε σχέση με τα περυσινά και ενώ οι τιμές των μετάλλων υποχώρησαν από τα χθεσινά επίπεδα. Απώλειες και για την Aluminum Corp. of China στο Χονγκ Κονγκ, η οποία ανακοίνωσε ζημιές για το γ΄ τρίμηνο χρήσης. Στον χρηματοοικονομικό κλάδο, ο όμιλος KB Financial απώλεσε 2,1% στον απόηχο των απαισιόδοξων προβλέψεων της SunTrust Banks για αύξηση των πιστωτικών ζημιών των αμερικανικών τραπεζών, οι οποίες περιόρισαν την όρεξη για ανάληψη ρίσκου.

Η είδηση για επανεκλογή του Ben Bernanke στη θέση του επικεφαλής της Fed, δεν έδειξε να προκαλεί έκπληξη στις ασιατικές αγορές.

Στο ταμπλό, o MSCI Asia Pacific βρέθηκε να υποχωρεί σε ποσοστό 0,2%, στις 113,20 μονάδες, Χθες ο δείκτης σημείωσε “άλμα” 2,5%, το μεγαλύτερο από τις 19 Μαΐου.

Σε επίπεδο τοπικών δεικτών, ο Nikkei 225 σημείωσε πτώση 0,79% στις 10.497,36 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix υποχώρησε σε ποσοστό0,53%.

Στην Κίνα ο CSI 300 καταγράφει “βουτιά” 6,18%, ενώ οι Shanghai Composite και Shenzhen Composite κινούνται στο -4,48% και -4,87% αντίστοιχα. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε κατά 1,11%.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 0,46%, ενώ ο δείκτης ΝΖΧ 50 στη Νέα Ζηλανδία σημείωσε κέρδη 0,42%.

Στη Ν. Κορέα ο Kospi υποχώρησε σε ποσοστό 0,67% στις 1.601,38 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν κινείται στο -0,42%.

Απώλειες σημείωσε στην Ινδία ο δείκτης Sensex στο -0,89%, ενώ ο Straits Times στην Σιγκαπούρη υποχώρησε κατά 1,23%.


capital.gr

Ζημίες 0,8% κατέγραψε ο Nikkei

Ζημίες 0,8% κατέγραψε ο Nikkei

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε σήμερα ο ιαπωνικός δείκτης, μετά τη ρευστοποίηση των κερδών 3,4% της προηγούμενης συνεδρίασης, την ώρα που οι επενδυτές διατηρούν στάση αναμονής εν όψει των εκλογών της 30ης Αυγούστου και της δημοσίευσης των οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ.

Σημαντικό έδαφος έχασαν οι εξαγωγικές εταιρείες μετά το χθεσινό ράλι, ενώ η Mitsubishi UFJ Financial Group και άλλες τράπεζες υποχώρησαν εξαιτίας των ζημιών στις αμερικανικές εταιρείες του κλάδου.

Ο δείκτης Nikkei [.N225] κατέγραψε ζημίες 0,8% υποχωρώντας στις 10.497,36 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix έκλεισε στις 965,11 μονάδες με απώλειες 0,5%.

naftemporiki

Γερμανία: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% στο β' τρίμηνο

Γερμανία: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% στο β' τρίμηνο

Κατά 0,3% αυξήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το ΑΕΠ της Γερμανίας σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

naftemporiki

Ανανέωση της θητείας του Μπερνάνκι εισηγείται ο Ομπάμα

Ανανέωση της θητείας του Μπερνάνκι εισηγείται ο Ομπάμα

Ανανέωση της τετραετούς θητείας του Μπεν Μπερνάνκι στο τιμόνι της Federal Reserve θα εισηγηθεί ο Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε χθες ότι «ηγήθηκε της Fed σε μια από τις χειρότερες χρηματοοικονομικές κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει η χώρα αλλά και ολόκληρος ο κόσμος».

«Ως ειδικός των αιτίων της Μεγάλης Ύφεσης, είμαι σίγουρος ότι ο Μπεν δεν είχε φανταστεί ποτέ ότι θα συμμετείχε στην ομάδα που ανέλαβε την αποτροπή μιας επόμενης κρίσης», παρατήρησε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Χάρη στο υπόβαθρο, το ταμπεραμέντο, το θάρρος και τη δημιουργικότητά του, όμως, αυτό ακριβώς κατάφερε».

Για την ανανέωση της θητείας του Μπερνάνκι, η οποία ξεκινά στις 31 Ιανουαρίου, απαιτείται η έγκριση της Γερουσίας, ενώ έχει ήδη προσυπογραφεί από τον επικεφαλής της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων, Κρίστοφερ Ντοντ.

Ο επικεφαλής της Fed, ωστόσο, δέχεται έντονα πυρά από νομοθέτες, οι οποίοι του προσάπτουν ότι καθυστέρησε να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κρίσης στην αγορά ενυπόθηκων δανείων, καθώς και ότι δεν έλαβε ικανοποιητικά μέτρα για την προστασία των Αμερικανών καταναλωτών ενώ εκπόνησε σχέδια διάσωσης χρηματοοικονομικών εταιρειών όπως η Bear Stearns Cos. και η American International Group Inc.

«Παρότι είχα σοβαρές διαφορές με τη Federal Reserve τα τελευταία χρόνια, πιστεύω ότι η ανανέωση της θητείας του Μπερνάνκι είναι σωστή απόφαση», δήλωσε χθες ο Ντοντ. «Η ακρόαση για την επικύρωση θα είναι ενδελεχής και πλήρης».

naftemporiki

Ακόμα μια εταιρεία οδεύει εκτώς ΧΑΚ

Ακόμα μια εταιρεία οδεύει εκτώς ΧΑΚ



Ακόμα μια δημόσια εταιρεία οδεύει προς έξοδο από το χρηματιστήριο, αφού εξαγοράζεται από μεγαλομέτοχο της. Όπως ανακοινώθηκε, ο διευθύνων σύμβουλος της Aqua Sol Hotel, Γιάννης Παναγή προέβη χθες σε αγορά 51.574.000 μετοχών της εταιρείας (19,99% του κεφαλαίου της ) από την Blue Sea Overseas Investment Ltd έναντι 0.11 σεντ ανά μετοχή. Το συνολικό τίμημα της χθεσινής πράξης ανέρχεται στα €5,7 εκ.

Ο κ. Παναγή κατέχει ήδη άμεσα και έμμεσα το 45,22% του κεφαλαίου της εταιρείας και μετά τη χθεσινή πράξη, ανεβάζει το ποσοστό συμμετοχής του στο 65,21%. Ως αποτέλεσμα της συναλλαγής και με βάση το νόμο, ο κ. Παναγή ανακοίνωσε και υποχρεωτική δημόσια πρόταση για απόκτηση του 100% της εταιρείας. Για να εξαγοράσει το σύνολο των μετοχών της εταιρείας, θα πρέπει να καταβάλει άλλα €9,9 εκ.

Όπως τονίζεται, εάν με την ολοκλήρωση της πρότασης, ο κ. Παναγή κατέχει πέραν του 90% των μετοχών της εταιρείας τότε δικαιούται να ασκήσει το δικαίωμα squeeze out που του παρέχεται από το νόμο για απόκτηση του 100% των μετοχών. Επίσης στην περίπτωση αυτή η εταιρεία θα διαγραφεί από το ΧΑΚ και θα μετατραπεί σε ιδιωτική.


stockwatch.com.cy

Η ύφεση είναι εδώ ... Το επιβεβαιώνουν οι «αριθμοί»

Η ύφεση είναι εδώ ... Το επιβεβαιώνουν οι «αριθμοί»

Πολλές είναι οι «φωνές» που κάνουν λόγο για έξοδο από την κρίση, ενώ λίγοι είναι οι σκεπτικιστές που υποδεικνύουν ψυχραιμία και σωστή ανάγνωση των αποτελεσμάτων που δίνουν μερικοί σημαντικοί δείκτες για την αμερικανική οικονομία. Η μηνιαία έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Κογκρέσο αποφαίνεται ότι η οικονομία βρίσκεται ακόμα σε περίοδο ύφεσης. Με μικρότερο ρυθμό βέβαια, αλλά «το πρόσωπο της ύφεσης δεν αλλάζει». Αναλυτικότερα, στην έκθεση επισημαίνεται ότι στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας ο δείκτης στον οποίο αντανακλάται η πορεία της οικονομίας και συντάσσεται με βάση 85 ξεχωριστούς επιμέρους δείκτες μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις κατηγορίες: την παραγωγή, την εργασία, την κατανάλωση και τις πωλήσεις.

Όλες οι κατηγορίες τον Ιούλιο ήταν με αρνητικό πρόσημο, εκτός από αυτόν της παραγωγής, ο οποίος «γύρισε» στο τέλος Ιουλίου σε θετικό έδαφος, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων παραγωγής και παραγγελιών στον τομέα της μεταποίησης. Η συνισταμένη των τριών αλλων κατηγοριών ήταν στις -0,74 μονάδες από -1,82 μονάδες τον Ιούνιο. Επιπλέον, τον Ιούλιο, 50 από τους 85 δείκτες ήταν αρνητικοί, αν και καλύτεροι από τα επίπεδα που εμφάνισαν τον Ιούνιο. Από την άλλη, ο μέσος όρος των δεικτών σε επίπεδο τριμήνου, αν και βελτιώθηκε, παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, και συγκεκριμένα, στις -2,18 μονάδες από -3,63 μονάδες στην αρχή του χρόνου. Αυτό σημαίνει βελτίωση, και όχι ανάκαμψη, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Οι άλλοι τέσσερις δείκτες στους οποίους δίνεται ιδιαίτερη βάση στο κυβερνητικό επιτελείου της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού είναι οι αμοιβές, η βιομηχανική παραγωγή, τα εισοδήματα που δεν περιλαμβάνουν μεταφορές πληρωμών και οι επιχειρηματικές πωλήσεις.

Η βιομηχανική παραγωγή είναι η μόνη από τους τέσσερις δείκτες που έκλεισε τον Ιούλιο υψηλότερα. Μετά από πτώση της τάξεως του 15% από τον Δεκέμβριο του 2007, κατάφερε τον Ιούλιο να κλείσει κατά 0,5%. Ήταν μόλις η δεύτερη αύξηση από την ώρα που ξέσπασε η κρίση.

Οι αμοιβές, που δεν περιλαμβάνουν αυτές του αγροτικού τομέα, υποχώρησαν για ακόμη μια φορά από τότε που αρχισε η κρίση, κατά 4,8%. Σημειώνεται εδώ ότι τιμαριθμικά προσαρμοσμένο εισόδημα υποχώρησε κατά 0,8% τον Ιούλιο, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2007 βρίσκεται χαμηλότερα κατά 6,7%. Με το ίδιο ποσοστό υποχώρησαν και οι τιμαριθμικά προσαρμοσμένες πωλήσεις τον ίδιο μήνα, ενώ από τότε που αρχισε η κρίση έχουν υποχωρήσει κατά 12%.

reporter.gr

Fed: Αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 6,096 δισ. δολαρίων

Fed: Αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 6,096 δισ. δολαρίων

Το ποσό των 6,096 δισ. δολαρίων απέκτησε η Federal Reserve της Νέας Υόρκης από το αμερικανικό δημόσιο με τη μορφή ομολόγων ωρίμανσης μεταξύ 2011 και 2012, στα πλαίσια του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας της αμερικανικής οικονομίας που περιλαμβάνει την συνολική αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 300 δισ. δολαρίων. Σκοπός του προγράμματος είναι να διατηρηθεί το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι προσφορές έφτασαν τα 29,371 δισ. δολάρια.

reporter.gr

GM: Θα κρατήσει τελικά την Opel;

GM: Θα κρατήσει τελικά την Opel;


Σχέδιο χρηματοδότησης ύψους 4,3 δισ. δολαρίων φέρεται να εξετάζει η General Motors προκειμένου να κρατήσει τη μονάδα της, Opel, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, επικαλούμενο τρεις διαφορετικές ανώνυμες πηγές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Frederick Henderson, αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο στο πλαίσιο της επόμενης προγραμματισμένης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία πώλησης του ευρωπαϊκού brand βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη, με επικρατέστερο υποψήφιο αγοραστή την καναδική προμηθεύτρια ανταλλακτικών, Magna.

capital.gr

ΗΠΑ: Ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το έλλειμμα

ΗΠΑ: Ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το έλλειμμα

Υψηλότερες αναμένονται οι εκτιμήσεις για την πορεία του κρατικού ελλείμματος των ΗΠΑ για την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενόψει της αυριανής ανακοίνωσης από την κυβέρνηση Ομπάμα. Δύο θα είναι τα «αγκάθια» που θα εκτινάξουν το έλλειμμα: Το σύστημα υγείας και η ενεργειακή πολιτική, αναφέρουν οι αναλυτές. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για εκτιμήσεις της τάξεως των 9 τρισ. δολαρίων, από 7,1 τρισ. δολάρια που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, με το μεγαλύτερο μέρος τυ συνόλου να έχει πραγματοποιηθεί κατά την διακυβέρνηση Ομπάμα. Σημειώνεται ότι μόνο η μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας που προωθείται θα κοστίσει στις ΗΠΑ περίπου 1 τρισ. δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια.

reporter.gr

«Βουτιά» στο χρυσό

«Βουτιά» στο χρυσό

Με απώλειες διαμορφώθηκε η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς το δολάριο σημείωσε σημαντική ανάκαμψη μετά την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας, πλήττοντας την ελκυστικότητα των μετάλλων. Σε περιπτώσεις ανόδου του δολαρίου καθίστανται ακριβότερα τα εμπορεύματα για τους επενδυτές που δεν έχουν ως κύριο νόμισμα τους το δολάριο. Επιπλέον, στις ίδιες περιπτώσεις δημιουργείται η αίσθηση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα καμφθούν, επομένως οι επενδυτές στρέφονται σε άλλες πηγές εισοδήματος.
Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού υποχώρησαν κατά 1,2% κλείνοντας στα 943,70 δολάρια η ουγγιά. Αντίθετα, τα αντίστοιχα συμβόλαια του ασημιού ενισχύθηκαν κατά 1,4% στα 14,40 δολάρια η ουγγιά.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η πτώση του χρυσού θα ανακοπεί στα επίπεδα των 925 με 930 δολαρίων, όπου και θεωρείται ως σημείο αντίστασης. Επιπλέον, δεν αποκλείεται από κανέναν αναλυτή ότι ο χρυσός θα συνεχίσει αυτήν την ασταθή πορεία του μεταξύ των 970 και 930 δολαρίων τις επόμενες ημέρες, αφού και από την πλευρά του συναλλάγματος δεν υπάρχει ανάλογη σταθερότητα. Ωστόσο, μεγάλη μερίδα θεωρεί ότι οι τάσεις θα είναι πτωτικές, εκτός εάν υπάρξει κάποια αλλαγή από εξωγενείς παράγοντες.

reporter.gr

Μικρά κέρδη για το αργό- Αντεξε στις πιέσεις

Μικρά κέρδη για το αργό- Αντεξε στις πιέσεις

Με μικρά κέρδη έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, περιορίζοντας το ενδοσυνεδριακό ράλι που πραγματοποιούσε, εξαιτίας αφενός της ανόδου του δολαρίου, και αφετέρου των εκτιμήσεων ότι το έλλειμμα των ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία θα αγγίξει τα 9 τρισ. δολάρια, θέτοντας σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.
Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου του αργού έκλεισαν στα 74,37 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας ανοδο της τάξεως του 0,6%. Σημειώνεται ότι ενδοσυνεδριακά το αργό διαπραγματευόταν σε υψηλά δέκα μηνών, καθώς αγγιξε τα 74,81 δολάρια. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent ενισχύθηκαν κατά 0,10% στα 73,53 δολάρια η ουγγιά.

Στο ετήσιο συμπόσιο της Fed του Κάνσας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, οι δύο ισχυροί ανδρες της Fed και της ΕΚΤ, Ben Bernanke και Jean-Claude Trichet, συμφώνησαν στο γεγονός ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος παράτασης της ύφεσης.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Auerbach Grayson, σε περίπτωση που το αργό καταφέρει να ξεπεράσει το «σκόπελο» των 75 δολαρίων, τότε η πορεία πάνω από τα 80 δολάρια είναι σίγουρη. Αυτό μπορεί να συμβεί με την αρωγή των κεφαλαιαγορών, αφού σύμφωνα με τις οποίες το αργό κινείται από τον περασμένο Ιανουάριο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι απειλές από απελευθερωτικό κίνημα στη Νιγηρία εντείνονται, πληθαίνοντας τις εκτιμήσεις ότι ίσως επαναληφθούν έκτροπα του 2006, όπου και είχαν προκαλέσει ζημιές σε αγωγούς που κόστισαν το 20% των εξαγωγών από την εν λόγω χώρα.

reporter.gr
Share |