Tuesday, August 25, 2009

Ανανέωση της θητείας του Μπερνάνκι εισηγείται ο Ομπάμα

Ανανέωση της θητείας του Μπερνάνκι εισηγείται ο Ομπάμα

Ανανέωση της τετραετούς θητείας του Μπεν Μπερνάνκι στο τιμόνι της Federal Reserve θα εισηγηθεί ο Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε χθες ότι «ηγήθηκε της Fed σε μια από τις χειρότερες χρηματοοικονομικές κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει η χώρα αλλά και ολόκληρος ο κόσμος».

«Ως ειδικός των αιτίων της Μεγάλης Ύφεσης, είμαι σίγουρος ότι ο Μπεν δεν είχε φανταστεί ποτέ ότι θα συμμετείχε στην ομάδα που ανέλαβε την αποτροπή μιας επόμενης κρίσης», παρατήρησε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Χάρη στο υπόβαθρο, το ταμπεραμέντο, το θάρρος και τη δημιουργικότητά του, όμως, αυτό ακριβώς κατάφερε».

Για την ανανέωση της θητείας του Μπερνάνκι, η οποία ξεκινά στις 31 Ιανουαρίου, απαιτείται η έγκριση της Γερουσίας, ενώ έχει ήδη προσυπογραφεί από τον επικεφαλής της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων, Κρίστοφερ Ντοντ.

Ο επικεφαλής της Fed, ωστόσο, δέχεται έντονα πυρά από νομοθέτες, οι οποίοι του προσάπτουν ότι καθυστέρησε να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κρίσης στην αγορά ενυπόθηκων δανείων, καθώς και ότι δεν έλαβε ικανοποιητικά μέτρα για την προστασία των Αμερικανών καταναλωτών ενώ εκπόνησε σχέδια διάσωσης χρηματοοικονομικών εταιρειών όπως η Bear Stearns Cos. και η American International Group Inc.

«Παρότι είχα σοβαρές διαφορές με τη Federal Reserve τα τελευταία χρόνια, πιστεύω ότι η ανανέωση της θητείας του Μπερνάνκι είναι σωστή απόφαση», δήλωσε χθες ο Ντοντ. «Η ακρόαση για την επικύρωση θα είναι ενδελεχής και πλήρης».

naftemporiki

No comments:

Share |