Friday, March 27, 2009

Σημαντική αύξηση των ξένων επενδύσεων στη Ρουμανία

Σημαντική αύξηση των ξένων επενδύσεων στη Ρουμανία

Το ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) που προσέλκυσε η Ρουμανία τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 912 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 51,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Από το σύνολο των ΑΞΕ το 49,6% ήταν συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο εγχώριων εταιρειών, το 36,2% πιστώσεις ξένων ομίλων προς τις ρουμανικές θυγατρικές τους και το 14,2% ήταν κέρδη εγχωρίων εταιρειών με ξένη συμμετοχή που επαναεπενδύθηκαν.

Η σημαντική αύξηση των ΑΞΕ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επενδύσεις μεγάλου μεγέθους που πραγματοποίησαν οι εταιρείες Ford και Petrom (ύψους 200 εκατ. ευρώ περίπου η κάθε μία).

Ωστόσο, το ύψος των ΑΞΕ που απομένει μετά από την αφαίρεση των παραπάνω επενδύσεων (500 εκατ. ευρώ περίπου), είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν ληφθεί υπόψη η οικονομική κρίση, επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις των αρχών της Ρουμανίας το συνολικό ύψος των ΑΞΕ που θα προσελκύσει η χώρα το 2009 θα ξεπεράσει το επίπεδο των 5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το σύνολο των ΑΞΕ ενδέχεται να ξεπεράσει το επίπεδο αυτό, καθώς αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα έχουν προαναγγείλει την υλοποίηση σημαντικών επενδυτικών σχεδιασμών κατά τη διάρκεια του έτους.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |