Friday, June 27, 2008

Βρετανικά funds σορτάρουν την Εθνική - Τον Ιούλιο κληρώνει για business plan

Βρετανικά funds σορτάρουν την Εθνική - Τον Ιούλιο κληρώνει για business plan

Θύμα 3 με 4 επιθετικών hedge funds από την Μ. Βρετανία τα οποία σορτάρουν την μετοχή με βασικό στόχο να πανικοβάλλουν τους μακροπρόθεσμους επενδυτές και να οδηγήσουν σε βίαιη διόρθωση έχει πέσει η μετοχή της Εθνικής τράπεζας. Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες μεθοδικά το τελευταίο διάστημα κατά την διάρκεια της ημέρας και πριν το κλείσιμο τα hedge funds τα οποία διατηρούν μικρές σχετικά θέσεις στην Εθνική ενορχηστρωμένα προσπαθούν βίαια να οδηγήσουν την μετοχή της Εθνικής σε χαμηλότερα επίπεδα με στόχο τα 27 ευρώ και σε δεύτερη φάση να οδηγήσουν την μετοχή κάτω από τα 25 ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό οδήγησαν την μετοχή της Εθνικής από τα 34 ευρώ στα 27,5 ευρώ.

Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας όταν άμεσα διέγνωσε το πρόβλημα και την τακτική της υποτιμητικής κερδοσκοπίαςπου ακολουθούν τα βρετανικά hedge funds ενεργοποιήθηκε.

Πρωτίστως επικοινώνησε με τους επικεφαλής των funds και τους έστειλε αυστηρό μήνυμα ότι η Εθνική δεν θα ανεχθεί κινήσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας και παράλληλα ενημέρωσε μεγάλους ξένους θεσμικούς επενδυτές ώστε να τους καθησυχάσει καθώς σε κάποιο βαθμό είχε προκληθεί αναστάτωση.

Προσωρινά υπήρξε ανακωχή και το σορτάρισμα στην μετοχή της Εθνικής περιορίστηκε.

Εκτίμηση καλά πληροφορημένων πηγών είναι ότι τα πολεμοφόδια των funds που σορτάρουν την μετοχή τελειώνουν και πρακτικά η υποτιμητική κερδοσκοπία θα ολοκληρωθεί.

Πάντως είναι ενθαρρυντικό ότι τουλάχιστον έως τώρα ο πανικός που ήθελαν να προκαλέσουν τα hedge funds δεν εκδηλώθηκε και οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές επέδειξαν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Βέβαια τα hedge funds που σόρταραν την μετοχή αποκόμισαν σημαντικότατα κέρδη ενώ δεν είναι σαφές τι άλλους μηχανισμούς διαθέτουν για να συνεχίσουν το σορτάρισμα στην μετοχή.

Όμως γεννά πολλά ερωτηματικά η έκθεση της Natixis bank για τις ελληνικές τράπεζες συστήνοντας πώληση για την Εθνική και τιμή στόχο τα25 ευρώ , πώληση για την Eurobank και τιμή στόχο τα 14,9 ευρώ ενώ θετική εμφανίζεται μόνο για την Alpha που προτείνει τιμή στόχο τα 21,9 ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα 25 ευρώ δηλαδή 12% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής διαμορφώνεται στα 12 δις ευρώ περίπου και με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008 στα 1,8 δις ευρώ το p/e κατέρχεται στο 6,6.

Στα επίπεδα αυτά η Εθνική δεν χαρακτηρίζεται υποτιμημένη αλλά στην κυριολεξία πολύ φθηνή.

Οι ξένοι στις νέες χαμηλότερες τιμές που θέτουν για τις ελληνικές τράπεζες πλέον έχουν συμπεριλάβει την παράμετρο ότι δεν θα υλοποιηθούν τα business plan. Έτσι εξηγείται και η καταβαράθρωση των τραπεζικών μετοχών.

Τον Ιούλιο κληρώνει για business plan

Μέσα στον Ιούλιο σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας θα γνωρίζει αν μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι του business plan για το 2008 ή όχι.

Για το 2009 υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία αλλά για το 2008 εντονότατος προβληματισμός.

Υπάρχει ενδεχόμενο ο στόχος του business plan να μην επιτευχθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση η Εθνική θα ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα αν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται.

Αντίστοιχα αν διαγνώσει ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται θα ενημερώσει τους επενδυτές.

Η Εθνική πάντως βρίσκεται στο μεταίχμιο της υλοποίησης ή μη των στόχων του business plan για το 2008.

Τα σχέδια στο εξωτερικό

Το μεγάλο ενδιαφέρον της Εθνικής μετά το ακύρωση του διαγωνισμού της Banque Du Caire επικεντρώνεται στην Ρωσία εκεί όπου στοχεύει να προχωρήσει σε μια μεγάλη εξαγορά δαπανώντας έως και 1,5 δις ευρώ ή και περισσότερα ανάλογα με το μέγεθος και την ευκαιρία που παρουσιάζονται.

Με βάση τελευταίες πληροφορίες η Εθνική διερευνά ρωσική τράπεζα η οποία έχει παρουσία και σε άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Είναι σαφές ότι η κίνηση της Εθνικής να πληρώσει 3,2 φορές τα κεφάλαια της αιγυπτιακής τράπεζας αποδεικνύει ότι σε αυτή την φάση η διοίκηση επιθυμεί ένα σημαντικό deal στο εξωτερικό.

REPORTER.GR

No comments:

Share |