Thursday, August 2, 2012

Υποβάθμισε την αξιολόγηση της Κύπρου η Standard & Poor΄s

Υποβάθμισε την αξιολόγηση της Κύπρου η Standard & Poor΄s

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου κατά μία βαθμίδα, σε επίπεδο junk, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, ενώ τοποθέτησε την αξιολόγηση της χώρας σε παρακολούθηση για περαιτέρω πιθανή υποβάθμιση.

Τόνισε δε πως η κυβέρνηση του νησιού θα παραμείνει σε ασθενή δημοσιονομική θέση, καθώς το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου δεν κατόρθωσε να τα βγάλει πέρα χωρίς κρατική στήριξη, κυρίως λόγω της έκθεσης στους Έλληνες καταναλωτές. Συγκεκριμένα, η Standard & Poor’s υποβάθμισε την αξιολόγηση σε ΒΒ από ΒΒ+. Την τελευταία φορά που ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της Κύπρου, ήταν τον Ιανουάριο, και άλλες τρεις φορές στη διάρκεια του 2011.

Ο οίκος ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να πιστεύει πως η κυβέρνηση της Κύπρου θα διαπραγματευτεί ένα πακέτο χρηματοοικονομικής στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος ώστε να ανταπεξέλθει στα κριτήρια που έθεσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση.

Η Standard & Poor’s επίσης τόνισε ότι αναμένει η τρόικα να παράσχει στην Κύπρο ένα αξιόπιστο πρόγραμμα στήριξης στο ενδεχόμενο περαιτέρω απωλειών από τραπεζικά δάνεια, καθώς και δημοσιονομική στήριξη. Ακόμη, αναμένει αύξηση του χρέους της γενικής κυβέρνησης περισσότερο από 10% το 2012 και το 2013, φθάνοντας το 108% του ΑΕΠ το 2013. Χωρίς να περιλαμβάνεται η χρηματοοικονομική στήριξη, η S&P εκτιμά ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα συρρικνωθεί στο 3,5% του ΑΑΕΠ μεταξύ του 2012 και 2014, σε σχέση με το 6,3% του 2011. Επίσης, θεωρεί ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 1,5% φέτος και θα παραμείνει στάσιμο (στην καλύτερη) τον επόμενο χρόνο.


 source: capital.gr
Share |