Friday, March 27, 2009

Πτώση 3,6% για το αργό- Στα 52,38 δολάρια

Πτώση 3,6% για το αργό- Στα 52,38 δολάρια

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο εβδομάδων σημείωσε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων χάνοντας τα επίπεδα των υψηλών τεσσάρων μηνών στα οποία βρέθηκε χτες, στον απόηχο της ενίσχυσης του δολαρίου. Τα συμβόλαια Μαΐου του αργού υποχώρησαν κατά 3,6% στα 52,38 δολάρια το βαρέλι, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας η σημερινή πτώση «ψαλίδισε» τα κέρδη που σημείωνε τις προηγούμενες ημέρες, κλείνοντας στο +0,6%. Το πετρέλαιο τύπου brent υποχώρησε κατά 3,1% στα 51,79 δολάρια το βαρέλι.

Πιο συγκεκριμένα, η σημερινή πτώση του αργού οφείλεται κυρίως στην πτώση της τάξεως του 2% που σημειώνει το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος, αφού οι επενδυτές εκτιμούν ότι η ύφεση στο ευρωπαϊκό έδαφος θα γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Σημαντική θετική επίδραση στην ενίσχυση του δολαρίου είχε και η ανακοίνωση της Fed ότι θα προχωρήσει σε αγορά προβληματικών ενυπόθηκων δανείων ύψους 1 τρισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με αναλυτές, παραδοσιακά η ενίσχυση του δολαρίου πιέζει όλα τα εμπορεύματα χαμηλότερα, αφού αυτόματα γίνονται όλα πιο «ακριβά» για τους επενδυτές που δεν χρησιμοποιούν ως κύριο νόμισμα το δολάριο.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες πέντε εβδομάδες τα συμβόλαια του αργού έχουν ενισχυθεί κατά 36%, ενώ σήμερα έκλεισε την έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, σημάδι που θεωρείται από τους αναλυτές σημάδι ενίσχυσης της οικονομίας.

REPORTER.GR

Δημοπρασία 5ετών ομολόγων ύψους 5 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο

Δημοπρασία 5ετών ομολόγων ύψους 5 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο

Η Ελληνική Δημοκρατία όρισε ως κύριους αναδόχους για την κοινοπρακτική επανέκδοση του 5-ετούς ομολόγου αναφοράς λήξης 20 Αυγούστου 2014 (5,50%), τα παρακάτω Τραπεζικά Ιδρύματα: • Alpha Bank

• Emporiki Bank

• Goldman Sachs

• ING

• Piraeus Bank

Η επανέκδοση έχει προγραμματιστεί για το άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Λοιποί ανάδοχοι της έκδοσης θα είναι οι υπόλοιποι βασικοί διαπραγματευτές .

REPORTER.GR

Dimon: Η J.P. Morgan δεν θα χρειαστεί αλλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Dimon: Η J.P. Morgan δεν θα χρειαστεί αλλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Λίγο χειρότερος θα είναι ο Μάρτιος σε σχέση με τους δύο πρώτους μήνες του έτους δήλωσε ο CEO της J.P. Morgan, Jamie Dimon, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των τραπεζιτών των μεγάλων ιδρυμάτων με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα, προσθέτοντας ότι η τράπεζα του δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ο Dimon ανέφερε ότι η τράπεζα προσανατολίζεται σε μια συμφωνία με την κυβέρνηση ώστε να επιστρέψει τα κεφάλαια που έλαβε στα πλαίσια του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας (TARP) το περασμένο φθινόπωρο.

Τέλος δεν παρέλειψε να παραδεχτεί ότι τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έκαναν πολλά λάθη

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Προ τον πυλών νέα βοήθεια στην αυτοκινητοβιομηχανία

ΗΠΑ: Προ τον πυλών νέα βοήθεια στην αυτοκινητοβιομηχανία

Νέο σχέδιο στήριξης της αυτοκινητοβιομηχανίας αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η βοήθεια αυτή θα απαιτεί την εκ βάθρων αναδιάρθρωση του κλάδου.Χθες η μετοχή της General Motors έφτασε να κερδίζει 14%, ενώ λίγο νωρίτερα η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι το 12% των ωρομίσθιων εργαζομένων της αποδέχτηκαν τα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

«Αυτό που περιμένουμε από τις αυτοκινητοβιομηχανίες είναι να δουλέψουν μαζί μας για την αναδιάρθρωση. Θα τους παράσχουμε κάποια βοήθεια» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Αν δεν είναι πρόθυμες να κάνουν τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, τότε δεν είμαι πρόθυμος να μπαλώσω με λεφτά των φορολογουμένων τις τρύπες» πρόσθεσε.

REPORTER.GR

Αίτηση για πτώχευση από την Charter Communications

Αίτηση για πτώχευση από την Charter Communications


Aίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 του Πτωχευτικού Δικαίου υπέβαλε η Charter Communications, κατόπιν των όρων της συμφωνίας στην οποία κατέληξε με τους πιστωτές της. Η εταιρία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι θα συνεχίσει τις δραστηριότητες της κανονικά. Όπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα, η εταιρία είχε συμφωνήσεις να προχωρήσει σε χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση προκειμένου να μειώσει τα χρέη της κατά 8 δις. δολάρια.

Οι μακροχρόνιες υποχρεώσεις της ξεπερνούν τα 20 δις. δολάρια. Σημειώνεται δε ότι αρκετά ρευστά διαθέσιμα και λειτουργικά έσοδα για την αναδιάρθρωσή της.

REPORTER.GR

Barclays: Δε θα χρειαστεί νέα κεφάλαια, δείχνει το stress test

Barclays: Δε θα χρειαστεί νέα κεφάλαια, δείχνει το stress test

Αλμα ανόδου κατά 11% σημειώνουν οι μετοχές της Barclays καθώς εντείνεται η φημολογία ότι οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές εκτιμούν πως η τράπεζα δεν έχει ανάγκη από νέα κεφάλαια.Η βρετανική αρχή Financial Services Authority έχει σχεδόν ολοκληρώσει το «stress test» στο δανειακό χαρτοφυλάκιο της Barclays, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας οι αρχές εξετάζουν αν η τράπεζα είναι ικανή να ανταπεξέλθει σε εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες, αλλά η FSA έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η Barclays δεν χρειάζεται «φρέσκα» κεφάλαια. Η τράπεζα δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα δεχθεί κρατική βοήθεια μέσω του σχεδίου για τα τοξικά προϊόντα και η σχετική διορία εκπνέει την Τρίτη. Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να είναι σίγουρη ότι αν η τράπεζα δεν επιλέξει το κυβερνητικό «σωσίβιο» δεν θα ζητήσει έκτακτη βοήθεια εκ των υστέρων.

REPORTER.GR

CYPRUS STOCK EXCHANGE & ATHENS STOCK EXCHANGE

XAK

FTSE/CySE 20
320.31 ( -5.01%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
930.45 ( -4.92%)

Όγκος: € 8,370,729

========================

XAA

Γενικός Δείκτης
1671.80 ( -2.46%)

FTSE®/Χ.Α. 20
839.02 ( -3.33%)

Πτώση 33% στα deals στο α' τρίμηνο

Πτώση 33% στα deals στο α' τρίμηνο

Βουτιά ρεκόρ της τάξης του 33% σημείωσαν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις διεθνώς το πρώτο τρίμηνο του έτους με την αξία τους να διαμορφώνεται στα 444 δισ. δολάρια, καθώς η χρηματοοικονομική κρίση όχι μόνο πάγωσε το dealmaking αλλά αποθάρρυνε την συμμετοχή των private equity εταιρειών στις αγορές, που κάποτε βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της boom εποχής του M&A. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Thomson Reuters, τα deals που ανακοινώθηκαν τους πρώτους αυτούς τρεις μήνες του έτους, βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, και αυτό παρά την διάσωση κάποιν τραπεζών και των δύο τεράστιων deals στην αμερικάνικη φαρμακοβιομηχανία, με την εξαγορά της Wyeth από την Pfizer και της Schering Plough από την Merck, συνολικής αξίας σχεδόν 100 δισ. δολαρίων.

Οι τραπεζίτες πιστεύουν πως αυτές οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες θα συνεχιστούν μέχρι οι πιστωτικές αγορές να γίνουν πιο ανοικτές, μέχρι να σταθεροποιηθούν οι μετοχές και μέχρι να βελτιωθεί η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, γεγονότα που θα επιτρέψουν στους εξαγοραστές να προβλέπουν την κερδοφορία των εταιρειών-στόχων τους με μεγαλύτερη βεβαιότητα.

Οπως τονίζει ο κ Ian Hart της Citigroup, υπάρχει τεράστια έλλειψη εμπιστοσύνης στις αποτιμήσεις των εταιρειών, όπως επίσης και σημαντική έλλειψη πίστωσης. Τα στελέχη των εταιρειών είναι πολύ επιφυλακτικά πλέον και επικεντρώνονται στην επιβίωση των εταιρειών τους σε αυτήν την περίοδο της κατάρρευσης.

Οπως υπογραμμίζει η Credit Suisse, γενικότερα υπάρχει πολύ λιγότερη εμπιστοσύνη στο να πραγματοποιούνται στρατηγικές κινήσεις και η αστάθεια στην πιστωτική αγορά συνεχίζεται. Αυτό αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του 2009 τουλάχιστον.

Σε ότι αφορά την λίστα με τους κορυφαίους συμβούλους στο παγκόσμιο dealmaking αυτού του πρώτου τριμήνου, την πρωτη θέση κατάφερε να καταλάβει η Morgan Stanley με 64 deals συνολικής αξίας 217 δισ. δολαρίων. Ακολουθεί η JP Morgan με 63 deals 200,4 δισ. δολαρίων, η Citi με 52 deals συνολικής αξίας 180,1 δισ., η Goldman Sachs με 34 deals αξίας 159 δισ. δολαρίων, η Deutsche Bank με 40 deals αξίας 130 δισ. δολαρίων, η Credit Suisse με 47 deals 115 δισ. δολαρίων, η Bank of America / Μerrill Lynch με 41 deals 98 δισ. δολαρίων, η UBS με 51 deals 93,2 δισ. δολαρίων και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Barclays Capital ( 9 deals συνολικής αξίας 69,2 δισ. δολάρια ) και Evercore Partners ( 4 deals αξίας 67,2 δισ. δολαρίων).

REPORTER.GR

Στα €7,80 το υγραέριο

Στα €7,80 το υγραέριο


Με νέο διάταγμα που υπογράφηκε σήμερα το πρωί από τον Υπουργό Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνη Πασχαλίδη, ορίζεται ως ανώτατη τιμή πώλησης του υγραερίου τα €7,80.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε στη Λεμεσό, η τιμή αυτή θα ισχύσει με την επίσημη δημοσίευση του διατάγματος, είτε αύριο, είτε το αργότερο τη Δευτέρα.

Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο έχει κάνει αυστηρές υποδείξεις προς τους διανομείς υγραερίου όσον αφορά το πόσο θα πρέπει να πωλούν το υγραέριο στους λιανοπώλες, σημειώνοντας πως το Υπουργείο ζήτησε από την Γενική Εισαγγελία για αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να μπορεί να γίνεται καθορισμός της ανώτατης τιμής πώλησης του υγραερίου και στους διανομείς.

Ο κ. Πασχαλίδης είπε επίσης ότι το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για καρτέλ στο υγραέριο από πλευράς μεσαζόντων και πρόσθεσε πως υπάρχουν και αρκετές καταγγελίες στην ΕΠΑ για τις τιμές των καυσίμων.

STOCKWATCH.COM.CY

BNP Paribas: Έτοιμη να "παγώσει" τα stock options

BNP Paribas: Έτοιμη να "παγώσει" τα stock options


ΠΑΡΙΣΙ (Dow Jones) – Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas SA (BNP.FR) σχεδιάζει να "παγώσει" τα δικαιώματα προαίρεσης για τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη καθώς η γαλλική κυβέρνηση κινείται για την περιστολή των αποζημιώσεων των στελεχών σε εταιρείες που έχουν λάβει κυβερνητική βοήθεια, αναφέρουν οι Financial Times στην ηλεκτρονική τους σελίδα σήμερα.

Χωρίς να επικαλείται πηγές, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα με βάση την κεφαλαιοποίηση θα ανακοινώσει σήμερα την απόφαση της, προκειμένου να αποφύγει την δημόσια κατακραυγή που γνώρισε την περασμένη εβδομάδα η Societe Generale SA (GLE.FR) αναφορικά με το σχέδιο της να διαθέσει δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών στον CEO και τον μη εκτελεστικό πρόεδρο της τράπεζας.

Και οι δύο τράπεζες έχουν δεχτεί χρήματα από το κυβερνητικό σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η BNP Paribas αρνήθηκε να σχολιάσει.

CAPITAL.GR

"Συναγερμός" στους ιταλικούς οίκους μόδας λόγω της κρίσης

"Συναγερμός" στους ιταλικούς οίκους μόδας λόγω της κρίσης


ΡΩΜΗ (Dow Jones) – Με τον κλάδο των ειδών πολυτελείας και λιανικών πωλήσεων να νιώθουν πλέον τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, ο κόσμος της μόδας στην Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα σημαντικό πρόβλημα: πως να μειώσει το κόστος χωρίς τα προϊόντα του να δείχνουν φτηνά.

Τους τελευταίους 12 μήνες, η οικονομική κρίση έχει αφήσει τα σημάδια της στον κλάδο της μόδας, με τις πωλήσεις να μειώνονται το 2008 στα 52,5 δισ. ευρώ από τα 54,19 δισ. ευρώ το 2007. Το Φεβρουάριο οι ηγέτες του κλάδου ζήτησαν από την κυβέρνηση οικονομική βοήθεια για την προστασία των περίπου 700.000 θέσεων εργασίας.

Εταιρείες όπως η Luxottica SpA (LUX) και η Bulgari SpA (BUL.MI) εφαρμόζουν προγράμματα εξοικονόμησης κόστους, τα οποία περιλαμβάνουν απολύσεις, μείωση αποθεμάτων και κλείσιμο μη κερδοφόρων καταστημάτων.

“Η μείωση του κόστους το 2009 κατά 10% με 15% πρέπει να είναι αρκετή,” σημειώνει ο αναλυτής της Sanford Bernstein, Luca Solca.

“Περισσότερο από αυτό θα ζημίωνε την εταιρεία,” αναφέρει ο Solca.

Η Luxottica έχει ανακοινώσει πως θα μειώσει το 2009 τις δαπάνες κατά 1/3 και κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ και τα αποθέματα 10% με 15%, ενώ το 2008 δεν ανανέωσε τις συμβάσεις 499 εργαζομένων.

Η βρετανική εταιρεία ειδών πολυτελείας Burberry Group PLC (BRBY.LN) ανακοίνωσε πως θα προβεί σε περικοπές 540 θέσεων εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία.

Την Τρίτη, η ιταλική ηγέτιδα εταιρεία του κλάδου ειδών πολυτελείας Tod΄s SpA (TOD.MI) σε ανακοίνωσή της ανέφερε τη δέσμευση της στην παρακολούθηση του κόστους λειτουργίας, στην εφαρμογή αποτελεσματικών τρόπων διοίκησης και στην καινοτομία των προϊόντων.

Η εταιρεία συμβούλων Bain & Company σημειώνει πως συμβουλεύει τους πελάτες από τον κλάδο των ειδών πολυτελείας πως η μείωση του προσωπικού στα καταστήματα και του σταθερού κόστους με επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων είναι θεμιτοί τρόποι αντιμετώπισης της ύφεσης, αλλά η μείωση των δαπανών για καινοτομίες, που θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν πλεονεκτική θέση στην αγορά όταν αρχίσει η ανάκαμψη, πρέπει να αποφευχθεί.

Μερικοί αναλυτές, ωστόσο, έχουν αμφιβολίες για τα σχέδια που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα.

Για παράδειγμα, το σχέδιο της Luxottica για μείωση της παραγωγής κατά 25%, παράλληλα με την περικοπή των 499 θέσεων εργασίας το 2008 και τις πρόσφατες προσωρινές απολύσεις, ήταν “σχετικά επιθετικό”, αλλά για κάποια μέτρα τα οποία εξετάζει η διοίκηση, όπως η επαναδιαπραγμάτευση ενοικίων, θα απαιτηθεί χρόνος ώστε να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, τονίζει ο αναλυτής της Bryan Garnier, Peter Farren.

“Ενώ συνεχίζουμε να εγκρίνουμε τα βήματα τα οποία έχει κάνει η διοίκηση της Luxottica για την αύξηση της αποτελεσματικότητάς της, αμφισβητούμε εάν αυτά μπορούν να βελτιώσουν τη θέση της τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα,” αναφέρουν σε σημείωμά τους αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Nomura International.

Η εταιρεία κοσμημάτων Bulgari ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου ότι σχεδιάζει να αντισταθμίσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης κλείνοντας καταστήματα που δεν αποδίδουν ικανοποιητικά, μειώνοντας τις θέσεις εργασίας, τις κεφαλαιακές δαπάνες και περιορίζοντας τις τους επόμενους συνέπειες των μεταβολών των ισοτιμιών οι οποίες έπληξαν τα κέρδη το τέταρτο τρίμηνο το 2008. Η Bulgari σχεδιάζει επίσης να μειώσει τα ανοίγματα των νέων καταστημάτων το 2009 στα 10 από 15.

Ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν πως η εταιρεία μπορεί να κάνει περισσότερα για να μειώσει τα κόστη αποτελεσματικά.

“Η μείωση του αριθμού των νέων καταστημάτων ήταν ένα καλό σημάδι, αλλά τα κόστη μειώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο. Αυτό σημαίνει πως δεν μειώνουν επιθετικά τις μεταβλητές δαπάνες, όπως οι διαφημίσεις και τα ταξίδια,” σημειώνει αναλυτής που εργάζεται σε εταιρεία του Λονδίνου, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο συναγερμός για τον ιταλικό κλάδο ειδών πολυτελείας άρχισε να σημαίνει όταν οι πωλήσεις καταστημάτων στις ΗΠΑ άρχισαν να υποχωρούν ραγδαία και όταν ο όμιλος IT Holding SpA (ITH.MI), με εταιρείες όπως η Malo και η Gianfranco Ferre, και η εταιρειών οπτικών ειδών Safilo Group SpA (SFL.MI) ανακοίνωσαν πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Η IT Holding πρόσφατα εντάχθηκε από την κυβέρνηση σε πρόγραμμα προστασίας από τους πιστωτές ενώ η Safilo ανακοίνωσε πως σχεδιάζει την πώληση μεριδίου για τη συγκέντρωση των απαραίτητων για τη βιωσιμότητα της εταιρείας κεφαλαίων.

“Τα βλέμματα θα στραφούν τώρα για τους επόμενους τρεις μήνες στις πωλήσεις των καταστημάτων στις ΗΠΑ, στις κολεξιόν της άνοιξης και του καλοκαιριού και στην αγορά της Κίνας,” σημειώνει ο Solca.

Οι ειδικοί του κλάδου υποστηρίζουν ωστόσο πως πρέπει να γίνουν περισσότερα για να επιστρέψουν οι εταιρείες σε ικανοποιητικά επίπεδα.

“Κατανοώντας το πως αλλάζει η κρίση τη συμπεριφορά των καταναλωτών είναι σημαντικό να επιτραπεί στις εταιρείες να αντιδράσουν και να είναι δυνατότερες όταν θα αρχίσει η ανάκαμψη,” τονίζει η ειδικός επί των θεμάτων του κλάδου της Bain & Company, Claudia D΄Arpizio.

“Δεν χρειάζεται να δαπανήσεις τεράστια ποσά σε επενδύσεις για να ευχαριστήσεις τους καταναλωτές. Πιστεύουμε πως μπορείς να μειώσεις τις διαφημιστικές δαπάνες προχωρώντας σε δραστηριότητες με τους καταναλωτές, όπως εκδηλώσεις,” σημειώνει η D΄Arpizio.

CAPITAL.GR

Γαλλία: Συρρίκνωση 1,1% του ΑΕΠ στο δ΄ τρίμηνο του 2008

Γαλλία: Συρρίκνωση 1,1% του ΑΕΠ στο δ΄ τρίμηνο του 2008



ΠΑΡΙΣΙ (Dow Jones) -- Συρρίκνωση μικρότερη των προηγούμενων εκτιμήσεων εμφανίζει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Γαλλίας στο τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το γαλλικό στατιστικό γραφείο Insee.

Στο περσινό τέταρτο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Γαλλίας μειώθηκε 1,1% από το τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις που ανέμεναν μείωση 1,2%.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,9% στο τέταρτο τρίμηνο, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Insee.

Τα τελικά αποτελέσματα ήταν και τα δυο άνω των εκτιμήσεων, καθώς οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Dow Jones Newswires ανέμεναν ότι τα τελικά στοιχεία του ΑΕΠ θα εμφανίσουν συρρίκνωση 1,2% στο τρίμηνο και 1% σε επίπεδο έτους.


CAPITAL.GR

Γερμανία: Εντός των προσεχών ημερών η απόφαση για GM και Opel

Γερμανία: Εντός των προσεχών ημερών η απόφαση για GM και Opel


ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones) – Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά οι αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για την General Motors Corp. (GM) και την γερμανική της μονάδα Adam Opel AG θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες, όπως δήλωσε σήμερα κυβερνητικός της γερμανικής κυβέρνησης.

"Η απόφαση θα γίνει γνωστή εντός των προσεχών ημερών", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ulrich Wilhelm κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Τα επόμενα βήματα για την Opel "θα πραγματοποιηθούν σε στενό συντονισμό", πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel θα δώσει νεώτερες πληροφορίες για την κατάσταση στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην Opel στο Ruesselsheim στις 31 Μαρτίου.


CAPITAL.GR

Ιαπωνία: Αμετάβλητος ο δομικός πληθωρισμός το Φεβρουάριο

Ιαπωνία: Αμετάβλητος ο δομικός πληθωρισμός το Φεβρουάριο


Ο δομικός πληθωρισμός στην Ιαπωνία παρέμεινε αμετάβλητος το μήνα Φεβρουάριο, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, αλλά και σε σχέση με τα επίπεδα του Ιανουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε οριακά υψηλότερα από την πτώση 0,1% που προέβλεπαν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Dow Jones Newswires και του Nikkei.

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε αρνητικό έδαφος το τρέχον τρίμηνο, δεδομένης της μείωσης της ζήτησης τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο και των χαμηλών τιμών των εμπορευμάτων.

Σημειώνεται ότι ο δομικός πληθωρισμός δεν περιλαμβάνει προϊόντα που οι τιμές τους έχουν έντονη μεταβλητότητα, όπως τα τρόφιμα. Τέλος, ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία το μήνα Φεβρουάριο σημείωσε μείωση 0,1% έναντι του προηγούμενου έτους και 0,3% έναντι του προηγούμενου μήνα.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Αύξηση ανάλογη των εκτιμήσεων της καταναλωτικής δαπάνης το Φεβρουάριο

ΗΠΑ: Αύξηση ανάλογη των εκτιμήσεων της καταναλωτικής δαπάνης το Φεβρουάριο


Αύξηση ανάλογη των εκτιμήσεων και μικρότερη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σημείωσε η καταναλωτική δαπάνη και μικρότερη στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο καθώς τα εισοδήματα τους μειώθηκαν.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2%, ενώ τον Ιανουάριο είχε ενισχυθεί κατά 0,6%. Τα ατομικά εισοδήματα μειώθηκαν κατά 0,2%, ενώ η ιδιωτική αποταμίευση ως ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος υποχώρησε στο 4,2% από 4,4% τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, η πραγματική δαπάνη, συμπεριλαμβανομένης και της επίδρασης του πληθωρισμού μειώθηκε κατά 0,2%.

Σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires οι μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης 0,2% και πτώση των εισοδημάτων κατά 0,2%.

CAPITAL.GR

Σφραγίστηκαν επιταγές 5 εκατ. ευρώ γνωστού εμπόρου αυτοκινήτων

Σφραγίστηκαν επιταγές 5 εκατ. ευρώ γνωστού εμπόρου αυτοκινήτων

«Έσκασαν» επιταγές ύψους 5 εκατ. ευρώ γνωστού έμπορου αυτοκινήτων στα χέρια μεγάλης τράπεζας, με αποτέλεσμα η τελευταία να «παγώσει» τις γραμμές πίστωσης της εν λόγω αντιπροσωπείας με έδρα τα Βόρεια προάστια και να «μπλοκάρει» τα υπόλοιπα των καταθετικών λογαριασμών της.

Ωστόσο για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην αγορά -αφού πάντα υπάρχει ο κίνδυνος του ντόμινο όταν σκάει μεγάλο κανόνι- κρατάει στα χέρια της τις ακάλυπτες επιταγές, αν και τις έχει «σφραγίσει», για να μην περάσει στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία ο όμιλος εμπορίας ΙΧ.

Ας σημειωθεί ότι καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η αντιπροσωπεία που είναι υπό κατάρρευση, βρίσκεται σε συζητήσεις για ενδεχόμενη στρατηγική συμμαχία με τράπεζα.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της ενδιαφερόμενης τράπεζας είχαν επαφές με τους οικονομικούς συμβούλους της αντιπροσωπείας και ζήτησαν να μελετήσουν τα οικονομικά της στοιχεία.

Την ίδια ώρα οι πωλητές του ομίλου επικοινωνούν με πελάτες που έχουν παραγγείλει αυτοκίνητα, στους οποίους αναφέρουν ότι το υπό παράδοση ΙΧ θα αργήσει να εκτελωνιστεί και αν επιθυμούν να αποκτήσουν κάποιο άλλο ετοιμοπαράδοτο μοντέλο.

Όμως στην αγορά «ακούγεται» και το όνομα ετέρου μεγάλου παίκτη στην αγορά αυτοκινήτων, ότι δεν πληρώνει εισφορές και ΦΠΑ.

Η αγορά ΙΧ βρίσκεται στον «πάγο» το τελευταίο διάστημα με τις πωλήσεις να εμφανίζουν μεγάλη καθίζηση κατά 37% από την αρχή του χρόνου, ενώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 40% σε σχέση με πέρυσι.

CAPITAL.GR

Greenspan: Οι τράπεζες χρειάζονται νέες κεφαλαιακές ενέσεις

Greenspan: Οι τράπεζες χρειάζονται νέες κεφαλαιακές ενέσεις


Θα χρειαστούν τεράστιες κεφαλαιακές ενέσεις για να ξεκινήσουν οι τράπεζες εκ νέου τις χορηγήσεις, εκτιμά ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Alan Greenspan, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε άρθρο του στις Financial Times.

Στο άρθρο πρότεινε επίσης οι κλιμακούμενες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας να δράσουν ως αποθαρρυντικό για τις τράπεζες από το να γίνουν υπερβολικά μεγάλες.

"Η αποκατάσταση των χορηγήσεων των τραπεζών σε φυσιολογικό επίπεδο θα απαιτήσουν μεγάλες κεφαλαιακές ενέσεις από ιδιωτικές και δημόσιες πηγές” σημείωσε ο ίδιος. Μάλιστα, αναμένει πως θα σημειωθούν περαιτέρω 500 δισ. δολάρια σε ζημιές τραπεζών.

Ωστόσο, υποστήριξε πως ακόμα και αν χρηματοδοτηθούν αυτές οι υπέρογκες ζημιές, δεν θα επανέλθουν οι χορηγήσεις σε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς οι επενδυτές απαιτούν πλέον επιπλέον 3-4% στο δείκτη ιδίων κεφαλαίων προς πάγια.

"Η συνολική ανάγκη μοιάζει να είναι μεγαλύτερη των 850 δισ. δολαρίων”, προσθέτοντας πως ακόμα είναι νωρίς για να αξιολογηθεί η πρόσφατη πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας για σύμπραξη ιδιωτικού-δημόσιου τομέα για τα “τοξικά” πάγια. "Ευελπιστώ πως θα επιτύχουν να αφαιρέσουν μεγάλο μέρος από τα μη ρευστοποιήσιμα πάγια των τραπεζών”.

Ο Greenspan αναφέρθηκε επίσης στο θέμα πως ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν καταστεί πολύ μεγάλα για να καταρρεύσουν. “Αυτό το καθεστώς τους δίνει ειδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αποτίμηση του δανεισμού και των ιδίων κεφαλαίων τους, που διαταράσσει την αγορά”. Πρότεινε πως η “λύση είναι η υιοθέτηση κλιμακούμενων κεφαλαιακών απαιτήσεων που θα τα αποθαρρύνει από το να καταστούν πολύ μεγάλα και να αντισταθμιστεί έτσι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τους.


CAPITAL.GR

Βρετανία: Συρρίκνωση ΑΕΠ κατά 1,6% το δ’ τρίμηνο

Βρετανία: Συρρίκνωση ΑΕΠ κατά 1,6% το δ’ τρίμηνο

Συρρίκνωση μεγαλύτερη της αναμενόμενης εμφάνισε η βρετανική οικονομία τους τρεις τελευταίους μήνες του 2008, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Συγκεκριμένα, το βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1980, έναντι μείωσης 1,5% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Το ετήσιο ποσοστό της συρρίκνωσης διαμορφώθηκε στο 2,0%, το υψηλότερο από το 1991.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Βρετανίας συρρικνώθηκε το τέταρτο τρίμηνο στα 7,641 δισ. στερλίνες από 8,162 δισ. στερλίνες το τρίτο τρίμηνο.

NAFTEMPORIKI

Ευρωζώνη: Μείωση-ρεκόρ των βιομηχανικών παραγγελιών

Ευρωζώνη: Μείωση-ρεκόρ των βιομηχανικών παραγγελιών

Ετήσια πτώση – ρεκόρ εμφάνισαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat

Ειδικότερα, οι παραγγελίες στις 16 χώρες της ζώνης του ευρώ μειώθηκαν κατά 3,4% σε μηνιαία βάση και κατά 34,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωσή τους κατά 6,% και 28,7% αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, η κοινοτική στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε προς τα κάτω τα στοιχεία για τις παραγγελίες Δεκεμβρίου σε μηνιαία πτώση της τάξεως του 8,0% και ετήσια πτώση 23,8%, έναντι 5,2% και 22,3%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η ζήτηση για όλες τις κατηγορίες αγαθών μειώθηκε, αν και η μικρότερη κάμψη καταγράφηκε στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

NAFTEMPORIKI

Σημαντική αύξηση των ξένων επενδύσεων στη Ρουμανία

Σημαντική αύξηση των ξένων επενδύσεων στη Ρουμανία

Το ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) που προσέλκυσε η Ρουμανία τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 912 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 51,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Από το σύνολο των ΑΞΕ το 49,6% ήταν συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο εγχώριων εταιρειών, το 36,2% πιστώσεις ξένων ομίλων προς τις ρουμανικές θυγατρικές τους και το 14,2% ήταν κέρδη εγχωρίων εταιρειών με ξένη συμμετοχή που επαναεπενδύθηκαν.

Η σημαντική αύξηση των ΑΞΕ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επενδύσεις μεγάλου μεγέθους που πραγματοποίησαν οι εταιρείες Ford και Petrom (ύψους 200 εκατ. ευρώ περίπου η κάθε μία).

Ωστόσο, το ύψος των ΑΞΕ που απομένει μετά από την αφαίρεση των παραπάνω επενδύσεων (500 εκατ. ευρώ περίπου), είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν ληφθεί υπόψη η οικονομική κρίση, επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις των αρχών της Ρουμανίας το συνολικό ύψος των ΑΞΕ που θα προσελκύσει η χώρα το 2009 θα ξεπεράσει το επίπεδο των 5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το σύνολο των ΑΞΕ ενδέχεται να ξεπεράσει το επίπεδο αυτό, καθώς αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα έχουν προαναγγείλει την υλοποίηση σημαντικών επενδυτικών σχεδιασμών κατά τη διάρκεια του έτους.

NAFTEMPORIKI

WSJ: Επιπλέον προθεσμία 30 ημερών στην GM

WSJ: Επιπλέον προθεσμία 30 ημερών στην GM

Πρόθυμη να παρατείνει την προθεσμία που έχει δώσει στην General Motors –για την κατάρτιση του σχεδίου αναδιάρθρωσής της– κατά 30 μέρες εμφανίζεται η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα στην Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αυτοκινητοβιομηχανία εκτιμάται ότι δεν θα καταφέρει να καταρτίσει το σχέδιο μέχρι τις 31 Μαρτίου, όπως ορίζει η συμφωνία της με την κυβέρνηση, προκειμένου να μπορέσει να λάβει περαιτέρω κρατική οικονομική ενίσχυση.

Όπως αναφέρει η WSJ, οι συζητήσεις της διοίκησης της GM με τους κατόχους ομολόγων, σχετικά με την παραχώρηση περισσότερων δικαιωμάτων, έχουν φτάσει σε τέλμα. Βάσει των όρων λήψης των κρατικών δανείων, η εταιρεία οφείλει να μειώσει το χρέος χωρίς εξασφαλίσεις κατά τα δύο τρίτα, ανταλλάσσοντας δάνεια με μετοχές.

Στον απόηχο του δημοσιεύματος, οι μετοχές της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας εκτινάχθηκαν κατά 13%.

NAFTEMPORIKI

Marfin: Οικονομικό ημερολόγιο 2009

Marfin: Οικονομικό ημερολόγιο 2009


Σε συνέχεια των από 16 και 27 Φεβρουαρίου 2009 ανακοινώσεών της και σύμφωνα με την παράγραφο 4.1.4.3.1 του Κανονισμού Χρηματιστηρίου Αθηνών, η MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό το υπόλοιπο Οικονομικό Ημερολόγιο για το έτος 2009:

Ημερομηνία Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης: 19/05/2009

Ημερομηνία Αρχείου για σκοπούς Γενικής Συνέλευσης: 15/05/2009

Ημερομηνία Αρχείου για σκοπούς μερίσματος: 28/05/2009

Ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος μερίσματος: 26/05/2009

Προτεινόμενη ημερομηνία καταβολής μερίσματος χρήσης 2008: 12/06/2009

Η ως άνω προτεινόμενη ημερομηνία καταβολής του μερίσματος προηγείται της ημερομηνίας λήξης της τρέχουσας σειράς παραγώγων με υποκείμενη αξία τις μετοχές της Τράπεζας.

Η ετήσια ενημέρωση των αναλυτών σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας πραγματοποιήθηκε στις 26/02/2009, κατόπιν της δημοσίευσης των προκαταρκτικών οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας.

STOCKWATCH.COM.CY

Ελλάδα: Μεσίτες : -50% στα έσοδα

Aπώλειες στα έσοδά τους έως και 50% μετρούν τα μεσιτικά γραφεία ανά την επικράτεια. Πηγές επιβεβαιώνουν ότι ο κλάδος δεν έχει βιώσει ανάλογη κρίση στο παρελθόν, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα γραφεία της περιφέρειας. Και συνεχίζουν η μία εμπορική εταιρεία μετά την άλλη ενημερώνουνότι παγώνουν τα project που είχαν προγραμματίσει μέχρι νεωτέρας, που όμως δεν θα είναι πριν από τα τέλη του έτους. Ο λόγος είναι ότι οι επιχειρήσεις αναμένουν να δουν πως τελικά θα κυλήσει το πρώτο εξάμηνο, καθώς καθοριστική παράμετρος στα θεμελιώδη τους θα παίξει και ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφτεί την χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, γνωστή εταιρεία ένδυσης από την Τουρκία που έψαχνε μέχρι πρότινος ακίνητα στο κέντρο και στο Κολωνάκι, ανέστειλε τα πλάνα της, ενώ παρόμοια έπραξε άλλη εταιρεία του χώρου στη Γλυφάδα, η οποία μάλιστα ήταν λίγο πριν την υπογραφή συμβολαίου ενοικίασης καταστήματος. Παρόμοια αποκαλύπτει επιχειρηματία&sigma f; από τον χώρο της ένδυσης, αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που ζητούν επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων τους και ιδίως αυτές που λειτουργούν καταστήματα στα εμπορικά κέντρα.

Την ίδια στιγμή εμπορικό πολυκέντρο που προγραμματιζόταν να εγκαινιαστεί στη Λάρισα -με ιδιοκτήτες μία εταιρεία ένδυσης και μία κατασκευαστική- αναβλήθηκε και κανείς δεν γνωρίζει πότε η συγκεκριμένη επένδυση θα ξαναγεννηθεί.



Σε αναστολή επενδύσεων προχωρούν και σούπερ μάρκετ, ενώ φήμη υποστηρίζει ότι μεγάλη δύναμη του χώρου σκέφτεται ακόμη και να αναστείλει την λειτουργία 1-2 καταστημάτων προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα λειτουργικά κόστη, που βρίσκονται σε αντίστροφη πορεία από τα έσοδά της.

REPORTER.GR

Obama Seeks JPMorgan, Goldman, Citigroup Support on Bank Plan

Obama Seeks JPMorgan, Goldman, Citigroup Support on Bank Plan

March 27 (Bloomberg) -- President Barack Obama will seek support today from executives of the nation’s largest banks for his plan to stabilize the financial system and try to get beyond the furor over bailouts and bonuses.

The White House meeting at noon Washington time is scheduled to include chief executive officers Vikram Pandit of Citigroup Inc., Jamie Dimon of JPMorgan Chase & Co. and Lloyd Blankfein of Goldman Sachs Group Inc., all headquartered in New York. They are among as many as 15 banking executives expected to attend.

Lawrence Summers, Obama’s top economic adviser, said the meeting was a measure of the ties between the government and banking industry at a time of economic crisis.

“This is about our duty to do everything we can to support a robust and sustained economic expansion and the reality that the country’s major financial institutions have a major role to play,” Summers said.

White House advisers said the meeting will focus on stabilizing financial markets, boosting lending to businesses and consumers, reducing foreclosures and imposing regulatory overhaul rather than specific issues at individual institutions.

With the U.S. economic recovery tethered to the health of the financial industry, Obama has proposed a public-private partnership to soak up the banks’ toxic assets and help unlock credit, as well as new regulations on banks, hedge funds, private-equity firms and derivatives markets.

“It’s terribly important that an environment of consensus replace the polarization of recent weeks,” said former U.S. Securities and Exchange Commission Chairman Arthur Levitt, now a senior adviser to The Carlyle Group based in Washington and a board member of Bloomberg LP, the parent of Bloomberg News. “It’s essential to the business community that they be very much part of this process.”

Continuing Engagement

The gathering is the latest in a continuing engagement with the business community, advisers said. Obama has held meetings with Dimon and Kenneth Chenault, the CEO of New York- based American Express Co., as well as Redmond, Washington- based Microsoft Corp. Chairman Bill Gates, over the last couple of months, they said.

Industry representatives said they will underscore the connection between the success of the financial-services industry and the broader economic recovery.

“For the economy to recover, for the stimulus to work, Main Street and Wall Street have to work hand in hand,” said Rob Nichols, a former Treasury official and now president of the Financial Services Forum in Washington.

‘Pick Their Brains’

After weeks in which the White House was often sharply critical of excesses at financial companies, the president wants to adopt a more collaborative approach.

“We’re reliant upon them to help rebuild our economy,” said senior adviser Valerie Jarrett. “It would be very unnatural if we didn’t engage them and have a direct opportunity to pick their brains and look to the future.”

Along with Obama, Treasury Secretary Timothy Geithner and Jarrett and Summers will meet with the chief executive officers, also including Kenneth Lewis of Charlotte, North Carolina-based Bank of America Corp., John Mack of New York- based Morgan Stanley, John Stumpf of San Francisco-based Wells Fargo & Co., Ronald Logue of Boston-based State Street Corp. and Robert Kelly of New York-based Bank of New York Mellon Corp.

Other participants are scheduled to include American Express’s Chenault, Herbert Allison, president and CEO of Washington-based Fannie Mae; Frederick Waddell, CEO of Chicago- based Northern Trust Corp., James Rohr, CEO of Pittsburgh-based PNC Financial Services Group, and Richard Davis, CEO of Minneapolis-based US Bancorp.

‘Lots of Details’

“There are just lots of details, that’s one of the things I know that is very much on the minds of some of these folks, they need to know more,” said Bert Ely chief executive officer of Ely & Co., a financial institution and monetary policy consultant in Alexandria, Virginia. They can then “provide input into how these issues are addressed legislatively.”

The administration’s plan is dependent in part on the financial companies being willing to sell distressed assets at prices attractive enough to create a new market and enable banks to start lending, which they have been reluctant to do.

The plan would remove banks’ distressed assets from the lenders’ balance sheets though a public-private investment program, with Treasury providing $75 billion to $100 billion to finance investors’ purchases of devalued loans and securities.

“A recovery based on a public-private partnership will depend, to a large extent, on the business community believing that they are in a partnership rather than enthralled to politicians and a punishing public that wants to extract the last ounce of blood,” Levitt said.

Meeting With Geithner

A number of the CEOs met with Geithner last night at a dinner sponsored by the Financial Services Roundtable.

Popular anger erupted this month after the Treasury said it couldn’t stop $165 million in bonuses to American International Group Inc. employees, after the New York-based insurer received $182.5 billion in taxpayer bailout funds.

Administration officials downplayed the need to strengthen ties that may have been frayed over the fallout from AIG.

Several executives have criticized the administration’s anti-Wall Street rhetoric, its stress-tests to monitor banks’ health and restrictions imposed by the Troubled Asset Relief Program affecting lending, foreclosures, pay and perks.

Capital Injection

The U.S. Treasury in October injected more than $120 billion from the TARP program into nine of the biggest U.S. banks. More than 500 banks, insurers and credit-card companies applied for capital, and the government has distributed almost $300 billion. Lenders including Bank of America, U.S. Bancorp and New York-based Goldman Sachs have said they want to give back the TARP money.

Dimon of New York-based JPMorgan this month called on government officials to stop demonizing Wall Street, saying “it’s just hurting our country at this point.”

“When I hear the constant vilification of corporate America, I personally don’t understand it,” Dimon said in a speech earlier this month hosted by the U.S. Chamber of Commerce in Washington.

US Bancorp’s Davis called TARP a “lousy program” last month during a speech in Minneapolis, and Wells Fargo Chairman Richard Kovachevich said the stress-test policy is “asinine.”

“The atmospherics have to improve,” said Ely. Today’s meeting signals that “the policy makers are listening and trying to deal with this in a positive constructive manner and moving past all the blaming and finger pointing and demonizing.”

BLOOMBERG

Fortis Bank: Ζημιές 18,5 δισ. ευρώ το 2008

Fortis Bank: Ζημιές 18,5 δισ. ευρώ το 2008


ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ (Dow Jones) – Η Fortis Bank Netherlands ανακοίνωσε σήμερα καθαρές ζημιές ύψους 18,45 δισ. ευρώ για το 2008, κυρίως λόγω των απομειώσεων συνολικού ύψους 17,7 δισ. ευρώ σε σχέση με τις συμμετοχές της στην ABN Amro Holding NV.

Η εταιρεία παράλληλα ανακοίνωσε ότι λόγω της υψηλής μεταβλητότητας στις αγορές δεν θα μπορέσει να δώσει outlook για την πορεία της το 2009.

Για το 2008, η τράπεζα σχημάτισε προβλέψεις 900 εκατ. ευρώ λόγω της έκθεση της στην υπόθεση Madoff στις ΗΠΑ.

Η Fortis Bank Netherlands ανήκει κατά 100% στην ολλανδική κυβέρνηση.

Η Fortis Bank ανακοίνωσε επίσης ότι τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 604 εκατ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι απομειώσεις στην ABN Amro προέρχονται από το μερίδιο του 33,8% της Fortis στην RFS Holdings BV, την εταιρεία συμμετοχών που τεχνικά διατηρεί το μερίδιο στην ABN.

Η Fortis ανακοίνωσε επίσης ότι συνεχίζει να εργάζεται για την πλήρη ενοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ABN Amro. Η Fortis συμμετείχε στην κοινοπραξία -με την βρετανική Royal Bank of Scotland Group PLC (RBS) και την ισπανική Banco Santander (STD)- που το 2007 αγόρασε την ABN Amro έναντι 71 δισ. δολ.

Ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Fortis Bank διαμορφώθηκε στο 11,1% στα τέλη του 2008.

CAPITAL.GR

S&P: Επιβεβαιώνει αξιολογήσεις σε ΜΙG, αναθεωρεί "outlook"

S&P: Επιβεβαιώνει αξιολογήσεις σε ΜΙG, αναθεωρεί "outlook"


Στην επιβεβαίωση των πιστοληπτικών αξιολογήσεων “ΒΒ” -σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα”- και “Β” -σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα- της MIG προχώρησε η Standard & Poor΄s Ratings Services, η οποία αναθεώρησε το “outlook” της εταιρείας σε “σταθερό” από “θετικό”.

Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου, η αναθεώρηση του outlook έπεται της ανακοίνωσης της MIG για την απόκτηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

Ο αναλυτής της S&P, Luigi Motti., εκτιμά πως η συναλλαγή “ενδέχεται τελικά να αυξήσει τα επίπεδα χρέους της MIG”.

Επίσης, σημειώνεται πως για την αναθεώρηση του outlook ελήφθη υπόψη το γεγονός πως η εξαγορά έπεται της ανακοίνωσης της MIG ό,τι απέσυρε την αίτηση προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για αύξηση της συμμετοχής της στην Marfin Popular Bank Public Co. Ltd.

Ο Motti επισήμανε επ΄ αυτού πως "θεωρούμε ότι αυτή η ανακοίνωση αποτελεί στρατηγική απόκλιση από τους παράγοντες που υποστήριζαν την προηγούμενο αρχικό μας “οutlook”.

Ο οίκος ανέφερε στην έκθεση του πως "πιστεύουμε πως η MIG θα συνεχίσει να διατηρεί το ανέπαφο χρηματοπιστωτικό προφίλ και συντηρητική χρηματοοικονομική διαχείριση, ακόμα και αν οι δραστηριότητες του αερομεταφορέα και άλλων επενδύσεων στο χαρτοφυλάκιο απαιτήσουν περαιτέρω μόχλευση. Θα παρακολουθούμε στενά την απόδοση του χαρτοφυλακίου επενδύσεων, και κυρίως της μεγαλύτερης επένδυσης, της Vivartia”.

CAPITAL.GR

Ευρωζώνη: Περιορισμένος ο δανεισμός το Φεβρουάριο

Ευρωζώνη: Περιορισμένος ο δανεισμός το Φεβρουάριο

Ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης περιορίστηκε εκ νέου το Φεβρουάριο μετά την ανάκαμψη που γνώρισε τον αμέσως προηγούμενο μήνα, ενώ μέσω νέων αρνητικών στοιχείων για τις τρεις κορυφαίες οικονομίες της Ευρωζώνης, εξέλιξη που ενδυναμώνει την άποψη ότι η ΕΚΤ θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Ο ρυθμός αύξησης των δανείων στον ιδιωτικό τομέα επιβραδύνθηκε στο 4,2% το Φεβρουάριο από το 5% του Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ. Ο ρυθμός αύξησης του δανεισμού προς νοικοκυριά επιβραδύνθηκε μόλις στο 0,7%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003 όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται τα εν λόγω στοιχεία, ενώ για την αγορά κατοικίας επιβραδύνθηκε στο 0,5% από το 1% του Ιανουαρίου.

Αντίστοιχα, ο ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος Μ3 στην Ευρωζώνη - μέτρο που παρακολουθεί το διαθέσιμο ρευστό στην αγορά το οποίο η ΕΚΤ θεωρεί ως αρχική προειδοποιητική ένδειξη για πληθωρισμό - επιβραδύνθηκε στο 5,9% από το 6% του Ιανουαρίου - αν και εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από το 4,5% που έχει θέσει ως σημείο αναφοράς η κεντρική τράπεζα.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία, το επιχειρηματικό κλίμα σε Ιταλία και Γαλλία υποχώρησε σε ιστορικό ναδίρ το Μάρτιο, ενώ στη Γερμανία, οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν 8% τον Ιανουάριο και ο δείκτης της εταιρείας ερευνών GfK για το καταναλωτικό κλίμα έδειξε πτώση τον Απρίλιο.


NAFTEMPORIKI

U.S. cities reel from store closings

U.S. cities reel from store closings

Survey: As more merchants shutter stores amid eroding sales, major cities struggle to replace these vacant storefronts with new businesses.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- U.S. cities from Duluth, Ga., to Los Angeles are being hit with a double whammy: Not only are they rapidly losing their retail businesses, but many are also struggling to replace these vacant storefront with new businesses.

"City officials tell us that the economic impact [of this pattern] on regional and local communities could be very severe," said Christiana McFarland, research manager with the National League of Cities (NLC), a non-profit group that represents municipal governments.

Specifically at risk are community services such as libraries, schools and senior centers. That's because cities in 35 states rely on sales taxes either as a primary or additional source of revenue to pay for these facilities, said McFarland.

0:00 /2:02Recession decks beer sales
According to the NLC's new survey of 400 city officials, 57% said the pace of store closings is "either worse or much worse than it was last year."

This trend has also accelerated in larger metropolitan areas that are more sales tax-reliant versus cities that generate a majority of their revenue from sources such as property and income taxes, the report showed.

While many large chain stores such as Circuit City, Linens 'N Things and Fortunoff have buckled under the recession, 63% of city officials polled said it's the locally-owned Main Street sellers - mom-and-pop type stores - who are being hit the hardest in their area by the economic downturn.

McFarland called this a "silent problem" with wide-reaching repercussions.

"The media tends to focus on the bigger retailers that are going out of business, but the small sellers are just as vital to cities," she said.

The International Council of Shopping Centers (ICSC) estimates that about 73,000 stores - both public and private - will close in the first half of the year, doubling that number for the full year.

McFarland said local merchants tend to spend more of their revenue on inventory, supplies and services provided by other local businesses. "They create a network among other retailers and suppliers, and keep the revenue in the local economy," she said.

Domino effect
At the same time, these economic dependencies have a dire domino effect when one business in the link fails, thereby putting the other business at risk.

To that end, 81% of city officials surveyed said the retail slowdown was having a negative impact on other local businesses and on the regional economy.

What's worse is that 78% of respondents reported a decline in new business start-ups.

"The current economic crisis is not only resulting in increased store closings but the business churning process, whereby newer more productive businesses enter the market, is also being disrupted," the report said.

As a consequence, McFarland said cities are looking for ways to become less dependent on retail as a revenue source.

"They're trying to get services like nail salons and laundromats to fill the empty storefronts," she said. "These services tend to ride out the economic crisis better."

Also, some cities are looking at redeveloping retail space for "mixed use," such as office space and community centers. Others are looking at revenue sharing agreements with other cities or reaching out to the private sector for help.

But the most likely short-term fix to make up for the sales tax shortfalls will hit city residents' in their pocketbooks.

McFarland said she wouldn't be surprised to see more cities raising charges, fees and fines for using and misusing public services.

"At some point cities will reach the tipping point and their tax structure will change to make them less reliant on retailers," she said.

CNN

Ισπανία: Νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας

Ισπανία: Νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας

Τη δυνατότητα νέου πακέτου στήριξης της οικονομίας έχει η κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, εφόσον κριθεί απαραίτητο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times».

O Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα περιμένει να δει εάν έχουν αποτελέσματα τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, αλλά διαβεβαίωσε ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω κινήσεις στήριξης της οικονομίας, δεδομένου ότι το δημόσιο χρέος της Ισπανίας είναι στο 38-39% του ΑΕΠ, δηλαδή κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Έχουμε ένα περιθώριο με το χρέος. Θα επιβαρυνθεί το δημόσιο έλλειμμα, αλλά έχουμε αρκετό περιθώριο με το χρέος», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Ο Θαπατέρο εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει μέχρι το καλοκαίρι για να δει εάν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί θα φέρουν αποτελέσματα. Πρόσθεσε δε ότι θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία της ισπανικής προεδρίας στην Ε.Ε. για να προωθήσει αναπτυξιακές δαπάνες στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της βιοτεχνολογίας.

«Η αλλαγή του διεθνούς ενεργειακού μοντέλου είναι η πιο σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή η γενιά της ανθρωπότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισπανός πρωθυπουργός.


NAFTEMPORIKI

Γκάιθνερ: «Νέοι κανόνες για το παιχνίδι» στη Wall

Γκάιθνερ: «Νέοι κανόνες για το παιχνίδι» στη Wall

«Νέους κανόνες για το παιχνίδι» στην Wall Street αποκάλυψε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner, στην επιτροπή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της βουλής των Αντιπροσώπων, στον απόηχο της μεγαλύτερης χρηματοοικονομικής κρίσης από το Μεγάλο Κραχ. «Το σύστημά μας απέτυχε σε βασικούς θεμελιώδεις τρόπους», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Αποδείχθηκε ιδιαιτέρως εύθραυστο και ασταθές, εκτεθειμένο σε σημαντικές κρίσεις κάθε λίγα χρόνια, με εκρήξεις στις πιστωτικές αγορές και τον κλάδο του real estate που ακολουθούνταν από κατάρρευση και συρρίκνωση», συμπλήρωσε. Πρόκειται για ένα σχέδιο 6 σημείων, τα περισσότερα εκ των οποίων απαιτούν νέα νομοθετική ρύθμιση. Προτείνει μεταξύ άλλων τη δημιουργίας μιας ενιαίας ρυθμιστικής αρχής για όλο το σύστημα, τάσσεται υπέρ υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες και ζητεί να έχει η κυβέρνηση το δικαίωμα να διακόπτει την λειτουργία μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων, χωρίς να χρειάζεται να τους εξαγοράσει πρώτα.

Ο Γκάιθνερ πιέζει το Κογκρέσο να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές περισσότερες εξουσίες επί των hedge funds και των συμβούλων τους, οι οποίες θα καλύπτουν όλους τους «εξωτικούς» τίτλους, όπως τα credit default swaps και τα παράγωγα over-the-counter. Ο υπουργός προτείνει σκληρότερους όρους για τα αμοιβαία κεφάλαια money-market , ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι από αιφνίδιες εκροές.

Αναλυτικά, τα βασικά σημεία του σχεδίου Geithner είναι τα εξής:

-Δημιουργία μιας ενιαίας οντότητας, που θα έχει την ευθύνη για τη συστημική σταθερότητα τόσο στα χρηματοοικονομικά ινστιτούτα, όσο και σε κρίσιμα συστήματα πληρωμών και εκκαθάρισης.

-Εφαρμογή πιο αυστηρών προϋποθέσεων κεφαλαιακής επάρκειας για τα ιδρύματα που αποτελούν κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

-Ελεγχος από την SEC στα μοχλευμένα ιδιωτικά επενδυτικά funds τα οποία διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της προστασίας των επενδυτών και των αγορών.

-Δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου ελέγχου και διαφάνειας για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα (OTC).

-Εφαρμογή νέων κανονισμών στα κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων (money market funds), προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από τις ραγδαίες και αιφνίδιες αποσύρσεις κεφαλαίων που ενδεχομένως συνιστούν μεγάλους κινδύνους στις λειτουργίες των αγορών.

-Δημιουργία ενός ισχυρού μηχανισμού που θα δίνει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση τα εργαλεία να προστατέψει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ευρύτερη οικονομία από το ενδεχόμενο κατάρρευσης μεγάλων και ιδιαίτερα πολύπλοκων ιδρυμάτων.

REPORTER.GR

Την εισαγωγή στο ΧΑ θυγατρικών της Vivartia εξετάζει η MIG

Την εισαγωγή στο ΧΑ θυγατρικών της Vivartia εξετάζει η MIG

Την αυτόνομη εισαγωγή στο χρηματιστήριο 3 ή 4 εταιριών που ανήκουν στον όμιλο της Vivartia εξετάζει η MIG η οποία αποφάσισε να την μετατρέψει σε εταιρία συμμετοχών , holding. Προς το Φθινόπωρο η MIG θα αποφασίσει ποιες από τις 4 εταιρίες θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο οι οποίες στο παρελθόν ήταν εισηγμένες ωστόσο η τότε διοίκηση της Vivartia είχε αποφασίσει να τις βγάλει εκτός ταμπλό με στόχο την ομογενοποίηση του ομίλου. Όσον αφορά τις συζητήσεις με τον αραβικό όμιλο Olayan συνεχίζονται ωστόσο το ενδιαφέρον δεν θα επικεντρωθεί στην Vivartia αλλά σε κάποια από τους 4 βασικούς κλάδους όπου κατηγοριοποιείται η Vivartia. Κάτω από την Holding Vivartia δημιουργούνται 4 βασικοί κλάδοι .

Συγκεκριμένα ο κλάδος γαλακτοκομικών & ποτών (πρώην Δέλτα Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος), κλάδος αρτοποιίας & ζαχαρωδών (πρώην Chipita International), κλάδος υπηρεσιών εστίασης & ψυχαγωγίας (πρώην Goody's) και κλάδος καταψυγμένων τροφίμων (πρώην Γενική Τροφίμων Μπάρμπα Στάθης).

Ως ημερομηνία μετασχηματισμού ορίσθηκε η 31η Μαρτίου 2009. Με αυτό τον τρόπο η Vivartia θα μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών και παροχής υπηρεσιών διοίκησης. Οι δυο βασικοί στόχοι της ανωτέρω επιχειρηματικής πρότασης είναι η καλύτερη διοίκησή τους λόγω της σημαντικής αύξησης αλλά και της διεθνούς επέκτασης των επί μέρους δραστηριοτήτων των τεσσάρων κλάδων καθώς και η επίτευξη μεγαλύτερης ευελιξίας κινήσεων και στρατηγικών συνεργασιών για τον κάθε κλάδο ξεχωριστά.

REPORTER.GR

Αλμα ανόδου στη Wall Street- Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Αλμα ανόδου στη Wall Street- Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες στη Wall Street. Ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 2,25% στις 7.924,64 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.587 μονάδες με κέρδη 3,80% και τέλος ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 2,32% στις 832,79 μονάδες οδεύοντας για τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη από το 1987. Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,50% στις 3.919,81 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 0,65% στις 4.250,59 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,44% στις 2.880,72 μονάδες. Σημαντική ανοδος στη Wall

Με διευρυμένα κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά εξαιτίας των καλύτερων των εκτιμήσεων outlook για τα αποτελέσματα της Best Buy και της ConAfra Foods, αλλά και των προοπτικών για μείωση των εργατικών δαπανών που ανακοίνωσε η General Motors. Τα βλέμματα των επενδυτών στράφηκαν στα νέα σαρωτικά μέτρα κυβερνητικής εποπτείας που ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ. Τα ιδιαιτέρως αρνητικά μάκρο για την αγορά εργασίας και το ΑΕΠ των ΗΠΑ δε φαίνεται να επηρέασαν περεταίρω το καλό κλίμα της αγοράς.

Κέρδη 12% αποκόμισε η Best Buy, ενώ στο +7,8% έκλεισε η ConAgra, ύστερα από τα καλύτερα των εκτιμήσεων outlook για τα αποτελέσματά που ανακοίνωσαν.

Στο +11% κινήθηκαν και οι μετοχές της General Motors που ήρθε σε συμφωνία με τα εργατικά συνδικάτα για να προχωρήσουν σε εθελουσία έξοδο ακόμη 6.000 εργαζόμενοί της.

Στον αντίποδα βρέθηκαν οι Wells Fargo, JPMorgan Chase και Bank of America, η οποίες σημείωσαν απώλειες ανω του 2,4% αμφότερες.

Το σχέδιο «αποτοξίνωσης» των τραπεζών του υπουργού Οικονομίας των ΗΠΑ Timothy Geithner δεν θα αποτρέψει την κρατικοποίηση χρηματοοικονομικών ομίλων, δήλωσε ο Nouriel Roubini, ο καθηγητής του New York University που προέβλεψε την οικονομική κρίση. Παράλληλα, ο Roubini δεν «βλέπει» να διατηρείται το ράλι που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις κεφαλαιαγορές. «Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για ένα ακόμη bear market rally όπως τα πέντε με έξι που έχουμε αντικρίσει κατά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο». Σημείωσε δε ότι οι οικονομικές προβλέψεις είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξες, ενώ τα αποτελέσματα θα εκπλήξουν αρνητικά.

«Νέους κανόνες για το παιχνίδι» στην Wall Street αποκάλυψε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner, στην επιτροπή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της βουλής των Αντιπροσώπων, στον απόηχο της μεγαλύτερης χρηματοοικονομικής κρίσης από το Μεγάλο Κραχ. «Το σύστημά μας απέτυχε σε βασικούς θεμελιώδεις τρόπους», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Αποδείχθηκε ιδιαιτέρως εύθραυστο και ασταθές, εκτεθειμένο σε σημαντικές κρίσεις κάθε λίγα χρόνια, με εκρήξεις στις πιστωτικές αγορές και τον κλάδο του real estate που ακολουθούνταν από κατάρρευση και συρρίκνωση», συμπλήρωσε. Πρόκειται για ένα σχέδιο 6 σημείων, τα περισσότερα εκ των οποίων απαιτούν νέα νομοθετική ρύθμιση. Προτείνει μεταξύ άλλων τη δημιουργίας μιας ενιαίας ρυθμιστικής αρχής για όλο το σύστημα, τάσσεται υπέρ υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες και ζητεί να έχει η κυβέρνηση το δικαίωμα να διακόπτει την λειτουργία μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων, χωρίς να χρειάζεται να τους εξαγοράσει πρώτα.

Ο Γκάιθνερ πιέζει το Κογκρέσο να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές περισσότερες εξουσίες επί των hedge funds και των συμβούλων τους, οι οποίες θα καλύπτουν όλους τους «εξωτικούς» τίτλους, όπως τα credit default swaps και τα παράγωγα over-the-counter. Ο υπουργός προτείνει σκληρότερους όρους για τα αμοιβαία κεφάλαια money-market , ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι από αιφνίδιες εκροές.

Παράλληλα, σε νέα ιστορικά υψηλά εκτινάχθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα μέχρι τις 14 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, με τις αιτήσεις να αυξάνονται κατά 122.000 στο ρεκόρ των 5,56 εκατομμυρίων. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το την έναρξη καταγραφής των στοιχείων από την κυβέρνηση το 1967

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1982 κατέγραψε η αμερικανική οικονομία κατά το τέταρτο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 6,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου. Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο είχε προβλέψει κάμψη του ΑΕΠ κατά 6,2%. Οι αναλυτές, αντιθέτως, την ανέμεναν στο 6,6%.

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Μεικτά πρόσημα διαμορφώθηκαν στους δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών με τους δείκτες, αφού το θετικό κλίμα επηρέασαν αφενός τα χειρότερα των αναμενομένων αποτελέσματα των λιανεμπορικών αλυσίδων Hennes & Mauritz και Kingfisher, και αφετέρου τα απογοητευτικά αποτελέσματα των λιανικών πωλήσεων.

Ο δείκτης MSCI World διεύρυνε τα κέρδη του καταγράφοντας τις καλύτερες επιδόσεις από τον Ιούλιο του 1989 χάρη στην αισιοδοξία ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες για τόνωση της οικονομίας αποδίδουν καρπούς.

Ο MSCI World Index ενισχύθηκε 0,2% στο Λονδίνο, διευρύνοντας τα κέρδη του για το Μάρτιο στο 10%. Ο εν λόγω δείκτης, ο οποίος απαρτίζεται από 23 ανεπτυγμένες χώρες, έχει μειώσει τις απώλειές του στο τρίμηνο σε 9,6% από 52%.

Νωρίτερα, ο MSCI Asia Pacific Index ενισχύθηκε 1,5%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 0,3% στις 178,31 μονάδες.

Η Munich Re, η μεγαλύτερη αντασφαλιστική στον κόσμο, σημείωσε άνοδο 2,8% μετά και τη σύσταση «αγοράς» που διατύπωσε για τη μετοχή η Goldman Sachs.

Ανοδο 10% κατέγραψε η μετοχή της Man Group, η οποία ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη για το σύνολο της χρήσης θα διαμορφωθούν στα 1,2 δισ. δολάρια από 2,1 δισ. πέρυσι. Η εταιρεία σκοπεύει ωστόσο να διατηρήσει το ετήσιο μέρισμα στα 24,8 λεπτά ανά μετοχή.

Αλμα 9,4% σημείωσε η Volkswagen, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Porsche ότι έχουν φτάσει σε συμφωνία με 15 τράπεζες, ώστε να βελτιώσουν την ταμειακή τους ρευστότητα.

Κέρδη 7% σημείωσε η Bourbon, μετά την ανακοίνωση για κέρδη 224,4 εκατ. ευρώ το 2008, μέγεθος που σημαίνει ότι η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα 0,90 ευρώ σύν μία μετοχή ανά δέκα παλαιές.

Από την άλλη απώλειες 4,6% σημείωσε η Hennes &Mauritz (Η&Μ) η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία λιανικής στην Ευρώπη που ανακοίνωσε την πρώτη πτώση κερδών σε επίπεδο τριμήνου μετά από πέντε χρόνια

Στο -4,2% βρέθηκε η ThyssenKrupp μετά την υποβάθμιση της από την UBS σε «neutral» από «buy».

REPORTER.GR
Share |