Thursday, January 29, 2009

Πτώση 1,7% για το αργό- Έκλεισε στα 41,4 δολάρια

Πτώση 1,7% για το αργό- Έκλεισε στα 41,4 δολάρια

Με πτώση έκλεισε σήμερα το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, σημειώνοντας μια ετεροχρονισμένη αντίδραση στη χθεσινή ανακοίνωση για ανοδο των αποθεμάτων. «Βαρίδι» στην διακύμανση της τιμής του αργού ήταν και η ανακοίνωση για αύξηση των αιτήσεων ανεργίας και για την πτώση των πωλήσεων κατοικιών.Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια του αργού για παράδοση Μαρτίου διαμορφώθηκαν κατά 1,7% χαμηλότερα, κλείνοντας στα 41,44 δολάρια το βαρέλι. Το αργό τύπου μπρέντ σημείωσε αντίστροφα ανοδο 1,7% και στα 45,68 δολάρια το βαρέλι στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν τα αποθέματα του αργού από την Παγκόσμια Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) για την προηγούμενη εβδομάδα, τα οποία σημείωσαν ανοδο 6,22 εκατ. βαρέλια. Σήμερα ανακοινώθηκαν τα αποθέματα του αργού των ΗΠΑ από το Αμερικανικό Υπουργείου Ενέργειας τα οποία κατέδειξαν αύξηση της τάξεως του 1,9%, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2007.

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές ο συνδυασμός της αύξησης των αποθεμάτων με την ανοδο στις αιτήσεις ανεργίας οδήγησε τις τιμές του αργού χαμηλότερα, αφού η ύφεση σαφως θα περιορίσει περεταίρω τη ζήτηση του «μαύρου χρυσού».

REPORTER.GR

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα «καλυμμένα» χρεόγραφα από εταιρεία leasing!

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα «καλυμμένα» χρεόγραφα από εταιρεία leasing!

Στην έκδοση καλυμμένων χρεογράφων που ενσωματώνουν δικαιώματα απαιτήσεων της θυγατρικής της, Εurobank Leasing προχώρησε η Eurobank. Η εταιρεία έβγαλε δυο χρεόγραφα αξίας το πρώτο 504 εκατ. ευρώ και το δεύτερο 336 εκατ. ευρώ τα οποία και εισήγαγε στο Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας. Η έκδοση αυτή γίνεται για την εξασφάλιση ρευστότητας και είναι η πρώτη που γίνεται με την «πακετοποίηση» απαιτήσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) στην Ελλάδα. Οι χρηματοδοτήσεις που έχει δώσει η εταιρεία αφορούν κυρίως στην αγορά αυτοκινήτων, εξοπλισμού και ακινήτων. Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από απαιτήσεις στον κλάδο ακινήτων 13% ενώ οι 10 μεγαλύτεροι χρεώστες κατέχουν το 23%, σύμφωνα με την Moody's που αξιολόγησε τα χρεόγραφα για την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας.

REPORTER.GR

Ford: Ζημίες 5,9 δισ. δολαρίων στο τέταρτο τρίμηνο

Ford: Ζημίες 5,9 δισ. δολαρίων στο τέταρτο τρίμηνο

Ζημίες ύψους 5,9 δισ. δολαρίων ή 2,46 ανά μετοχή εμφάνισε στο τέταρτο τρίμηνο η αυτοκινητοβιομηχανία Ford. Η εταιρεία δήλωσε ότι διατηρεί σε «υγιή κατάσταση» τα οικονομικά της και υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται «χείρα βοηθείας» από την αμερικανική κυβέρνηση.
Εως το 2011 εκτιμά ότι θα σταθεροποιηθεί μεταξύ ζημιών και κερδών, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εμφανίσει και προ φόρων κέρδη.

Η επιδείνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας στο τέταρτο τρίμηνο αποδίδεται στη «βουτιά» της ζήτησης για αυτοκίνητα. Σημειώνεται ότι στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο η εταιρεία είχε εμφανίσει ζημιές 2,8 δισ. δολαρίων ή 1,33 δολαρίων ανά μετοχή.

Ο κύκλος εργασιών της Ford σημείωσε σημαντική πτώση στα 29,2 δισ. δολάρια από 44,1 δισ. δολάρια.

REPORTER.GR

Σε 20 τάνκερ του Nobu Su θα ''ταξιδεύει'' το αργό

Σε 20 τάνκερ του Nobu Su θα ''ταξιδεύει'' το αργό

Παρόν στη ζήτηση δεξαμενόπλοιων προς αποθήκευση αργού πετρελαίου δήλωσε ο εφοπλιστής Nobu Su, ο οποίος σχεδιάζει να προσφέρει το στόλο του, ο οποίος αποτελείται από 20 υπερτάνκερ σε ανθρώπους που θέλουν να αγοράσουν τώρα πετρέλαιο που οι τιμές είναι πολύ χαμηλές.
Συγκεκριμένα, ο Su επενδύει κι αυτός στην προοπτική ότι η τιμή του αργού θα ανέβει το προσεχές διάστημα, αφού θα ενοικιάσει τάνκερ χωρητικότητας 2 εκατ. βαρελιών, σε τιμή χαμηλότερη της αγοράς, με την προοπτική να έχει κι αυτός μερίδιο στα μελλοντικά κέρδη.

Σημειώνεται ότι πετρελαϊκές εταιρείες όπως η BP και τράπεζες όπως, Citigroup (διαμέσου της Phibro) έχουν αποθηκεύσει περίπου 80 εκατ. βαρέλια αργού στη θάλασσα με σκοπό να επωφεληθούν σε μια μελλοντική ανοδο της τιμής του αργού.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
331.71 ( -2.02%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
959.01 ( -2.29%)

Όγκος: € 2,260,650

====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1728.23 ( -1.17%)

FTSE®/Χ.Α. 20
889.80 ( -1.36%)

====================

FTSE 100 INDEX 4,176.69 -118.51 -2.76%
CAC 40 INDEX 3,013.18 -62.83 -2.04%
DAX INDEX 4,439.80 -78.92 -1.75%

====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 8,149.01 -226.44 -2.70%
S&P 500 INDEX 845.14 -28.95 -3.31%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,507.84 -50.50 -3.24%

ΗΠΑ: Σε ιστορικά υψηλά οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Σε ιστορικά υψηλά οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα εκτινάχθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 159.000 για να διαμορφωθούν στα 4,78 εκατ.

Οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 3.000 στις 588.000, την εβδομάδα μέχρι στις 24 Ιανουαρίου.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Μειωμένες κατά 2,6% οι παραγγελίες διαρκών αγαθών

ΗΠΑ: Μειωμένες κατά 2,6% οι παραγγελίες διαρκών αγαθών

Μείωση 2,6%, έναντι 2,0% που προέβλεπαν οι αναλυτές, εμφάνισαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Εξαιρουμένου του κλάδου των μεταφορών, στον οποίο καταγράφηκε άνοδος 0,6%, οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 3,6%.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Σε ιστορικά χαμηλά οι πωλήσεις νέων κατοικιών το Δεκέμβριο

ΗΠΑ: Σε ιστορικά χαμηλά οι πωλήσεις νέων κατοικιών το Δεκέμβριο

Μειωμένες κατά 14,7%, στις 331.000, εμφανίστηκαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο, υποχωρώντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μείωση των εν λόγω πωλήσεων στις 390.000.

Στο σύνολο του 2008, πουλήθηκαν 482.000 νέες κατοικίες, 37,9% λιγότερες σε σχέση με το 2007. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 1982.

NAFTEMPORIKI

ΕΚ: 15μερη αναστολή άδειας SFS

ΕΚ: 15μερη αναστολή άδειας SFS



Την αναστολή της άδειας της Sharelink για 15 μέρες ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για ενδεχόμενες παραβάσεις κανονισμών που αφορούν την προστασία των συμφερόντων και των περιουσιακών στοιχείων πελατών της. Η ΕΚ αναφέρει ότι «έχει αναστείλει, δυνάμει του άρθρου 26(2) του περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμου, την άδεια λειτουργίας της ‘Sharelink Securities and Financial Services Ltd’ (αριθμός άδειας ΚΕΠΕΥ 014/03) καθότι υφίστανται υπόνοιες για ενδεχόμενη παράβαση:

1. των άρθρων 18(2)(θ) και 18(2)(ι) του ανωτέρω Νόμου και της παραγράφου 18 της Οδηγίας ΟΔ144-2007-01 (προστασία περιουσιακών στοιχείων πελατών),

2. των άρθρων 18(2)(α), 18(2)(β), 18(2)(ε), 18(2)(στ) (οργανωτικές απαιτήσεις), 28 (συνεχείς υποχρεώσεις), 29 (συγκρούσεις συμφερόντων), 36 (Υποχρεώσεις επαγγελματικής δεοντολογίας κατά την παροχή υπηρεσιών σε πελάτες) του ανωτέρου Νόμου και των αντίστοιχων παραγράφων των Οδηγιών ΟΔ144-2007-01 και ΟΔ144-2007-02.

Όλες οι πιο πάνω υπόνοιες της Επιτροπής προκύπτουν μετά από καταγγελίες της ίδιας της Εταιρείας και πελατών της στην Επιτροπή καθώς και από τη διενέργεια εισόδου και έρευνας της Επιτροπής στα γραφεία της Εταιρείας στις 26 Ιανουαρίου 2009.

Η εν λόγω απόφαση λήφθηκε καθότι οι ανωτέρω ενδεχόμενες παραβάσεις θέτουν σοβαρά σε κίνδυνο τα συμφέροντα των πελατών της Εταιρείας και την εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς.

Η Επιτροπή, σε πρώτο στάδιο, ασκώντας την εξουσία της κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 26(3) του Νόμου, αναστέλλει την άδεια λειτουργίας της Εταιρείας για περίοδο 15 ημερών, δηλαδή μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2009. Κατά την περίοδο αυτή αναμένεται ότι η Εταιρεία θα συμμορφωθεί με τις πιο πάνω διατάξεις του Νόμου».

Τις 16 Ιανουαρίου η Sharelink είχε ανακοινώσει ότι έθεσε σε διαθεσιμότητα υπάλληλό της γιατί ενδεχομένως να παραποιούσε έγγραφα ή έντυπα της εταιρείας.

STOCKWATCH.COM.CY

Ανοίγει παράθυρο για εγγυήσεις τραπεζών

Ανοίγει παράθυρο για εγγυήσεις τραπεζών


Ανοικτό άφησε σήμερα το ενδεχόμενο παροχής κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες ο Υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, τονίζοντας όμως την ανάγκη να αρχίσουν οι τράπεζες να μεταφέρουν τα οφέλη από τις ενέργειες που γίνονται για τόνωση της ρευστότητας, στους δανειζόμενους. «Αν μας ζητηθεί από τις τράπεζες να προσφέρουμε την εγγύηση μας για να μπορέσουν να αντλήσουν χαμηλή ρευστότητα είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε το θέμα με πολύ θετικό πνεύμα», ανέφερε ο υπουργός ο οποίος μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κόμματος.

Κληθείς να σχολιάσει την εισήγηση του διοικητή της ΚΤ, Αθανάσιου Ορφανίδη, για παραχώρηση εγγυήσεων στις τράπεζες ώστε να αντλήσουν κεφάλαια από διεθνείς χρηματαγορές μέσω χρεογράφων, χαρακτήρισε πολύ καλή την εισήγηση, σημείωσε ωστόσο ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί όπως υπάρχει σωστή τιμολόγηση για την εγγύηση που θα προσθέσει το δημόσιο σε υποχρεώσεις ιδιωτικών οργανισμών και των τραπεζών».

Σε σχέση με την άλλη εισήγηση του κ. Ορφανίδη, για την έκδοση ειδικών κρατικών χρεογράφων προς τις τράπεζες, ο κ. Σταυράκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει την ενίσχυση των τραπεζών μέσω χρεογράφων εξηγώντας ότι ήδη έχει εκδώσει γραμμάτια δημοσίου ύψους €1,4 δισ. τα οποία έχουν αγοραστεί από τις τράπεζες ενώ πιο πρόσφατα έχει εκδώσει πεντάχρονα μεσοπρόθεσμα γραμμάτια δημοσίου ύψους €300 εκ., στα οποία έχουν επενδύσει, κυριως, οι τράπεζες.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε από την πλευρά του ότι τα όποια μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση για τις τράπεζες θα πρέπει να είναι υπό την προϋπόθεση και τον έλεγχο ότι στο τέλος της ημέρας, το χαμηλό επιτόκιο που εξασφαλίζουν οι τράπεζες θα μετακυλήσει στους κύπριους επιχειρηματίες και όχι στα αυξημένα κέρδη των τραπεζών.

Ο υπουργός συμφώνησε ότι «οι τράπεζες ζητούν συνεχώς από την κυβέρνηση και το δημόσιο διάφορες παραχωρήσεις και κυρίως όσον αφορά τη ρευστότητα τους αλλά θα πρέπει και οι ίδιες να επωμισθούν μέρος του μεγάλου βάρους που πέφτει σε όλους για τόνωση της οικονομίας», είπε.

«Όλη αυτή η ρευστότητα που έχει ξεκινήσει να εισέρχεται στο τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να μεταφραστεί άμεσα σε πολύ χαμηλότερα επιτόκια για τον κύπριο πολίτη», τόνισε.

Ο κ. Σταυράκης ανέφερε επίσης ότι αύριο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει διάσκεψη με τους υπουργούς των παραγωγικών υπουργείων, για να γίνει μια παρακολούθηση της δουλειάς που έχει γίνει μέχρι σήμερα κυρίως όσον αφορά την επίσπευση του αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης αλλά και να εξεταστεί και το ενδεχόμενο για νέα πιθανά μέτρα τα οποία έχουν προταθεί από πολλούς οργανισμούς.

Ο κ. Συλλούρης εισηγήθηκε τη διεύρυνση των συσκέψεων που κάνει ο υπουργός Οικονομικών ώστε να εξετάζονται όλες οι θέσεις συλλογικά.

STOCKWATCH.COM.CY

Ετοιμος για νέες μειώσεις της παραγωγής ο ΟΠΕΚ

Ετοιμος για νέες μειώσεις της παραγωγής ο ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ είναι έτοιμος να προχωρήσει σε νέες μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου τους προσεχείς μήνες, εάν δεν σταθεροποιηθούν οι τιμές και η παγκόσμια ζήτηση, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του καρτέλ, Αμπντάλα Σαλέμ ελ Μπάντρι.

Σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο ελ Μπάντρι τόνισε πως το κατά πόσο τα κράτη – μέλη του ΟΠΕΚ τηρούν τις μειώσεις, που αποφασίσθηκαν τους τελευταίους μήνες, θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως διευκρίνισε, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές ενδείξεις, η «συμμόρφωση» στις μειώσεις άγγιξε σχεδόν το 100%.

Εν συνεχεία, τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη θα πρέπει να μελετήσουν το πώς αντιδρούν οι αγορές στις περικοπές της παραγωγής, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του καρτέλ. Ο ΟΠΕΚ «δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε μερικές ακόμα», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι η επόμενη σύνοδος του καρτέλ έχει προγραμματισθεί για τις 15 Μαρτίου.

JPMorgan: Δεν χρειαζόμαστε κεφάλαια

JPMorgan: Δεν χρειαζόμαστε κεφάλαια

Η JP Morgan ανακοίνωσε μείωση των κερδών της κατά 76% για το τέταρτο τρίμηνο ως αποτέλεσμα διαγραφών ζημιογόνων δανείων.

«Αφθονία κεφαλαίων» διαθέτει η JPMorgan Chase & Co σύμφωνα με σημερινή δήλωση του προέδρου της στο Νταβός, ο οποίος ζήτησε να μπει ένα τέλος στις συζητήσεις περί κρατικοποίησης τραπεζών.

«Η JPMorgan θα ήταν μια χαρά εάν είχε σταματήσει αυτή η (παρά)φιλολογία σχετικά με την κρατικοποίηση των τραπεζών... δεν μας λείπουν τα κεφάλαια» επισήμανε ο Τζέιμι Ντάιμον στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο ελβετικό θέρετρο.

Στις 15 Ιανουαρίου, η JP Morgan ανακοίνωσε μείωση των κερδών της κατά 76% για το τέταρτο τρίμηνο ως αποτέλεσμα διαγραφών ζημιογόνων δανείων, τονίζοντας ότι ακόμη και αυτή που κατάφερε να γλιτώσει από την πιστωτική συρρίκνωση δίνει μάχη για επιβίωση εν μέσω της ύφεσης.

Ένδειξη για τη σιγουριά της διοίκησης αποτελεί το γεγονός ότι η JP Morgan προέβη στο δανεισμό 150 δισ. δολαρίων τις τελευταίες 90 ημέρες, εκ των οποίων τα 50 δισ. δολάρια διοχετεύτηκαν στη διατραπεζική αγορά, καθώς και σε ευρωπαϊκές και βρετανικές τράπεζες, υπογραμμίσει ο Ντάιμον. «Είναι τρομαχτικό το ότι στο τέλος της ημέρας πρέπει να έχεις επιβιώσει».

«Εύχομαι έως το τέλος του έτους να έχουμε βγει από την κρίση», δήλωσε στους δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας ότι η JP Morgan δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέων εξαγορών.

NAFTEMPORIKI

Ορφανίδης: «Ναι» σε σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων

Ορφανίδης: «Ναι» σε σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων

Την αντίθεσή του προς τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ότι η νομισματική αρχή δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν, γιατί αυτό θα καταστήσει αναποτελεσματική τη νομισματική της πολιτική, εξέφρασε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, Αθανάσιος Ορφανίδης.

Σε ομιλία του στο Ινστιτούτο των Certified Public Accountants, ο κ. Ορφανίδης υποστήριξε πως η προσέγγιση αυτή είναι αδόκιμη, γιατί μπορεί να ενθαρρύνει απραξία της νομισματικής αρχής, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι υποστηρίζει σημαντικές προληπτικές μειώσεις του επιτοκίου.

Σε περίπτωση που τα επιτόκια πλησιάσουν το μηδέν, πριν ανακάμψει η οικονομία, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου εκτιμά ότι ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν μη συμβατικές νομισματικές ρυθμίσεις, όπως η αύξηση της προσφοράς χρήματος, που θα έχει μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στα επιτόκια προς την επιδιωκόμενη κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία, ο κ. Ορφανίδης εισηγήθηκε την έκδοση ειδικών χρεογράφων στις τράπεζες, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εξασφάλιση για λήψη φθηνού δανεισμού από το ευρωσύστημα. Εισηγήθηκε, επίσης, την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων σε τράπεζες που επιθυμούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις διεθνείς χρηματαγορές μέσω έκδοσης χρεογράφων.

«Επειδή τέτοια μέτρα ήδη εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως στην Ελλάδα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κυβέρνηση μας να τα λάβει υπόψη και αυτή, για να εξισώσει τον ανταγωνισμό μεταξύ εγχώριων και ξένων τραπεζών και να μην θέσει τις τράπεζες μας σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα», τόνισε.

Ο κ. Ορφανίδης επισήμανε, επίσης, ότι η Κύπρος θα πρέπει να ετοιμαστεί για τα χειρότερα, σε περίπτωση που επιδεινωθεί πέραν του αναμενόμενου η οικονομία της Ευρωζώνης, της Βρετανίας και άλλων βασικών οικονομικών εταίρων της χώρας.

NAFTEMPORIKI

Γερμανία: Πάνω από τις προβλέψεις η ανεργία

Γερμανία: Πάνω από τις προβλέψεις η ανεργία

Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία αυξήθηκε, σε μηνιαία βάση, τον Ιανουάριο κατά 56.000, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα σχεδόν τεσσάρων ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδό τους κατά 30.000.

Εκπρόσωπος του υπουργείου είχε αποκαλύψει νωρίτερα πως η ανεργία αυξήθηκε τον Ιανουάριο περισσότερο απ’ όσο ανέμεναν οι αναλυτές. «Οι εκτιμήσεις είναι μάλλον υπερβολικά αισιόδοξες», δήλωσε ο Τζον-Φίλιπ Χάμερσεν.

NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 8,251.24 144.95 1.79%
HANG SENG INDEX 13,154.43 575.83 4.58%

Ζημίες 2,81 δισ. δολ. για τη Shell

Ζημίες 2,81 δισ. δολ. για τη Shell

Ζημίες 2,81 δισ. δολαρίων, έναντι κερδών 8,47 δισ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα, εμφάνισε η Royal Dutch Shell στο τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι χαμηλότερες τιμές του αργού περιόρισαν τα κέρδη της στους τομείς έρευνας και παραγωγής.

Εξαιρουμένων των μεταβολών σε ποσοστά συμμετοχής και των έκτακτων αποτελεσμάτων, ο μεγαλύτερος πετρελαϊκός όμιλος της Ευρώπης παρουσίασε κέρδη 3,89 δισ. δολαρίων, έναντι 4,13 δισ. δολαρίων που προέβλεπαν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Μετά τη «βύθιση» των τιμών πετρελαίου κατά 54% πέρυσι, οι πετρελαϊκές εταιρείες ανά τον κόσμο επιχειρούν να περιορίσουν τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες και θέτουν σε αναμονή τα μικρού μεγέθους πρότζεκτ.

Η τιμή του αργού υποχώρησε στις 19 Δεκεμβρίου σε χαμηλά 4ετίας, στα 32,40 δολάρια το βαρέλι, έχοντας εκτιναχθεί στις 11 Ιουλίου στα ιστορικά υψηλά των 147,27 δολαρίων το βαρέλι. Χθες, ενισχύθηκε στα 42,16 δολάρια το βαρέλι.

Τον προσεχή Ιούλιο, καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στη Shell πρόκειται να αναλάβει ο Πίτερ Βόζερ, αντικαθιστώντας τον Τζερόεν βαν ντερ Βιρ, ο οποίος συνταξιοδοτείται.

Στόχος της εταιρείας είναι να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της παραγωγής της τάξεως του 2% με 3% ετησίως, από το 2010. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή της μέχρι το τέλος του 2009 έως και 250.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.


NAFTEMPORIKI

Κέρδη 5% για το Hang Seng, στο +1,8% o Nikkei

Κέρδη 5% για το Hang Seng, στο +1,8% o Nikkei



Μικτές τάσεις επικρατούν την Πέμπτη στα χρηματιστήρια της Ασίας, μετά τη χθεσινή υπερψήφιση του "πακέτου" ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας. Ο δείκτης Hang Seng στην πρώτη του συνεδρίαση μετά από πενθήμερη διακοπή ενισχύεται σε ποσοστό 5%, ενώ με κέρδη 1,79% έκλεισε ο ιαπωνικός Nikkei. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς και στη μεγάλη μείωση επιτοκίων στη Νέα Ζηλανδία.

Η διοίκηση της Sony επανέλαβε τις εκτιμήσεις της για ζημιές ύψους 150 δις. γεν στο σύνολο της εταιρικής χρήσης η οποία λήγει το Μάρτιο, ανακοινώνοντας σήμερα για το γ’ τρίμηνο χρήσης καθαρά κέρδη 10,4 δισ. γεν, (114 εκατ. δολ.), ήτοι 10 γεν ανά μετοχή, σε σχέση με 200 δισ. γεν ή 190 γεν ανά μετοχή του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Την ίδια στιγμή ο όμιλος κατέγραψε λειτουργικές ζημιές ύψους 18 δισ. γεν (197 εκατ. δολ.) έναντι λειτουργικών κερδών 236 δισ. γεν του αντίστοιχου διαστήματος της περυσινής χρονιάς.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα στοιχεία που έδειξαν κάμψη των λιανικών πωλήσεων Δεκεμβρίου στη Ιαπωνία κατά 2,7%.

Με την αγορά της Κίνας να παραμένει κλειστή αυτή την εβδομάδα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύεται σήμερα σε ποσοστό 4,98%, ενώ ο δείκτης Kospi στη Ν. Κορέα μετά τη χθεσινή μεγάλη άνοδο σημειώνει κέρδη 0,74%

Οριακά κέρδη 0,05% καταγράφει και ο δείκτης Straits Times της Σιγκαπούρης, ενώ σε 0,88% διαμορφώνονται τα κέρδη του S&P/ ASX 200 στην Αυστραλία.

Σε ποσοστό 0,81% ενισχύεται στη Νέα Ζηλανδία ο ΝΖΧ50, μετά την απόφαση της Κεντρική Τράπεζας τη χώρας να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 150 μονάδες βάσης, μείωση που ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης.

Ανοδικά σε ποσοστό 0,88% κινείται και ο δείκτης Sensex στην Ινδία.

CAPITAL.GR

Βρετανία: Κάμψη 1,3% στις τιμές κατοικίας Ιανουαρίου

Βρετανία: Κάμψη 1,3% στις τιμές κατοικίας Ιανουαρίου

Πτώση 1,3% σημείωσαν οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία τον Ιανουάριο, με το ετήσιο ποσοστό της μείωσης να διαμορφώνεται στο 16,6% - το υψηλότερο στην ιστορία - σύμφωνα με τα στοιχεία της Nationwide.

Η μηνιαία μείωση ήταν μικρότερη από το 2,5% που κατεγράφη τον Δεκέμβριο και ελαφρώς χαμηλότερη από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων.

Η μέση τιμή κατοικίας στη Βρετανία διαμορφώθηκε αυτόν το μήνα στις 150.501 στερλίνες, 18% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα στα οποία είχε ανέλθει τον Οκτώβριο του 2007.

NAFTEMPORIKI

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Durable Goods Orders
Dept of Commerce


8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor


10:00 AM
New Home Sales
Dept of Commerce

Εκθεση: 51 εκατ. άνεργοι από την κρίση

Εκθεση: 51 εκατ. άνεργοι από την κρίση

Η παγκόσμια οικονομία ενδεχομένως να χάσει έως και 51 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο, μέχρι τα τέλη του 2009, ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, επισημαίνεται στην έκθεση «Παγκόσμιες Τάσεις Απασχόλησης 2009», την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Σύμφωνα με το πλέον αισιόδοξο σενάριο της υπηρεσίας του ΟΗΕ, ο αριθμός των ανέργων παγκοσμίως ενδέχεται να αυξηθεί φέτος κατά 18 εκατομμύρια, σε σχέση με τα τέλη του 2007, ενώ το ποσοστό ανεργίας πιθανόν να διαμορφωθεί στο 6,1% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

«Εάν επιδεινωθεί η ύφεση το 2009, όπως αναμένουν οι περισσότεροι ειδικοί οικονομικών προβλέψεων, θα επιδεινωθεί απότομα και η κρίση στην αγορά εργασίας. Αναμένουμε επιδείνωση των εσόδων και των υπόλοιπων συνθηκών εργασίας για όσους καταφέρουν να διατηρήσουν την εργασία τους», σημειώνεται στην έκθεση.

NAFTEMPORIKI

«Ξεπάγωμα» των πιστωτικών αγορών

«Ξεπάγωμα» των πιστωτικών αγορών


Το στίγμα, ότι είναι έτοιμοι να υλοποιήσουν την αμφιλεγόμενη ιδέα αγοράς μακροπρόθεσμων κρατικών χρεογράφων, έδωσαν αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ, στη χθεσινή συνεδρίαση του νομισματικού συμβουλίου της, εξέλιξη που εκτιμάται ότι σηματοδοτεί εντατικοποίηση των προσπαθειών της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για «ξεπάγωμα» των πιστωτικών αγορών.

Η FED διατήρησε αμετάβλητο, όπως άλλωστε αναμενόταν, το βασικό επιτόκιό της στην κλίμακα από μηδέν έως 0,25%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ύφεση και την απειλή του αποπληθωρισμού, εν μέσω συρρίκνωσης της αγοράς εργασίας και μείωσης των δαπανών.

Επίσης, η Fed διατήρησε το προεξοφλητικό επιτόκιό της που χρησιμοποιεί στον απευθείας δανεισμό προς εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες αμετάβλητο στο 0,5%. Με τη Fed να είναι πλέον αδύναμη να μειώσει περαιτέρω το επιτόκιό της και την οικονομία να χρειάζεται περισσότερα μέτρα στήριξης, οι αξιωματούχοι της Fed εμφανίζονται αποφασισμένοι να αγοράσουν κρατικά χρεόγραφα μακράς διαρκείας, ως μέσον για τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα.

Ο διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, είχε πρώτος παρουσιάσει την ιδέα της αγοράς κρατικών χρεογράφων πριν από περίπου δύο μήνες, όμως το χθεσινό ανακοινωθέν την καθιστά τώρα πιο συγκεκριμένη. Την εικόνα επιδείνωσης της αμερικανικής οικονομίας ενισχύουν και τα στοιχεία για την ανεργία σε επίπεδο πολιτειών, που ανακοινώθηκαν χθες και τα οποία έδειξαν αύξηση το Δεκέμβριο, με τη μεγαλύτερη άνοδο να παρουσιάζουν οι δυτικές και μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

NAFTEMPORIKI

UBS Slashes Its Bonus Pool for 2008 by More Than 80%

UBS Slashes Its Bonus Pool for 2008 by More Than 80%

Jan. 28 (Bloomberg) -- UBS AG, the European bank with the highest losses from the credit crisis, cut its bonus pool for 2008 by more than 80 percent.

Variable compensation for the bank’s employees excluding brokers in the U.S. is being reduced, Andreas Kern, a spokesman for Zurich-based UBS, said in an interview today. The pool will be less than 2 billion Swiss francs ($1.75 billion), based on the 9.5 billion francs UBS has said previously it paid out for 2007.

UBS reduced bonuses after it was forced to accept a $59.2 billion government aid package in October, mirroring the U.S.’s capital injections for the biggest American banks. Now that governments have a stake in the industry, employees will be paid less and firms will have to prove they are rewarding talent based on performance, according to Jeanne Branthover, managing director in charge of global financial services for Boyden Global in New York, an executive search company.

“You won’t see compensation packages anywhere near what they were,” Branthover said. “The firms can’t explain it, the profits won’t allow it and shareholders won’t stand for it.”

Cash bonuses paid to New York City employees of Wall Street firms declined 44 percent last year amid record losses in the securities industry, state Comptroller Thomas DiNapoli reported today. Financial firms disbursed $18.4 billion, compared with $32.9 billion in 2007, DiNapoli’s office calculated, basing its estimate mainly on personal income-tax collections.

Pay Backlash

The aid plan for UBS prompted a backlash against executive pay in Switzerland. The Swiss Social Democratic Party’s youth organization and the nation’s biggest trade union staged protests at UBS branches, demanding repayment of all bonuses for the past five years and a cap of 500,000 francs on all remuneration.

Chief Executive Officer Marcel Rohner, his 11 colleagues on the executive board and Chairman Peter Kurer won’t get any variable pay for 2008. The bank is also revamping its compensation model to allow it to take back parts of pay from some employees in the years after the award.

The bank, which had more than 7,900 brokers in the U.S. as of the third quarter, is under contractual obligation to pay about 1.3 billion francs in variable compensation, Oswald Sigg, a spokesman for the Swiss government, told a press conference in Bern. UBS bonuses were one of the matters discussed by the Swiss government at a Cabinet meeting today, Sigg said. Kern declined to comment on the figure, saying exact numbers will be published on Feb. 10.

New York Attorney General Andrew Cuomo said yesterday that he subpoenaed former Merrill Lynch & Co. CEO John Thain for more information about bonuses Merrill paid just before its acquisition by Bank of America Corp. earlier this month. Thain said Jan. 26 that he’d kept the Charlotte, North Carolina-based bank informed about the brokerage’s finances and compensation.

The U.S. Treasury this month agreed to provide $20 billion in capital and $118 billion in asset guarantees to Bank of America to help it absorb losses at New York-based Merrill.

BLOOMBERG

Starbucks to Cut 6,700 Jobs After Earnings Fall 69%

Starbucks to Cut 6,700 Jobs After Earnings Fall 69%

Jan. 28 (Bloomberg) -- Starbucks Corp., the world’s largest chain of coffee shops, said it will cut 6,700 jobs and close 300 more stores after reporting first-quarter profit that fell more than analysts estimated.

The company plans to close 200 locations in the U.S. and 100 overseas, in addition to the 600 Starbucks said it would close last year. The workforce reduction will eliminate 6,000 café positions and 700 corporate jobs, the Seattle-based chain said today in a statement.

Chief Executive Officer Howard Schultz warned in December that Starbucks’ profit would be less than analysts’ estimates at the time as sales in established stores worsened in November. Customers pinched by job losses and falling home prices are cutting back on premium coffee. The firings and closings announced today further accelerate Schultz’s plan to trim costs.

Schultz also asked the board to cut his annual base pay to less than $10,000, or the minimum required to maintain benefits for him and his family, spokeswoman Deb Trevino said today in a telephone interview.

“The only grown-up attitude and thing for them to do in this environment” is to adjust to the declining revenue, Sharon Zackfia, an analyst with William Blair & Co. in Chicago said today in a Bloomberg Television interview. “You have to give this company credit for coming up with ways to bolster their margin even though same-store sales are down.”

Same-Store Sales

Sales at U.S. stores open at least 13 months dropped 10 percent in the first quarter.

Starbucks rose 50 cents to $9.65 today in Nasdaq Stock Market composite trading. The stock has lost 51 percent in the past 12 months.

The coffee seller in July said it would close 600 company- operated stores in the U.S. and 61 shops in Australia. The move slashed 12,000 café positions, although about 70 percent of workers were able to transfer to nearby locations, resulting in about 3,600 jobs lost.

Net income dropped 69 percent to $64.3 million, or 9 cents a share, from $208.1 million, or 28 cents, a year earlier, the company said in the statement. Sales fell 5.5 percent to $2.6 billion in the period ended Dec. 28.

Excluding some restructuring costs, profit was 15 cents a share. The average of 16 analyst estimates compiled by Bloomberg was for profit of 17 cents a share on sales of $2.71 billion. The company doesn’t give quarterly forecasts.

The store closings announced last year are still being implemented, and the shutterings announced today will be carried out through the year that ends in September, Starbucks said. Half of the corporate cuts announced today will come from Seattle.

The additional measures increase the company’s plan to trim costs by $100 million this year, to at least $500 million, Starbucks said.

BLOOMBERG
Share |