Monday, November 30, 2009

Στις τράπεζες των ΗΑΕ το μεγαλύτερο πλήγμα από το Dubai


Στις τράπεζες των ΗΑΕ το μεγαλύτερο πλήγμα από το Dubai


ΝΤΟΥΜΠΑΪ (Dow Jones) - Οι τράπεζες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενδέχεται να δεχτούν ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην κυβέρνηση του Ντουμπάι και το χρέος των κρατικών επιχειρήσεων, τα οποία στην παρούσα φάση απειλούν με πιθανή αθέτηση πληρωμής δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ εκτιμάται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα ανά την υφήλιο έχουν έκθεση της τάξης των 40 δισ. δολαρίων.

Το Ντουμπάι έχτισε μία ζωηρή πόλη πάνω σε χρέη. Το συγκεκριμένο μοντέλο λειτούργησε μέχρι την παγκόσμια χρηματοοικονομική κατάρρευση στα τέλη του 2008, όταν τα διεθνή κεφάλαια “στέγνωσαν” και δεν ήταν δυνατό να ληφθούν νέες πιστώσεις για την αποπληρωμή του υφιστάμενου χρέους.

Οι εγχώριες τράπεζες δεν διαθέτουν τα κεφάλαια να στηρίξουν το χρέος της κυβέρνησης του εμιράτου και των επιχειρήσεών του, που εκτιμάται από ορισμένους αναλυτές ότι ανέρχεται σε 120 δισ. δολάρια. Περίπου τα 19 δισ. δολάρια από αυτά λήγουν αυτό το χρόνο και τον επόμενο, σύμφωνα με την EFG-Hermes, μία τοπική εταιρεία ερευνών και επενδυτική τράπεζα.

“Κάθε τράπεζα στα Εμιράτα είναι εκτεθειμένη τουλάχιστον κατά 1 δισ. δολάρια, ενώ ορισμένες έχουν πάνω από 3 δισ. δολάρια”, σχολίασε ανώτερο στέλεχος τράπεζας με έδρα το Ντουμπάι.

Στον πιο εξονυχιστικό έλεγχο υπόκειται η Emirates NBD PJSC. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούν την έκθεση της τράπεζας σε τουλάχιστον 40 δισ. ντιρχάμ (10,8 δισ. δολάρια) μέσω χορηγήσεων προς τις κρατικές εταιρείες του Ντουμπάι. Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η έκθεση της Emirates NBD εύκολα θα μπορούσε να ξεπερνάει αυτό το ποσό, διότι τουλάχιστον 20 δισ. ντιρχάμ πήγαν απευθείας στην κυβέρνηση. Αξιωματούχοι της εταιρείας δεν βρέθηκαν να σχολιάσουν το θέμα την Παρασκευή.

Μέσω του κύρους της ως η ηγέτιδα τράπεζα του Ντουμπάι και των στενών δεσμών της με την κυβέρνηση των εμιράτων, έχει προσφέρει σημαντική στήριξη στο Ντουμπάι, καθιστώντας την πιθανή της έκθεση σοβαρή ανησυχία για τους αναλυτές.

Το 55,64% της Emirates NBD βρίσκεται στην κατοχή της κυβέρνησης του Ντουμπάι μέσω της Investment Corp. of Dubai, η οποία διαχειρίζεται και κατέχει τα σημαντικά κεφάλαια του εμιράτου. Ο πρόεδρος της τράπεζας, Ahmad Al Tayerm κατέχει επίσης θέση στο διοικητικό συμβούλιο της ICD ως εκτελεστικός διευθυντής.

“Περιμέναμε ότι η Emirates NBD είχε τη μεγαλύτερη έκθεση”, σχολίασε ο Raj Madha, τραπεζικός αναλυτής της EFG-Hermes. “Ενδεχόμενη ολοκληρωτική ζημιά από το σύνολο των δανείων θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τον κλάδο και θα προκαλούσε τρομακτικά προβλήματα στον τραπεζικό τομέα. Ωστόσο δεν πιστεύουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ολοκληρωτική αθέτηση. Οι τράπεζες για τις οποίες θέλουμε να είμαστε ασφαλείς είναι οι Emirates NBD, Abu Dhabi Commercial Bank, Dubai Islamic Bank και First Gulf Bank.

Αναμένεται ότι το Abu Dhabi θα στηρίξει τις τράπεζες που αγόρασαν το χρέος του Dubai, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές από τις τράπεζες του όπως η ADCB και η FGB θα μπορούσαν να είναι εκτεθειμένες. Το Abu Dhabi είναι το μοναδικό από τα επτά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που διαθέτει πετρελαϊκό πλούτο. Το Abu Dhabi έχει στηρίξει το Dubai στη διάρκεια του 2009 αγοράζοντας δάνεια που εξέδωσε το Dubai με ευνοϊκά επιτόκια, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των τραπεζών του.

Αισιόδοξες οι τράπεζες του Abu Dhabi

Η κυβέρνηση του Abu Dhabi σε πολλές περιπτώσεις έχει πείσει τις τράπεζες να αναλάβουν χρέη της Dubai World και της κυβέρνησης του Dubai, αν και πολλές από αυτές τις συναλλαγές αποτελούσαν αυτόνομες αποφάσεις. Η στήριξη προς το Dubai ήταν είτε άμεση – το Φεβρουάριο, η κεντρική τράπεζα του Abu Dhabi αγόρασε 10 δισ. δολάρια κρατικά ομόλογα του Dubai – είτε έμμεση, μέσω των τραπεζών. Την Τετάρτη, δύο τράπεζες των οποίων την πλειοψηφία κατέχει η κυβέρνηση του Abu Dhabi, αγόρασαν πρόγραμμα ομολόγων ύψους 5 δισ. δολαρίων με σκοπό να στηρίξουν την κυβέρνηση του Dubai.

Μία από τις τράπεζες, η Al Hilal, ανήκει πλήρως στο κρατικό wealth fund του εμιράτου, το Abu Dhabi Investment Council. Η δεύτερη τράπεζα, η National Bank of Abu Dhabi, ανήκει κατά 70,48% στο ίδιο fund, σύμφωνα με στοιχεία του Zawya.com.

Περισσότερες ανησυχίες εγείρονται για την Abu Dhabi Bank, την οποία οι αναλυτές θεωρούν ότι έχει προβεί σε “επιθετική” επέκταση στο Dubai τα τελευταία χρόνια.

Στέλεχος της ADCB δήλωσε στο Zawya Dow Jones ότι η έκθεσή της στην κυβέρνηση του Dubai είναι “πολύ μεγαλύτερη από 1,9 δισ. δολάρια”.

Άλλος αξιωματούχος της ADCB τόνισε ότι στην τράπεζα δεν χρωστάει μετρητά η Nakheel – η πάσχουσα μονάδα real estate της Dubai World – ωστόσο τα χρέη της ανέρχονται “σε πολύ υψηλότερο επίπεδο” τόσο από την κυβέρνηση του Dubai όσο και από άλλες μονάδες της Dubai World.

Εκπρόσωποι τόσο της ADCB όσο και της FGB, οι οποίες υπόκεινται σε έλεγχο για την έκθεσή τους στο Dubai, δεν ήταν διαθέσιμοι για να κάνουν κάποιο σχόλιο την Παρασκευή.

Εντούτοις τραπεζικά στελέχη του Abu Dhabi ανέφεραν ότι είναι αισιόδοξοι ότι δεν θα υποστούν πλήγμα από την στήριξη που παρείχαν τον τελευταίο χρόνο στο Dubai, παρά τα οικονομικά προβλήματα του εμιράτου. Οι τράπεζες αυτές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση του Abu Dhabi, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ήταν αυτή που τις παρότρυνε να αγοράσουν χρέος του Dubai, δεν θα επιτρέψει αθετήσεις πληρωμών.

“ΟΙ τράπεζες του Abu Dhabi θα λάβουν οδηγίες από το Abu Dhabi Investment Council”, σχολίασε ένας τραπεζίτης, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του γιατί το πιστωτικό του ίδρυμα έχει σημαντική έκθεση στα χρέη του Dubai. “Δεν πιστεύω ότι οι τράπεζες θα έχουν ζημιές. Θα κινηθούν σε επίπεδο συνεργασίας και όχι διαμάχης αναφορικά με τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των χρεών. Αυτό θα συμβεί για δύο λόγους: πρώτον, δεν έχουμε άλλη επιλογή και δεύτερον, είμαστε όλοι μία οικογένεια”.

Όλοι οι τραπεζίτες του Abu Dhabi επιβεβαίωσαν ότι η πλειονότητα των δανείων προς το Dubai ήταν απευθείας προς την κυβέρνηση.

Αρκετοί τραπεζίτες από μια σειρά ιδρυμάτων των Η.Α.Ε δήλωσαν στο Zawya Dow Jones την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα δεν τους έχει ζητήσει να καταγράψουν προβλέψεις για επισφάλειες για τα χρέη του Dubai.

Αυτό πιθανώς υποδεικνύει ότι η κεντρική τράπεζα δεν προτίθεται να ζητήσει από τις τράπεζες να κάνουν προβούν σε προβλέψεις αυτό το χρόνο ή στις αρχές του 2010, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες των Η.Α.Ε να συνεχίσουν να στηρίζουν το Dubai, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να εκμεταλλευτεί τις εγχώριες τράπεζες για περισσότερες χορηγήσεις, εκτιμούν οι τραπεζίτες.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει φανεί αυστηρή στην καταγραφή προβλέψεων για επισφαλή δάνεια αυτό το χρόνο. Η ρυθμιστική αρχή έχει ζητήσει από τις τράπεζες των Η.Α.Ε να “γράψουν” απομειώσεις για την πλειονότητα των δανείων αξίας σχεδόν 2,9 δισ. δολαρίων προς δύο προβληματικές κοινοπραξίες της Σαουδικής Αραβίας έως το τέλος του 2009.

Πανικός διακατέχει τις τράπεζες ανά την υφήλιο μετά την είδηση ότι η Dubai World ζήτησε την Τετάρτη το “πάγωμα” όλων των υποχρεώσεων έως τουλάχιστον το Μάιο του 2010. Η κοινοπραξία ανήκει στην κυβέρνηση του Dubai, η οποία με τη σειρά της κατέχει τα πιο ακριβά περιουσιακά στοιχεία του εμιράτου από ποσοστό 9,4% στο καζίνο MGM Mirage στο Λας Βέγκας έως την πασίγνωστη αλυσίδα Barney New York και την DP World, την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία εκμετάλλευσης λιμένων στον κόσμο. Η Dubai World έχει περίπου 60 δισ. δολάρια υποχρεώσεις.

Άμεση ανησυχία για τους τραπεζίτες ήταν το ομόλογο ύψους 3,52 δισ. δολαρίων με λήξη στις 14 Δεκεμβρίου, της Nakheel, η οποία βρίσκεται πίσω από το project των Palm Islands καθώς και του The World, ένα αρχιπέλαγος με νησιά που σχηματίζουν ένα χάρτη του κόσμου το οποίο βρίσκεται στα ανοιχτά του Dubai. Τεράστια ποσά χρεών συγκεντρώθηκαν για να χρηματοδοτηθούν τέτοια projects, τα οποία καθιστούν το Dubai στο διεθνή χάρτη ως βασικό προορισμό για τουρίστες, τραπεζικούς και απόδημους που αναζητούν δουλειές με αφορολόγητα εισοδήματα.

Ωστόσο η ανακοίνωση της Τετάρτης μπορεί να προκαλέσει συστημικό κίνδυνο για τις τράπεζες των Η.Α.Ε, οι οποίες έχουν σημαντική έκθεση στην Dubai World.

Την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί “επιδρομή” στις τράπεζες των Η.Α.Ε, τόνισε η Credit Suisse σε πρόσφατο σημείωμα. Οι τράπεζες από την περασμένη Πέμπτη παραμένουν κλειστές για τέσσερις ημέρες λόγω αργίας. Την ερχόμενη Τετάρτη οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για τον εορτασμό της εθνικής επετείου.

Η μεγάλη σε διάρκεια περίοδος διακοπών δεν παρέχει στους αναλυτές στοιχεία για το εγχώριο επενδυτικό κλίμα καθώς τα χρηματιστήρια όπως και οι τράπεζες είναι κλειστά. Ωστόσο πολλοί αναλυτές αναμένουν οι τρεις χρηματαγορές των Η.Α.Ε να διολισθήσουν στον απόηχο της ανακοίνωσης της Τετάρτης.

Οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη και την Ασία σημείωσαν δραματική πτώση την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή λόγω των ανησυχιών για την έκθεση των τραπεζών στο δημόσιο χρέος του Dubai.

Σε πρόσφατη ανάλυση, η JPMorgan τοποθετεί την έκθεση της Standard Chartered στα χρέη του Dubai στα 7,8 δισ. δολάρια, της HSBC Holdings στα 17 δισ. δολάρια, της Barclays στα 3,6 δισ. δολάρια, της RBS στα 2,2 δισ. δολάρια, της Citigroup στα 1,98 δισ. δολάρια και της BNP Paribas στα 1,8 δισ. δολάρια.

Η JPMorgan πρόσθεσε ότι “είναι ξεκάθαρο ότι πιθανές απομειώσεις θα είναι ελάχιστες ως ποσοστό της έκθεσής τους”.

capital.gr

No comments:

Share |