Thursday, March 26, 2009

Κόκκινες δημοσιονομικές τρύπες

Κόκκινες δημοσιονομικές τρύπες


Ισχυρό ράπισμα δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Χριστόφια, στην αξιολόγηση του πρώτου Προγράμματος Σταθερότητας που κατέθεσε η νέα κυβέρνηση μετά την εκλογή της. Η αξιολόγηση της Επιτροπής, που χαρακτηρίζεται συνήθως από διακριτικότητα, καυτηριάζει τη δημοσιονομική στροφή που κάνει η παρούσα κυβέρνηση και προειδοποιεί ότι θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα ελλείμματα. Η Επιτροπή αναγνωρίζει την ανάγκη δημοσιονομικής απειθαρχίας το 2009, λόγω της κρίσης, θεωρεί όμως πως οι όποιες δημοσιονομικές αποκλίσεις πρέπει να είναι προσωρινές, όπως άλλωστε αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο, όχι μόνιμες.

Ως γνωστό, το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε στην Επιτροπή το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Κύπρου θα αυξάνονται από φέτος μέχρι το 2012. Ο κ. Σταυράκης, που παρέλαβε πλεόνασμα 3,4% για το 2007, αναμένεται να παραδώσει το 2012 έλλειμμα ίσο με το 2,2% του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο από το 2005.


Η Επιτροπή θεωρεί φυσιολογική τη φετινή μεταστροφή της δημοσιονομικής κατάστασης, λόγω της κρίσης και λόγω των έκτακτων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση, που θα κοστίσουν στον κρατικό κορβανά γύρω στο 1,5% του ΑΕΠ. Θεωρεί όμως ότι η συνέχιση της ελλειμματικής πολιτικής συνεπάγεται δημοσιονομική χαλάρωση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δεσμεύσεις που έλαβαν οι κυπριακές κυβερνήσεις.

Όταν ανέλαβε το υπουργείο ο κ. Σταυράκης είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Κύπρος έχει δεσμευθεί στην Επιτροπή να παρουσιάζει πλεονάσματα για την επόμενη τετραετία. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε όμως η κυβέρνηση κάνει στροφή 180 μοιρών και προβλέπει ελλείμματα.

Η στροφή αυτή δεν έχει περάσει απαρατήρητη στα ψηλά δώματα της Επιτροπής: «Μετά το 2009, το διαρθρωτικό ισοζύγιο αναμένεται να συνεχίσει να χειροτερεύει, και να αποκλίνει σταδιακά από τους Μεσοπρόθεσμους (Δημοσιονομικούς) Στόχους. Αυτό δεν φαίνεται να δικαιολογείται από τις σχετικά καλές οικονομικές προοπτικές, που αφήνουν να νοηθεί ότι θα υπάρχει προκυκλική δημοσιονομική χαλάρωση, και μεγάλο εξωτερικό ανισοζύγιο».

Πέραν της απόκλισης που εντοπίζει από προηγούμενες δεσμεύσεις, η Επιτροπή σημειώνει επίσης τον κίνδυνο τα ελλείμματα να είναι μεγαλύτερα από αυτά που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών γιατί οι προβλέψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη στηρίζονται σε αισιόδοξες παραδοχές. Ως γνωστό, το υπουργείο εκτιμά ότι ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 2,1%, ενώ η Επιτροπή βλέπει την οικονομία να τρέχει με ρυθμό 1,1%. Για το 2010, η Επιτροπή προβλέπει ρυθμό 2% και το ΥΠΟΙΚ 2,4%.

Στην αξιολόγηση του Προγράμματος που απέστειλε στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών, η Επιτροπή καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να «αναστρέψει την προβλεπόμενη δημοσιονομική χαλάρωση το 2010 και μετά, περιορίζοντας τις δαπάνες».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |