Thursday, September 30, 2010

Deutsche Bank: Επιβεβαιώνει το στόχο για 10% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας

Deutsche Bank: Επιβεβαιώνει το στόχο για 10% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας

ΦΡΑΝΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Το στόχο της Deutsche Bank AG (DB) για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο, τουλάχιστον, 10% το 2010, επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Josef Ackermann, κατά τη διάρκεια παρουσίασης σε συνέδριο του τραπεζικού και ασφαλιστικού κλάδου στο Λονδίνο.

Ο Ackermann σημείωσε ότι ο στόχος, ο οποίος αποτελεί βασικό μέτρο της χρηματοοικονομικής ισχύος της τράπεζας, θα εξακολουθήσει να ισχύει μέχρι εφαρμοστεί το νέο καθεστώς κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας


ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα έως τις 25 Σεπτεμβρίου, ωστόσο το επίπεδο παραμένει υψηλό και δεν σηματοδοτεί σημαντικές βελτιώσεις στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 16.000 και διαμορφώθηκαν στις 453.000, διαψεύδοντας τους οικονομολόγους που είχαν εκτιμήσει μικρότερη μείωση κατά 5.000.

Παράλληλα, ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε στο χαμηλότερό του επίπεδο από τις 24 Ιουλίου και συγκεκριμένα μειώθηκε κατά 6.250 στις 458.000.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για την εβδομάδα έως τις 18 Σεπτεμβρίου εμφάνισαν μείωση της τάξης των 83.000 και διαμορφώθηκαν στις 4.457.000 αιτήσεις.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Βελτίωση επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Ν. Υόρκη το Σεπτέμβριο


ΗΠΑ: Βελτίωση επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Ν. Υόρκη το Σεπτέμβριο


Βελτίωση για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες εμφάνισε η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το Institute for Supply Management ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών αυξήθηκε στις 58,3 μονάδες από 55,6 μονάδες τον Αύγουστο. Άνοδο σημείωσε και ο δείκτης προσδοκιών σε βάθους εξαμήνου, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 64,8 έναντι 58,4.

Ο δείκτης απασχόλησης σημείωσε άνοδο στις 53,3 μονάδες από τις 50 μονάδες ενώ ο δείκτης τιμών που πληρώθηκαν ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών και συγκεκριμένα στις 53,3 μονάδες από τις 43,2 μονάδες.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Απροσδόκητη άνοδος του Chicago PMI το Σεπτέμβριο


ΗΠΑ: Απροσδόκητη άνοδος του Chicago PMI το Σεπτέμβριο


Απροσδόκητη άνοδο σημείωσε ο δείκτης PMI για την περιοχή του Σικάγο το Σεπτέμβριο. Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο δείκτης σημείωσε άνοδο στις 60,4 μονάδες από τις 56,7 μονάδες τον Αύγουστο ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν πτώση στις 55 μονάδες.

source: capital.gr

Εξετάζουν συνεργασία Facebook και Skype



Εξετάζουν συνεργασία Facebook και Skype


Τη μεταξύ τους συνεργασία για ενοποίηση των τηλεπικοινωνιακών τους υπηρεσιών εξετάζουν η Facebook και η Skype, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται πρόσωπα προσκείμενα στην υπόθεση.

Βάση της συνεργασίας, οι χρήστες του Facebook θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες του Skype μέσω των λογαριασμών τους στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι χρήστες θα μπορούν να στέλνουν γραπτά μηνύματα και να πραγματοποιούν κλήσεις video και φωνητικές με τους φίλους τους στο facebook.

Οι δυνατότητες αυτές θα βασίζονται στην έκδοση 5.0 του Skype, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

source: capital.gr

AIG: Οριστική η πώληση δύο ιαπωνικών θυγατρικών έναντι 4,8 δισ. δολ.


AIG: Οριστική η πώληση δύο ιαπωνικών θυγατρικών έναντι 4,8 δισ. δολ.

Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία πώλησης των ιαπωνικών θυγατρικών της AIG, AIG Star και AIG Edison στην Prudential Financial έναντι συνολικού τιμήματος 4,8 δισ. δολαρίων.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το τίμημα περιλαμβάνει 4,2 δισ. δολάρια που θα δοθούν σε μετρητά, και 0,6 δισ. δολάρια για την ανάληψη χρέους.

Η AIG θα διατηρήσει και θα συνεχίσει να αναπτύσσει την ευρύτερη δραστηριότητά της στην Ιαπωνία.

«Οι AIG Star και AIG Edison ήταν σημαντικά μέλη της οικογένειας της AIG. Η δύναμη και οι προοπτικές των δύο εταιρειών είχαν ως αποτέλεσμα το αυξημένο ενδιαφέρον στις κεφαλαιαγορές, άρα δεδομένων των υποχρεώσεων της AIG προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, έπρεπε να εξετάσουμε τις τελικές προσφορές πολύ προσεκτικά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Robert Benmosche.

Η πώληση των δύο θυγατρικών συνιστά άλλο ένα βήμα στο σχέδιο της AIG να εξοφλήσει τους Αμερικανούς φορολογούμενους αλλά και ορόσημο για την επίτευξη της πλήρους εξόδου από την στήριξη της κυβέρνησης.

source: capital.gr

Moody’s: Πέντε "συν" για τις ελληνικές τράπεζες


Moody’s: Πέντε "συν" για τις ελληνικές τράπεζες


Παρά το γεγονός ότι ο διεθνής οίκος θεωρεί τις προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες αρνητικές, προχωρεί σε πέντε ενδιαφέρουσες και θετικές επισημάνσεις - Τι "καλό" αναφέρει για την τρέχουσα έκδοση της Εθνικής Τράπεζας.

Ο διεθνής οίκος σε πρόσφατη έκθεσή του -27 Σεπτεμβρίου- εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών αρνητικές ("Greek Banks: Negative Outlook Maintained" είναι ο σχετικός τίτλος).

Παρ' όλα αυτά, η Moody’s προχωρά σε πέντε θετικές επισημάνσεις για τις ελληνικές τράπεζες:

Α. Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αναμένεται να αυξηθούν. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν από το 7,3% των μικτών δανείων στο τέλος του 2009 στο 9% τον Ιούνιο (16,7% για τα καταναλωτικά, 8,7% για τα στεγαστικά και 7,6% για τα επιχειρηματικά) και το ποσοστό αυτό αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 10% - 11% μέχρι το τέλος του έτους.

Το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από ήδη σχηματισθείσες προβλέψεις ανέρχεται στο 43% (έναντι 62% το 2005 - 2006) και φαίνεται ότι θα χρειαστούν περισσότερες προβλέψεις και οι αξίες των καλύψεων έχουν επηρεαστεί και αυτές πτωτικά από την κρίση.


Ωστόσο, η Moody’s επικαλείται τα πρόσφατα stress tests που αποφαίνονται ότι με εξαίρεση την ΑΤΕbank καμιάς τράπεζα δεν απειλείται η βιωσιμότητα λόγω των... κακών δανείων.

Β. Στην περίπτωση όπου η κυβέρνηση υποχρεωθεί σε αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων, η Moody’s εκτιμά ότι θα υπάρξει πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς αυτές διαθέτουν κρατικά χρεόγραφα αξίας γύρω στα 50 δισ. ευρώ.

Παρ' όλα αυτά, η Moody’s στο συγκεκριμένο μέτωπο αναφέρεται σε κάτι σχετικά ευχάριστο. Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος δεν συμμερίζεται στον ίδιο βαθμό με ξένους αναλυτές το ρίσκο για haircut: "Θεωρούμε τον κίνδυνο για αναδιάρθρωση του δανεισμού από την ελληνική κυβέρνηση χαμηλό, αλλά όχι επουσιώδη", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Γ. Ειδικότερα για την κίνηση της Εθνικής Τράπεζας να αντλήσει 2,8 δισ. ευρώ, η Moody’s αναφέρεται με θετικό τρόπο: "Περιμένουμε ότι αυτό θα επιτρέψει στην τράπεζα να απορροφήσει τόσο τις επιπτώσεις από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όσο και περίπου 30% haircut στα ελληνικά κρατικά ομόλογα" (αν φυσικά χρειαστεί).

Άρα λοιπόν, η Εθνική Τράπεζα μετά την άντληση των 2,8 δισ. θα μπορεί να αντέξει ακόμη και haircut 30% στα κρατικά ομόλογα, περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαψεύδουν, ενώ η Moody’s θεωρεί το συγκεκριμένο κίνδυνο χαμηλό.

Δ. Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες (όλες ελληνικές) υπεραποδίδουν σε σχέση με τις υπόλοιπες, επισημαίνει ο διεθνής οίκος. Ενδεικτικά μάλιστα, αναφέρεται ότι στο πρώτο φετινό εξάμηνο οι εμπορικές τράπεζες κατέγραψαν ζημίες 731 εκατ. ευρώ (έναντι 978 εκατ. ευρώ κερδών την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), χωρίς κανένας από τις τέσσερις μεγάλους ομίλους να υποχρεωθεί σε ζημία.

Αντίθετα, στις μικρότερες τράπεζες συγκαταλέγονται και ξένες, που αναμένεται να ενισχυθούν από τις μητρικές του, αν φυσικά παραστεί η σχετική ανάγκη.

Ε. Παρά τη ζημιογόνο πορεία των τραπεζών στο πρώτο φετινό εξάμηνο, η κατάσταση διαφοροποιείται αν συγκρίνουμε τα κέρδη πριν από τις προβλέψεις και χωρίς να υπολογίσουμε τα αποτελέσματα από επενδύσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση τα κέρδη θα σημείωναν αύξηση 16%, λόγω της ανοδικής πορείας στο καθαρό εισόδημα από τόκους.

Άλλωστε, στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου αρνητικά συνέβαλαν:

• Κατά 313 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 996 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009) οι ζημίες από επενδύσεις, παρά το γεγονός ότι μόλις λιγότερο από 10% αυτών ταξινομήθηκε ως "εμπορεύσιμη" (trading) επένδυση.
• Η αύξηση των προβλέψεων κατά 39%, στα 3,2 δισ. ευρώ.
• Η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση εξαιτίας της έκτακτης φορολόγησης.

source: euro2day.gr

Ισχύουν 3, αντί 6 μήνες οι επιταγές


Ισχύουν 3, αντί 6 μήνες οι επιταγές


Στους τρεις μήνες μειώνεται από την 1η Μαρτίου 2011 η διάρκεια ισχύος των επιταγών στο πλαίσιο προώθησης πιο ορθολογιστικής χρήσης τους ως μέσο πληρωμής.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε χθες ότι, μετά από απόφαση της Επιτροπής του Κυπριακού Γραφείου Συμψηφισμού Επιταγών, από 1 Μαρτίου 2011, η διάρκεια ισχύος των επιταγών θα μειωθεί από 6 μήνες σε 3 μήνες από την ημερομηνία έκδοσής τους.

Η απόφαση αυτή θα εφαρμοστεί για επιταγές που θα έχουν ημερομηνία έκδοσης 1 Μαρτίου 2011 και μετά, εκτός για τις κυβερνητικές επιταγές όπου η απόφαση θα ισχύσει για επιταγές που θα φέρουν ημερομηνία έκδοσης την 1 Αυγούστου 2011 και μετά.

Σημειώνεται ότι η πιο πάνω απόφαση λήφθηκε μέσα στα πλαίσια της προώθησης πιο ορθολογιστικής χρήσης της επιταγής ως μέσο πληρωμής.

source: stockwatch.com.cy

Σε Αa1 υποβάθμισε την Ισπανία η Moody΄s


Σε Αa1 υποβάθμισε την Ισπανία η Moody΄s

Σε «Aa1» από «Aaa» προηγουμένως, υποβάθμισε την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας, σε τοπικό και ξένο νόμισμα, η Moody’s, επαληθεύοντας τις φήμες των τελευταίων ημερών. Το outlook είναι «σταθερό».

Στην έκθεσή του ο οίκος αποδίδει την απόφαση να στερήσει από την χώρα την τελευταία κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση στους εξής παράγοντες:

1) Στις αδύναμες αναπτυξιακές προοπτικές της Ισπανίας, συγκριτικά και με τις υπόλοιπες χώρες που φέρουν την κορυφαία αξιολόγηση, καθώς η διαδικασία εξισορρόπησης της οικονομίας χωρίς τη συμμετοχή των κλάδων κατασκευής και real-estate είναι πιθανό να διαρκέσει πολλά χρόνια.

2) Στη σημαντική επιδείνωση της χρηματοοικονομικής ισχύος της ισπανικής κυβέρνησης, όπως αυτή αντανακλάται από την πιο προφανή επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας σε σχέση με τις υπόλοιπες που έχουν αξιολόγηση “Aaa”.

3) Στην ολοένα μειούμενη αντοχή στο χρέος (π.χ. πληρωμές τόκων σαν ποσοστό των εσόδων) αλλά και τις αυξημένες δανειακές απαιτήσεις, που υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση παραμένει ευάλωτη σε ενδεχόμενη περαιτέρω μεταβλητότητα στις αγορές.

"Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες πίσω από την απόφαση της Moody΄s να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ισπανίας είναι οι αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και η συνεπακόλουθη πρόκληση για την δημοσιονομική σταθερότητα", αναφέρει η Kathrin Muehlbronner, επικεφαλής αναλυτής του οίκου για την Ισπανία. "Τα προσεχή έτη η ισπανική οικονομία είναι πιθανό να αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό μόνο 1%. Οι ρυθμοί ανάπτυξης για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένονται υψηλότεροι αλλά επίσης αργοί".

Στους βασικούς κινδύνους για την Ισπανία, η Moody΄s ξεχωρίζει τα χαμηλά επίπεδα παραγωγικότητας σε συνδυασμό με τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με τον οίκο, οι πρόσφατες νέες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας αλλά και η ευρύτερη συγκράτηση μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, το κόστος απολύσεων θα παραμείνει πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. και η ευελιξία μισθών πιο περιορισμένη σε σχέση με άλλα κράτη που έχουν αξιολόγηση "Αaa".

"Οι εξωτερικές ανισορροπίες της Ισπανίας καθίστανται εμφανείς από το υψηλό εξωτερικό χρέος και το επίμονο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που σταδιακά διορθώνονται αλλά παραμένουν υψηλότερα έναντι των περισσότερων άλλων χωρών με υψηλή αξιολόγηση", σημειώνεται στην έκθεση.

Η Moody΄s επίσης προβλέπει μετριοπαθείς ρυθμούς ανάπτυξης λόγω της συνεχιζόμενης απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα αλλά και της προσαρμογής στον τομέα real estate όπου ένα σημαντικό απόθεμα κατοικιών παραμένει απούλητο και όπου οι προσαρμογές στις τιμές είναι πιο περιορισμένες από οπουδήποτε αλλού.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος είχε θέσει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση της Ισπανίας στις 30 Ιουνίου του 2010.

Εξάλλου, η Moody΄s επαναδιατύπωσε την αξιολόγηση βραχυπρόθεσμων εκδόσεων "Prime-1" με outlook "σταθερό".

source: capital.gr

Αποσύρει την πρόταση της για ΑΤΕ και Τ.Τ. η Τρ. Πειραιώς


Αποσύρει την πρόταση της για ΑΤΕ και Τ.Τ. η Τρ. Πειραιώς


Αποσύρει το ενδιαφέρον της για την ΑΤΕ και το Τ.Τ. η Τράπεζα Πειραιώς, λόγω των καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί στην όλη διαδικασία.


Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταύρος Λεκκάκος, διευθύνων σύμβουλος και αναπληρωτής CEO της Τράπεζας Πειραιώς, «δυόμιση μήνες μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Τράπεζα Πειραιώς απέσυρε το ενδιαφέρον της, διαπιστώνοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις δεν είναι του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος».


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν χθες οι τρεις σύμβουλοι του δημοσίου (Deutsche Bank, Lazard και HSBC) θα δώσουν την έκθεσή τους για τις τράπεζες μετά τις 15 Οκτωβρίου. Στο μεταξύ, όμως η κυβέρνηση ενημερώνεται από τους συμβούλους για τις αξιολογήσεις που έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται για τις τράπεζες και για τις προτάσεις που έχουν μεσολαβήσει.


Πηγές της Τράπεζας Πειραιώς ανέφεραν ότι η όλη διαδικασία καθυστερεί και δεδομένων και των επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών φαίνεται ότι θα ενεργοποιηθεί ουσιαστικά περί τα τέλη Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιουλίου η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε πρόταση προς την κυβέρνηση για την ταυτόχρονη συνδυασμένη εξαγορά του 77,35% της ΑΤΕ και του 33,04% του Τ.Τ. που κατέχει το ελληνικό δημόσιο. Το τίμημα της εξαγοράς και για τις δυο συμμετοχές ανερχόταν στα 701 εκατ. ευρώ σε μετρητά και αντιστοιχούσε σε 0,53 ευρώ ανά μετοχή της ΑΤΕ και 3,5 ευρώ ανά μετοχή του Τ.Τ.

source: capital.gr

Έως τα $4.000 "βλέπει" το χρυσό ο John Paulson


Έως τα $4.000 "βλέπει" το χρυσό ο John Paulson

Την εκτίμηση ότι η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να βρεθεί μεταξύ των 2.400 και 4.000 δολαρίων η ουγκιά έως το 2012 φέρεται να εξέφρασε ο δισεκατομμυριούχος hedge fund manager John Paulson, μιλώντας σε εκδήλωση του University Club της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Ο Paulson, που θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους hedge fund managers παγκοσμίως, φέρεται να δήλωσε ότι τα διψήφια ποσοστά πληθωρισμού θα «σκοτώσουν» τις αγορές ομολόγων ενισχύοντας το κύρος του χρυσού στις αγορές.

Στην ίδια εκδήλωση, ο Paulson φέρεται να είπε ότι πλέον το 80% των τοποθετήσεών του σχετίζεται με το χρυσό, είτε σε μορφή ETFs (SPDR Gold Trust), είτε σε φυσική μορφή, είτε σε μετοχές του κλάδου, μεταξύ των οποίων οι μετοχές των AngloGold Ashanti, Barrick, Gold Fields, IAMGOLD, Kinross, NovaGold και Randgold Resources.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είπε ακόμη ότι η τιμή του χρυσού βρίσκεται σε στενή συσχέτιση με τη νομισματική βάση από τότε που ο ίδιος ξεκίνησε να παρακολουθεί την πορεία του χρυσού.

Η νομισματική επέκταση και μόνο θα μπορούσε να οδηγήσει το χρυσό στα 2.400 δολάρια η ουγκιά, όπως είπε, με ανοιχτό το ενδεχόμενο «εκτόξευσης» έως και τα 4.000 δολάρια/ ουγκιά. Για να υποστηρίξει την εκτίμησή του, ανέφερε ότι το 1980 η τιμή του χρυσού αυξήθηκε 100% περισσότερο απ’ όσο θα δικαιολογούσε η πτώση του δολαρίου.

source: capital.gr
Share |