Friday, June 27, 2008

Ιαπωνία: Μείωση των δαπανών και αύξηση του πληθωρισμού

Ιαπωνία: Μείωση των δαπανών και αύξηση του πληθωρισμού

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ δαπάνες έκαναν τον Μάϊο τα ιαπωνικά νοικοκυριά, οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα τριών ετών και ο πληθωρισμός σχεδόν διπλασιάστηκε, καταδεικνύοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας μετά τον πόλεμο, μάλλον τελείωσε.

Ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών και τα ομόλογα κινήθηκαν ανοδικά εν μέσω ανησυχιών ότι η παγκόσμια ζήτηση για αυτοκίνητα και τηλεοράσεις που κατασκευάζονται στην Ιαπωνία θα μειωθεί εξ αιτίας των τιμών ρεκόρ του πετρελαίου. Ο κίνδυνος ύφεσης ενδέχεται να εμποδίσει την Bank of Japan να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού που βρίσκονται στο 0,5%, παρά την επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν 3,2% - τα μέγιστα από τον Σεπτέμβριο του 2006 – ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Οι τιμές καταναλωτή εκτός των τροφίμων, των ψαριών και των λαχανικών, αναρριχήθηκαν 1,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από άνοδο 0,9% τον Απρίλιο.

Η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για τη βιομηχανική παραγωγή, παρά τη σημερινή έκθεση που έδειξε ότι αυτή σημείωσε αύξηση 2,9% τον Μάϊο από τον Απρίλιο, την πρώτη αύξησε σε τρεις μήνες.

Με απώλειες 277,96 μονάδων, ποσοστό 2,01%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκυο ο δείκτης Nikkei 225, φθάνοντας στις 13.544,36 μονάδες.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |