Thursday, March 26, 2009

Ανοδος 3% για το αργό- Πάνω από τα 54,35 δολάρια

Ανοδος 3% για το αργό- Πάνω από τα 54,35 δολάρια

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών ενισχύθηκε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της ανάκαμψης των κεφαλαιαγορών, αφού οι επενδυτές «λαβαίνουν» τα σήματα για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου του αργού ενισχύθηκαν κατά 3% στα 54,35 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας στο 20% τα κέρδη του αργού από την αρχή του έτους. Το πετρέλαιο τύπου brent ενισχύθηκε κατά 1,9% στα 52,71 δολάρια το βαρέλι, στην αγορά του Λονδίνου.

Σύμφωνα με αναλυτές, η αγορά του πετρελαίου έχει εδώ και πάρα πολλούς μήνες εναρμονιστεί με τις διακυμάνσεις των κεφαλαιαγορών, αγνοώντας τα στοιχεία που ανακοινώνονται καθημερινά από την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με τα μακροοικονομικά μεγέθη.

Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ανακοινώθηκαν τα αποθέματα του αργού την προηγούμενη εβδομάδα που έληξε στις 20 Μαρτίου, και τα οποία κατέδειξαν αύξηση της τάξεως των 3,3 εκατ. βαρελιών στα 356,6 εκατ. βαρέλια. Ήταν 22η αύξηση σε διάστημα 26 εβδομάδων, ήτοι 13% υψηλότερα σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα. Τα αποθέματα της βενζίνης υποχώρησαν κατά 1,14 εκατ. βαρέλια, στα 214,6 βαρέλια, ενώ η κατανάλωση των καυσίμων ενισχύθηκε την ίδια περίοδο κατά 2,2%.

REPORTER.GR

Μέρισμα 15 σεντ από Marfin

Μέρισμα 15 σεντ από Marfin


Μέρισμα 15 σεντ αποφάσισε να παραχωρήσει στους μετόχους η διοίκηση της Marfin, παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες. Το μέρισμα είναι αισθητά μειωμένο σε σύγκριση με τα 35 σεντ ανά μετοχή που είχαν δοθεί για τη χρήση του 2007 και με τα 31 σεντ που είχαν δοθεί για τη χρήση του 2006.

Το 2008 η τράπεζα πέτυχε κέρδη €395 εκ. έναντι €563 εκ. το 2007, λόγω της μείωσης των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις, λόγω των αυξημένων λειτουργικών δαπανών και των αυξημένων προβλέψεων για επισφάλειες. Τα καθαρά έσοδα του ομίλου από τόκους αυξήθηκαν κατά 12%.

Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση της Marfin Popular και επισυνάπτουμε την ετήσια της έκθεση για το 2008:

«Σε συνέχεια της ανακοίνωσής της ημερομηνίας 27 Φεβρουαρίου, 2009, η Marfin Popular Bank Public Co Ltd ανακοινώνει ότι σε σημερινή συνεδρία του το Διοικητικό Συμβούλιο της ενέκρινε τις Τελικές Ελεγμένες Οικονομικές Καταστάσεις του Ομίλου και της Τράπεζας για το 2008.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει επίσης αποφασίσει να εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει στις 19 Μαϊου 2009, την καταβολή μερίσματος €0,15 ανά μετοχή ονομαστικής αξίας €0,85, σε μετρητά.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε Σχέδιο ώστε να δοθεί στους μετόχους το δικαίωμα επανεπένδυσης του μερίσματος. Η τιμή άσκησης του δικαιώματος για επανεπένδυση του μερίσματος του 2008 σε μετοχές της Τράπεζας, θα είναι 10% πιο κάτω από το μέσο όρο της τιμής κλεισίματος της μετοχής της Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την περίοδο από 26 Μαϊου μέχρι 1 Ιουνίου 2009, (πρώτες πέντε μέρες κατά τις οποίες η μετοχή της Τράπεζας θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα του μερίσματος, ex-dividend).

Επιπρόσθετες πληροφορίες για την καταβολή του μερίσματος, όπως ημερομηνία αρχείου και αποκοπής, περιλαμβάνονται στο Οικονομικό Ημερολόγιο της Τράπεζας για το έτος 2009 το οποίο ανακοινώνεται επίσης σήμερα.

Η Ετήσια Οικονομική Έκθεση, η οποία περιλαμβάνει και τις Οικονομικές Καταστάσεις, επισυνάπτεται. Επίσης, θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Ομίλου (www.laiki.com), στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (www.cse.com), καθώς και στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών (www.ase.gr). Aντίγραφα θα διατίθενται στο Τμήμα Μετοχών και Χρεογράφων του Ομίλου, Διομήδους 10, 2ος όροφος, 2024 Στρόβολος, Λευκωσία».

STOCKWATCH.COM.CY

ΗΠΑ: Έγκριση από Βουλή μείωσης μισθών σε τράπεζες που έχουν λάβει βοήθεια

ΗΠΑ: Έγκριση από Βουλή μείωσης μισθών σε τράπεζες που έχουν λάβει βοήθεια

Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπεται η μείωση των απολαβών των στελεχών και των υπαλλήλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν λάβει ομοσπονδιακή βοήθεια.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το νομοσχέδιο θα απαγορεύει κάθε “αδικαιολόγητο ή υπερβολικό” μισθό, όπως καθορίζεται από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές.

Το νομοσχέδιο θα απαγορεύει και τις πληρωμές bonus που δεν σχετίζονται με την απόδοση του εργαζομένου.

Σημειώνεται πως για την εφαρμογή του νομοσχεδίου απαιτείται ακόμα η έγκριση της Γερουσίας και του Προέδρου.

CAPITAL.GR

General Motors: Εθελουσία έξοδος για 7.500 εργαζόμενους

General Motors: Εθελουσία έξοδος για 7.500 εργαζόμενους

Η General Motors Corp. ανακοίνωσε σήμερα ότι συνολικά 7.500 εργαζόμενοι της, μέλη εργατικών σωματείων, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους θα αποχωρήσουν έως την 1η Απριλίου, όπως ανακοίνωσε η GM.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα καλύψει τις κενές θέσεις με τους υφιστάμενους εργαζόμενους όπου είναι δυνατόν, ενώ οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα ενταχθούν σε επίπεδο αρχικού μισθού και επιδομάτων.

Από το 2006 έχουν αποχωρήσει από την εταιρεία συνολικά 60.500 υπάλληλοι μέσω προγραμμάτων εθελουσίας.

CAPITAL.GR

Οι Soros, Paulson, Simons και Arnold έβγαλαν πάνω από 7 δισ. δολάρια στην κρίση!

Οι Soros, Paulson, Simons και Arnold έβγαλαν πάνω από 7 δισ. δολάρια στην κρίση!


Mπορεί τα λεφτά που κέρδισαν οι κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων του κόσμου, το 2008 να σημείωσαν σε μέσο όρο πτώση κατά 48% σε σχέση με την μαγική χρονιά του 2007, όμως οι ηγέτες της βιομηχανίας των hedge funds, συγκεκριμένα η τετράδα James Simons, John Paulson, John Arnold και George Soros, γύρισαν σπίτι με 1,1 μέχρι και 2,5 δισ. δολάρια ο καθένας, σύμφωνα με το Alpha Magazine. Οι 11 μεγαλύτεροι hedge funds managers του κόσμου μάλιστα, έγιναν πλουσιότεροι κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά. Το δε τοπ 25 των διαιχεριστών κεφαλαίων, έβγαλε κοντά στα 470 εκατ. δολάρια ο καθένας σε μέσο όρο.

Μπορεί βέβαια από τα παχυλά κέρδη του 2007 - την περίοδο πριν την κρίση δηλαδή, αυτά τα νούμερα να αποτελούν προσγείωση και μάλιστα ανώμαλη για τους μεγάλους παίκτες της βιομηχανίας των hedge funds, ωστόσο και παρά της τεράστιες ζημιές και την μαζική φυγή των επενδυτών από την αγορά που «πόνεσαν» πολύ τα επιθετικά αυτά κεφάλαια, η κρίση φαίνεται πως διατήρησε τον τίτλο του «δισεκατομμυριούχου» για πολλούς από αυτούς τους μεγάλους παίκτες. Ιδου τι κέρδισαν οι top της αγοράς:

Ο James Simons της Renaissance Technologies Corp. εκτιμάται πως έβγαλε 2,5 δισ. δολάρια το 2008. Ο John Paulson της Paulson & Co. 2 δισ. δολάρια, ο John Arnold της Centaurus Energy 1,5 δισ., ο George Soros της Soros Fund Management 1,1 δισ. δολάρια, ο Raymond Dalio της Bridgewater Associates 780 εκατ. δολάρια, ο Bruce Kovner της Caxton Associates 640 εκατ. δολάρια, ο David Shaw της D.E. Shaw & Co. 275 εκατ. δολάρια, ο Stanley Druckenmiller της Duquesne Capital Management 260 εκατ. δολάρια, ο David Harding της Winton Capital Management 250 εκατ. δολάρια, ο Alan Howard της Brevan Howard Asset Management 250 εκατ. δολάρια και ο John Taylor Jr. της FX Concepts 250 εκατ. δολάρια.

Αυτό θα πει ανοσία! Να βγαίνεις εκατομμυριούχος ή και δισεκατομμυριούχος από την χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών...

REPORTER.GR

Cyprus Stock Exchange (CSE) & Athens Stock Exchange (ASE)

XAK

FTSE/CySE 20
337.19 ( 7.88%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
978.64 ( 7.90%)

Όγκος: € 8,932,678

====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1713.85 ( 1.16%)

FTSE®/Χ.Α. 20
867.88 ( 2.01%)

MIG: Διαγωνισμός για τις στολές προσωπικού της Ολυμπιακής

MIG: Διαγωνισμός για τις στολές προσωπικού της Ολυμπιακής

Την προκήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή στολής του προσωπικού της νέας θυγατρικής αεροπορικής εταιρείας που θα χρησιμοποιεί το όνομα της Ολυμπιακής ανακοίνωσε η Marfin Investment Group (MIG). Η διοίκηση της MIG αποφάσισε την διεξαγωγή ανοικτού διαγωνισμού για την επιλογή στολών του ιπταμένου προσωπικού της θυγατρικής της αεροπορικής εταιρείας στην τελική επιλογή των οποίων θα συμμετέχει και το κοινό ψηφίζοντας την στολή που επιλέγει μέσα από το διαδίκτυο.Στον διαγωνισμό μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις σχεδιαστές ρούχων ελληνικής ιθαγένειας που έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι προτάσεις θα αφορούν στολές για κυβερνήτες και συγκυβερνήτες αεροσκαφών, άνδρες και γυναίκες συνοδούς καιπρέπει να σταλούν στην Επιτροπή του Διαγωνισμού έως την Πέμπτη 30 Απριλίου, σε χαρτί και σε ψηφιακή μορφή.

Οι προτάσειςπου θα παραληφθούν από τη Επιτροπή Διαγωνισμού θα θεωρηθούν εμπιστευτικές και τα ονόματα των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Η Επιτροπή θα επιλέξει τρείς προτάσεις οι οποίες θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα σχέδια που προτείνονται θα αναρτηθούνσε ειδικό site στο διαδίκτυο. Και οι τρείς που θα προκριθούν στον τελικό, θααποζημιωθούν με το ποσό των 3.000 ευρώ και θα αποκτήσουνσημαντικήπροβολή ώστε το κοινό να «ψηφίσει» την επιλογή που προτιμά. Το ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει ηλεκτρονικάτο κοινό είναι «Αν ήσασταν επιβάτης της εταιρείας ποια στολή θα προτιμούσατε να βλέπετε;». Όσοι απαντήσουν στην ερώτηση, ψηφίζοντας την στολή που προτιμούν, συμμετέχουν σε διαγωνισμό με 100 τυχερούςπου θα πάρουν δωρεάν από δύο εισιτήρια για δρομολόγια που θα επιλέξουν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Μετά από την ψηφοφορία του κοινού, θα επιλεγεί η στολή της νέας αεροπορικής εταιρείαςκαι το βραβείο για τον νικητή είναι 30.000 ευρώ. Ο νικητήςέχει την υποχρέωση να παραδώσει τα σχέδια που έχουν επιλεγεί σε πατρόντα οποία θα δοθούν στην εταιρεία παραγωγής που θα επιλεγεί για να κατασκευάσει τις νέες στολές.


REPORTER.GR

Καλύφθηκε η σημερινή έκδοση βρετανικών ομολόγων

Καλύφθηκε η σημερινή έκδοση βρετανικών ομολόγων


Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών ολοκλήρωσε με επιτυχία σήμερα την δημοπρασία σε δεικτοποιημένα ομόλογα (index-linked gilts) ύψους 1,1 δισ. στερλίνων ($1,6 δισ.), όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η δημοπρασία βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την χθεσινή αποτυχημένη έκδοση της βρετανικής κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν κατάφερε να βρει αρκετούς αγοραστές για την έκδοση ομολόγων ύψους 1,75 δισ. στερλίνων, γεγονός που είχε να συμβεί επτά χρόνια.

Τα gilts, ομόλογα του βρετανικού δημοσίου, βρέθηκαν υπό πίεση χθες μετά την ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου πως οι επενδυτές υπέβαλλαν προσφορές μόλις για 1,63 δισ. στερλίνες για 40ετή χρεόγραφα. Η τελευταία φορά που η βρετανική κυβέρνηση δεν κατάφερε να προσελκύσει επενδυτές ήταν το 2002, όταν προσπάθησε να πουλήσει πληθωριστικά προστατευμένα 30ετή ομόλογα.

Η σημερινή πώληση ομολόγων με προστασία έναντι του πληθωρισμού, λήξης το 2022, συγκέντρωσε προσφορές ύψους 2,987 δισ. στερλίνων.

CAPITAL.GR

Πτώση 10,1% στη διεθνή αεροπορική επιβατική κίνηση το Φεβρουάριο

Πτώση 10,1% στη διεθνή αεροπορική επιβατική κίνηση το Φεβρουάριο


Πτώση 10,1% σημείωσε η διεθνής επιβατική κίνηση το Φεβρουάριο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ).

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η πτώση ήταν μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο, όταν και σημειώθηκε πτώση 5,6%. Το ποσοστό πληρότητας υποχώρησε κατά 3,2% στο 69,9%, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές ιώθηκαν κατά 22,1% έναντι 23,2% τον Ιανουάριο.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ

Περισσότερο εξασθενημένη από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά -με τα νέα στοιχεία ωστόσο να είναι καλύτερα των εκτιμήσεων- εμφανίζεται η οικονομία των ΗΠΑ στο τέλος του 2008, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη συρρίκνωση σε διάστημα 26 ετών κι ενώ τα εταιρικά κέρδη έχασαν περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας τους.

Ειδικότερα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊον συρρικνώθηκε 6,3% στο διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Το υπουργείο υποβάθμισε τα αρχικά στοιχεία για το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου που εμφάνιζαν συρρίκνωση του προϊόντος κατά 6,2%. Η ρευστοποίηση αποθεμάτων φαίνεται πως βρίσκεται πίσω από την καθοδική αναθεώρηση των στοιχείων της κυβέρνησης για το ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία στοιχεία ήταν καλύτερα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, οι οποίοι ανέμεναν μεγαλύτερη υποβάθμιση των προγενέστερων εκτιμήσεων, καθώς έκαναν λόγο για συρρίκνωση 6,6% της οικονομίας.

ΗΠΑ: Νέο ιστορικό ρεκόρ για τις συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Σε νέο επίπεδο ρεκόρ ανήλθαν οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που τελείωσε στις 14 Μαρτίου σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 122.000 στις 5,56 εκατ., το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο από το την έναρξη καταγραφής των στοιχείων από την κυβέρνηση το 1967.

Οι νέες αιτήσεις την εβδομάδα που τελείωσε στις 21 Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 8.000 στις 652.000, με τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων να κάνουν λόγο για αύξηση 9.000.

Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων των συνεχιζόμενων αιτήσεων αυξήθηκε κατά 123.750 στις 5,33 εκατ. ενώ των νέων αιτήσεων υποχώρησε κατά 1.000 στις 649.000.

Το ποσοστό ανεργίας των εργαζομένων που δικαιούνται επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 0,1% στο 4,2%, το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 1983.

CAPITAL.GR

Αυστηρά μέτρα από την Τράπεζα της Ελλάδος για "ξέπλυμα" χρήματος

Αυστηρά μέτρα από την Τράπεζα της Ελλάδος για "ξέπλυμα" χρήματος


Επανακαθορίζεται το πλαίσιο εποπτείας που αφορά στην αντιμετώπιση από τα εποπτευόμενα ιδρύματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με την απόφαση της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων (ΕΤΠΘ) 281/5/17.03.2009 αντικαθίστανται, περιλαμβανόμενες σε ενιαίο κείμενο, οι διατάξεις των προηγούμενων αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, με τις οποίες έχουν καθοριστεί οι ελάχιστοι όροι και προϋποθέσεις για την αξιολόγηση της επάρκειας των στρατηγικών και διαδικασιών που αφορούν την πρόληψη και αποτροπή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, (ξέπλυμα χρήματος - ΞΧ) και (χρηματοδότηση της τρομοκρατίας - ΧΤ), μέσω των τραπεζών και των λοιπών εποπτευόμενων από αυτήν προσώπων.

Ειδικότερα, με τη νέα απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος:

1. Εκσυγχρονίζονται και εξειδικεύονται, λαμβανομένης ιδίως υπόψη της αρχής της αναλογικότητας, οι υποχρεώσεις όλων των εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος προσώπων, σύμφωνα με:
• τα προβλεπόμενα στον τελευταίο νόμο 3691/2008,
• τις σχετικές κοινοτικές ρυθμίσεις (Οδηγίες 2005/60/ΕΚ, 2006/70/EK, Κανονισμός 1781/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, Κοινή Θέση από 16.10.2008 των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Εποπτείας CEBS, CEIOPS, CESR)
• τις Συστάσεις της Ομάδας Χρηματοπιστωτικής Δράσης (Financial Action Task Force -FATF).

2. Επιβάλλεται στα πιστωτικά ιδρύματα να έχουν καταγεγραμμένη πολιτική για την καταπολέμηση του ΞΧ και της ΧΤ, εγκεκριμένη από το Διοικητικό τους Συμβούλιο, πέραν από την ήδη προβλεπόμενη υποχρέωση εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων και διαδικασιών για το σκοπό αυτό.

3. Ενισχύεται ο ρόλος και εξειδικεύονται τα καθήκοντα του Διευθυντικού Στελέχους, που κάθε εποπτευόμενο πρόσωπο οφείλει να ορίζει για τη γνωστοποίηση ύποπτων συναλλαγών στην Επιτροπή του πιο πάνω νόμου, η οποία είναι επιφορτισμένη με την αρμοδιότητα της περαιτέρω διερεύνησής τους .

4. Παρέχονται αναλυτικές οδηγίες στα εποπτευόμενα πρόσωπα για την εφαρμογή μεθοδολογίας αντιμετώπισης του ΞΧ και της ΧΤ, ανά κατηγορία κινδύνου πελατών και συναλλαγών, με ιδιαίτερη έμφαση σε κατηγορίες, όπως οι εξωχώριες (offshore) επιχειρήσεις, οι χώρες που δεν εφαρμόζουν επαρκώς τις συστάσεις της FATF, οι συναλλαγές χωρίς τη φυσική παρουσία του πελάτη κλπ.

5. Συνιστάται στα πιστωτικά ιδρύματα, με σκοπό τη μείωση του σχετικού κινδύνου, όπως, σε περίπτωση ανάληψης ποσού μεγαλύτερου των € 250.000, αποφεύγεται η χρήση μετρητών, η δε απόδοση των χρημάτων στον πελάτη να γίνεται μέσω έκδοσης τραπεζικής επιταγής ή εντολής πληρωμής σε τραπεζικό λογαριασμό.


CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Σε ιστορικά υψηλά οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Σε ιστορικά υψηλά οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Σε νέα ιστορικά υψηλά εκτινάχθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα μέχρι τις 14 Μαρτίου. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 122.000 στο ρεκόρ των 5,56 εκατομμυρίων.

Στην εβδομάδα μέχρι τις 21 Μαρτίου, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 8.000 στις 652.000 και εμφανίζονται 78% πάνω σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

NAFTEMPORIKI

Agilent: Περικοπή 2.700 θέσεων εργασίας

Agilent: Περικοπή 2.700 θέσεων εργασίας

Σε κατάργηση 2.700 θέσεων εργασίας – οι οποίες αφορούν περίπου το 14% του προσωπικού της – προχωρά η Agilent Technologies σε μια προσπάθεια να αντεπεξέλθει στη σημαντική πτώση των εσόδων της, που αναμένει για φέτος.

Η εταιρεία εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση της μονάδας ηλεκτρονικών συστημάτων μέτρησης θα της στοιχίσει περί τα 160 εκατ. δολάρια, ωστόσο θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 300 εκατ. δολαρίων ετησίως.

Προβλέπει, επίσης, ότι οι ανωτέρω περικοπές θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση άλλων 10 εκατ. δολαρίων στη μονάδα ημιαγωγών και ελέγχου οργάνων.

Η Agilent αναμένει για το 2009 μείωση των εσόδων της στο τμήμα ηλεκτρονικών συστημάτων μέτρησης κατά 30%, στα χαμηλότερα επίπεδα της 10ετούς λειτουργίας της, και μείωση των εσόδων στο τμήμα ημιαγωγών και ελέγχου οργάνων κατά 50%.

NAFTEMPORIKI

Κόκκινες δημοσιονομικές τρύπες

Κόκκινες δημοσιονομικές τρύπες


Ισχυρό ράπισμα δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Χριστόφια, στην αξιολόγηση του πρώτου Προγράμματος Σταθερότητας που κατέθεσε η νέα κυβέρνηση μετά την εκλογή της. Η αξιολόγηση της Επιτροπής, που χαρακτηρίζεται συνήθως από διακριτικότητα, καυτηριάζει τη δημοσιονομική στροφή που κάνει η παρούσα κυβέρνηση και προειδοποιεί ότι θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα ελλείμματα. Η Επιτροπή αναγνωρίζει την ανάγκη δημοσιονομικής απειθαρχίας το 2009, λόγω της κρίσης, θεωρεί όμως πως οι όποιες δημοσιονομικές αποκλίσεις πρέπει να είναι προσωρινές, όπως άλλωστε αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο, όχι μόνιμες.

Ως γνωστό, το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε στην Επιτροπή το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Κύπρου θα αυξάνονται από φέτος μέχρι το 2012. Ο κ. Σταυράκης, που παρέλαβε πλεόνασμα 3,4% για το 2007, αναμένεται να παραδώσει το 2012 έλλειμμα ίσο με το 2,2% του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο από το 2005.


Η Επιτροπή θεωρεί φυσιολογική τη φετινή μεταστροφή της δημοσιονομικής κατάστασης, λόγω της κρίσης και λόγω των έκτακτων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση, που θα κοστίσουν στον κρατικό κορβανά γύρω στο 1,5% του ΑΕΠ. Θεωρεί όμως ότι η συνέχιση της ελλειμματικής πολιτικής συνεπάγεται δημοσιονομική χαλάρωση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δεσμεύσεις που έλαβαν οι κυπριακές κυβερνήσεις.

Όταν ανέλαβε το υπουργείο ο κ. Σταυράκης είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Κύπρος έχει δεσμευθεί στην Επιτροπή να παρουσιάζει πλεονάσματα για την επόμενη τετραετία. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε όμως η κυβέρνηση κάνει στροφή 180 μοιρών και προβλέπει ελλείμματα.

Η στροφή αυτή δεν έχει περάσει απαρατήρητη στα ψηλά δώματα της Επιτροπής: «Μετά το 2009, το διαρθρωτικό ισοζύγιο αναμένεται να συνεχίσει να χειροτερεύει, και να αποκλίνει σταδιακά από τους Μεσοπρόθεσμους (Δημοσιονομικούς) Στόχους. Αυτό δεν φαίνεται να δικαιολογείται από τις σχετικά καλές οικονομικές προοπτικές, που αφήνουν να νοηθεί ότι θα υπάρχει προκυκλική δημοσιονομική χαλάρωση, και μεγάλο εξωτερικό ανισοζύγιο».

Πέραν της απόκλισης που εντοπίζει από προηγούμενες δεσμεύσεις, η Επιτροπή σημειώνει επίσης τον κίνδυνο τα ελλείμματα να είναι μεγαλύτερα από αυτά που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών γιατί οι προβλέψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη στηρίζονται σε αισιόδοξες παραδοχές. Ως γνωστό, το υπουργείο εκτιμά ότι ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 2,1%, ενώ η Επιτροπή βλέπει την οικονομία να τρέχει με ρυθμό 1,1%. Για το 2010, η Επιτροπή προβλέπει ρυθμό 2% και το ΥΠΟΙΚ 2,4%.

Στην αξιολόγηση του Προγράμματος που απέστειλε στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών, η Επιτροπή καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να «αναστρέψει την προβλεπόμενη δημοσιονομική χαλάρωση το 2010 και μετά, περιορίζοντας τις δαπάνες».

STOCKWATCH.COM.CY

Γερμανία: Επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος Απριλίου

Γερμανία: Επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος Απριλίου

Μικρή επιδείνωση αναμένεται να εμφανίσει το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία τον Απρίλιο, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του ινστιτούτου ερευνών GfK.

Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στις 2,4 μονάδες από τις 2,5 μονάδες του Μαρτίου, βάσει αναθεωρημένων στοιχείων.

Οι αναλυτές ανέμεναν διαμόρφωση του δείκτη στις 2,5 μονάδες.

NAFTEMPORIKI

Mitsubishi UFJ, Morgan Stanley: Συγχώνευση των χρηματιστηριακών σκελών στην Ιαπωνία

Mitsubishi UFJ, Morgan Stanley: Συγχώνευση των χρηματιστηριακών σκελών στην Ιαπωνία

Σε συγχώνευση των χρηματιστηριακών τους μονάδων στην Ιαπωνία σχεδιάζουν να προχωρήσουν η Mitsubishi UFJ Financial Group και η Morgan Stanley σχηματίζοντας την τρίτη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της χώρας.

Οι δύο όμιλοι αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, στις 4:30 μ.μ. (τοπική ώρα) στο Τόκιο, όπως αναφέρουν σε κοινό ανακοινωθέν τους.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, η Mitsubishi UFJ θα κατέχει το 60% της νέας εταιρείας.

Οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Morgan Stanley, Citigroup και Merrill Lynch προχωρούν σε περικοπές δαπανών έπειτα από διαγραφές, που σχετίζονται με επενδύσεις σε «τοξικό» χρέος.

Από τη συγχώνευση της Mitsubishi UFJ με την τοπική μονάδα της Morgan Stanley αναμένεται να προκύψει η Νο2 χρηματιστηριακή εταιρεία, μετά τη Nomura Holdings και την Goldman Sachs σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν των δύο εταιρειών, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου θα παραβρεθούν ο διευθύνων σύμβουλος της Mitsubishi UFJ, Νομπούο Κουρογιανάγκι, και ο πρόεδρος της Morgan Stanley, Βαλίντ Τσαμάχ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρηματιστηριακό σκέλος της Mitsubishi UFJ διαθέτει 116 υποκαταστήματα και απασχολεί περισσότερους από 6.500 υπαλλήλους. Τα έσοδα της μονάδας ανήλθαν στο τέταρτο τρίμηνο του 2008 σε 85 δισ. γιεν.

NAFTEMPORIKI

Man Group: Σύσταση νέας μονάδας διαχείρισης επενδύσεων

Man Group: Σύσταση νέας μονάδας διαχείρισης επενδύσεων

Τη δημιουργία μια νέας μονάδας διαχείρισης επενδύσεων ανακοίνωσε σήμερα η Man Group στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των επενδυτών για περισσότερη διαφάνεια και σωστή διοίκηση.

Παράλληλα, η εταιρεία προέβλεψε κέρδη προ φόρων και έκτακτων αποτελεσμάτων, ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, για την οικονομική χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου, μειωμένα κατά 43% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Όπως αποκάλυψε, τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της υπολογίζονται αυτή τη στιγμή σε 47,7 δισ. δολάρια από 53,3 δισ. δολάρια που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η Man Group σχεδιάζει να διατηρήσει το τελικό μέρισμά της στα 24,8 σεντς ανά μετοχή, με το ετήσιο μέρισμά της να διαμορφώνεται, έτσι, στα 44 σεντς ανά μετοχή.


NAFTEMPORIKI

Στη Roche το 96% της Genentech

Στη Roche το 96% της Genentech

Ποσοστό άνω του 96% στο μετοχικό κεφάλαιο της Genentech έχει εξασφαλίσει η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche Holdings, ολοκληρώνοντας επιτυχώς την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας, έναντι τιμήματος 46,8 δισ. δολαρίων.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Roche αναφέρει ότι κατέχει πλέον το 93% περίπου των προνομιούχων μετοχών της Genentech, ενώ αναμένεται να αποκτήσει ένα ακόμη 3% εντός των επόμενων τριών εργάσιμων ημερών. Η απορρόφηση της εταιρείας αναμένεται να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα.

Όπως σημειώνει η ελβετική εταιρεία, η Genentech θα καταστεί πλήρως θυγατρική της και μετά τη συγχώνευση οι μετοχές της θα διαγραφούν από το NYSE.

Η Roche συμφώνησε, νωρίτερα αυτόν το μήνα, να αποκτήσει το 44% των μετοχών της αμερικανικής εταιρείας που δεν κατείχε, έναντι 95 δολαρίων ανά μετοχή, τερματίζοντας έτσι τη «μάχη» για την εξαγορά της.

Η απόκτησή της ήταν η τρίτη μεγάλη εξαγορά στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας φέτος, μετά την εξαγορά της Wyeth από την Pfizer έναντι 68 δισ. δολαρίων και την απόκτηση της Schering Plough από την Merck έναντι 41 δισ. δολαρίων.


NAFTEMPORIKI

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
GDP
Dept of Commerce


8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor

Με άνοδο 1,84% έκλεισε στο Τόκιο o Nikkei

Με άνοδο 1,84% έκλεισε στο Τόκιο o Nikkei.

NAFTEMPORIKI

Michigan jobless rate hits 12%

Michigan jobless rate hits 12%

State's unemployment rate rises about half a percentage point - a smaller increase than last month, but still the highest since 1984.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- The unemployment rate in Michigan, suffering under the near-collapse of the auto industry, hit 12% in February, according to data released by the state on Wednesday.

Michigan had the highest unemployment rate of any state in January, the most recent month for which there is national data.

Mass layoffs, pay cuts and the credit crunch have limited Americans' ability to buy cars and other big items. In turn, the suffering auto and manufacturing industries have battered Michigan.

The state's February jobless rate jumped 0.4 percentage points from 11.6% in January - compared to a 1.4 point increase the month prior, the Michigan Department of Energy, Labor and Economic Growth reported.

"The February increase was not quite as sharp as those of the prior three months," said Bruce Weaver, economic analyst at the agency.

Easing of temporary layoffs in the auto industry helped moderate job losses, Weaver said.

"The auto industry generally lays people off in December for a holiday shutdown," he said. "Many of those temporary layoffs were extended through January, and some of those employees are finally being called back to work."

Slumping auto market
Meanwhile, the federal government is taking a series of extraordinary steps to boost the suffering auto sector.

The Treasury Department last week announced a $5 billion bailout to help embattled U.S. auto parts makers. The program will ensure that parts suppliers get the money owed to them for selling their products, no matter what happens to their automaker customers.

The February data marks the eighth consecutive monthly increase in the unemployment rate for the state.

The state's jobless rate has increased 4.6 percentage points from February 2008, the state said.

Rate at 15-year high
February's is the highest monthly unemployment rate in Michigan since January 1984, when it was 12.1%, Weaver said.

Its jobless rate was highest in the federal government's state-by-state tally for January. That report revealed four states - Michigan, South Carolina, Rhode Island and California - had unemployment rates above 10%.

Last week, both Rhode Island and California each reported that their unemployment rates rose to 10.5% in February.

Rhode Island is feeling the losses in manufacturing and construction jobs, while the housing downturn has battered California. South Carolina does not pre-report data ahead of the federal state-by-state report.

Earlier this month, the federal government reported that employers slashed 651,000 jobs across the nation in February, bringing the unemployment rate to 8.1% - its highest level in 25 years.

CNN

IOSCO: Συντονισμός για καλύτερη εποπτεία του short selling

IOSCO: Συντονισμός για καλύτερη εποπτεία του short selling


Βελτίωση της εποπτείας των ανοικτών πωλήσεων στα χρηματιστήρια και καλύτερο συντονισμό επιδιώκει ο διεθνής οργανισμός επιτροπών κεφαλαιαγοράς (IOSCO), καθώς η πρακτική του short selling μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις αγορές σε περιόδους αναταραχής. Μια πρακτική που έχει βάλει στο στόχαστρο της η IOSCO είναι το λεγόμενο ακάλυπτο σορτάρισμα (naked short) –πρακτική στην οποία πραγματοποιούνται ανοιχτές πωλήσεις μετοχών χωρίς να έχει προηγηθεί δανεισμός τους.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση διάφορες χώρες μονομερώς έθεσαν περιορισμούς στις ανοικτές πωλήσεις πέρυσι χωρίς όμως να υπάρχει ενιαίος συντονισμός. Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση πιέζει τις εποπτικές αρχές να επαναφέρουν τον κανόνα uptick, που επιτρέπει ανοικτές πωλήσεις μόνο σε ανοδικό βήμα τιμής. Ο κανονισμός αυτός είχε αποσυρθεί πριν δύο χρόνια, αλλά η επιτροπή κεφαλαιαγοράς θα επανεξετάσει το θέμα τον επόμενο μήνα.

Η IOSCO παραδέχεται ότι η πρακτική του short selling συμβάλλει στη διαμόρφωση της πραγματικής αγοραίας αποτίμησης αξιών, ότι περιορίζει τις φούσκες στις αγορές και βελτιώνει τη ρευστότητα. Ωστόσο, προτείνει σειρά μέτρων για την καλύτερη εποπτεία της πρακτικής αυτής, όπως π.χ. την έγκαιρη πληροφόρηση των αρχών και της αγοράς. Η διαβούλευση επί των προτάσεων της IOSCO λήγει τον Μάιο.

Οι προτάσεις της IOSCO φαίνεται να βρίσκουν σύμφωνο τον κλάδο των hedge fund τα οποία κατά κόρον επιδίδονται στην πρακτική αυτή. Ο σύνδεσμος των hedge fund (AIMA) βρίσκει την έκθεση της IOSCO λογική και δεν αντιτίθεται στην ενημέρωση των εποπτικών αρχών όσον αφορά στις θέσεις short από τα μέλη του.

CAPITAL.GR

Λιβερία - Ελλάδα: Σημειώσατε 1

Λιβερία - Ελλάδα: Σημειώσατε 1



Προβληματισμό και ανησυχία φαίνεται να προκαλεί στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας η αποδυνάμωση του εθνικού νηολογίου τη χρονιά που πέρασε, καθώς αρκετοί Έλληνες εφοπλιστές επέλεξαν να υποστείλουν την γαλανόλευκη σημαία για να εγγράψουν τα πλοία τους σε ξένα νηολόγια.

Η σημαία της Λιβερίας βρέθηκε πρώτη στη λίστα των επιλογών εκ μέρους των Ελλήνων εφοπλιστών το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού νηογνώμονα πλοίων. Το λιβεριανό νηολόγιο κέρδισε 102 ελληνικών συμφερόντων πλοία και ακολουθούν τα νησιά Μάρσαλ με 58 πλοία και ο Παναμάς με 36 πλοία.

Μεγάλος χαμένος η ελληνική σημαία, την οποία υπέστειλαν 78 πλοία Ελλήνων εφοπλιστών.

Κάθε άλλο παρά αδιάφορη μπορεί να είναι μια τέτοια εξέλιξη για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς εάν αυτό το κύμα διαγραφών πλοίων από το εθνικό νηολόγιο λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, θα επιφέρει μείωση των φορολογικών εσόδων, αλλά και του ναυτιλιακού συναλλάγματος.

Τα ξένα πάντως νηολόγια φαίνεται ότι επιλέγονται και πάλι από Έλληνες εφοπλιστές παρά τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας -όπως η ελαστικοποίηση των οργανικών συνθέσεων στα ποντοπόρα πλοία- και τα οποία είχαν αποδώσει καρπούς την τελευταία διετία.

Το εθνικό νηολόγιο παραμένει στην πρώτη θέση με 1.121 πλοία συνολικής χωρητικότητας 89,5 εκατ. τόνων, έχοντας όμως χάσει σε σχέση με πέρυσι 78 πλοία χωρητικότητας 4,3 εκατ. τόνων.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η σημαία της Λιβερίας την οποία υψώνουν 574 ελληνικών συμφερόντων πλοία, χωρητικότητας 37,6 εκατ. τόνων. Το λιβεριανό νηολόγιο ενισχύθηκε περισσότερο από κάθε άλλο σε σχέση με το 2007 από τους Έλληνες εφοπλιστές με την εγγραφή 102 πλοίων, 6,7 εκατ. τόνων.

Στη τρίτη θέση βρίσκεται το νηολόγιο του Παναμά με 611 εγγεγραμμένα ελληνικών συμφερόντων πλοία χωρητικότητας 32, 5 εκατ. τόνων. Ενισχύθηκε με 36 ελληνόκτητα πλοία χωρητικότητας 3 εκατ. τόνων.

Ακολουθούν η σημαία των νήσων Μάρσαλ με 446 ελληνικών συμφερόντων πλοία, χωρητικότητας 27, 6 εκατ. τόνων, που ενισχύθηκε με 58 πλοία, η σημαία της Μάλτας με 490 ελληνικών συμφερόντων πλοία, χωρητικότητας 25,3 εκατ. τόνων και η σημαία της Κύπρου με 301 πλοία χωρητικότητας 17,8 εκατ. τόνων.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Περιορισμένη ζήτηση στη δημοπρασία 5ετών ομολόγων

ΗΠΑ: Περιορισμένη ζήτηση στη δημοπρασία 5ετών ομολόγων


Περιορισμένη ζήτηση αντιμετώπισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά τη δημοπρασία του αριθμού ρεκόρ 5ετών ομολόγων της, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις προκειμένου να απορροφήσουν τον αυξημένο αριθμό χρεογράφων στην αγορά.

Το υπουργείο Οικονομίας πούλησε 34 δισ. δολάρια σε 5ετή χρεόγραφα με απόδοση 1,849%, που είναι υψηλότερη από ό,τι ανέμεναν οι traders. Υπήρξαν προσφορές για 2,02 δολάρια για κάθε δολάριο που πωλείτο, έναντι προσφοράς 2,17 δολαρίων κατά μέσο όρο στις τέσσερις τελευταίες δημοπρασίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρνητικά επέδρασε στην αγορά ομολόγων, το "ναυάγιο" στις δημοπρασία ομολόγων του βρετανικού δημοσίου, εξέλιξη που εξέπληξε πολλούς traders, δεδομένης της καλής απόδοσης των gilts.

Επίσης, υπό πίεση βρέθηκαν τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου την Τετάρτη, μετά την κίνηση της Fed να αγοράσει σήμερα χρεόγραφα ύψους 7,5 δισ. δολαρίων, που ήταν η πρώτη πράξη που έγινε στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας απόκτησης τίτλων έως και 300 δισ. δολαρίων.

CAPITAL.GR

ΒοfA:Τον Απρίλιο φέρεται να ξεκινά η αποπληρωμή του TARP

ΒοfA:Τον Απρίλιο φέρεται να ξεκινά η αποπληρωμή του TARP


Από τον Απρίλιο και την ολοκλήρωση του «τεστ κοπώσεως» επιθυμεί ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Kenneth Lewis, να αρχίσει ο όμιλος του την αποπληρωμή των 45 δισ. δολαρίων που έλαβε από την κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Los Angeles Times.

Κατά το παρελθόν ο Lewis είχε εκφράσει τις ελπίδες του για αποπληρωμή των κεφαλαίων του TARP που έκανε χρήση η BofA στα τέλη του 2009, δίχως ωστόσο να αναφέρει το πόσο θα ξεκινούσε η αποπληρωμή των δανειακών κεφαλαίων

CAPITAL.GR

ΙΒΜ: Φήμες για περικοπή 5.000 θέσεων εργασίας στη Β. Αμερική

ΙΒΜ: Φήμες για περικοπή 5.000 θέσεων εργασίας στη Β. Αμερική


Η International Business Machines Corp. (IBM) αναμένεται να πληροφορήσει έως και 5.000 εργαζομένους της στις δραστηριότητες παροχής επαγγελματικών λύσεων στη Βόρειο Αμερική, πως οι θέσεις εργασίας τους καταργούνται. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι αρμοδιότητες των θέσεων που θα χαθούν θα μεταφερθούν στους εργαζόμενους της IBM στην Ινδία.

Οι σχεδιάζομενες περικοπές προσωπικού είναι ενδεικτικές πως ακόμα και εταιρείες που έχουν καταφέρει να πλοηγηθούν με επιτυχία στην κρίση, συνεχίζουν να μειώνουν το κόστος, αξιοποιώντας τα φθηνότερα εργατικά χέρια στην Ασία. Η εφημερίδα αναμένει πως η πλειονότητα των εργαζομένων που θα χάσουν τη δουλειά τους θα ενημερωθούν την Πέμπτη.

Αξίζει να αναφερθεί πως μέχρι στιγμής στο έτος, η εταιρεία έχει ήδη απολύσει 4.600 εργαζομένους λόγω της κρίσης.

CAPITAL.GR
Share |