Monday, November 30, 2009

H αλήθεια πίσω από την εσπευσμένη παραίτηση Αράπογλου στην Εθνική


H αλήθεια πίσω από την εσπευσμένη παραίτηση Αράπογλου στην Εθνική

Ως κεραυνός εν αιθρία ήταν η ξαφνική απόφαση παραίτηση του Τ. Αράπογλου από την διοίκηση της Εθνικής τράπεζας την προηγούμενη Παρασκευή. Ηταν γνωστό σε όλους ότι θα αποχωρούσε στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης τον Μάρτιο του 2010 αλλά τι άλλαξε πραγματικά και επίσπευσε την παραίτηση του. Πρωτίστως πήγε περίπατο τα περί εταιρικής διακυβέρνησης που επαγγελλόταν το ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες που ακολουθούν είναι απόλυτα διασταυρωμένες και αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Πίσω από την εσπευσμένη παραίτηση Αράπογλου κρύβεται ένας πραγματικός λόγος και ένας πλασματικός, εικονικός λόγος.

Ο πλασματικός λόγος έχει να κάνει με τις αναφορές ορισμένων ότι η Εθνική τώρα στην κρίση των ομολόγων πουλούσε ομόλογα αντί να στηρίξει την αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης κάλεσε ορισμένες τράπεζες να δώσουν στοιχεία τα οποία είναι αποκαλυπτικά. Η Εθνική αλλά και άλλες τράπεζες στο ισοζύγιο αγοραπωλησιών προέκυψε αρκετά σημαντικά αγορασμένη.


Το θέμα των ομολόγων χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι ως πρόσχημα κυρίως λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών. Την Παρασκευή η Εθνική πάντως αγόραζε μαζικά ομόλογα ενώ και η Eurobank κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα ομόλογα ήταν προσχηματικός λόγος η πραγματική αιτία της επίσπευσης της παραίτησης Αράπογλου συνδέεται με την πίεση που ασκούσε η κυβέρνηση αλλά και οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να διαχειριστούν τα αποτελέσματα δ' τριμήνου της Εθνικής.


Σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πηγές η κυβέρνηση κυρίως ήθελε σε αυτή την χρονική συγκυρία να έχει μια διοίκηση στην Εθνική που θα την ελέγχει απόλυτα και ταυτόχρονα να υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης των αποτελεσμάτων του δ' τριμήνου όπως θα επιθυμούσε η κυβέρνηση και το νέο management.


reporter.gr

No comments:

Share |