Friday, March 27, 2009

Πτώση 3,6% για το αργό- Στα 52,38 δολάρια

Πτώση 3,6% για το αργό- Στα 52,38 δολάρια

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο εβδομάδων σημείωσε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων χάνοντας τα επίπεδα των υψηλών τεσσάρων μηνών στα οποία βρέθηκε χτες, στον απόηχο της ενίσχυσης του δολαρίου. Τα συμβόλαια Μαΐου του αργού υποχώρησαν κατά 3,6% στα 52,38 δολάρια το βαρέλι, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας η σημερινή πτώση «ψαλίδισε» τα κέρδη που σημείωνε τις προηγούμενες ημέρες, κλείνοντας στο +0,6%. Το πετρέλαιο τύπου brent υποχώρησε κατά 3,1% στα 51,79 δολάρια το βαρέλι.

Πιο συγκεκριμένα, η σημερινή πτώση του αργού οφείλεται κυρίως στην πτώση της τάξεως του 2% που σημειώνει το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος, αφού οι επενδυτές εκτιμούν ότι η ύφεση στο ευρωπαϊκό έδαφος θα γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Σημαντική θετική επίδραση στην ενίσχυση του δολαρίου είχε και η ανακοίνωση της Fed ότι θα προχωρήσει σε αγορά προβληματικών ενυπόθηκων δανείων ύψους 1 τρισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με αναλυτές, παραδοσιακά η ενίσχυση του δολαρίου πιέζει όλα τα εμπορεύματα χαμηλότερα, αφού αυτόματα γίνονται όλα πιο «ακριβά» για τους επενδυτές που δεν χρησιμοποιούν ως κύριο νόμισμα το δολάριο.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες πέντε εβδομάδες τα συμβόλαια του αργού έχουν ενισχυθεί κατά 36%, ενώ σήμερα έκλεισε την έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, σημάδι που θεωρείται από τους αναλυτές σημάδι ενίσχυσης της οικονομίας.

REPORTER.GR

No comments:

Share |