Monday, November 30, 2009

Συμφωνία για ανταλλαγή τραπεζικών στοιχείων μεταξύ ΗΠΑ - Ευρώπης

Συμφωνία για ανταλλαγή τραπεζικών στοιχείων μεταξύ ΗΠΑ - Ευρώπης

Σε συμφωνία που δίνει στις ΗΠΑ πρόσβαση σε πληροφορίες για ευρωπαϊκούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε αντιτρομοκρατικές έρευνες κατέληξαν Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Η συμφωνία θα ισχύει για εννέα μήνες, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούσε να καθυστερήσει η υπογραφή της μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου - καθώς η Συνθήκη της Λισαβόνας θα έδινε στους βουλευτές περισσότερη εξουσία στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, αναζητείται τρόπος οι δύο πλευρές να καταλήξουν για πιο μακροχρόνια συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει επίσης στις Βρυξέλλες να επεξεργάζονται αμερικανικά στοιχεία.

Μία τέτοια συμφωνία θα επικύρωνε την πρακτική ανταλλαγής πληροφοριών που είχε ξεκινήσει ήδη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Τότε, στοιχεία για κινήσεις μεταξύ λογαριασμών μέσω SWIFT (το σύστημα που χρησιμοποιείται για διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές) δόθηκαν στις αμερικανικές Αρχές.

Όταν αποκαλύφθηκε η πρακτική το 2006, προκαλώντας την οργή των Ευρωπαίων βουλευτών, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν ότι τα στοιχεία προστατεύονται κατάλληλα και χρησιμοποιούνται μόνο στα πλαίσια αντιτρομοκρατικών ερευνών.

Συνολικά, από την ανταλλαγή έχουν προκύψει περίπου 1.450 «προειδοποιήσεις» σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, οι οποίες συνέβαλαν μεταξύ άλλων και στην αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων σε αεροπλάνα το 2006.

Η ανάγκη συμφωνίας προέκυψε επειδή οι εγκαταστάσεις του SWIFT θα μεταφερθούν από την αμερικανική επικράτεια στην Ολλανδία στο τέλος του χρόνου, και οι αμερικανικές Αρχές δεν θα είχαν πρόσβαση χωρίς το νέο πλαίσιο.

reporter.gr

Ξεπέρασε τα 77 δολ. το αργό - Ανοδος 1,6%


Ξεπέρασε τα 77 δολ. το αργό - Ανοδος 1,6%

Πάνω από τα 77 δολάρια το βαρέλι ενισχύθηκε η τιμή των συμβολαίων του αργού πετρελαίου, με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στο Ντουμπάι και την ανακοίνωση από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας του κρατιδίου ότι θα 'καλύψει' τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμών - χρεοκοπίας από την πλευρά της Dubai World. Ειδικότερα η τιμή των συμβολαίων για παράδοση Ιανουαρίου ενισχύθηκε κατά 1,6% στα 77,28 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή των συμβολαίων του αργού πετρελαίου έχει ενισχυθεί κατά 72% αυτόν τον χρόνο.

reporter.gr

Δοκιμές για απόσυρση ρευστότητας από τη Fed Νέας Υόρκης

Δοκιμές για απόσυρση ρευστότητας από τη Fed Νέας Υόρκης

Μια σειρά από ''μικρής κλίμακας, πραγματικής αξίας'' τριμερείς συναλλαγές reverse repurchase θα διενεργήσει η Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, καθώς προετοιμάζεται για ενδεχόμενη απόσυρση της ρευστότητας. Οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν μες στις επόμενες εβδομάδες ''ως ένας σοβαρός προκαταβολικός σχεδιασμός από τη Federal Reserve,'' δήλωσε η Fed Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, τα τεστ αυτά ''δεν σημαίνουν αλλαγές στη νομισματική πολιτική,'' επεσήμανε.

Ο πρόεδρος της Fed, S. Bernanke, και οι υπόλοιποι κεντρικοί τραπεζίτες, ψάχνουν τρόπο να αποσύρουν τη ρευστότητα που έχει προσφέρει η κεντρική τράπεζα στις αγορές λόγω της κρίσης, και οι συναλλαγές αυτές θεωρούνται ως ένα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουν.

reporter.gr

Εξαιρετικές επιδόσεις για το χρυσό - Ανοδος 13% το Νοέμβριο


Εξαιρετικές επιδόσεις για το χρυσό - Ανοδος 13% το Νοέμβριο

Εναν από τους καλύτερους μήνες των τελευταίων 10 ετών διένυσε η τιμή του χρυσού, καθώς η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του δολαρίου ενίσχυσε την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως ''καταφύγιο''. Ειδικότερα, η τιμή του χρυσού αυξήθηκε σήμερα κατά 6,90 δολ. ή 0,6%, αγγίζοντας τα 1.181,10 δολ. η ουγγιά.

Η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 13% το Νοέμβρη, τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το Νοέμβρη του 2008. Από την αρχή του έτους έχει καταγράψει αύξηση 34%, καθώς οι κεντρικές τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια και οι μεμονωμένοι αγοραστές οδεύουν να προστατεύσουν εαυτούς από μια πιθανή υποτίμηση του νομίσματα και τον πληθωρισμό.

reporter.gr

Ο Νοέμβριος "κόστισε" 15,7% στο Χ.Α.


Ο Νοέμβριος "κόστισε" 15,7% στο Χ.Α.


Με απώλειες 15,7% ολοκληρώθηκε ο Νοέμβριος για το Γενικό Δείκτη του Χ.Α. που μετά από εναλλαγές προσήμου έκλεισε με μικρά κέρδη τη Δευτέρα, βρίσκοντας στήριξη στο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε επιλεκτικά σε τράπεζες και blue chips.

Στον «απόηχο» των απωλειών των τελευταίων εβδομάδων, των διοικητικών αλλαγών στις τράπεζες, αλλά και στο κλίμα που διαμορφώνει διεθνώς η κρίση στο Ντουμπάι, ο Γ.Δ. κατάφερε να ανακάμψει από απώλειες 1,00% στην έναρξη των συναλλαγών δεν κατάφερε όμως να διατηρήσει τα ενδοσυνεδριακά του κέρδη έως 1,52%.

Ολοκλήρωσε έτσι με μικρή άνοδο 0,26% στις 2.263,27 μονάδες, με τζίρο 241,92 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 16,22 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, και με 98 μετοχές να κλείνουν τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος έναντι 96 που υποχώρησαν.

Εντονότερη μεταβλητότητα στις τράπεζες, όπου μετά από διακύμανση 134 μονάδων ο σχετικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,97% στις 2.864,01 μονάδες. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης υποχώρησε συνολικά κατά 21,94%.

Ξεχώρισαν τα κέρδη 10,96% της ATEBank (στα 1,62 ευρώ), όπου σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Ντίνα Λάζαρη θα αναλάβει καθήκοντα υποδιοικητή μέσα στην εβδομάδα, καθώς και η άνοδος των Τρ. Κύπρου και Alpha Bank σε ποσοστό άνω του 5%.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η Εθνική Τράπεζα, που παρά τα ενδοσυνεδριακά κέρδη 3,28% έκλεισε τελικά με απώλειες 2,54% στα 19,60 ευρώ. Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται είναι η επιστολή που έστειλε την Παρασκευή προς τη διοίκηση της Εθνικής ο διεθνής επενδυτικός Οργανισμός Fidelity, με την οποία ζητά να πληροφορηθεί αν έχουν ακολουθηθεί όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης.

Με την ολοκλήρωση της περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων εννεαμήνου και σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων στο Χ.Α. στο εννεάμηνο κατέγραψε μείωση 25,9% στα 4,95 δισ. ευρώ (με βάση τους ισολογισμούς 273 εταιρειών).

Με βάση τα ίδια στοιχεία καταγράφεται πτώση 14,5% στον κύκλο εργασιών στο 9μηνο (στα 57,42 δισ. ευρώ), με τα λειτουργικά κέρδη να υποχωρούν κατά 2,5% (στα 8,56 δισ. ευρώ). Από το σύνολο των 273 εταιρειών 166 ήταν κερδοφόρες και 107 ζημιογόνες.

Καθώς η περίοδος ανακοινώσεων αποτελεσμάτων ολοκληρώθηκε, «το ενδιαφέρον των επενδυτών αναμένεται να στραφεί κυρίως στις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας και τα πρόσθετα μέτρα που ενδεχομένως θα πάρει η κυβέρνηση για την μείωση του δημοσιοοικονομικού ελλείμματος», σχολίαζε σήμερα στο πρωινό της report η Marfin Analysis. Καθησυχαστικά έδειξαν πάντως να λειτουργούν οι δηλώσεις των Juncker, Trichet και Αλμούνια, ενώ σημαντική πτώση σημείωσαν στο Λονδίνο τα spreads των ελληνικών ομολόγων, στις 178 μονάδες βάσης.

Αναλυτικά από τον FTSE20, την άνοδο της ATEBank ακολούθησαν οι Τρ. Κύπρου και Alpha Bank, ενισχυμένες 5,56% και 5,17% στα 4,75 και 9,15 ευρώ αντίστοιχα.

Σε 3,80% και 2,67% διαμορφώθηκαν τα κέρδη των Cola-Cola 3E και Eurobank, στα 5,35 ευρώ με κέρδη 1,90% έκλεισε η μετοχή της Ελλάκτωρ, ενώ με κέρδη 1,79% και 1,76% ολοκλήρωσαν οι Marfin Popular Bank και Τ.Τ. στα 2,28 και 4,05 ευρώ αντίστοιχα. Με μικρότερα κέρδη ακολούθησαν οι Τρ. Πειραιώς (+1,15%), ΔΕΗ (+1,05%) και Μυτιληναίος (+0,80%), ενώ η Intralot διατηρήθηκε αμετάβλητη στα 3,68 ευρώ.

Στον αντίποδα οι Βιοχάλκο και ΟΤΕ υποχώρησαν 6,46% και 3,83%, σε 2,54% και 1,26% διαμορφώθηκαν οι απώλειες των ΕΤΕ και ΕΛΠΕ, ενώ σε μικρότερο ποσοστό υποχώρησαν οι Motor Oil, Τιτάν, MIG και ΟΠΑΠ.

capital.gr

ΗΠΑ: Παράταση στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κατασχέσεων


ΗΠΑ: Παράταση στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κατασχέσεων


Με το αδιέξοδο από τη συνεχή αύξηση των κατασχέσεων κατοικιών στις ΗΠΑ να εντείνεται, η κυβέρνηση Ομπάμα σχεδιάζει την παράταση ενός ομοσπονδιακού προγράμματος που έχει στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να κρατήσουν τα σπίτια τους.

Στόχος της παράτασης, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως σήμερα, είναι να αυξηθεί το ποσοστό μετατροπής των στεγαστικών δανείων που βρίσκονται στο "κόκκινο" σε νέα δάνεια με χαμηλότερες μηνιαίες δόσεις, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας η αμερικανική κυβέρνηση θα ασκήσει αυξημένη πίεση στις εταιρείες ενυπόθηκων δανείων να επιταχύνουν τις τροποποιήσεις των δανείων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, συνολικού ύψους 75 δισ. δολ. για την καταπολέμηση των κατασχέσεων, οι εταιρείες που συμφωνούν να μειώσουν τις πληρωμές για δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αρχικά λαμβάνουν ποσό 1.000 για το κάθε δάνειο από την κυβέρνηση και στη συνέχεια 1.000 δολ. ετησίως για διάστημα έως τριών ετών.

capital.gr

ΗΠΑ: Σε υψηλά 15 μηνών ο μεταποιητικός Chicago PMI το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Σε υψηλά 15 μηνών ο μεταποιητικός Chicago PMI το Νοέμβριο


Βελτιώθηκε περαιτέρω το Νοέμβριο η μεταποιητική δραστηριότητα στη περιοχή του Σικάγο για να διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Προμηθειών και Διαχείρισης (NAPM-Chicago).

Ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας ανήλθε στις 56,1 μονάδες το Νοέμβριο από 54,2 μονάδες τον Οκτώβριο, για να διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών διαμορφώθηκε στις 62,8 μονάδες από 61,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης απασχόλησης διαμορφώθηκε στις 41,9 μονάδες από 38,3 μονάδες.

Σημειώνεται ότι μετρήσεις πάνω από τις 50 μονάδες υποδεικνύουν βελτίωση των συνθηκών.

capital.gr

Τράπεζες: Υποχώρηση μεγάλων παικτών


Τράπεζες: Υποχώρηση μεγάλων παικτών


Οι μικρές και οι ξένες τράπεζες είναι οι κερδισμένες των «ισχνών αγελάδων» του τραπεζικού συστήματος το 2009, με τους μεγάλους παίκτες να χάνουν μερίδια τόσο στα δάνεια όσο και στις καταθέσεις, παρά τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλουν τους τελευταίους μήνες. Τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τα μερίδια αγοράς στον τραπεζικό κλάδο δείχνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα επιτελεία των μεγάλων εμπορικών τραπεζών σε μία περίοδο έντονου ανταγωνισμού για τη διατήρηση των μεριδίων αλλά και της κερδοφορίας τους. Κερδισμένοι είναι οι νέοι παίκτες που εισήλθαν στην αγορά τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα οι ελληνικές τράπεζες Πειραιώς και Eurobank, αλλά και τα 113 Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.

Χάνουν μερίδια στα δάνεια

Οι τάσεις που παρατηρούνται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ενδεικτικές στις πιστώσεις, όπου οι μεγάλες τράπεζες καταγράφουν σημαντικές απώλειες μεριδίων παρά τα νέα προϊόντα που διοχετεύουν στην αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, την πρώτη θέση στις χορηγήσεις διατηρεί η Τρ. Κύπρου της οποίας ωστόσο το μερίδιο αγοράς περιορίστηκε τέλος Οκτωβρίου 2009 στο 23,06% από 23,79% τέλος Οκτωβρίου 2008 (-0,7%).


Το μερίδιο της Marfin περιορίστηκε στο 15,52% από 15,74% τον Οκτώβριο του 2008 (-0,2%), ενώ το μερίδιο αγοράς της ΗΒ περιορίστηκε στο 6,78% από 6,85% (-0,1%) τον δέκατο μήνα του περασμένου χρόνου.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Alpha Bank, της οποίας το μερίδιο μειώθηκε κατά 0,7% στο 7,84% από 8,49%.

Το μερίδιο των ΣΠΙ διαμορφώθηκε τέλος Οκτωβρίου 2009 στο 18,70% από 18,24% πέρσι.

Μερίδιο 4,4 ποσοστιαίων μονάδων απώλεσαν οι ξένες τράπεζες, ενώ μικρή μείωση σημείωσε και το μερίδιο της USB.

Σημαντικά μερίδια αγοράς στις χορηγήσεις κερδίζουν και οι ελληνικές τράπεζες Πειραιώς και Eurobank. Η Πειραιώς κατέχει το 0,84% της πίτας των χορηγήσεων από 0,52% που κατείχε τον Οκτώβριο του 2008 και η Eurobank το 5,18% από 2,27% που κατείχε τέλος Δεκεμβρίου 2008, αν και η αύξηση οφείλεται κυρίως σε ενδο-ομιλικές μεταφορές πιστωτικών υπολοίπων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συνολικές χορηγήσεις στις τράπεζες έφθασαν στο τέλος Οκτωβρίου 2009 τα €57,75 δισ.

Καταθέσεις

Απώλειες μεριδίων των μεγάλων τραπεζών καταγράφονται και στις καταθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Τράπεζα Κύπρου περιόρισε το μερίδιο της στο 26,04% από 27,68% (-1,64%). Η Marfin περιόρισε το μερίδιο της στο 19,38% από 20,36% (-0,98%).


Αντίθετα, αύξηση 0,4 ποσοστιαίων μονάδων σημείωσε το μερίδιο αγοράς της Ελληνικής Τράπεζας που έφθασε το 9,68% από 9,28% τον Οκτώβριο του 2008.

Μείωση παρουσιάζει και το μερίδιο αγοράς των ξένων τραπεζών: Από 11,67% περιορίστηκε σε 8,48%.

Αντίθετα, το μερίδιο αγοράς των ΣΠΙ στις καταθέσεις έφθασε το 21,32% από 18,38% (+2,94%).

Από τις ελληνικές τράπεζες, αύξηση 0,08% σημείωσε το μερίδιο της Πειραιώς στις καταθέσεις το οποίο έφθασε το 1,44% από 1,36%, ενώ αύξηση 0,93% σημείωσε και το μερίδιο της Eurobank φθάνοντας το 2,56% από 1,63%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συνολικές καταθέσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου έφθασαν τέλος Οκτωβρίου τα €58,12 δισ.

stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Γυρνούν την πλάτη στις πιστωτικές κάρτες οι καταναλωτές

ΗΠΑ: Γυρνούν την πλάτη στις πιστωτικές κάρτες οι καταναλωτές



Με μετρητά έκαναν τα ψώνια τους το Σαββατοκύριακο των Ευχαριστιών οι Αμερικανοί, γεγονός που περιόρισε τον όγκο των λιανικών πωλήσεων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Με μετρητά έκαναν τα ψώνια τους το Σαββατοκύριακο των Ευχαριστιών οι Αμερικανοί, γεγονός που περιόρισε τον όγκο των λιανικών πωλήσεων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Μόνο σε ποσοστό 26% δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες για τις αγορές τους οι καταναλωτές που επισκέφτηκαν τα καταστήματα το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η America's Research Group.

Σε ποσοστό 39%, οι αγοραστές δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν μετρητά, ενώ οι υπόλοιποι χρησιμοποίησαν τις πιστωτικές τους κάρτες.

Κακά τα μαντάτα για τα καταστήματα λιανικής, καθώς οι καταναλωτές κλειδώνουν τις πιστωτικές κάρτες στο συρτάρι και εξορμούν στα μαγαζιά με τα χρήματα που έχουν στην τσέπη τους.

Οι έμποροι ανησυχούν ότι οι ίδιες τάσεις θα επικρατήσουν κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών και κατά προέκταση των εσόδων τους.

naftemporiki

ΕΕ: Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία

ΕΕ: Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία


«Η Ελλάδα θα χρειαστεί να πληρώσει περισσότερο για να δανειστεί, αλλά ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι μηδενικός λόγω της στήριξης της ΕΕ», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις.

Καθησυχαστικοί σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζονται ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια, επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει ποτέ διότι έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε χθες από το Νανγίνγκ της Κίνας ο κ. Αλμούνια, ενώ απέδωσε τη διεύρυνση του spread στην αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, στη διεθνή κρίση και στις αναταράξεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ντουμπάι.

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί να πληρώσει περισσότερο για να δανειστεί, αλλά ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι μηδενικός λόγω της στήριξης της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιος μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα χρεοκοπίας στην Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης στο Ντουμπάι, το οποίο αδυνατεί να αποπληρώσει δάνεια ύψους 59 δισ. δολαρίων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα κληθεί, αύριο και την Τετάρτη, να πείσει τις Βρυξέλλες για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μεταφέρει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας των «27» την έναρξη της υλοποίησης των δεσμεύσεων της Ελλάδας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, στην αγορά εργασίας και – κυρίως – στη δημοσιονομική διαχείριση.

Εντωμεταξύ, σε σημερινό του άρθρο του στη Wall Street Journal, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. «Γνωρίζουμε τι χρειάζεται να γίνει και έχουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε μπροστά με τις από καιρό καθυστερημένες πολιτικές μεταρρυθμίσεων», γράφει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Όπως τονίζει, η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της χώρας, όπως ο προϋπολογισμός του 2010 που προβλέπει μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων, η κατάθεση νομοσχεδίου για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και η έναρξη του διαλόγου για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Ζητά, ωστόσο, πίστωση χρόνου από τις αγορές. «Οι πολιτικές μεταρρυθμίσεων που ελήφθησαν σήμερα θα παράγουν αποτελέσματα στο μέλλον. Έτσι μέχρι να γίνει αυτό σαφές σε όλους, αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα από τους ετέρους της είναι στην ουσία “αναστολή της δυσπιστίας"», αναφέρει μεταξύ άλλων.

naftemporiki

Ντουμπάι: "Χωρίς κυβερνητική εγγύηση το χρέος της Dubai World"

Ντουμπάι: "Χωρίς κυβερνητική εγγύηση το χρέος της Dubai World"


ΚΑΙΡΟ (Dow Jones) – Η αναδιάρθρωση της Dubai World είναι προς το συμφέρον όλων των ενδιαφερόμενων μερών και θα αποδώσει καρπούς σε "μακροπρόθεσμο επίπεδο", δήλωσε ο Abdulrahman Al Saleh, γενικός διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών του Ντουμπάι, μιλώντας στο κυβερνητικό Dubai TV.

Η αντίδραση των παγκόσμιων αγορών στα νέα για το χρέος του Ντουμπάι ήταν "υπερβολική", πρόσθεσε.

Ο Al Saleh επισήμανε παράλληλα ότι το χρέος της Dubai World δεν είναι εγγηυμένο από την κυβέρνηση του εμιράτου και οι αγορές θα πρέπει να κάνουν τη διάκριση μεταξύ της εταιρείας συμμετοχών και της κυβέρνησης.

capital.gr

Βρετανία: Πτώση ρεκόρ στα καταναλωτικά δάνεια τον Οκτώβριο

Βρετανία: Πτώση ρεκόρ στα καταναλωτικά δάνεια τον Οκτώβριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Τη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων σημείωσαν τα καταναλωτικά δάνεια τον Οκτώβριο καθώς οι καταναλωτές προχώρησαν για τέταρτο διαδοχικό μήνα σε μεγαλύτερες πληρωμές σε σχέση με τα ποσά που δανείστηκαν.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) η καθαρή αξία των δανείων που χορηγήθηκαν υποχώρησε κατά 579 εκατ. λίρες, πτώση η οποία είναι η μεγαλύτερη από τον Απρίλιο του 1993, ενώ το Σεπτέμβριο είχε μειωθεί κατά 299 εκατ. λίρες.


Η πτώση είναι επίσης μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις οικονομολόγων οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση κατά 300 εκατ. λίρες. Ο συνολικός δανεισμός σε ιδιώτες αυξήθηκε 343 εκατ. λίρες ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση κατά 800 εκατ. λίρες.


Οι χορηγήσεις ενυπόθηκων δανείων ήταν ελαφρώς ενισχυμένη σε σχέση με το Σεπτέμβριο, αντανακλώντας τη σταδιακή ανάκαμψη της στεγαστικής αγοράς. Η καθαρή αξία των δανείων σημείωσε αύξηση 922 εκατ. λίρες ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε σημειώσει αύξηση 898 εκατ. λίρες.


Ο αριθμός των ενυπόθηκων δανείων αυξήθηκε στα 57.345 από 56.205, αριθμός ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος από το Μάρτιο του 2008. Οικονομολόγοι ανέμεναν οι εγκρίσεις να ανέλθουν σε 58.000 και η συνολική αξία των ενυπόθηκων δανείων να αυξηθεί 1,1 δισ. λίρες.

capital.gr

Σημαντική πτώση στα spreads των ελληνικών ομολόγων

Σημαντική πτώση στα spreads των ελληνικών ομολόγων


Μαζικές εντολές αγοράς ελληνικών ομολόγων από το Λονδίνο ρίχνουν τα spreads. Ειδικότερα, τα spreads των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών bunds βρέθηκαν στις 178 μονάδες βάσης.

Στο άνοιγμα των συναλλαγών τη Δευτέρα βρισκόντουσαν στις 198 μονάδες βάσης.

"Υπάρχει ακόμα νευρικότητα", δήλωσε στο Dow Jones Newswires trader, συμπληρώνοντας πως "θα πρέπει να δούμε πως θα κινηθούν οι αγορές σήμερα".

Πάντως, η Societe General υποστηρίζει πως τα πρόσφατα δημοσιεύματα οτι η Ελλάδα ψάχνει Κινέζους επενδυτές για ομόλογά της ύψους 25 δισ. ευρώ "είναι καλό για τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου".

Επίσης, σύμφωνα με το ειδησιογραφικό πρακτορείο, η UniCredit σημειώνει πως "με το παρόν spread στις 190/200 μ.β., υπάρχει περιθώριο τα [ελληνικά] ομόλογα να γίνουν πιο φθηνά".

capital.gr

Ιαπωνία: 20 δις ευρώ για ανάκαμψη της οικονομίας


Ιαπωνία: 20 δις ευρώ για ανάκαμψη της οικονομίας

Τόκιο: Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ένα σχέδιο ανάκαμψης ύψους τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της οικονομίας και για να αντιμετωπισθεί η άνοδος του γιεν.

"Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν αίσθηση της αναγκαιότητας να ληφθούν μέτρα απέναντι στην άνοδο του γιεν και στις συνέπειές του στις αγορές. Τα μέτρα αυτά θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 2,7 τρισ. γιεν (20,7 δισ. ευρώ)", είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Χιροφούμι Χιράνο.

Η ενίσχυση αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή κατά το τρέχον οικονομικό έτος, το οποίο λήγει την 31η Μαρτίου 2010.

philenews.com

Ευρωζώνη: Ενισχύθηκαν 0,6% οι τιμές καταναλωτή το Νοέμβριο

Ευρωζώνη: Ενισχύθηκαν 0,6% οι τιμές καταναλωτή το Νοέμβριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Άνοδο σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στη ζώνη του Ευρώ το Νοέμβριο για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, ενώ ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, υποδηλώνοντας το τέλος της υποχώρησης των τιμών που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίσης.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στις 15 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,6% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο. Τον Οκτώβριο ο CPI υποχώρησε 0,1%.

Τελευταία φορά που ο CPI σημείωσε άνοδο στη ζώνη του ευρώ ήταν τον Απρίλιο.

Η μεγάλη άνοδος δεν ήταν αναμενόμενη από τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires και έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,4%.

Τα στοιχεία ακολούθησαν μικρές αναφορές από την Γερμανία και Ισπανία την περασμένη εβδομάδα. Στην Γερμανία τα αρχικά στοιχεία του CPI σημείωσε άνοδο 0,3% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο – μικρότερη των εκτιμήσεων αύξηση – ενώ στην Ισπανία τα αρχικά στοιχεία για τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή έδειξαν άνοδο 0,4%, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 0,1%.

Ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού παραμένει κάτω από το επίπεδο-στόχο του κοντά, αλλά κάτω από το 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Ωστόσο, φαίνεται να κινείται στο πλαίσιο των εκτιμήσεων της ΕΚΤ, η οποία έχει ανακοινώσει ότι ο δείκτης αναμένεται να διατηρηθεί σε αρνητικό έδαφος για αρκετούς μήνες πριν επιστρέψει σε ανοδικό έδαφος στα τέλη του έτους.

Το outlook για τους επόμενους μήνες είναι για τον πληθωρισμό να συνεχίσει να αυξάνεται. Η ετήσια μέτρηση του πληθωρισμού των τιμών παραγωγών, που μετρά τις τιμές στις πύλες των εργοστασίων, υποχώρησε με ρυθμό μικρότερο των εκτιμήσεων σε ετήσια βάση στην Ιταλία και τη Γαλλία καθώς οι τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης αυξήθηκαν

capital.gr

Τρ.Κύπρου: Στα 4,25 ευρώ η τιμή επανεπένδυσης του μερίσματος


Τρ.Κύπρου: Στα 4,25 ευρώ η τιμή επανεπένδυσης του μερίσματος

Σύμφωνα με το Σχέδιο Επανεπένδυσης Μερισμάτων της Τράπεζας Κύπρου, η τιμή διάθεσης στην οποία θα επανεπενδυθεί το προμέρισμα 2009 είναι 4,25 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή αυτή υπολογίστηκε, σύμφωνα με τους όρους του Σχεδίου, με βάση την παραχωρούμενη έκπτωση (10%) στον μεσοσταθμικό όρο της τιμής κλεισίματος της μετοχής όπως αυτή διαμορφώθηκε στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) τις πρώτες πέντε εργάσιμες μέρες (23 Νοεμβρίου 2009 – 27 Νοεμβρίου 2009) που η μετοχή διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στο μέρισμα.

reporter.gr

Το hedge fund Brevan Howard ρευστοποιούσε μαζικά ελληνικά ομόλογα

Το hedge fund Brevan Howard ρευστοποιούσε μαζικά ελληνικά ομόλογα

Μπορεί πίσω από τις ρευστοποιήσεις των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα να εμφανίζονται μεγάλοι αμερικανικοί οίκοι, ο μεγάλος όμως τελικός πελάτης που έφερε τον πανικό στη χώρα μέσω των πωλήσεών του δεν είναι άλλος από το hedge fund Brevan Howard με έδρα το Λονδίνο, σύμφωνα με πληροφορίες του 'R'. Το συγκεκριμένο fund φαίνεται πως φέρει την «ευθύνη» για την άνοδο του spread του ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού.

Πληροφορίες από το Λονδίνο σημειώνουν πως το hedge fund έχει προχωρήσει σε μαζικές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι κινήσεις αυτές απέδωσαν σημαντικά.

Αρωγός στάθηκε και η είδηση αναφορικά με τα οικονομικά προβλήματα του Dubai. Πηγές από το Λονδίνο αναφέρουν επίσης πως η κίνησή του συνοδεύτηκε από παράλληλες ρευστοποιήσεις άλλων μεγάλων funds με τα οποία συνεργάζεται ωθώντας το spread πάνω από τις 200 μονάδες βάσεις. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για σκέψεις κλεισίματος της θέσης από την ηγετική ομάδα της Brevan Howard.

reporter.gr

H αλήθεια πίσω από την εσπευσμένη παραίτηση Αράπογλου στην Εθνική


H αλήθεια πίσω από την εσπευσμένη παραίτηση Αράπογλου στην Εθνική

Ως κεραυνός εν αιθρία ήταν η ξαφνική απόφαση παραίτηση του Τ. Αράπογλου από την διοίκηση της Εθνικής τράπεζας την προηγούμενη Παρασκευή. Ηταν γνωστό σε όλους ότι θα αποχωρούσε στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης τον Μάρτιο του 2010 αλλά τι άλλαξε πραγματικά και επίσπευσε την παραίτηση του. Πρωτίστως πήγε περίπατο τα περί εταιρικής διακυβέρνησης που επαγγελλόταν το ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες που ακολουθούν είναι απόλυτα διασταυρωμένες και αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Πίσω από την εσπευσμένη παραίτηση Αράπογλου κρύβεται ένας πραγματικός λόγος και ένας πλασματικός, εικονικός λόγος.

Ο πλασματικός λόγος έχει να κάνει με τις αναφορές ορισμένων ότι η Εθνική τώρα στην κρίση των ομολόγων πουλούσε ομόλογα αντί να στηρίξει την αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης κάλεσε ορισμένες τράπεζες να δώσουν στοιχεία τα οποία είναι αποκαλυπτικά. Η Εθνική αλλά και άλλες τράπεζες στο ισοζύγιο αγοραπωλησιών προέκυψε αρκετά σημαντικά αγορασμένη.


Το θέμα των ομολόγων χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι ως πρόσχημα κυρίως λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών. Την Παρασκευή η Εθνική πάντως αγόραζε μαζικά ομόλογα ενώ και η Eurobank κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα ομόλογα ήταν προσχηματικός λόγος η πραγματική αιτία της επίσπευσης της παραίτησης Αράπογλου συνδέεται με την πίεση που ασκούσε η κυβέρνηση αλλά και οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να διαχειριστούν τα αποτελέσματα δ' τριμήνου της Εθνικής.


Σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πηγές η κυβέρνηση κυρίως ήθελε σε αυτή την χρονική συγκυρία να έχει μια διοίκηση στην Εθνική που θα την ελέγχει απόλυτα και ταυτόχρονα να υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης των αποτελεσμάτων του δ' τριμήνου όπως θα επιθυμούσε η κυβέρνηση και το νέο management.


reporter.gr

Ελληνική Τραγωδία

Ελληνική Τραγωδία


Μετά το Ντουμπάι η Ελλάδα θα είναι η επόμενη; Τεχνικά πρόκειται για μία λάθος ερώτηση, καθώς η Dubai World δεν είναι κράτος, είναι μία κρατική εταιρία. Όμως αρκετοί επενδυτές, ορθώς, δεν ασχολούνται με τη διαφορά αυτή. Την περασμένη εβδομάδα οι επενδυτές άρχισαν να ασχολούνται με τη στάση πληρωμών εμπεριστατωμένα. Τι συμβαίνει με την Ελλάδα;

Αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών από την Ελλάδα στις αρχές του χρόνου, όταν τα spreads στα ομόλογα της ευρωζώνης άρχισαν να διευρύνονται. Τον Φεβρουάριο ο κ. Peer Steinbruck, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σταμάτησε τη φημολογία τονίζοντας ότι η ευρωζώνη θα παρέμβει εάν κάποια χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα. Δεν υπήρχε σχέδιο δράσης. Καμία κίνηση δεν έγινε προκειμένου να τροποποιηθούν οι κανονισμοί της Ε.Ε. Δεν υπήρξε κάποιο κονδύλι στον προϋπολογισμό. Ήταν απλώς μία δήλωση. Οι επενδυτές τον πίστεψαν και όλα ήταν καλά, για ένα διάστημα.

Η φημολογία επιστρέφει, αλλά υπάρχει μία διαφορά. Η ευρωζώνη δεν θα καταφθάσει για να διασώσει την Ελλάδα, εκτός εάν η χώρα εφαρμόσει μία σειρά κανόνων τους οποίους θα επιβάλει η Ένωση τους επόμενους μήνες.

Οι αρχές της Ε.Ε. φοβούνται, λάθος ή σωστά, περισσότερο τους ηθικούς κινδύνους της διάσωσης παρά τη διάσπαση που μπορεί να προκαλέσει στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης ενδεχόμενη στάση πληρωμών της Ελλάδας. Εάν βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα να διατηρήσουν την ακεραιότητα του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή την ακεραιότητα της Ελλάδας, μάλλον θα επιλέξουν το πρώτο. Προκειμένου να διασφαλίσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είναι πρόθυμοι να παράσχουν βοήθεια, εάν, όμως, κάποια χώρα είναι αποφασισμένη να προσαρμοστεί σε κάποιους κανόνες. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο φόβος ότι θα χαθεί η «ισορροπία» των προϋπολογισμών και σε άλλες πλευρές της ευρωζώνης. Καμία, δε, χώρα της ευρωζώνης δεν έχει παραβιάσει τόσο πολύ το Σύμφωνο όσο η Ελλάδα.


Ας δούμε τους αριθμούς. Φέτος το έλλειμμα θα φτάσει στο 12,7% του ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανακαλύψουμε και νέα στατιστικά «κόλπα». Η Deutsche Bank υποστήριξε σε έκθεσή της ότι το χρέος της χώρας θα φτάσει στο 135% του ΑΕΠ. Το εξωτερικό χρέος -τα κεφάλαια που οφείλουν ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας σε ξένους- ήταν στο 149,2% του ΑΕΠ πέρυσι. Η πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία έχει ενισχυθεί κατά 17% σε σύγκριση με το 2006, δηλαδή η ανταγωνιστικότητα της χώρας διολισθαίνει με ταχύτητα. Εάν η Ελλάδα δεν ήταν στην ευρωζώνη θα πήγαινε κατευθείαν προς την πτώχευση.

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2010 προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 9,1% του ΑΕΠ. Όμως πρόκειται για παραπλανητικό αριθμό. Η μερίδα του λέοντος της μείωσης αναμένεται ότι θα προέλθει από φορολογικά μέτρα και κυρίως από μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή είναι πάντα το πρώτο θέμα που βρίσκεται στο στόχαστρο των απελπισμένων κυβερνήσεων. Η Κομισιόν αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης, οι οποίοι έχουν ξανακούσει την ίδια ιστορία, ζητούν περισσότερο «έξυπνα» μέτρα μείωσης του ελλείμματος.

Το ίδιο και ο κ. Γιώργος Προβόπουλος, επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδας, ο οποίος ζήτησε τα 2/3 της μείωσης του ελλείμματος να προέλθουν από περικοπές στις δαπάνες. Εάν το ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίσει τον προϋπολογισμό εντός του επόμενου μήνα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Κομισιόν θα θεωρήσει την όλη προσπάθεια μη ικανοποιητική και θα ζητήσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Πιθανώς να ζητήσει και διαρθρωτικές αλλαγές, κυρίως στο συνταξιοδοτικό.

Εάν η ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί να συμμορφωθεί, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά πιθανό, τότε θα ξεκινήσει διαδικασία penalty, βάσει των κανόνων του Συμφώνου. Έτσι αντί να βοηθήσει την Ελλάδα, η Ε.Ε. θα της ζητήσει να της καταβάλει πρόστιμο. Κάτι τέτοιο θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την οικονομία της χώρας, με δεδομένο, βέβαια, ότι η κυβέρνησή της θα δεχτεί να πληρώσει το πρόστιμο.

Η τρέχουσα στρατηγική της Ε.Ε. έγκειται στην ενίσχυση της πολιτικής πίεσης -ακόμη και στη δημιουργία πολιτικής κρίσης- υπό τη λογική ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πιεστεί να συμμορφωθεί. Είναι μία επικίνδυνη στρατηγική, η οποία μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Ακόμη και εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, βλέπει με «συμπάθεια» τις απαιτήσεις της Ε.Ε., θα αντιμετωπίσει τεράστια πολιτική πίεση σε περίπτωση που αποφασίσει να εφαρμόσει μέτρα σκληρής λιτότητας. Άλλωστε, αυτό θα είναι το ακριβώς αντίθετο από όσα υποσχέθηκε προεκλογικά. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι οι πολιτικοί τους δεν έχουν προετοιμάσει τους Έλληνες για το τι θα συμβεί στο μέλλον.

Τι θα συμβεί, λοιπόν, εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογά της ή δεν κατορθώσει να μαζέψει το χρέος της; Σχεδόν τα 2/3 του ελληνικού χρέους βρίσκονται στην κατοχή ξένων. Βάσει της Deutsche Bank, η Ελλάδα αναζητά την άντληση 31 δισ. ευρώ σε νέο δανεισμό και 16 δισ. ευρώ για αναχρηματοδότηση χρέους το 2010. Εάν δεν υπάρξει βοήθεια από την ευρωζώνη, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε περίπτωση που αντιμετωπίσει προβλήματα χρηματοδότησης του χρέους της.

Σε αντίθεση με την Αργεντινή, η Ελλάδα δεν μπορεί να κηρύξει πτώχευση, ενώ το να εγκαταλείψει την ευρωζώνη δεν αποτελεί μία ρεαλιστική πολιτική λύση. Σκληρή λιτότητα αλά Λετονία είναι το μόνο που μπορεί να υπάρξει είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο. Όμως ίσως είναι ευκολότερο για την κυβέρνηση να εφαρμόσει αυστηρή λιτότητα η οποία έχει διαταχθεί από το εξωτερικό και όχι από το εσωτερικό. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η Ε.Ε. θα ήταν ευτυχής εάν την όλη υπόθεση αναλάμβανε το ΔΝΤ.

Όπως ακριβώς οι Έλληνες δεν είναι προετοιμασμένοι για αυστηρή λιτότητα, έτσι και οι επενδυτές δεν είναι προετοιμασμένοι για το τι τους περιμένει. Θα στοιχημάτιζα ότι το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών είναι απίθανο. Αλλά αναρωτιέμαι κατά πόσον τα τρέχοντα ελληνικά spreads αντικατοπτρίζουν τους πραγματικούς κινδύνους.

euro2day.gr

Cyber Monday: Hope for disappointed stores

Cyber Monday: Hope for disappointed stores

Retail group reports lackluster holiday sales despite big crowds, but online shopping shows signs of strength.


NEW YORK (CNNMoney.com) -- The good news for merchants is that more Americans this year turned out to bag Thanksgiving weekend deals than last year. The bad news, however, is that shoppers on average spent less on their purchases compared to a year ago.

For nervous sellers, it's next about Cyber Monday, or the online retail world's version of Black Friday, when millions of people take a few minutes at work to surf the Web to score "doorbuster"-like deals from e-tailers.

About 195 million people shopped in stores and online between Thanksgiving and Sunday, up from 172 million a year ago for the same four-day period, the National Retail Federation (NRF) said Sunday.

But average spending over the weekend dropped to $343.31 per person from $372.57 a year ago. Total retail spending for the holiday weekend was about $41.2 billion, the group said in a report, up marginally from $41 billion last year.

Despite scenes of filled parking lots throughout Black Friday, total sales for the day were just slightly improved over last year. And to illustrate how bargain conscious shoppers were, the NRF said the percentage of shoppers who were at the stores by 5 a.m. Friday was 31.2%, up sharply from 23.

"While retailers are encouraged by the number of Americans who shopped over Black Friday weekend, they know they have their work cut out for them to keep people coming back through Christmas," NRF president and CEO Tracy Mullin said in a statement.

In a surprising trend, department stores beat out discounters as the destination of choice over the weekend. Nearly half, 49.4%, of holiday shoppers visited at least one department store over the weekend, a 12.9% increase from last year, the group said.

About 43.2% of gift buyers headed discounters like Wal-Mart and Target stores. Electronics stores, clothing chains and grocery stores also attracted crowds, the report said.

Sales with a click
It was a stronger picture for Internet retailing.

Web-based purchases totalled $595 million on Black Friday, up 11% from a year ago, making Friday the second heaviest online spending day so far this year, according to a report Sunday from research firm ComScore.

Online shopping will garner more attention Monday -- the so-called Cyber Monday -- when many Americans will troll for deals on the Internet.

The NRF estimates that 96.5 million Americans plan to shop on Cyber Monday this year, up from 85 million in 2008. The group said 88.2 million Americans will shop from home on Monday but plenty of consumers - an estimated 13.5 million - will also look to lock in deals during their workday.

Most retailers who sell online will have special Cyber Monday deals that include one-day sales and free shipping on all purchases.

Despite the hype associated with Cyber Monday, industry experts say the busiest online shopping day tends to be in December, and is the last day that gifts can be shipped to guarantee deliver by Christmas Day.

Among the hot items with strong online sales Friday were the Tom Tom GPS systems, Kodak digital cameras and the Nintendo Wii, according to credit card fraud prevention company Retail Decisions. The company said the busiest single minute for sales Friday was 12:59 p.m. ET, when $5.6 million in products were sold -- a 121% increase from the same time last year.

A survey by a Web performance company, Keynote Competitive Research, said that while all sites experienced slowdowns on Black Friday, there were fewer outages overall than last year. Among the sites it said were the best performing were those of Wal-Mart, Sears, Barnes & Noble and Victoria's Secret, and the online-only sites Overstock.com and Newegg.com.

Under control
Although Black Friday seemed to be missing the usual mayhem associated with it, the good news for merchants was that shoppers eagerly spent money on toys, cashmere sweaters, Snuggie blankets and gadgets at juicy discounts .

"What I've noticed so far is that [consumer] traffic is on par with last year, but people are buying more," said Marshal Cohen, chief retail analyst with market research firm NPD Group.

Compared to previous years, Cohen said the Black Friday atmosphere appeared to "be more tame."

Wal-Mart, which saw Black Friday 2008 tainted by the death of a temporary worker in a shopper stampede in Valley Stream, N.Y., said the day passed without much incident -- although a.store in Upland, Calif., was forced to shut its doors after shoppers got a bit too rowdy.

"We've heard of a few scuffles among customers, but overall it has been a very safe event," a Wal-Mart spokesman said.

Toy story
One closely watched sector during the season is toys. Zhu Zhu, the electronic pet hamster, was flying off shelves at Toys R Us and emerged as the frontrunner for this year's must-have toy. (Black Friday shoppers hear the call of Zhu Zhu)

Toys R Us, the nation's leading specialty toy retailer, opened its stores at midnight on Thanksgiving. CEO Gerald Storch told CNNMoney.com that about 1,000 people lined up on average at his company's stores.

In addition to Zhu Zhu, Storch said other hot sellers included Princess Tiana dolls, from the new Disney (DIS, Fortune 500) animated movie "The Princess and the Frog," as well as video games and crafts products such as the Paperoni 3-D picture set.

0:00 /3:44Toys R Us gets aggressive
The retailer has been aggressive in price cutting this season as it does battle with discounters Wal-Mart and Target. "History has shown that economic downturns are a great time for those who are aggressive, so we're very aggressive this year," Storch said.

Jim Fielding, president of Disney Store Worldwide, said Black Friday was a big day for his company's 205 U.S. retail stores. He said hot sellers were toddler dolls, classic dolls, Buzz and Woody action figures from "Toy Story" and $10 plush toys.

"I would say that shoppers are focused on value," said Fielding. "But you could find value at $10 or at $50."

This year, more retailers opened their stores at midnight instead of the typical 5 a.m. Black Friday openings.

Fielding said the extra pre-dawn hours of business worked for Disney stores. "We're able to better manage the demand and spread [customer] traffic throughout the day," he said. "This may not become the norm for Black Friday for all retailers, but I think we will continue to be committed to it for the foreseeable future."

Tough challenge for merchants
The day after Thanksgiving is dubbed "Black Friday" because it traditionally marks the day of the year when retailers finally move out of the red, indicating losses, and into the black, representing profits.

But despite the hype surrounding Black Friday as the "unofficial" start to holiday gift shopping, it's not the busiest shopping day of the year. That day invariably is the Saturday before Christmas, which is Dec. 19 this year.

Still, for retailers, November and December are crucial sales months because the combined period can account for half, or more, of their sales and profits for the full year.

Although retailers know that they're facing an uphill battle to grow sales amid a tepid spending environment, the hope is that this year's holiday season will at least be an improvement from the previous year.

The NRF expects holiday sales to decline 1% versus a 3.4% drop in holiday sales the previous year.

The group maintains that even though many Americans have had a year to adjust to the recession, continued job losses and stagnant income growth are forcing many consumers to restrain their shopping impulses and shop only for necessities.

cnn

Στο ναδίρ οι πωλήσεις κατοικιών το 2009


Στο ναδίρ οι πωλήσεις κατοικιών το 2009


«Βουτιά» μεγαλύτερη του 30% στις πωλήσεις κατοικιών υπολογίζεται πως θα κάνει φέτος η κτηματαγορά, με αποτέλεσμα ο αριθμός των σπιτιών που θα μεταβιβαστούν κατά τη διάρκεια του 2009 να μην ξεπεράσει τις 90.000.

Ο αριθμός αυτός, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των συμβολαιογράφων και των μεσιτών, θα είναι ο χαμηλότερος της δεκαετίας και ένας από τους χαμηλότερους όλων των εποχών, αποδεικνύοντας με τον πλέον σαφή τρόπο τη βαθιά κρίση που διέρχεται η εγχώρια κτηματαγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του έτους οι παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούσαν πως οι πωλήσεις κατοικιών (νεόδμητων και παλαιών) δεν θα έπεφταν κάτω από τις 100.000 έναντι των 313.000 πράξεων που πραγματοποιήθηκαν το 2008.

Ωστόσο, η σταδιακή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα σε συνδυασμό με την εμμονή των κατασκευαστών να διατηρούν τις τιμές των ακινήτων στα προ κρίσης επίπεδα οδήγησαν σε πλήρη ακινησία την κτηματαγορά, με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των συναλλαγών.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από τις πωλήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα -κάτι που ασφαλώς δεν αναμένεται να αλλάξει τον τελευταίο μήνα του έτους- αφορούσαν σε παλαιά ακίνητα.


Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως τουλάχιστον το 70% των φετινών πωλήσεων θα αφορά σε παλαιές κατοικίες, γεγονός που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του 2009 θα μεταβιβαστούν μόλις 25.000 νεόδμητα σπίτια από τα περίπου 150.000 οικιστικά ακίνητα που αποτελούν σήμερα το απόθεμα των κατασκευαστών.

Ποντάρουν στην αύξηση των αντικειμενικών οι εργολάβοι

Προκειμένου να ανατρέψουν -έστω προσωρινά- την κατάσταση αυτή, οι εργολάβοι προβάλλουν ιδιαίτερα το ενδεχόμενο της αύξησης των αντικειμενικών αξιών τον επόμενο χρόνο με στόχο να «πιέσουν» τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν στην απόκτηση του ακινήτου που τους ενδιαφέρει.

Σε περίπτωση που το καταφέρουν, εκτιμούν πως θα εξασφαλίσουν τα έσοδα εκείνα που θα τους επιτρέψουν να αντέξουν την κρίση για ακόμη ένα σημαντικό διάστημα, χωρίς παράλληλα να αναγκαστούν να μειώσουν τις τιμές των προς πώληση ακινήτων τους.

Πάντως, οι μεσίτες εκτιμούν ότι ο φόβος της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, ιδίως υπό τις σημερινές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, ελάχιστα θα ενισχύσει τις πωλήσεις ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούν ότι το 2010 οι αγοραπωλησίες κατοικιών θα κινηθούν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα από τα φετινά αν δεν αλλάξουν στάση οι κατασκευαστές σε σχέση με τις τιμές στις οποίες θα προσφέρουν στο εξής τα ακίνητά τους.


Πίνακας
Η εξέλιξη των πωλήσεων ακινήτων

Έτος
Συνολικές πωλήσεις
Ποσοστό μείωσης
Πωλήσεις στην Αττική
Ποσοστό μείωσης

2005
215.000

70.000


2006
173.000
- 19,5%
58.000
- 17%

2007
168.000
- 3%
53.000
- 8,5%

2008
131.000
- 22%
45.000
- 15%

2009 (εκτίμηση)
90.000
- 31,5%
33.000
- 26,5%


euro2day.gr

Νέα υποχώρηση στα spreads των ομολόγων

Νέα υποχώρηση στα spreads των ομολόγων



Συνεχίζουν πτωτικά τα spreads των ελληνικών ομολόγων, μια εβδομάδα μετά την εκτίναξη πολύ πάνω από τις 200 μονάδες βάσης έναντι των αντίστοιχων γερμανικών.

Το premium απόδοσης έναντι των γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται αυτή την ώρα κάτω και από τις 190 μονάδες βάσης, στις 189,1 μονάδες βάσης.

Την Παρασκευή το spread των ομολόγων ανερχόταν στις 193 μονάδες, υποχωρώντας από το "peak" των 215 μονάδων, που αποτελούν υψηλό 7μήνου.

euro2day.gr

Βρετανία: Νέα αύξηση των τιμών κατοικίας


Βρετανία: Νέα αύξηση των τιμών κατοικίας

Αύξηση σημείωσαν οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία για τέταρτο συνεχή μήνα το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Hometrack.

Ειδικότερα, η μέση τιμή κατοικίας στην Αγγλία και την Ουαλία αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο στις 156.700 στερλίνες. Οι τιμές βρίσκονται σε επίπεδα 11% χαμηλότερα σε σχέση με τα υψηλά του 2007.

Συγκριτικά με το Νοέμβριο του 2008, μειώθηκαν κατά 2,9%, σύμφωνα με τη Hometrack.

«Μπορεί κανείς εύκολα να δει πως οι μεσίτες αρχίζουν να αισθάνονται περισσότερο αισιόδοξοι για διατήρηση των τιμών – τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο», σχολίασε ο διευθυντής έρευνας της Hometrack, Ρίτσαρντ Ντόνελ.

Αν και τα στοιχεία που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα ενδεχομένως να δείξουν αύξηση των εγκρίσεων για δάνεια τον Οκτώβριο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 μηνών, η άνοδος της ανεργίας πιθανόν να ασκήσει πιέσεις στις τιμές την επόμενη χρονιά.

naftemporiki

Κατακόρυφη πτώση στα χρηματιστήρια του Ντουμπάι και του Άμπου Ντάμπι

Κατακόρυφη πτώση στα χρηματιστήρια του Ντουμπάι και του Άμπου Ντάμπι

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν τα χρηματιστήρια του Ντουμπάι και του Άμπου Ντάμπι, κατά την πρώτη συνεδρίαση μετά την κρίση που ξέσπασε στο εμιράτο λόγω της αδυναμίας δύο επιχειρηματικών του κολοσσών να αποπληρώσουν χρέος ύψους 59 δισ. δολαρίων.

Κατά τα πρώτα 30 λεπτά των συναλλαγών, ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Ντουμπάι υποχώρησε κατά 6,90%, ενώ ο αντίστοιχος του Άμπου Ντάμπι σημείωσε πτώση 7,62%.

Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό των δύο χρηματιστηρίων, οι συναλλαγές διακόπτονται σε περίπτωση που η πτώση ξεπεράσει το 10%.

naftemporiki

Με άνοδο 2,91% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei


Με άνοδο 2,91% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 264,03 μονάδων, ποσοστό 2,91%,έκλεισε στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 9.345,55 μονάδες.

naftemporiki

Κλείνουν στις 15/12 οι "στρόφιγγες" ρευστότητας της ΕΚΤ


Κλείνουν στις 15/12 οι "στρόφιγγες" ρευστότητας της ΕΚΤ


Αύξηση του κόστους άντλησης ρευστότητας κατά 0,10-0,20 της μονάδος, υπολογίζουν ότι θα έχουν οι τράπεζες από τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες μιλώντας στο Capital.gr, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες είχαν φροντίσει να αξιοποιήσουν τη βελτίωση του κλίματος στις αγορές και να δημιουργήσουν αποθέματα ενόψει του κλεισίματος της «στρόφιγγας» από την ΕΚΤ.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι ο δανεισμός που πραγματοποιούσαν από την ΕΚΤ σε ετήσια διάρκεια αποσκοπούσε στη χρηματοδότηση των ισολογισμών τους σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, αφού αν χρηματοδοτούνταν σε μικρότερα διαστήματα από τη διατραπεζική αγορά θα μπορούσαν να βρουν επιτόκια σημαντικά χαμηλότερα από το 1% που δάνειζε η ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει την τελευταία δημοπρασία για την παροχή ρευστότητας ετήσιας διάρκειας στις 15 Δεκεμβρίου.

Αντλώντας ρευστότητα από άλλες πηγές πλην της ΕΚΤ, οι τράπεζες έχουν σχηματίσει ήδη σημαντικά αποθέματα, ενώ εφεξής η στρατηγική τους θα επικεντρωθεί κυρίως στην έκδοση καλυμμένων ομολογιών και στην προσπάθεια επέκτασης των λήξεων των ομολόγων τους, κάτι που ξεκίνησαν από το β’ τρίμηνο του 2009.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το καλοκαίρι η Εθνική Τράπεζα έχει αντλήσει ρευστότητα 7,2 δισ. ευρώ από τις αγορές. Από τη ρευστότητα αυτή, 4,5 δισ. ευρώ έχουν αντληθεί για διάρκεια έτους, 1,5 δισ. ευρώ σε επταετή διάρκεια, ενώ 1,2 δισ. ευρώ προέρχεται από αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι το 1,5 δισ. ευρώ της επταετούς διάρκειας αφορά στην πρώτη έκδοση καλυμμένων ομολογιών από ελληνική τράπεζα που διατέθηκε στις διεθνείς αγορές. Η έκδοση αυτή υπερκαλύφθηκε 4 φορές, ενώ η επιτυχία της σε συνδυασμό με το σημαντικό μέγεθος του αποθέματος καλύμματος ύψους 14 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας για εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών τα προσεχή 3-4 χρόνια, προσδίδουν περαιτέρω ευελιξία στον όμιλο για άντληση μακροπρόθεσμης ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κόστος.

Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, κύρια πηγή χρηματοδότησης εξακολουθούν να αποτελούν οι καταθέσεις, οι οποίες παρουσίασαν στο εννεάμηνο αύξηση 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Κατά 15% αυξήθηκαν οι προθεσμιακές καταθέσεις. Σε κάθε περίπτωση ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας παραμένει σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα με τη σχέση δανείων προς καταθέσεις να διατηρείται σε πανευρωπαϊκά χαμηλά επίπεδα της τάξης του 94%.

Για την ενίσχυση της ρευστότητάς της, η Alpha Bank πραγματοποίησε τον Ιούνιο μία πρώτη ομολογιακή έκδοση άνευ εξασφαλίσεων, διετούς διάρκειας και ύψους 500 εκατ. ευρώ, την οποία ακολούθησε μία δεύτερη έκδοση τον Σεπτέμβριο, ύψους 750 εκατ. ευρώ, με διάρκεια τριών ετών.

Σύμφωνα με την διοίκηση του ομίλου, η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, σε συνδυασμό με την ευρεία και σταθερή καταθετική βάση της Alpha Bank, ύψους 41,9 δισ. ευρώ και τα υψηλής ποιότητας αποθέματά της σε τίτλους αναχρηματοδοτούμενους από την ΕΚΤ, ποσού 13,2 δισ. ευρώ, αποτελούν βασικά συστατικά της διαφοροποιημένης πολιτικής διαχείρισης ρευστότητας που ακολουθείται σε επίπεδο ομίλου.

Από την πλευρά της, η Eurobank έχει μειώσει στο μισό, κατά 6 δισ. ευρώ, τη χρηματοδότησή της από την ΕΚΤ, ενώ παράλληλα προχώρησε και στην αποπληρωμή ομολογιών, ύψους 500 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει με την εγγύηση του Δημοσίου, αντλώντας ήδη από εξαμήνου ρευστότητα απευθείας από τις διεθνείς αγορές χρήματος. Το 2009 ο όμιλος έχει αντλήσει από τις αγορές 2,8 δισ. ευρώ χωρίς την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Συνυπολογιζομένης της καταθετικής βάσης, ύψους 47,4 δισ. ευρώ, και του γεγονότος ότι η τράπεζα έχει στη διάθεσή της ανά πάσα στιγμή πρόσθετη άμεση ρευστότητα 6,7 δισ. ευρώ, ο όμιλος της Eurobank EFG παρουσιάζει από τις ισχυρότερες ρευστότητες στον τραπεζικό κλάδο.

Στη διάρκεια του 2009, τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησε πέντε τιτλοποιήσεις, εκ των οποίων οι τρεις το γ’ τρίμηνο του έτους. Σχεδόν 5 δισ. ευρώ από τα δάνεια έχουν τη δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης από ρευστότητα που αντλείται μέσω τιτλοποιήσεων. Οι καταθέσεις με τα ομόλογα λιανικής στο τέλος Σεπτεμβρίου 2009 ανήλθαν σε 31,4 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις, χωρίς τη ρευστότητα από τιτλοποιήσεις, έχει βελτιωθεί στο 103% από 115% ένα χρόνο νωρίτερα.

capital.gr

Στις τράπεζες των ΗΑΕ το μεγαλύτερο πλήγμα από το Dubai


Στις τράπεζες των ΗΑΕ το μεγαλύτερο πλήγμα από το Dubai


ΝΤΟΥΜΠΑΪ (Dow Jones) - Οι τράπεζες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενδέχεται να δεχτούν ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην κυβέρνηση του Ντουμπάι και το χρέος των κρατικών επιχειρήσεων, τα οποία στην παρούσα φάση απειλούν με πιθανή αθέτηση πληρωμής δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ εκτιμάται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα ανά την υφήλιο έχουν έκθεση της τάξης των 40 δισ. δολαρίων.

Το Ντουμπάι έχτισε μία ζωηρή πόλη πάνω σε χρέη. Το συγκεκριμένο μοντέλο λειτούργησε μέχρι την παγκόσμια χρηματοοικονομική κατάρρευση στα τέλη του 2008, όταν τα διεθνή κεφάλαια “στέγνωσαν” και δεν ήταν δυνατό να ληφθούν νέες πιστώσεις για την αποπληρωμή του υφιστάμενου χρέους.

Οι εγχώριες τράπεζες δεν διαθέτουν τα κεφάλαια να στηρίξουν το χρέος της κυβέρνησης του εμιράτου και των επιχειρήσεών του, που εκτιμάται από ορισμένους αναλυτές ότι ανέρχεται σε 120 δισ. δολάρια. Περίπου τα 19 δισ. δολάρια από αυτά λήγουν αυτό το χρόνο και τον επόμενο, σύμφωνα με την EFG-Hermes, μία τοπική εταιρεία ερευνών και επενδυτική τράπεζα.

“Κάθε τράπεζα στα Εμιράτα είναι εκτεθειμένη τουλάχιστον κατά 1 δισ. δολάρια, ενώ ορισμένες έχουν πάνω από 3 δισ. δολάρια”, σχολίασε ανώτερο στέλεχος τράπεζας με έδρα το Ντουμπάι.

Στον πιο εξονυχιστικό έλεγχο υπόκειται η Emirates NBD PJSC. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούν την έκθεση της τράπεζας σε τουλάχιστον 40 δισ. ντιρχάμ (10,8 δισ. δολάρια) μέσω χορηγήσεων προς τις κρατικές εταιρείες του Ντουμπάι. Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η έκθεση της Emirates NBD εύκολα θα μπορούσε να ξεπερνάει αυτό το ποσό, διότι τουλάχιστον 20 δισ. ντιρχάμ πήγαν απευθείας στην κυβέρνηση. Αξιωματούχοι της εταιρείας δεν βρέθηκαν να σχολιάσουν το θέμα την Παρασκευή.

Μέσω του κύρους της ως η ηγέτιδα τράπεζα του Ντουμπάι και των στενών δεσμών της με την κυβέρνηση των εμιράτων, έχει προσφέρει σημαντική στήριξη στο Ντουμπάι, καθιστώντας την πιθανή της έκθεση σοβαρή ανησυχία για τους αναλυτές.

Το 55,64% της Emirates NBD βρίσκεται στην κατοχή της κυβέρνησης του Ντουμπάι μέσω της Investment Corp. of Dubai, η οποία διαχειρίζεται και κατέχει τα σημαντικά κεφάλαια του εμιράτου. Ο πρόεδρος της τράπεζας, Ahmad Al Tayerm κατέχει επίσης θέση στο διοικητικό συμβούλιο της ICD ως εκτελεστικός διευθυντής.

“Περιμέναμε ότι η Emirates NBD είχε τη μεγαλύτερη έκθεση”, σχολίασε ο Raj Madha, τραπεζικός αναλυτής της EFG-Hermes. “Ενδεχόμενη ολοκληρωτική ζημιά από το σύνολο των δανείων θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τον κλάδο και θα προκαλούσε τρομακτικά προβλήματα στον τραπεζικό τομέα. Ωστόσο δεν πιστεύουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ολοκληρωτική αθέτηση. Οι τράπεζες για τις οποίες θέλουμε να είμαστε ασφαλείς είναι οι Emirates NBD, Abu Dhabi Commercial Bank, Dubai Islamic Bank και First Gulf Bank.

Αναμένεται ότι το Abu Dhabi θα στηρίξει τις τράπεζες που αγόρασαν το χρέος του Dubai, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές από τις τράπεζες του όπως η ADCB και η FGB θα μπορούσαν να είναι εκτεθειμένες. Το Abu Dhabi είναι το μοναδικό από τα επτά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που διαθέτει πετρελαϊκό πλούτο. Το Abu Dhabi έχει στηρίξει το Dubai στη διάρκεια του 2009 αγοράζοντας δάνεια που εξέδωσε το Dubai με ευνοϊκά επιτόκια, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των τραπεζών του.

Αισιόδοξες οι τράπεζες του Abu Dhabi

Η κυβέρνηση του Abu Dhabi σε πολλές περιπτώσεις έχει πείσει τις τράπεζες να αναλάβουν χρέη της Dubai World και της κυβέρνησης του Dubai, αν και πολλές από αυτές τις συναλλαγές αποτελούσαν αυτόνομες αποφάσεις. Η στήριξη προς το Dubai ήταν είτε άμεση – το Φεβρουάριο, η κεντρική τράπεζα του Abu Dhabi αγόρασε 10 δισ. δολάρια κρατικά ομόλογα του Dubai – είτε έμμεση, μέσω των τραπεζών. Την Τετάρτη, δύο τράπεζες των οποίων την πλειοψηφία κατέχει η κυβέρνηση του Abu Dhabi, αγόρασαν πρόγραμμα ομολόγων ύψους 5 δισ. δολαρίων με σκοπό να στηρίξουν την κυβέρνηση του Dubai.

Μία από τις τράπεζες, η Al Hilal, ανήκει πλήρως στο κρατικό wealth fund του εμιράτου, το Abu Dhabi Investment Council. Η δεύτερη τράπεζα, η National Bank of Abu Dhabi, ανήκει κατά 70,48% στο ίδιο fund, σύμφωνα με στοιχεία του Zawya.com.

Περισσότερες ανησυχίες εγείρονται για την Abu Dhabi Bank, την οποία οι αναλυτές θεωρούν ότι έχει προβεί σε “επιθετική” επέκταση στο Dubai τα τελευταία χρόνια.

Στέλεχος της ADCB δήλωσε στο Zawya Dow Jones ότι η έκθεσή της στην κυβέρνηση του Dubai είναι “πολύ μεγαλύτερη από 1,9 δισ. δολάρια”.

Άλλος αξιωματούχος της ADCB τόνισε ότι στην τράπεζα δεν χρωστάει μετρητά η Nakheel – η πάσχουσα μονάδα real estate της Dubai World – ωστόσο τα χρέη της ανέρχονται “σε πολύ υψηλότερο επίπεδο” τόσο από την κυβέρνηση του Dubai όσο και από άλλες μονάδες της Dubai World.

Εκπρόσωποι τόσο της ADCB όσο και της FGB, οι οποίες υπόκεινται σε έλεγχο για την έκθεσή τους στο Dubai, δεν ήταν διαθέσιμοι για να κάνουν κάποιο σχόλιο την Παρασκευή.

Εντούτοις τραπεζικά στελέχη του Abu Dhabi ανέφεραν ότι είναι αισιόδοξοι ότι δεν θα υποστούν πλήγμα από την στήριξη που παρείχαν τον τελευταίο χρόνο στο Dubai, παρά τα οικονομικά προβλήματα του εμιράτου. Οι τράπεζες αυτές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση του Abu Dhabi, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ήταν αυτή που τις παρότρυνε να αγοράσουν χρέος του Dubai, δεν θα επιτρέψει αθετήσεις πληρωμών.

“ΟΙ τράπεζες του Abu Dhabi θα λάβουν οδηγίες από το Abu Dhabi Investment Council”, σχολίασε ένας τραπεζίτης, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του γιατί το πιστωτικό του ίδρυμα έχει σημαντική έκθεση στα χρέη του Dubai. “Δεν πιστεύω ότι οι τράπεζες θα έχουν ζημιές. Θα κινηθούν σε επίπεδο συνεργασίας και όχι διαμάχης αναφορικά με τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των χρεών. Αυτό θα συμβεί για δύο λόγους: πρώτον, δεν έχουμε άλλη επιλογή και δεύτερον, είμαστε όλοι μία οικογένεια”.

Όλοι οι τραπεζίτες του Abu Dhabi επιβεβαίωσαν ότι η πλειονότητα των δανείων προς το Dubai ήταν απευθείας προς την κυβέρνηση.

Αρκετοί τραπεζίτες από μια σειρά ιδρυμάτων των Η.Α.Ε δήλωσαν στο Zawya Dow Jones την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα δεν τους έχει ζητήσει να καταγράψουν προβλέψεις για επισφάλειες για τα χρέη του Dubai.

Αυτό πιθανώς υποδεικνύει ότι η κεντρική τράπεζα δεν προτίθεται να ζητήσει από τις τράπεζες να κάνουν προβούν σε προβλέψεις αυτό το χρόνο ή στις αρχές του 2010, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες των Η.Α.Ε να συνεχίσουν να στηρίζουν το Dubai, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να εκμεταλλευτεί τις εγχώριες τράπεζες για περισσότερες χορηγήσεις, εκτιμούν οι τραπεζίτες.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει φανεί αυστηρή στην καταγραφή προβλέψεων για επισφαλή δάνεια αυτό το χρόνο. Η ρυθμιστική αρχή έχει ζητήσει από τις τράπεζες των Η.Α.Ε να “γράψουν” απομειώσεις για την πλειονότητα των δανείων αξίας σχεδόν 2,9 δισ. δολαρίων προς δύο προβληματικές κοινοπραξίες της Σαουδικής Αραβίας έως το τέλος του 2009.

Πανικός διακατέχει τις τράπεζες ανά την υφήλιο μετά την είδηση ότι η Dubai World ζήτησε την Τετάρτη το “πάγωμα” όλων των υποχρεώσεων έως τουλάχιστον το Μάιο του 2010. Η κοινοπραξία ανήκει στην κυβέρνηση του Dubai, η οποία με τη σειρά της κατέχει τα πιο ακριβά περιουσιακά στοιχεία του εμιράτου από ποσοστό 9,4% στο καζίνο MGM Mirage στο Λας Βέγκας έως την πασίγνωστη αλυσίδα Barney New York και την DP World, την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία εκμετάλλευσης λιμένων στον κόσμο. Η Dubai World έχει περίπου 60 δισ. δολάρια υποχρεώσεις.

Άμεση ανησυχία για τους τραπεζίτες ήταν το ομόλογο ύψους 3,52 δισ. δολαρίων με λήξη στις 14 Δεκεμβρίου, της Nakheel, η οποία βρίσκεται πίσω από το project των Palm Islands καθώς και του The World, ένα αρχιπέλαγος με νησιά που σχηματίζουν ένα χάρτη του κόσμου το οποίο βρίσκεται στα ανοιχτά του Dubai. Τεράστια ποσά χρεών συγκεντρώθηκαν για να χρηματοδοτηθούν τέτοια projects, τα οποία καθιστούν το Dubai στο διεθνή χάρτη ως βασικό προορισμό για τουρίστες, τραπεζικούς και απόδημους που αναζητούν δουλειές με αφορολόγητα εισοδήματα.

Ωστόσο η ανακοίνωση της Τετάρτης μπορεί να προκαλέσει συστημικό κίνδυνο για τις τράπεζες των Η.Α.Ε, οι οποίες έχουν σημαντική έκθεση στην Dubai World.

Την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί “επιδρομή” στις τράπεζες των Η.Α.Ε, τόνισε η Credit Suisse σε πρόσφατο σημείωμα. Οι τράπεζες από την περασμένη Πέμπτη παραμένουν κλειστές για τέσσερις ημέρες λόγω αργίας. Την ερχόμενη Τετάρτη οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για τον εορτασμό της εθνικής επετείου.

Η μεγάλη σε διάρκεια περίοδος διακοπών δεν παρέχει στους αναλυτές στοιχεία για το εγχώριο επενδυτικό κλίμα καθώς τα χρηματιστήρια όπως και οι τράπεζες είναι κλειστά. Ωστόσο πολλοί αναλυτές αναμένουν οι τρεις χρηματαγορές των Η.Α.Ε να διολισθήσουν στον απόηχο της ανακοίνωσης της Τετάρτης.

Οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη και την Ασία σημείωσαν δραματική πτώση την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή λόγω των ανησυχιών για την έκθεση των τραπεζών στο δημόσιο χρέος του Dubai.

Σε πρόσφατη ανάλυση, η JPMorgan τοποθετεί την έκθεση της Standard Chartered στα χρέη του Dubai στα 7,8 δισ. δολάρια, της HSBC Holdings στα 17 δισ. δολάρια, της Barclays στα 3,6 δισ. δολάρια, της RBS στα 2,2 δισ. δολάρια, της Citigroup στα 1,98 δισ. δολάρια και της BNP Paribas στα 1,8 δισ. δολάρια.

Η JPMorgan πρόσθεσε ότι “είναι ξεκάθαρο ότι πιθανές απομειώσεις θα είναι ελάχιστες ως ποσοστό της έκθεσής τους”.

capital.gr

Μεγ. Βρετανία: Στο -17 ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης GfK τον Νοέμβριο


Μεγ. Βρετανία: Στο -17 ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης GfK τον Νοέμβριο


Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, επιδείνωση παρουσίασε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης με τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στο -17 έναντι -13 τον προηγούμενο μήνα, ενώ και οι αναλυτές ανέμεναν βελτίωση του δείκτη στο -11.

capital.gr

Juncker: "Δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη"

Juncker: "Δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη"


Ο προεδρεύων του Eurogroup, Jean Claude Juncker, απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει το Reuters, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Κίνα και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Ντουμπάι, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είπε πως δεν υπάρχει κίνδυνος αναδιάρθρωσης χρέους για τις χώρες που έχουν υιοθετήσει το ευρώ.

“Δε βλέπω κανένα πρόβλημα χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη,” πρόσθεσε ο Juncker.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean Claude Trichet, ο οποίος συνοδεύει τoν Juncker, συμφώνησε με τον προεδρεύων του Eurogroup.

“Θα επιβεβαιώσω απόλυτα αυτό που είπε ο πρωθυπουργός,” τόνισε.

Ο Juncker συμπλήρωσε πως δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για απόσυρση των μέτρων στήριξης που έχουν εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο, ενώ υπογράμμισε πως το 2010 δε θα υπάρχει σημαντική απόσυρση τέτοιων μέτρων ή νομισματικές διαφοροποιήσεις στην Ευρωζώνη.

capital.gr

Παίρνει μπρος η ΕΕ, πίσω η Κύπρος

Παίρνει μπρος η ΕΕ, πίσω η Κύπρος


Στο ψηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2008 βρέθηκε στην Ευρώπη το οικονομικό κλίμα το Νοέμβριο, σε αντίθεση με την Κύπρο όπου το κλίμα εξακολουθεί να κυμαίνεται κοντά στο χαμηλότερο ιστορικό επίπεδο.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε το Νοέμβριο κατά 1,9 μονάδες στην ΕΕ και 2,7 μονάδες στην ευρωζώνη και διαμορφώνεται στις 87,9 και 88,8 μονάδες αντίστοιχα. Είναι το ψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008.

Η άνοδος του δείκτη αποδίδεται στη σημαντική ανάκαμψη των προσδοκιών κυρίως στον τομέα της βιομηχανίας που αυξήθηκε κατά 1 μονάδα στην ΕΕ και κατά 2 μονάδες στην ευρωζώνη. Οι προσδοκίες των καταναλωτών στην ΕΕ έμειναν οι ίδιες και βελτιώθηκαν κατά 1 μονάδα στην ευρωζώνη. Στον τομέα των υπηρεσιών, παρατηρήθηκε βελτίωση 2 μονάδων στην ΕΕ και 3 στην ευρωζώνη.

Όσον αφορά το λιανικό εμπόριο, στην ευρωζώνη καταγράφηκε αύξηση 6 μονάδων και 4 στην ΕΕ.

Σημαντική βελτίωση στο οικονομικό κλίμα σημείωσαν οι πλείστες χώρες. Ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ σημαντική αύξηση στις προσδοκίες παρατηρήθηκε στις Πολωνία (+2,9%), Ιταλία (+2,5), Γερμανία (+1,7), Γαλλία (+2,2) και Ισπανία (+1,4%).

Στην Κύπρο ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε το Νοέμβριο κατά 5,9 μονάδες στις 63,6 μονάδες από 57,7 μονάδες τον Οκτώβριο, παραμένοντας όμως κοντά στο ιστορικό χαμηλό και εξακολουθώντας να υστερεί κατά 22 μονάδες από την αντίστοιχη περσινή μέτρηση.

Στη βιομηχανία ο δείκτης ανήλθε στις -22 μονάδες από -20. Στον τομέα των κατασκευών, ο δείκτης ανήλθε στις -33 μονάδες από -34 και στον τομέα των υπηρεσιών στις -14 από -19. Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (από -34 σε -38) και Στο λιανικό εμπόριο (από -26 σε -28).

stockwatch.com.cy

Σενάρια εξόδου Dubai με άγγιγμα Βγενόπουλου


Σενάρια εξόδου Dubai με άγγιγμα Βγενόπουλου


Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το μέλλον της επένδυσης του Dubai στον όμιλο Marfin, την ίδια στιγμή που η «συνομόσπονδη» κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – που αποτελείται από επτά κρατίδια, μεταξύ των οποίων το Dubai και το Abu Dhabi – σπεύδει να καθησυχάσει τους ξένους επενδυτές ανοίγοντας έκτακτο παράθυρο ρευστότητας για τις τράπεζες της χώρας.

Η επόμενη μέρα των ραγδαίων οικονομικών εξελίξεων της περασμένης βδομάδας, βρίσκει τον άλλοτε πανίσχυρο μεγαλομέτοχο της Marfin Popular Bank και της Marfin Investment Group, Dubai Financial Group, να ψάχνει απεγνωσμένα ρευστό για να καλύψει τις άμεσες δόσεις των ακάθαρτων δανείων ύψους $80 δισ. που έχει συσσωρεύσει από την ταχύρυθμη επέκταση των τελευταίων ετών.

Η δεινή οικονομική θέση του κρατιδίου ενισχύει εκτιμήσεις που θέλουν τον πρωθυπουργό των ΗΑΕ και εμίρη του Dubai, Rashid Al Maktoum, να αναγκάζεται να πωλήσει ορισμένες από τις επενδύσεις του Dubai, μεταξύ των οποίων και αυτές στη Marfin.

Σενάριο «Βγενόπουλου και Σία»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, η Marfin δίνει τροφή σε σενάρια που φέρουν μερίδα των μετόχων της να ευνοούν έξοδο του Dubai με αύξηση της δικής τους συμμετοχής στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Αφού διευκρινίζει ότι δεν παραχώρησε πιστώσεις στο Dubai, η Marfin σημειώνει ότι δεν έχει καμία «επίσημη» πληροφόρηση για τις «πλήρεις» προθέσεις του μεγαλομετόχου με 19% περίπου της Τράπεζας.

«Άλλοι στρατηγικοί μέτοχοι της Τράπεζας έχουν εκφράσει τις κατ’ αρχήν προθέσεις τους να αγοράσουν τις μετοχές της “Dubai Financial Group” σε περίπτωση που αποφασίσει να προχωρήσει σε μερική ή ολική αποεπένδυση. Οι προθέσεις αυτές έχουν ήδη κοινοποιηθεί στην “Dubai Financial Group” και αναμένεται απάντησή της», καταλήγει με νόημα.

Κύκλοι της Marfin αφήνουν να διαρρεύσει πως η αναφορά σε στρατηγικούς μετόχους «αφορά τον κ. Βγενόπουλο και φίλους εφοπλιστές που ενδιαφέρονται να αγοράσουν το όποιο ποσοστό είναι πρόθυμο να πουλήσει το Dubai».

«Έχει ήδη γίνει σοβαρή συζήτηση για το θέμα. Έγινε πρόταση πριν λίγο καιρό, όταν φάνηκε που πάει το πράγμα», ανέφερε στη StockWatch αρμόδια πηγή.

Ο κ. Βγενόπουλος είχε πουλήσει γύρω στα 20 εκ. μετοχές της Marfin Popular στη Dubai Financial Group στις 31 Οκτωβρίου 2007 στην τιμή των €12, έναντι €240 εκ. περίπου. Τους τελευταίους 18 μήνες ο κ. Βγενόπουλος αγόρασε 3,8 εκ. μετοχές της MPB με μέση τιμή €3,94.

«Κάποιες κουβέντες έχουν γίνει και με επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού, που ενδεχομένως να ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ποσοστό εκ μέρους πελατών τους», σημείωσε η ίδια πηγή.

Όσο αφορά άλλες τράπεζες του ευρύτερου ελληνικού χώρου, ο εκπρόσωπος της Marfin αναφέρει ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

Σενάριο status quo

Το επικρατέστερο σενάριο, πάντως, φέρει το Dubai να διατηρεί την επένδυση του στη Marfin γιατί είναι πολύ μικρή – το 19.08% που έχει αξίζει €360 εκ. με τιμές της Παρασκευής – σε σχέση με το σύνολο των υποχρεώσεων του κρατιδίου.

«Η επένδυση τους στη Marfin είναι πολύ μικρή και δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση του Dubai με πώληση της συμμετοχής του», εκτιμούν κύκλοι της Τράπεζας.

Κλειδί ο... πλούσιος εξάδελφος

Τόσο ξένοι όσο και εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν πως η προσέγγιση που θα ακολουθήσει το Dubai έναντι των πιστωτών αλλά και των επενδύσεων του θα εξαρτηθεί από το αν το γειτονικό, και πιο πλούσιο, Abu Dhabi, δώσει τις απαραίτητες πιστωτικές ανάσες στο Dubai για να μην αναγκαστεί να πουλήσει περιουσιακά του στοιχεία για εξυπηρέτηση των χρεών του.

Το Abu Dhabi διατηρεί το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο παγκοσμίως, του οποίου η αξία υπολογίζεται να ξεπερνά τα $600 δις. Εκτιμάται ότι διαθέτει το 6% των αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο.

Το πλούσιο κρατίδιο δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να στηρίξει το γειτονικό Dubai και με ποιους όρους.

Το συνομόσπονδο κράτος των ΗΑΕ, πάντως, έσπευσε χθες να προλάβει τα χειρότερα, πριν ανοίξουν σήμερα οι αραβικές αγορές – για την πρώτη συνεδρία μετά από την μουσουλμανική αργία της Πέμπτης και Παρασκευής.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανέφερε ότι θα παραχωρήσει έκτακτη ρευστότητα στις ντόπιες και ξένες τράπεζες είναι εγκατεστημένες στη χώρα. Τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας έχει περισσότερη ρευστότητα από ότι πέρσι, προσπαθώντας να προστατεύσει τις τράπεζες από μαζικές αναλήψεις.

Η κυβέρνηση των ΗΑΕ έσπευσε επίσης να προστατεύσει το εγχώριο της πολιτικό κεφάλαιο, απαγορεύοντας, σύμφωνα με το Bloomberg, τη δημοσίευση των Times του Λονδίνου στη χώρα, που περιλαμβάνουν μονταρισμένη φωτογραφία του Al Maktoum να βουλιάζει σε θάλασσα χρεών.

stockwatch.com.cy

ASP: Ζημιές και πώληση ασφ. συμμετοχών

ASP: Ζημιές και πώληση ασφ. συμμετοχών


Η μείωση της αξίας των επενδύσεων της, έφερε ζημιές στην εταιρεία Advantage Capital Holdings Plc (πρώην Aspis Public Company Ltd) το εννιάμηνο του 2009.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, οι ζημιές που αναλογούν στους μετόχους της εταιρείας ανήλθαν στα €26,8 εκ. έναντι κερδών €29 εκ. πέρσι. Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των εννιαμηνιαίων της η εταιρεία, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε την πώληση όλων των ασφαλιστικών συμμετοχών της.

Στη ζημιά περιλαμβάνεται και ποσό ύψους €10,2 εκ. το οποίο αφορά μεταφορά ζημιάς από το αποθεματικό επανεκτίμησης μετοχών διαθέσιμων προς πώληση λόγω πώλησης και το οποίο δεν επηρεάζει την καθαρή θέση του Συγκροτήματος.

Τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος Aspis Holdings Plc για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2009, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση σε λειτουργικό επίπεδο. Όσο αφορά τον κύκλο εργασιών, σημείωσε σημαντική αύξηση της τάξης του 21% στα €37,5 εκ. από €31 εκ. Ο σημαντικότερος λόγος είναι η απόκτηση της Ελληνικής Ασφαλιστικής εταιρείας Πρώτη Ασφαλιστική από την 7η Μάιου 2009.

Τα συνολικά εισοδήματα του Συγκροτήματος ανήλθαν στα €37,5 εκ. σε σχέση με €59,2 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο σημειώνοντας σημαντική μείωση η οποία οφείλεται στην δραστηριότητα του Συγκροτήματος στον τομέα των επενδύσεων, τομέας ο οποίος σημείωσε σημαντική μείωση την τρέχουσα περίοδο.

Τα λειτουργικά και διοικητικά έξοδα σημείωσαν αύξηση φθάνοντας στα €33 εκ. την φετινή περίοδο σε σχέση με €25,1 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Κυριότεροι λόγοι ήταν οι αυξημένες αποζημιώσεις σε ασφαλιζομένους κυρίως στο εξωτερικό, όπως επίσης και η ενοποίηση της Πρώτη Ασφαλιστική. Τα τεχνικά αποθεματικά και οι πληρωμές ασφαλιστικών συμβολαίων σημείωσαν σημαντική αύξηση σε σχέση με μείωση την περσινή περίοδο. Ο λόγος είναι ότι οι αξίες των ασφαλιστικών συμβολαίων τα οποία είναι συνδεδεμένα με επενδυτικές μονάδες, αυξήθηκαν την περίοδο αυτή σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά δημιουργώντας πρόσθετη υποχρέωση του Συγκροτήματος.

Προοπτικές

Όσον αφορά τις προοπτικές, το Διοικητικό Συμβούλιο αφού μελέτησε τη μέχρι σήμερα πορεία του Συγκροτήματος, ανέλυσε τις προοπτικές και τα δεδομένα όπως αυτά παρουσιάζονται σήμερα, πιστεύει ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος για ολόκληρο το 2009 θα είναι σημαντικά ζημιογόνα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πορεία των Χρηματιστηρίων και την αστάθεια που επικρατεί την περίοδο αυτή, ως επίσης και την έμμεση επίδραση επί των θυγατρικών από τα γεγονότα που έχουν εξελιχθεί στον όμιλο Ασπίς και την αρνητική δημοσιότητα που έχει δοθεί, οι ζημιές αναμένεται να αμβλυνθούν.

Πώληση ασφαλιστικών συμμετοχών

Το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε επίσης την πώληση όλων των ασφαλιστικών συμμετοχών της, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα γεγονότα ως έχουν εξελιχθεί κατά την περίοδο αυτή που σαν αποτέλεσμα είχαν την απεξάρτηση του Συγκροτήματος από τον Ασφαλιστικό όμιλο Ασπίς και κατόπιν σοβαρής μελέτης αναφορικά με την στρατηγική ανάπτυξη του Συγκροτήματος. Εν’ όψιν της απόφασης η Διεύθυνση της Εταιρείας θα προχωρήσει σε επισταμένη μελέτη προτάσεων που ήδη έχουν εκδηλωθεί από ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι το προϊόν πώλησης αυτών των επενδύσεων θα επιτρέψει στην εταιρεία να επενδύσει σε άλλους τομείς της οικονομίας που θα είναι πιο αποδοτικοί για τους μετόχους της.

stockwatch.com.cy

How Dubai's dream sank in a sea of debt


How Dubai's dream sank in a sea of debt

The emirate’s debt-fuelled spree has been exposed by the recession. Will UK banks and contractors get back their money?

Floundering in a sea of debt: Sheikh Mohammed

As he flew from Dubai to London last Sunday, Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum had plenty on his mind.In the four years since he had become ruler of Dubai, Maktoum had grown used to courting world leaders to visit and invest in his desert emirate. They admired the economic growth he had fostered as Dubai, fast running out of oil, turned itself into a tourism and finance hub.

Maktoum knew that on this trip he would have to strike a more humble tone. After an audience with the Queen at Buckingham Palace, he met Gordon Brown and Lord Mandelson. The damaging effect of the global economic downturn on Dubai’s growth was on the agenda. The sheikh brought reassurances that angry British contractors, caught up in the emirate’s construction collapse, would eventually get paid.

Maktoum also knew that a bigger test to international relations was brewing. But there were few clues until he had jetted out of London.

The crisis struck on Wednesday. On the eve of the Eid religious festival, the Dubai government announced that one of its main investment vehicles, Dubai World, could not pay its bills. Maktoum wanted to suspend repayment of some of its $59 billion (£35.8 billion) debts until May.

Like over-leveraged companies that are being exposed by the recession, Dubai had borrowed beyond its means to fund its building boom. But, as shocked investors saw it, this was a government at risk of bankruptcy, not a corporation.

According to the Bank for International Settlements, British banks had advanced $50 billion to the United Arab Emirates, of which Dubai is one of seven member states. Four lenders — HSBC, Standard Chartered, Barclays and RBS — are the most exposed.

The trauma of Dubai’s news was compounded by its lack of clarity. Having issued its statement the emirate shut up shop for the Eid holiday, saying no more.

The timing and manner of the announcement spooked world markets. The FTSE 100 spiralled down 3% on Thursday as traders fretted at the vacuum of information. The price of insuring Dubai debt soared. The city state that grew too fast was finally facing its comeuppance.

Fears grew that Dubai had lost control of its affairs and the contagion could spread across the Middle East and into other emerging economies. By Friday night, after two days of turmoil, financiers appealed for calm but the sense of uncertainty was pervasive.

“I am confident the leadership of Dubai and the UAE will overcome any short-term problems they face, which appear to have been somewhat sensationalised, and continue to lay the foundations for sustainable growth,” said Michael Geoghegan, HSBC’s chief executive.

Abu Dhabi, the other dominant mini-state in the United Arab Emirates, rode unenthusiastically to the rescue yesterday with an assurance that it will help its profligate neighbour but only “on a case by case basis”.

But the British banks and investors that have poured many millions into funding the Dubai dream now face an uncertain future over how much of their money could be lost. And the repercussions could be huge for the global economy, potentially hobbling the return of growth after the recession, if the glittering showcase in the Gulf collapses.

DESPITE the shocked reactions, this was not an unforeseeable crisis. Everyone knew that Dubai’s property boom, which had led to the creation of some of the world’s most luxurious hotels and resorts, had turned to bust.

The Palm Deira, one of the world’s largest man-made islands, now seems like a section of motorway on stilts — half-built, disconnected from the land and looking grey and redundant. It is not the only project that has suffered. The construction frenzy — fuelled by the biggest surge in oil prices in a generation — has ground to a halt.

“Dubai took on huge debt at the worst possible moment. It’s a pretty toxic combination of over-expansion and bad timing,” said Norval Loftus, head of Islamic debt at Matrix Group in London.

“I always thought that one of two things could happen in Dubai,” said a senior banker. “They could either let almost all the local banks fail, or they could let some of the property companies and investment companies fail. It looks like they have chosen the latter.”

Bankers emphasised that the response of the Dubai government to the emergency is critical. It is not just Dubai’s credit rating that is on the line — Dubai’s role as a financial centre is also under threat.

Much of Dubai World’s problems can be traced to its property subsidiary, Nakheel, the company that branded Dubai as a glitzy, architectural free-for-all. It owns, among other things, three Palm-like islands and a group of 300 islands shaped like a map of the world.

An Irish company went bust while promoting the Ireland-shaped island in the world map project. The property was to include a replica Giant’s Causeway and imitations of Dublin’s Georgian squares. The co-promoter, a leading Irish property developer, committed suicide amid mounting debt.

By last week, Nakheel was on the brink of collapse, with a $3.5 billion bond due to mature on December 14. Bondholders fear the worst.

The emirate’s difficulties are not confined to Nakheel, however. Unless Dubai’s debt problems can be solved, it could be forced to offload many of its investments in a fire sale.

“It is only reasonable to be more worried about what this could mean for the rest of the portfolio,” said David Lewis at Bank of America Merrill Lynch.

What does the portfolio consist of? During an overseas spending spree, Dubai snapped up many plum assets. It bought the Turnberry golf course in South Ayrshire and paid £50m for the QE2 liner. It sought luxury hotels to add to its portfolio, snapping up buildings such as the Mandarin Oriental in New York.

Financial services, too, were regarded as an essential part of the economy. Borse Dubai’s 22% holding in the London Stock Exchange is currently valued at £462m, and a few years ago, when the buyout boom was getting under way, Dubai launched its own private-equity firm, Dubai International Capital (DIC).

DIC announced itself on the world stage by buying a $1 billion stake in Daimler Chrysler, the carmaker, and swiftly followed that by acquiring Tussauds Group, owner of the famous waxworks museum and a string of theme parks.

In Britain, DIC bought Doncasters, the engineering firm, and Travelodge, the budget-hotel chain, for example. DIC was rarely out of the newspapers, not least because of a long dalliance with Liverpool football club, although a deal to buy it eluded the firm.

Dubai’s most significant investment in Britain lies in the unlovely surroundings of the lower Thames estuary, sandwiched between an oil refinery and Canvey Island. DP World, one of Nakheel’s sister companies, has planning permission to build a new container port 25 miles east of the capital. London Gateway is designed to handle more than 3.5m containers a year and eventually employ more than 12,000 people — Britain’s biggest single source of new jobs in the next decade.

At the moment, however, it is not clear when — or if — the grand plan will become a reality. DP World inherited London Gateway from P&O when it bought the British shipping group for £3.9 billion. Since March, the project has been officially under review, as DP World reassessed its investments in the light of the collapse in world shipping.

Now the problems at Dubai World have increased the doubts over whether the port will be open next year as intended. Cancellation or delay would be a blow to government plans to regenerate the area. Ministers’ reliance on Dubai’s billions to deliver a key economic strategy reveals how pervasive the emirate’s influence has become.

DP World, which owns Dubai’s worldwide ports business, is itself a prized asset, and Dubai has attempted to ringfence it from the rest of Dubai World. It has its own debt facility and a stock market listing. As it is one of the emirate’s most liquid assets, worth about £3.3 billion, Maktoum could order a partial sell-off if the debt crisis became acute.

THE money men from Dubai who came to Britain to invest the emirate’s borrowed money were low key, respectful and professional. “There was no ‘we are conquering the world’ type attitude,” said one who has worked with DIC, although he said they grew more confident after one or two early successes.

Now, with the tide turned, British bankers and advisers are heading for Dubai in the hope of picking up lucrative advisory business.

Deloitte has been appointed to lead a restructuring of Dubai World by the emirate’s department of finance — over the heads of long-term advisers Rothschild and Deutsche Bank. Aidan Birkett, the partner who has worked on tricky debt negotiations at Wembley and MyTravel, has two weeks to assess the situation.

Meanwhile, KPMG is preparing to be parachuted in to advise a creditors’ committee of 90 banks.

Most of the foreign bondholders include big banks and hedge funds, and they are expected to appoint legal advisers in the next few days to help their cause, possibly seeking redress through the British courts.

Although bondholders may try to force Dubai to sell assets to raise the cash needed to meet the repayments on the $3.5bn bond. This would be far from straightforward as an estimated 50% of Nakheel creditors are local institutions that are much more likely to accede to the Dubai government’s request for a delay in the repayments.

The likely next step would be to petition formally to have Nakheel declared in default, which would require the assent of a quarter of all the bondholders.

Meanwhile, business deals are threatened by the uncertainty. Earlier this month, Emirates National Oil Company (Enoc)agreed to pay $1.9 billion for the 48% of Dragon Oil, a producer in the region, that it didn’t already own. Sources close to the deal say it is still on track for completion on December 11; and Standard Chartered, which committed itself to put up most of the funding, reiterated its backing last week. However, there is some speculation that Enoc could scrap the deal and sell its half-ownership of the group. The Chinese and Russians have, in the past, expressed interest in Dragon.

CLOSELY observing the debt crisis — and wondering what the fallout will be — is the British business community in Dubai.

When David Eldon became chairman of the Dubai International Financial Centre (DIFC) in 2006, it marked an emotional return. The desert city had been the veteran banker’s first overseas posting when he joined HSBC in 1968.

Eldon thought it would be an interesting challenge to lead the project aimed at turning a 110-acre site into a financial district to rival New York and London.

Dubai threw millions of dollars into gleaming tower blocks and tax breaks. The only thing that it couldn’t buy was a reputation. “I wanted to make sure they earned it,” Eldon said.

Two weeks ago, the DIFC celebrated its fifth birthday with 850 registered companies. Some 256 of those arrived in 2008. Despite the global financial crisis, it was an apparent success.

However, DIFC’s ascent has not been without flashes of drama. Regulators Phillip Thorpe and Ian Hay Davison, imported from Britain to introduce western standards, were unceremoniously dumped in 2004 for asking questions about conflicts of interest.

Last week’s disclosures have inflicted far more damage, Eldon conceded.

“For the country itself, people will be asking questions. For the DIFC, I think the concept still remains sound, and the reasons for which it was created are still valid.

"Yes [Dubai will suffer] a dent. People will ask whether you can trust them [DUBAI]in the future. Dubai clearly has some work to do in that regard.”

Investors are not the only ones questioning their faith in the emirate’s future. Chinese labourers are working on hotels attached to the world’s tallest building, the Burj Dubai.

Chinese supervisors barricaded themselves on the roof of one of the camps as workers smashed up their accommodation and threw glass bottles at managers.

“It’s not our fault,” said one manager as he showed the wreckage. “The people at the top have not paid us, so we are left with this big mess.”

British contractors who piled into Dubai have sought help from Lord Mandelson to get their bills paid.

The Association for Consultancy and Engineering (Ace) estimates that UK engineers and consultants are owed at least £250m. It believes that Dubai’s main arbitration body is struggling to process almost £3 billion of disputes.

WS Atkins, one of the big players in the Middle East, has been forced to axe 30% of its staff across the region.

Carillion has quietly switched about 5,000 of its 20,000 staff in the Middle East from Dubai to Abu Dhabi in the past 18 months.

It is a transfer that is predicted for some of the region’s investments, too. The Middle East has already suffered from high-profile defaults, including the Saudi Arabian Saad Group and Investment Dar, a Kuwaiti investment fund that owns half of carmaker Aston Martin.

Nick Chamie, head of emerging-market research at Toronto-based RBC Capital Markets, believes the damage to the Middle East’s financial reputation will not be easily undone.

“Dubai will be one of the larger recession casualties and it probably will have a long-term impact. People are re-evaluating Middle Eastern credit and any companies interconnected with the ebb and flow of Middle East capital,” he said.

However, he dismissed comparisons in the international media with Argentina’s default calamity in 2001.

“Dubai is its own idiosyncratic risk. Argentina defaulted, Dubai has not. Dubai World is a government entity, not the government itself. I fully take on the seriousness of the situation but I don’t think Argentina is an instructive example.”

So much hinges on the relationship between Maktoum and the Al Nahyan family in Abu Dhabi, whose conservative investments meant that they have grown used to being overshadowed by their smaller but flashier neighbour.

Dubai is hoping Abu Dhabi will help repay $9 billion in loans due in the next four months. Their relationship was neatly summed up at Dubai’s Laughter Factory.

A comedian compared Dubai with a juvenile Monopoly player who buys up everything on the board and then goes bust. Abu Dhabi is the smug player who waits it out and then says: “Erm ... I think I’ll have your hotels ... and your planes.”

“Anyone who pretends to know the relationship between them really doesn’t,” said Loftus at Matrix. “All we can do is judge actions, not words.”

“Abu Dhabi is not going to let this go down,” said one banker involved in the negotiations.

As for the global economy, Gerard Lyons, Standard Chartered’s chief economist, who was in Dubai last week, pointed out: “This is a Dubai-centric problem and it is particularly a Nakheel problem and this, to be frank, has been badly managed.

“The world economy is worth $61 trillion, the Middle East is $1.1 trillion and Dubai is a small fraction of that.”

EXPATRIATES AT THE TOP

David Eldon, chairman of Dubai International Financial Centre

Scotsman Eldon, 64, has been working on and off in Dubai since 1968, when his first overseas posting took him to the British Bank of the Middle East (part of HSBC). He spent 11 years in the Middle East working for HSBC, before going to the Far East, where he rose up the ranks to Asia chairman. Eldon joined DIFC in 2006.

Gerald Lawless, executive chairman of Jumeirah Group

Gerald Lawless heads up Jumeirah, the hotels arm of Dubai Holding and owner of properties including the Burj Al Arab hotel. Born in Ireland in 1952, he has been with the Dubai company since 1997. Prior to that, he had spent 23 years working for Forte, the leisure giant. He moved to Dubai in 1991 to set up Forte’s Middle East office.

Maurice Flanagan, executive vice-chairman of Emirates

Flanagan, 81, once wrote a television play for Leonard Rossiter but it is as boss of Dubai’s national airline that he has received acclaim. He led the team that launched Emirates with two planes in 1985 on a budget of $10m and has overseen a huge expansion of the fleet. Flanagan, from Lancashire, started his aviation career with BOAC after serving in the RAF.

Rick Pudner, chief executive of Emirates NBD

Another experienced British banker and a veteran of HSBC, Pudner heads the merged Emirates Bank and National Bank of Dubai. He played a key role in overseeing the integration in 2007 of the two organisations. Arabian Business magazine rated Pudner as the most influential Englishman in the region in its list of powerful expatriates.

The Times

Job Losses, Manufacturing Probably Eased: U.S. Economy Preview


Job Losses, Manufacturing Probably Eased: U.S. Economy Preview


Nov. 29 (Bloomberg) -- Employers in the U.S. probably cut fewer jobs in November while manufacturing grew at a slower pace, indicating the labor market will take time to mend as the recovery unfolds, economists said before reports this week.

Payrolls fell by 120,000 workers this month, the smallest drop in almost two years, according to the median of 67 analysts surveyed by Bloomberg News ahead of a Dec. 4 Labor Department report. The unemployment rate probably held at 10.2 percent, a 26-year high.

“The economy is recovering, but at a distinctly subpar pace,” Jan Hatzius, chief U.S. economist at Goldman Sachs Group Inc. in New York, said in a note to clients. “Growth looks too sluggish to lower the 10 percent-plus unemployment rate to a meaningful degree anytime soon.”

Policy makers, with an eye toward congressional elections next year, are likely to zero in on the plight of American workers. President Barack Obama will convene a “jobs summit” at the White House the day before the employment report, and senators will grill Ben S. Bernanke during his nomination hearing to a second term as chairman of the Federal Reserve.

The projected decrease in payrolls would be the smallest since January 2008, the month after the recession began. The world’s largest economy has lost 7.3 million jobs since the start of the contraction, the biggest drop in the post-World War II era.

The jobless rate is projected to exceed 10 percent through the first half of next year, according to the median forecast of economists surveyed this month.

Jobs Summit

Obama will meet with business and labor leaders on Dec. 3 to discuss ways to revive the economy and spur employment.

The president’s approval rating this month fell below 50 percent for the first time in polling by Quinnipiac University on growing discontent over jobs and the war in Afghanistan. The percentage of people who approve of Obama’s handling of the economy fell to 43 percent, according to results issued Nov. 18, down from 47 percent in an October poll.

Bernanke is slated to appear before the Senate Banking Committee, whose chairman, Connecticut Democrat Christopher Dodd, has said the Fed’s lax supervision contributed to the housing bubble. The bust that followed deepened the worst recession since the Great Depression.

The economy grew at a 2.8 percent annual pace from July through September, slower than initially estimated, according to Commerce Department figures released last week. The gain was the first in more than a year.

‘Slow Recovery’

“We are going to have growth hopefully, but it’s going to be a slow recovery,” Kenneth Chenault, chief executive officer of American Express Co., said in a Washington interview with Bloomberg Television that aired Nov. 20. “There can be a far more concerted effort on the part of the private sector and the government sector to work together to create jobs.”

Chenault in the past year announced the elimination of about 11,000 jobs, or 17 percent of the workforce. Defaults at American Express fell to 7.8 percent in October, the sixth straight monthly decline.

The company is now engaged in “selective” hiring, he said. Still, “it dose not mean that we can go back necessarily to the hiring rates we had pre-downturn.”

Manufacturing, which accounts for about 12 percent of the economy, has been a driver of the recovery.

The Tempe, Arizona-based Institute for Supply Management may report Dec. 1 that its factory index fell to 54.8 in November from a three-year high of 55.7 the previous month, the survey median showed. The gauge has surpassed the breakeven level of 50 since August.

Less Production

The figures would confirm earlier reports that showed the rebound in manufacturing was slowing. Factory production fell in October for the first time in four months, and orders for durable goods unexpectedly dropped, data from the Fed and the Commerce Department have shown.

A report from the Commerce Department on Dec. 4 may show factory bookings were unchanged in October after jumping 0.9 percent the previous month, according to the survey median.

Another report from the supply managers may show the broader economy is picking up. The group’s gauge covering non- manufacturing companies, due Dec. 3, probably rose to 51.5, the highest level in more than a year, according to the survey median.

Dubai Jitters

Stocks ended on a sour note last week, with the Standard & Poor’s 500 Index falling 1.7 percent Nov. 26 on concern over Dubai’s attempt to delay debt repayments. The index is up 61.3 percent since sinking to a 12-year low on March 9 as the economy showed signs of recovering.

Like manufacturing, reports on housing this week may show the industry has reached a plateau. The National Association of Realtors on Dec. 1 may report that pending sales of existing homes fell 1 percent in October after jumping more than 6 percent in each of the previous two months, according to the survey median.

Spending on construction projects, due from the Commerce Department the same day, may have dropped 0.5 percent last month after rising 0.8 percent in September, the survey showed.



Bloomberg Survey

================================================================
Release Period Prior Median
Indicator Date Value Forecast
================================================================
ISM Manu Index 12/1 Nov. 55.7 54.8
ISM Prices Index 12/1 Nov. 65.0 65.0
Construct Spending MOM% 12/1 Oct. 0.8% -0.5%
Pending Homes MOM% 12/1 Oct. 6.1% -1.0%
Vehicle Sales Mlns 12/1 Nov. 10.5 10.5
Domestic Vehicles Mlns 12/1 Nov. 7.9 7.8
Productivity QOQ% 12/3 3Q 9.5% 8.5%
Labor Costs QOQ% 12/3 3Q F -5.2% -4.2%
Initial Claims ,000’s 12/3 28-Nov 466 480
Cont. Claims ,000’s 12/3 21-Nov 5423 5400
ISM NonManu Index 12/3 Nov. 50.6 51.5
Nonfarm Payrolls ,000’s 12/4 Nov. -190 -120
Unemploy Rate % 12/4 Nov. 10.2% 10.2%
Manu Payrolls ,000’s 12/4 Nov. -61 -50
Hourly Earnings MOM% 12/4 Nov. 0.3% 0.2%
Hourly Earnings YOY% 12/4 Nov. 2.4% 2.3%
Avg Weekly Hours 12/4 Nov. 33.0 33.1
Factory Orders MOM% 12/4 Oct. 0.9% 0.0%
================================================================
Share |