Friday, June 27, 2008

Με περιορισμένα κέρδη έκλεισε τελικά το αργό

Με περιορισμένα κέρδη έκλεισε τελικά το αργό

Nέα υψηλά κατέγραψε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ξεπερνώντας ακόμη και τα 142 δολάρια το βαρέλι. Το νέο «άλμα» των τιμών πυροδοτήθηκε από την εξασθένηση του δολαρίου σε συνδυασμό με τις ισχυρές απώλειες στους δείκτες των διεθνών κεφαλαιαγορών, η οποία έχει στρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών στα εμπορεύματα.
Το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 0,79% στα 140,75 δολάρια. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,63% στα 139,89 δολάρια στο Λονδίνο, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει τα 141,98 δολάρια.

Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, και ενώ το δολάριο σημείωνε ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ, το αργό έφτασε τα 142,60 δολάρια. Στην ανάκαμψη όμως του δολαρίου, το αργό περιόρισε τα κέρδη του.

Εκτιμήσεις, δολάριο και κεφαλαιαγορές έχουν οδηγήσει το πετρέλαιο σε ανοδο 46% από την αρχή του έτους, εκτιμούν πολλοί αναλυτές.

Νωρίτερα οι επενδυτές προχώρησαν σε περιορισμένες πωλήσεις συμβολαίων καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε κονδύλι με στόχο τον περιορισμό της υπερβολικής κερδοσκοπίας στην αγορά ενεργείας.

«Φωτιά» έβαλαν στις τιμές του πετρελαίου οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΟΠΕΚ Χακίμπ Κελίλ ότι ο μαύρος χρυσός θα φτάσει τα 150 με 170 δολ. το βαρέλι κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού, καθώς και οι φήμες για κλείσιμο μέχρι τις 19 Ιουλίου, μονάδας εξόρυξης πετρελαίου της BP, για επισκευαστικούς λόγους.

Νευρικότητα και έλλειψη εμπιστοσύνης στρέφουν τους επενδυτές σε πιο ασφαλείς τοποθετήσεις, όπως αυτές του αργού και των μετάλλων, παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της MF Global, κ.John Kilduff.

Εν τω μεταξύ, επιπλέον ώθηση αναμένεται να δώσει στο αργό μια πιθανή ενίσχυση στα ευρωπαϊκά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 3 Ιουνίου, που θα σπρώξει χαμηλότερα το αμερικανικό νόμισμα.

REPORTER.GR

Lehman: «Βλέπει» διαγραφές 5,4 δισ. δολ. για τη Merrill Lynch

Lehman: «Βλέπει» διαγραφές 5,4 δισ. δολ. για τη Merrill Lynch

Διαγραφές ύψους 5,4 δισ. δολαρίων αναμένεται να εμφανίσει η Merrill Lynch στο δεύτερο τρίμηνο, όπως εκτιμά ο αναλυτής της Lehman Brothers Ρότζερ Φρίντμαν.

Ο Φρίντμαν, ο οποίος έχει προβλέψει επίσης διεύρυνση των ζημιών στην αμερικανική εταιρεία, αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για τις διαγραφές της Merrill κατά τρία δισ. δολάρια. Οι υπόλοιποι αναλυτές της Wall Street προβλέπουν διαγραφές μεταξύ 3,5 και 4,2 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τον Φρίντμαν, οι υψηλότερες διαγραφές της Merrill ευθύνονται στην έκθεσή της σε τίτλους διασφαλισμένους με ενυπόθηκα δάνεια, με μοχλευμένα δάνεια και με δραστηριότητες monoline.

Ο αναλυτής της Lehman αναθεώρησε επίσης τις εκτιμήσεις του για τις ζημίες της εταιρείας στο δεύτερο τρίμηνο σε 2,78 δολάρια ανά μετοχή από 64 σεντς ανά μετοχή.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Αυξημένες κατά 0,8% οι καταναλωτικές δαπάνες Μαΐου

ΗΠΑ: Αυξημένες κατά 0,8% οι καταναλωτικές δαπάνες Μαΐου


Αύξηση μεγαλύτερη του αναμενόμενου εμφάνισαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ το Μάιο, καθώς οι φορολογικές ελαφρύνσεις έδωσαν ώθηση στους μισθούς και βοήθησαν τους καταναλωτές να αντέξουν το υψηλό κόστος των καυσίμων.

Όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι δαπάνες αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 0,8%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Νοέμβριο. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξησή τους κατά 0,7%.

Οι μισθοί ενισχύθηκαν τον ίδιο μήνα κατά 1,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2005.

NAFTEMPORIKI

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
984.12 ( -1.78%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2865.81 ( -1.79%)

Όγκος: € 4,710,006

---

FTSE 100 INDEX 5,529.90 11.70 0.21%
CAC 40 INDEX 4,397.32 -28.87 -0.65%
DAX INDEX 6,421.91 -37.69 -0.58%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,346.51 -106.91 -0.93%
S&P 500 INDEX 1,278.38 -4.77 -0.37%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,315.63 -5.74 -0.25%

Fitch: «Βλέπει» ρίσκα στο Ρωσικό deal

Fitch: «Βλέπει» ρίσκα στο Ρωσικό deal


Στην επιβεβαίωση του rating της Τρ. Κύπρου για μακροπρόθεσμο χρέος προέβηκε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής διαβάθμισης Fitch, θέτοντας το όμως σε αρνητικό ορίζοντα. Επίσης, ο οίκος επιβεβαίωσε τα υπόλοιπα ratings της κυπριακής τράπεζας, αυτά για βραχυπρόθεσμο χρέος (F2), το individual rating (C), τη διαβάθμιση στήριξης (2) και τη διαβάθμιση ελάχιστης στήριξης (BBB). Η ενέργεια του οίκου ακολουθεί την χθεσινή εξαγορά του 80% της Uniastrum.

«Αν και αναγνωρίζουμε τη γεωγραφική διαφοροποίηση της Τρ. Κύπρου και το σχετικά μικρό μερίδιο του ενεργητικού της Uniastrum στο συνολικό ενεργητικό του Συγκροτήματος, η εξαγορά δημιουργεί προβληματισμό για την επίδραση του στην κεφαλαιακή βάση της Τρ. Κύπρου, ιδίως λόγω της στρατηγικής ταχύρρυθμης ανάπτυξης» αναφέρει ανακοίνωση των Fitch.

«Το σχετικά ψηλό μερίδιο φήμης επηρεάζει τις προβλεπόμενες εποπτικές αναλογίες της Τράπεζας. Οι Fitch αναμένουν μια τράπεζα που έχει προσδοκίες για ταχεία μεγέθυνση του ενεργητικού της, να έχει μεγαλύτερα κεφάλαια» συμπληρώνουν.

Ο αρνητικός ορίζοντας αντανακλά επίσης ψηλότερα ρίσκα ενοποίησης, πίεση στην Τρ. Κύπρου να βελτιώσει την κερδοφορία της Uniastrum και την πιθανότητα το ενεργητικό να είναι χαμηλότερης ποιότητας. Επίσης, οι Fitch σημειώνουν ότι υπάρχουν περαιτέρω αβεβαιότητες για την υφιστάμενη κερδοφορία της Uniastrum και για την ποιότητα του ενεργητικού της, δεδομένου του ότι δεν είναι διαθέσιμες οι οικονομικές της καταστάσεις.

Οι Fitch αναμένουν τον αρνητικό ορίζοντα να ξεκαθαρίσει όταν ληφθούν οι εποπτικές άδειες και ολοκληρωθεί η εξαγορά. Οι διαβαθμίσεις της Τρ. Κύπρου θα πιέζονταν αν ο δείκτης κεφαλαίων της παραμείνει στα ίδια επίπεδα παρά τους αυξημένους κινδύνους που ανέλαβε, αν η ποιότητα του ενεργητικού της μειωθεί και αν η κερδοφορία (ιδίως η αποτελεσματικότητα κόστους) της Τρ. Κύπρου αποδυναμωθεί περισσότερο από όσο αναμένεται.

STOCKWATCH.COM.CY

Επιβεβαιώνουν ratings BOCY οι Moody’s

Επιβεβαιώνουν ratings BOCY οι Moody’s


Σε επιβεβαίωση όλων των διαβαθμίσεων (ratings) της Τρ. Κύπρου προέβηκαν το απόγευμα οι Moody’s με σταθερό ορίζοντα, μετά τη συμφωνία της κυπριακής τράπεζας να εξαγοράσει το 80% της ρωσικής Uniastrum. Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης έθεσε σε θετικό ορίζοντα αριθμό διαβαθμίσεων της Uniastrum και άφησε σταθερή τη διαβάθμιση για χρηματοοικονομική ευρωστία (Ε+) με σταθερό ορίζοντα.

Οι διαβαθμίσεις της Τρ. Κύπρου που επιβεβαιώνονται είναι αυτές για καταθέσεις σε συνάλλαγμα (A1/Prime-1), για senior debt (Α2), για subordinated debt (A3) και για χρηματοοικονομική ευρωστία (C-).

«Η είσοδος της Τρ. Κύπρου στην ρωσική αγορά μέσω εξαγοράς είναι συμβατή με την δεδηλωμένη της στρατηγικής να επεκταθεί σε αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι Moody’s.

Η επιβεβαίωση των διαβαθμίσεων στηρίζεται, σύμφωνα με τους Moody’s, στην ισχυρή θέση της Τρ. Κύπρου στην Κύπρο και το δυναμικό της δίκτυο της Ελλάδα. Επίσης, στηρίζεται στα θετικά αποτελέσματα της τράπεζας, στην ικανοποιητική της κεφαλαιακή βάση, την ρευστότητά της και την βελτιούμενη ποιότητα του ενεργητικού της.

Εντούτοις, οι Moody’s σημειώνουν ότι η εξαγορά μιας σχετικά μεγάλης τράπεζας όπως η Uniastrum, που δραστηριοποιείται σε ένα λιγότερο ώριμo και πιο μεταβλητό περιβάλλον όπως η Ρωσία, μπορεί να αυξήσει το προφίλ κινδύνου της Τρ. Κύπρου και οδηγήσει σε μεταβλητότητα των οικονομικών της αποτελεσμάτων. Εντούτοις, οι Moody’s πιστεύουν ότι αυτή η αλλαγή δεν είναι αρκετά σημαντική να δικαιολογεί αλλαγή της διαβάθμισης.
Άλλωστε, υποστηρίζουν, η αναλογία Tier 1 θα μείνει πάνω από 7,5% μετά την εξαγορά.

Τέλος, μέσω της εξαγοράς η BOCY θα μπει σε μια πολλά υποσχόμενη ρωσική λιανική τραπεζική αγορά. Παράλληλα, η μακρόχρονη σχέση της με αριθμό Ρώσων επιχειρηματιών που έχουν βάση στην Κύπρο, θα της δώσει την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα πιστό πελατολόγιο, στο οποίο να κτίσει, βάσει των συνεργιών που θα δημιουργηθούν με τη Uniastrum, αναφέρουν οι Moody’s.

Εντούτοις, οι Moody’s επισύρουν την προσοχή σε τρία θέματα που ενδέχεται να πιέσουν τη διαβάθμιση χρηματοοικονομικής ευρωστίας της Τρ. Κύπρου στο μέλλον:

1. Απρόβλεπτα προβλήματα και προκλήσεις με την εξαγορά και την ενοποίηση ενός σχετικά μεγάλο οργανισμό
2. Η ταχεία ανάπτυξη της Uniastrum και το νεαρό της δανειακό χαρτοφυλάκιο, μπορεί να έχει κρυμμένους κινδύνους
3. Η αδύνατη χρηματοοικονομική απόδοση της Uniastrum, που σημαίνει ότι χρειάζεται γρήγορη αναστροφή της κατάστασης για να αποφευχθούν αρνητικές επιδράσεις στα αποτελέσματα ολόκληρου του group.

STOCKWATCH.COM.CY

Ευρωζώνη: «Βουτιά» των λιανικών πωλήσεων τον Ιούνιο

Ευρωζώνη: «Βουτιά» των λιανικών πωλήσεων τον Ιούνιο

Σημαντική πτώση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο ως αποτέλεσμα του ράλι στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, που περιορίζουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στην Ευρωζώνη στις 44 μονάδες από 53,1 το Μάιο. Σημειώνεται ότι ένδειξη κάτω από 50 σηματοδοτεί επιβράδυνση του κλάδου.

Πρόκειται για τη δεύτερη πιο χαμηλή ένδειξη από την έναρξη των μετρήσεων τον Ιανουάριο του 2004.

Μετά την ανακοίνωση το ευρώ υποχωρεί στο 1,5739 έναντι του ευρώ από 1,5765 νωρίτερα.

REPORTER.GR

Citigroup: Νέα κεφάλαια 9 δισ. δολ. θα χρειαστεί η Barclays

Citigroup: Νέα κεφάλαια 9 δισ. δολ. θα χρειαστεί η Barclays

Νέα κεφάλαια ύψους 9 δισ. δολαρίων εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να συγκεντρώσει η Barclays, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, σύμφωνα με την Citigroup προκειμένου να απορροφήσει τις διαγραφές ζημιών και να ευθυγραμμίσει τη ρευστότητά της στα επίπεδα των άλλων τραπεζών της χώρας.Η Barclays ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 4,5 δισ. λίρες μέσω έκδοσης νέων μετοχών.

Οι αναλυτές της Citigroup σημειώνουν πως δεδομένου ότι οι συνθήκες στην αγορά επιδεινώνονται διαρκώς, είναι θέμα χρόνου πριν δούμε νέες γενναίες διαγραφές ζημιών.

REPORTER.GR

Lehman: Απαρνούνται... τα bonus του 2008 CEO και Πρόεδρος

Lehman: Απαρνούνται... τα bonus του 2008 CEO και Πρόεδρος

Την πρόθεσή τους να παραιτηθούν του δικαιώματος για είσπραξη bonus το 2008 γνωστοποίησαν ο CEO της Lehman Brothers, Richard Fuld και ο Πρόεδρος Herbert «Bart» McDade, μετά και τις ζημίες που εμφάνισε για πρώτη φορά στην ιστορία της η αμερικανική τράπεζα.
Οι αποδοχές του Fuld έφτασαν πέρυσι τα 40 εκατ. δολάρια όταν η εταιρεία εμφάνισε κέρδη ρεκόρ. τα 98% των απολαβών του ήταν bonus. Στον αντίποδα ο CEΟ της Morgan Stanley John Mack έλαβε μόλις 800.000 δολάρια, μετά την υποχώρηση της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας του κατά 57%.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Lehman έχει υποχωρήσει κατά 70% στην αγορά τησ Νέας Υόρκης τους τελευταίους 12 μήνες, καταγράφοντας τις δεύτερες χειρότερες επιδόσεις στον δείκτη Amex Securities Broker/Dealer Index, μετά την E*Trade Financial.

REPORTER.GR

Μια «ανάσα» από τα 142 δολάρια η τιμή του πετρελαίου

Μια «ανάσα» από τα 142 δολάρια η τιμή του πετρελαίου



Σε απόσταση «αναπνοής» από τα 142 δολάρια το βαρέλι βρέθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, σκαρφαλώνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για δεύτερη διαδοχική μέρα. Το νέο «άλμα» των τιμών πυροδοτήθηκε από την εξασθένηση του δολαρίου, η οποία έχει στρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών στα εμπορεύματα.

Η τιμή του αργού στα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου ενισχύθηκε σήμερα έως και 2,07 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας στο ρεκόρ των 141,71 δολαρίων το βαρέλι στο ΝΥΜΕΧ. Στις 12.25' ώρα Ελλάδος, διαμορφώνονταν στα 141,35 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του Brent ενισχυόταν κατά 1,56 δολάρια στα 141,39 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα αναρριχηθεί έως και στα 141,98 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί από τις αρχές του έτους σχεδόν κατά 50%, με αρκετούς επενδυτικούς οίκους αλλά και τον ίδιο τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών ΟΠΕΚ να «βλέπουν» περαιτέρω άνοδό τους.

Χθες, η τιμή του αργού κατέγραψε κέρδη 5,09 δολαρίων, στα 139,64 δολάρια το βαρέλι, καθώς η Λιβύη απείλησε με μείωση της παραγωγής της, ενώ ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Χακίμπ Κελίλ δήλωσε ότι οι τιμές του αργού ενδέχεται να αγγίξουν τα 170 δολάρια το βαρέλι μέχρι το καλοκαίρι.

NAFTEMPORIKI

Ευρωζώνη: «Βουτιά» του επιχειρηματικού κλίματος τον Ιούνιο

Ευρωζώνη: «Βουτιά» του επιχειρηματικού κλίματος τον Ιούνιο

Σημαντική εξασθένηση παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο δείκτης Business Climate Indicator (BCI) υποχώρησε στη 0,14 μονάδα από 0,58 μονάδα που ήταν το Μάιο, και βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2005.

«Το τρέχον επίπεδο του δείκτη υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής εξασθένησε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αν και δείχνει πως το ποσοστό αύξησης της παραγωγής παραμένει πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο», αναφέρει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.

NAFTEMPORIKI

Η ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 13,544.36 -277.96 -2.01%
HANG SENG INDEX 22,042.35 -413.32 -1.84%
CSI 300 INDEX 2,816.02 -164.89 -5.53%

Βρετανικά funds σορτάρουν την Εθνική - Τον Ιούλιο κληρώνει για business plan

Βρετανικά funds σορτάρουν την Εθνική - Τον Ιούλιο κληρώνει για business plan

Θύμα 3 με 4 επιθετικών hedge funds από την Μ. Βρετανία τα οποία σορτάρουν την μετοχή με βασικό στόχο να πανικοβάλλουν τους μακροπρόθεσμους επενδυτές και να οδηγήσουν σε βίαιη διόρθωση έχει πέσει η μετοχή της Εθνικής τράπεζας. Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες μεθοδικά το τελευταίο διάστημα κατά την διάρκεια της ημέρας και πριν το κλείσιμο τα hedge funds τα οποία διατηρούν μικρές σχετικά θέσεις στην Εθνική ενορχηστρωμένα προσπαθούν βίαια να οδηγήσουν την μετοχή της Εθνικής σε χαμηλότερα επίπεδα με στόχο τα 27 ευρώ και σε δεύτερη φάση να οδηγήσουν την μετοχή κάτω από τα 25 ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό οδήγησαν την μετοχή της Εθνικής από τα 34 ευρώ στα 27,5 ευρώ.

Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας όταν άμεσα διέγνωσε το πρόβλημα και την τακτική της υποτιμητικής κερδοσκοπίαςπου ακολουθούν τα βρετανικά hedge funds ενεργοποιήθηκε.

Πρωτίστως επικοινώνησε με τους επικεφαλής των funds και τους έστειλε αυστηρό μήνυμα ότι η Εθνική δεν θα ανεχθεί κινήσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας και παράλληλα ενημέρωσε μεγάλους ξένους θεσμικούς επενδυτές ώστε να τους καθησυχάσει καθώς σε κάποιο βαθμό είχε προκληθεί αναστάτωση.

Προσωρινά υπήρξε ανακωχή και το σορτάρισμα στην μετοχή της Εθνικής περιορίστηκε.

Εκτίμηση καλά πληροφορημένων πηγών είναι ότι τα πολεμοφόδια των funds που σορτάρουν την μετοχή τελειώνουν και πρακτικά η υποτιμητική κερδοσκοπία θα ολοκληρωθεί.

Πάντως είναι ενθαρρυντικό ότι τουλάχιστον έως τώρα ο πανικός που ήθελαν να προκαλέσουν τα hedge funds δεν εκδηλώθηκε και οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές επέδειξαν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Βέβαια τα hedge funds που σόρταραν την μετοχή αποκόμισαν σημαντικότατα κέρδη ενώ δεν είναι σαφές τι άλλους μηχανισμούς διαθέτουν για να συνεχίσουν το σορτάρισμα στην μετοχή.

Όμως γεννά πολλά ερωτηματικά η έκθεση της Natixis bank για τις ελληνικές τράπεζες συστήνοντας πώληση για την Εθνική και τιμή στόχο τα25 ευρώ , πώληση για την Eurobank και τιμή στόχο τα 14,9 ευρώ ενώ θετική εμφανίζεται μόνο για την Alpha που προτείνει τιμή στόχο τα 21,9 ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα 25 ευρώ δηλαδή 12% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής διαμορφώνεται στα 12 δις ευρώ περίπου και με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008 στα 1,8 δις ευρώ το p/e κατέρχεται στο 6,6.

Στα επίπεδα αυτά η Εθνική δεν χαρακτηρίζεται υποτιμημένη αλλά στην κυριολεξία πολύ φθηνή.

Οι ξένοι στις νέες χαμηλότερες τιμές που θέτουν για τις ελληνικές τράπεζες πλέον έχουν συμπεριλάβει την παράμετρο ότι δεν θα υλοποιηθούν τα business plan. Έτσι εξηγείται και η καταβαράθρωση των τραπεζικών μετοχών.

Τον Ιούλιο κληρώνει για business plan

Μέσα στον Ιούλιο σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας θα γνωρίζει αν μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι του business plan για το 2008 ή όχι.

Για το 2009 υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία αλλά για το 2008 εντονότατος προβληματισμός.

Υπάρχει ενδεχόμενο ο στόχος του business plan να μην επιτευχθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση η Εθνική θα ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα αν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται.

Αντίστοιχα αν διαγνώσει ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται θα ενημερώσει τους επενδυτές.

Η Εθνική πάντως βρίσκεται στο μεταίχμιο της υλοποίησης ή μη των στόχων του business plan για το 2008.

Τα σχέδια στο εξωτερικό

Το μεγάλο ενδιαφέρον της Εθνικής μετά το ακύρωση του διαγωνισμού της Banque Du Caire επικεντρώνεται στην Ρωσία εκεί όπου στοχεύει να προχωρήσει σε μια μεγάλη εξαγορά δαπανώντας έως και 1,5 δις ευρώ ή και περισσότερα ανάλογα με το μέγεθος και την ευκαιρία που παρουσιάζονται.

Με βάση τελευταίες πληροφορίες η Εθνική διερευνά ρωσική τράπεζα η οποία έχει παρουσία και σε άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Είναι σαφές ότι η κίνηση της Εθνικής να πληρώσει 3,2 φορές τα κεφάλαια της αιγυπτιακής τράπεζας αποδεικνύει ότι σε αυτή την φάση η διοίκηση επιθυμεί ένα σημαντικό deal στο εξωτερικό.

REPORTER.GR

Σε αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας οι μετοχές της Citigroup

Σε αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας οι μετοχές της Citigroup

ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο της τελευταίας περίπου δεκαετίας κατέρρευσαν οι μετοχές της Citigroup Inc., της τράπεζας που δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα από την κατάρρευση της αγοράς των subprimes, μετά τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs & Co, ότι η αμερικανική τράπεζα μπορεί να σημειώσει νέες διαγραφές ύψους 8,9 δισ. δολαρίων, γεγονός που ίσως την οδηγήσει πάλι σε μείωση του μερίσματός της.

Την ίδια στιγμή, αναλυτές της Wall Street προβλέπουν ζημίες για τη Merrill Lynch & Co στο δεύτερο τρίμηνο και προβλέπουν συνολικές διαγραφές που θα κυμαίνονται από 3,5 δισ. έως 4,2 δισ. δολάρια.

H Goldman προστέθηκε στη λίστα με τη UBS και τη Merrill Lynch οι οποίες προβλέπουν νέες διαγραφές για την Citigroup. Η τελευταία εκτιμάται ότι θα διαγράψει 7,1 δισ. δολάρια σε εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις (CDOs) και άλλα 1,2 δισ. δολάρια στην αξία άλλου ενεργητικού.

Παράλληλα η Goldman μείωσε την τιμή στόχο (έξι μηνών) για τη μετοχή της Citigroup στα 16 δολάρια ανά μετοχή και την τοποθέτησε στην «conviction sell list». Σημειώνεται ότι η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά 36% από την αρχή της χρονιάς.

Εν τω μεταξύ, σε άντληση κεφαλαίων θα προχωρήσει η ολλανδοβελγική τράπεζα Fortis μέσω έκδοσης νέων μετοχών αξίας 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της. Η άντληση κεφαλαίων χαρακτηρίζεται ως αναγκαία, ωστόσο σύμφωνα με την ίδια την τράπεζα τα κεφάλαια που θα αντλήσει ώστε να εξασφαλίσει tier 1 ratio, πάνω από 6% μέχρι το τέλος του 2009, είναι 8 δισ. ευρώ (12,54 δισ. δολάρια). Τέλος ανακοίνωσε πως αντί για μέρισμα το 2008 θα δώσει μετοχές.

Ισχυρό παραμένει το γαλλικό τραπεζικό σύστημα παρά την επιρροή από την κρίση στην αμερικανική αγορά των subrime loans αλλά οι τράπεζες πρέπει να είναι «επάγρυπνες» για να αποφευχθούν τα εν δυνάμει προβλήματα, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουγέ. Ο οργανισμός ιδιωτικών τραπεζών της Γερμανίας (BDB), δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αναχαιτίσει τις πληθωριστικές πιέσεις εάν προχωρήσει σε μικρή αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο. Ο πρόεδρος του BDB Μάμφρεντ Βέμπερ εκτιμά ότι μια τέτοια αύξηση θα εδραίωνε αποτελεσματικά την αξιοπιστία της ΕΚΤ.

NAFTEMPORIKI

Ιαπωνία: Μείωση των δαπανών και αύξηση του πληθωρισμού

Ιαπωνία: Μείωση των δαπανών και αύξηση του πληθωρισμού

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ δαπάνες έκαναν τον Μάϊο τα ιαπωνικά νοικοκυριά, οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα τριών ετών και ο πληθωρισμός σχεδόν διπλασιάστηκε, καταδεικνύοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας μετά τον πόλεμο, μάλλον τελείωσε.

Ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών και τα ομόλογα κινήθηκαν ανοδικά εν μέσω ανησυχιών ότι η παγκόσμια ζήτηση για αυτοκίνητα και τηλεοράσεις που κατασκευάζονται στην Ιαπωνία θα μειωθεί εξ αιτίας των τιμών ρεκόρ του πετρελαίου. Ο κίνδυνος ύφεσης ενδέχεται να εμποδίσει την Bank of Japan να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού που βρίσκονται στο 0,5%, παρά την επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν 3,2% - τα μέγιστα από τον Σεπτέμβριο του 2006 – ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Οι τιμές καταναλωτή εκτός των τροφίμων, των ψαριών και των λαχανικών, αναρριχήθηκαν 1,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από άνοδο 0,9% τον Απρίλιο.

Η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για τη βιομηχανική παραγωγή, παρά τη σημερινή έκθεση που έδειξε ότι αυτή σημείωσε αύξηση 2,9% τον Μάϊο από τον Απρίλιο, την πρώτη αύξησε σε τρεις μήνες.

Με απώλειες 277,96 μονάδων, ποσοστό 2,01%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκυο ο δείκτης Nikkei 225, φθάνοντας στις 13.544,36 μονάδες.

NAFTEMPORIKI

AIG: Προς απορρόφηση απωλειών ύψους πέντε δισ. δολ.

AIG: Προς απορρόφηση απωλειών ύψους πέντε δισ. δολ.

Σε απορρόφηση απωλειών δεκάδων ασφαλιστικών μονάδων της, οι οποίες προέβησαν πέρυσι σε διαγραφές 13 δισ. δολαρίων λόγω της κρίσης στα ενυπόθηκα δάνεια, σχεδιάζει να προχωρήσει η American International group (AIG).

Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος παγκοσμίως αναμένεται να αναλάβει έως και πέντε δισ. δολάρια απωλειών από τα τμήματα επενδύσεων, έναντι 500 εκατ. δολαρίων που είχε αρχικά ανακοινώσει, όπως αποκάλυψε στέλεχος της AIG.

Σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Σουίφτ, η εταιρεία σκοπεύει επίσης να χορηγήσει κεφάλαια – το ύψος των οποίων δεν έγινε γνωστό – σε ορισμένες από τις θυγατρικές της.

Τόσο η Moody’s Investors Service όσο και η A.M. Bets Co. επικαλέστηκαν τις διαγραφές αυτές το Μάιο, όταν υποβάθμισαν την αξιολόγησή τους για την πιστοληπτική ικανότητα της AIG.

Η μείωση της αξίας του ενεργητικού στο χαρτοφυλάκιο χρηματιστηριακών συναλλαγών – πιστώσεων αποτελεί μέρος των προ φόρων διαγραφών ύψους 38 δισ. δολαρίων, τις οποίες ανακοίνωσε η AIG κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών τριμήνων.

NAFTEMPORIKI

Νέα αναβολή στη διαγραφή χρεών

Νέα αναβολή στη διαγραφή χρεών


Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά από την Ολομέλεια της Βουλής η ψήφιση των κανονισμών που ρυθμίζουν τη διαδικασία διαγραφής παλαιών χρεών που συσσωρεύτηκαν μέχρι και το 1999.

Η διαδικασία αυτή προβλεπόταν από κανονισμούς, η ισχύς των οποίων έχει λήξει και αφορούσαν τις περιπτώσεις οφειλετών που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν αντικειμενική δυσκολία να εξοφλήσουν τις οφειλές τους με βάση ειδικά καθοριζόμενη προς τούτο διαδικασία.

Οι κανονισμοί είχαν τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας προς έγκριση για πρώτη φορά στις 12 Ιουνίου όταν ζητήθηκε η αναβολή τους, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν και πάλι στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η οποία τους επανεξέτασε με στόχο την ενδεχόμενη επέκταση του χρονικού ορίου το οποίο παρέχεται το δικαίωμα για διεκδίκηση της διαγραφής οφειλόμενων φορολογικών χρεών από το 1999 μέχρι το 2002.

Ωστόσο, στη χθεσινή συνεδρία του σώματος σύμφωνα με το ΚΥΠΕ και ενώ το σχετικό νομοθέτημα ήταν πρώτο στην ημερήσια διάταξη, μετά την αναβολή των 15 ημερών που είχε ζητήσει στις 12 Ιουνίου 2008 ο ΔΗΣΥ, πήρε τον λόγο ο βουλευτής του ιδίου κόμματος Γιώργος Γεωργίου, αναφέροντας ότι είναι αναγκαία ακόμα μία ολιγοήμερη παράταση της διαδικασίας ψήφισης των κανονισμών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξέτασή τους.

Το αίτημα του κ. Γεωργίου βρήκε ανταπόκριση από όλους τους βουλευτές, έτσι αναβλήθηκε για άλλη μία εβδομάδα η συζήτηση και έγκριση των κανονισμών.

STOCKWATCH.COM.CY
Share |