Thursday, April 15, 2010

Αλλαγές στην ελληνική νομοθεσία θα πλήξουν την Κύπρο

Αντιευρωπαϊκές εκ πρώτης όψεως οι πρόνοιες που προωθούνται, αλλά δεν παύουν να δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας, που σίγουρα δεν ευνοεί την Κύπρο. Θα πρέπει να κριθούν στο ΔΕK.


Η κρίση έχει σφίξει τα δημόσια οικονομικά και έτσι, όχι μόνο η Κύπρος, αλλά όλες οι κυβερνήσεις ψάχνουν τρόπους να αυξήσουν τα έσοδά τους.
Σε πρώτο στάδιο, οι κυβερνήσεις επεδίωξαν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή. Στη συνέχεια επικέντρωσαν την προσοχή τους στον περιορισμό της φοροαποφυγής και ειδικότερα στην κήρυξη πολέμου στους φορολογικούς παραδείσους, κάτι που δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Κύπρο. Η Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιταλίας και της Ισπανίας, επιδιώκει να αλλάξει τη νομοθεσία της, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά της από τον εταιρικό φόρο και να αφαιρέσει ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που προσφέρουν χώρες της ΕΕ, μεταξύ τους και η Κύπρος (την εκμετάλλευση χαμηλών φορολογικών συντελεστών). Η πρόταση για αλλαγή του νόμου θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων και αν εγκριθεί δεν αποκλείεται να δούμε περιορισμό των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, όπως και μείωση των νέων εγγραφών.
Επαγγελματίες σε θέματα φόρου εισοδήματος θεωρούν βέβαιο πως τέτοιες νομοθεσίες θα κριθούν σε κάποιο στάδιο ότι παραβιάζουν το κοινοτικό κεκτημένο. Εντούτοις, σημειώνουν πως μέχρι να εξεταστεί από κοινοτικά όργανα ή το ΔΕΚ η συμβατότητα των ρυθμίσεων με το κεκτημένο μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για οικονομίες κρατών με σχετικά χαμηλό εταιρικό φόρο.
Το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου είναι ενήμερο για τις εξελίξεις αλλά, όπως μας εξήγησαν στελέχη του, σε τέτοια θέματα δεν είθισται να γίνονται πολιτικές παρεμβάσεις.

Μεταφορά κέρδους/φόρων
Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος διαθέτει έναν από τους χαμηλότερους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές στην ΕΕ και ταυτόχρονα υπάρχει σε ισχύ μεγάλος αριθμός συμφωνιών αποφυγής καταβολής διπλής φορολογίας. Έτσι, αρκετές εταιρείες με έδρα στην ΕΕ ή και αλλού (Ρωσία, Ινδία κ.α.) επιλέγουν να δημιουργήσουν νέα βάση και να μεταφέρουν εδώ «δραστηριότητες» - ή καλύτερα, κέρδη - και να επωφελούνται από τη διαφορά της φορολογίας. Το αποτέλεσμα είναι ότι η χώρα προέλευσης της εταιρείας, π.χ. η Ελλάδα (με εταιρικό φόρο 25%), χάνει 25 σεντ για κάθε ευρώ κέρδους που μεταφέρεται στην Κύπρο, η οποία κερδίζει 10% (όσο και ο εταιρικός φόρος εδώ). Η Ελλάδα χάνει επίσης σημαντικά ποσά από μεταφορά κέρδους σε άλλες χώρες με χαμηλότερο συντελεστή από τον δικό της.
Αρκετές χώρες επεδίωξαν να περιορίσουν αυτή τη διαρροή κερδών, με τροποποιήσεις στις νομοθεσίες τους. Εγχείρημα που δεν είναι καθόλου εύκολο, ιδίως εντός της ΕΕ, εφόσον οι περιορισμοί φαίνεται να αντιβαίνουν στις αρχές της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων και της ελεύθερης εγκατάστασης των εταιρειών.

Η υπόθεση «Cadbury»
Το πόσο δύσκολος είναι ο περιορισμός της φοροαποφυγής εντός της ΕΕ διαφάνηκε από την υπόθεση Cadbury Schweppes που εξετάστηκε το 2006 από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ). Η βρετανική εταιρεία μετέφερε δραστηριότητες στην Ιρλανδία, η οποία διατηρεί, όπως και η Κύπρος, «φιλικό» φορολογικό περιβάλλον. Οι φορολογικές αρχές της Βρετανίας, βασιζόμενες στις πρόνοιες της δικής τους νομοθεσίας, επέβαλαν φόρο στις θυγατρικές της Cadbury - που ιδρύθηκαν στην Ιρλανδία - ύψους 8,6 εκατομμυρίων στερλινών (12,5 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι το ποσό υπολογίστηκε βάσει της βρετανικής νομοθεσίας και δόθηκε σαν πίστωση προς αυτές, δηλαδή αφαιρέθηκε από αυτό ο φόρος που καταβλήθηκε στην Ιρλανδία, ώστε να αποφευχθεί η διπλή φορολόγηση.
Το ΔΕΚ αποφάσισε πως θυγατρικές οι οποίες έχουν ουσιαστικές δραστηριότητες σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές θα πρέπει να φορολογούνται μόνο βάσει των κανονισμών που ισχύουν στη χώρα που δραστηριοποιούνται και δεν μπορεί να τους επιβάλλεται επιπρόσθετη φορολογία. Η πρακτική του φόρου εισοδήματος της Βρετανίας μπορεί να εφαρμοστεί, ανέφερε το ΔΕΚ, μόνο στην περίπτωση που η σύσταση των θυγατρικών στοχεύει «αποκλειστικά κατά των εξ ολοκλήρου τεχνητών οντοτήτων των οποίων η ίδρυση αποσκοπούσε μόνο στην εκμετάλλευση του ευνοϊκότερου φορολογικού συντελεστή». Δηλαδή που δεν είχαν άλλο ουσιαστικό σκοπό.
Ανάλογες κινήσεις είχαν κάνει και άλλες χώρες (όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Γαλλία) που έβλεπαν τη μεταφορά πολλών δραστηριοτήτων (άρα και φόρων) σε άλλα, κυρίως μικρά, κράτη.

Η νέα προσπάθεια
Μετά την έκδοση της απόφασης του ΔΕΚ στην υπόθεση Cadbury Schweppes, διάφορες χώρες επεδίωξαν να προσεγγίσουν διαφορετικά το θέμα, επιμένοντας στην προσπάθεια να αυξήσουν τα φορολογικά τους έσοδα. Αυτό προσπαθεί να κάνει και η Ελλάδα, μέσα από την προσθήκη στη νομοθεσία της ενός νέου κεφαλαίου με τίτλο «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που συνδέεται με κράτη μη συνεργάσιμα στον φορολογικό τομέα ή με προνομιακά φορολογικά καθεστώτα». Δηλαδή, επικαλούνται το γενικότερο δημόσιο συμφέρον -που δυνατό να γίνει αποδεκτό από το ΔΕΚ- για να υπάρξει παρέκκλιση από τις βασικές αρχές της ΕΕ, οι οποίες δεν επιτρέπουν τη διπλή επιβολή φόρου, διότι κάτι τέτοιο αποτελεί εμπόδιο στις ελευθερίες διακίνησης κεφαλαίων και εγκατάστασης. Φυσικά δεν είναι βέβαιο ότι το ΔΕΚ θα δεχθεί αυτές τις πρόνοιες.
Η ελληνική τροπολογία δίνει ορισμό στο «προνομιακό φορολογικό καθεστώς» και διευκρινίζει πως δεν έχει σημασία αν έχει έδρα σε άλλο κράτος εντός ή εκτός της ΕΕ. Συνεπώς αφορά και τις χώρες μέλη της κοινότητας. Σύμφωνα με τον ορισμό, που είναι ανάλογος με αυτόν που έδωσαν και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που ακολούθησαν την οδό αυτή, και που αφορά την Κύπρο, «υπόκειται σε φόρο επί κερδών ή εισοδημάτων του κεφαλαίου, ο οποίος είναι κατώτερος σε ποσοστό πάνω από το ήμισυ του φόρου που θα οφειλόταν σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας...». Δηλαδή, θα επιβαρύνονται οι εταιρείες που έχουν κέρδη σε χώρες με εταιρικό φόρο κάτω από το μισό της Ελλάδας (δηλαδή 12,5%). Η Κύπρος εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, καθώς έχει εταιρικό φόρο 10%.

Οι επιπτώσεις
Εταιρείες και όμιλοι που θα επηρεαστούν εάν εγκριθεί σήμερα ή τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα αυτή η τροποποίηση, θα πρέπει να πληρώνουν στο ελληνικό δημόσιο επιπρόσθετο φόρο. Για παράδειγμα, δεν θα αναγνωρίζονται προς αφαίρεση από το φορολογητέο εισόδημα, οι δαπάνες αγοράς αγαθών από εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες που ουσιαστικά θα «μαυροπινακιστούν». Αυτό αντιμετωπίζει το πρόβλημα των τριγωνικών συναλλαγών, που μεταφέρουν κέρδος από την Ελλάδα σε χώρα με χαμηλότερους συντελεστές π.χ. την Κύπρο.
Επιπρόσθετα, θα επιτρέπεται η αφαίρεση τόκων δανείου για αγορά μετοχών σε αυτές τις εταιρείες ή ακόμη και οι τόκοι που θα πληρώνονται προς αυτές τις εταιρείες.
Η νέα νομοθεσία, αν εγκριθεί (στο πλαίσιο προσπάθειας της Ελλάδας να συγκρατήσει ή να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα), θα αποτελέσει πλήγμα για την Κύπρο, η οποία και μέσω των μειωμένων φορολογικών της συντελεστών επιδιώκει να εδραιωθεί ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.



--------------------------------------------------------------------------------

Όπως και με άλλες ανάλογες ρυθμίσεις, έτσι και αυτή που προωθείται στην Ελλάδα, αναμένεται ότι αργά ή γρήγορα να κριθεί αντιευρωπαϊκή με την πρώτη προσφυγή κάποιας εταιρείας στο ΔΕΚ. Αυτό εκτιμούν αρκετοί επαγγελματίες στην Κύπρο, ειδικοί επί ευρωπαϊκών - φορολογικών θεμάτων.
Σίγουρα σε κάθε χώρα υπάρχουν τα μαύρα πρόβατα, δηλαδή οι φοροφυγάδες και οι κακοπροαίρετοι, που με το άνοιγμα μιας ταχυδρομικής θυρίδας σε μια χώρα περιορίζουν το φόρο που πληρώνουν. Υπάρχουν όμως και πάρα πολλές ελληνικές εταιρείες που ίδρυσαν καλόπιστα τις θυγατρικές τους στην Κύπρο και έχουν ουσιαστικές δραστηριότητες. Αυτές σίγουρα δεν είναι ορθό να τις «τιμωρείς», ιδιαίτερα σε κρατικό επίπεδο.
Εκτός από τις ελληνικές τράπεζες, στην Κύπρο έχουν θυγατρικές πολλές εμπορικές εταιρείες (π.χ. τα Carrefour, το ΙΚΕΑ και πολλές άλλες μικρότερες). «Με αυτούς τους νόμους», δήλωσε επαγγελματίας λογιστής στον «Π», «αντί να έχεις ένα ελεύθερο σκοπευτή να κτυπά τον ένα φοροφυγά, ρίχνεις δίχτυ και τους συλλαμβάνεις όλους. Αυτό σίγουρα δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από το ΔΕΚ» ανέφερε, γιατί «είναι καθαρά αντιευρωπαϊκό».
Σημειώνεται πως ανάλογες ρυθμίσεις πέρασαν η Ισπανία, η Ιταλία και άλλες, κυρίως μεγάλες, χώρες. Αρκετά επαγγελματικά σώματα της Κύπρου επεδίωξαν στο παρελθόν με παρεμβάσεις τους να αποτρέψουν τις ρυθμίσεις αυτές. Ακόμη εισηγήθηκαν να ζητηθούν γνωματεύσεις και από την Κομισιόν πριν προχωρήσουν, διότι δεν είναι ορθή η πρακτική να υιοθετούνται αντιευρωπαϊκές νομοθεσίες απλά για να δημιουργούνται προβλήματα σε άλλα κράτη μέλη μέχρι να εκδικαστούν οι υποθέσεις και μετά να καταργούνται.

source: politis.com.cy

Lehman wins OK to create asset management company


Lehman wins OK to create asset management company


NEW YORK, April 15 (Reuters) - Lehman Brothers Holdings Inc (LEHMQ.PK), which filed the largest bankruptcy in U.S. history, won a federal bankruptcy judge's approval on Thursday to create a new asset management company.

The creation of the company, known as LAMCO, will enable Lehman to unwind some of its assets over a longer period of time, potentially allowing it to make more money.

"I've never seen anything quite like this," U.S. Bankruptcy Judge James Peck said at a court hearing.

Some Lehman creditors had objected to LAMCO's creation, but resolved their disagreements prior to the hearing.

Lehman filed for Chapter 11 protection from creditors on Sept. 15, 2008. It is gradually liquidating assets to pay creditors.

Much of Lehman's North American operations were taken over by Barclays Plc (BARC.L) in the immediate aftermath of the bankruptcy filing.

The case is In re: Lehman Brothers Holdings Inc, U.S. Bankruptcy Court, Southern District of New York, No. 08-13555.

source: reuters.com

Οριακά κέρδη για το χρυσό


Οριακά κέρδη για το χρυσό

Με οριακά κέρδη έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, παρόλο που το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ, καθιστώντας τα εμπορεύματα ακριβότερα για τους επενδυτές. Το θετικό momentum που επικρατεί στις διεθνείς αγορές οδήγησε το χρυσό να κερδίσει μέρος των επενδυτών.
Πιο συγκεκριμένα, ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 0,06% στα 1.160,30 δολάρια.
Υποχώρησε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3543 δολ. από το επίπεδο των 1,3653 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3544 δολάρια.

Η πτώση του ευρώ συνδέεται από αναλυτές με τις ασάφειες που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδος με 45 δισ. ευρώ, αλλά και με το ενδεχόμενο η κρίση να μεταφερθεί σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Πορτογαλία να λάβει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτύχει τον περιορισμό του ελλείμματος της. Οι πιέσεις στο ευρώ συνδέονται με την σημαντική διεύρυνση των περιθωρίων των ελληνικών ομολόγων.

source: reporter.gr

ΜΙG: Πώληση του κλάδου αρτοποιίας-ζαχαρωδών της Vivartia


ΜΙG: Πώληση του κλάδου αρτοποιίας-ζαχαρωδών της Vivartia

Την πώληση του κλάδου αρτοσκευασμάτων και ζαχαρωδών της Vivartia σε κοινοπραξία επενδυτών με επικεφαλής το σαουδαραβικό όμιλο Olayan και το Σπύρο Θεοδωρόπουλο προς 730 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Marfin Investment Group (MIG).

Στη σχετική της ανακοίνωση σημειώνει τα ακόλουθα:

«Η Marfin Investment Group (MIG) ανακοινώνει σήμερα την συμφωνία για την πώληση του 100% του κλάδου αρτοσκευασμάτων και ζαχαρωδών της Vivartia, ο οποίος θα αποσχισθεί και θα εισφερθεί σε νέα εταιρεία με την ονομασία Chipita σε κοινοπραξία επενδυτών της οποίας ηγούνται ο όμιλος Olayan και ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μέχρι σήμερα Διευθύνων Σύμβουλος της Vivartia, έναντι συνολικού τιμήματος 730 εκατ. ευρώ από τα οποία 327 εκατ. ευρώ είναι δανειακές υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η νέα εταιρεία. Το τίμημα ανταποκρίνεται σε πολλαπλασιαστή 12,6 επί του EBITDA 2009, που είναι σημαντικά υψηλότερος από τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς καθώς και από ανάλογους πολλαπλασιαστές σε συγκρίσιμες συναλλαγές».

Προστίθεται ακόμη πως η μεταβίβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νομικής απόσχισης του κλάδου από τις υπόλοιπες δραστηριότητες της Vivartia.

Επιπλέον για διάστημα τεσσάρων ετών η Vivartia και η MIG διατηρούν το δικαίωμα επαναγοράς ποσοστού έως το 30% της Chipita ΑΒΕΕ στην σημερινή τιμή πώλησης αυξημένη κατά 10% τον πρώτο χρόνο και 5% για κάθε επόμενο έτος. Επίσης, για διάστημα πέντε ετών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Vivartia και η MIG δικαιούνται να πάρουν το 30% της υπεραξίας από ενδεχόμενη πώληση της Nonni's, θυγατρικής της Chipita στις ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης πως η συναλλαγή θα έχει πολύ σημαντική θετική επίπτωση στον ισολογισμό της Vivartia και συγκεκριμένα: «Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης το καθαρό χρέος της εταιρείας θα μειωθεί από €891 εκατ. στο τέλος του 2009, σε €293 εκατ. σημειώνοντας μείωση κατά €598 εκατ. Από αυτά οφειλές ύψους €327 εκατ., αναμένεται να αναληφθούν από την Chipita ΑΒΕΕ ενώ η υπόλοιπη μείωση δανειακών υποχρεώσεων θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση του τιμήματος μειώνοντας σημαντικά την έκθεση της εταιρείας σε χρέη και κινδύνους αυτή την δύσκολη περίοδο των έντονων αναταράξεων τόσο για την ελληνική οικονομία αλλά και την αγορά γενικότερα. Επιπλέον, η Vivartia θα διατηρήσει σημαντική ρευστότητα που αναμένεται να χρησιμοποιήσει για την περαιτέρω ανάπτυξη των υπολοίπων δραστηριοτήτων της. Τέλος, εκτιμάται ότι από την μεταβίβαση θα προκύψει μείωση δαπανών που σχετίζονται με αποπληρωμές τόκων τουλάχιστον €25 εκατ. ετησίως, ενισχύοντας σημαντικά την προοπτική κερδοφορίας της Vivartia στο μέλλον».

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Vivartia που ανασχηματίσθηκε άμεσα ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος ανέλαβε την θέση του Προέδρου και ο κ. Διονύσιος Μαλαματίνας τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Ο κ. Σπυρίδων Θεοδωρόπουλος παραιτήθηκε από την ιδιότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου, όπως και οι κύριοι Βασίλειος Φουρλής και Θεμιστοκλής Μακρής από μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας.

Σύμφωνα με το άρθρο 13 του Καταστατικού της Εταιρείας τα παραιτηθέντα μέλη δεν θα αντικατασταθούν.

Εξελέγη ως προσωρινό ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας μέχρι την επόμενη τακτική γενική συνέλευση ο κ. Σπυρίδων Θεοδωρόπουλος.

«Πιστεύουμε ότι η μεταβίβαση δίνει την ευκαιρία στη Vivartia να περιορίσει τις υποχρεώσεις από τις δραστηριότητές της σε μια δύσκολη περίοδο της οικονομίας, ενώ επιτρέπει στην MIG να ολοκληρώσει μια σημαντική πώληση σε ελκυστική αποτίμηση παρά την τρέχουσα κατάσταση στην οικονομία και τις αγορές» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της MIG Διονύσιος Μαλαματίνας.

source: naftemporiki.gr

Eurocontrol: Ματαίωση των μισών υπερατλαντικών πτήσεων

Eurocontrol: Ματαίωση των μισών υπερατλαντικών πτήσεων

Οι μισές πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών αναμένεται να ματαιωθούν αύριο Παρασκευή, όπως εκτιμά η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol, σε νεότερη ανακοίνωσή της για την κατάσταση που επικρατεί λόγω του νέφους της στάχτης από το ισλανδικό ηφαίστειο Εϊγιαφιατλαγιοκούλ.

Ο εναέριος χώρος της Βρετανίας θα παραμείνει κλειστός, στο μεγαλύτερο μέρος του, τουλάχιστον μέχρι τις 15:00 (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με αξιωματούχους της βρετανικής υπηρεσίας εναέριας κυκλοφορίας, θα επιτραπεί να πραγματοποιηθούν μόνο πτήσεις έκτακτης ανάγκης και, ενδεχομένως, ορισμένες πτήσεις από τη Βόρεια Ιρλανδία και τα Δυτικά Νησιά προς και από τη Γλασκόβη, το Εδιμβούργο και το Πρέστγουικ.

Εν τω μεταξύ, από την μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας έγινε γνωστό ότι το νέφος έφτασε στα βόρεια της χώρας και γύρω στις 03:00 της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) αναμένεται ότι θα καλύψει τον ουρανό πάνω από το Παρίσι και το Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, o εναέριος χώρος τoυ Βελγίου θα παραμείνει κλειστός μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ και η Πολωνία δήλωσε οτι κλείνει τον εναέριο χώρο της από σήμερα στις 10.00 ώρα Ελλάδας και μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας.

source: naftemporiki.gr

Μικρές απώλειες για το αργό


Μικρές απώλειες για το αργό


Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Πέμπτης η τιμή του αργού καθώς η απροσδόκητη αύξηση στον αριθμό των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ επιβάρυνε την επενδυτική ψυχολογία.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαΐου υποχώρησε 33 cents, ή 0,4% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 85,51 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Στον αντίποδα το συμβόλαιο του Ιουνίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο, κατάφερα να σημειώσει οριακά κέρδη 0,02% κλείνοντας στα 86,75 δολ. το βαρέλι.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης NAHB τον Απρίλιο


ΗΠΑ: Ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης NAHB τον Απρίλιο

Ελαφρώς αισιόδοξοι εμφανίζονται οι κατασκευαστές στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, αφού ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε κατά 4 μονάδες στις 17, ανατρέποντας την πτωτική πορεία του προηγούμενου μήνα.

source: reporter.gr

Έκρηξη ακάλυπτων επιταγών το Μάρτιο - Στα 150,8 εκατ. ευρώ


Έκρηξη ακάλυπτων επιταγών το Μάρτιο - Στα 150,8 εκατ. ευρώ

Μεγάλη άνοδο σημείωσαν το Μάρτιο οι ακάλυπτες επιταγές, ξεπερνώντας τα 150,8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Τειρεσίας Α.Ε. Μετά την υποχώρηση το Φεβρουάριο, το Μάρτιο, η άνοδος στα ποσά των ακάλυπτων επιταγών ήταν της τάξης του 285,10%. Σημειώνεται ότι σε επίπεδο τριμήνου, οι ακάλυπτες επιταγές διαμορφώνονται στις 36.704, ύψους 366,011 εκατ. ευρώ.


Συγκεκριμένα, οι ακάλυπτες επιταγές το Μάρτιο, οι οποίες υπολογίζονται σε 15.001, ενισχύθηκαν κατά 285,10% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση, υποχώρησαν 42,82%.

Επιπλέον, η συνολική αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών διαμορφώθηκε στα 20,108 εκατ. ευρώ από 8,034 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο, σημειώνοντας αύξηση 150,27% , ενώ σε ετήσια βάση, ενισχύθηκαν κατά 9,56%.

Από την αρχή του χρόνου 31.584 συναλλαγματικές δεν έχουν πληρωθεί και το συνολικό ποσό φτάνει τα 55,5 εκατ. ευρώ.

Γ. Κασιμάτης: Ζητά την άμεση λήψη μέτρων για βελτίωση της ρευστότητας

Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τη βελτίωση της ρευστότητας της αγοράς επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γ. Κασιμάτης μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του "Τειρεσία" για το ύψος των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών κατά το Μάρτιο.

Ο κ. Κασιμάτης τονίζει: "Δυστυχώς τα στοιχεία του "Τειρεσία" και αυτόν τον μήνα επιβεβαιώνουν τις δυσοίωνες προβλέψεις που έχουμε κάνει από την αρχή του χρόνου. Ότι δηλαδή όσο περνά ο καιρός η ρευστότητα στην αγορά θα χειροτερεύει. Μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι και τα μέχρι τώρα στοιχεία από τον τζίρο των τουριστικών επιχειρήσεων και τις προβλέψεις των ξένων οίκων, κάθε άλλο παρά αισιοδοξία εμπνέουν. Πολύ δε περισσότερο μετά και από μια ιδιαιτέρως άσχημη χρονιά όπως ήταν η περυσινή.

Τα στοιχεία του "Τειρεσία" δείχνουν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν. Η χρηματοδότηση από το πιστωτικό σύστημα βρίσκεται ακόμα σε όχι θετικά επίπεδα για τις περισσότερες από αυτές ,ενώ η άνοδος των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών οδηγεί με βεβαιότητα, στη διαπίστωση ότι, ο "θάνατος" όλο και περισσότερων επιχειρήσεων πλησιάζει, με δραματική αύξηση των λουκέτων μέχρι τέλος του χρόνου. Απαιτείται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προχωρήσει σε όλα εκείνα τα μέτρα που θα δώσουν ζωή στη μικρομεσαία επιχείρηση πριν να είναι πολύ αργά".

source: reporter.gr

Ακινητοποιημένα τα αεροπλάνα στην Β.Ευρώπη, εξαιτίας της ηφαιστιακής τέφρας στην Ισλανδία


Ακινητοποιημένα τα αεροπλάνα στην Β.Ευρώπη, εξαιτίας της ηφαιστιακής τέφρας στην Ισλανδία

Τουλάχιστον 4.000 πτήσεις έχουν ακυρωθεί.

Βρυξέλλες: Την απαγόρευση της πρόσβασης σε εναέριους χώρους πολλών χωρών της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης εισηγήθηκε το περιφερειακό κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol, εξαιτίας της ηφαιστιακής τέφρας στην Ισλανδία.

Η Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι αναμένεται να διακοπούν οι πτήσεις στην ανατολική Δανία, στο νότιο τμήμα της Σουηδίας, στην Ιρλανδία (εκτός από τον εναέριο χώρο πάνω από τον Ωκεανό), στο Αμστερνταμ και στις Βρυξέλλες, προοδευτικά από το απόγευμα, μέχρι το βράδυ.

Ήδη πολλές χώρες έχουν λάβει τα μέτρα τους και έχουν αποφασίσει το «κλείσιμο» των εναέριων τους χώρων. Η Δανία θα απαγορεύσει τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της από τις 19:00 (ώρα Κύπρου). Στη Νορβηγία, οι Αρχές του αεροδρομίου του Όσλο ανακοίνωσαν τη ματαίωση όλων των πτήσεων από και προς τη νορβηγική πρωτεύουσα.

Οι υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν να καθηλώσουν τα αεροπλάνα στο Βέλγιο, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Βρετανία, την Ολλανδία και δυτικά τμήματα της Γερμανίας μετά το μεσημέρι.

Η Βρετανία αποφάσισε καμία πτήση να μην αναχωρεί και να μην προσγειώνεται στο έδαφός της -εκτός εάν πρόκειται για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης-, μέχρι τις 08:00 το πρωί της Παρασκευής.

«Το σύννεφο ηφαιστιακής τέφρας έχει επεκταθεί στη Βρετανία και συνεχίζει να ταξιδεύει νότια» ανακοίνωσε η Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας της Βρετανίας, λέγοντας ότι η ηφαιστιακή στάχτη αποτελεί «σημαντικό κίνδυνο για την αεροπλοοία».

Τουλάχιστον 4.000 πτήσεις έχουν ακυρωθεί, εξαιτίας φόβων ότι το σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες στους κινητήρες των αεροσκαφών, ενώ μειώνει την ορατότητα.

H British Airways ματαίωσε όλες τις εσωτερικές πτήσεις, που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, ενώ ανακοίνωσε ότι το αεροδρόμιο του Λονδίνου παραμένει κλειστό.

Αξιωματούχος των αεροπορικών αρχών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις που θα αναχωρούσαν από το παρισινό αεροδρόμιο του Ρουασί με προορισμό το Λονδίνο, τη Σκοτία, την Κοπεγχάγη και το Όσλο.

source: philenews.com

Αλλαγές στη διευθυντική πυραμίδα BOCY


Αλλαγές στη διευθυντική πυραμίδα BOCY


Το διορισμό του Γιάννη Πεχλιβανίδη στη θέση του Πρώτου Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου με κύρια ευθύνη τις εργασίες Ελλάδας και Βαλκανίων, ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρία το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου. Παράλληλα, ο κ. Πεχλιβανίδης διορίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

Ο κ. Πεχλιβανίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κάτοχος πτυχίου οικονομικών από το πανεπιστήμιο Wesleyan University των ΗΠΑ και απέκτησε τον τίτλο MSc Economics από το London School of Economics το 1977. Εργάστηκε σε επιτελικές θέσεις σε διάφορες τράπεζες και τα τελευταία 5 χρόνια διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, παράλληλα με τον διορισμό του κ. Πεχλιβανίδη αναβαθμίζονται και τα υπόλοιπα μέλη της Ανώτατης Εκτελεστικής Διεύθυνσης του Συγκροτήματος της οποίας η σύνθεση διαμορφώνεται ως εξής:

Διευθύνων Σύμβουλος, Ανδρέας Ηλιάδης

Πρώτος Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Γιάννης Πεχλιβανίδης

Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Γιάννης Κυπρή

Πρώτος Γενικός Διευθυντής Συγκροτήματος, Βάσος Σιαρλή

Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Συγκροτήματος, Χρίστης Χατζημιτσής

Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Συγκροτήματος, Νικόλας Καρυδάς

«Εκ μέρους του ΔΣ του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, καλωσορίζω τον κ. Πεχλιβανίδη. Είμαι βέβαιος ότι η παρουσία του θα προσθέσει στη συλλογική προσπάθεια του ΔΣ και της εκτελεστικής ομάδας για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του Συγκροτήματος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ, Θεόδωρος Αριστοδήμου.

«Καλωσορίζω τον κ. Πεχλιβανίδη με τη σιγουριά ότι θα αποτελέσει ακόμα ένα σημαντικό στέλεχος στην οικογένεια της Τράπεζας Κύπρου. Είμαι σίγουρος ότι οι εμπειρίες και οι ικανότητες του κ. Πεχλιβανίδη, θα ενισχύσουν τις προσπάθειες υλοποίησης των στόχων που έχει θέσει το Συγκρότημα για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων και της γεωγραφικής επέκτασής του», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Αντρέας Ηλιάδης.

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή


ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή

Μικρότερη των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή το Μάρτιο στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε μόλις 0,1% το Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση της παραγωγής κατά 0,8%.

Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά στο +0,3% από +0,1% προηγουμένως.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Στις 31,86 μονάδες ο μεταποιητικός δείκτης Empire State


ΗΠΑ: Στις 31,86 μονάδες ο μεταποιητικός δείκτης Empire State

Βελτίωση εμφάνισε ο μεταποιητικός κλάδος της Νέας Υόρκης τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve Bank of New York. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State ανήλθε στις 31,86 μονάδες από τις 22,86 μονάδες το Μάρτιο.

Οι οικονομολόγοι είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 23,75 μονάδες τον Απρίλιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Παράλληλα, ο δείκτης νέων παραγγελιών ενισχύθηκε στις 29,49 μονάδες τον Απρίλιο, από τις 25,43 το Μάρτιο. Ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε στις 20,25 από τις 12,35 μονάδες. Σημειώνεται πως το μέγεθος του Απριλίου είναι το υψηλότερο σε διάστημα μεγαλύτερο των δυο ετών.

Τέλος, ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στις 55,70 μονάδες τον Απρίλιο από 54,37 το Μάρτιο.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Αύξηση σημείωσε ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Απριλίου.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 24.000 στις 484.000, διαψεύδοντας τους οικονομολόγους οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν κάνει εκτιμήσεις για μείωση των αιτήσεων κατά 15.000. Παράλληλα, ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 7.500 στις 457.750.


Ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων για την εβδομάδα έως τις 3 Απριλίου, αυξήθηκε κατά 73.000 στις 4.639.000.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Στις 20,2 μονάδες ο μεταποιητικός Philly Fed τον Απρίλιο


ΗΠΑ: Στις 20,2 μονάδες ο μεταποιητικός Philly Fed τον Απρίλιο (εκτ. 19,5)

source: capital.gr

Πιθανή ακύρωση της έκδοσης δολαριακού ομολόγου - Dow Jones

Πιθανή ακύρωση της έκδοσης δολαριακού ομολόγου - Dow Jones


Η Ελλάδα μειώνει τις προσδοκίες της αναφορικά με τα χρήματα που ελπίζει να αντλήσει από την έκδοση του δολαριακού ομολόγου στο τέλος του μήνα, ενώ είναι πιθανό ακόμη και να μην προχωρήσει στην έκδοσή του, στην περίπτωση που το ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών είναι περιορισμένο, όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές.

Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε, σύμφωνα με το ξένο πρακτορείο, ότι η Αθήνα ελπίζει να αντλήσει «κεφάλαια μεταξύ 1 δισ. δολαρίων και 4 δισ. δολαρίων», έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για άντληση κεφαλαίων ύψους 5-10 δισ. δολαρίων.

«Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον στις ΗΠΑ για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα», σημείωσε άλλος αξιωματούχος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η Αθήνα θα μπορούσε να ακυρώσει την έκδοση στην περίπτωση που «το ελάχιστο ζητούμενο ποσό δεν συγκεντρωθεί», ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες για το θέμα.

source: capital.gr

UPS: Αύξηση 33% στα κέρδη το α΄τρίμηνο

Αύξηση 33% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου σημείωσε η εταιρεία μεταφορών UPS σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα ανά μετοχή κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν στα 54 σεντς από 40 σεντς, ενώ εξαιρουμένων των έκτακτων γεγονότων σημείωσαν άνοδο στα 71 σεντς από 52 σεντς.

Σημειώνεται πως αναλυτές σε δημοσκόπηση της FactSet Research ανέμεναν κέρδη 57 σεντς ανά μετοχή και έσοδα 11,56 δισ. δολ.

Η εταιρεία προχώρησε και στην αύξηση του outlook για το έτος. Συγκεκριμένα, αναμένει τα ανά μετοχή κέρδη της να διαμορφωθούν μεταξύ 3,05 δολ. και 3,3 δολ. έναντι 2,7 δολ. έως 3,05 δολ. προηγουμένως ενώ αναλυτές τα τοποθετούν στα 2,93 δολ.

Η εταιρεία θα παρουσιάσει αναλυτικά τα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στις 27 Απριλίου.

source: capital.gr

Mazda: Ανακαλεί περίπου 90.000 οχήματα σε Ιαπωνία και Κίνα


Mazda: Ανακαλεί περίπου 90.000 οχήματα σε Ιαπωνία και Κίνα

ΤΟΚΙΟ (AFP)— Στην ανάκληση περίπου 90.000 επιβατηγών οχημάτων θα προχωρήσει η ιαπωνική Mazda Motor Corp. (7261.TO) σε Ιαπωνία και Κίνα εξαιτίας ελαττώματος στην αντλία λαδιού, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η εταιρεία, στην οποία συμμετέχει και ο αμερικάνικος κολοσσός Ford Motor Co. (F), θα ξεκινήσει τις ανακλήσεις 35.181 αυτοκινήτων στην Ιαπωνία και περίπου 54.000 στην Κίνα του μοντέλου Mazda 3, που είναι το πιο δημοφιλές της εταιρείας.

Η Mazda, ανέφερε πως τα οχήματα, που παρήχθησαν από τον Ιανουάριο του 2006 έως το Μάρτιο του 2009, παρουσιάζουν το πρόβλημα ότι η αντλία λαδιού έχει τοποθετηθεί πολύ κοντά στο σύστημα κλιματισμού και μπορεί να καταστραφεί από τις τριβές οδήγησης σε ανώμαλα εδάφη, προκαλώντας διαρροές.

«Η εταιρεία έλαβε δυο περιπτώσεις παραπόνων εξαιτίας του προβλήματος, εκ των οποίων και τα δύο στην Κίνα», ανέφερε εκπρόσωπος της Mazda που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος. «Ωστόσο, δεν έχει αναφερθεί κανένα ατύχημα».

Το μοντέλο Mazda 3 είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Ευρώπη, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το αν οι ανακλήσεις θα επηρεάσουν την ευρωπαϊκή αγορά.

source: capital.gr

Αποσύρει το Lexus GX 460 SUV η Toyota


Αποσύρει το Lexus GX 460 SUV η Toyota


Προβληματισμό αλλά και ανησυχία, προκαλεί σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ στον κόσμο και στην Ελλάδα, η αιφνιδιαστική απόφαση της Toyota, να διακόψει παγκοσμίως τις πωλήσεις του Lexus GX 460 SUV, λόγω προβλημάτων στο σύστημα ευστάθειας. Παράλληλα, στην ανάκληση περίπου 90.000 οχημάτων Axela (Mazda 3) στην Κίνα και την Ιαπωνία προχωρά η Mazda.


Όπως ανακοίνωσε η Toyota την Τετάρτη (14/04), θα διακοπούν παγκοσμίως οι πωλήσεις των Lexus GX 460 SUV που παρήχθησαν εντός του 2010, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει παρόμοια μέτρα και για ένα άλλο SUV της εταιρείας, το Land Cruiser Prado.
Η Toyota εξαναγκάστηκε στην κίνηση αυτή όταν, ήδη από την Τρίτη(13/04), αμερικανική οργάνωση καταναλωτών κάλεσε την εταιρεία να αναστείλει τις πωλήσεις του Lexus GX 460 SUV, λόγω προβλημάτων ασφαλείας.

Το ιδιαίτερα αξιόπιστο περιοδικό Consumer Reports δημοσίευσε μία σπάνια προειδοποίηση «μην το αγοράσετε» για το μοντέλο αυτό, διότι κατά τη διάρκεια δοκιμαστικών ελέγχων οι μηχανικοί του περιοδικού διαπίστωσαν, πως το όχημα παρεκκλίνει της πορείας του πολύ εύκολα και ότι, σε παρόμοιες συνθήκες στο δρόμο, μπορεί κάλλιστα να ανατραπεί.

source: cosmo.gr

Iceland Volcano Spewing Ash Chokes Europe Air Travel


Iceland Volcano Spewing Ash Chokes Europe Air Travel

April 15 (Bloomberg) -- European air traffic from Scotland to Scandinavia and the Netherlands was disrupted by volcanic ash spreading from Iceland, shutting airports and prompting British Airways Plc to suspend all domestic flights.

Aberdeen, Edinburgh and Glasgow airports are already closed on advice from U.K. air traffic control, and all London airports will likely shut from midday, airport operator BAA Ltd. said today. Oslo will close its Gardamon airport outside the Norwegian capital from 10 a.m. local time, and Amsterdam’s Schiphol airport canceled dozens of flights.

“Volcanic ash represents a significant safety threat to aircraft,” Taylor Samuelson, a spokeswoman for the U.K. National Air Traffic Services, said in a statement. The number of flights allowed to enter U.K. airspace had been limited because of the cloud of ash, she said.

The volcanic eruption in Iceland is the second in four weeks and prompted the evacuation of the nearby area by more than 800 people as water levels in rivers rose by almost three feet. Iceland straddles mid-Atlantic tectonic plates, making the island of about 300,000 residents geologically active. Volcanic ash can disrupt flights because of the potential risk of engine malfunction and impairment of cabin air quality.

Flight Delays

Ryanair Holdings Plc and EasyJet Plc, Europe’s two biggest discount airlines, both warned of likely disruption because of the ash, while All Nippon Airways Co., Asia’s largest listed carrier by sales, delayed services to London, Paris and Frankfurt. Continental Airlines Inc. may reroute some flights to the U.S. from Europe, according to a statement on its Web site.

British Airways, Europe’s third-largest carrier, said it heeded advice from the National Air Traffic Services by canceling all domestic flights, according to spokeswoman Victoria Martin. All Nippon delayed Europe services by an hour to draw up new flight plans, spokeswoman Megumi Tezuka said.

Deutsche Lufthansa AG has delayed and canceled some flights, with routes to and from the U.K. affected the most, Thomas Jachnow, a spokesman for the German carrier, said.

Emirates, the largest Arab airline, said it had cancelled 10 flights into Heathrow, Gatwick, Manchester, Newcastle and Birmingham because of the restrictions. Passengers should check with airlines or airports on travel plans, according to BAA.

Manchester, Gatwick

Manchester Airport said it would suspend flights until 1 p.m. because of the cloud, spokesman Paul Hadfield said. A spokesman for Gatwick Airport, south of the capital, said 89 domestic flights had been cancelled so far today. In Norway, most flights have been cancelled. Norwegian Air Shuttle ASA, Europe’s fourth-largest low-cost carrier, has cancelled more than 100 flights today, spokeswoman Anne-Sissel Skaanvik.

The National Air Traffic Service said officials would meet this morning in London to decide whether it will make a joint policy statement or recommendation. For now, it’s up to airlines to decide whether to operate flights as the volcanic ash from Iceland spreads, she said.

“We shut down most of the airpace yesterday,” said Sindre Aanonsen, spokesman for Avinor, which operates 46 airports in Norway. “Now there is still space open over the eastern parts of Norway but we are strongly considering to shut down that airspace too within a few hours.”

Northern Sweden

In Sweden, four airports in the northern part of the country -- Kiruna, Luleaa, Oestersund and Skellefteaa -- closed this morning, SAS Group spokeswoman Elisabeth Manzi said. Sweden’s main airport, Arlanda in Stockholm, remains open.

“More airports may be cancelled soon, and we don’t know how long this will last,” she said by telephone today. “It’s outside our control.” It is too early to gauge the economic impact of this, she said.

Copenhagen Airports A/S, Scandinavia’s biggest hub, said some 20 flights, all operated by SAS, have been cancelled. The airport expects more cancellations and delays today, spokesman Soeren Hedegaard Nielsen said in a telephone interview.

In Finland, all airport remain open, the country’s aviation authority Finavia Oyj said. The ash from the eruption caused some delays in flights, according to the authority.

source: bloomberg.com

Καταδίκη πρώην στελέχους της DePuy Int.

Καταδίκη πρώην στελέχους της DePuy Int.


Σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών καταδικάστηκε ο κ. John Dougall, πρώην αντιπρόεδρος της εταιρίας DePuy International, για δωροδοκίες Ελλήνων γιατρών που «φούσκωναν» τις τιμές σε ορθοπεδικά προϊόντα.

Όπως αναφέρουν οι «Financial Times», η βρετανική υπηρεσία Serious Fraud Office επέβαλε την συγκεκριμένη ποινή παρά το γεγονός ότι υπήρχε αίτημα ο κ. Dougall να αθωωθεί λόγω του ότι συνεργάστηκε με τις αρχές για την όλη υπόθεση.

Σημειώνεται ότι η DePuy International είναι θυγατρική της αμερικανικής Johnson & Johnson. Σύμφωνα με τον Δικαστή Bean του Southwark Crown Court, η πιθανότητα να αθωωθεί ο κ. Dougall –λόγω της συνεργασίας του με τις αρχές- ήταν μηδαμινή, με δεδομένο ότι κατηγορείται για ένα σκάνδαλο ύψους 4,5 εκατ. στερλινών. Βάσει των κατηγοριών ο καταδικασθείς δωροδόκησε Έλληνες γιατρούς, προκειμένου να «φουσκώσει» τις τιμές σε ορθοπεδικά προϊόντα που απέκτησαν ελληνικά νοσοκομεία.

source: euro2day.gr

Άνοδος 24% στις πωλήσεις PC το α΄τρίμηνο


Άνοδος 24% στις πωλήσεις PC το α΄τρίμηνο


Ανοδικές τάσεις και μάλιστα αρκετά ισχυρές επικράτησαν στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στο α’ τρίμηνο του 2010, βάσει στοιχείων που δημοσιοποίησε η εταιρία IDC.

Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 24%, σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2009, χάρη στην υψηλή ζήτηση από καταναλωτές αλλά και επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά το μερίδιο αγοράς των κορυφαίων ομίλων κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών παρέμεινε σταθερό σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2009, με την Hewlett-Packard να κατέχει το 19,7%, την Acer το 13,6%, την Dell το 13,3%, την Lenovo το 8,8% και την Toshiba το 5,8%.

source: euro2day.gr

Κριτική Soros για τη στάση της Γερμανίας


Κριτική Soros για τη στάση της Γερμανίας


Για κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης, ή ακόμα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν η Γερμανία αρνηθεί να παίξει τον παραδοσιακό της λόγο και να κάνει παραχωρήσεις, έκανε λόγο ο δισεκατομμυριούχος κ. George Soros, ενώ τάχθηκε παράλληλα υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, μεταδίδει το Reuters.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο κ. Soros δήλωσε συγκεκριμένα πως «οι Γερμανοί ανέκαθεν έκαναν τις παραχωρήσεις που χρειαζόταν προκειμένου να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν ετίθετο θέμα κάποιας συμφωνίας. Αυτό όμως δεν γίνεται πλέον».

«Γι’ αυτό το project της Ευρώπης έχει ‘παγώσει’. Και αν δεν μπορέσει να προχωρήσει προς τα εμπρός, θα πάει προς τα πίσω. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αν δεν γίνουν τα επόμενα βήματα μπροστά για το ευρώ, το ευρώ θα διαλυθεί, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε.

Όπως σημειώνει το Reuters, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γερμανοί πολίτες τάσσονται κατά της οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ο συνασπισμός της να χάει την πλειοψηφία στην άνω Βουλή στις επερχόμενες εκλογές στην Ρηνανία-Βεστφαλία.


Ο κ. Soros, σημείωσε πως αν και στο παρελθόν υπήρχε πολιτική βούληση για να προχωρήσουμε μπροστά, «τώρα υπάρχει μεγάλη αμφιβολία» για την ύπαρξη αυτής της βούλησης.

Ο ίδιος ανέφερε πως η ΕΕ χρειάζεται έναν πιο ευέλικτο μηχανισμό όσον αφορά τη μείωση των ελλειμμάτων, ώστε οι χώρες να μην χρειάζεται να προχωρούν σε τόσο δραστικές περικοπές των δημόσιων δαπανών.

«Χρειαζόμαστε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα κάνει την προσαρμογή λιγότερο επώδυνη», δήλωσε.

Ο κ. Soros είπε παράλληλα πως η Ελλάδα μπορεί να διασωθεί, προσθέτοντας ότι αν και η Ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει αν χρειαστεί. Τόνισε, δε, πως τα επιτόκια επί της έκτακτης χρηματοδότησης θα πρέπει να είναι «όσο το δυνατόν χαμηλότερα».

Σύμφωνα με τον κ. Soros, το επιτόκιο του 5% «είναι ένα τεχνικό λάθος, διότι το κάνει ακόμα δυσκολότερο για την Ελλάδα να βγει από την τρύπα».

source: euro2day.gr

Beige Book (Fed): Μικρή η βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας τον τελευταίο μήνα


Beige Book (Fed): Μικρή η βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας τον τελευταίο μήνα

Beige Book Λίγο καλύτερος εμφανίστηκε ο ρυθμός ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας από τα μέσα Μαρτίου μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της Φαιάς Βίβλου (Beige Book) που εκδίδει η Federal Reserve, και η οποία αναφέρεται στις 12 περιοχές που καλύπτουν οι περιφερειακές Fed. Η μοναδική εξαίρεση ήταν η περιοχή που καλύπτει η St. Louis Federal Reserve Bank, στην οποία η ανάκαμψη δεν φαίνεται να έχει την ίδια δυναμική με τις άλλες περιοχές.
Γενικότερα, η ιδιωτική κατανάλωση δείχνει σημάδια αύξησης, ενώ αν και διαφαίνονται ψήγματα αύξησης των προσλήψεων η αγορά εργασίας παραμένει αδύναμη. Από την άλλη μεριά η πιστωτική επέκταση και ο βαθμός ρευστότητας υποχώρησαν, ενώ δεν υπάρχουν σημάδια πληθωρισμού της οικονομίας.

source: reporter.gr

Εκρηκτική ανάπτυξη στην Κίνα - Με 11,9% "έτρεξε" το πρώτο τρίμηνο


Εκρηκτική ανάπτυξη στην Κίνα - Με 11,9% "έτρεξε" το πρώτο τρίμηνο

Αύξηση 11,9% σημείωσε το κινεζικό ΑΕΠ κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2010 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σηματοδοτώντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου σε διάστημα περίπου τριών ετών. Το ΑΕΠ αυξήθηκε στα 8,06 τρις γιούαν (1,19 τρις δολάρια). Τα στοιχεία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κινεζική στατιστική υπηρεσία.



Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2009, ο ρυθμός ανάπτυξης εμφανίζεται κατά 5,7% υψηλότερος.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,4% τον Μάρτιο στο έτος και 2,2% το πρώτο τρίμηνο.

Οι επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 25,6% το πρώτο τρίμηνο του 2010 στο έτος, σύμφωνα με την υπηρεσία, ενώ οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 17,9%.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Σε επίπεδα – ρεκόρ οι κατασχέσεις κατοικιών


ΗΠΑ: Σε επίπεδα – ρεκόρ οι κατασχέσεις κατοικιών

Αύξηση 16% εμφάνισαν οι αγωγές για κατάσχεση κατοικιών στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι κατασχέσεις από τις τράπεζες ανήλθαν σε επίπεδα – ρεκόρ, τη στιγμή που το ποσοστό ανεργίας στη χώρα διαμορφώθηκε το Μάρτιο στο 9,7%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της RealtyTrac, 932.234 κατοικίες, ή μία σε κάθε 138 κατοικίες, έλαβε ειδοποίηση πλειστηριασμού ή κατασχέθηκε από τράπεζες. Το Μάρτιο, οι αγωγές για κατάσχεση αυξήθηκαν κατά 8%, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησε να καταγράφει τα εν λόγω στοιχεία η εταιρεία.

Οι κατασχέσεις από τράπεζες ανήλθαν το πρώτο τρίμηνο στις 257.944, ενώ οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί αυξήθηκαν στις 369.491, φτάνοντας επίσης σε επίπεδα – ρεκόρ.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά κατασχέσεων καταγράφηκαν στη Νεβάδα, όπου μία στις 33 κατοικίες έλαβε ειδοποίηση πλειστηριασμού, ποσοστό σχεδόν τετραπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο.

Η RealtyTrac εκτιμά ότι οι κατασχέσεις από τράπεζες θα ξεπεράσουν φέτος το ένα εκατομμύριο και οι αγωγές για κατάσχεση τα τέσσερα εκατομμύρια, για να αρχίσουν να μειώνονται από την επόμενη χρονιά.

source: naftemporiki.gr

Το κρίσιμο 24ωρο για το ελληνικό χρέος αρχίζει απόψε στη Μαδρίτη

Το κρίσιμο 24ωρο για το ελληνικό χρέος αρχίζει απόψε στη Μαδρίτη


Μεταξύ σφύρας και άκμονος θα κινηθεί η κυβέρνηση τα επόμενα 24ωρα όσο αφορά την άμεση ή όχι προσφυγή στο «πακέτο στήριξης Ε.Ε. – ΔΝΤ» καθώς από την μία πλευρά οι αγορές κεφαλαίου και από την άλλη οι γερμανικές εκλογές σπρώχνουν και πάλι τα spreads στα ύψη.

Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες επέμεναν χθες ότι «θα ήταν καλύτερο για... όλους αν μπορούσε η ελληνική Κυβέρνηση να καθυστερήσει ή και να αποφύγει την προσφυγή στο πακέτο στήριξης τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαϊου...».

Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να είναι δυνατό μετά τις εκ νέου δραματικές πιέσεις που εκδηλώθηκαν χθες στις τιμές και τα spreads των ελληνικών ομολόγων πλησιάζοντας και πάλι τα ύψη που είχαν φθάσει πριν από την ευρωπαϊκή παρέμβαση.

Η διήμερη συνάντηση του άτυπου Eurogroup και Ecofin αύριο και μεθαύριο στη Μαδρίτη δεν φαίνεται ικανή να εκτονώσει την πίεση αυτή καθώς η γερμανική κυβέρνηση έχει και πάλι οχυρωθεί πίσω από την αναγκαία έγκριση της προσφυγής για βοήθεια από το γερμανικό κοινοβούλιο. Έγκριση η οποία πέραν του χρόνου που θα απαιτήσει δεν είναι βέβαιο ότι θα δοθεί αν η ψηφοφορία γίνει πριν από τις 9/5 δηλαδή τις κρίσιμες για το κόμμα της κας Μέρκελ εκλογές στο κρατίδιο της Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Στο μεταξύ το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το Bloomberg, πρέπει να αναχρηματοδοτήσει λήξεις δανείων 8,2 δισ. ευρώ πριν από το τέλος του μήνα (Απριλίου) και άλλα 8 δισ. ευρώ στα μέσα του επόμενου μήνα (Μαϊου).

Στο αδιέξοδο αυτό ορισμένα στελέχη της Κυβέρνησης έχουν αρχίσει να θέτουν διστακτικά μεν αλλά ολοένα και περισσότερο επίμονα την πρόταση επίσπευσης της προσφυγής στο «πακέτο στήριξης» πριν από το τέλος του μήνα.

Στην ίδια εκτίμηση φαίνεται να καταλήγουν και οι εκτιμήσεις αναλυτών σε Ε.Ε. και ΗΠΑ υπολογίζοντας ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους δεν αφήνουν περιθώρια στην κυβέρνηση να καθυστερεί όταν τα επιτόκια δανεισμού «ξεπερνούν και πάλι το 7%...».

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται να πηγαίνει απόψε στην Μαδρίτη με δύο εναλλακτικές προτάσεις στο χαρτοφύλακά του. Η μία είναι να διαπραγματευτεί και αποσπάσει ένα νέο περισσότερο συγκεκριμένο και συμφωνημένο από όλους χρονοδιάγραμμα στήριξης που θα μπορούσε να πάει και μέχρι τον Μάϊο, έστω και αν αυτό αφορά μόνο την κατ΄ αρχήν χρήση του σκέλους του ΔΝΤ και μία δεύτερη εκείνη της επίσημης άμεσης πρόκλησης – πρόσκλησης για το πακέτο ακόμα και αν δεν υπάρχει ομοφωνία στο Eurogroup... Τη δεύτερη εκδοχή, κανείς δεν την εύχεται ούτε στις Βρυξέλλες ούτε στην Φρανκφούρτη.

source: capital.gr

March consumer morale suffers biggest fall since July 2008


March consumer morale suffers biggest fall since July 2008


LONDON (Reuters) - Consumer morale suffered its biggest fall since July 2008 last month, wiping out all gains since the start of the year due to a sharp drop in optimism about the next six months, a survey showed on Thursday. The Nationwide Building Society said its monthly consumer confidence index fell to 72 in March, the lowest since December, from a two-year high of 81 set in February.

source: iii.co.uk
Share |